- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Billentyűzet gondom van
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
cappa72 #5698 üzenetére
"most, hogy kevesebbet megy a gáz, így az ott lévő egyetlen radiátor miatt nem gondolom, hogy célszerű a gázkazánt bindítani."
Valami régi, nyílt égésterű kazánról beszélünk, ami vagy nem megy, vagy maxon megy?
Mert az újabbak képesen alaposan lemodulálni, és így nem kikapcsolnak -> zéró fűtés, bekapcsolnak -> max fűtés. Ennél jóval gazdaságosabb a működés, ha alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszú ideig, akár folyamatosan megy. Mint ahogy ugyanannyi idő eljutni valahová, ha full gázzal mész és időnként megállsz egy parkolóban, mintha átlagos sebességgel. A fogyasztás viszont utóbbi esetben sokkal kevesebb. -
Igazából tökmindegy, hogy norvég panel, olajradiátor, hősugárzó, mindegyik 1 egység energiából 1 egység fűtést állít elő.
Erre jutottam én is, de azért a tapasztalati oldalra is nagyon kíváncsi vagyok.
A többi helységben van kiegészítő fűtés, csak pici fiamnál nincs, és most tapasztaljuk ennek hátrányát (alapvetően ő kicsit hűvösebbet szeret, mint a többiek, de most már látszik, hogy azért ezzel nem számoltunk /hiányzott a kockázatelemzésből/).
Amikor állandóan mengy a gázfűtés, akkor elegendő a meglévő radiátor.
De ekkor nem volt még kiegészítő/alternatív fűtésünk.
Pont az a hézag most, hogy kevesebbet megy a gáz, így az ott lévő egyetlen radiátor miatt nem gondolom, hogy célszerű a gázkazánt bindítani. Nagyobb radiátor sem hinném, hogy megoldaná, hiszen az is ritkábban menne, illetve sajnos a hely az limitált (bár mindent meg lehet oldani.)A termosztátot már kikisérleteztem jópár éve (működőképesre is sikerült), és most az új érában szintén kisérletezés alattvan: újra kell tanulnom (meg másoknak is), hogy mit hova, mennyi ideid, milyen programmal menjen, és mi.
A másik két gyerekszobában egyébként megnöveltem a radiátorok méretét (15 éve kb.), és az akkor nagyjából hozta az elvárt eredményt. -
True. Egyetlen érintett helyiség esetén (ha más igény nincs, mondjuk hűtés, stb.), akkor a meglévő rendszert finomhangolnám. Egészen biztosan ez a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás. A norvég panel amúgy ilyen 50 ezres tétel, ha a villanyszámlába belefér, az se rossz, és még dizájnos is. De ha ez elfér, akkor már egy nagyobb radiátornak is illene.
-
asdf_
veterán
válasz
cappa72 #5690 üzenetére
Igazából tökmindegy, hogy norvég panel, olajradiátor, hősugárzó, mindegyik 1 egység energiából 1 egység fűtést állít elő.
Azonban ha mindenhol máshol jó a radiátoros fűtés, ott meg nem, akkor be kell szabályozni azt, ebben a szobában a torlót maxira nyitni, a többin meg kicsit zárni és/vagy nagyobb radiátor ebbe az egy helyiségbe (amit ha jól értem, csak ez a termperáló gáz fűt, ellentétben a többivel, ahol van egyéb fűtés is). B verzió, ide helyezni a termosztátot, a többi helyre meg termoszelepet rakni és azzal korlátozni a termperálást. -
Dorian
félisten
válasz
cappa72 #5690 üzenetére
Hosszabb távon biztosan a klíma lenne a gazdaságos megoldás + nyáron is előny. Nálunk a két gyerekszoba 11-12 m2, jó szolgálatot tesz benne 1-1- klíma.
B tarifa vezérelt áramot ad, ezért azzal akkor lesz fűtés amikor kap áramot, nem feltétlenül akkor, amikor arra szükség van.
Tapsival értek egyet, +1 radiátor oldaná meg legjobban a problémát. -
Sziasztok!
Nem is tudom, hogy a fűtés topik, vagy ez lenne a megfelelő, de talán ez... ez most jobban pörög.Legkisebb fiam szobájában kellene egy kis kiegészítő fűtés.
Kicsi szoba, ezért luxus lenne klíma, így elektromos fűtésben gondolkodunk.
Radiátor van, ami természetesen a gázfűtéses rendszeren van (eddig is ez volt), és ez mellé kellene valami.
Nézegettem a netet, és hát ilyenek vannak:
kerámiabetétes fűtő (kicsit a klímára hajazó kinézettel) villany konvektor olajradiátor infra panel (itt írtátok, hogy ez inkább fürdőbe) kvarc hősugárzó (épp tegnap láttam a teszkóba' ;) )
Amit még fontos megjegyezni, hogy lehet akár fixen beköthető (mert van B elektromos tarifa).
Illetve meg kell említenem, hogy mivel most alacsonyabb a hőmérséklet kb. 1 °C-kal, mint tavaly, ezért megjelent a penész is (persze kezelni lehet hypo-val, de inkább megelőzni szeretném...)
Ennek tükrében melyik kiegészítő lehetne optimális nekünk?szerk.: amúgy az eddigi alternatív fűtések használatával a mostani és a tavalyi gázszámlát összehasonlítottam, és 1/3-a lett... (24k vs 8k). Azt még nem számoltam át, hogy mennyi is lett az alt fűtések költsége, de ha a B-vel számolok, és ott is a határ feletti értékkel, akkor is csak +8k...
Igazából ényeges, hogy most több módon tudunk fűteni.
Sikerült bekötni a kandallót is, a nappali és a háló fűtésére teljesen jó. (természetesen a temperáló fűtést továbbra is a gáz adja).
-
flash-
veterán
válasz
UberMutant #5685 üzenetére
akkor az a jellegörbe táblázat amit közzétettek az a havi diktálásnál megy ha jól sejtem?
-
Phobion
őstag
válasz
UberMutant #5685 üzenetére
Ezt nem értem sajnos. Akkor 144 m3 minden hónapban a kedvezményes limit?
-
Fabor
csendes tag
Sziasztok,
Megnyertem magamnak egy gázfűtéses 80m2-es lakást, amit egy Baxi Ecofour nem kondenzációs kazán fűt.
Nem fűtöttem sosem gázzal, eddig távfűtéssel éltem kényelemben, tehát hozzáértésem semennyi.
Ha valakinek privátban feltehetném amatőr kérdéseim, megköszönném...
-
Gézengúz
addikt
Figyelj mert az MMG-nél 3 szál volt (normális esetben) fázis és nulla megy be, és kijön egy a termosztát által vezérelt fázis.
A nulla ennél a kapcsoló led világításához kellett, illetve az éjszakai üzemmódhoz, (visszább vett 2-3 fokot )Computhermben két AA elem van, annak nincs szüksége 0-ra, bemegy egy fázis és kijön egy vezérelt szál. Slussz.
-
flash-
veterán
válasz
Donki Hóte #5676 üzenetére
tehát akkor ott a kazánhoz csak be kell húzni egy új vezetéket?
-
Veszel egy itt ajánlott Computherm Q7 RF termosztátot, ahol a szobában lévő termosztát rádiófrekvencián kommunikál a kazán mellé telepített vevőegységgel.
A vevőegységet pedig a kikötött MMG termosztát vezetékének a helyére kötöd be a kazánba.
A termosztát egyébként ott van jó helyen a lakásban, ahol nincs hirtelen hőmérséklet emelkedés (mondjuk a főzés miatt) és nincs hirtelen lehülés (mondjuk a szellőztetés miatt).
-
Gézengúz
addikt
Nézz meg egy Computherm Q7 RF-et, 0.1, 0.2, és 0.3-as hiszterézis is állítható. Mivel programozható ezért ha úgy gondolod éjszakára a hőmérséklet is visszább vehető. A vevőjét a kazán mellé is rakhatod és ott kell bekötni a vezetéket amit megszakít illetve rövidre zár. Az adó csak megmondja neki, hogy mikor.
Ennek az RF nélküli verzióját használom, én nagyon bírom. -
pjen
félisten
Amennyivel takarékosabb lehet egy digi termosztát, hogy pontosabban szabályoz. Pl nem +/- 1 hanem +/- 0,5 fok. Ez nemtudom mennyi megtakarítást jelent, érdemese cserélni. Az, hogy akonyhában van a termosztát szerintem nem a legszerencsésebb főzésnél csukott ajtóval nagyon becsaphatja a rendszert.
-
flash-
veterán
kazán topicban feltettem már de az nem pörög,hátha itt tud valaki segíteni :
termosztát cserét szeretnék nem tudom mi lenne nekem az ideális ebben szeretném kérni segítségeteket!
Jelenleg az alábbi módon van kiépítve:
2 szintes családi házban lakom, egy regi tekerős MMG termosztát van a konyhában bekötve ahol egyébként pont nem érdekes hogy meleg legyen hiszen rezsicsokkentes végett elég ha csak a hálóban van meleg, de mivel az egyik háló az emeleten van gondolom az lenne a legjobb ha mondjuk ott lenne a termosztát.
A gázkazán pedig a pincében van.
milyen Vezetéknélküli termosztát kell amivel az emeletről tudnám szabályozni a pincében levő gázkazánt? a födem a szintek között beton.
illetve hogy működik egy ilyen termosztát bekötése? a hordozható kapcsolót(amin a hőfokot tudom állitani) felviszem magammal, a vevőegységet pedig be lehet kötni a régi mmg termosztát helyére es ennyi akkor nem kell vezetékezni?
na és ehhez tudtok ajánlani konkrét termosztátot?
köszönöm szépen előre isegyáltalán jol sejtem mindenképpen le kellene cserélnem a regi termosztátot egy korszerűre a rezsicsökkentés végett?
-
szabonagyur
félisten
válasz
Degeczi #5670 üzenetére
Mi 69 nm-re diktáltunk 09.25-10.25 között 10 m3 gázt fűtésre, és most sem számítok sokkal többre (de persze ez új, jól szigetelt, kondenzációs kazánnal ellátott stb), és 22-22,5 fokra állított termosztát, éjszakára leveszem 20,5-re, bár még most sem hűl le 21 fok alá sehol sem, mondjuk van, hogy be sem kapcsol szinte mivel napközben egy reggeli fűtés kitart egész nap.
-
Gézengúz
addikt
-
Phobion
őstag
Sziasztok
Szerda óta megy a fűtés gázzal (11.09.), napi ~8.4 m3. Maximum 21 fokra van állítva a termosztát. Szerintetek ez a napi ~8.4 m3 sok?
-
válasz
Feketelaszlo #5647 üzenetére
Ezért is "jók" a kivilágítatlan gyalogos átkelőhelyek: [link]
-
Degeczi
nagyúr
Bevált ehhez a Pixometer nevű alkalmazás, ami nem csak fotózza az órát, de értelmezi és rögzíti is az állását.
-
flash-
veterán
Gáz diktálása:
október 22-én diktaltunk mvm appon gázállást, akkor 14.335-öt diktáltunk.
ma kellene újból,megnéztem:14.238 vagyis kevesebb..
ennyire benéztem volna múltkor? annak más oka semmiképpen sem lehet ugye?(csak én férek hozzá úgyhogy buherálva tuti mem volt nem is hiszem hogy a feleségem meg tudná tenni bár ki tudja 🤣)na most mit csináljak ?diktáljam be a kevesebbet(amit most mutat az óra) vagy a pár héttel ezelőttihez adjak hozzá 1-2köbmétert(azóta csak 1x fűtöttünk) hogy ahhoz képest több legyen ?mi ilyenkor a jó megoldás ?
-
-
amargo
addikt
válasz
szerintem az önkormányzatnak sincs baja, ha támogatjátok őket havi pár ezerrel vagy annyival, hogy fussa közvilágításra és fűtésre. Hidd el a végén inkább jön a meglepetés.
Én olyan helyen élek, ahol ellenzéki a városvezetés és ott tesznek nekik keresztbe, ahol csak lehet. Folyamatosan a csőd szélén billegnek.. -
Z.É.T.
őstag
válasz
szabonagyur #5649 üzenetére
Ha gyurcsány lenne, ő még azelőtt lekapcsolná, mielőtt felkapcsolná!
-
válasz
Simán el tudnék képzelni...
Információ hiányában sok mindent el lehet képzelni. Nyilván nem egyenként lehet ezeket a lámpatesteket fel és lekapcsolni, hanem szakaszonként. Ettől függetlenül spórolhatnának máshol is, nem a forgalmas szakaszokon. Persze ha ez műszakilag kivitelezhető.
-
pjen
félisten
válasz
Feketelaszlo #5645 üzenetére
Majd kiteszik a Buckaföld vége táblát. Akkor nem kell közvilágítás, legalább mehetsz kilencvennel. Ugyís sokan vagyunk.
-
szabonagyur
félisten
válasz
Itt eddig sem kapcsoltak fel idoben, es lekapcsoltak tul koran.. lassan fel sem kapcsoljak..
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Nem olvastál eléggé horrortarifákat...
Pl. itt 462 Ft/kWh-t említenek Budapestre, itt pedig Szeged kapcsán 500 Ft körüli árat (településenként eltér, és mint a cikk is említi, furcsa módon ez ellenzéki vezetésű városok 2-3x áron kapnak ajánlatot az MVM-től a gázra is... ez már önmagában megérdemelne egy EU-s vizsgálatot)
Ha csak az előbbit vesszük, az az általad számolt havi fogyasztásra pont fél millió forint, és így a napi is öt és félszerese az említett 3e-nek...Persze az más kérdés, h legalább veszélyes környékeket, kereszteződéseket tényleg nem kellene világítás nélkül hagyni.
Amúgy egy helyi nagy CBA mélygarázsában pont azt választották, h a lámpák min. felét kikötötték, de ott még ez is nagyon durva, hiszen a napvilágról hirtelen kerülsz be a sötétbe. -
Feketelaszlo
senior tag
Természetesen elkezdtem fejben Simcity polgármestert játszani: pár éve lett fejlesztve LED-esre a közvilágítás - mint sok máshol is -, 60W-os teljesítményű egy világítótest, kb. 50 oszlop esetén szumma 3 kW, téli átlag 12 órában (ami erős túlbecslés, mert már az előző válság idején is lazítottak, hogy 1 órával később kapcsolják fel és 1 órával korábban le, amit soha nem csináltak vissza) az havi 30*3*12=~1080 kWh. Ez még a hírekben olvasható horrortarifákkal beszorozva sem tűnik ipari áramfogyasztásnak, mondjuk 250 lakosra leosztva én kerülnék 4.32 kWh-ba.
Simán el tudnék képzelni egyébként olyan köztes megoldásokat, hogy csak minden második oszlopnál van világítás vagy a mellékutcákban mondjuk 22:00-6:00 között ki van kapcsolva, de az, hogy egyáltalán nem kapcsolják be a nagy forgalmú főút egy szakaszán sem a létező lehető legrosszabb lehetőség. Legalább két, baleseti gócpontnak számító kereszteződés is kivilágítatlan így, tehát még azt sem nagyon tudom felhozni a mentségükre, hogy gondolkodtak a helyzet optimalizálásán, csak lenyomtak pár biztosítékot oszt' jó van az úgy. -
válasz
alábecsülöd szerintem a spórolást, nézted hogy milyen értelmezhetetlen villany tarifákat adnak az önkormányzatoknak?
-
Feketelaszlo
senior tag
Kimentem munka után behúzni a kukát, feltűnően sötét volt, azt hittem úgy belefeledkeztem a tennivalóba, biztos annyira későre járt, hogy már teljesen besötétedett, de valahogy máshogy volt sötét, mint korábban. Aztán jöttem csak rá, hogy nem velem van a baj, hanem nálunk már leoltották a közvilágítást vagy 5 utcában.
Ráadásul a főúton is egy nagyon veszélyes szakaszon, jó kis balesetek lesznek a télen a rezsicsökkentés számlájára, de legalább az önkori megspórol napi 3000 forintot. Így ne takarékoskodjatok.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
Calogero #5628 üzenetére
Szigetelés nélküli házban egyértelműen megéri visszavenni, jól szigetelt házban már nem biztos (ezt ki lehet számolni).
A 20 °C elég magas, hiszen a 20-21 °C egy normál méretezési hőmérséklet. Éjszakára eleve teljesen felesleges a 22 °C (napközben se kell). Én úgy állítanám be, hogy 0-15-ig 18 °C, majd 21°C 15-24-ig. Így amikor hazaérsz, már kellemes idő fogad.
Amúgy azt is számold hozzá, hogy 1 fok 6% megtakarítást jelent kb. -
himpike
aktív tag
Egy része vert fal, egy része gázblokk, és van egy folyosó ami mésztégla szóval nem is szívesen állnék neki szigetelni. Utóbbi kissé vizesedik a ház legvégén, amíg azt nem oldom meg nem kezdek másba. Tulajdonképpen szerencse hogy nem szigeteltem egyből vakon, a gázcsöveket viszont kihozattam 20 centire a faltól, hogy legalább azzal ne kelljen vergődni később ha kitalálom mi legyen.
A termosztát 3 fokkal vissza lett véve, a víz 54-ről 50 fokra. Elvileg csökkennie kell a fogyasztásnak. -
DigitXT
félisten
válasz
himpike #5639 üzenetére
Akkor viszont beszereznék néhány szobahőmérőt csak a miheztartás végett,
mielőtt más 20 fokos beállítását túl magasnak értékeled. Hiszen bőven lehet,
hogy nálad is megvan a 20-21 fok mindenhol máshol, és a termosztáton mért
érték nem is igazán releváns. (Csak a saját beállításoddal összehasonlítható.
Ha ugye a fogyasztás csökkentése lenne most cél a tavalyihoz képest.)
Ui: nem csak nyugdíjasok lehetnek otthon egész nap. (Éppenséggel visszaüt
a home office intézménye is, ha fűtésről van szó, hiszen ha otthonról dogozol
(értelemszerűen ülő-/távmunka), akkor sem teheted meg, hogy fagyoskodsz.) -
totron
addikt
válasz
himpike #5638 üzenetére
Áh, értem, köszi.
A családpolitika, mint fő termékvonal meg nyilván csak saját magát tűri meg, nem akarják összezavarni a polgárokat 1 bitesnél komplexebb üzenetekkel, ne adj isten több db, témába/területbe vágóval. Otthonlét esetén nincs kérdés, de tényleg népbetegség (volt?) az üres házba való energia-beletolás. Majd valamikor egy következő életben megértem biztosan. Mindegy, megindult az energiatudatosság kora, ez pozitív hozadék.
-
himpike
aktív tag
Fogalmam sincsen.
Nem tudtam mikor fogok szigetelni ha szigetelek egyáltalán mert régi építésű, ezért kicsivel nagyobbat kértem mint ami szükséges lett volna kazánból és fűtőtestekből is. Előtte nem ebben a házban éltem, és olyan emlékem volt hogy hűvösebb. Persze ez sem volt mérvadó, mivel minden nyílászárót kicseréltem, padlót is szigeteltem stb.
Tavaly végig 22,5 fokot tartottam kb 2000 köbméter gázzal(100nm 270-es belmagasság), soha nem vettem lejjebb mivel van aki egész nap otthon tartózkodik és eléggé furán nézett volna ki ha azt mondom hogy fagyoskodjon amíg én hazaérek.
Nagyon örülök hogy a nagycsaládosok kaptak plusz köbmétert de a nyugdíjas van otthon egész nap. Nyilván ha már egyedül van akár fázhat is, vagy nem tudom mi volt az alapötlet..
Jó magas a nyugdíj, ehet többet is hogy legyen kalória... oh wait! -
-
-
asdf_
veterán
És éjszakára is.
-
himpike
aktív tag
Nálam 19,5C°van most folyamatosan, nyilván ha beindul a kazán akkor megszalad kb 20,5-21,0C° fokig. Mókásnak hangzik hogy másnál a plusz fél fok visszavételnek számít
-
Calogero
addikt
Adott egy 60nm tégla családi ház, ami még nincs szigetelve. Csak az ablakok lettek kicserélve. Radiátoros fűtés kondenzációs gázkazánnal. Azt szeretném kérdezni, hogyan járok jobban, ha fixen 22 fokon megy a kazán, vagy ha elmegyünk otthonról akkor vegyük vissza 20 fokra? (6:00- 16:00 munkába vagyunk)
-
himpike
aktív tag
Ahány ember annyi számla.... Az éves leolvasás előttin nálam is ott volt az ami a tiéden van. Szóval ha nem tudok diktálni akkor a jelleggörbéjük szerint kapok számlát. Köv. diktálásnál majd helyre billen, ez van.
Viszont rákérdeztem a hitelesítésre, és azt mondták hogy rossz a rendszer, ne is erőlködjek mert nem tudok hitelesíteni. No comment... -
Aaron14
őstag
Sziasztok!
November 7-én megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, ahol le van írva, hogy akik jogosulatlanul használják fel a villany-, illetve gázfogyasztási kedvezményt, azoknak egyes esetekben a piaci ár 120%-át kell megfizetni.
Mivel két lakóház van a telkünkön, ezért mi szeretnénk igénybe venni a kedvezményt, az arról szóló határozatot ki is állították, de még nem adtuk be az MVM-nek. A fent említett kormányrendelet miatt viszont most nem tudjuk, hogy megmerjük-e lépni, mert elég szigorú szabályokhoz kötött.
Nektek mi a tapasztalatotok? Mennyire veszik szigorúan? -
himpike
aktív tag
-
himpike
aktív tag
válasz
Frankie50 #5618 üzenetére
Az óracserével nem volt gond mert mindkét óra gyakorlatilag gyári "nullás" állapotban került fel. Azt nem értem viszont hogy miért látok(én vagy bárki) inaktív órát az alkalmazásban, ha már kaptam másikat.
Az hogy jelentetni akarta az óraállást azzal a mérővel is az alkalmazás - egyértelműen valami bug. Ha jól emlékszem vissza, akkor asztali gépről tudtam jelenteni a webes alkalmazásban, csak hát későn jöttem rá hogy ott működik a dolog. -
-
himpike
aktív tag
válasz
szabonagyur #5614 üzenetére
Ezt nem értem... mármint értem hogy nem tudjuk mennyi lett de októberre is volna 100 köbméterem rezsis áron.... annál többet számlázhattak ki...? Oké, kiderül
mondjuk ettől kicsit jobb kedvem lett mert akkor nem kell bemennem az ügyfélszolgálatra.
-
válasz
szabonagyur #5612 üzenetére
Ezért írtam, hogy Értelmezhetetlen amit a képeken látunk. Nem tudjuk mekkora fogyasztásra jött ki a 39522ft-os számla.
Ami most is áll, mivel nem ismerjük az elszámolt m3-t.
-
himpike
aktív tag
válasz
szabonagyur #5612 üzenetére
Valóban nem tudtam diktálni, megjegyzem nem a saját hibámból. Megjelent a profilban egy INAKTÍV óra amit 2 éve elvittek tőlem és újat kaptam. Mivel pont haláleset előtt cserélték mindössze 1 köbméter fogyasztás volt benne.
Mikor elvitettem a lakásfelújításnál gondoltam hogy ugyanazt fogom visszakapni, de újat kaptam, végül is ez mindegy is lenne. Viszont az alkalmazás követelte hogy az inaktív órához is írjak valami, egyébként nem rögzítette a fogyasztásomat. Ha beírtam hogy 1 köbméter az óraállás akkor kifagyott illetve hibát írt. Próbáltam 2 napig, közben véget ért a diktálási időszak. Ha jól emlékszem itt is posztoltam valamit ezzel kapcsolatban. Egyébként most megint ott az inaktív óra, bár időszakosan eltűnt korábban, akkor diktáltam az időszakon kívül a hónap végén.
Ez mind oké. De mitől nincs rezsi áron a szeptemberi fogyasztásból LEGALÁBB a jelleggörbe szerinti 30 köbméter? Egyelőre nem tudok csinálni semmit mert papír alapon jön a számla, 2-3 nappal az alkalmazásban való megjelenése után szokott érkezni.
Majd ha átveszem a nevemre az órákat akkor áttérek elektronikusra, anyunak a papír alapú volt a kérése korábban. -
szabonagyur
félisten
Igen, ezért is írtam, hogy szerintem itt csak közbenső diktálás volt, ami nem számít bele a számlába, itt a MVM csak tippelte a korábbi adat alapján a fogyasztást (jártam egyszer én is így elfelejtett diktáláskor, pedig pont előtte nap diktáltam be, de az nem diktálási időszakban volt.
-
totron
addikt
válasz
Phobion #5606 üzenetére
Bár látom, más a vonal nálatok, azért ezt még leírom. Mégvalami: amíg egy 9 elemes modell 750 Wattal leadja az I. fokozathoz tartozó optimumát - és mivel már itt megtalálta magát, értelemszerűen a fentebbi fokozatokon is fajlagosan jól fog teljesíteni - addig ugyanekkora értékkel táplálva egy 11 elemes már csak cammog, érezhetően kevesebb meleget adva, egész egyszerűen ennyivel több a felfűtendő olaj és vas, tehát egy 11 tagú esetén valahol 1200Watt körül adódik az egész szerkezet optimuma, vagyis II. fokozat alatt nettó veszteség bekapcsolni. Spóroláshoz tehát egy kevesebb tagú modell jobb radiátor esetén.
750 Watt a legkisebb teljesítmény amit láttam, konvekciósban is - az ötlet kifejezetten jó és érthető.
(#5607) MegaNorby, miért ajánlod a kerámiát és mikkel szemben vált be jobban? Azt még nem próbáltam.
-
totron
addikt
válasz
Phobion #5602 üzenetére
Itt az előző évadot egy olajradiátor szolgálta ki 750Wattos állásában, bekrepált, idénre egy konvekciós verziót akartam venni, lévén direktebb hőleadással -> levegő gyorsabb felmelegítésével kecsegtet, mint az olajon és fémburkolaton át melegítő olajradi, ami utóbbinak egyébként előnye lenne a valamilyen fokú hőmegtartása kikapcsolás után is, tehát elvben temperálható a hőhatás, csökkentve ezzel az üzemben töltött percek számát (termosztát által auto-kikapcs), de olyan papírvékony lamellák váltották fel a néhai bordákat a maiakon már, hogy ez a tárolóképesség tényleg minimális, így válik dilemmává mellette a konvekciós. Mivel energiadrágaság van és a leadott teljesítmény, mint hatás sem a legcombosabb - emberi áron legalábbis - fokozottan áll az, hogy csak zárt helyiségben van értelme ilyesfajta elektromosokban gondolkodni és kell bizonyos idő, hogy a levegőn túl a környezet, vagyis a bútorok, falak is átvegyenek, tároljanak valamit a melegből, különben az első szellőztetéssel a nehezen összeküszködött az egész szobára levetítve: langyosságnak felét ki is zavarod elég hatékonyan - levegő meg kell. Kisebb helyiségekbe átmenetileg vagy állandó használatra takaró alatt tartózkodás mellett ajánlható, egyébként nem, mert keretből kifutós lesz (az ember ösztönösen akarja a meleget). De gondolom kiegészítőként lesz jelen úgyis csak.
Infravöröset csak fürdőbe, átmenetileg, állandó melegedésre nem az való szerintem. Vannak minden fokozatukban kizárólag ventilátorral működő csodák is, ezeket is kerüld, rövid úton besokall a füled, jogosan. Ahol választható opcióként van jelen, ott nyilván oké.
-
Phobion
őstag
Sziasztok!
Ki milyen elektromos fűtőtestet ajánl?
-
válasz
szabonagyur #5600 üzenetére
Nem tudjuk mekkora fogyasztásra jött ki a 39522ft-os számla.
Egy picivel több, 2 hónapnyit mutat a számla, 43m3
Nem jöhet ki 43m3-re 39522ft-os számla sehogyan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Ford topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- 6 milliméter alá lő az Infinix is
- Óvodások homokozója
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- PlayStation 5
- A hónap végén jön a S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition
- További aktív témák...
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest