Új hozzászólás Aktív témák
-
Swami
senior tag
Üdv, hátha valaki idetéved. 🙂
Van egy Panasonic NV-FJ615-ös gépem. Most lenne egy szervizelt NV-HV60-as magnó. Azon gondolkodom, hogy megvegyem-e.
Hogy viszonyul egymáshoz a két készülék? Van-e valami rangsor a Panáknál?
Kvázi az a kérdés, hogy melyik a jobb készülék?
Köszi, ha valaki válaszol! -
Bensee
tag
Mikor még cseperedtem, napi program volt valami mese vagy film.
Meghatározó dolog volt akkoriban!
Minőségben nem volt nagyon ott, de legalább a legújabb filmeket akkoriban meglehetett nézni otthon is, nem kellett moziba szaladgálni érte, ha nem voltál épp úgy anyagilag.
Mindenesetre nekem szép emlékeim vannak róla
A szekrényben azért még tovább él. -
Attici
őstag
Ez a TurboDrive-os mechanika többnyire műanyag, illetve fémlemezre öntött műanyagokból van.
A leggyakoribb hiba a Worm shaft (a pulleyhoz csatlakozó kb. 5cm-es tengely az optó jeladójával) és a pulley shaft (A betöltő motor alatti hosszú tengely, egyik felén csigával, a másikon fogaskerékkel) tengelyeken a műanyag fogaskerék repedése, ezért megforog a tengelyen, amitől hülyeségeket csinál a mechanika. A kazettafészek is elég gyenge, de azokból több fajta is volt. A lemez erősítésűek erősebbek.
Attól függően, hogy melyik széria a műanyagok elfáradnak és kitörnek a lemezből, és nem tartják meg az alkatrészt. Ennél a mechanikánál az esetek 95%-ban műanyag törésre visszavezethető hibák vannak. Nagyon vékony gumiból van a nyomógörgője is, ami hamar felkeményedik, elporlad vagy csak eltolja a szalagot. Gyakran kell cserélni. Hivatalosan csak a fészek eltávolítása után lehet cserélni, de én nem szedegettem ki, simán megoldható 1 perc alatt is.(Hivatalosan a Pulley shaft cseréhez is ki kellett volna szedni a betöltőmotor tartóját, amihez az egész gépet darabokra kell szedni, de kitaláltam, hogy egyszerűbb és el is árultam a nácinak az egyik oktatáson, utána ki is jött bulletinben, hogy ezentúl így kell cserélni.
)
Egyébként a Capstan motor tengelye is túl vékony volt és a rossz görgő gyakran tönkre is tette. Valamelyik fajtához még most is van motorom. Másik nagy hiba a fejmotor csapágy (vagyis annak a hiánya, mert csak bronzperselyes, ami berágódik. A fej leszedéséhez egy speciális 3tűs szerszám kell(valahol még talán megvan), a pozicionálása pedig rémálom.
Hirtelen most csak ennyi jutott az eszembe, pedig több ezer (napi 50 fölött volt a rekordom, pedig nem dolgoztam halálra magam) ilyet javítottam meg.
Ha segítség kell, csak szólj. -
pazozo
újonc
Köszi újabb infók a Grundigról
Milyen széria hibáik voltak, mire kellene figyelnem vagy javítanom? Küldenél infókat, megkérhetlek?Az Universumnak (VR4373 típus) igen a Quelle volt a forgalmazója még ott rendelte meg apukám azt hiszem 1987-ben, amikor születtem. Annak is volt hibája de megtudtam csinálni... Mindent amit tudok róluk az könyvekből meg netról való. Villamosmérnök vagyok de a Híradástechnika ezen részéből nem sokat tanítottak, inkább csak közép iskolában egy keveset.
A Goldstar (GHV1245W) mechanikája ugyanaz mint az Universumé, az tudása is csak annyiban különbözik, hogy a csatornákat automatán keresi és nem tekergetni kell mint az UniversumnálSajnos ennek is van most hibája emlékeim szerint...
A Fisherrel (FVH-P530) sokat bajlódtam és azt hiszem még mindig van baja. Szívesen szerelgetném, csak jelenleg sajnos nincs időm foglalkozni egyikkel sem. Viszont tervezem hogy újra előveszem őket, már el is hoztam anyukámtól és újra szétszedem megnézem hogy vannakAmúgy lehet olyan kérésem, hogy mivel Te szakmabeli vagy, kapcsolatban maradjunk akár privátban és kérjek segítséget a szereléshez, vagy megosszam veled hol tartok?
-
Attici
őstag
Sok ilyen Grundigot javítottam. Szép masina.
Ezeknek Philips mechanikájuk (ennek nem egy, hanem rengeteg szériahibája volt), de Grundig elektronikájuk volt.
Viszont nem itthon, hanem Ausztriában és Németországban gyártották őket.
Itthon, csak alap masinák készültek.
Az Universum (Quelle) egy forgalmazó volt és rengeteg gyártó termékét nevezte át (vásárolta meg).
A Goldstar egy vegyesfelvágott, de a Fishereket nagyon szerettem, mert azokon tanultam meg a szakmát. Nagyon sok munkát adtak. -
pazozo
újonc
Sziasztok!
Olvasva a kommenteket felbuzdultam és megosztom azt ami nekem van.
Nekem egy Grundig GV 670 SVHS Hifi videóm van. (meg még 2 db 2 fejes elöl töltős Universum + Goldstar és 1 db felül töltős 2 fejes Fisher a 80-as évekből.)Pont ilyen a Grundig ( a távirányítója más alul)
http://www.ebay.ie/itm/351772911829
Nagyon imádom....
Ez még a Székesfehérvári Philips gyárban lett gyártva a 90-es évek végén.
2012-ben vásároltam egy rendes hozzáértő férfitól, aki egy szériahibát is megjavított rajta a mechanikán. Azóta használom nosztalgiaként és sokkal jobban élvezem a gyerekkori filmjeimet nézni rajta (Vörös zsaru, Tango & Cash, Kobra...) Sikerült beszereznem bontatlan SVHS kazettákat is nagyon jó áron és tényleg a minősége majdnem olyan mint a DVD-nek (több mint 400 sor....). Igaz csak CRT TV-n van értelme használni, az meg egy Pana TX-32PG30F/P szélesvásznú TV
A videó megvétele óta fejtisztítás természetesen csináltam és még az összes ELKÓ-t kicseréltem benne, ami után a kép javult is, főleg a színek...
Nosztalgiaként van hogy másolok kiírt DVD-ről filmet VHS / SVHS-re, főleg 80-as 90 évekbelit. Nekem mindig is egy örömöt szerző darab... Tudom kicsit furcsa vagyok ezzel a mai világban, de ugyan akkor nem vagyok lemaradva, van FullHD-s Samsung TVm, BD lejátszóm és sztereó erősítőm a Denontól amit DLNA hálózaton is használok film nézésre és zene hallgatásra...
A VHS mindig is egy nosztalgia lesz egy kellemes időtöltés, múlt idézés számomra -
Attici
őstag
-
jeni
félisten
-
Ameriaki Ninja német szinkronnal, magyar narrátorral
-
jeni
félisten
ahogy írtad úgy van
anno a kábelsávok nem voltak teljesen megtöltve adókkal,vagyis ma épen oda rakják a szolgáltatók,hogy össze ütközésbe kerülnek kiosztással egyik - másik adóval,anno fontos volt,hogy tunerról is lehessen felvenni. az időzítés elavultsága meg nem a gép hibája,hogy a mai időket már nem tudja, a gép túl jóra sikerült,hogy idáig is elmegy és mennek még. 5 vagy jó esetben tíz évre tervezték,de ezeket közel 20 éve gyártották le.
2000 előtti időből való,az F65 után jelent meg a F55 formailag nekem úgy tűnik. -
Attici
őstag
Nem!
A Matsushita Electric Industrial az anyacég amihez tartozik a National (már megszünt, de japánban a pana cuccokat National néven forgalmazták), Panasonic, Technics.
A JVC a Japan Victor Company (csak japánban használják a Victor logot) a Kenwooddal "házasodott" össze még 2008-ban. Előtte különálló cégek voltak.Én még újonnan vettem és ez akkor tökéletes volt. TV-ből akkor sem vettem fel és most sem szoktam.
Így sem a programozás, sem a tuner nem érdekes. De a készülék annak ellenére, hogy lassú és hangos volt, a maga idejében fantasztikusan jó volt.
Igazából csak ezt az egy készüléket sajnáltam, hogy eladtam. -
duke
aktív tag
Azert ez a vhs technika fantasztikus volt, a forgo fejes rogzites, a szallag mechanika, sebesseg szabalyozas, kazetta betoltes, kesz csoda hogy, a 70-80-as evekben mar, egy ilyen komplex technika viszonylag megbizhatoan mukodott.
A 2-4-6-8-11 fejes megoldasok, es mindegyik fej valami ujabb speci dolgot tudott.
Gyakran szedtem szet videokat tisztitas kisebb javitas miatt, szerettem nezni a mechanikak mukodeset. -
tecsu
addikt
Ezek voltak talán a legjobb minőségű felvevők.
-
jeni
félisten
Igen. Igen a National volt a nagy cég amikhez tartoztak a többiek,és aközben felvásároltak is.
Európában nem volt honos a National néven árult cuccoknak, Japánban ,Amerikában igen.
Sőt ha jól tudom még Viktor néven is forgalmaztak termékeket. Gondolom ezek csúcstermékek voltak,mint az autóiparban a Toyota aki Lexus néven hozza ki a felső-kategóriás autóikat.Kérdés az,hogy az említett Technics,Viktor márkajelzéssel már sosem jönnek ki cuccok?
A Sanyo-t most nem venném figyelembe. Ha jól tudom egyedül az elemgyártás,az energiaszektort vette meg a Sanyotól.
-
jeni
félisten
Nem jó a kérdés de én tudom a választ!
Matsushita
Vagyis ehhez tartozik a Panasonic és a JVC.
Amúgy sose néztem,hogy az NV mit takar?
Nem az alapján vettem meg a videót.Attici
Ilyenem is volt nagyon szépen ment,egy nagyon jó embertől kaptam meg,szinte tökéletes állapotban volt. Csak két nagy borzasztó hibája van, volt, és lesz mindig.
Viszont K mechanikás úgy mint a HS1000,HS900,HS950,tudtommal még a FS88 és a FS200 is belesett,ja és a HS700 és a 800 ,és a HD600,660 típus is belestek mint K alu öntvényesek ha jól tudom.1.
A programozást már csak 2013-ig élt,utána csak napi programozást tudta.A dátumot már nem ismerte csak az órát,percet.
2.
Nem hypersávos volt a tunerje hanem csak S1-S20-ig élt azon felülre esők kiestek a műsorkínálatból. -
tibaimp
nagyúr
Egyébkén nem lenne hülyeség, bennem is felmerült jó pár éve, hogy eladom, de aztán úgy döntöttem nekem is megéri azt a pár ezer forintot, amit kaptam volna érte, mivel egy szép emlék, ha más nem is.
Esetleg beszélj Attici kollégával, úgy tűnik ért hozzá! (#136-os hsz), főleg ha csak pár száz forint a dolog.
-
jeni
félisten
Pletyka szerint igen,de más volt a céljuk,hiszen nem voltak találhatóak otthoni környezetben.
Felhasználási terülteik is mások voltak. Tunerrel nem rendelkeztek.tibaimp
Távirányító árában vettem,már akkor rossz volt. Amit ez az alap videó tud ,azért szívesen megjavítanám.
Talán a repülő törlő fejet hiányolnám rajta. -
tibaimp
nagyúr
Az enyém ilyeneket nem tud.
Sajnálattal hallom, hogy már rossz a tied, az enyém még kb 10 éve (vagy 15) ment, mikor utoljára beindítottam. Szerintem a kazettáim mentek már azóta tönkre, mert se áttekerve, se megnézve nem volt egyik sem.A régi kazikat szerintem a kazánban végezték, mondjuk nem volt csak pár 10 darab, én nem voltam nagy gyűjtő.
-
jeni
félisten
én már mondtam korábban,hogy az orsós magnetofonnak nincs párja a világon!
Sőt milyen kényelmes volt elhelyezni a szalagokat.
Ráadásul milyen jó klasszikus filmet adtak arról!
Na ilyet a DVD és a Blu-Ray sem tud. Ha kell még szagot is ad.
Unitra nagy Lengyel márka volt!
Arról nem is szólva bármikor megjavítható! -
mcs
veterán
Ez a csúcstechnika mindennek odaver:[link]
-
jeni
félisten
-
tecsu
addikt
válasz
pomorski #140 üzenetére
Ez jó kérdés, és felelősségteljes.
A műanyag vagy az egyszerűbb papírtok abszolút és - relatíve - olcsón feldolgozható újra, maga a kazetta burkolata is újrafeldolgozható - de korlátozottabban, mint a nagyobb tok - és a földben (hivatalosan) nem mérgező anyagnak számít. A szalag alapanyaga Mylar, ami nem újrefeldolgozható, de (hivatalosan) nem is mérgező.
A beépített rugók, csavarok is újrafeldolgozhatóak és nem mérgezőek.
A gond az alapanyagra felhordott mérgező fémmel van (különösen a krómmal). Ez - nagy mennyiségben - a bomlás során, az eltemetett földben mérgezővé teszi a környező talajt és a tajvizet.
Annyira mérgező hulladékként, hogy "elektronikus szemétnek" minősül.
Ezeket speciális helyeken csak felhalmozzák vagy elássák és a környéket mérgezettnek nyilvánítják.
Bizonyos esetben a szalagot is feldolgozzák pl. olcsó kerti bútornak, más műanyaggal keverve, de én pl., nem vennék ilyen bútort.Praktikus házi újra-alkalmazásáról még nem hallottam, én kertben nem használnám, már csak esztétikai szempontból sem.
-
pomorski
őstag
A másik topikban már kérdeztem, de megkérdezem itt is, hátha itt mások is elolvassák. Pár éve felszámoltuk a videóinkat és a rengeteg kazettát. (Vagy itt, vagy a másik topikban írtam, hogy elcseréltem TVC-re a VHS-t...) Utána felmerült a kérdés, hogy hová a francba kellene tenni/kidobni a sok-sok kazettát? (Kb. 1000 kazettáról van/volt szó.) Apránként elkezdtük a kukába kidobálni őket 5-10 darabonként, de ahogy elnézem még a fele kb. mindig megvan. Kérdés: Milyen "hasznos" felhasználása van/lehet még a szalagoknak (ha van egyáltalán)? Tudom buta kérdés... De pl. falun látom, hogy valaki szalaggal köti fel a szőlőt/paradicsomot, vagy a sárkányt röpteti szalaggal, stb.
-
Attici
őstag
Sokat tud, de ez már a panák vége volt. Ugyanolyan tucat lemez mechanikával mint a többi. Sajnos.
Valószínűleg a betöltő motor tengelyén lévő műanyag pöcök van megrepedve. Típushiba.
Régen kb. 200Ft volt, de nem tudom, hogy lehet-e még kapni. Viszont akkor meg kell gyűrűzni. -
Hmmm1
aktív tag
Hát igen, sok jó komment íródott itt azért.
Samsung SV-645X tekünk tán ez van, kinézetre mindenképp - viszont a modell lehet más a távirányító miatt.
Nem volt vele gond soha egyébként, pedig sokat ment. Hogy előtte milyen volt az jó kérdés: ) Ja és még most is hibátlan.http://img28.olx.bg/images_prodavalnikcom/88696868_2_585x461_stereo-video-samsung-sv-645x-snimki.jpg
Goldstarra emlékszik valaki? : d Az is komoly volt. Még akkor nem volt LG azt hiszem. Illetve Samunak mi volt az elődje?
-
jeni
félisten
Nálam egy ilyen van még eldugva,de valamiért 1x meggondolja magát és lefagy a cucc,és utána semmire sem reagál,kihúzom a konnektorból várok 1 órát és utána megint jó egy darabig.
PANASONIC NV-FJ762EE
Az S-VHS-t leszámítva elképesztően sokat tud.szerkeszteni, vágni, hangot cserélni,hangszintet vezérelni,SVHS lejátszás, felíratok felvétele és elrejtése,ami egy másik videóban elindítva nem is látszik csak a sajátján, Jog shuttle,kazetta könyvtár stb...
-
Bluesnail
csendes tag
-
mekker
őstag
"Ezt csak a 40év feletti generáció érti meg és élt ezzel jó sokáig." - Azért aki 199X-es születésű, még az is VHS-ről nézhette a SW-t, Terminátort, Shreket. De még aki 2000-2005 között született - különösen, ha nem első gyerekként -, az is simán benne lehetett, elvégre a legtöbben nem dobálják ki a kazikat, és ha megmaradtak rajzfilm kazik stb, akkor miért ne nézte volna a gyerek.
Nálunk is még kint van a VCR és 2 kazettáspolcnyi kazetta, pedig 5-6 éve szinte még DVD-hez sem nyúltunk.
A BD sajnos már kimaradt. Csábítónak tűnt egy időben, de csak úgy érné meg, ha adatmentésre, filmek másolására is tudánk használni. Viszont így már 20e a PC író, 45-50e a lejátszó, plusz az 50-100 gigás lemezek is horror áron vannak. Nem is az ára luxus, hanem hogy egy letűnőben lévő technológiáért ennyit kell fizetni. -
snecy20
nagyúr
Úgy hiányzik a 320x240-es felbontás.
-
kerti008
aktív tag
A DRUM-ot vagy magyarosan videofejegyseget nehez eloallitani. elomunkaigenyes es gepmunka is szukseges hozza. 2001-ben amig szereltek ossze videofejeket Magyarorszagon kivittek bennunket Kinaba -1 honapra- megtanulni a technologiat. Szepen vegiglatogattuk a gepmuhelyeket is ahol mar akkor is osregi CNC esztergakkal dolgoztak. A kis fejeket (ami a szallagrol olvassa a magneses jelet) a kinai operatorok eros lampafennyel szemben "vartak" vekony rezhuzallal kezzel. Szepen szamoltak a meneteket pl: 13 jobbra meg 21 ballra (attol fuggoen melyik tipushoz gyartottak eppen) majd amikor keszen lett muanyaggal kiontottek. Utana egyessevel kimertek es az elektronikus jellemzok alapjan osszeillo fejeket osszeparositottak. 2002 februarjaban fejeztuk be a gyartast es utana szallitottak el a gyartosort Indoneziaba. A fonokom amikor meghallotta, hogy haza kell mennie egy keso delutani meetingen, nezte a naplementet a department ablakabol es folytak a konnyei. Kemeny ember volt emlekszem amikor minden nap nadpalcaval angolul uvoltve verte a falon levo termelesi tervet amit el kellett volna ernunk. Mire beindultunk, megvolt a mennyiseg es a minoseg is kezdett javulni mar szervezhettuk a leallitast.
Nem sokkal kesobb esett le 70.000 ft-rol 35.000 Ft-ra egy Panasonic 6 fejes VHS videomagno ara.
R.I.P. -
jeni
félisten
válasz
kicsigee444 #118 üzenetére
eleinte csak vonalkódos füzetekből lehetett belőni a programozásokat,olyant képzelj el mint mikor vásárolsz akkor a terméken vannak vonalkódok amit az érzékelő előtt végig húznak, és azokból nyeri ki a videó az adatokat.
egyetlen bajuk volt,hogy a lézer fénynél levő pici lyukaska néha eltömődött és így nem lehetett végi húzni mert nem tudta beolvasni,az is igaz ezt könnyen tudtam tisztítani,és utána hibátlan lett.
mcs
a Rambó sorozatokat el ne felejtsed megnézni a kazin.
-
klimakiraly
csendes tag
Panasonic király ... ha valami idióta nem változtatja meg az óra frissítés módját és nem villogna mindig rajta 00:00 akkor még mindig üzemben lenne. Így most már porfogó és ipari hulladék szegény.
Persze van TV-m ami tudna rögzíteni HDD-re ... de az meg már milyen ... még nem tudom ... kábelek dugdosni menüben lavírozni, nem elég egy piros gomb megnyomása ... így ott rothad meg a csatlakozó a TV hátulján. :-)
-
jeni
félisten
Mindenről beszélünk csak egy valamiről nem!
Ugyanis ez nem más mint az analog korszak végleges lezárása a gyártó és a forgalmazó felől! Természetesen a bakelit lemez gyártás fanatikusok részükre továbbra is fenn marad.
Pedig nem volt rossz az analóg rendszer. Mai napig természetesebb hangzásúak. Az emberek még inkább össze jöttek, össze jártak, cserélgettek. Munkahelyet teremtettek. Hiszen ezeket javitani is kell,gyártani is kell alkatrészeket hozzá.
Lásd : Panasonic márkaszerviz.
Kíváncsi lennék ma miket javitanak meg ott? LÉVÉN még a Technics mint márka megszünt. A Panasonic video javítás is megszünt alkatrész hiányában szinte semmit sem vesznek be javításra.
Ma mi van?
Ebben a digitalis korszakban otthon ülnek az emberek! Hiszen ki sem kell mozdulni! Minden a házhoz jön. Nagy gyártók egyes területeik zártak be,ill. tűntek el végleg. Ez szinte minden területre érvényes! Magyarán elustulunk. Jön majd a robot világ.
-
grozam
tag
Az az érdekes inkább, hogy csak most hal meg a gyártás.
-
Vladi
nagyúr
Oké sok helyen még van rá igény. De kérdés, hogy miért?
CSaládi, iskolai videók oké. De azokat digitalizálod és tovább fennmarad.Akinek még sok kazija van. Oké, de akkor meg letöltöd, izé megveszed dvd-n.
Aki csóró. Új technológiának már felesleges.
A helyzet az, hogy egy 5000 forintos számítógépet is rá lehet venni, hogy fullhd anyagot kitoljon a tv felé. Akkor meg minek bármilyen más lejátszó?
-
sixpak
nagyúr
Talán ki sem hal...nekem is megférnek egy polcon a 240/576/1080/2160 soros anyagok/lejátszók.
A cikk megjelenése óta kicsit kutattam otthon, rengeteg műsoros kazit találtam, SW, Alien sorozatok meg még egy jó pár tucat egyéb...
A VCR is működik, az más kérdés, hogy dvd-t sem néztem már évek óta, nemhogy vhs-t. -
Vladi
nagyúr
JÓ volt az, a mostani 30-40-esek azon nőttek fel. Nekünk itt nokia volt. A mai napig menne, csak a mechanika lett szar. Alkatrész esélytelen, pedig fel akartam újítani. Mostmár nem fogom.
Ez olyan észrevétlenül halt ki.
-
tegbashar
tag
Én azt hittem, hogy évtizedekkel ezelőtt leállt a vhs gyártása. Most nézek nagyokat...
-
Attici
őstag
Nem voltak rosszak a JVC (persze főleg a 100000 felettiekre gondolok)
Én anno a videók javításából éltem. Mindegyikkel volt gond.(szerencsére!)
A legjobbak persze az öntött alu mechanikás Panasonicok voltak, de azokkal is volt gond bőven. A képminőségük sokkal gyengébb volt a gagyi TurboDrive-os Philipsekénél, aminek viszont hulladék mechanikája volt. Kevés tökéletes gép volt Talán a GRUNDIG pana mechanikásai viszont azok már 200k körül mozogtak. Itthon nem nagyon volt belőle. -
Zirowe
nagyúr
Elvileg az volt az elgondolás, hogy a két lejátszó nem is "találkozik" egymással, a scarttal pedig a megjelenített tartalmat lehetett felvenni.
Még annyi, hogy olyan scartra volt szükség, amit lehetett outra állítani.Hogy ez mennyire volt elterjedt, azt passzolom, magam fundáltam ki és működött.
-
jeni
félisten
A képminőségével nem volt gond
,de viszont maga a mozgós - fejkövetős rendszer nem egy stabil állapot volt. Több helyről hallottam,hogy hajlamos volt tévedni és elromlani. Még a hangjával is gondom volt,hogy csatorna váltásnál és a hangnorma váltásnál is mindegyik JVC pattogott,és ez a felvételen mind rajta voltak.
A D-VHS gépről a képminőséget tekintve ódákat zengenek. Hiszen a felbontása übereli az SVHS felvételeket is. A Super VHS ET mód csak nagyon jó kazetták esetén voltak javulások. Még a fúrógépet is igénybe vettem,hogy a kazi alján az egyik ponton kifurkáltam,hogy elhitessem a géppel,hogy az egy S-VHS kazi.
Nem hiába,hogy aranyárban mérik az árát! 120000Ft alatt kintről nem lehet beszerezni!
Ha hozzájutok egy olyan géphez azt hiszem sosem adnám el. Szinte majdnem DVD minőségű a felvétel. -
Attici
őstag
válasz
pomorski #100 üzenetére
Én csak jó minőségű kazettákkal foglalkoztam mindig.
Eggyel sem volt még gond. Magnókazettából is van még a régebbi maxell MX-ből is bontatlanom.
Ha kibontanám tuti csak át kéne csévélni és most is 100%-os felvételt csinálnék rá.
Persze a kínai piaci TDK D90-ben sose tudnék megbízni. -
pomorski
őstag
Vajon az a bontatlan kazetta "jó" még? Én pl. egyszer akartam felvenni kazettára valamit egy haveromnak, akinek a LADA-autójában még mindig kazettás autórádió van. De nem tudtam, mert a szalag a sok állásba már tönkrement. A guru-ember valami olyasmit mondott, hogy elvesztette a mágnesezhetőségének nagyrészét. (Én ezt nem értettem, de el tudom hinni.)
-
jeni
félisten
Hello!
Ilyen szép cuccom sosem volt még főleg ebben a kategóriában. Bár egy JVC modell a HR-S9700-s volt nekem de csak rövid ideig. Annak a hangja nem tetszett.Korát meghazudtoló állapotban van a Blaupunkt. Egyedül a külső fém borításon vannak a szélén festék leverődések. Nem is lehet észre venni. Belsőleg tipp top állapot. Nem hiába gyűjtői darab. Az előző tulaj vitrinben tartotta.
Ha a privátban írsz egy árat átgondolnám a dolgot.Az biztos ilyen sose lesz már senkinek főleg tipp topp állapotban!
JVC-t párakat kipróbáltam de sose jöttek be. -
Attici
őstag
Csak a Macrovision kódhoz (inkább DVD másolás)kellett a dobozka, de nekem az külső tápos volt.
Az egyszerűbb kódolásnál elég volt az AGC-t fix tápra kötni.
Volt pár Hi-Fi magnóm és nagyon sajnáltam őket, mert azok még minőségi darabok voltak.
Pont a múltkor találtam még bontatlan BASF PHG Hi-Fi kazettát is a szekrényben. Mit vegyek fel rá? -
pomorski
őstag
Ilyen megoldásról én nem hallottam még, de ennek ellenére akár működhetett is... Nekem szükség volt a kábel közepén lévő elektronikára (majdnem minden esetben), hogy másolhassam a filmeket. Apró nüansz az volt, hogy ezt a barkács-elektronikát egy 4.5 voltos zsebtelep hajtotta. Ha ez a másolás közepén/végén elfáradt, akkor újra kellett kezdeni a másolást. És ez gyakran előfordult. A másik érdekesség meg az volt, hogy k.sok filmet lemásoltam, de újból nem néztem szinte sohasem meg őket. Csak arra kellett, hogy mutathassam, hogy igen ez is megvan. Esetleg kölcsönadtam másnak...
-
Scholes9
nagyúr
Rip. Meg ezt hívják fejlődésnek.
-
Zoz
őstag
Panasonic NV-HV61, 3 db is van belőle a családban, 2004-ben vettük, akkoriban pusztultak meg a 90-es években vett régi készülékek.
-
-
Aryan
senior tag
Szüleimnél is el van rakva egy Panasonic. Anno okosban számla nélkül volt 125.000ft. Hozzá egy Samsung 82cm-es Slim Fit Tv-t vettek. De jó ideje egy Oplay-t használnak. Most mindegyik pihen, értékük nincsen már, nem érdemes pár forintért eladni őket.
-
Tanisz
senior tag
Minden véget ér egyszer.
Nekünk pont egy Sanyo videómagnó volt az első ilyen eszközünk, kb 89-90-ben vettük
Azt hiszem még meg is van valahol, sokáig húzta a szerkezet -
gerlaip
addikt
A Betamax-nak is idén lett vége. Először azon láttam Tom és Jerry-t.
-
M5Norbi
őstag
Azért a 750 ezer szép szám engem meglepett.
Ezzel tényleg vége egy korszaknak.
Szép volt...
Az otthoni szórakozást szerintem ez honosította meg igazán. -
"...egyre nehezebb a gyártáshoz szükséges részegységeket beszerezni."
Mégis milyen speciális (elektronikai) alkatrészre van szükség, amit kizárólag csak a VHS-ben használnak és a Funai nem házon belül gyártja?
Vagy ez csak bulshit a nem rentábilis gyártás oka helyett? -
mcs
veterán
,,A 422-esek már gyengébb mechanikával voltak 2001.körül."
Szerencsére nálunk sose rakoncátlankdott, amíg aktívan ment. Mondjuk azóta, hogy évekig állt használatlanul, kicsit megnyúlhattak az ékszíjak, mert néha lehet hallani gyorspörgés közben a kazi végére érve, ahogyan megcsúszik, vagy éppen tököl egy kicsit az üzemmód kapcsolással.
Az előző 2 fejes Hitachi VT-416E-t se tudom elfelejteni a brilliáns képével, amit apám 87-ben vett Grazban. Szinte sose kellett külön trackingelni, annyira tisztán játszotta le a kazikat, viszont a szalagvezetéssel komoly gondjai lehettek. Egyrészt rewind képkeresés közben gyűrte a szalagot, másrészt lejátszás közben is hajlamos volt néha. Egyszer cserélve is lett benne kuplung, viszont úgy keresés közben már nem gyűrt, hanem megakadt a szalag egy pillanatra, és néha szakadt is.Pont egy felvétel közbeni gyűréses és húzásos incidens után lett megvéve a Pana.
-
jeni
félisten
Ezt csak a 40év feletti generáció érti meg és élt ezzel jó sokáig.
[
B]Ez a fajta tech. alapuló eszköz nem más mint a múlt egyik sláger terméke volt.Minden egyes közel 20-25 éves korszaknak (vissza menőlegesen számolva, nézve) meg voltak a szép csodáik.
LP lemez
Szalagos magnók másképpen Orsós magnetofon
Compact cassette
Amúgy a többi otthoni videózásra kitalált formátumokról is érdemes lett volna néhány szót említeni. Részben azok is kapcsolódtak a VHS tech-hoz. Melyek feledésbe merültek.Betamax - Video 2000 U-matic
VHS- S-VHS
Léser DISC
DAT
Minidisc
DCC
D-VHS
-----------
Innentől lefelé már a többit tudjátok!
CD
DVD
Super AUDIÓ CD (bontva) vagyis SACD
DVD-AUDIÓ
HD-DVD
Blu-Ray -
Grodd
tag
Nekem ez a VHS dolog valahogy kimaradt az életemből, így nem tudom, mit siratunk. Szüleim vettek egy ilyet anno, de én sose néztem rajta semmit.
-
jeni
félisten
válasz
kicsigee444 #74 üzenetére
Anno nem kikódolta hanem olyan chippel voltak ellátva egyes régi videók melyekre még a marovision eljárással felvett kazik nem voltak hatással az elektronikára!
Utána kezdték beépíteni az olyan elektronikákat kötelezően a filmgyártók követelésére, amire már működésbe léptek a másolás védelmek.
Ezt viszont ki lehetett küszöbölni egyes másolás védelmi ketyerékkel melyeket ezek semlegesítésre gyártották hobbisoknak nagy tételben. -
TIT
veterán
válasz
Fitzgerald #76 üzenetére
Az ultraforce-ba volt olyan video,hogy a fegyvert a csávó kezébe kizoomolta,na olyat ide sose hoztak be és ez '86-os film.
Nekem még megvan a NVFJ 612-es.435-öst eladtam.A 612-es az órát nem tudja automatán beállítani és azórát is elfelejti,nem ártana egy elemcsere.
A 422-esek már gyengébb mechanikával voltak 2001.körül.
A sanyo is jókat csinált '91 környékén és sanyo néven kiadni ezt a trutyi funai-t.
Kondorosin árulták ezeket,egyikbe tégla volt.
Egyetlen japán márka ami gagyi.
Régen még a fisher is jó volt.
'90-ben tanuló koromban árultam a fényceruzás panát a divatcsarnokba,na az komoly volt. -
TIT
veterán
válasz
Lg-nek is volt 95 körül.
Pana félmillás keverője is törte a védelmet.
Jvc elegantja is jó volt 96-ban.
Mitsubishik voltak iszonyat jók és 2x akkorák mint a pana csúcs. -
pomorski
őstag
válasz
Olyanról én korábban nem hallottam, most tudtam meg, hogy írtad.
-
Fitzgerald
veterán
Szomszédunknak volt vagy 100 darab alámondásos filmje, meg egy rakás normál szinkronos is.
Van pár film amit máshogy nem is tudnék szerintem megnézni (Royal Warriors, A Nightmare on Elm Street), csak a gyökér alámondással. -
CMST2015
tag
-
kicsigee444
csendes tag
Kollégám avval szórakozott még amikor műszaki boltban dolgoztam, hogy a cd lemezjátszót összekötötte egy hi-fi videóval. Belerakott egy négy órás videokazit és felezve(LP) vett fel rá cd-ről. Emlékeim szerint majdnem olyan jó volt a minősége minthogyha cd-ről menne, minimális alpzaja azért volt. Az audio kazettáktól mindenképpen jobb volt a hangminőség. Dvd felvevőt már nem lehet kapni. Bluray felvevők úgy bevannak korlátozva, hogy nem érdemes velűk foglalkozni azt hiszem. A műsorrögzítős, cserélős korszaknak hivatalosan is vége. R.I.P. VHS!!
-
válasz
zovifapp111 #68 üzenetére
Felénk már az is az volt a 82-83 tájékén akinek színes tévéje volt.
-
zovifapp111
senior tag
Akinek a 80-as évek elején videómagnója volt az nagykirály volt
Sokkal durvább volt mint most egy 4k-s tv.
-
mickemoto
őstag
Az én szerény kétfejes , egyébként valami Philips lejátszóm már vagy tíz éve tönkrement,tavaly vagy tavaly előtt dobtam ki, mert meguntam törölni rajta a port.A kazetták mentek a kazánba télen fűtésrásegítésnek,kivéve pár darab amin családi ballagások stb. van, azokat még egyszer jó lenne digitalizálni amíg még lehet.
-
Haveroméknál hat évesen a Terminátor első részét lestük VHS-en. Nagyon para film volt kisgyerekként. Aztán ahogy azt kivégeztük kutakodtunk még valami néznivaló után. Beraktuk a hegylakót de egy terminátor után mi az? Aztán a szörnyecskéket de az meg inkább vígjáték mit horror. Az sem jó nézzünk mást. Ekkor került elő a gardrób szekrényből még néhány kazi. Mint kiderült haverom apjának a dugi pornókazettái voltak. Az emlegetett művésznő is szerepelt bennük. Életre szóló élmény volt ahogy a hang alámondással egy férfi imitálta a női szereplők nyögéseit és orgazmusát.
-
pomorski
őstag
válasz
mickemoto #64 üzenetére
Én pl. az AKAI 4 (vagy 6?) fejes VHS-t egy éve elcseréltem a Videoton TV Computerre. Azt az egy-két fontos VHS-en lévő felvételt (ballagás, szalagtűző és egyéb égetéseket) meg már régesrég átraktam vinyóra. (Meg a felhőbe is, hogy biztosan meglegyen.) Úgyhogy nekem a VHS annyira nem hiányzik.
-
Imifej
senior tag
1984-ben amikor koleszos lettem, akkor láttam először olyan videót, aminek volt OSD funkciója. AKAI Még nem is UHF-en, hanem a VHF 4-es csatornán nyomta ki a képet. Annyira tetszett, hogy otthonra is egy AKAI VS-23 EV-t hoztunk Bécsből. Na ez már nem négy számjeggyel írta ki a szalag állását, hanem rendes óra perc mperc-ben.Meg tett minden felvétel elejére egy index jelet, és lehetett keresni a felvételek elejét. Beszarás volt. Ja és gyorsindítás funkció! Előre felfeszítette a szalagot a fejre. Ami meg kínlódás volt ugye, hogy ezeknek a túnerét át kellett hangolni, hogy hangja is legyen secamon. Még most is van egy LG LV 2798-as videóm, ami segítségével szoktam digitalizálni a régi pótolhatatlan VHS kazikat.
-
pomorski
őstag
válasz
mickemoto #61 üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy a két videó közzé tenni kellett valami spéci elektronikát, hogy a másolásvédett kölcsönzőből kihozott kazetták is másolhatóak legyenek. Ha ez az elektronika nem volt ott, akkor hiába kötöttük össze a két videót vagy tv-kábellel, vagy scart-kábellel, a másolás nem sikerült.
-
mickemoto
őstag
Egyszer kipròbáltuk haverral eredeti kazetta másolását,fél nap ráment mire sikerült.Nagy volt az öröm még annak ellenére is hogy valami vacak film volt.A sok tk-ba szaladgálást nem sírom vissza habár megvolt annak is a varázsa.92-93 körül zöldséges piacon vettük a feketén pult alól árult hangalámondásos filmeket,jó volt mert premier után nem sokkal már hozzá lehetett jutni a filmekhez,mint ma a torrent.
-
mcs
veterán
válasz
Cingáriusz #52 üzenetére
Hát még az úgyszintén agyonmásolt, de hangalámondásos filmek.
Múltkor pont elő is vettem a Dupla Dinamitot ilyenből. -
Pompi
nagyúr
Pedig hát van ami még kijön VHS-en most is
Deadpool
-
xmaas
őstag
Jezus isten az a csavo nem semmi, vegig neztem az egeszet csak hogy gyonyorkodni tudjak a tudasaban
Amugy nem kar erte, akkor is tre volt az egesz amikor nem volt jobb emlekszem azokra a a szinte nezhetetlen vacak sotet filmekre hat aztan amikor beleptunk a "digitalis" korszakba . Mar egy olyan 15 eve nem is let volna mit keresnie a piacon csak azert maradt fent mert baromi olcso volt a CD-DVD k hez kepest meg sokan nosztalgiaztak vele
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Cingáriusz #52 üzenetére
neked is voltak/vannak szép dolgaid
Én az SW-ket néztem rajta és a vissza a jövőbe filmeket.
Illetve haveromnál a "gyerek-szinkronhangos" (nem tudom emlékszik-e rá valaki) Menekülő embert!! -
Jurassic Park 1-et kalóz vhs-en néztem meg. Ritka pocsék volt a minősége, de akkor megőrültem érte
-
hemaka
nagyúr
RIP, a Kommandót anno szénné néztem rajta.
-
Trailblazer
veterán
Faterom révén hozzánk 1985 karácsonyán érkezett meg pár zenei meg filmes kazettával a felültöltős Siemens képmagnó, ami egészen 1991-ig szolgált (aztán meg azért még a honvédséghez bevittem egy ősrégi Orion színestv-vel egyetemben), onnantól egy Ausztriából (a Gorenje-láz közepette) beszerzett, a 2000-es években tönkrement JVC lett az utódja. Aztán még lett egy modernebb Grundig, végül le is főtt a kávé az évtized közepére. Néha a húgom még be-bekapcsolja nosztalgiából...
-
sixpak
nagyúr
Nekem is van még a polcon egy 6 fejes sztereó, a technológia atyjától (JVC).
Igaz, több mint 10 éve nem volt használva, de működik.
De a 240 soros vízszintes felbontás nem olyan nagy élmény, mint annak idején. -
Ezt azért mondod, mert ma már ismerjük/használjuk a HD, FHD és 4K felbontásokat és ahhoz viszonyítasz.
VHS-re is lehetett igen szép minőségben felvenni abban az időben és ne felejtsük el, hogy a tv-k felbontása akkor 640x480 volt.
Ne a gyűrött, mákos, csíkos minőségben felvett tv adást vedd alapúl a VHS esetében! -
tecsu
addikt
Engem az b@sz fel, hogy sok barom kb. VHS minőségben konvertál digitális videókat még ma is!
Arra emlékszem, hogy a S-VHS valamivel jobb volt a VHS-nél, de a kazetták nagyon drágák voltak. -
snecy20
nagyúr
Moslék felbontás és képminőség, a fene se kívánja vissza.
-
A JVC-t nyugdíjaztuk a 90-es években egy SONY SLV-SE40-esre, de azzal már töredék annyi filmet sem néztünk meg mint a JVC-vel a 80-as évek második felében és a 90-es évek első felében. Jött a dvd korszak szép lassan.
A Sony is megvan mai napig a szekrényben és mivel nagyon keveset volt használva, szerintem tökéletesen működik mai napig
-
-
lorinser
senior tag
A Thomson Scenium VHS-ek is nagyon jók voltak. Volt egy DVH 8090-em, baromi jó gép volt, de egy gyenge pillanatokban kb. 10 éve eladtam.
-
tibaimp
nagyúr
Ott körül vettem én is annó, 40 ropi. A legjobban a távirányítóját szerettem. Akkoriban nagyon menő volt, mert ahogy írtad is, a Pana tv-ket tudta irányítani, volt rajta egy csúszkás kapcsoló.
Jim Tonic: de milyen jó volt, mennyit digitalizáltam én ezzel (később) vhs-ről dvd-re főleg home videókat (pl.: esküvő ilyesmi), megkereste az árát.
-
Freiherr
őstag
De jó is volt gyorstekeréssel nézni a természetesen másolt,és szigorúan nem eredeti pornófilmeket,míg rá nem tértünk a lényegre.
-
Tesztelo.hu
senior tag
Nekünk is az első videónk egy Funai volt. Tévével volt egybeépítve, aminek az volt a hátránya, hogy mivel közös tuneren osztozkodtak, csak azt tudtad felvenni, amit amúgy is nézel.
De sokáig bírta a gyűrődést.
-
Gomezz
senior tag
Nekem van egy sztereó 6 fejes LG eladó, ha valakit érdekel!
-
750e VCR elég szép szám. Csodálkozom, hogy nem éri meg, fejleszteni már nem kell.
-
mcs
veterán
Hát jha.
Egy helyi Elektro Markt üzletben lett véve 39999ért, ha jól rémlik, bár 6 fejes csak jobb lett volna az akkori 70 centis, úgyszintén Pana, de stereo tv miatt.
Amúgy a QLink segítségével össze lehetett hangolni a két cuccot, így például a csatornalistájukat tudták egyeztetni egy gombnyomásra, vagy ha ki volt kapcsolva a tv, és elindítottam a kazit, akkor magától kapcsolt be a tv. -
MZperX75
addikt
1982-83 ban a szomszéd hozott nyugatnémetből(persze ajándékozási levéllel) egy NEC-et. Horror áron átszámolva 60-70ezer Ft volt 2000-2500 Márka.(havi jó fizú kb 4-5ezer Ft.
Az első filmek. Bronzon film volt, magányos farkas norristól,
Bruce lee stb persze előszőr még németül majd jöttek a warez alábeszélős filmek.Minthogy minden hétvégén egész nap ment náluk a videó ,videó láncba kötve összesen 6 tévén mentek a filmek.
így mi is élvezhettük "csórón" VHS-t.4fejes video,a nagy pöcst sima 1lejátszó fej,az már luxus 90-es évek!
Felül afagolós80's
Azt hogy még mai is kapható,az durva .
Ez 34-éve volt. -
zzola
titán
RIP. Jónéhány VHS kazetta és persze egy lejátszó is pihen idehaza....
-
Sonja
nagyúr
Nekem is van egy kitűnő állapotban lévő Panasonic NV-FJ712 videóm.
Jó ideje már csak porfogó, a kazettákat már rég odaadtam másnak.
-
csabi63
senior tag
A VHS kimúlt, de a VHS minőség nem. Valami hasonlót nézek éppen az M4 Sport HD-n.
-
tibaimp
nagyúr
Panasonic a top, ez így van, nekem is egy jó öreg 6 fejes Pana van itt a lakásomba kitéve a hi-fi állványra. Igaz már csak dísz, kb 10 éve nem kapcsoltam be. VHS kazettáim is már ki tudja jók-e még, megvan a T1-2 és a régi SW-k természetesen díszdobozban, azok is kint a polcon.
Sajnálom valahol, gyerekkorom kedvence volt, de maga a technológia már nagyon régen elavult.
-
eventus
veterán
Kattogàs, ragszalag a lyukra, 72x àtírt címke, rongyos tok. És volt mit fogni
Nekem is Funai volt.
-
mcs
veterán
válasz
Fitzgerald #10 üzenetére
Nekem van itthon egy 4 fejes Panasonic NV-SJ422, amit kb 2 hete kötöttem rá a tv-monitoromra.
Kár, hogy nem bírtam felvenni gépről, pedig az első Robotzsarut szívesen kimásoltam volna kazira, és úgy megnézni. -
robinhugy
csendes tag
R.I.P
Jó volt ez még a "régi szép időkben" függetlenül hogy elég ocsmány volt a kép
-
Lazarbibi
újonc
Érdekes hogy SANYO néven forgalmaztak FUNAI videót, mert már a SANYO is megszűnt, felvásárolta a Panasonic, és a név felett ő rendelkezik.
http://lazarbibi.blog.hu/2016/02/20/a_sanyo_tortenete
-
gerlaip
addikt
25 éve Funai videót vettünk, nem volt rajta felvétel előtti finomhangolás, képmegállítást kellett csinálni, mielőtt elindította az ember a felvételt. Ezt kb csak 10 év használat után tudtuk meg, addig minden film eleje "ugrált"...
-
[CsuCsu]
őstag
Ezt a technologiat nem sajnalom. Egyedul profi eszkozoknek van mar csak ertelme regi VHS-ek digitalizalasahoz arra az esetre, ha eredeti filmen mar nincsen meg az anyag.
-
pomorski
őstag
Úristen, mi lesz a sok Staller Ilonás filmmel?!
-
ALBY
senior tag
Legkeményebbeket szigorúan csak VHS-ről:
Rendőrakadémia *
Amerikai Ninja * -
lexandro
tag
Vege a visszatekeres korszakanak
-
Egyszer véget ér minden sajnos.
-
Flashback
addikt
Ugye tudja mindenki hogy csak a Panasonic a gúúúúúúdddd
Amúgy meg VHS rulz, nagyon szerettem még annó 20 éve.
-
AcidLacid
újonc
R.I.P
-
carl18
addikt
Ez a korszak is lezárult!
Én azért imádtam a vhs korszakot! Igen am minőség nem valami jó főleg mikor LP--be van a kazettán!
Sajnos kopik a szalag és a magnó feje is folyton beporosodik nem győzi takarítani az ember. Régi legjobban barátom még vagy 15 éve elhozta a terminátor 2-őt videókazettán aztán úgy néztük meg, hát valami gyatra minőség volt tiszta homáj volt, 2005 fele meg lett dvd-n és pont akkor néztem meg videókazettán hát valami ég és föld volt a különbség!
-
mcs
veterán
Igazából nem kár értük, mert elképesztően gyatra minőségű magnókat gyártottak az elmúlt 10-15 évben.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az utolsú mohikán is kiszáll, így a következő hónaptól kezdve senki sem gyárt már VCR-t.
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 8600K 16GB DDR4 960 GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest