Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HDMI topic
- Projektor topic
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vlevi
nagyúr
Nem vagyok egy nagy szakértője a témának, de úgy gondolom, hacsak nem esik be valami nagyon jóárasitott b450 lap, és az 550 alig drágább, akkor az 550 talán jobb.
Ha pár év múlva feljebb kell lépni, addigra lehet, hogy már teljesen kifut az AM4 foglalat, és csak AM5-os foglalaatu ryzenek lesznek talán a piacon, ahhoz meg mindenképpen új lap kell.Az 5600g-t azért írtad, mert videó kártyát sem tervezel mellé rakni?
-
vlevi
nagyúr
Nekem 5600 alatt egy Asus tuf b450m van. De, ahogy elnézem, árban nincs sok különbség a b450 és 550 chipset között, ezért én talán az ujabbat választanám.
Akarod -e majd később cserélni a processzort valami komolyabb, Am4-es procira? Olyanra, amit esetleg a b450 már nem tud, de az 550igen? -
vlevi
nagyúr
Ez walami új?
Béta BIOS-t kiadnak?
Rénztem a lapom oldalára, van-e újdonság, és azt látom, hogy bétaverziós BIOS update van a honlapon. Én tudom, mit jelent a béla verzió, de sokan nem tudják, letöltik, aztán meg lesnek, ha belefutnak valami teszteletlen bugba...
TUF B450M-PLUS GAMING|Alaplapok|ASUS Magyarország -
vlevi
nagyúr
Azt hittem, a legújabb, 4.8.9.2337 verziójú AMD chipset driver verzióban már megoldották a telepítési gondokat, de sajnos nem

Ezzel lehet valamit kezdeni?
AMD Chipset Software Install Summary
Name : AMD Ryzen Power Plan
Version : 8.0.0.13
Install : Fail
Name : AMD PCI Device Driver
Version : 1.0.0.89
Name : AMD GPIO Driver
Version : 2.2.0.130
Install : Success
Name : AMD GPIO Driver (for Promontory)
Version : 3.0.0.0
Name : AMD PSP Driver
Version : 5.19.0.0
Name : AMD SMBus Driver
Version : 5.12.0.38
Install : Success -
vlevi
nagyúr
válasz
Sgt. Chris
üzenetére
1600 helyett 3600?
Egy össze hasonlitas a techpowerup oldalán.
[link]
A VGA egy 2080 volt a testhez, ezt is érdemes belekalkulálni.
De ha hinni lehet az ezzel foglalkozó oldalaknak, mégis lesz 5xxx támogatás a b350 lapokhoz.
[link]
De amíg az Asus nem ad ki olyan BIOS-t ami támogatja, addig nem gondolkodnek az 5xxx procikon. -
vlevi
nagyúr
-
vlevi
nagyúr
Állítólag jók lesznek a b450 lapok a ryzen4000-hez.
[link] -
vlevi
nagyúr
válasz
papafater197
üzenetére
64GB?
Nekem tavaly akkora volt az SSD-m
-
vlevi
nagyúr
válasz
papafater197
üzenetére
Mármint reset-et, csak ez a hulye autó korrekció átírta eredetre...
A RAM-ot gondolom tőlem kérdezted?
G-Skill Aegis F4-3200C16-8GIS
2x8Giga van a gépben, csak annyit állítottam, hogy 3200, és minden mást automatán hagytam.
Az alaplap pedig Asus TUF B450M-PLUS GAMING -
vlevi
nagyúr
válasz
papafater197
üzenetére
El kéne. Első indulásnál nekem 2133-on volt a RAM beállítás. Asus b450 lapon.
Nem vagyok túl nagy szakértő, de szerintem az MSI gyári beállításai is valami nagyon bolondbiztos alaperteken kellene, hogy legyenek.
Bios eredetet tudsz csinálni? -
vlevi
nagyúr
válasz
Istvan2020
üzenetére
Azért írtam nagy zöld
jelet, mert nem gondoltam teljesen komolyan.
Amúgy egyetértek veled.
Nálam a Ryzen5 3600 és az Asus TUF B450M Gaming Plus lap, 2x8GB G-Skill Aegis 3200-as memória szuperül teljesít.Hozzáteszem gyorsan, hogy semmit nem tuningolok rajta, pedig tudom, az AMD nagy előnye, hogy nincs szorzózár, de akkor se.
Memóriát a BIOS-ban beállítottam 3200-ra, minden mást Auto-n hagytam, egy Nvidia 1060-as kártyával a Doom fps mérője FullHD Ultra beállítások kiakadt 200fps-nél, nekem ennél több nem kell
Euro Truck Simulator meg néha kiír egészen magas, 15%-os CPU kihasználtságot is
Szegény legfeljebb 4 szálat képes hasznosítani a 12-ből.Viszont a DxO Optics, Hitfilm Express, Android Studio szépen kihajtja mindet, és a régi i5-3470-hez képest többszörös a gyorsulás.
-
vlevi
nagyúr
válasz
üzenetére
Mivel én ASUS-t vettem, az Asus oldaláról a B450M-K a legolcsóbb lap, erre már azt írják, Ryzen 3000 Ready. [link] De, hogy ez azt jelenti-e, hogy mindegyik lap, ami a gyárból kikerült, és a nagyker polcain van, alapból viszi-e a 3000-t, vagy csak azt, hogy BIOS frissítés után működik vele, azt nem tudom...

-
vlevi
nagyúr
válasz
üzenetére
Én Asus B450M Gaming-Plus lapot vettem, azon 1823-as BIOS volt (2019 októberi), de ment vele a Ryzen5-3600.
Lehet (de csak lehet, próbálni nem próbáltam), hogy a legegyszerűbb Asus B450-es lap is támogatja már alapból. Pont ma néztem egy PCX.HU videót, [link] Ryzen 3200G-t raktak egy Asus B450M-K lapba.
Más lapokról meg aztán végképp nem tudok nyilatkozni, hogy egy MSI, Giga, ... melyik BIOS-tól támogatja a Ryzen 3-ast, és, hogy neked, amikor a polcról leemelik a lapot, akkor az a lap meddig állt a raktárban.
Korábbi chipsettel biztosan nem próbálkoznék. -
vlevi
nagyúr
Akinek Asus lapja van (TUF B450M-Plus Gaming), attól kérdezném, hogy jelenleg 1823-as BIOS van fenn, érdemes letölteni és telepíteni a 2004-est?
Ryzen 5 3600 van az alaplapban. -
vlevi
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
Megvan erre is a magyarázat.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Istvan2020
üzenetére
"és kicseréled arra"
Hááát, nem tudom. Nem vagyok az a cserélgetős fajta. Mert akkor meg majd a nem tudok megszabadulni a ryzen 2xxxx-től.
Akkor már inkább várni kellene, míg megjelenik a 4-es, és akkor dönteni, hogy jobb-e annyival, mint a 3-as sorozat, és akkor venni. De nem lesz, mert akkor majd megint esni fog a 3xxx ára, és akkor fog ugyanannyiba kerülni, mint most a 2xxxx-ek, és akkor majd azért nem lesz érdemes 4-est venni, mert annyival nem jobb, mint amennyival többe kerül.
De ezen a gondolatmeneten haladva sose érdemes cserélni, mert évent jön ki újabb processzor, amihez fél évet kell várni, mire beáll hozzá a chipset, alaplap, de akkor már nemsokára megint újabb processzorgeneráció, ésatöbbi..
Tisztában vagyok vele, hogy nem azt kell megfizetni, hogy annyival jobb, hanem azt, hogy egy újabb generáció. 1600-ast is vehetnék, mert az is összehasonlíthatatlanul jobb, mint a mostani Ivy Brdige. -
vlevi
nagyúr
válasz
Istvan2020
üzenetére
Azért nem akarok 2-es sorozatút venni, mert én jó sok évre veszek gépet. Most pl Ivy Bridge lesz a cserealap (2012).
Néztem hűtőt is, mert nekem a gyári intel hűtő is hangos volt. Alapvetően halk ventik vannak a házban, ne sivítson feleslegesen, ha nem kell.
Nagyon meglepődtem, milyen profi módon oldotta meg a Be Quiet a honlapján a hűtő keresést. Igazából ilyennek kellene lennie alapból mindegyiknek. Kiválasztod, hogy milyen alaplapod van, és megmutatja, melyik hűtőt nem érdemes megvenni, mert nem fog elférni.
[link] -
vlevi
nagyúr
Asszem ASUS lesz ebből, a B450M-Plus Gaming lapot néztem ki magamnak, a MicroATX miatt.
Még az lenne a kérdésem, hogy már szinte mindegyik alaplaphoz csak USB3.1 előlapi csatlakozósor van, az én házamon viszont USB3-as kimenet van. Rá fogom tudni dugni, és fog-e működni az USB3-as az USB3.1-be dugva?
Igaz az, amit ezen a fórumon olvasok, hogy az USB3.1 Gen1 az tulajdonképpen egy frissítése az USB3.0-nak, és menni fog? [link]
"The 3.0 (now called USB 3.1 Gen1) will plug in to the USB 3.1 Gen1 headers (previously USB 3.0). The USB 3.1 Gen2 headers are physically different to the 3.1 Gen1/3.0 headers. " -
vlevi
nagyúr
válasz
Istvan2020
üzenetére
Köszi a megerősítést, én is sejtettem (és a videó is erről szólt), hogy erőltette a 105W-os R7-el hűtés nélkül (szó szerint, lekapcsolt hűtőventivel), és akkor szálltak el a hőfokok.
De a BIOS minősége miatt lehet, hogy mégis inkább az Asus felé mozdulok el.
Csak az a fránya BIOS update probléma ne lenne. Mármint, hogy belefuthatok olyan BIOS fw-be, ami frissítés nélkül nem kezeli a 3xxxx sorozatú Ryzeneket.
Persze, olyan helyről kell venni, ahol megcsinálják. Csak ott meg legyen olyan lap, amit én szeretnék... -
vlevi
nagyúr
Sziasztok!
Nagyon rég volt AMD processzorom (40Mhz-es 386sx volt
), de most kacsintgatok Ryzen 5 3600 felé.
YT-on videók tömkelegét néztem végig, Micro ATX méretben Gigabyte B450 Aorus M lenne a kiszemelt.
Az egyik videóban [link] lehúzzák, mert a VRM hűtése nem olyan jó, mint az MSI-nek, viszont azt pozitívumként jelzi ue. a videó, hogy a fogyasztása ebben a lapban a legjobb.
Hozzátehetjük, hogy 2700x-el hajtotta a lapot hosszú időn keresztül, tesztekben.
Nekem 3600 lesz benne, ami "csak" 65W TDP.
A másik videó viszont a jobb audiót emeli ki. [link]
Olyan is van, ahol azt állítják, hogy az ASUS BIOS-ok jobbak a 3-as sorozatú Ryzenekhez.
Vajon hol az igazság?
Az is számítana, hogy a házamon elöl USB2 és USB3 csatlakozók vannak, és nincs USB3.1
Ha olyan lapot veszek, aminek nincs alaplapon USB3.0 tüskéje, akkor bukom az előlapi USB3-t, vagy a csatlakozók egymással kompatibilisek? Vagy, akkor keresnem kell olyan lapot, amiben még van USB3? Házat nagyon nem szeretnék cserélni.u.i.: Sajnos az összefoglaló nem tartalmaz semmit a B450-ről

Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Google Pixel topik
- Visszakerült a GOG az eredeti társalapítóhoz
- World of Warships
- Óra topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Sorozatok
- További aktív témák...
- LG 65QNED86T3A / QNED / 65" - 164 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z390 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Eladó Asus GT730 SL 2GB videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

jelet, mert nem gondoltam teljesen komolyan.