- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
hm
aktív tag
Na. Beszéltem Oldmannel, és azt tudtam meg, hogy az ukránoktól érkezett 3 drótos forrasztott változat olyan alaplapok részére, amelyek nem tudtak alapból 100-as fsb-t adni a procinak. Ez volt ama fotó. A drótok ellenállásokat kerültek meg. A B21-es láb elpattintása/belakkozása is ugyanazzal az eredménnyel szolgált, tehát mindkét esetben 450-en megy a proci, persze, ha előtte ki lett próbálva, hogy megy annyin.
-
Runcajsz
csendes tag
Nekem egy jo kis 366-osom volt de szo nelkul vitte 112-es FSB-bel a 616MHz-et.:)
650MHz-en /118MHz FSB/ is felált a Winfos, de bármit indítotam, fagyott. Ha lett volna jobb hutes ra, szerintem 700 körül is elment volna. Egy barátomtól vettem anno, neki léghűtéssel ''csak'' 575-ön ment, de az en FOP38-am /vagy FOP32.../ ezekszerint jobban hűtött. -
Flashy
veterán
PCB = printed circuit board vagyis nyák. B21 annak a lábnak a neve, amelyikkel ezt a 66/100-at kéri a proci. az R5 R6-ot nemtudom, nem emlékszek. tamper azt jelenti hogy babrál, piszkál valamit, általában rossz értelemben tehát elrontó szándékkal.
a B21-es hack tehát nekünk most nem fontos, csak annyit jelent hogy el lehet érni vele hogy a proci automatán 100-as fsb-t kérjen az alaplaptól ha lehet. az alaplap megnézi a B21-es lábat, ha alacsony az értéke akkor 66, ha magas akkor 100-as fsb-t ad. a láb egy 66os procin földre van kötve, ha megakadályozod hogy ez a láb a socketbe beleérjen, akkor az alaplap ezt nem fogja érezni és 100-at ad.
[Szerkesztve] -
hm
aktív tag
Ha jobban tudnék angolul, élvezném a cikket, de így nem nagyon tudom. Pl.: Mi az a PCB B21 R5 R6 tamper. Azt hiszem ezek fontos információk lennének, meg az is, hogy hol vannak.
Na megvan. Oldman egyik cikke szólt erről valamelyik pc újságban. Ismeri őt valaki? (Netán PH!-zik? :DDD )
[Szerkesztve] -
Nite
őstag
válasz
Zoli bácsi #17 üzenetére
jóvanna... elírtam... :DD
de ha jól emléxem Westlake-nek 600-on is ment a 300A cerka... :D
[Szerkesztve] -
launcser
senior tag
én úgy hallottam p2-knél lakkozgatták a lábakat, nem tudom milyennel de úgy tuningolták lap helyett.. de ez is csak hallomás, nem tudom megerősíti e valaki, azért írtam le mert más még nem mondta
-
Flashy
veterán
válasz
Zoli bácsi #17 üzenetére
Intel szerint nem volt ilyen.
http://processorfinder.intel.com/scripts/list.asp?ProcFam=49
esetleg rendes P2 valahogy módosítva, bár annak nincs sok értelme. -
hobizoli
nagyúr
Igen, de csak a Slot1-sen kell(ett) forasztani, a PPGA-s Celeron-kat eleg egy BP6-ba betenni, mert ott ezt mar megcsinalta az Abit gyarilag.
Azt, hogy mit hova kell forrasztani ne kerdezd, en is csak egy kepet lattam rola sacc/kb ugy ~5 eve, egy japan oldalrol...egy lelkes japan foszer jott egyebkent ra.
A Celeron2-kben az SMP uzemmod mar le van tiltva.
hobizoli -
Zoli bácsi
őstag
Húha, az nagyon jó proci lehetett! Az enyémbe csak 128kb cache volt :DDD Jó alaplapban (pl: BX-es lapokban) 100mhz-es fsb-vel simán mentek 450mhz-en 300a-s cerkák. Állítólag 400mhz környékén voltak 256kb l2 gyorsítótárral ellátott celeronok is, slot1-es foglalatban, persze 66mhz-es fsbvel. Akkoriban nem tudtam beszerezni. Egyáltalán, létezett ilyen, valaki találkozott vele?
-
Flashy
veterán
na. a SEL100/66-os cucc az annyi, hogy a procinak van olyan lába, amin tud kérni 66 vagy 100-as FSB-t. ha egy 300as celeronnál ezt a lábat meghekkeled, akkor 66 helyett alapból 100at fog kérni. ha az alaplapon jumperrel vagy biosból választható 66 vagy 100as fsb, akkor ennek nincs jelentősége, csak olyan lapnál ami tök automata és nem tudsz kézzel 100at adni neki, viszont az alaplap nagyobb procinak tud adni 100ast.
állítólag volt németországban egy banda akik megcsinálták az igazi szorzó buherálást és eladtak manipulált procikat, de néhány cikk szerint ezeken csak a fenti műveletet végezték el, tehát a 66/100 kiválasztó lábat állították át 100-ra.
eddig nekem úgy tűnik hogy a Celeronok szorzója nem elérhető kívülről, a proci lábán semmiképp, gyártás közben égetik be a szorzót és az is lehet hogy ez már akkor irreverzibilis folyamat. -
Flashy
veterán
http://arstechnica.com/cpu/1q99/clocklock2-2.html
ennek a végén említik a módosított P2 procikat:
http://arstechnica.com/cpu/1q99/clocklock-3.html
[Szerkesztve] -
Flashy
veterán
mégis találtam.
egy csomó olyat hogy a szorzólockot nem lehet kiiktatni, meg ezt:
Changing the multiplier may be possible, if your processor is very old (manufacturered before August 1998). Some motherboards, such as the BH-6 from Abit, can even change the multiplier value on some (but not all) Pentium II and Celeron family chips that Intel has specifically disabled in this way. (Note: this feature only works on Pentium II 350s and 400s produced before Aug.19th, 1998. After this date, all PIIs are locked at their respective multiplier and the BH6's so-called ''SEL100/66#'' feature cannot unlock it.). -
Flashy
veterán
olyan lábakat kéne találni, amik kapcsolatban állnak a proci szorzójával. az a baj, nem tudjuk még, hogy hogy volt lockolva a procik szorzója. ugye a mostani (vagy inkább a mostaninál eggyel előbbi) AMD-knél a szorzót beállító áramkör át van vezetve a mag mellett levő hidakon, amiknek a nyitása zárása állítja be hogy mennyi legyen. érdekes hogy ez akkoriban nem lett köztudott hogy Celeronnál is lehet, bár a 300ast 100as FSBvel sokkal jobb húzni mint nagyobb szorzóval, mindenki erre törekedett. közbe keresgélek énis neten mert érdekel a téma, de eddig még nem találtam semmit :)
-
Flashy
veterán
jó de a sima fsb húzás az más, gondolom most nem arról van szó, azon nincs mit forrasztani. azt tudnám elképzelni hogy egy erősebb 300ast áthekkeltek hogy 4.5 helyett magasabb szorzót használjon alapból.
Celeron lábkiosztás meg infók, lehet böngészni.
http://developer.intel.com/design/celeron/datashts/243658.htm
[Szerkesztve] -
Sanyo
senior tag
-
_Volkovy_
nagyúr
Jó öreg 333PPGA-m..114FSB-vel ;]
-
Pötyi
őstag
Én emlékszem átforrasztásra, de az nem magasabb órajel miatt volt, hanem amiatt, hogy lehessen őket duál lapban használni, ami alapból nem volt a Celeron A -val lehetséges.
-
Nite
őstag
én is hallottam róla...
a celeron 300A (128MB L2 cache) nagyon jól húzható volt biosból is, simán ment 100MHzen, sőt akár felette is...
de ebből a szériából néhányat valóban ''moddoltak'', és akkoriban eszement órajeleket értek el vele tudomásom szerint...
de hátha idetéved valaki, aki nagyobb szaktekintély a témában, mert engem is érdekel... :D
[Szerkesztve] -
hm
aktív tag
Régen, valahol olvastam erről, hogy úgy, átforrasztva érkeztek ezek a processzorok be a külföldről, és Intel bácsi nagyon megharagudott, hogy az ő gyári 300-as cerkáit magasabb órajelen árulják. Az eljárás kellene, hogy miképpen oldották meg a 300A gyári hardveres forrasztópákás tuningját, ha valaki emlékszik ilyesmire. :U
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest