Hirdetés
- CES 2026: csúcssebességet képviselnek az Acer új hálózati eszközei
- CES 2026: Végre tényleg lapos
- CES 2026: izmos tápokat villantott a be quiet! Las Vegasban
- CES 2026: AI-fókuszra kapcsolnak az Acer Swift, Aspire és Nitro notebookok
- CES 2026: Kibújtak végre az üveg mögül az új MSI Prestige notebookok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pala
veterán
Nem, lépésismétlés alapján jött ki a remi. Nekem sem szokott soha ajánlani. Max akkor, ha már tutira vesztve van, akkor bezzeg elfogadja
Picit hülyén van megoldva. Feladni meg pláne nem szokta, mindig be kell mattolni.
A Chessmastert hosszú partiban már sikerült többször is legyőzni, de minél rövidebbre állítom az időt, annál kevesebb esélyem van, rapidban és schnellben nagyon erősek a gépek..ez egy eléggé általános remi, de örülök neki, mert itt számomra nincs idő végiggondolni az állást, a gép pedig 300 ezer állást értékel ki egyetlen mp alatt.
Szerencsére Rated Game volt, így most 2302 az élőm
na nyomok mégegyet a cm-mel
-
Pala
veterán
Hú b+, ilyet még nem csináltam:
Pala (2271) vs. Chessmaster 10K (2957)
5 min / game !!!
1. e4 e5
2. Hf3 Hc6
3. Fc4 Fc5
4. Hc3 Hf6
5. O-O d6
6. d3 O-O
7. Fg5 h6
8. Fh4 Fe6
9. Vc1 Hd4
10. Hxd4 Fxd4
11. Hd5 Fxd5
12. Fxd5 g5
13. Fxg5 hxg5
14. Vxg5+ Kh7
15. Vh4+ Kg7
16. Vg5+ Kh7
17. Vh4+ Kg7
18. Vg5+ Kh7
1/2 - 1/2
még sosem sikerült schnellben remiznem a chessmasterrel
egészen máig 
-
Pala
veterán
Javaslom a playchess szervereit!!! (www.playchess.com) innen letöltheted az ingyenes klienst. Naponta többezer látógató, kezdőtől nagymesterig mindenki játszik itt. Ha van fritzed vagy egyéb chessbase sakkprogid (shredder, hiarcs), az szintúgy tartalmazza a netes játékhoz szükséges klienst. Igaz, ha nem vásárolsz magadnak accountot, akkor csak vendégként játszhatsz, viszont ezen a szerveren nincsenek csalók!!! (van egy cheater-szűrő izéjük, aki külső progit használ, annak törlik az élőjét, korlátozzák a jogait, egyszóval repül
)
ezen kívül lehet még sok helyen játszani, de egyértelműen a playchess a legjobb és a legnépszerűbb....az egyéb netes oldalak tele vannak low iq-jú csalókkal, nem érdemes szórakozni velük.
Playchessen néha engem is megtalálsz, Pala néven, 2283 az élőm, ha még megvan az accountom (ugyanis elég régen játszottam már
)
Amúgy ha fejlődni akarsz, arra a számítógép is jó, mind a fritz, mind a chessmaster, beállítod nagyjából a neked megfelelő játékerőre, minden nap egy-két partit játszol, havonta emeled 100-zal az ellenfél élőjét...így is lehet javulni, bár tény, hogy azért nem árt egy kis elmélet is
-
Pala
veterán
ehhe, megvan, semmi trükk nincs benne, csak egyszerűen olyan jól van felrakva a tábla, hogy nem könnyű észrevenni a mattot (illetve tényleg figyelni kell sötét utolsó lépésére)
Az viszont tényleg érdekessé teszi, hogy pont olyan pozícióban van felrakva a tábla, hogy valóban észre kell venni, hogy világos csak akkor tud 1 lépésben mattot adni, ha sötét azt lépte amit.
Poén, most hogy nézegettem még 1 percig, feltűnt, hogy tényleg teljesen ok a feladvány.
Szép! -
Pala
veterán
Amúgy mivel a tábla nincs számozva, egyből megfordult bennem az, hogy (egyébként a gyakorlatban elég abszurd lenne
) világos kezdett fentről, ergo meg van fordítva, viszont így sem lehet mattot adni, se gyalogbelépéssel, se egyéb manőverekkel (legalábbis 1 lépésből nem)
Úgyhogy itt bizonyára nem a hagyományos sakkról van szó.
Egyébként érdekes, hogy ezek után mégis lenne logikailag helyes megoldás!?
-
Pala
veterán
Ja szóval ez valami poénos akármi?

Mert amúgy ha az a feladat, amit Gambit mondott (azaz világos lép és mattot ad), nos azt lehetetlen megoldani a normális sakkszabályokkal (milyen egyéb van még?
) ''Kevéssé ismert'' szabály, az micsoda?
én ilyenről nem tudok, ha pedig valaki nem tudja hogyan kell sáncolni vagy ''en passant'' ütni, az attól még nem kevésbé ismert
Na most megnézem újból, de hétszentség, hogy 1 lépésben itt nincs matt, erre néhány mp-n belül rájön a gyakorlott sakkozó. Biztos valami trükkös poén az egész, és nem is úgy kell érteni a feladatot, mint ahogy le van írva
-
Pala
veterán
Te figyelj, most végigböngésztem a topikot, és megakadt a szemem a beszúrt sakktáblán, láttam, hogy feladvány, mondom, gyorsan megoldom, de kb. 2 mp alatt feltűnt, hogy itt csak 2 lépésben lehet mattot adni, elírtad a feladatot! 2 lépésben többféleképpen is be lehet mattolni sötétet, de 1 lépésben akárhogy is próbálkozol, sehogy
aki megcsinálja, az valami kegyetlen zseni lehet
-
Pala
veterán
válasz
Attila69
üzenetére
Ilyesmim nincs, a Fritzet, Shreddert viszont ha megszerzed, azokban van beépítve több százezer játszma megtekintésre. Továbbá: www.chessgames.com, szintén rengeteg partit tárol. A keresője nagyon kifinomult, így pl. meg tudsz találni 2003-4-5-ös partikat is.
Az Informator sajna nagyon sokba kerül (legalábbis ha jóra gondolok), nem tudtam megvenni
-
Pala
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Nem vágyok én előre lefutott vb-kre (olyan nem létezik, max a papírforma jöhet be), csak Topalovnak szurkoltam. A jelenlévők közül ő ''érett'' meg leginkább a vb-címre, és játéka alapján azt hiszem be is bizonyította, hogy méltó rá. Karpov-Kaszparov az más téma, a párosmérkőzések nem összehasonlíthatók a kétfordulós ''round robin'' versenyekkel, mint ez a San Luis VB.
Na persze Anand és Lékó is büszkén viselhetné a koronát (Anand rapidban egyértelműen), hiszen mindketten élvonalbeli sakkozók, és mint a játékosok közül többen is említették: a játékerő mellett itt nagyon nagy szerepe lesz annak, hogy mentálisan ki bírja majd jobban a ''gyűrődést''; úgy látszik Topalov bírta a leginkább, és nagy erénye az, hogy ő mer kockáztatni..míg a többiek kevésbé. A 2000-es Kaszparov-Kramnyik párosmérkőzés kissé más volt, Kramnyik ott Kaszparov felkészületlenségének is betudhatta győzelmét. Igaz, tavaly Lékó ellen sikeresen megvédte (de valljuk be, ott is szerencséje volt), mégsem hiszem, hogy az elmúlt 5 évben világbajnoki ''uralma'' alatt egyértelműen világelsőhöz méltó teljesítményt nyújtott volna (Kaszparov igen, Karpov igen, Fischer, Botvinnik, stb. ők mind-mind a legjobbak voltak korukban). Ehhez hasonlóan most Topalov is a legjobbak közül került ki legjobbként, és szerintem megérdemelten...most az a kérdés, mi lesz ezután.
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Na igen, az állás elég nehéz (legalábbis amatőr sakkozóknak eddig hiába adtam fel, 90%-ban nem tudták megoldani, aki meg mégis, az is csak véletlenül jött rá, indoklás nélkül), szóval mind mondottam, haladó szintű végjátékelmélet-ismeret kelletik hozzá. Hamarosan lesz időm, akkor írok egy kimerítő emailt, csak nem tudom mennyire legyen részletes a magyarázat (mennyire tudsz sakkozni?). Illetve nem megoldást akarok közölni (kérésedre), hanem egy ''útbaigazítást'', ami esetleg könnyíthet a dolgon.
Nah, végülis egy rövidke segítséget itt is tudok adni:
A helyzet az, hogyha a világos e-gyalog e3-mon állna, akkor az elmélet alapján (miszerint szomszédos soron lévő ellenséges, egymástól huszártávolságra lévő gyalogok esetén az erősebbik félnek (itt világos) a nyeréshez el kell foglalni az ellenséges gyalog mögötti két mező valamelyikét) világosnak oppozícióra kellene játszania és úgy közelítenie a d7 mező felé. Azonban mindez (mint említettem) csak abban az esetben lehetséges, ha a világos gyalog e3-mon áll, amíg hátrébb van, addig nem szabad az említett két mező (úgynevezett ''kulcsmezők'') felé lépni....
Röviden: világosnak arra kell játszania, hogy sötét ''kényszerből'' felvegye az oppozíciót egy bizonyos helyzetben, utána e3-mal kibillenti belőle, majd a d7 mező elfoglalásával nyer. Ez az útja a nyerésnek.
Később, ha érdekel, bebizonyítom, hogy sötét minden változatban kikap világos pontos játéka esetén (még akkor sem tud remizni, ha megpróbálja ''nyíltan'' lerohanni a c-gyalogot) -
-
Egon
nagyúr
Érdekes állás. Adhatnál mélben valami támpontot, mert nekem nem sikerült megoldani (úgy tűnik, sötétnek mindenképpen megvan a remi: nem lehet megakadályozni, hogy a sötét király elérje a c4-es (vagy a c5-ös) mezőt, és utána már csak vagy lépegetnie kell c4-c5-c6-on (a világis király lépéseinek megfelelően), vagy ha világos úgy lép, ütnie a gyaloggal).
-
Pala
veterán
ÉLJEN VESELIN TOPALOV!!!
Az utolsó előtti forduló végén előállt az a szitu, hogy már nem tudják behozni, így ő az új világbajnok!!! Minden elismerésem és gratulációm az övé; megérdemelten veheti át a trófeát!!

-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Topalov számára a BIZTOS világbajnoki cím: a hátralévő 2 partiból 1 pontot ha begyűjt (akár két remivel, akár 1 győzelemmel, mindegy), akkor a mögötte álló Anand és Svidler még kettős nyeréssel sem tudja befogni...magyarul ha Topalov holnap nyer, akkor ő a világbajnok!! én örülök is neki, hogy olyasvalaki lesz a bajnok, aki meg is érdemli, hosszabb távú teljesítménye alapján.
Kaszimdzsanov tavaly inkább csak mázlista volt, arról nem is beszélve, hogy egy rapid versenyben lett világbajnok, márpedig rapidban nem jön ki igazán a tényleges játékerő....és akkor még nem említettem, hogy tavaly ugyanazon a versenyen Topalov 9.5 / 10-zel (!!!) szintén elsöprő formában játszott....kár, hogy volt egy balszerencsés napja Kaszimdzsanov ellen, aki viszont végig mákos volt, és ez is segítette.
Most végre Topalov személyében lehet egy méltó utódja Kaszparovnak (mivel Kramnyik mostanában eléggé kétes teljesítményt nyújt).
Mindezek ellenére ha nagyon rosszul sülnek el a dolgok, akkor Topalov számára balszerencsés vége is lehet a futamnak, na de remélem, hogy nem lesz ilyen pechje.
-
concret_hp
addikt
Topalov ugynézem a második félidőben már csak a veretlenséget őrzi ami valszeg elég is. Itt az új világbajnok

-
Pala
veterán
Már csak 2 forduló van hátra, Topalov még mindig másfél pontos előnnyel vezet, a hátralévő 2 parti alatt azonban ügyelnie kell, nehogy beérjék, ezt elvileg 2 döntetlennel megcsinálhatja, onnantól már se Anand, se Svidler nem tudja behozni, még 2 nyeréssel se. Lékó és Polgár számára katasztrófa az egész 2. félidő (Polgárnak már az első is az volt), itt már nemigen van miért küzdeni. A dobogos helyekért viszont nagy harc várható!
-
Pala
veterán
Na tessék, Topalov ''sikeresen'' kiremizte a nyert állását. Mondjuk továbbra is 2 pont előnnyel áll a mezőny fölött, így nincs mitől tartania.
-
Pala
veterán
Ha jól rémlik ez a parti kapta az ''évszázad legjobb sakkjátszmája'' címet. Hát nem alaptalanul!!!
Bővebben: link -
Pala
veterán
Passz, szerintem ez ''alkat''. Nem kevésbé tehetséges azért, mert több időre van szüksége, de az tény, hogy a torna többi résztvevőjéhez képest valóban lassú. Én is picit lassabb játékos vagyok, de mondjuk nem szoktam azért 40-50 perceket időzni, mert Lékóval ez is megesik. Tudása alapján itt a Lékó-Anand-Topalov trió közül bárki megérdemelné az első helyet...és összesítve azt kell mondjam, hogy mégis inkább Topalov és Anand, mert ők hozzák ugyanazt a teljesítményt, csak gyorsabban (sőt, ugyebár most Topalov egy kicsit elsöpörte a mezőnyt).
Ha Kramnyik vagy Kaszparov is itt volna, teljesen máshogy alakulhattak volna a dolgok. Mindenesetre azért Lékót sem kell félteni, szerintem a látszat ellenére tudja kezelni a szitut, csak most éppen pechszériája van (pont rosszkor).
Ma este megint jön egy forduló, meglátjuk mi lesz! -
Notes
senior tag
Pont ez a lényeg. Belezavarja magát egy időzavarba, amiből már nem lehet kijönni, azért lépett ilyen rosszat. Sajnálom, mert a tudása alapján megérdemelné akár az első helyet is, de ilyen időbeosztással szerintem soha nem jut fel a csúcsra. Ezen a szinten ez már túl nagy hátrány.
Lehet, hogy ez valami rossz fiatalkori eddzésmunka eredménye? Vagy csak ilyen alkat, mint ember? Nem tudom, de ha ezt én ilyen élesen látom, akkor ezt az eddzőjének is látni kell, és valamit változtatni kéne. -
Pala
veterán
Most ugrott be: azért hozzá kell tenni, hogy itt Péter is hibás volt, mert alapvetően ő húzta meg a 39. lépésben a vesztőt! (legalábbis úgy rémlik, hogy a 39. lépés volt az). Időzavarban szépen lerontotta az állását, de még mindig lett volna esélye remire, ha nem húzza meg az e4-et

-
Pala
veterán
valami nem korrekt nálad, a4-en áll egy világos gyalog, ami semmilyen módon nem kerülhet egyetlen lépésben a6-ra. Ezen kívül sajnos a sötét királynak NEM muszáj (!!!) támogatni a saját királyszárnyi gyalogjait az áttöréshez.
Egy kis segítség: világost a királyának sötét a-gyalogjához való közelsége és a négyzetszabály ismerete menti meg, ezeket kell felhasználni a döntetlenhez...elég sok csapda van az állásban, ezért kell indoklás! Ha nem megy, természetesen részletes magyarázattal közlöm a megfejtést. Amúgy ez nem teljesen ''feladvány'' jellegű, szóval nem csupán ''érdekesség'', hanem egy gyakorlati gyalogvégjáték, amelyet csak alapos végjátékismerettel lehet kiremizni. -
Pala
veterán
(világos nem tud a6-ot lépni!)
amúgy egy lépés kevés, rendes levezetést kérek, indoklással!
---
Lékónak meg valóban problémái vannak az idővel... nagyon jó sakkozó, nem erről van szó, csak más ugyanazt a lépést ugyanazzal a tervvel hamarabb meghúzza.
Morozevics egy picit mázlista az utóbbi fordulókban, zsinórban nyert már harmadszorra, és ebben a szerencse is segítette, mivel most is Lékó állt jobban.
Topalovnak hajrá, minden egyes remi egy lépéssek közelebb hozza számára a világbajnoki címet. 12/14-et kéne összeszednie ahhoz, hogy minden idők legjobb performance rekordját (amit Karpov tart) megdöntse. -
Notes
senior tag
Lékó megin kikapott. Szokásos. Moronak csak meg kellett várnia amíg Péter eltöprengi az egész idejét, aztán kivégezte. Ez az ember sosem lesz világbajnok, mert mindig lesz legalább egy hasonló képességű sakkozó aki normálisan be tudja osztani az idejét és ezzel megveri.
-
Pala
veterán
Jah, és mellesleg nemtom mennyire van rá itt igény, de adok egy megfejtésre váró végjátékot (régebben is írtam egyet, még az is él
)
szóval:
világos: a4, h3, Kc6
sötét: a7, g7, h5, Ke4
világos lép, célja a döntetlen elérése.. Várok minden próbálkozást indoklással!!!
Aki esetleg megoldja és könnyűnek találja, annak adok nehezebbet is
-
Pala
veterán
Nah, félidő van, Topalov előnye továbbra is 2 teljes pont, mivel Lékóval remizett legutóbb (nem csodálom, hogy abban az állásban nem is próbált nyerésre játszani
).
Kíváncsi vagyok bírja-e majd a második felét a vb-nek, ha igen, akkor nem kétséges az új világbajnok személye. Bár szerintem még akkor is nagyon nehéz beérni, ha ezentúl minden partit ''csak'' remire hoz ki. Polgár már elbukott, Lékónak még van esélye a dobogós helyre, habár ahogy a chessbasen is megjegyezték, ez egy olyan verseny, ahol a harmadik bizonyára boldogabb lesz, mint a második, de azt hiszem ez itt nem meglepő.
Ha Topalov továbbra is jól játszik, akkor asszem csatlakozni fog a 2800-asok klubjához, ahl jelenleg csak Kaszparov tartózkodik (meg régebben Kramnyik és Karpov is, illetve talán még Fischer), szóval minden tekintetben világelső lehet. -
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Azon lepődnék meg, ha ma nem nyerne

-
concret_hp
addikt
Topalov megállít6atlan... 6,5/7 a világ legjobbjai közt.. 2 tlejes pont az előnye. azt hiszem gyakorlatilag már csak Topalov vesztheti el ezt a vb-t a többiek már nem nyerhetnek.
-
concret_hp
addikt
Topalov megállít6atlan... 6,5/7 a világ legjobbjai közt.. 2 tlejes pont az előnye. azt hiszem gyakorlatilag már csak Topalov vesztheti el ezt a vb-t a többiek már nem nyerhetnek.
-
Pala
veterán
Szerintem senki sem fog üres kézzel távozni San Luisból, még az utolsónak is megtömik a zsebét

A küzdelem a presztízsért folyik. -
Pala
veterán
Hát igen, ez spec Lékó esetében most kissé hátrányos..Nem mintha a nagymesterek attól lennének nagymesterek, mert ''gondolkodás nélkül'' húznak jót, de akkor is, Péternél ahogy elnézem, tényleg kissé elnyúlnak a partik, és ez többnyire az ő idején látszik meg... A játékosok kalkulálási sebessége sem egyforma, valszeg Lékónak több időre van szüksége, hogy ugyanolyan állásban ugyanazt a lépést megtalálja.. vagy a másik eset, hogy pont olyan állások jönnek ki neki, amelyekben nem érzi magát otthonosan. Az idő nagy fegyver a sakkban.
Egyébként azzal nincs baj, hogy 40 percet gondolkozik....mert amíg te kívülről úgy látod, hogy eltelik 40 perc és lépett egyet, addig ő az alatt a megtett lépésre adható összes lehetséges értelmes válasz(sorozato)t végignézte...szóval valójában nem egyetlen lépésen gondolkozik ennyi ideig (az sajna régen rossz lenne), hanem 6-7-8 lépésen egyszerre, és ennek köszönhetően utána felgyorsulhat a játék, ha egyszer már végigszámolta...persze az ellenfele is húzhat meglepőt vagy erőset, ami újra hosszas gondolkodásra késztethet. Meghát sok mindentől függhet még, hogy mennyi időt vesz igénybe a számolgatás...a közérzettől, az állás milyenségétől, stb.
amúgy világbajnok szerintem már úgysem lesz, lassan ő maga is temetheti ezt a gondolatot, hacsak nem kezd egy Topalovéhoz hasonló ''ámokfutásba''
és tarolja végig a mezőnyt.. elvileg a gyenge kezdés után is van még erre esély, de én továbbra is úgy vélem, hogy Topalov és Anand, de főként az előbbi a 2 esélyes, Polgár Juditot már eleve kizártam, mint lehetséges világbajnokot, mert valahogy nagyon is kézenfekvő a stílusa a mezőny erősebb képviselői számára, bár lehet, hogy ebben tévedek.
Mindenesetre hajrá Topalov! Lékónak és Polgárnak meg a szépítésért drukkolok, mert egyelőre félig-meddig mégsereghajtóként tengődnek, innen kéne egy erősebb lökés. Ha Topalov még 3-4 fordulón keresztül így folytatja, akkor utána már nem nagyon veszélyezteti semmi. Érdekes volna, mivel a női világbajnok is bolgár
-
Notes
senior tag
Nem tudom, de csak nekem tűnik fel, hogy Lékó Péter súlyos hiányosságokkal küzd az időbeosztás területén? Ez az edzőjét nem zavarja? Nagyon felkészült sakkozó, de mintha az egyik pillér hiányozna a játékából. Így sosem lesz world champion. Úgy nem lehet játszani, hogy 40 perceket gondolkodik lépéseken. El kéne fogadnia, hogy bizonyos időn belül döntenie kell, mert ha nem akkor a parti hátra lévő részében ezzel nagyobb hátrányba kerül.
Pala és akik magasabb szinten játszanak, mit gondoltok erről? -
Pala
veterán
5.5/6!!! Kegyetlen az iram, amit Topalov diktál... csak el ne fáradjon a végére. Ha kibírja, akkor megérdemelten lesz világbajnok, mert az eddigiek alapján gyakorlatilag elsöpörte a mezőnyt, a többiek nyomába sem tudnak érni. Csak Lékónak volt jobb állása az első fordulóban, de Topalov ott is fordított!
A pláne az, hogy mindezt világklasszisok ellen érte el, szóval valahogy ő most egy új, minden eddiginél erősebb kategóriát képvisel, kb. mint Fischer vagy Kaszparov.
A mai napon is nyerést várok tőle, ráadásul világossal játszik a mezőnyben elvileg leggyengébb Kaszimdzsanov ellen, szerintem itt is söpörni fog, ha bírja még.

-
Pala
veterán
Beindult a vb San Luisban!
Sajnos az első nap rosszul sikeredett a magyarokra nézve (két vereség), de ez még nem jelent túl sokat.
Úgyhogy sok sikert nekik!
Ha elfogulatlan akarok lenni, akkor viszont Topalovnak drukkolok, ő az aki a legjobban megérdemelné, hogy világbajnok legyen! -
BaliTHC
tag
Ezt nézzétek! Besz*rás!
Bővebben: link
Imádok sakkozni, de azt hiszem ezt a szintet sosem érem el
Pala, mit gondolsz, Te eléred?
-
Pala
veterán
Nem baj, a játék szeretete a lényeg; az, hogy nem unod magad miközben csinálod

Az aki szívből sakkozik, előbb-utóbb jó játékos lesz. Aki azért játszik mert szeret nyerni, abból többnyire sose lesz igazán jó sakkozó. Remélem menni fog a topik, én most elvonulok, a következő hónapokban többezer oldalnyi elmélet / elemzés / tanulás vár rám, mert én biza elhatároztam hogy mester (legalább nemzetközi) leszek. Hajrá mindenki! -
priusz
aktív tag
válasz
Attila69
üzenetére
Én is nagyon szeretek jáccani de nagyon gyengus vagyok.

A magamfajta kezdőknek ajánlom ezt a linket: Bővebben: link -
Pala
veterán
topic, éledj!

-
Pala
veterán
Íme egy nagyon tanulságos végjáték:
Világos állása: Kh3, gyalog e2-őn és c3-mon.
Sötét állása: Ka5, gyalog d5-ön.
Világos lép... természetesen a cél, hogy nyerjen. Lehet próbálkozni
nem könnyű, rutinos végjátékismeret szükséges hozzá, máskülönben sötét nagyon könnyen kiremizi. -
Pala
veterán
válasz
Gabcsika
üzenetére
Láng-Vasasban játszok (most is, szal nem múlt időben), és most valszeg bp 1. osztályban leszek a 3-4. tábla körül, vagy ha másodosztályba raknak, akkor tuti éltáblás leszek.
Chessbase-zel játszogatok, de mivel nincs meg eredetiben se a fritz, se a shredder, se a hiarcs (tehát nincs serialom), ezért hiába reggelek sajna, előbb-utóbb korlátozzák a jogaimat....asszem veszek majd egy eredeti fritzet, addig guestként lépegetek be, de mint korábban írtam, csak 15 percnél hosszabb partikat szoktam játszani..
ha gondolod játszhatunk ott, neked mennyi az élőd? (a rendes, ha van)
és igen, 1. osztályú vagyok (lettem, a nyár elején)
azelőtt viszont, mivel év elején igazoltam le, élő híján erősorrendben ugyebár a végére pakoltak, és a megtisztelő bp. 2. osztály 12. táblán játszhattam
ott viszont 100%-os lettem, minden partimat megnyertem
az új erősorrendben nemtom hol vagyok.... -
Gabcsika
tag
Pala!
Nagyon örülök, hogy végre valaki olyan is ír PH!-ra, aki komolyan is veszi a sakkot (olvastam, hogy 2300-ra törekszel, stb.).
Szívesen játszanék ellened partit akár a chessbase-en is. Mi ott a nick-ed? Nekem Gabcsi.
Hol játszottál (melyik csapatban), hányadik táblán? 2000 feletti ELO-vel már I. osztályú kell legyél.
Na most mennem kell, hosszabb lélegzetvételű írást még ma megeresztek, de most dolgom van.
Örülök, hogy ''találkoztunk''.
-
Pala
veterán
így kő megverni a számítógépet
(sötéttel én)
1. d4 - Nf6
2. c4 - g6
3. Nc3 - Bg7
4. e4 - d6
5. h3 - O-O
6. Bg5 - Na6
7. Bd3 - e5
8. d5 - c6
9. Nge2 - cxd5
10. cxd5 - Nc5
11. Bc2 - a5
12. O-O - Bd7
13. a3 - a4
14. Be3 - Qe7
15. Ng3 - b5
16. Rc1 - Rfb8
17. Na2 - Rb7
18. Nb4 - Rc8
19. Qd2 - Rbc7
20. Rfe1 - Qe8
21. Na2 - h5
22. Bh6 - Bxh6
23. Qxh6 - Qd8
24. Nf1 - Nh7
25. Nd2 - Ng5
26. Bb1 - Bxh3 (stimt, hogy nem üthet vissza)
27. Nc3 - Qf6
28. Kh1 - Bd7
29. Re2 - Bg4
30. f3 - Bd7
31. Ree1 - Be8
32. Re2 - Nb3
33. Nxb3 - axb3
34. Rf1 - Qf4
35. Bd3 - f6
és itt világos feladta, mivel a vezére menthetetlen -
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
igen, de mindenki másképp értékeli, látja és fogalmazza meg a tapasztalatait (ill. mást tapasztal
)
2500km az nem rossz...én a bringát tényleg csak levezetésnek használom, amolyan fitness
hogy ne csak otthon a tábla fölött görbüljek
hogy lehet az, hogy a sakkot sose lehet megunni....végtelen számú kombináció lehetséges, nincs két egyforma parti, de mégis hogyhogy nem tudom megunni?
valaki egyszer azt mondta, hogy a sakkot egy élet alatt sem lehet felfedezni, minden nap tartogat valami meglepetést, valami újat -
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
igen, én főleg bringázom...úgy tudom a nagy sakkozók is mind űznek valami egyéb sportot a kondíciójuk érdekében. továbbá itt is kell kitartás és végtelen türelem...meg hogy tudj hideg fejjel gondolkozni a legélesebb helyzetekben is, tudj objektív lenni és kritikus szemmel nézni a táblára...de ezek mellett persze sokféleképpen hozzá lehet állni... valaki sportot és versengést lát a sakkban, valaki háborút, valaki művészetet, valaki tudományt.... a sakk ez mind együttvéve!!!
-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
hajjaj, az én klubomban is tejel rendesen a szponzor, de csak akkor, ha bejutok országos 1. osztálya (ahhoz meg minimum 2300 élő kell, de inkább 2400)...persze külföldön még nagyobbat lehet vele kaszálni, de komoly felkészülés és tanulás szükséges itt is, ha pénzt akarok keresni vele.
-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
ja igen, én sem tudom hogy lesz ősztől:S egyetem, bezony...valszeg minden létező szabadidőmet a sakknak szentelem, mivel nagyon komolyan akarok foglalkozni vele, nagymesterig meg sem állok

talán ha szerzek magamnak egy csajt addig, az majd megosztja a figyelmemet
ha meg egy sakkozó csajt szerzek, az meg aztán royal flush
-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
azért számít a szerencse is...meg hogy az ellenfeleknek milyen a szerencséje

ez a ''megy v. nem megy'' dolog ez sajna ilyen..van, hogy nekem sem megy és durva elnézések követik egymást a partikban, de volt olyan is, hogy zsinórban 5-ször megvertem az edzőmet, ebből 4-szer sötéttel
változó...itt is ''jó kondiban'' kell lenni, hogy az ember a jobbik formáját tudja hozni..és sokat számít a fizikai erőnlét is... én pl. sose megyek úgy versenyre, hogy előtte nem alszom ki magam, vagy nem eszem -
concret_hp
addikt
hm... énis 19 múltam, de az 1etem miatt abbahagytam a versenyzést 1 időre. pont elég szellemimegterhelés az is

én érdekes módon egyéni versenyen mindig jól játszottam, csapatversenyen viszont vhogy sosem jött ki a lépés. volt olyan h nb2 11. tábláján 3/11pontom volt közben megyebajnokságon meg 5.5/9 ahol kb ugyanolyan erősségű ellenfelekkel játszottam.
ha ilyen jól megy, érdemes rágyórni a mesteri normára, abból már majdnem meg is lehet élni. ki kell járni nyugatra csapatokhoz sakkozni azok meg tejelnek szépen
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
örülök hogy halad a topik, próbálom picit feltámasztani, mivel nekem a sakk az életem

-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
19 és fél
-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
2000 feletti performance rating-hez grat
(így hívják)
a 2000 egy bűvös határ
, bár a gyakorlatban teljesen mindegy, hogy valakinek mondjuk 1987 van, másnak pedig 2007. -
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
attól függ honnan nézzük...év elején igazoltam le, tehát fél év alatt, de amatőrként előtte is sakkoztam. viszont engem is meglepett, hogy rögtön elsőre egy relatíve magas pontszámmal kezdhettem. Önbizalmat is adott, de úgy érzem egy elvárást is, aminek meg kell felelnem, ráadásul sokan még elégedetlenek is vele
igyekszem gőzerővel a mesteri normát megszerezni, szabadidőm nagy részét elemzéssel és tanulással töltöm. -
concret_hp
addikt
egyből 2000-es élővel kezdtél? 
nekem a max. 1868 volt bár versenyen 2* is játszottam 2000 feletti normát.
mennyi idő alatt jutottál el eddig?
szerk: #324:az szép
hány éves vagy?
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
de schnellben béna vagyok, rutinom is kevés van benne, nem tudok jól improvizálni...és szerintem a sakk értelme, szépsége is odavész...bár helyette van izgalom bőven

-
Pala
veterán
amúgy én is az ''élő'' sakkot preferálom, gép ellen csak gyakorláskor...viszont a legnagyob sikerélményt mindig a chessmaster elleni győzelmek vagy döntetlenek jelentik

-
Pala
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
a rendes élőm még csak 2021, de igyekszem, év végére 2300-at szeretnék + mesteri normát..viszont úgy érzem most is bennem van egy 2200-as szint, ha nem bal lábbal kelek...sokszor az a gond, hogy lusta vagyok fejben végigszámolni a varikat egy esetleges kombinációra, amit látok a táblán... többet tapasztaltam már, mint amennyi tapasztalatot ez a 2021 élőpont sejtet. viszont azt hiszem nagyon nagy ugrás ez, hiszen ez az első élőm, és nagyon ritka, hogy egyből 2000 fölé ugorjon az ember....a ''nincs élő'' és a 2000 fölötti élő között általában szokott lenni átmenet

-
Pala
veterán
kéne egy ph-s sakkversenyt rendezni, lol lenne

-
Pala
veterán
válasz
Gabcsika
üzenetére
ez érdekes, én számítógépen meg pont a 3d-set nem látom át...2d-s az teljesen áttekinthető és kezelhető...letisztult és sallangmentes.
a sok gyökér is ezt használja villámpartikban
a playchess szerveren olyan emberek vannak 2000 fölötti élővel, akik nem sokat tudnak a sakkról elméleti szinten, csak jól improvizálnak és rutinosan húznak, de a játék szépségéről fogalmuk sincs...ha meg kikapnak, akkor pofátlanul és sértődötten kilépnek, sőt nem egy olyan van, amelyik be is szól

...én azt mondom min 15 perc kell, de még ez is kevés igazából...a hosszabb partik során bontakozik ki igazán, hogy kinek milyen érzéke van a sakkhoz.. szerintem nagyon is helyes, hogy élőben csak a 90 percnél hosszabb partik lehetnek értékszámszerzőek.
van is egy fide mester csávóka (most nem tudom mi a nickje, valami kriksz-kraksz név), aki perfektül húzogat schnellben, de rapidban már gyengébb...45 perces partiban meg lealáztam...persze schnellben simán megver, de kérdem én, akkor hogyan lett fide mester
schnellben nagyon sok múlik a szerencsén; én azt gondolom, hogy a játékerőt ne a szerencsére alapozzuk.
sakkprogitól sokat lehet tanulni, mert a keretein belül (a gép számítási kapacitása és a program fejlettsége) mindig tökéleteset lép, és így mindig a legjobb lépés ellen hozhatod meg a te lépésedet.... én nagyon, de nagyon sokat fejlődtem ennek köszönhetően. meg persze a mesteremtől is sokat tanultam...egy jó edző is kell. aki jól akar játszani és komolyan / mélyen foglalkozni a sakkal, annak egy pár jótanács:
1. végjátéktól kezdj tanulni!!! hogy miért? mert így azokat az elemeket és alap princípiumokat tudod könnyedén, szinte üres táblán készségszinten elsajátítani, amiket utána jóval könnyebben tudsz alkalmazni bonyolult állásokban, teli táblán...ilyen alap dolgok pl. a kötés vagy a felfedett támadás, kényszerlépések, ....ezeket ismeret szintén ugyan egy pillanat csak megtanulni, de megfelelően használni NAGYON nehéz...olykor egy anyagilag egyenlő állásban is könnyen egyik-másik fél javára dőlhet a mérleg ezek megfelelő kihasználásakor
2. alaposan tanulj meg tipikus végjátékokat....pl. bástya-gyalog bástya ellen, hogyan lehet kiremizni, ha lehet...gyalogáttörés, tisztek-gyalogok megfelelő használata, oppozíció, kizárás, egyebek
3. megnyitások közül érdemes szinte mindet legalább fővariban alapszinten tudni, és egy-kettőre pedig szakosodni....minden főbb megnyitásra legyen egy olyan válaszod, aminek az összes mellékágát ismered az utolsó lépésig, az állást bármelyikben tudod értékelni, tudod, hogy mire kell játszani és mire kell figyelni, az állás adta lehetőségeket rutinosan kihasználni...ehhez idő kell....pl. ilyesfajta specializálódás: mondjuk én tudom, hogy sötéttel. 1. e4-re mindig c5-öt húzok, és akkor a a sziciliai összes ágát tudom, tehát nem ér felkészületlenül se a Hf3, se a Hc3...de az elméletileg gyengébb (pl. g3) lépésekre is van megfelelő válaszolm (pl. d5)...ha meg mondjuk d4-el kezd, akkor mindig d5-tel vagy mindig Hf6-al folytatom és innen részletesen ismerem mondjuk a királyindiai összes variját, vagy egyebet...persze mindkét színnel..világossal könnyebb a dolog, mert te nyitsz és arra az ellenfélnek már korlátozott számú válasza lehet, ha nem akar rögtön hátrányba kerülni...tehát hiába magolta be a spanyolt, ha mondjuk d4-re nincs válasza, és te mindig azzal nyitsz, vagy c4-el..ezért azt is meg kell tanulnia, tehát mindenre legyen egy válasz
4. lásd az egész táblát....ezt nem könnyű, sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak a tábla azon részére koncentrálnak, ahol éppen események zajlanak.
5. gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj....mindig erősebb játékossal, attól lehet tanulni.
ezeket betartva szvsz jó úton halad az ember...nekem bevált, meg is lett az eredménye, bár még van mit fejlődnöm... remélem fél év múlva mester lehetek
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Sikerült újabb győzelmet aratnom a Chessmaster 9000 felett! Így már 2314 az élőm

A Chessbase szervere nagyon jó, csak az a gond vele, hogy az ottani játékosok 90%-a csak 1-5 perces villámpartikat játszik -> öregem, ez nem sakk, az életbe nem kerül felszínre a tényleges játékerő... többnyire az nyer, aki rutinosabban csapkod; ez alól talán a mesterek kivételek, bár a schnell partik értelmetlenségét bizonyítja, hogy vert már meg teljesen kezdő, mert gyorsabban húzott, és én is vertem már meg FIDE mestert, nem is egyet... szerintem ez hülyeség... hosszú partit meg nem sokan akarnak játszani
-
Gabcsika
tag
válasz
concret_hp
üzenetére
...de a nevemet kikeresheted a listán és kihívhatsz, akárcsak én is téged!
-
Gabcsika
tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Értem. Egyszer gondolom összefutunk ott...
-
maddog
tag
uchess.com
itt lehet nyomatni minden nelkul -
Gabcsika
tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Itt vehetsz serial number-t és vele együtt játékjogot Bővebben: link
Vannak barátaim akik szintén azt mondják, amit te, azaz hogy nem látják át a 2D-s táblát...
Hát gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj!
Mikor vagy fent a server-en? Szívesen játszanék veled! Én Gabcsi vagyok ott. -
concret_hp
addikt
válasz
Gabcsika
üzenetére
nah végre valaki

honnan lehet serial numbert serezni? ill. mennyié'?
az a baj, hogy képernyőn valahogy nem látom át a táblát úgy ahogy az asztal mellett. Ez a pontszámomon is meglátszik, gyakorlatilag folyton 1400-1550 közt vagyok. A rendes élőm meg volt 1868 is, bár igaz 1 ideje nem játszok versenyszerűen, de sztem asztal mellett 1700 még bennem van azért
ott Titcar a nickem.
jah meg nemzetiséget se lehet beállítani
-
Gabcsika
tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Helló concret_hp!
A playchess.com szerverén csak serial number ellenében tudsz számos funkciót elérni. Anélkül korlátozva vagy. Felsorolni is nehéz, hogy s/n nélkül milyen sok mindentől esik el az ember! A legfontosabbak:
-nem kapsz rangot (knight, bishop, rook, queen, king - a sorrend egyébként)
-mivel nem kapsz rangot, nem vehetsz részt tournament-eken, mert azokhoz min. ''knight'' kell
-ELO pontod nem csökken soha (meg nem is nő, mert az sincs)
-videokat nem nézhetsz meg a Közvetítéseknél (általában)
-nem tölthetsz le számos frissítést (ez mondjuk nem fontos)
-nem chat-elhetsz (ami szerintem nagy bunkóság)
viszont:
-csinálhatsz azért játékot a ''Keresés'' gomb megnyomásával
-megnézheted az aktuális versenyeket, de ha élő, akkor nem tudsz elemző progit használni, mert azt nem engedi, ha nincs s/n-ed
Ha van még kérdésed írj ide!
(Egyébként milyen nick-en vagy fent a playchess-en?) -
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp
üzenetére

a rangokra már rájöttem...
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp
üzenetére
valaki?

-
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp
üzenetére
senki semmit

-
concret_hp
addikt
playchess.comon játszok pár napja, serial number nélkül...
nem tudok írni a chjatbe, nem tudok kreálni játékot (vagy csak nem jöttem rá hogy hogy kell) és nem tudok tournamentekhez csatlakozni. ezekhez kell vennem serial numbert? ill. az ilyen rangok ott hogy vannak? pl. hogy lesz vki knight vagy bishop? -
Szalma
őstag
(Egy érdekességről Bővebben: link.)
Szeretettel:
Szalma -
Gambit
őstag
Itt írtam le részletesebben: Bővebben: link
Új hozzászólás Aktív témák
- LED világítás a lakásban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Pánik a memóriapiacon
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tőzsde és gazdaság
- Óra topik
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4108, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 92% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 GB SSD
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Picit hülyén van megoldva. Feladni meg pláne nem szokta, mindig be kell mattolni.

Akár mélben, nem mondom el senkinek 

egyből 2000-es élővel kezdtél?