- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Billentyűzet gondom van
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
NoOne1976
őstag
Van már arra vonatkozóan tapasztalata valakinek, hogy az MVM az éves elszámolást hogyan kezeli gáz esetében augusztus 1-et követően?
Például ha az éves elszámolás január 31-re esik, akkor mennyi kedvezményes árú gáz jár? 6 hónap x a 144 m3 vagy a jelleggörbe szerinti mennyiségek összeadva a 6 hónapra? -
Freeman11
csendes tag
Sziasztok!
Lehet én emlékszem rosszul, de nekem úgy rémlik, hogy áram esetén is fennáll az, hogy a fel nem használt kedvezményes keretet időben előrefelé lehet görgetni. Én pl. eddig nem értem el a havi keretet (kb. 200 kWh), de november hónapban bőven túlléptem (árammal fűtők). Arra számítottam tehát, hogy erre a hónapra nem csak a kb. 200 kWh órát kapom kedvezményesen, hanem az előző hónapokban "megspórolt" kWh-kat is. A számlán azonban csak 200 kWh óra kedvezményes. Diktálos vagyok, ha ez számít.
Úgy emlékszem volt erről a témáról egy Kérdés-Válasz is az MVM Next oldalán anno, de most nem találom.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Donki Hóte #6146 üzenetére
Igen, mindenképpen kényszermegoldás. Nálam azért kellett így, mert lemeztető van, amit kizárt lett volna egy újralécezés után pont ugyanoda visszacsavarozni, és amúgy a padlás nem lakott, nagy beruházást nem érdemel, de mint tároló is alig volt használható a nyáron 50 fokot is meghaladó hőmérséklete miatt, ezen egy kisebb szigetelés is rengeteget javított (nem mellesleg az esőnek már a padláson is alig hallani a hangját, míg enélkül még odalenn is hallható volt)
-
válasz
Degeczi #6143 üzenetére
Ezzel az utólag felszögelt, lazán hagyott páraáteresztő fóliával az a baj, hogy ha a tulaj szigetelni akar és elkezdi a szarufák közé berakni a kőzetgyapot táblákat, akkor a kőzetgyapot neki fogja nyomni a páraáteresztő fóliát a cserepeknek, ami elég sok szempontból problémás.
Ha pedig nem lazán, hanem szorosan feszítve akarja a páraáteresztő fóliát a szarufák közé berögzíteni, akkor meg 5-8 cm távolságot kell hagyni a szarufák felső része alatt, ami a berakható kőzetgyapot szigetelés vastagságát csökkenti.
-
dobolan
senior tag
-
Degeczi
nagyúr
Mindenképpen kell páraáteresztő, különben a hideg cserepeken lecsapódott pára közvetlenül a szigetelést áztatja át.
Ha egyetlen mód van rá, le kell szedni a cserepeket, cserépléceket, és fóliával visszaépíteni.
Belülről is van lehetőség a szarufák belső oldalára szögelt lécekkel kifesztíteni a fóliát, de ha csak lehet, kerülendő, mert így nagyon nehéz megoldani a fólián lecsorgó nedvesség ereszcsatornába vezetését. -
cibus
senior tag
A táblás üveg- és kőzetgyapot szigetelés nem tud összeesni, akkor sem, ha esetleg párát kap? Mert akkor nem szórakozok a tekercsessel, ha jobb a táblás... Táblásnak van esetleg valami hátránya?
Nagyon köszi!! -
dobolan
senior tag
A párazárót a gipszkarton és a szigetelés között ne spórold ki szerintem. Ha sok pára képződik a lakótérben télen, és nincs szellőztetve, akkor a páranyomás miatt felfelé fog kiszellőzni, átmegy a gyapoton, de a hideg tetőfólián nagy része ki fog csapódni, és visszacsepeg a gyapotba, ami össze fog esni néhány év alatt. Hiába páraáteresztő a tetőfóliád, annak mértéke nem erre van tervezve. Az a porhó és esővíz visszatorlódása miatt rakják főleg.
Ha úgy gondolod, hogy nem fog képződni nagy pára a lakótérben, akkor akár maradhat is így, bár én nem láttam még olyan kivitelezést, ahol kispórolták volna. Sőt a hőtükör miatt még a szigetelés hatékonyságát is növeli. -
dobolan
senior tag
Ezek nagyon szép tulajdonságok...
Hogy teljes legyen a kép dobd majd mellé az árakat is, illetve az eltérés mértékét is.@cibus
Ha szakszerűen tudod rögzíteni a szarufákhoz, akkor nem muszáj táblás! Ha a régi "lecsúszott", akkor szerintem sehogy nem volt rögzítve. Némileg egyébként egyszerűbb a dolgod, ha a gipszkarton a helyén marad, viszont a gipszkarton és a szigetelés között kell párazáró fólia, a cserép alá a szarufákra pedig tetőfólia.
-
cibus
senior tag
Szóval. Jelenleg van egy galéria, ami fel van gipszkartonozva. volt benne ez a tekercses üveggyapot is, de már le van csúszva az aljára.
most vettem meg a léceket, faanyagokat, fóliákat, cserepeket, február-márciusban lesz felújítva a tető és akkor már le akarom normálisan szigetelni is. úgy hogy akkor a gipszkarton fent marad és rá a szigetelés. akkor mindenképp jobban járnék szerintetek a táblással? annak nincs esetleg semmi hátránya (az árán kívül, h drágább?)
ha normálisan méretre van vágva így felülről, akkor nem maradhatnak ott sem nagyobb rések?
azért gondolkoztam eddig a tekercsesen, mert valahol van 15centim, valahol csak 12.
persze deszkákkal ki lesz húzva a tetősík egyenesre, így meg lehet csinálni a fix 15 centit.
szóval akkor legyen a táblás verzió? abból milyet vegyek, milyen fajták vannak amik jók?
kőzetgyapot kell akkor, vagy mi? köszönöm -
Dorian
félisten
Üveggyapot hátrányai:
- Az üveggyapotot óvni kell a nedvességtől, mert nedvességtűrő képessége alacsony.
- Kevésbé hatékony a hő és hangszigetelése: a levegő átszivárog az üveggyapoton, ha az nem elég vastag.
- Mivel rugalmas, ezért nem tartja meg magát.
- Nem lépésálló, mechanikai hatásokkal szemben nem strapabíró.Kőzetgyapot előnyei:
- Nem zsugorodik, jobban ellenáll a mechanikus hatásoknak
- Átereszti a párát és víztaszító
- Tartósabb, lépésálló is lehet
- Nem változtatja a térfogatát, nincs hőtágulása -
dobolan
senior tag
Ez igaz, de pl. nekem 4 réteg van ledobva födémre (4x10cm), ott az alsó már biztosan nem 10cm-es, szóval nem 40cm a hasznos szigetelés vastagsága, hanem inkább 30.
Az üveggyapotnak a lenti felhasználásra vonatkozóan semmi hátránya nincs egyéb gyapottal szemben. A legolcsóbb táblásat kell venni oda, és felrakás előtt a tető beázást, ha van, akkor javítani, fóliát utólagosan már úgy sem lehet szakszerűen feltenni.
-
-
NoOne1976
őstag
válasz
Donki Hóte #6122 üzenetére
Egyrészt márciusban nem tudtál mit trükközni, minden időszakban, minden mennyiséget ugyanazon az áron fogyasztottad. A profilnak se volt jelentősége.
Én most is azt gondolom, hogy semmi nem történne, de biztos van valami pont az ászf-ben, amit ezzel a magatartással a fogyasztó megsért, ami szankcionálható. -
-
Voltam bent az MVM-nél, hogy átálljak diktálásra, és azt mondta néni, hogy még véletlenül se próbáljak meg mást diktálni, mert ha rájönnek abból baj lehet.
Változott valami? Mert nekem idén márciusban negatív számlám lett (korábbi hónapokban olyan sok fogyasztást diktáltam, hogy két hónap alatt se tudtam a leolvasás időpontjára visszahozni az eltérést) de baj nem lett belőle, még élek, sőt a gázt se kapcsolták ki
-
cibus
senior tag
-
cibus
senior tag
Sziasztok. Kérdésem lenne, hogy utólagos tetőszigetelésnél kőzetgyapot, vagy üveggyapot a jobb választás? Csak a tekercses fajta játszik. Jobb valamelyik, van valamelyiknek előnye? Ezt a tekercsest lehet normálisan rögzíteni valahogy, hogy ne csússzon le? Esetleg tudtok konkrét típust is ajánlani (ár/érték). Köszönöm
-
leslieke
Jómunkásember
Köszi mindenkinek!
Diktálós vagyok, most is előrébb tartunk az órán, mint a számlán. Akkor decemberben kevesebbet diktálok, mint lehetne, és januárra kiegyenesedik, mire jön a leolvasó. -
Doki16
addikt
válasz
leslieke #6114 üzenetére
Voltam bent az MVM-nél, hogy átálljak diktálásra, és azt mondta néni, hogy még véletlenül se próbáljak meg mást diktálni, mert ha rájönnek abból baj lehet.
Ha jelleggörbé szeretnéd követni, akkor inkább próbálj meg beleférni a valósba. Én kb 100 m3-el mindig túllépem a jelleggörbét, de nem éri meg kockáztatni szerintem. -
NoOne1976
őstag
válasz
leslieke #6114 üzenetére
Ha jól értem, diktálásos vagy. Vagyis a valós adatot kell leolvasnod. Valószínűleg nem azt akarod diktálni. Jön az éves leolvasás és kiderül, hogy kevesebb van az órán, mint amit diktáltál. Gondolom a szolgáltató fantáziája nem indul el, és nem gondolja azt, hogy trükközés van, főleg, ha január 1-től más árak vannak esetleg érvényben. Vagy valamit rosszul értek?
Egyébként a túlfizetésről lehet rendelkezni minden fogyasztási hely vonatkozásában, hogy visszakéred vagy a szolgáltató tudja be a következő számlákba. -
leslieke
Jómunkásember
Sziasztok!
Januárban lesz az éves gázóra leolvasás. Ha többet diktálok be, mint amennyi majd a leolvasáskor lesz, akkor az MVM visszafizeti, vagy csak kiad a nullás számlát?
A jelleggörbében megállapított számok szerint diktálnék... -
-
Ryder1
senior tag
Sziasztok!
Van egy kis üzlethelyiségünk, amit ezer éve adtunk ki utoljára, azóta csak raktárnak használjuk, olyan dolgokat tartunk benne, ami a lakásban nem fér el, dobozok, régebbi bútorok, egyéb kacatok.
Most elkezdtük kipofozni egy kicsit, raktunk fel egy klímát is, hogy kiváltsuk a gázos fűtést, így jóval magasabb áramfogyasztásunk lett, mint ami az eddigi néha felkapcsolt lámpákból jött. Feltűnt, hogy nem lakossági áron számláznak, hanem ezen az "A1 rendeleti áron".
Azért furcsa, mert az ingatlan és a számla is magánszemély nevén van, nem cégén. Vagy ilyenkor csak az számít, hogy mi az ingatlan besorolása és teljesen mindegy, hogy amúgy már nem vállalkozási célra használjuk? Jó lenne, ha nem ilyen árat kéne fizetni rá, mikor csak lakossági célra használjuk és nem is nagyon tervezzük újra kiadni.
Szerintetek mi lehet a gond? El lehet egy ilyet intézni szerződésmódosítással, vagy így jártunk? Nyilván ma éjszaka jött meg emailben a számla, ügyfélszolgálat meg csak hétfőn lesz... -
otapi
tag
A sima szellőzőlyuk azért kellett hogy befelé jöjjön a friss levegő a kazánhoz. Ezt résszellőzővel csak úgy lehet kiváltani, ha megmarad a megfelelő (nagy) szükséges bejövő légmennyiség. Ha a vegyestüzelésű kazán ritkán lesz használva, akkor itt két külön üzemről beszélünk: amikor nincs használatban a kazán, akkor rendben van a hővisszanyerős szellőztetés. Ha viszont használatban van, akkor a hővisszanyerés nem lesz jó, mert vagy visszahúzhatja a kazán füstjét a kéményből, vagy ha a füstből akarod visszanyerni a hőt, akkor nem tud kialakulni a kéményhatás a lehűlt füst miatt. Vagy ha létezik olyan megoldás hogy a kéményben van egy ventillátor, mint a turbós gázkazánoknál, akkor esetleg úgy. De nem hinném hogy ez elterjedt megoldás lenne vegyestüzelésű kazánoknál.
-
Madwe
nagyúr
Sziasztok! A háztartási helyiségben van egy vegyestüzelésű kazán is ami miatt a szellőztetés megoldandó. Ezt anno egy sima szellőző lukkal + ráccsal a padlón oldották meg. Azon gondolkodom hogy van e értelme ezt hővisszanyerős szellőztetőre lecserélni? Most a bekerülési összegtől tekintsünk el. Hűt az annyit a helyiségen, h érdemes ezzel foglalkozni?
miután itt megy az összes fűtéscső, még ha szigetelve is, mégis emiatt kb ez a legmelegebb pont a házban, ráadásul ember által ritkán használt… emiatt nem vagyok benne biztos h nyernék e ezzel hosszútávon bármit is?
vagy ha ott tényleg lehet vele fogni, érdemesebb kisebben gondolkodni, pl visszafalazni s az ablakra egy mechanikai résszellőzőt tenni?
a vegyestüzelésű elég ritkán lesz használva, ha egyáltalán, viszont a funkciót meg szeretnénk tartani… foglalkozzak én ezzel egyáltalán, vagy jó az ahogy van?
-
AMD Power
titán
Téli jelentés panel. A haznak egyedi fűtése van. Ugyan annyit fizettünk fűtésre mikt tavaly.
-
Syl
nagyúr
válasz
NoOne1976 #6106 üzenetére
Ahogy UberMutant írta, az MVM oldalán megnézed az adott hónapokra a "határokat". Csak figyelj, mert azok teljes hónapra vonatkoznak. Ha nem elsején diktálsz, akkor számolgatnod kell. Én mindig 23-án diktálok, minden számlám előző hó 24-től adott hó 23-ig tart.
Októberre van 144,
novemberre 217 m3 rezsicsökkentett gázom
November 23-án diktálok, tehát van
8 napom októberben (144 m3/ 31 nap * 8 nap) + 23 napom novemberben (217 m3/ 30 nap * 23 nap)
így az okt.24.-nov.23. számlázási időszakra "jár" kb. 204 m3.
Azért kb., mert ott vannak még az időjárási korrekciós adatok. -
NoOne1976
őstag
Nem az elmélet érdekelt, hanem a gyakorlat. Nem egy-két információ jelent meg az elmúlt időszakban, ami a gyakorlatban nem úgy volt. Havi diktálásos fogyasztásra tapasztalatom nincs, illetve, de. Rossz tapasztalatom igen a hibás profil és így piaci ár miatt igen.
De megjegyzést tenni most is könnyű volt és jól esett... -
Degeczi
nagyúr
válasz
Phobion #6100 üzenetére
Ott kezdődik a gond, h nem köbméterben van kifejezve a havi (pontosabban éves) kedvezményes fogyasztás, hanem hőmennyiségben, MJ-ban (mert területenként eltérő a gáz fűtőértéke, így egy köbméterben megadott országos érték hátrányosan érintené azokat, ahol alacsonyabb a fűtőérték, ezért többet kell fogyasztaniuk ugyanakkora energiafelhasználáshoz)
Tehát fordított a helyzet: ebből visszaszámolva (fölhasználva hozzá a fűtőértéket és a korrekciós tényezőt) kapod meg, mennyit lehet kedvezményes áron fogyasztani.
-
NoOne1976
őstag
Diktálás és vegyes profil esetén mi az a mennyiség ami kb. belefér rezsicsökkentett áron novemberben és decemberben?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- PlayStation 5
- A hónap végén jön a S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition
- Politika
- Kutya topik
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest