- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Philips LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
mert az emerek szeretik a középutat.
és mivel ezt veszik a legtöbben valószinű, hogy ez a méret a középút.15.6 már akkora hogy lehet filmezésnél élvezni a "nagyképernyő" előnyeit, de mégsem olyan nehéz cipelni, hordani.
-
Én 2006-ban vettem az első notebookom. Az 15,4-es asus volt. Utána jött egy 14-es asus melyen kicsinek éreztem a kijelzőt hosszú távon. Aztán jött a hp 8510p, és mint üzleti kimagaslóan jól is bírta a strapát. A mostani majd 3 éve szolgál és azt hiszem a következő is 17-es lesz. Jó dolog a nagy képernyő. És én mindennap hozom-viszem. Bár igazából munkahelyi és otthoni asztalon van. Vonaton vagy kávézóban pl. nem használnám... Arra ott van a 7.7-es tabom.
Bár az ideális szerintem nekem egy 16,4-es üzleti noti lenne. De olyan sajna nincs....
-
solaris17
aktív tag
A számmisztikára még nem gondolt senki?
-
solaris17
aktív tag
A boltok polcain is a 15,6 ból van a legtöbb demo, sok laikus pedig így válogat.
-
Dhampir
félisten
válasz
stratova #155 üzenetére
Jópofa, egyszer már raktam össze hasonló minit, de az asztalon még így is sok helyet foglal, amelyhez a perifériák is társulnak.
Asztali gépnek egy kényelmesen szerelhető és jól szellőző tágasabb házat érdemes választani, amely leginkább csak magasságban foglal helyet, ha a monitort, hangfalat, klaviatúrát nem vesszük hozzá. Sajnos amennyiből össze lehetne rakni egy korszerű és igényes PC-t, a perifériákkal együtt árban ugyanott lenne az ember, illetve akár még bőven meg is haladná egy hordozható munkaállomás árát.
Asztali gép esetében a hordozhatóságról és gyors beüzemelésről már eleve le kell mondani és az energiafogyasztás is nagyobb. Nagy játékosoknak egy családi házba biztosan jó választás egy PC, de munkára és egyszerűbb játékokhoz bőven elegendő egy noti is, amit a perifériák helyett alaposan körbe lehet bástyázni vaskos irat- és könyvhalmokkal.
-
brumi1024
veterán
válasz
amdathlonxp #147 üzenetére
Ez egyszerű fizika. Míg egy Snapdragon 800 elvan 2-3 W-ból terhelés alatt, addig egy Haswell i7 notebookban simán megeszik 45-47W-ot is. Ezt pedig valahogy le kell hűteni. x86-ot nem érdemes összehasonlítani az ARM-el.
-
Chaser
legenda
válasz
amdathlonxp #149 üzenetére
A mostaniak grafban is egyre jobbak. De erősen más liga még mint a pc. De van pl játék ami igen frankó, pl asphalt7, pár FPS is van.
-
amdathlonxp
aktív tag
Szia
Az én telom 600mhz/512 mb de úgy tudom ez nagyon gagyinak számít (nekem tökéletes)
Az az érdekes hogy pár éve még ilyen laptop-om volt Fujitsu e 6540 azt hiszem ez 650mhz voltez pont ilyen igazi melegedős Fujitsu volt.
Így értettem,
Nem tudom grafikában mit tudnak,gondolom nem sokat,nem vagyok sem telefon sem tablet párti karácsonykor gondoltam rá hogy meglepem magam egy tablettel de már azelőtt meguntam magát a gondolatot is hogy megvettem volnaígy megspóroltam egy újabb felesleges porosodó kacatot,
Telefont is csak a kamera miatt vettem mert állandóan lemerült a fényképező gépem így meg csomó képet tudok csinálni persze nem 10-12 mp ben csak 6-ban de az is megfelel hirdetésekhez. -
válasz
amdathlonxp #147 üzenetére
Hiába az azonos magszám, egy mobilban levő CPU teljesítménye sehol sincs egy gépében levőhöz képest, azaz hőt sem ugyanannyit termelnek. Ezért sem kell aktív hűtés a tabletekre és a telefonokra, csak a legritkább esetben. A másik dolog a grafikus teljesítmény. A legtöbb kis méretű gép bottleneckje a gyenge VGA, ugyanazon okok miatt.
-
amdathlonxp
aktív tag
Szia
Azért ha netbook valami igazi kinai akkor 6-800mhz 256mb ram szembetűnően gagyi a mai világban még egy átlag Józsi számára is,Komolyabb gép vásárlása esetén igen érdemes kikérni hozzáértő tanácsát de saz is olyan ha 2 embert kérdezel meg vita lesz mert mindenki szerint más számít jónak intel-amd-intel-nvidia stb -
DoxaM
aktív tag
Ha nem lenne egy jó kis táblám, meg számomra megfelelően erős desktopom, akkor 14-es jó bika notit vennék, ami a desktopot is leváltja, otthonra egy 27-30 collos monitort mindenképp vennék hozzá (ahogy most is az van).Bár jópofának tűnik, de én inkább maradok a táblánál + desktop.Valahogy sokkal könnyebb és jobb.Melóra thinkpad van..tököm se akarná cipelni mindig magammal.Amit nem értek meg az a 17-es noti.Minek?Egy 27.-30 collos monitorhoz képest még mindig nagyon pici, cipelni magaddal meg fölösleges.Nade kinek mi
-
dabadab
titán
"Egyenesen elvárt, hogy mondjuk ne vegyetek elavult belsejű gépet."
Ez konkrétan nem igaz. Használt ("elavult belsejű") Thinkpadet sokkal inkább fog ajánlani egy hozzáértő, mint valami tejfölösdobozba zárt Haswellt.
Egyébként a használt laptop nagyságrendekkel kevesebb buktatót rejt magában, mint egy használt autó.
-
franc0
őstag
Nyilván igazatok van, de azt azért vegyük figyelembe, hogy ez egy IT szakfórum. Sok egóval.
Egyenesen elvárt, hogy mondjuk ne vegyetek elavult belsejű gépet.De közületek ki az, aki elmegy használtautót venni és pontosan tudja mit kell nézni?
Ki az aki lakásvásárlásnál akkurátosan lecsekkol mindent amit kell?
Titeket meg ott húznak le, még többel.Egyszerűen a mai világ már olyan bonyolult, hogy lehetetlen mindenhez érteni.
Arról nem is beszélve hogy az ittenieknek fontos, hogy megtalálják a tökéletesen passzoló notit.
Átlagjózsi meg kurvára leszarja. -
Chaser
legenda
válasz
amdathlonxp #135 üzenetére
Nem mindegy milyen az a 12"-os gép. Ott van pl x200 x201, kb teljes méretű billzetet kaptak. A netbug meg netbug, bohóckodni voltak jók a régiek a csodálatos felbontásukkal meg hw-ükkel és billzettel. A maiak között azért van már értelmesebb.
-
válasz
amdathlonxp #137 üzenetére
Igen, az egyénfüggő dolog alatt pont az ilyenre gondoltam. Nyilván akinek nem olyan jó a szeme, vagy olyan munkát végez, ami megköveteli a hatalmas méretet és felbontást (táblázatkezelés, grafikus programok stb), annak egy 1366x768-as 12.5"-os kicsi lenne. Nekem azonban böngészni, írni, filmezni tökéletes, mivel sok utazok, ezért kényelmes is, ha pedig otthon szeretnék videót nézni vagy játszani, csak rákötöm a tévére.
-
amdathlonxp
aktív tag
Nekem fordítva volt,nekem amúgy sem túl jó a szemem lehet az is közre játszik,de igen tényleg fura mozdulatokat kell tenni ha váltasz...minden olyan nagy ..
csak nekem hamar elfárad a szemem a kis lcd-től és a bnöm is így van vele mert ha új gépet veszünk neki csak egy kérdése van (ugye nem kicsi)semmi más nem érdekli pedig csak ez az egy már említtet kis gépünk volt ez hagyott ilyen maradandó emléket.ilyenek ezek a hölgyek,a nagyot szeretik
Persze csak viccelek meg lehet szokni ezzel egyet értek,
de az sem mindegy hogy milyen mert 14" 16:9 ben nekem tetszik és használhatónak sőt jónak találom.
-
válasz
amdathlonxp #135 üzenetére
Megszokás kérdése. Én anno a 15.6"-osról váltottam 11.6"-ra, és csak eleinte volt furcsa. Most egy 12.5"-ös gépem van, és pár hete kellett újratelepítenem a tesómnak adott 15.6"-ost. Nem tudtam, hogy hova kapjak, olyan nagynak találtam a kijelzőt, és nem hittem el, hogy én azon normálisan tudtam bármit is csinálni. Egyszerűen "rám telepedett", pedig anno semmi gondom nem volt vele. Nyilván egyénfüggő is a dolog, de szerintem a józan ész határán belül minden monitorméretet meg lehet szokni.
-
amdathlonxp
aktív tag
Nekem a 12.1" től 30 perc múlva kifolyt a szemem annyira kicsinek találtam hogy 1 óra alatt olyan érzésem lett mintha 10 órája folyamatosan nézném
Szerintem hordozásnál nem a mértet a lényeg inkább a súlya egy régebbi compaq gépem volt vagy 4-5 killó azért azt nem volt kényelmes hordozgatni...
Több ismerősöm is vett netbook-ot amikor bejöttek de mindenki eladta 1-2 hónapon belül mert kicsi és nem csak a kijelző maga a billentyűzet is használhatatlan méret szerintem.
14.1 " kisebb gépet nem vennék
jelenleg 15.6" amit használók jöhetne a 17" is de ha valami van azok a kíjelzők már drágábbak és igen 15.6 lcd-ből sok van eladó így praktikus is ez a méret.Ha valakinek ez is szempont(én ilyeneket is figyelembe veszek) -
Fücsök007
őstag
Mindenkinek lehet megfelelő méretű notit venni, ha gyűjt rá+kicsit körülnéz a neten. Sokaknak a 17 hüvelykes gépek már nagyok, pedig vannak ott is valóban könnyű, és hordozható gépek pl. aeolus x7, razer blade pro, msi gs70. Szerintem ezek nevezhetők mindenes gépeknek, mert van bennük erő, nem kicsi a képernyőjük, nem nehezek, méretükhöz képest nem vastagok, illetve a többségüknél a melegedés sem okoz nagy problémát. Aki alig hordozza a notiját (mint én, vagy említhetem bacsis mestert is), annak a nehézsúlyú 17-es vagy 18-as notik sem rosszak.
-
Chaser
legenda
Gép egér billzet táskába be, monitor meg dobozában. Kényelmesen persze idézőjelben, de mindenképp kényelmesebb mint egy normál házikót cipelni ami magában sokszor több kg tömegű. Sokan - főleg tizenéves fiatalok - csak lanparty miatt vesznek notebookot játékra, de meg lehet oldani így is.
Azt vágod, hogy erre próbáltam célozni?Most már biztos.
-
cucka
addikt
Kényelmesen el lehet vinni monitorral együtt tömegközlekedéssel is.
Az a gép, amit kényelmes tömegközlekedésen cipelni, az mondjuk a Macbook Air.
Ne vakíts már ezzel senkit, hogy a tömegközlekedésen monitort meg gépházat meg kábeleket meg billentyűt cipelni az bármilyen szempontból is kényelmes lenne.Amúgy miért ilyen hűde nagy szempont, hogy vidd ide-oda a játékgépet? Tényleg ennyire fontos ez? Azt vágjátok, hogy az emberek 90%-a semmilyen diszkrét vga-t igénylő feladatra nem használja a gépet? A maradék töredéke mondjuk, aki feltétlenül cipelni akarja, most így 2014-ben, amikor minden játék neten megy, szóval a lanparty-k többsége okafogyottá vált. Osztán megy a csodálkozás, hogy vajon miért nem terjednek a külső vga-k, notebookhoz.
-
Because
őstag
-
premete
veterán
Így van, sokan csak azért vesznek notebookot, mert a szomszéd Pistinek is az van; ténylegesen hordani nem akarják.
A kedvencem, amikor írják az adott topikba: matt/fényes, súj mindeggy
Megérne egy szociológiai tanulmányt szerintem az is, hogy melyik méret vásárlói milyen iskolai végzettséggel, származással rendelkeznek. -
Chaser
legenda
-
thomeef
őstag
Az okés, megértem
De én viszonylag sokat játszom, plusz inventorozom, ahova nem árt az erős vga, a 12-14"-os gépekbe meg aligha van erős vga. Főleg ha rákötöm fhd monitorra, vagy ne adj isten még nagyobbra akkor már diavetítőt kapok
A 17-esben meg van egy gt650m ami nekem mindenre elég, de ennél kisebb vga már kevés lenne.
-
GeGexx
aktív tag
2 évig használtam egy 17"-os Dell-t, ha vinni kellett valahova minden alkalommal kitért a gerincem egy újabb millimétert. 1 hónapja lecseréltem egy 13"-os MBP-ra, és eltekintve attól, hogy már gyökereiben teljesen más a két gép (tököm tele lett a windows-zal - más téma) fel se tűnt hogy kisebb gépem van, csak annyi hogy hirtelen kényelmes lett ölben tartani vagy hogy hirtelen mennyi hely lett az íróasztalomon. Aztán amikor legközelebb leültem egy 17"-os laptophoz csak néztem és nem akartam elhinni, hogy ekkora batárt használtam és cipeltem. 15"-os gépem sose volt, de tényleg ideális lehet. Nekem ez a 13" tökéletes, tokkal együtt befér a könyvek közé és a kis méretnek köszönhető nagy akksiélettartam miatt kibírok egy napot a suliban töltő cipelése nélkül. A régi gépnél ez még plusz 2 kg volt.
-
brumi1024
veterán
Soha nem volt itthon kapható egyik 14"-os Y Ideapad sem, szóval ezzel nem vagy sokkal előrébb. Akkor már inkább Alienware MX14. És ennek a minősége pedig ismert: hasonló mint az Y510-é, ami nem rossz, de nagyon nem az igazi. A Trackpad pedig egyenesen katasztrofális.ű
Szerk.: a másik probléma a 2.5 kilós tömeg. Ennek az egyetlen előnye a 15,6"-os gépekkel szemben, hogy kicsit kisebb a kijelzője és emiatt a háza, de ez hátrány is egyben.
-
satz18
őstag
válasz
brumi1024 #117 üzenetére
Van az csak keresni kell: lenovo y410p, meg persze a Clevo, de hát az Mo-on tiltott gyümölcs.
-
flexxx2
őstag
Én se értem aki nagy notit vesz, csak van pénze egy 20-22"-s monitorra mellé. De használtan aztán tényleg nem nagy kiadás. A 17" LCD monitorban nekem utoljára 2004-5 táján volt, de már akkor is kicsi volt amikor megvettem 2000 körül
-
Xero
nagyúr
válasz
elmepocok #114 üzenetére
Ha csak dokumentumokat kellene piszkálni, prezentálni és hasonlók, akkor én is a 13-as Air mellett voksolnék. Viszont komolyabb munkára, már kevés több szempontból. Nem véletlen, hogy olyan népszerű volt az Apple felhozatalból a 12-es, majd 13-as méret.
A MacBook Pro-nál mondjuk kicsit más a lányka fekvése. Ott a 13-as modell árazása vastagon benne van a népszerűségben, pláne mióta kinyírták a tisztán consumer vonalra készült MacBookokat.
-
elmepocok
tag
Sokan azért vesznek olyat, mert nem érdekli őket. Van egy barátom, most cserélte le a 4 éves világi fos 15-ös Samsungját egy - mit ad Isten - Samsungra. Kérdezem, hogy mekkora, azt mondja "nem tudom, asszem 17-es" Mikor megnéztem és felvilágosítottam, hogy ez 15 col, közölte, hogy neki mindegy, ez volt fehérben...
Az emberek többsége így választ gépet, fölösleges belemagyarázni akármit is az igényekről meg használati módokról, nem tudják, mi a különbség a 15-14-13-12 között. A kommenteket olvasva itt is sokan vannak, akik "arany középút" meg "elfogadható kompromisszum"-ként tekintenek a 15 colra, valószínűleg a legtöbben még sosem használtak mást. Ezzel nincs is probléma, az is tény, hogy valakinek tényleg ekkora kell, de az sem véletlen, hogy a keményvonalas üzleti széria legjava 12-14", még az istenített macbookból is alap a 13". Szerintem a 14"-nek kéne lennie az alap méretnek, senki ne mondja, hogy a 15" tökéletes, 14-en pedig már minden olvashatatlanul kicsi, mert ez nem igaz, viszont az még befér a táskádba. -
Lomha 8V
addikt
A cikkel egyetértek, de igazából felesleges volt ennyire kifejteni ebben a közegben. Én már a kérdés elolvasása után rögtön tudtam, hogy ez lesz a válasz és szerintem sokan voltak így. Aki itt van, azt érdekli a téma és legalább hobbi szinten ért hozzá (mint én). Ergo nem úgy megy laptopot venni, hogy "ez kell ,mert ezt láttam a plakáton", hanem alaposan körülnéz, megrágja a dolgot és megveszi a neki megfelelőt. Szerintem.
-
premete
veterán
Nekem is volt 17.3-as laptopom, hát az mindenre jó csak hordozásra nem; egyetértek Rudival, én is láttam 45 kilós lányoknál 15.6"-ost, eléggé furcsán néztek ki vele, és a meki asztalán kinyitotta, a többiek meg kézből itták a kávét, mert a pohár már nem fért el.
Már a 14.0"-osom os is súrolja a hordozhatóság határát, 12.5-ös szerintem az ideális méret cipelésre, otthon/irodában rá lehet kötni egy 24"-os, fullhd monitorra, és kész.
A többivel egyetértek, az átlagvevő meg van róla győződve, hogy 15.6"-osnak kell lennie, a többi téveszme mellett, miszerint mindegy mekkora, hány kiló, mennyit bír az akku, milyen a billentyűzet: csak legyen olcsó, legyen benne erős vga, mert a notebook az egyfajta játékgép.
Utána persze sírnak, hogy melegszik, throttingol, és többet jár külföldön, mint Martonyi.... -
thomeef
őstag
Nekem 17,3-as fhd gépem van. Egy héten max 1x viszem el kiruccanni, so leginkább otthon használom. Otthoni felhasználásra pedig soha többé nem vennék kisebbet. Volt három 15,6-os gépem is, a hordozhatóság és a nagyság egyáltalán nem arányos a felhasználói élménnyel amit egy 17,3-as fhd kijelző ad. Minden egyébre egy asus memopadot használok. Ez a kombó nekem teljes mértékben kielégíti a hétköznapjaim
És itt jön be az ár, amire én azt tudom mondani hogy a magyar embernek ha nincs pénze valamire, akkor is vesz valamit, még ha arra a felhasználási célra amire szánná, egyáltalán nem felel meg. Ahelyett hogy várna még egy kicsit, gyűjtene, és venne egy számára sokkal megfelelőbb gépet. Nem, meg kell venni a legolcsóbb belépőszintű 100k-s gépet lehetőleg a legbizarrabb márkákból...
(Ugyanez megy a tablet piacon is, mindenki veszi a 15-25k-s semmire nem való tableteket (lassú, borzalmas kép, borzalmas akksi stb.), holott kicsit többért már mérföldekkel felhasználó barátabb gépeket kapni.)
-
rumos14
nagyúr
15,6"-es lapost használok, mert alapvetően asztali gép replacement, csak ugye a lapos lényegesen kevesebb heylet foglal, meg lakáson belül könnyen magamba vihetem, íróasztal-kanapé-ágy viszonylatában. párommal közösen használunk egy 11,6"-es Thinkpad X100e-t is, utazós-netezős-skype-os gépnek nagyon jó.
ami sztem nagyon béna a 15,6"-es laposoknál, az az 1366*768-as felbontás, ez már egész egyszerűen kevés ekkora felületen. -
Xero
nagyúr
"Ugyanakkor ha már van szavazás is és egy alapvetően infós oldalról van szó:
Az, hogy 51,1-en áll a 15,6 a vélemény szerint a tudatlanság műve. Viszont ha az akkor elég szomorú hír mondhatni megsemmisítő erejű egy ilyen oldal esetében. "Én is arra böktem, pedig 15,4-t használok és a héten is ilyen méretben érkezik az új gép. Úgy vélem, hogy rajtam kívül más sem az alap kategóriákban turkál ilyen méretben. Ahogy már írtam is a jelenlegi gépem 1440x900-as felbontással dolgozik, ami teljesen elfogadható számomra úton elkövetett munkákra. Az új pedig ugyan ilyen területtel fog kiszolgálni, csak hiDPI megoldással (2880x1800).
A 13-as méretben még csak-csak lenne alternatíva a munkafelületre, viszont hiDPI ilyen méretben még nem tart ott.Nem hiszem, hogy a 15-ös méretcsoportban csak és kizárólag hipermarket szökevény műanyag csodák futnak a kezeink között.
-
uki
aktív tag
"Ugyanakkor ha már van szavazás is és egy alapvetően infós oldalról van szó:
Az, hogy 51,1-en áll a 15,6 a vélemény szerint a tudatlanság műve."Annak a műve, hogy ez a legolcsóbb kategória és a hazai piac borzasztó árérzékeny ennyi. Nem kell ezt túl misztifikálni. Ez az a kategoria amibe a gyártók mindent bele akarnak zsúfolni, a usernek meg csak csillog a szeme hogy 150-ért van benne core i5, meg 8 giga ram meg 2 gigás dedikált vga, meg 750-es vinyó. Az fel nem tűnik neki hogy a noti minőségre meg egy hulladék, a gagyi fényes HD kijelzőjével, tejfölös pohár műanyagjával, mert mást nem nagyon lát és elfogadja hogy ez ilyen és csak ilyen lehet. Logikusan végiggondolva nem mindent akarni (mert az semmire nem lesz jó), sokkal jobb gépet is választhatnának. Biztos kell a bazi nagy 5400-es vinyó? Nem járok jobban egy kicsi, de rohadt gyors SSD-vel? Biztos van értelme a core i7-nek meg a dedikált vga-nak ha nem is igazán játszok? Netezni, dolgozni elég lehet a Core i3, de akkor van pénzem egy jobb kijelzőre, nagyobb felbontásra, elvégre állandóan azt nézem.
Példa a másik végletre: hölgy ismerős olyan helyen dolgozik hosszú évek óta ahol csak thinkpadeket használnak. (más kérdés hogy a thinkpadek is kurvulnak szép lassan) Lényeg a lényeg kitalálta hogy unja minden nap hazacipelni a gépet (T60 és T430 ról beszélünk) inkább venne egyet otthonra. Ki is nézett egy mindenes gépet 120 környékén, (nem meglepő módon csak 15.6-os volt) aztán nem értette hogy ez miért nem olyan mint a thinkpad. Mondtam neki azért mert amit használsz (használtál) az 3-400k. Azóta is inkább hazahordja a cégest.
"Páromnak pl a 11,6-os notijához venni kellett egy 4:3-as 19"-os tft monitort mert dolgozni csak azon tud de tekintve, hogy sokat utazik kénytelen a kis notit erőltetni, persze lehetne mondani, hogy na tessék.... igaz is lehetne ha nem várná otthon az asztalán a 19" tft bill és egér."
Kíváncsi lennék a párod hány nap után adná vissza 15.6-os notit, hogy hurcikássza az aki akarja, de ő nem fogja. Sztem max 2.
Egyébként a legjobb döntést hoztátok a külső monitorral. Ha kell könnyen hordozható neki melóba, bárhová elfér, ha meg kell a nagy kijelző ott a monitor. Ha dokkolható a noti akkor meg egy mozdulat és ott a tökéletes munkahely az asztalnál.Ahogy fentebb is említettem, sokan úgy mondanak véleményt hogy volt max 2 db olcsó laptopjuk és kész. Nincs ezzel baj csak fogadjuk már el hogy aki végigpróbált egy szélesebb skálát annak nagyobb rálátása van a dolgokra. nem véletlenül látsz itt a ph-n rengeteg embert akik pár éves thinkpadekkel meg latitudokkal meg elitebookkal rohangálnak ami használtan vettek. (hasonló árban mint egy mostani consumer noti) Úgy járhattak mint én évekkel ezelőtt aki leadta a céges latitude-ot, elment laptopot nézni és elsírta magát a consumer kínálattól. Vettem is egy gyorsan egy x60-t, ami kapott egy SSD-t, az egész volt kb 60k. Szerencsére ez még 4:3-as ami az esetek nagy részében sokkal jobban használható munkára, nezetni mint a wide kijelző. Ha meg nagy képernyő kell ott a dokkoló meg a nagy monitor.
#dabadab +1
-
dabadab
titán
Hogy legyen egy kis nemzetkozi kitekintes is:
Itt azert erosen latszik, hogy az USA-ban a kis gepek jottek divatba.
Hogy a konkret beszelgeteshez is hozzaszoljak, en a magam reszerol maradnek az uzleti szubnotiknal, ha nincs penz, akkor egy hasznalt Thinkpad X220.
-
Lolka Bolka
aktív tag
"Nem csak azért, mert a méret kapcsán nem tudnak jól dönteni," Miért ne lenne jó döntés a 15,6??? kb a cikk úgy állítja be, mint ha ezek az emberek hülyék és bizonytalanok lennének. Mi van, ha nekik az a jó és más érték rendel bírnak, mint a cikkíró. Rég láttam ennyire ...... cikket itt a PH-n.
-
deejayy
csendes tag
Sok kritikus hozzászólással egyet tudok érteni a fentiekből.
Én naponta hordozom a notebookot, tehát kicsi és könnyű kellett: Acer 3820TG, 13.3"
Próbálom lecserélni mostanában, de egyszerűen zéró a kínálat. Világszinten 4 típus van, amire érdemes lenne cserélni, egyik sem kapható .hu-ban (így meg az ügyintézés a kapufa, ugye).
Továbbá, amellett, hogy már fél éve kintvan a haswell, és a cpuval egyidőben (vagy talán 1 hónap késéssel) már voltak rá épülő típusok, a magyar webshopokban még mindig csak 5-10 modell van a 600-ból, amiben haswell pörög. Botrány.
Clevo beszerzésben Magyarországon senki nem partner, pedig abban lenne igazán jó típus. UK-ből rendelni nem opció számomra.
-
btudos
nagyúr
A jelszó: garanciás üzleti gép.
Gond letudva. A minőség többnyire adott (bár sajnos érződik a hanyatlás és a spórolás ott is, ahol nem kéne), garancia is van, megfelelő utánajárással nehéz nagyon mellélőni. 12-től 15-ig minden méretben tudok olyan gépet mondani 5 évvel ezelőttről, ami nagy eséllyel sokkal többet fog még menni, és közben sokkal jobb használni, mint bármelyik mai consumer gépet mondjuk 200 k alatt. Miközben 50-70 000 Ft-os árkategóriákról van szó, olyan gépeknél, amik annak idején 6-7-szer ennyibe kerültek.
stratova: T430-cal a kezem alatt tudom, hogy nem a régi (a legújabb szériától már én is sírógörcsöt kapok a képek alapján). Bár a billentyűzet minőségével nincs bajom, csak a kiosztás szokatlan. Még így 15 hónap után is automatikusan nyúlok a jobb felső sarokba a 6-os blokkhoz, főleg amióta megvan az X200. De nem is a 300 k-s subnotit kell venni egyetemre, hanem pont az X200-at, annál jobb nem kell.
-
_seth_
veterán
válasz
VaniliásRönk #91 üzenetére
Innen is meg lehetne közelíteni de a telefonom 4,8"-on 720x1280 azaz HD felbontású, mégis jobban látom a 15,6-on az álló oldalt mint a telefonon pedig az 1366x768... a felbontás is egy dolog de a betűméret sem mind1, betűmérete változtatva sem lesz a noti kijelzője pixeles pedig nem apple retina
Ebből az irányból gyakorlatilag az S4 és társai lehetne az ideális szövegszerkesztő, hatalmas felbontás és apró méretUgyanakkor ha már van szavazás is és egy alapvetően infós oldalról van szó:
Az, hogy 51,1-en áll a 15,6 a vélemény szerint a tudatlanság műve. Viszont ha az akkor elég szomorú hír mondhatni megsemmisítő erejű egy ilyen oldal esetében. Itt mindenféle méretű készülékről van teszt nem egy nem kettő és nem csak az év eleje óta... ha feltételezzük, hogy az olvasók is inkább a kompromisszumos megoldást részesítik előnyben tudván, hogy itt olvassák a részletes cikkeket akkor ebből mégis mit lehet leszűrni? Áhh erre tudom a választ az egyetemről: azért bukik meg x tárgyból a hallgatók 87%-a mert mind hülye. Egyértelmű, hogy 170 főből ez simán átjön. (még véletlenül sem az a gond, hogy az óraszám a korábbi felére csökkent a gyakorlat pedig a negyedére a tananyag pedig a duplájára... nem, ez nem lehet az oka, konkrét eset)
btudos: az eleje sajnos igaz, a 16:9 mindenre jó csak dolgozni nem, egyedül fordításnál van haszna, balra az idegennyelvű dokumentum jobbra a lefordított és így megosztva is el lehet férni, nagyjából...
Nem attól készül el de kényelmesebb nagyobb mérettel nekiállni.
A felbontást lehet növelni de akkor a betűk lesznek apróbbak (1600x1200-as notim volt anno 15"-on, elsőre jónak tűnt, gond sem volt vele csak valahogy nem vált be). Páromnak pl a 11,6-os notijához venni kellett egy 4:3-as 19"-os tft monitort mert dolgozni csak azon tud de tekintve, hogy sokat utazik kénytelen a kis notit erőltetni, persze lehetne mondani, hogy na tessék.... igaz is lehetne ha nem várná otthon az asztalán a 19" tft bill és egér.Jó elgondolás lenne a két notit használtan de a használttól félnek mint a tűztől, részben nem is véletlen mivel elég sok notit bontanaka meghibásodás jellemzően alaplap hiba ami javítható ugyan de nem mindenhol és keresni kell az olcsó helyeket persze van ilyen (itt a ph-n sem lehetetelen számlával sem!).
Na igen, kinek mi jön be, engem érdekelt, hogy milyen lenne ha nem 15-ös notim lenne ki is próbáltam de visszatértem erre, ezt persze mindenkinek magának kell eldöntenie.
Egyetemisták noti vásárlásánál a gond ott lehet, hogy általában a legtöbb 0 tudással megveszi az első félévre 100-ért az első notit amit talál, csajok esetleg egy bordót kipecáznak de ez sem mindig igaz. Ugyanakkor én nem ez alapján ítélem meg az egyetemisták notivásárlását, akiknek én adtam el azoknak még ha az első noti volt is már második vagy harmadik évben vették. Attól, hogy valaki beíratkozott még nem lett okosabb. Nálunk pl elég korrekt tanárok is voltak akik órán is leírták, hogy milyen lehetőségek vannak és milyet érdemes venni, részben jókat mondtak persze volt 1-2 hiba de alapvetően nem lőtek mellé (többen is kérdezték a tanárokat, hogy mit vegyenek és vették a lapot).
Tikakukac: nem feltétlenül jó pusztán annyi volt abból a lényeg, hogy nem a tesco akciós volt a cél hanem valamivel komolyabb a lényeg az volt, hogy volt elképzelésük. Lehet mondani, hogy xy noti jobb de megmondom őszintén, hogy én sem akartam nekik komolyabbra kipótolni...
Nem lesz mindenki automatikusan zseni de valahol be kellene látnod, hogy az elég beteg és alapvetően rémísztő hozzáállás, hogy szerinted mindenki hülye a notivásárláshoz... akkor szerinted ki ért hozzá rajtad kívül?
Amit én használok is arra jó amire használom: net + dokumentumok, ennyi, néha elindul rajta 1-2 játék de abból is többnyire ugyanaz az egy darab ami elmenne gyengébben is ugyanakkor én pl nem vagyok hajlandó notira komolyabb összeget költeni, tehát nem miattam lesz szerteágazóbb a választék sem.
Ez az, akkor lehetne változtatni ha hirtelen mindenki minőségit venne és elszakadna a 15,6-tól pl akkor konkrétan a nagyobb és apróbb gépek még olcsóbbak is lennének de nem ez a jellemző. A netbookokokkal mintha beindult volna egy olcsóbb subnotis korszak de ezzel az 1.6 atommal elcseszték pláne, hogy akkor indult be a HD videó amit hol vitt hol nem ha nem akkor irány kodecet szerezni stb (na nem mindtha nagy értelme lenne 10-12"-on FHD videót nézni de a tableteket is így adják el, 7" és FHD!).
Jah, hogy olcsó is legyen? Na az nem megy... ha bármiből speckó kell akkor azért fizetni is kell, kőkeményen.
Ami még kimaradt, szerintem notiból sem nagyon lesznek már olyan elnyűhetetlen darabok is mint neked a lenovo vagy a hp, egy hp n6xxx valamilyen van itthon is igaz amd belsővel tehát nem a tuti c2d de azon kívül, hogy a sok nyitogatástól egy zsanért ki kellett cserélni benne gyakorlatilag elnyűhetetlen darab, ma már ez sem cél . (Ez olyan mint az autók, minél újabb annál kevesebbre tervezik, ezt tükrözik a szervizintervallumok is, lassan már olyan motorolaj intervallum van, hogy cserélni sem kell)
-
Tikakukac
titán
Nem kérnek notit, miért kérnének
140 ropi és az már akkor jó automatice? Meg a nagy túróst, 100 és 150k között dübörögnek csak a fos dvga-s álgémer hulladékok, kattan is rá mind. Alatta meg szimplán szinte lehetetlen jó gépet összerakni, nagyon kevés a kivétel, nagyon.
Biztosan ők is találomra vettek notit és egyébként egészen gyengeelméjűek.
Nem értem az összefüggést. Nálad egy komoly tanár infón vagy egy magas képzettséggel rendelkező személy automatikusan érteni fog a notikhoz és átlátja a dolgokat, használat nélkül megmondja mi a tutit. Ez úgy baromság ahogy van. Pont ugyanolyan sík marad, mint az egyszeri kapáslegény, max lesz lehetősége megnyomkodni a piacot és eldönteni mit akar akkor tényleg. Olyan magas körökben mozgó jelen esetben "gyengeelméjű"-nek mégis nevezhető embert ismerek, hogy hujujuj. Grátiszban nem feltétlen lesz jobb a felfogóképességük sem, tehát egy NBD garit simán elhajtanak azzal, hogy minek, nem romlik el. Amikor meg igen és takarodik a gép 2-3 hétre szervizbe meg veri magát. Tipikus.
mindenki olyannal szaladgál amilyet meg tud fizetni magának!
Vehetnék x230-at. Nem teszem, fullmaximálisan kiszolgál a core2, van IPS kijelzőm, SSD-m, ennyi kell egyetemre, nem több. Van egy ún. ár/érték arány nálam, valszeg 30-as TP-t akkor sem vennék, ha már 00-s árban lenne. Mert fosos. Egyébként dobálom a pénzt vasvillákkal a notikba, hidd el.
Te sem szaporítod a minőségi notikat vásárlók sorát
Dehogynem, ott van az eladott workstationom meg itt van egy kupac x200s. Ha ez nem minőség akkor semmi. Csak egyszerűen nem újonnan veszem meg, mert semmi értelme nincs részemről. Fogyasszon nyugodtan aki akar. Csak előbb utóbb én szívom meg, mert nem lesz használtban értelmes gép, ez a fő gond(unk) sokunknak. Amin pedig csodálkozom, hogy miként lehet lassan akkora ótvar fost eladni üzleti szinten, mint azt teszi a 3 nagy gyártó mostanság.
Kínálat van komoly kisgépekből is csak kereslet nincs rá.
Na ez jobban megcsapott mint anyám mikor részegen mentem haza 14 évesen
Na kérlek akkor terítsd azt a bazinagy kínálatot, mondjuk ne végtelen árkorláttal, hanem úgy 200k alatt. Megvesznénk egy ilyen listáért a notis topikban
-
btudos
nagyúr
Egy TDK munka nem attól készül el, mert 15-ös gépen írták, 12-esen ugyanúgy lehet dolgozni. Nem azért kicsi a dokumentum, mert kicsi a gép, hanem mert a rohadt 16:9-es képarányt erőltetik évek óta, ami érdemi munkára csak azért alkalmas, mert nincs más, de böngészésnél, dokumentumszerkesztésnél semmi értelme, csak egy rakat kihasználatlan helyet eredményez.
Egyébként a vásárlók nagy százaléka nem tudja mit akar, nincs tisztában a lehetőségeivel, ez igaz az egyetemistákra is (sőt...). 100 k-ból mindenki játszani szeretne, meg hosszú akkuidőt stb., de csoda hogy annyiból van használható új gép. Közben 100 k-ból simán vesz az ember egy 12-es subnotebookot hordozni, jegyzetelni meg egy 15,4"-es notit, nagyfelbontású panellal, amin kényelmesen lehet doksit írni, böngészni. Esetleg dGPU-val, hogy esetenként még játszani is lehessen vele. 100 k-ból szereztél két gépet, amik minőségben odavernek az új gépek 99 %-ának, gépelni ezerszer jobb rajtuk, mint a mai gépeken, és tökéletesen lefedik az egyetemen felmerülő igényeket. De a legtöbben ezt észre sem veszik, mert tele van a fejük azzal, hogy a használt csak szar lehet, inkább elpazarolják a pénzüket valóban kompromisszumos, általában rossz megoldásokra.
Én használtam 15,6-os gépet, most van egy 12-es meg egy 14-es (meg egy asztali, ami rajtam maradt, de nem használom). A 12-es ideális méret jegyzetelni, a 14-es még mindig viszonylag kényelmesen hordozható méret, de ha kell a nagy felbontás (1600*900), meg az erő, akkor az is megvan, és mindezt magammal tudom vinni egyszerűen. A 15,6-os gép meg bármennyire tud erős lenni, feleannyiból összeraksz egy asztalit, ami akár fejleszthető is, de teljesítményben legalább ott van, mint a notebook. Arrafelé megy a világ, hogy a lehető legtöbb mindent egy eszközön tudjunk megoldani, de ez olyan kompromisszumokkal jár, amit sokszor nem érdemes bevállalni. Nekem a 15,6-os méret is ez a kategória volt.
#90: "Ahogy látom a Lenovod már 6. éves a hp-d már 7. éve lett bejelentve akkor min csodálkozol? Te sem szaporítod a minőségi notikat vásárlók sorát..." Te aztán nagy szakértő vagy, az annak idején 4-500 000 Ft-os gépek éppen a minőség miatt kerültek annyiba, és vannak egyben a mai napig. Bocsáss meg a véleményemért, de aki így nyilatkozik a Thinkpad és Elitebook széria képviselőiről, az inkább ne ajánljon notebookot, mert nagyon nem hiteles.
-
VaniliásRönk
nagyúr
"még 15,6-on is nagyon kicsi egy álló oldal teljes nézetben nem, hogy apróbb kijelzőn, ugyanis sok helyen számít a formázás is és nem elég a formázást 4 enterrel letudni."
Nagyjából erre alapoztad az egész eszmefuttatásodat, ellenben megfeledkeztél róla, hogy a kijelzők felbontása jellemzően 1366x768, 11, 12, 13, 14"-on ugyanúgy mint 15"-on. Innentől kezdve meg max. jobban látod a pixeleket egy nagyobb kijelzőn, de több nem fog elférni rajta.
-
_seth_
veterán
válasz
Tikakukac #86 üzenetére
Nem tudom felétek mi a divat felénk konkrétan megmondták milyen notit kérnek, nem volt sem kirakat sem webshop, 140 volt a legolcsóbb ami így elkelt tehát nem is a 90 ezres tescos helyett kerestek még olcsóbbat. Többségüknek a sony vaio vagy macbook lett volna a tuti befutó de abból több másik notit lehet venni.
Lehet emelni kellene pesten a színvonalat és nem csak idióták lennének. BME-set ismerek pedig nem is egyet igaz már végeztek de ezekszerint nem őket ismeritek...
Ha már egyetemisták: TDK/OTDK-n is 15,6-os notikat látok mindenkinél (infó-agrár-közgáz témakör) beleértve a tanárokat is akik között vannak elég komoly nevek is. Biztosan ők is találomra vettek notit és egyébként egészen gyengeelméjűek.Egyébként meg a legnagyobb igazság: mindenki olyannal szaladgál amilyet meg tud fizetni magának!
Ahogy látom a Lenovod már 6. éves a hp-d már 7. éve lett bejelentve akkor min csodálkozol? Te sem szaporítod a minőségi notikat vásárlók sorát, sőt amikor még azok újonnan kaphatóak voltak még jobban is szaladtak a szubnotik. Kínálat van komoly kisgépekből is csak kereslet nincs rá. -
Tikakukac
titán
igen azok akik nem tudták, hogy milyet szeretnek, infósok....
A létező legnagyobb idióták a laptopokhoz pontosan az infósok, kevés kivétellel. Frontvonalból vagyok: BME-VIK. Ha valakire rá lehet sózni sz@rt, akkor az itt lesz, évek óta nézem mekkora ótvar fosokkal rohangálnak szegényeim, aztán meg rinyálnak. Ez azért kicsit mellément...
-
_seth_
veterán
rudi: Alapvetően ilyen írásokhoz nem szoktam hozzászólni, de félelmetes, hogy egy házigazda ilyen szinten tájékozatlan, mint ami ebből az írásból átjön. Lehet mosolyogni az egyetemista lányokra de ők valószínűleg azon a notin megírják a szakdolgozatukat esetleg aki feltörekvőbb egy TDK vagy OTDK munkát, még komolyabbak disszertációt kezdésnek. Ehhez a 15,6" is csak azért megfelelő mert a 17,3" egyrészt drága így szóba sem jöhet másrészt hatalmas. a 13" pont arra elég, hogy a facebookon levelezni lehessen de ott ahol számolni kell és átlátni egy munkát oda kevés, élmény lehet egy 200 oldalas tervet elkészíteni egy szubnotin, nem beszélve a numpad hiányáról vagy arról, hogy még 15,6-on is nagyon kicsi egy álló oldal teljes nézetben nem, hogy apróbb kijelzőn, ugyanis sok helyen számít a formázás is és nem elég a formázást 4 enterrel letudni.
Nem semmi gondolat, hogy a notit vásárlók fele szerinted azért vesz ekkorát mert nem tudja milyet akar... az, hogy esetleg direkt ekkorát vesz a fel sem merül hiszen 15,6-ost csak tévedésből lehet venni vagy ahogy írtad: kompromisszum. Mert erre is meg van ám a logika... hiszen aki hordozza a notit az egyértelmű, hogy nem is akar semmit sem nagyobb képen látni vagy nagyobb billentyűzetet. Az is logikus, hogy aki lecseréli a régi sok helyet foglaló asztali gépét az feltétlenül egy nagyméretű notit akar... logikus, máté fiam
Szintén jó rész, hogy nem azért van sok 15,6"-os noti mert ezt veszik az emberek mivel ekkora notira van szükségük hanem mert az óriásplakát győz meg... ha erre rájöttek volna korábban a notigyártók akkor kizárólag 17,3" vagy nagyobb gamer notikat reklámoznának... vinnék mint a cukrot... hordozhatóság? ár? kinek számít?Majd ugyanezt követve kiderül, hogy akkor lenne korrekt minden notiüzlet ha tartana 50 darab 15,6 alatti notit, 50-et 15,6-ból és 50 nagyobbat, akkor biztosan másképp alakulnának az eladások.
Személy szerint 10-11,6-15-15,6-17,3-as gépeim voltak/vannak de csak a 15,6" maradt pedig a 10" netbook kivételével mindegyik dedikált vga-s aránylag komolyabb felhasználásra is használható gépek voltak. A 15" alatti notikon nem kényelmes hosszú távon dolgozni, a 17,3" pedig már hordozni úgyis nagy akkor meg akár asztali gép is lehetne. Hiába szállítható könnyen a szubnoti és netbook, attól még ugyanazt a feladatot kellene azon is elvégezni mint a nagyobbakon. Tablet is volt, van jelenleg is de már csak páromnak, emailt és facebookot olvasni 4,8"-on telefonon is lehet tökéletesen.
Egyetemistáknak évekig adtam el notikat, kizárólag 15,4 majd később 15,6" notikat vittek, igen azok akik nem tudták, hogy milyet szeretnek, infósok.... -
Xero
nagyúr
Használtam 12, 13 és 15"-os laptopot is.
Amíg kocsi nélkül voltam egyetem alatt, addig a 12-13" nyilván kényelmesebb és kezelhetőbb méret volt. Asztalnál úgyis kiegészítő monitorra kötöttem.
Viszont ha csak a garázsig kell elsétálni, majd a parkolóból az irodába/tárgyalóba, akkor számomra a 15" kényelmesebb. Nagyon nem mindegy, hogy mekkora terület áll rendelkezésre az on the go munkára. 1440-en vagy 1680-on klasszisokkal jobban elférek bármivel mint 1280-on.Számomra esetleges alternatíva lehet a 13"-on 1440, viszont a számomra ott elérhető gép más szempontok szerint kevés.
(#81) RyanGiggs: Fenéket folyik ki.
-
Tikakukac
titán
Most komolyan az fáj egyeseknek, h a kompromisszumos "középkategória" a legkelendőbb?
Nem, dehogy baj, sőt, vegyék nyugodtan, valamiből nekem is meg kell élnem
Viszont ennek hála aki nem ilyet akar, az elmehet kapálni nyugodtan, mert nem lesz gépe az ziher. Csak ez a baj. A haverod azért kapott 15,6"-os gépet, mert nincs más, ha brikettet izzadtál volna, akkor sem lett volna 50-ed olyan választék sem másfajtából.
Integrale: Lehúztam 6 vagy 8 évet már nem is tudom 15"-al. Vagdalózás vagy sem, az emberek iszonyatosan nagy százaléka, életében ha fog 5 gépet, sokat mondtam. Esélyük nincs megtudni milyen egy kisebb, jobb kijelzős, egy nagyobb felbontású, egy fém (nem, nem ez a sok kamubaromság), rendes gémer stb. pedig ha tudnák, sokan baltával vagdalnák fel a véredénykészletüket. Jó példa szegény anyám, aki asztali előtt ücsörgött, aztán néha tesóm nettopját ütögette. Kapott T60 IPS-t. Na azóta ő is tud élmény beszámolni, hogy fel nem fogja, hogy bírják az emberek azt a sok szart nézegetni. Én is ezt szoktam kérdezni, mély csend a kövi fázis legtöbbször.
-
5ent1nel
aktív tag
Most komolyan az fáj egyeseknek, h a kompromisszumos "középkategória" a legkelendőbb? Illetve, h az ember első gépének - igényeit "csak" sejtve - egy "mindenre jó, semmire sem tökéletes" gépet választ?
Pfff...Havernak nem is oly' rég néztem egy 15,6"-os notit, mert pont ekkorát kért, hisz ez számára egy tökéletes mindenes gép lenne - meg ezek szerint másoknak is. És ez most baj?
Én azt is megértem, ha Nektek nem az, de akkor NEKTEK nem az! Értés?
Az igényeiről meg hagy döntsön mindenki saját maga, aztán ha megbánja, majd legközelebb boldogan csatlakozik a "kisebb-nagyobb" táborhoz. A többi gép nyavalyáival kapcsolatban (túl nagy/túl kicsi/nincs normális klavi/szar felbontás/túl drága/túl gyenge/stb.), meg tessék szíves a gyártókat csesztetni!Jah, és üdvözlök minden fanyalgót a fogyasztói társadalomban (illetve a FÖLD nevű bolygón)!
-
RyanGiggs
őstag
Nekem ugyan nincs laptopon, mivel erősen játékfüggő vagyok, de...
annyit azért hozzá tudnék szólni a témához, hogy valószínűleg azért elterjedtebb a 15.6", mivel a 13"-tól kifolyik a szemed, a 17" meg abszolút hordozhatatlan! Így marad a köztes érték a 15.6" ami véleményem szerint is bőséggel elegendő. Tehát vonaton akár egy filmet is meglehet nézni. Na ezt nem próbálnám ki 13"-on! Na meg.. a 13" lassan már telefonméret. 17"-on biztos jó filmet nézni, de nem vonaton. Ja és amit még előtérbe helyeznék, az az ár/érték. Amelyik 15.6"-os 85ezer, az 17"-ban 140ezer! Kérdem Én!? Az a 1.4" (~3.5cm) ki az az átlaguser aki ez miatt "kidob" 55k-t? Ezzel akkor szembesültem amikor asszonynak nézegettem gépet. Ő mivel nem hordozza egy percet se, neki azért lett volna rossz a 13", viszont arra hogy netezzen napi egy-két órát felesleges lett volna a 17"... na meg a plusz 55k "pénzkidobás"! És hogy mit sikerült venni ákciósan 85k-ért? Legyen annyi elég, hogy Intel B960, 4Gb Ram, 750Gb winyó! Ezek így neki együtt milyen sebességű?! Érdemes a választ megnézni és meghallgatni. -
brumi1024
veterán
Sokan leírták az okot, hogy a tudatos vásárlók miért választanak 15,6"-os gépet. Az ideális kompromisszum. (Ilyen szempontból nem jó példa az all weather gumi, mert az mindenben sz.r, míg a 15,6-os/15,4-es gépek teljesítményben nem sokban különböznek a 17-es társaiktól, kivétel talán a dGPU, ami viszont nem a 2-300k-s árkategóriában fog igazán megjelenni, hanem a 6-700k-sban.)
Én használok külső monitort, mégis elvetettem a kisebb gépeket, már csak a pocsék kijelzők miatt is. 150:1-hez, jó esetben 300:1-hez kontrasztarány 60%-os sRGB színtérrel? Mindezt egy 3-400k-s (IPS-es) T430-ban (T440s-ben)? Na ne röhögtess. Egyszerűen nem pakolnak értelmes kijelzőket beléjük. (Kivétel talán az ultrabookok, de ott meg vannak más bajok.) A másik probléma a teljesítmény kérdése. 14"-on és alatta a négymagos processzor nagyjából öntökönlövés, értelmesebb dGPU hasonló. Nekem kellett az erő, ami mobilis és 3 asztalit biztosan nem szeretnék fenntartani, így ez az értelmes megoldás, tehát a 14"-os gépek megint kilőve. Igen, hordozom egyetemre, nem minden nap, de heti 1-2 alkalommal elbírom azt a 2-2,5 kilót egy hátizsákban, azért ez egy kicsit túl van dramatizálva, nem árt néha egy kis terhelés.
Szóval röviden: oké, hogy valakinek nem jönnek be ezek a gépek, de ne hülyézzük meg igénytelenezzük már le azért, mert mást szeret és mást használ.
(#22) kekegsm: Ezek az utolsó kivételével annyira vannak a játéktól, mint Makó Jeruzsálemtől. Harmatgyenge GPU-k, jó drágán. Az utolsóban lévő nem lenne rossz, ugyanezt 15,6-osban 140k-ért megkaphattad 1-1,5 éve, amikor aktuális volt. Már a 8-as széria jön a zöldeknél, ezt pedig egy átnevezett GT540M.
-
stratova
veterán
válasz
#82729984 #58 üzenetére
Tán lassan kifutó, ha nem is vérbeli üzletit, de már 159-ért újonnan kapsz TP Edge E330-at, vagy 160-ért Probook 430-at. Esedékes a Probook 440 is s valószínűleg ez utóbbi ára alatt nyit a Probook 445.
Latitude E3330 személyében pedig az olcsósított beltartalmú Vostro v131 köszönt vissza (nem tudom nálunk kapható-e).
Latitude 3440 az Inspiron 5537 kis, Latitude 3540 pedig kvázi ikertestvére. Ezek még eléggé friss gépek.Viszont használtan ebben az árban kaphatsz még garanciális valóban üzleti gépet is.
-
Vicces néha ezeket a hardverfórumokat olvasni, mintha lányokat látnék civakodni, egymás copfját húzni.
- 15,6"-os laptopod van? Igénytelen vagy!
- Micsoda??? Neked 12"-es? Folyjon ki akkor a szemed a kis betűktől, te vagy az igénytelen!
De hát ez csak a szokásos, AMD vs. Intel, Nvidia vs. ATI, Amiga vs. PC, C64 vs. Plus4 vita...No de a témára rátérve, véleményem szerint az asztali gépek visszaszorulása az oka ennek a 15,6"-os méretkategória dömpingnek. Mire is gondolok? Hát arra, hogy egyre több embernek már nincs asztali gépe, csak a laptopja van. És a 15,6"-os méret, ami még egy lánynak is hordozható, de azért asztalra letéve elég normálisan lehet használni. Belegondoltam, ha nekem csak egyetlen gépre lenne igényem/pénzem, valószínűleg nekem is egy 15,6"-es lenne, persze 1366x768-nál azért nagyobb felbontással.
Ha valaki azonban nem akar "négy évszakos gumit", akkor jobban jár, ha kisebb laptopot vesz, azt viszi ide-oda, és amikor komolyabb meló van, akkor nagy monitorról használja dokkolóval. Ennek egy másik változata szintén a kisebb laptop, mellé pedig egy komolyabb asztali gép, ahogy Trihorn kolléga is leírta.
Van nekem egy business kategóriájú céges DELL gépem, 15,6"-os. Meg van egy privát 12,5"-ös Thinkpad X230-am is. Hadd ne mondjam el, hogy laptopként használva mennyivel rosszabb a DELL. Nem azért, mert DELL, hanem azért, mert 15,6"-os. Egyszerűen nem ideális számomra ez a méret. Ölben tartva kényelmetlen, túl nagy, asztalra lerakva meg túl kicsi. Szerencsére a munkahelyemen van hozzá dokkolóm, szóval ott nem kell szenvednem vele. Egyébként erre már a cégnél is rájöttek, mert még amikor én kerültem a céghez, akkor jellemzően 14"-es és 15"-ös DELL-eket, Thinkpadeket, Lifebookokat adtak. Viszont az utóbbi időben annyian kezdtek el laptopcserénél X220-at meg X230-at kérni, hogy mára már az lett a sztenderd. Logikus is, minek 15"-ös laptop bárkinek, amikor mindenkinek van dokkolója meg általában két 19"-es vagy 24"-es monitora? Melózni azon sokkal jobb, ha meg vinni kell meetingre a gépet, vagy gépterembe konfigolni, akkor meg sokkal jobb a csecse kis 12"-es.
Tehát én a bivaly asztali és/vagy dokkoló, valamint a kis laptop híve vagyok. Viszont tökéletesen megértem azt is, aki 15,6"-os gépet választ egyetlen gépként. Nem tartom igénytelennek, egyszerűen más az igénye. Más fontos neki. Vagy csak nem tudja még, mi a jó...
Persze a témát még az is árnyalja, ami magában a cikkben is volt, hogy egész egyszerűen sokkal nagyobb a választék a 15,6"-os kategóriában. Aki kisebbet szeretne, annak néha jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, és hát ha valaki nem akar vagy nem tud erre költeni, akkor vesz 15,6"-osat, mert azt engedi meg a keret.
-
uki
aktív tag
válasz
Tikakukac #73 üzenetére
Pontosan, nem azzal van baj hogy létezik a 15,6"-os kategória, ha nem hogy szinte a csapból is ez folyik, mindenhol ezt látja a júzer, nincs is esélye szinte más kategóriát nézegetnie. Meglátja az óriásplakáton hogy csak xx9.999 Ft és már viszi is. Aztán amiből sok fogy az lesz olcsó, akciós. Igazi 22-es csapdája.
-
Integrale
veterán
válasz
Tikakukac #73 üzenetére
Ez jogos, nem erre a részére reagáltam, hanem a korábbi értelmetlen vagdalózásra.
"Egyébként kérdem a 15.6"-os géppel rendelkezőket: Miért jobb a semmilyen igényhez nem szabható gépük, mint a mobilabb vagy az erősebb és nagyobb gépek?"
"ez kb. a legrosszabb kompromisszum"
"Mert ez az a méret amiben még lehet igénytelenkedni, elfér, nem lesz belőle gond."
stb.
Off vége!
-
Nohát, én meg már azt hittem, h mindenki tabletet hurcibál. Aki most venne laptopot az a 15.6 mellé rakjon egy 17.3-ast aztán döntsön. Nekem a 17.3 jött be a széles kijelző mindenért kárpótol.
-
Benzoldog
tag
Nekem is 15.6" méretű gépem van és szerintem azért ezekből fogy a legtöbb, mert irántuk van a leginkább kereslet az emberek részéről. Talán azért, mert ez a méret már viszonylag nagy, de még könnyen hordozható. Én mondjuk pl. keveset cipelem, így főleg otthon használom, ezért nem is kellene ennél kisebb gép, részemről tehát ez a legmegfelelőbb méret.
-
Tikakukac
titán
válasz
Integrale #71 üzenetére
Gondolom majd ti megmondjátok az én és mások igényeit, és meggyőztök arról, hogy igénytelen vagyok mert nem 13" és nem 17
Nem. Ezt te szeretnéd a szánkba adni, hogy legyen miért károgni
Van igény a 15.6"-ra hogyne volna. De nem 90%, mint azt most a piac fed le. Olyan első kézből tudok neked nyilatkozni a notivásárlókról és igényeikről, amikről valszeg te nem, bár nem ismerem a munkakörödet, ez igaz.
Továbbá ha nincs miből válogatni honnan tudjam mutatni a jóembernek mit is vehetne? Annyira meg van gyilkolva a 15% alatti/fölötti gépréteg, hogy csoda és 2 liter szenteltvíz kell, hogy találjunk akár 1-et is, ami mondjuk nem tonnahulladék muszájgép lett.
Mondom, aki teheti próbálja végig az összes méretet, minél többet párhuzamosan, sírni fog utána, mekkora ökör volt. Én 5 évig voltam a világ legnagyobb barma, csak kell önkritika, ennyi az egész.
-
uki
aktív tag
válasz
Integrale #71 üzenetére
A 17" az megint egy más tészta. Azok a jellemzően brutál hardveres FullHD kiljezős desktop replacment notik, amiket lehet hurcolni, de már nem szívesen teszed meg, max amíg a kocsiig kiveszed, meg onnan beviszed. De azt nem akarod minden nap sokat hurcikálni, se melóhelyre, se egyetemre. Kivéve ha Te vagy The Rock.
-
Integrale
veterán
válasz
Tikakukac #69 üzenetére
15" az egyik fele a bajnak?
Szemellenzőt vegyétek le, és lássátok be, hogy van (tényleges) igény a 15,6"-ra.
Gondolom majd ti megmondjátok az igényeimet, és meggyőztök arról, hogy igénytelen vagyok mert nem 13" és nem 17.
Logikusuki: kompromisszum? 17"-al is kell, mert még kényelmetlenebb cipelni mint a 15-öt, 13-al (vagy kisebbel) is kell, mert kicsi, de legalább vihetem farzsebben is...
-
uki
aktív tag
Emberek, nincs azzal gond ha valaki beismeri hogy azért vett 15.6-os notit mert ár/teljesítményben erre van pénze vagy ennyit szán rá (nem ugyanaz a kettő), de ne magyarázzuk már be hogy egy ekkora noti könnyen hordozható nap mint nap! Ilyet maximum az mond aki nem próbált tisztességes 12.5, 13.3 vagy 14"-os notit vagy szereti magát is meggyőzni mindenáron.
-
Cypresss
senior tag
Ööööö, ha megengeded részletesen reagálnék erre az egyébként rettenetes kommentre:
azért van az a sok használhatatlan 15.6-os notebook, mert az emberek többsége igénytelen önmagára
Honnan tudod, hogy kinek mi az igégyszintje? A fenti analógiával élve azért van olyan iszonyatosan sok és dögunalmas Opel Astra az országban, mert az emberek többsége igénytelen önmágaval szemben (és nem önmagára, nyelvtan náci OFF).
Viszont a birkák miatt mi, igényesek "szívunk", mert drágán veszem az igényeimnek megfelelő dolgokat és később eladhatatlanok...
Nem értem a párhuzamot.
Kifejtenéd?
Egyébként kérdem a 15.6"-os géppel rendelkezőket: Miért jobb a semmilyen igényhez nem szabható gépük, mint a mobilabb vagy az erősebb és nagyobb gépek?
Megvilágítom neked. A tableteket utálom, pontosan azt a szerepet töltik be az informatikában, mint a MINI az autók között. Jól néz ki, de egyébként totál használhatatlan. Úgy is fogalmazhatnék, hogy egy funkció nélküli használati tárgy. Sokat utazom, utazás közben pedig dolgozom, ezért szükséges a hardveres billentyűzet, a 15,6-os méret arra még éppen elég hogy két ablakot egymás mellett megnyithassak és párhuzamosan dolgozhassam bennük (fordítok, sokat). A 15,6-os méret még pont jó reptéren vonaton, buszon, szemben a 13-14-es notikkal, melyeknek képernyője használhatatlanul kicsi, a 17-esek pedig kényelmetlenül nagyok és nehezek.
aztán megy a szervízbe, garancián kívül persze, mert nem a gyártó hibája, hogy olcsó műanyag gépeket kell gyártani a birkáknak, amik törnek a táskában...
Nekem is Acerem van, alu borítással, nincs 2 kg, és táskában hordom. Minden tekintetben elégedett felhasználó vagyok.
Elképzelhető hogy hölgy ismerősödnek inkább egy [abakuszra] lenne szüksége notebook helyett. Persze nem ismerem a pontos igényeit, még az is elképzelhető, hogy tévedek.
-
cellpeti
nagyúr
válasz
Gadgetfan_ #24 üzenetére
ezzel nem értek egyet.
Itt van az én 15.6" Dell gépem. Corei7(4.széria), 8GB RAM, 1TB HDD, HD8850 2GB VGA-val, tehát teljesítményben nekem megfelelő és az akksi 4-6 órát bírja. Vékony, "könnyű", hordozni is szoktam elég sokat.
-
Polllen
nagyúr
10-12", azt mindenhol kényelmesen tudom használni, hordozni. Fix helyen meg rákötök tv-t, monitort és gond egy szál se. Persze ez így nem a legolcsóbb, de nekem ez jön be.
-
Goose-T
veterán
Ha én 300 000 forintért vettem 15,6"-os notebookot, akkor én hülye vagyok, igénytelen, vagy tudatos vásárló?
-
cellpeti
nagyúr
nekem volt a cikkben említett mindegyik méret, kivéve a 17"-t.
14,1" HP 6910P
13.3" Dell Latitude E4300
15,4" Thinkpad T500
15.6" Dell Inspiron 3537Ezek közül a legjobban a 13.3" Dell-t szeretem, mert kicsi volt, hordozható,de ugyan akkor kényelmes is. Viszont a T500as 1680x1050 kijelzője volt a legjobb. Nagyon brutál volt, a mai napig bánom, hogy eladtam.
15.6" notikba sokkal szélesebb a paletta, és mivel már ott is hódít az "ultrabook" méretezés, ezért egyre hordozhatóbbak is, ezért választják sokan szerintem. Kényelmes gépelés, grafikai programok futtatására, mozizásra,játékra is, mármint kijelző méretét tekintve, illetve, ha valakinek nincs otthon plusszba monitor, akkor nem kell plusszba vennie, hanem azt a pluszt esetleg a gépre tudja szánni.(persze a felbontásokban tényleg megerőltethetnék magukat a gyártók és az 1366x768at már elhagyhatnák és kicsit feljebb tolhatnák ezt. Illetve ideje lenne a 200k-s notikba is IPS panelt rakni)
-
gyáliSanyi
őstag
15,6" még elég hordozható. Meg jól belátni rajta a munkafelületet, webfelületet is. Jó árba vannak és egy standard méter. Billentyűkiosztásnál sem túl zsúfolt és nem is szétszórt.
Ennél nagyobbat hurcolni, már elég hülyén néz ki. 200 ezerért meg nem kell nagy notebook, ha az asztali is tudja azt.
13" meg minek? Az a 6-7 centi már nem oszt, pláne ha olcsóbb is.
Vagy ha már hurcolni is akarom magammal és annyira számít a hordozhatóság és 1-2 levél megnézéséhez meg gyors tanuláshoz a vonaton arra ott a netbook 10". -
Trihorn
tag
válasz
#82729984 #58 üzenetére
Kinéztem egy 15.6"-os notebookot 259.990.-ért, erős dedikált VGA-val, kétmagos procival.
Megkérdeztem egy tapasztalt ismerősöm véleményét a készülékről, viszont Ő azt mondta, hogy inkább vegyek egy erős asztali gépet és egy 11.6"-os kisnotit. Azóta imába foglalom a nevét.
Végül...
Lenovo E135 11.6" - 110K (6 óra tényleges üzemidő egy töltéssel, HDMI)
Haswell i5 4670K, Nvidia Geforce 660Ti konfig - 160k
Ugyan egy tizessel drágább lett így, de az asztali gép legalább 2x erősebb, a notinak pedig fele annyi a súlya, és legalább kétszer tovább bírja az akku.
Annyira megszoktam már a kicsikét, hogy ha az ölembe veszek egy 15.6"-os notit, akkor mindig meglepődöm, hogy milyen nagy és nehéz.. -
INTELligent
senior tag
Csatlakozva az előttem szólókhoz: azért a 15.6 a legnépszerűbb, mert "csak" a súly a kompromisszum, ill. az ár. Egyetemre én is szívesen vinnék majd valami könnyebbet-kisebbet, csak hát ilyen árakon... Akinek csak szövegszerkesztés+böngészés kombóhoz kell, annak szerintem a 10.1 idális lehet, de ha bejön egy kis képszerkesztés, vmi komoly tervezőprogram, akkor aztán mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába, ha vki kis gépet akar venni.
Az tény, hogy a numpad hiánya zavarna a kisebben, de hurcolászni biztosan könnyebb.
15.6-osról írok, igazából a két évből, mióta megvan, csak 10 hónapja kezdtem el kihasználni, addig bőven elég lett volna vmi gyengébb vas is. Hát igen, az emberek nem tudják, mire van szükségük. -
törölt tag
Szerintem amíg 13-14 colos laptopokból csak irreálisan drágák vannak addig nem kell meglepődni hogy nem kelendőek. Ha lehetne 13 colos laptopot venni 150k-ért mindjárt jobban pörögne.
-
uki
aktív tag
Az egy dolog hogy a 15.6" pont az a kategória ami rendszeresen hordozni már nagy de desktop replacement-nek meg kicsi, de még irtó gagyi fényes panel is van nagy százalékukban, 1366-os felbontással. Tudom, olcsó és sok embernek ez számít, de némelyik borzasztó gagyi. A múltkor nézegettem egy olcsó Dell Inspirion-t, borzasztó gagyi műanyagból volt, a billentyűket ha lenyomtam az egész keyboard besüppedt, fedele össze vissza nyiszogott.
-
villamos
őstag
Én is keresgéltem mostanság kisebb notebookot mondjuk olyan 13" környékén, semmi extra, csak egy alap gép kellene, netezéshez, és egyetemi tanuláshoz, normális billentyűzettel, újonnan, nem túl drágán, ez nálam egy havi béremet jelenti, ami olyan 140k jó esetben (tudom, szar helyen dolgozom). Egyszerűen nincs. Vagy túlságosan drága, vagy túl gyenge, vagy nyomorék billentyűzet, vagy olyan gyártótól amelyiktől ingyen sem kéne, nemhogy egy teljes havi keresetemért.
-
Tikakukac
titán
-
cucka
addikt
válasz
fordfairlane #49 üzenetére
A kis notebookok netbookok voltak, nem véletlen, hogy külön nevük van. A vonzerő a filléres ár volt, de idővel rájöttek az emberek, hogy ezek a gépek sz*rok, meg ugye jöttek a tabletek, ami tetszett az egybites júzernek meg annak is, aki szeretne egy apró második gépet böngészni, levelet nézni, vagyis kb. mindenkinek, aki amúgy netbookot vett volna.
Jelenleg a "kis gép" az ultrabook-szerűségeket jelenti, és alapvetően mindenki, aki laikus és mobil gépet akar, ilyet szeretne. Csak ugye ezen kaszálni szeretne az összes gyártó, az árak legalábbis ezt tükrözik, szóval ezért hiányzik a zajos siker. -
dangerzone
addikt
A hordozhatósága miatt 13,3"-os gépet vettem. Rövid távon, általános feladatokra, szórakozásra számomra teljesen megfelel ez a méret. Bár hozzátartozik, hogy normális teljesítményű (nem integrált intel vga-s), nem sok van ebben a nagyságban. Konkrétan májusban a HP Probook 4340s-t találtam, mint megbízható gép, le is csaptam rá 180k-ért. De ugyanezt a teljesítményt 15,6"-os gépben 150.000-ért megkaptam volna. De az nekem már "böhöm" nagynak számít.
Mellé meg vettem egy 23"-os monitort, ha munka van( 3d-s modellek, programozás). Így kényelmes. 15,6"-os kijelzővel nem tudnék huzamosabb ideig dolgozni, megszoktam a jóvilágot.
13,3" alá meg nem is szívesen mennék, max akkor, ha csak neteznék, filmeznék, meg prezentálnék a gépen.
-
elmepocok
tag
Én évek óta 14"-es gépet használok, anno az egyetemre pont azért vettem ilyet, mert számítottam rá, hogy hurcibálni kell... Hogy őszinte legyek, mindennapos hordáshoz még ez is nagy, de ha néha vinni kell, csak berakom a táskába és kész, nem sokkal nagyob, mint egy spirálfüzet. Nem tudom, mi kéne hozzá, hogy egy 15,6-ost vegyek a nagykamba külön táskában a fél városon át. A családban persze van 15-ös, a sokat emlegetett "olcsón minél jobbat" kategóriából, nem is szeretem használni.
Amúgy alapvetően szerintem ott van a probléma, hogy divat lett a laptop és olyanok is azt vesznek, akiknek tökéletesen megfelelne egy asztali is feleannyiért, töredék karbantartási igénnyel. Csak hát az asztali már nem menő. -
fordfairlane
veterán
Volt egy tendencia, hogy az egyre kisebb notebook lett a divat, de aztán jöttek az okostelefonok majd a tabletek, és a maradék PC-s piac, úgy látom, visszarendeződött a nagyobb notebookok felé. Ez nem lehet véletlen baleset. Túl vagyunk egy "netbook őrületen", amit a gyártók is próbáltak ezerrel meglovagolni. Volt kínálat, csak ebben a notebookos clamshell formátumban nem kényelmes.
-
válasz
fordfairlane #42 üzenetére
A 12.5-ös notimban (Thinkpad X220) teljes méretű billentyűzet van, mindenféle trükk nélkül, szóval nem a billentyűzet a gond. Nem mellékesen anno egy 14.0-es (!) noti volt pont ilyen széles.
(#48) fordfairlane: moderáltam magam.
-
S. Szabi
őstag
Sokan írjátok itt, hogy a 17"-s laptop milyen nagy, meg nehéz cipelni, stb...
Én ezzel egyáltalán nem értek egyet, több szempontból sem.
Én asztali gépet cseréltem le laptopra, és mindenképpen 17-est kerestem, először is mert szerintem a legtöbb 15,6-os 1366*768-as felbontása egyszerűen kicsi, pont annyira, hogy nekem kényelmetlen rajta pl. netezni, mert a függőleges képpont pont annyira kevés, hogy nem jó, sokszor van, hogy egy egy normális kép nem fér el, de lehet, hogy ez tényleg csak engem zavar
(öcsémnek az van, sokat használtam, nem a levegőbe beszélek). Viszont, hogy 900 magas és a kép is nagyobb, már sokat javít a helyzeten.
Fősulis vagyok, sokat cipelem a gépet Győr és Zalaegerszeg között, sokat vonatozok, és szoktam a vonaton is filmet nézni, egyáltalán nem kényelmetlen. Kézben nem nagyon viszem, a laptop táskában a gurulós bőröndben kényelmesen el fér.
Ha meg kézben viszem néha valahová, nehogy már gond legyen az a 3kg
Ez az én véleményem erről
-
Tikakukac
titán
Egyszerű a megoldás: ez van. És miért van? Mert ez az a méret amiben még lehet igénytelenkedni, elfér, nem lesz belőle gond.
Az más kérdés, hogy a 15.6" az tényleg erősen kompromisszumos hordozós gépnek, bár sokan a 17"-est is bevállalják, ő bajuk.
-
cucka
addikt
Szerintem is értelmetlen, hogy a 15.6 lett a mainstream kategória, ez kb. a legrosszabb kompromisszum. Ahhoz túl nagy, hogy kényelmesen cipeld, ahhoz meg kicsi, hogy asztali gépnek használd. Numpad szokott lenni rajta, de éppenhogy cipőkanállal fér be, arra már nincs elég hely, hogy rendesen megcsinálják. (Heló, jó lenne 2 centi hely a standard billentyűzet és a numpad közé). Ráadásul a legtöbbhöz iszonyat pocsék 1366-os képernyőket szerelnek, amire még van pofájuk ráírni, hogy hd. (Heló, az hol a f*szomban high definition, hogy normál távolságról szabad szemmel látszik minden egyes pixel?) Szerintem most arányaiban több telefont adnak el full hd képernyővel, mint laptopot, egész egyszerűen szégyen. Meg azok a kétpálcás tejfölöspohár burkolatok, atyaég.
Szóval a lényeg, hogy nem csak hogy ezek a fölöslegesen vastag és fölöslegesen nehéz gépek fogynak a legjobban, de ezek a gépek többsége minden értelmes szempontból hitvány, gyenge minőségű eszköz. -
Régen még 13.3 meg 14.1 volt az alap méret, még a szélesvásznú böhömök előtt. Most meg 15.6 az alap, ami igazából nem lenne akkora gond, ha nem ilyen fos 1366x768-as felbontású lenne szinte mind. Bár szerencsére kezd javulni a helyzet.
Én 12.5-ös notit használok, igaz jó ideje már csak dokkolóval, asztaliként egy 27-es monitorral, mert a WQHD nagyban megkönnyíti a dolgomat. Ha esetleg le kéne cserélni, fullhd alá nem fogom adni, amihez azért már kell egy min 14-es, bár lehet egy 12.5-össel is meg tudnék barátkozni, ha nem folyik ki a szemem.
-
fordfairlane
veterán
És innentől ördögi kör: a cégek 15 colosat gyártanak, mert 15 colos fogy legjobban, és 15 colos fogy legjobban, mert nyomott az ára, mert ezt gyártanak legtöbbet.
Azért jópár év eltelt. Ha a kereslet alapvetően más méretosztályokra fókuszált volna, a kínálat szép lassan elmozdult volna. Bő fél évtizedről beszélünk, vagy tán még hosszabb időről.
Egyébként, ha úgy vesszük, a kereslet elmozdult a billentyűzet nélküli gépek felé, azok már lehettek kisebbek. Talán a kisebb notebookoknak az igazi problémájuk, az achilles pontjuk pont a billentyűzet.
-
A probléma ezzel az, hogy a tablet ugyan kiváló netezésre, de például szöveget szerkeszteni, prezentációt gyártani még nem. Persze, meg lehet őket oldani, vannak billentyűzetes cover-ek, de ezekre szerintem még mindig a laptop a célplatform. Ha pedig már valaki vesz egy laptopot, miért venne mellé még tabletet (amelyek nagy része semmit nem ér az olcsó árkategóriákból).
vhunor: igen, a Macbook Air valóban ideális lenne egy fősulisnak, de szimplán baromi drága, legalábbis a magyar pénztárcákhoz mérten. Novemberben kísértem el lakótársam a glasgow-i egyetemre, és rengeteg embernél láttam minőségi hordozható gépet (Macbook Air, különféle ultrabookok és subnotik).
-
bulbaa
tag
Szerintem azért a 15-ös méret a legnépszerűbb a notiknál, mert amikor ámblokk az otthoni felhasználók körében elterjedt a számítástechnika , akkor pont a 14-15collos monitor volt a mainstream kategória. Gondolom a többség meg abból indul ki, hogy ha akkor jó volt a 15-ös monitor akkor most sem kell nagyobb, a kisebb meg már "visszafejlődés" lenne az átlagember szemében. A gyártók meg ráálltak erre a méretre, ami gondolom autómatikusan (relatíve) megdrágított minden más méretkategóriát -ahogy ezt már mások is mondták.
-
Integrale
veterán
"Egyébként kérdem a 15.6"-os géppel rendelkezőket: Miért jobb a semmilyen igényhez nem szabható gépük, mint a mobilabb vagy az erősebb és nagyobb gépek?"
Ezt ugye te sem gondolod komolyan?
Amikor laptop vásárlása volt napirenden, akkor több szempont volt mérvadó.
1. ne egy hatalmas dögöt kelljen cipelnem egyetemre (Szentmártonkáta - Győr) és ha szükséges akkor órára,
2. ha összeülünk haverokkal akkor a játéknak se legyen akadálya, illetve kollégiumban/albérletben/itthon ha asztalon van a gép, akkor ha lehet, ne folyjon ki a szemem az apró betűk és képernyő miatt.
3. most, hogy már nem kell utazgatnom, lerakom az asztalomra és még mindig kényelmesen lehet rajta gépelni (+numpad), ha meg úgy tetszik akkor rákötöm TV-re és nagyobb felbontáson is el lehet lenni vele.4. Ezt hajtotta ki a pénztárcám. (kisebb ilyen teljesítménnyel drágább lett volna kb 80-al és még mindig kicsi, a nagyobb szintén drágább lett volna 80-al, és továbbra is nagy)
Én alapvetően 15,6-ot kerestem, mert az kellett. Vonaton nem vettem/veszem elő, arra ott a telefon.
Kérdés?
-
vhunor
őstag
11,6-os Macbook Air, majdnem iPad méret és 1 kilós súly, mégis teljes értékű munkagép, ki lehet nyitni repülőn és egyéb szűk helyeken, nagyjából bármilyen oldaltáskába bedobható. Nekem jelenleg ennél több nem kell, és eszembe nem jutna visszaváltani nagyobb méretre.
-
Killer01
őstag
2 különböző dologról beszélsz.....hogy miért ilyen "gyökér" az általad említett eladó, arról lehet vitatkozni csak nem érdemes.
Van 15.6-os laptopom (Dell Vostro) és nem tartom magam sem igénytelennek sem butának (szóval kikérem magamnak, hogy ismeretlenül ilyesmi jelzőkkel illetsz). Én speciel második gépnek vettem az asztali mellé (konfig az adatlapomon), amit havonta egyszer-kétszer hurcibálunk a családdal, egyébként Asszony netezik rajta vagy én dolgozok vele (excel elsősorban). Szóval megmondanád nekem a hatalmas eszeddel miért felelne meg nekem ezekre a célokra akár 17-es akár 14-es vagy alatta lévő méret? -
BiP
nagyúr
Ez a legolcsóbb kategória, azért. Ebben a méretben vannak a legolcsóbb modellek.
Ill. a már említett 4évszakos gumi analógia. -
törölt tag
15" laptopom volt nekem is az első, mert ezt kaptam ajándékba, utána a következő egy 11" netbook volt, mert akkoriban még nem nagyon volt ultrabook és ár/érték arányban nagyon jó volt. A következő hordozhatóm valószínűleg valami dögös 13"-es ultrabook lesz, mert ennél azért lehetne picit nagyobb és gyorsabb.
-
Witya
tag
En 17-est hasznalok de sehova nem viszem magammal. Sokat koltoztem, igy kenytelen voltam laptopot venni. Ha utkozben barmi van, arra ott a telefon, meg tudom csinalni ugyanazokat, amiket egy 12 colos laptopon.
-
azopi74
addikt
"Pedig csak arra használják a laptopot, hogy a beadandókat elkészítsék, és levelet vagy Facebook üzenetet váltsanak ismerőseikkel, noha ezek nem feltétlenül indokolnák ekkora laptopok használatát."
Ezek egyáltalán nem indokolnák nemcsak ekkora, de egyáltalán semekkora laptop használatát. Egy tablet (némi kompromisszummal akár androidos, ha a MS Office fontos, akkor WinRT-s) bőven kielégítenék a szükségeteiket.
-
ng0ofy
KORREKTOR
Nagyon-nagyon köszönöm a címlapos vitaindítót! Legalább két éve várok erre a rövid bejegyzésre, remélem kialakul némi parázs vita (nem veszekedés).
A kőbunkót most belengetem, ahogy előttem már írták és a cikk is részletezi: azért van az a sok használhatatlan 15.6-os notebook, mert az emberek többsége igénytelen önmagára. Írhatnám, hogy buta, de ez nem igaz és sértő is. Inkább igénytelen. Nincs tisztában a saját igényeivel és nem is érdekli. Viszont a birkák miatt mi, igényesek "szívunk", mert drágán veszem az igényeimnek megfelelő dolgokat és később eladhatatlanok...
Egyébként kérdem a 15.6"-os géppel rendelkezőket: Miért jobb a semmilyen igényhez nem szabható gépük, mint a mobilabb vagy az erősebb és nagyobb gépek?
Az általános szemlélet jól példázza az alábbi eset: Egy hölgy ismerősöm szeretett volna laptopot, én elkísértem a boltba. Közölte az eladóval, akit egyáltalán nem érdekeltek az igényei egyébként, hogy az igénye annyi, hogy könnyű legyen a gép, mert olvasni akar rajta és szöveget szerkeszteni, de hurcolnia kell. Erre eltette az eladó az addig általa kérés nélkül mutogatott 15.6"-os acer "gamer" konzumer rettenetet és elővett egy 15.6"-os full műanyag asus-t. OK: könnyű
. Mivel ebben nincs videokártya elég lesz a böngészéshez. Böngészésről senki sem beszélt, egy 15.6"-os teljesen műanyag gépet pedig nem igazán lehet cipelni, mert egyszer teszik rosszul táskába, aztán megy a szervízbe, garancián kívül persze, mert nem a gyártó hibája, hogy olcsó műanyag gépeket kell gyártani a birkáknak, amik törnek a táskában...
-
mightymo3
tag
Ha lett volna 14" 1600x900-as matt, 1Gb VGA, 4Gb ram, fémházas gép az lett volna (ultrabook, megfizethető áron), de maradt HP sleekbook amivel nagyon meg vagyok elégedve!!
-
satz18
őstag
Amúgy lehet nincs igazam, de ha Magyarországon is lenne Clevo, akkor lehetne válogatni, nem lennék rákényszerülve a fix választékra. Hasonló lenne, mint amikor az ember asztali gépet rak össze. Persze azért kompromisszumokkal.
-
LordX
veterán
Szerintem az "egyetemisták" mint olyan a világ laptopeladásainak csak nagyon kis részét teszik ki, azzal magyarázni, hogy a 15.6 miattuk a legelterjedtebb.. hát, bátor kijelentés.
Én mondok egy másik érvet: Történelmi okok miatt. Olyan 7-10 éve a 15 col volt az a méret (anno még 4:3-ban), amibe még kevés kompromisszummal lehetett gépet összerakni. A 4:3-ból szép lassan lett 16:9, de a méretkategória maradt. És innentől ördögi kör: a cégek 15 colosat gyártanak, mert 15 colos fogy legjobban, és 15 colos fogy legjobban, mert nyomott az ára, mert ezt gyártanak legtöbbet. Ha valaki kitalálja, hogy 14-eset gyártson, akkor a "ritka" alkatrész (a kijelző) miatt drágább lesz a gyártás, drágábban tudja csak haszonnal eladni. Tehát kevesebben fogják megvenni.
-
Integrale
veterán
arany középútról tetszett már hallani?
15,6"> kényelmes cipelni, asztalon már elég zavaró
15,6" hurcolása nem sokkal kényelmetlenebb mint egy 14" körüli gépnek, ellenben asztalon használva épp jó
15,6"< nagyobb táska, nagyobb súly, kényelmetlenebb vele közlekedni, de asztaliként a legideálisabb. -
Gadgetfan_
senior tag
Kocsit is így választanak az emberek. A legtöbben nagyobb autot vesznek mint praktikus lenne, mert van két gyerek meg egyszer egy évben elmennek nyaralni, megveszi a nagy kombit, aztán egész évben egyedül használja munkába menet...
Notinak, állandóra hordozni a 11-13,3" az ideális méret, asztalinak meg, amit néha-néha hurcolászik az ember a 17"-es való szerintem. A 15,6 méret olyan mint a négyévszakos gumiabroncs az autóra, mindenben kompromisszum, semmiben nem az ideális. -
Ahogyan a cikkben is le van írva, a fő probléma egyrészt a gépre való keret, másrészt a leendő tulajok nincsenek tisztában, hogy mire is lesz használva a gép. Ha valaki hordozni szeretné a gépét, de játékra is használni, akkor bizony kiesnek a kis gépek (általában gyenge teljesítmény), amik az olcsó szegmensben bizony nagyon gyengék, de a 17"-os szörnyek sem maradnak bent, mivel nem mobilisak. Anno én is egy 15.6"-os géppel (Aspire 5536G) kezdtem, mivel ár/érték arányban nagyon jó volt, ám később egy 11.6"-osra (Lenovo E125) cseréltem, mivel akkora egy olyan masinára volt szükségem, ami sokáig bírja akkuval, és hordozható is.
Szerencsére mostanra lecserélhettem egy szintén mobilis, de erős gépre (Dell E6230), mivel a Lenovo teljesítményét nagyon kevésnek találtam, azonban az már biztos, hogy a későbbiekben is maradok a 12.5" körüli képernyőméretnél, mivel számomra ez a legtökéletesebb. Édesanyám számára ellenben a 15.6" a megfelelő méret. A gépet ölben használja, tehát nem árt, ha nem nyomja agyon őt, de a nagy kijelzőt szereti, így kiesnek a kis gépek.
A legtöbben - legalábbis a baráti körömben - akkor vesznek gépet, ha felsőoktatásba kerülnek, elmennek otthonról, elhagyva így az asztalit. Ha a keret 100-130 ezer forint körül van, akkor bizony nem nagyon van kisebb alternatíva, amelyen normálisan lehetne dolgozni (a Lenovóm olyan gyenge CPU-val rendelkezett, hogy a böngészés is sokszor szenvedés volt a 4GB RAM ellenére), a nagy gép pedig már egy másik szegmenst céloz meg, így én is a 15.6"-os cuccok közül szoktam ajánlani.
-
Kodiak88
tag
Én az idejétmúlt asztali gépem helyett vettem 15,6"-os laptopot. Ritkán hordozom, de akkor is elfér egy normál méretű hátizsákban védőtokkal együtt. Ezen már viszonylag normálisan lehet CAD és egyéb célszoftvereket is használni, otthon általában egy nagyobb külső monitort is kötök rá, azzal elég jól használható mindenre. Egy céges kisebbet néha használok, de kizárólag szervíz célra, azt is csak a soros port miatt.
Bár saját magamnak is szívesen vennék egy T61-t vagy valami hasonlót.
-
moli.hu
őstag
ezt a numpadet sose ertettem. ~29 eve szamitogepezek, az ido kevesebb, mint 1%-ban hasznalom a numpadet. ellenben a kurzorgombokat es a pageup-blokkot vagy 7%-ban (programozo vagyok, sokat maszkalok a kodban). mi a picsaert nem kurzor+pageup van a numpad helyett?!?!? sokkal kenyelmesebb.
-
vigyori78
őstag
Ha a normál felhasználókat vesszük akkor ez a 15.6" megérthető.
10 nagyobb áruházba bemész és az ott kapható 10 notiból 9 , 15.6"-os. -
Sheepczx
tag
Nekem a legkissebb "gamer" gép kellett igy lett a 15,6col
-
az ideális megoldás számomra a 14 col + dokkoló, monitor lenne. de amíg jó a 15,6-os probookom addig ez nem lesz bevezetve.
a célközönség nagy része egyetemista. beadandót még be lehet pötyögni a bölcsészlányoknak kisebb gépen is, de ha nagyobb excel táblákkal kell dolgoznod, rajzolnod, tervezned, akkor kell a nagyobb kijelző. plusz ha hétvégén hazamész, akkor vinned kell magaddal. erre szerintem tökéletes méret a 15,6, ami még a koliban is elfér. több utazáshoz kisebb, ennél kevesebbhez meg asztali és használj telefont, tabletet, ha utazol. én inkább a 17"-es gépeknek nem látom értelmét.
-
Sanyi.mTs
addikt
otthoni és a céges lapos is 14-es, cégest külső bill+egér+monitor kombóval használom. otthonit pedig ölben hűtőpaddal.
persze van otthon asztali gép is -
Bohus
aktív tag
Egyszerűen jelenleg a 15.6" a mainstream. Biztosan nincs erre a méretre akkora igény, mint ami a kínálatban megmutatkozik, de egyrészt sok vásárló a saját igényével sincs tisztában, másrészt egyszerűen a kínálat - és az ár - befolyásolja a keresletet.
Sokkal nagyobb problémának tartom méretkategóriától függetlenül a 16:9-es képátló mindent elsöprő részarányát, holott a felhasználók jelentős része mást igényelne. Egyszerűen hihetetlen, hogy egy gyártó sem veszi észre ezt a piaci rést. -
mr.robi
tag
én már egy ideje kutatok egy valamirevaló 14" laptop után, amin 1-1 játék is elfut, de csak ultrabook kategóriába tartozó gépeket találtam. az egyetlen jelölt a Gigabyte P34 lenne, de az legközelebb Németországban kapható és ára sem kevés (1099 Euró)
ígyhát marad a 15,6"
-
kromatika
veterán
15.6 ból van a legnagyobb választék,és ez még hordozható méret szerintem is,és otthonra is használható.
-
stratova
veterán
Szerintem egy szempont a sok közül, hogy 15.6" még hordozható méret, de már van rajta használható numpad is. Ezt a 15.4"-ról még nem lehetett elmondani. Másrészt ekkora méretben az 1600x900-as felbontás - bár sajnos nem túl elterjedt - de emberi távolságból olvasható méretű (nekem a ez 14"-on már éppen határeset lehet).
-
B.i.L
senior tag
A kijelző másodlagos,ár szerint,teljesítmény szerint vásárolnak sokan(kereskedö már nem vagyok),a gyártó pedig idealizálta a méretet.
Ár - mennyi is az annyi
Teljesítmény - ki mit tart szem elött,akksi,játék,tartósság,megbízhatóság(márkahűség)
És a kijelz...,nekem nem volt választásom.Amit szerettem volna az Fhd 17 col kőrnyéke,fényévekkel többe került volna,mint maga a gép.(PB TK81 quad core Amd 2,2ghz,Ati6650, 15,6 col kijelző...de ezért nem kellett túl mélyen a zsebembe nyúlni.Kisebb szóba sem jöhetett. -
bacsis
Közösségépítő
de most úgy beszélünk, mintha a 15,6collal valami gond lenne, mintha semmire se lenne jó
jahh hát vonaton ne ezt csapd elő lehetőleg, mert kicsit kényelmetlen, de még akkor sem lehet rá modnani hogy utazás közben használhatatlan, jóvan ez így
Mondom úgy hogy 15 colos notim sose' volt, vagy kisebb vagy nagyobb -
Willie
őstag
Én egy 14 hüvelykes Fujitsu LH532-t használok augusztus óta. Ha asztalnál ülök, akkor rádugom egy monitorra, és a problémát meg is oldottam.
-
+1, bár azzal nem értek egyet, hogy a hozzáértés miatt vesz valaki ekkorát. Persze van olyan, aki tényleg ez miatt.
Én nem sorolom ide magam, pedig nekem is 15,6-os a lenovo gépem. És azért lett ekkor, mert ennyi pénzem volt rá és az akku üzemideje kecsektetett. 4 óra. Persze a hurcolászást is figyeltem. Nekem nem lett volna jó 17 vagy nagyobb kijelző. Ha itthonra vettem volna, akkor igen, de mivel van asztali gép is, így a 15,6-os pont elég nekem munkába hurcolni, meg néha itthon felpattintani egy kicsit. -
wednesday
őstag
A címben feltett kérdést a cikk meg is válaszolja.
A legfőbb ok, hogy itt a legnagyobb a választék és itt találhatjuk a legkedvezőbb árakat is. A 13" drága kategória úgy, mint a 17"-es.
Jó 13"-as gépet nagyon nehéz találni, még ha az ember többet is fizetne érte (mértékkel persze).
-
satz18
őstag
A szavazatomat azzal egészíteném ki, hogy ugyan a 15.6-osra szavaztam mert azt használom a legtöbbet, meg az a legjobb, de van azért mellette még egy 10-es és egy 12-es is. A 12-est csak külső monitorral használom. Most pedig egy 17-es acer v3-asat vennék, persze csak akkor ha nem lenne az y580, de nem azért mert 17.3-as hanem abba van NV 760m és HDD+SSD mindez megfizethető áron.
-
Chaser
legenda
Egszerű a történet: legtöbben otthon használják de néha viszik a gépet, nekik pont jó a 15.6". Másrészről 100k-ért már van értelmes 15.6" gép, 13" nincs, 14" mint a fehér holló, de általában nincs. Aztán ott a felbontás kérdése, a hozzá nem értés, a nem tudom minek de legyen notebook, stb...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A közepes méret elvileg mindenre jó, de valójában semmilyen szempontból nem ideális. Mégis ebből fogy a legtöbb.
- Villanyszerelés
- Nintendo Switch
- OLED TV topic
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- További aktív témák...
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- OH Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo IdeaPad 5 15-IIL05 i3-1005G1 10.Gen,8GB DDR4-3200MHZ,FullHD IPS,
- Lenovo IdeaPad 5 15-ABA7 AMD Ryzen 5, 15,7 FULLHD IPS, 8GB DDR4,Garancia!
- Újszerű Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 - 14"FHD IPS - i7-1165G7 - 16GB - 1TB SSD - Win11
- Újszerű Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 - 14"FHD IPS - i7-1165G7 - 16GB - 1TB SSD - Win11
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest