- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- ASUS notebook topic
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Autós kamerák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
SySERR
csendes tag
Melóhelyemen 12 éve állítottam át jópár gépen a rendszert Windows XP-ről Debian-ra. A cél az volt, hogy ne kelljen napi szinten görcsölni a 10 teljesen különböző gép Windowsos bajaival. Ebben természetesen az user error is benne volt főleg úgy, hogy nagyon sok ember használta ezeket a gépeket. Most nyilván előjön az, hogy hát van AD és más hasonló dolog (ami persze a váltás előtt ki lett próbálva), de az userek nagy része olyan szintű káros kisugárzással rendelkezett, hogy egyszerűen nem volt olyan, hogy egy Windows rendszer 1 hónapnál többet visszaállítás vagy reinstall nélkül kibírt volna.
Átállításkor a Debiant úgy állítottam be, hogy minél jobban hasonlítson a Windowsra, de ezt csak az észszerűség határain belül alkalmaztam. Magyarul át lettek állítva a színek és át lettek másolva a windowsos betűkészletek. Az átállítás után mindössze 2 nap sz*pás volt az átszoktatás miatt úgy, hogy én legalább két héttel számoltam.
És ami szorosan kötődik a témához: Ezek a gépek most már 10-14 évesek. Csak RAM lett bővítve 4GB-ra és minden más változatlan és már a Debian 9 fut rajtuk teljesen hibátlanul a kollégák nagy megelégedésére. Sok gépben olyan hardver elemek vannak amire a Win10-et (nem WinX!) már esély sincs feltelepíteni. Ha meg megpusztul a valamelyik gépben a diszk akkor PXE boot és 5 perc alatt van egy újrahúzott fullosan beállított rendszer, mert erről van egy mesterpéldány ami hardvertől függetlenül bármelyik gépre telepíthető és azonnal használható. Mindössze annyi a kikötés, hogy 64 bites legyen a CPU. Ami még szép és jó, hogy hardvercsere esetén (alaplap, VGA, hálókártya, stb…) mindenféle varázslat és driverekkel való görcsölés helyett azonnal működik minden.
A másik tény az, hogy attól is függ a dolog, hogy az adott gépnek mi a feladata. Ha valamit nem lehet megoldani Linux alatt akkor nem szabad erőltetni, és inkább meg kell azon hagyni a Windowst.
Új hozzászólás Aktív témák
- Thermaltake Toughpower SFX Platinum 1000W
- Gigabyte B650M Aorus Elite AX ICE + 3 év garancia
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 2,5+ év gari
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5401 - i5-9400H I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest