Vélemény: miért 15,6 hüvelykes notebookból fogy a legtöbb?

Hirdetés

Valószínűleg sokan találkoztak már azzal a kívülről szemlélve komikus, de belülről átélve meglehetősen tragikus jelenséggel, amikor valaki egy szűk helyen – buszon, repülőgépen, egyetemi előadóban – akarja kinyitni 15,6 hüvelykes notebookját. Az is mosolyt tud csalni az ember arcára, amikor látja a bőrönddel együtt 45 kilós egyetemi hallgató leányokat, akiket a hatalmas ruhásrekesz tetején még egy kisasztalnyi notebook is húz lefelé. Pedig csak arra használják a laptopot, hogy a beadandókat elkészítsék, és levelet vagy Facebook üzenetet váltsanak ismerőseikkel, noha ezek nem feltétlenül indokolnák ekkora laptopok használatát.

Tiszta sor, hogy akik sokat mozognak, azok számára a 13,3-14 hüvelykes vagy akár kisebb notebook lenne az ideális, asztali gépet kiváltó megoldásnak pedig célszerű lenne valami jó nagy, legalább 17 hüvelykes megoldást választani. Saját tapasztalataink és a notebookszaküzletek eladásai mégis igazolják, hogy ötből négy esetben a vásárlók a 15,6 hüvelykes méret mellett kötnek ki. De miért van ez? Persze azon kívül, hogy többen nem engedhetnek meg maguknak egynél több gépet.

Valószínűleg azért, mert sokan – különösen az első laptop megvásárlásakor – nem tudják, hogy mit szeretnének pontosan. Mert mi van, ha a rendszerint fixen az asztalon ülő masinát azért néhanapján elvinnénk valahová? Esetleg a mobilt, a tabletet vagy egy kisméretű notebookot elsőre kicsinek találnak, így születik meg a kompromisszum, hogy legyen mégiscsak a 15,6 colos. A kereskedők és a notebookgyártó cégek sem saját maguk ellenségei, így melyik kategóriára nyomulnak rá? Igen, a 15,6 hüvelykesre! Ebből kapható a legtöbb fajta és 9999 forintra végződő árral ezek szerepelnek az óriásplakáton is. Így aztán a bizonytalan keresletet sikerült a bőséges kínálattal meggyőzni arról, hogy 15,6"-es laptopot célszerű venni. Nem csoda ez, hiszen a legnagyobb tételben piacon szereplő eszközöket lehet a legolcsóbban kínálni, a magyar vásárló pedig árérzékeny.

Ezzel pedig be is zárult az ördögi kör! Megnézve egy sikeres notebookszaküzlet kínálatát azt tapasztaltuk, hogy a 160 000 forintos határ alatt nyolcféle 13,3-14 hüvelykes, illetve tízféle 17,3 hüvelykes notebookot kínálnak, míg 15,6 hüvelykesekből több mint kétszáz tételből választhat a nagyérdemű vásárlóközönség; de a magasabb árszegmensben sem nagyon változik a helyzet. Ezek láttán nem csoda, hogy a többség 15,6 hüvelyken köt ki. Nem csak azért, mert a méret kapcsán nem tudnak jól dönteni, hanem azért is, mert kisebb, sőt nagyobb méretben sem találják meg az igényeikhez illő, számukra megfizethető vagy éppen megfelelően konfigurált darabot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés