Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz
Brandynew
üzenetére
Nem biztos hogy ez jó megközelítés, illetve gondolkodásmód.
A sakk és a matt között az a különbség, hogy előbbit el lehet hárítani (vagy ki lehet lépni belőle, vagy le lehet ütni a sakkadó bábut, esetleg közbe lehet húzni egy védő figurát), utóbbit pedig nem. Ergo a matt az egyben sakk is. Nem feltétlenül kell sakkot adni egy matt előtt: lehet az első sakk egyben matt is.
Inkább arra figyelj, hogy ne legyen patt, azaz hasonló szituációban mindig legyen lépése az ellenfélnek (és mondjuk ne tudjon örökös sakkot adni stb.). -
Egon
nagyúr
A válasz első fele igaz, a második nem.
Egyáltalán nem automatikusan lesz vezér az ún. átváltozási mezőn a gyalog, ha elér odáig (ez pár gagyi sakkprogramban valóban így van megvalósítva, de ez messze van a szabályoktól), hanem tetszőleges tisztre átcserélhető (akár huszár is lehet - néha az hasznosabb mint a vezér). Az ún. Saavedra állás is jó példa erre: Saavedra position - Wikipedia
Volt egy feladvány, amit tipikus döntetlennek hitt mindenki évtizedekig a legenda szerint, míg egy Saavedra nevű spanyol papnak sikerült rájönnie, hogy az állás nyerhető, ha vezér helyett bástyát választ világos a gyalogja átváltozásakor.
Elvben akár 9 vezér is lehet egy játékosnak a táblán, nyilván a gyakorlatban ezt kb. lehetetlen megvalósítani. Anno a Kaszparov-Karpov világbajnoki döntőnek volt olyan játszmája, amiben egyszerre 4 vezér volt a táblán (2-2 mindkét félnek), és Kaszparovnak reális esélye volt egy 5. vezér bevitelére - mire erre sor kerülhetett volna, Karpov feladta a partit. -
Egon
nagyúr
1. Hogy melyik megnyitás ellen melyik védelem "jó", ilyen nincs. Ez függ a sakkozó stílusától, illetve pl. versenytaktikai megfontolásoktól (pl. ha sötéttel feltétlenül győzelemre kell játszani, akkor vélhetőleg egy "élesebb" megnyitáshoz nyúl a játékos). Pl. 1. e4 ellen talán a szicíliai védelem a legjobb választás, de teljes értékű mondjuk az orosz védelem is, és még lehetne sorolni.
2. Előfordul, hogy a tábla mellett sikerül megdönteni egy megnyitást, de leginkább kezdők ellen, illetve ha meglehetősen sok gondolkodási idő áll rendelkezésedre. Nem feltétlenül éri meg arra törekedni, hogy azonnal megdönts egy talán csak látszólagos hibát: lehet hogy ezzel pont az ellenfeled malmára hajtod a vizet (mondjuk vegyük ezt a példát: [link] A 2. lépésben c6 olyan ostobaságnak tűnhet, amit egyből ki kell használni a gyalog leütésével (ami még nem is feltétlenül rossz lépés), de ha a linkelt állásban könnyelműen d3-mal próbálod megvédeni az e4 gyalogot (hogy egy esetleges Qe7 után úgy tudj visszavonulni a huszárral, hogy a királygyalog védve legyen, csúf meglepetés vár: sötét sakkot ad a vezérrel a5-ről, és utána leüti az e5-ön levő huszárt...). A felkészülés során pedig érdemes lehet kicsit "kalandozni": próbálgatni olyan lépéseket is, ami nincs az ismert változatokban, aztán megpróbálni megdönteni azokat.
3. Bár vannak benne nagyon alap dolgok, de továbbra is az Asztalos-Bán: A sakkjáték elemei, illetve Flesch János: Középjáték című könyveket ajánlom. Egy teljesen más, de szintén hasznos megközelítés Kotov: A sakkozó gondolkodásának titkai című könyvében található. -
Egon
nagyúr
Szerintem elég végigolvasni az előző cca. 20 hozzászólást, és látszik, hogy alapjában véve meglehetősen segítőkész vagyok - de az én türelmem sem végtelen.
Mondjuk annak van valami morbid bája, hogy pont te oktatsz ki engem a stílusra, aki korábban "tetves árokba lőni való szarrágó"-zik...
[link]
Erre mondják: bagoly mondja bögölynek...
Meg azt is: ha hallgattál volna... 
-
Egon
nagyúr
válasz
Fecogame
üzenetére
Nehezn tudom eldönteni, hogy trollkodsz-e ezekkel a rém gyenge lépésekkel, vagy komolyan ilyen alacsony szinten játszol.
Kis túlzással, csak jobb lépések lettek volna annál, hogy egy nagy minőséget áldozz, miközben ütésben van a huszárod és egy gyalog is, ráadásul két gyaloggal kevesebbed van - a tisztelőnyöd ezeket csak részben kompenzálja, főleg hogy elég passzív az állásod.
Az egy külön csoda, és persze az ellenfeled jelentős bénasága, hogy ezt a (vezéráldozat után) vesztett állást meg tudtad nyerni.
Ahogy írták, Hd6 lett volna a teljesen kézenfekvő lépés: ez két fenyegetését is meghiúsítja az ellenfelednek, ráadásul a problémás szabadgyalogot is el lehetett volna tüntetni a következő lépésben, de világos Vxa6, majd Hc6 után, az a-gyalog előrenyomulásával még okozhatott volna problémákat, ez a tisztelőnyöd kompenzálásával döntetlen-szagú állásnak néz ki hirtelen ránézésre. -
Egon
nagyúr
válasz
Fecogame
üzenetére
Rendkívül egyszerű. En passant ütést csak közvetlenül a gyaloglépés után (mármint ha az előző lépésben történt volna c7-c5) lehet tenni a szabályok szerint, itt meg látszik, hogy korábban a futóval lépett sötét.
Egyébként ránézésre semmi előnyt nem ad ez az ütés, sőt: inkább megpróbálkoznék egy d6 leszorítással, bár a futóhátrány miatt ez már mindenképp vesztett állás...
-
Egon
nagyúr
válasz
Fecogame
üzenetére
Ebben mindig megnézem a hibáim, és az alábbiakra jöttem rá:
- Azonos szintű bábut mindig le kell ütni, ha lehetőség adódik rá
Marhaság, ilyet kategorikusan biztosan nem lehet kijelenteni, egy csomó esetben kifejezetten hátrányos cserélni.
Javaslom a szakirodalom tanulmányozását, ha fejlődni akarsz (elsősorban az Asztalos-Bán: A sakkjáték elemei című könyv nagyon alapos elolvasását). -
Egon
nagyúr
Úgy érted, a 32. lépésben. Valóban, Qxf7 matt lett volna. De számtalan egyéb módon is nyerhetett volna világos, abban az állásban könnyen le lehetett volna nyerni a h8 bástyát is pár lépésben, ha már nem mattolt, illetve hogy mi vette rá világost a g és f gyalogjai feláldozására, valamint hogy mifenének áldozta a bástyát g6-on a 38. lépésben, az rejtély...

-
Egon
nagyúr
válasz
Fecogame
üzenetére
LOL. Eleve nem léptem volna ilyen h*lyeségeket...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tiszthátrányban volt, nem csoda hogy kilépett. Mire gondoltál, hogy mit léptünk volna, egy vesztett állásban?
Egyébként a 3. lépésben d3 már eleve részedről volt gyenge lépés, ha Philidor védelem ellen játszom, itt általában d4-et lépek, de Hc3 is jó. -
Egon
nagyúr
válasz
csatacsita
üzenetére
Nyilván nem kell minden megnyitást megtanulni. Világossal legyen egy kedvenc nyitásod (ez ugye általában e4 vagy d4), az erre adott válaszokat is kell tanulmányozni (ha e4-gyel nyitsz, akkor általában spanyol megnyitás, orosz, francia vagy caro-can védelem jöhet szóba, illetve gyakran szicíliai védelem; bár előfordul pl. Philidor védelem is; d4 esetén vezércsel és a különböző indiai védelmek jöhetnek általában).
Sötéttel fel kell készülnöd e4-re és d4-re is legalább, így minimum 2 védekezést kell tudnod jól játszani. Nem csak mechanikusan kell bemagolni a nyitásokat, hanem a lépések mögé kell látni: mi miért történik, miért rossz ha pl. eltérnek a lépéssorrendtől stb. Illetve az egyes megnyitásokból kialakuló középjátékok problémáira is kell legyen elképzelés. De ezekre elég jól felkészítenek az ajánlott könyvek, bár erős ellenfél ellen nyilván nem könnyű az elveket átültetni a gyakorlatba...
-
Egon
nagyúr
válasz
csatacsita
üzenetére
Nem mindegy hogy mi a cél, milyen szintig szeretnél eljutni: versenyezni is akarsz, vagy "csak" egy erős amatőr szintre tervezel pl.
Megnyitásokat be kell magolni, ott nem gáz ha kirakod a táblára a lépéseket, sakkönyv dettó (kivéve ha kifejezetten kéri az adott könyv, hogy fejben próbálkozz). Könyvből szerintem elég jó az Asztalos-Bán féle A sakkjáték elemei (mondjuk a 8. 2005-ös kiadás sajnos tele van nyomdahibával: az állások elég jelentős része hibás pl.), és a Flesch János: Középjáték című könyve is.
Szerk.: a feladványokat viszont tábla nélkül célszerű megpróbálni megfejteni. -
Egon
nagyúr
válasz
concret_hp
üzenetére
Könyvek lehet hogy érdekelnek, írd meg mid van.
-
Egon
nagyúr
Tényleg "tetves, árokba lőni való patkányok" azok az emberek, akiknek pusztán az a bűnük, hogy nem játszottak veled visszavágót?
Ezek után kíváncsi vagyok, mit kívánnál annak, aki mondjuk meghúzza a kocsidat, ezáltal tényleges kárt okoz neked... 
Nem a sakk a te sportod, az tisztán látszik. Egyébként megfigyelésem szerint két esetben nem szoktak visszavágót játszani: ha túl erős vagy ha túl gyenge az ellenfél, esetleg még akkor, ha éppencsak vagy szerencsével (mondjuk egy durva elnézés következtében) nyert a játékos, és nem akarja rontani a mérlegét. -
Egon
nagyúr
Kicsit megkésve.
Sötéttel két lépésből (pontosabban két lépéspárból) is lehet, ugyanez a motívum.
Világossal azért több, mert világos indul, sötétnek két lépésre van szüksége ahhoz, hogy matthelyzetet teremtsen, és bár világos két lépésből el tudná érni azt a pozíciót, ami mattot jelentene, kénytelen egy "felesleges" lépést beiktatni (a példádban ez Vf3 volt, hiszen a vezér egyből is tudna d1-ről h5-re lépni).Példa a mattra sötéttel:
1. g4 e5
2. f3 Vh4 sakk és matt. -
Egon
nagyúr
Újabb feladvány, szintén világos indul és 3 lépésben mattol. Lényegesen könnyebb mint az előző, de azért nem triviális szvsz.
[link] -
Egon
nagyúr
Jól.

4 lépésből nekem is megy...
Egyre inkább azt gondolom, hogy sajtóhiba, vagy valami nagy árulás esete forog fenn. Aztán lehet, hogy valaki majdcsak ráakad a jó megoldásra.Ha a vezért 1 lépsben f6-ra vagy g6-ra lehetne "teleportálni", akkor meglenne a 3 lépéses matt.
-
Egon
nagyúr
Feladványkedvelőknek.
Világos: Kc5, Ve2, Fd7. Sötét: Kb7, a6, a7, e5. Világos indul és 3 lépésben mattot ad. Próbálkoztam, de szégyenszemre nem tudtam megoldani. Remélem nem sajtóhibás a feladvány...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Némi elemzés után úgy tűnt, hogy a feladvány kulcsa, hogy a sötét király ne tudjon c7-re lépni, mivel egyrészt fenyegeti a futót, másrészt d8-on keresztül el tud menekülni a matt elől. Kc7-et kétféleképpen lehet (direktben) megakadályozni: Vxe5 vagy Kd6 lépésekkel. Előbbi azért nem jó, mert sötét a6-ot lép, és nincs matt két lépésből (legalábbis én nem találtam), utóbbi esetén a sötét király b6-ra lép (gyaloglépésekre Vb2 sakk és futómatt a következő lépésben), majd Vc4 után egyszerűen visszalép b7-re, és nincs matt (más jó vezérlépést nem találtam).
Indirekt módon is meg lehet akadályozni Kc7-et: Vh5-tel (mivel Kc7-re Ve8, majd Vc8 matt jöhet - sajnos azonban Vh5-re a5, majd Ve8-re a6 jöhet, és nins matt).
Felfedeztem egy érdekes mattképet: ha sötét a6-ot lép, világos fel tudja áldozni a vezérét a6-on, és Kxa6-ra Fc8 matt jön - de olyan kezdést nem találtam, ami úgy kényszerítené rá sötétet a6-ra, hogy közben a világos vezér 2. lépésben a6-ra tudna lépni.
Ha valakinek sikerül megfejtenie, küldje el priviben. -
Egon
nagyúr
Jót játszottam ma is, pedig szicíliai ellen általában nem megy túl jól...

Véleményeket kérek. Remélem nem gond az angol jelölés.1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bg5 e6 7. Qd2 Be7 8.O-O-O O-O 9. f3 Qc7 10. g4 Rd8 11. h4 Ne8 12. Be3 b5 13. Kb1 Bb7 14. Bd3 Nc6 15. g5 Ne5 16. h5 b4 17. Nce2 d5 18. exd5 Bxd5 19. Be4 Nc4 20. Qc1 Nxe3 21. Qxe3 Bc5 22. g6 fxg6 23. hxg6 h6 24. Bxd5 exd5 25. Qe6+ Kh8 26. Nf5 Nf6 27. Nxh6 gxh6 28. Rxh6+ Kg7 29. Rdh1 Rde8 30. Qh3 Re7 31. Ng3 Qe5 32. Nf5+ Qxf5 33. Qxf5 Rae8 34. R6h7+ Nxh7 35. Rxh7+ Kg8 36. Qxd5+ R7e6 37. f4 Kf8 38. Qxc5+ 1-0
-
Egon
nagyúr
válasz
Godspeed
üzenetére
Jogos, az eredeti játszmaleírásban Hbd7-et kellett volna írnom, sorry...
Fel sem tűnt, hogy az f6-on álló huszár is tud d7-re lépni...
Az ajánlott javítás valóban jó: a tisztelőny miatt - ahogy nézem - világosnak max. döntetlen juthat (vagy az sem).Szerk.: mondjuk a 28. lépésben én inkább Fb3-at próbálnám meg világossal.
-
Egon
nagyúr
válasz
Godspeed
üzenetére
??? A zavar a te erődben van...

Végigvezettem a kedvedért: minden stimmel.1. Nem lehet 20. - , Vxg5: f6-on áll a sötét királyhuszár.
2. 22.: lásd előző pont.
3. Ott van a "+" (azaz sakk), nem értelek. Oké, az ütésjel (x) az tényleg lemaradt...
4. A b8-ra (c6-ról) visszavont vezérhuszár már a köv. lépésben d7-re ment, köze nincs az f6-ra fejlesztett másik lóhoz. -
Egon
nagyúr
Játszottam egy jót a minap, gondoltam közkinccsé teszem. Előrebocsátom, hogy nem vagyok nagymester, szóval biztos hogy adott helyeken játszhattam volna jobban (ahogy nyilván az ellenfelem is).
1. e4 e5
2. Hf3 Hc6
3. Fb5 a6
4. Fa4 Hf6
5. 0-0 Fe7
6. Be1 b5
7. Fb3 d6
8. c3 0-0
9. h3 Hb8
10. d4 Hd7
11. Hd2 Fb7
12. Fc2 Be8
13. Hf1 Ff8
14. Hg3 g6Itt sokat agyaltam a 15. a4 folytatáson, végül a megjátszott futólépéssel folytattam.
15. Fg5 exd4
16. cxd4 c5
17. dxc5 h6
18. Fh4 g5
19. Hxg5 hxg5
20. Fxg5 Vc7
21. cxd6 Fxd6
22. Hf5 Hxe4
23. Fxe4 Fh2+
24. Kh1 Bxe4
25. Hh6+ Kg7
26. Vh5 Bxe1+
27. Bxe1 Fe5
28. Vxf7 Kh8
29. Fc1 Vc6
30. f3 Vc7
31. Hg4 Fg3
32. Be8+ Bxe8
33. Vxe8+ Kh7
34. Vf7+ Kh8
35. Vh5+ Kg8
36. Hh6+ Kh8
37. Ve8+ 1-0Kíváncsi lennék a nálam jobbak véleményére: hogyan lehetett volna mind világossal mind sötéttel jobban játszani...

-
Egon
nagyúr
-
-
Egon
nagyúr
Sajnos de...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Előrebocsátom, hogy a megoldást nem látom.
Bh2-re Vxf8 sakk, amire két válasz van: Kxf8 vagy Kh7. Előbbi esetben Be8 matt (mivel a futó védi, nem lehet leütni a bástyát), utóbbi esetben Vxg7 matt (a g7 mezőt meg a mááásik világos futó is támadja, tehát megint csak nem lehet leütni a mattot adó figurát). -
Egon
nagyúr
Érdekes állás. Adhatnál mélben valami támpontot, mert nekem nem sikerült megoldani (úgy tűnik, sötétnek mindenképpen megvan a remi: nem lehet megakadályozni, hogy a sötét király elérje a c4-es (vagy a c5-ös) mezőt, és utána már csak vagy lépegetnie kell c4-c5-c6-on (a világis király lépéseinek megfelelően), vagy ha világos úgy lép, ütnie a gyaloggal).
-
Egon
nagyúr
Egyébiránt tegnap a jojatek.hu-n 8 lépésben sikerült bemattolnom egy közepes ellenfelet...
Elég sokan követnek el típushibákat: pl. az 1.e4, e5; 2.Hf3, d6 kezdésből kiindulva már sokszor úgy érzem, zsebemben a győzelem...
Szerk.: a parti így nézett ki:
1. e4, e5
2. Hf3, d6
3. d4, Fg4
4. dxe5, Fxf3
5. Vxf3, dxe5
6. Fc4, Hf6
7. Vb3, b6
8. Fxf7, Ke7
9. Ve6 matt.
Na jó, nem 8, hanem 9 lépés volt...
De már Vb3 után fel lehetett volna adni.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Egon
nagyúr
Egyébként 1-2 apróság elméleti tudásával felvértezve, az ember már jóval okosabb: 1 gyalog bevitele (oppozíció), bástya vs. futó + 2 gyalog (sokszor nyer utóbbi), 2 huszár vs. ellenfél királya elméleti döntetlen, vezér vs. huszár- vagy futópár szintén elméleti döntetlen stb...
-
Egon
nagyúr
Nehogy azt hidd!!!
Nekem volt edzőm gyerekkoromban (általános iskola felső tagozat), és hát olyan nagyon sok _hasznos_ tudást nem szedtem össze tőle. Az edzés abból állt, hogy játszottunk a srácokkal. Végjáték-elméletet és gyakorlatot mindössze annyit oktatott, hogy megmutatta, az egy szál bástyával mattolást (szinte mindenki rájött magától), felhívta a figyelmet az egy db vezérrel (meg persze a királlyal) történő mattolás folyamán fennálló pattveszélyre, illetve orrba-szájba gyakoroltatta a futópárrl, illetve futó-huszárral történő mattolást (a mai napig nem nagyon megy nekem). Ez utóbbinak sok értelme nem volt: párezer partit játszottam már, de nem igazán emlékszem olyanra, hogy a gyakorlatban is szükségem lett volna erre a tudásra (szinte mindig marad legalább 1 db gyalog...
).
Ami fontos lett volna (pl. bástya-gyalog vs. bástya stb.), azt persze nem tanította...
Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy vidéki kisváros általános iskolájának jelentéktelen ''sakk-klubjáról'' beszélek...
-
Egon
nagyúr
Igen, a végjátékodon szerintem is kell fejlesztened (hidd el: rengeteg múlik rajta. Pl. egy defenzív ellen, adott megnyitásban, főleg sötéttel sokszor úgy jut el az ember a végjátékig, hogy szinte nem is játszott...).
Pl. ellenem is, az a végső vezércsere csak azért jöhetett be, mert annyi gyalogelőnyöd volt: ha csak 1 db királyszárnyi gyalogom megmaradt volna, az állás máris döntetlen (izolált hármasgyalog elég gáz). -
Egon
nagyúr
Az már vesztett állás volt...
Igazából a királyszárnyi gyaloggyengeségeken ment el a meccs szvsz (no meg hogy a vezérszárny lezárult). Illetve az elvileg jó futóm fejlesztésével is komoly gondok voltak...
Nem tudom hogy holnap ráérőben leszek-e. Mindenesetre figyelem a fórumot (ha vagytok, írjatok ide). -
Egon
nagyúr
Játszottam egyet Gambittal. Elég jól nyomja (megvert, bár nem sokkal...
). -
Egon
nagyúr
Bocs, de most már tényleg megyek aludni, mert leesem a székről.
Szabadmatt: világos arra játszik, hogy sötétet mattolja, és ehhez sötét asszisztál! Tehát direkt úgy játszik, hogy bemattolható legyen. Ha jól emlékszem, sötét lép először...
Önmatt: ez egy sokkal nehezebb kategória. Itt világos játszik maga ellen: az a cél, hogy sötét mattolni tudja. Igen ám, de sötét ezt kézzel-lábbal akadályozni próbálja! Képzeld el: arra kell kényszeríteni sötétet, hogy a mattoló lépése az egyetlen lehetősége legyen...
Az érdekesség kedvéért megemlíteném, hogy a világ leghosszabb sakkfeladványa (hacsak azóta meg nem dönötték, de nem hiszem), a magyar dr. Bláthy Ottó Titusz nevéhez fűződik (az 1800-as évek végéről): önmatt - ha jól emlékszem - 342 (!!!) lépésben...
Van még sorozatlépő szabadmatt, és távlépő önmatt is, de ezek már szvsz nagyon erőltetett dolgok (könnyű kitalálni, hogy miről szólnak).
A tündérbábokról majd holnap (nyomtatásban oldalt fekve, vagy fejjel lefelé ábrázolt, ''kitalált'' bábuk: másképp lépnek, mint a ''normál'' sakkfigurák. Pl. a teve egy balra 90 fokkal elforgatott huszár, ami elnyújtott L-alakban lép: 2:1 helyett 3:1 arányban). -
Egon
nagyúr
Oké, peace...

Amúgy ha érdekel a feladványsakk, szívesen megírom azokat a dolgokat, amiket kérdeztem: szerintem tetszeni fog neked. Mondjuk a gyakorlati játéktól messze van, de érdekes...
Egy szabadmatt-feladvány összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint egy ''sima'' feladvány...
[Szerkesztve] -
Egon
nagyúr
Akkor írjátok meg mélben légyszi, mert nincs több türelmem hozzá...
Vagy én vagyok hülye, vagy valami árulás van...
Új hozzászólás Aktív témák
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Meg azt is: ha hallgattál volna... 

Ezek után kíváncsi vagyok, mit kívánnál annak, aki mondjuk meghúzza a kocsidat, ezáltal tényleges kárt okoz neked...

Fel sem tűnt, hogy az f6-on álló huszár is tud d7-re lépni...