Hirdetés
-
PROHARDVER!
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Solicidium
aktív tag
Sziasztok!
Mozizós ITX-es gépembe terveznék platformváltást s1150-ről. De mielőtt a kinézett AM4-es kombó ekként szolgálna, egy-két évet lehúzna a főgépemben (mely szintén s1150-en ragadt mindmáig), mellyel azért néha játszom.
A célom az hosszabb távú rendeltetését tekintve az lenne, hogy minél alacsonyabb legyen a proci fogyasztása, amellett, hogy azért kakaó is legyen benne (pl. majd esetleges dedikált Valheim szerverként nem árt a 6 magos proci). A kinézett példány így egy R5 5500 volt - mivel eltérő, 5600G-re hajazó felépítése folytán - alacsonyabb fogyasztású a tesztek alapján mint az 5600, a fele L3 cache egyes játékokban 25%-ot eredményező teljesítményveszteség meg az átmeneti időszakra egy stock 4790K után nekem szódával elmenne.
És a kérdés, ami miatt ide írok. A hozzá alapvetően kinézett lap egy B450-es korábbi modell (mivel van rajta optikai kimenet, Intel lan, komolyabb integrált hangkari, szóval egyéb újabb, pl. B550-es példányoknál jobban felszerelt, a kevesebb PCIe sávszél pedig nekem nem érvágás).
Láttam, hogy (talán az utóbbi BIOS kiadásokkal?) régebbi lapokra is megejelent az ECO mód, így felmerült bennem, hogy az 5600 fogyasztását is lejjebb lehetne nyomni, árban pedig nincs akkora különbség a sima 5600 és az 5500 között. A problémám az az, hogy nem tudom, minden lapban benne van-e a lehetőség és minden lapban ugyanazok a megadható fogyasztási keretek elérhetők-e (részemről a 45W volna prioritás)? Sajnos erről a Fatal1ty lapról csak régebbi BIOS-os videót találtam, ahol úgy láttam, nincs ilyen beállítás.
Ha mégsem volna ilyen beállítás benne, akkor PBO + Ryzen Masterrel megoldható a fogyasztáscsökkentés? Ezzel a problémám az, hogy only Windows, ha jól tudom.
Vagy újabb chipsettel (pl. A520 vagy B550) biztosabbra lehetne menni a megfelelő BIOS beállítás megléte tekintetében? Mik ezzel kapcsolatban a tapasztalatok? Esetleg más javaslatra, elképzelésre is nyitott vagyok.
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX B250F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Intel Desktop Board DH87RL alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX Z270-I GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest