- Vezetékes FEJhallgatók
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gargouille
őstag
"és akkor mi van, ha 8-asra íródott? pláne mi van, ha 14 az aktuális? ezt a hülye verziószám fetisizmust kellene elfelejteni végre. A könyvelő vélhetően nem jáva programozó, tehát neki nincs szüksége azokra a plusz nyelvi elemekre, amiket az új se vagy jdk nyújt. ha 8-ason elmegy az abev, akkor hagyni kell békén 8-ason."
Pont itt jön be az amit én is mondtam, hogy a való életben (tehát nem laborkörülmények közt) sok egyéb felületet, programot is használnak ugyanazon a gépen általában, amik közt szintén vannak java alapúak, amik meg más verziót követelnek meg. És innentől indul egy folyamatos küzdelem a különféle java környezetekkel, beállításokkal stb... mikor tömegével kell ilyen gépeken rendet vágnod akkor egy idő után úgy összességében kívánod a pokolra az összes java alkalmazást és fejlesztőt együtt, még akkor is ha elméletben ez egy nagyon jó technológia.
-
bambano
titán
"ahol rengeteg ilyen nyomtatványt kell kitölteni és az ÁNYK napi munkaeszköz.": ezt senki nem vitatta. az én klavimból nem hangzott el olyan állítás, hogy az anyk-t mindenben helyettesíteni lehet.
aki értő olvasással követte a hozzászólásaimat, az érti, hogy azt állítottam: ELINDULT az anyk helyettesítése. mégegyszer: ELINDULT. meg azt állítottam, hogy van pár ügymenet, ahol már nem kell. meg azt is állítottam, hogy én ismerek még két esetet, amihez várhatóan jövőre már nem fog kelleni.
ezek a tények.
ebből azt az extrapolációt vonhatod le, ha helyesen akarsz extrapolálni, hogy szerintem folyamatosan csökkenni fog az anyk használata. nem azt, hogy jövő hétfőn anyk kuka. persze attól is függ, hogy szakmai vitát akarsz, vagy csak trollkodhatnékod van.
-
fatal`
titán
Nekem úgy tűnik, hogy inkább te vagy tájékozatlan. Gyakorlatilag az szja meg a beszámolók mennek ABEV/ÁNYK nélkül, az összes többi adóbevallás most is ányk-s. Persze az szja is addig megy weben, ameddig semmi extra nincs az adóbevallásodban.
Én használok javas alkalmazásokat és egyik se nyöszörög semmilyen kijelzőért. Kezdve pl. fejlesztőeszközökkel, amik javaban íródtak (pl. IDEA). Akkor most az abev szar, vagy nem? -
arn
félisten
Engem addig erdekelt a dolog a 2000es evek elejen, amig egy dinamikus oldalt kellett benne csinalnom, nah ott fogadtam meg, hogy meg egyszer sose... bannernak valo volt.
-
bambano
titán
"ami ÁNYK-s volt az továbbra is ÁNYK-s": természetesen nem, nézd meg az emagyarország.hu-n az ügyeket, azok már nem ányk-sak. például az egyéni vállalkozás bejelentése sem ányk-s.
"Arról az ÁNYK-ról van szó, ami Java 8-ra írodott, aztán Java 11-en már nem futott, mert deprecated API-kat használ és momentán a Java 14 az aktuális változat.": és akkor mi van, ha 8-asra íródott? pláne mi van, ha 14 az aktuális? ezt a hülye verziószám fetisizmust kellene elfelejteni végre. A könyvelő vélhetően nem jáva programozó, tehát neki nincs szüksége azokra a plusz nyelvi elemekre, amiket az új se vagy jdk nyújt. ha 8-ason elmegy az abev, akkor hagyni kell békén 8-ason. a könyvelőnek az a produktuma, hogy bejut a könyvelés meg a bevallás meg a minden a navhoz. nem pedig az, hogy switch értékadást akar használni (ami majd a legújabb jávában fog kijönni nemsokára).
"Kivéve, ha a triviálisnál eggyel bonyolultabb az adózásod, mert akkor mégis.": az emberek zömének triviális az adóbevallása. nekik meg nekem segítség. neked, mint lekisegély@könyvelés, úgy látom nem, tehát mégiscsak van valami üzemeltetési gond.
én nem értem, miről van szó??? azt gondolod, hogy az állításom cáfolatára elég, ha előhúzol egy n+72378. bevallást, amit relatíve kevesen használnak, és akkor már az áfa meg a többi rögtön nem is igaz? te most komolyan arra hajtasz, hogy 2-3 hsz-en belül az összes érvelési hibát elkövesd?
-
törölt tag
Ez nagyon ugyeeees, ramutattam, hogy az ervelesed mintavetele finoman szolva nem reprezentativ. Erre te elohuzol meg egy premisszat, ahol feltetelezed, hogy a tobbi 400 nyomtatvannyal (amirol egy budos betut nem tudsz) is nyilvan az tortent, mint a te 3-addal.
Erzed a problemat, vagy inkabb hivjunk Viktornak es definicio szerint mindig neked lesz igazad? -
dabadab
titán
merugye attól, hogy az én életemben 3 nyomtatványról esik szó, a másik többszázzal biztos nem történt semmi...
Ez így van egyébként (mármint hogy nem történt velük semmi).
Mondom, könyvelőirodában terelgetem a rendszert, ahol rengeteg ilyen nyomtatványt kell kitölteni és az ÁNYK napi munkaeszköz. -
bambano
titán
válasz
#64791808 #87 üzenetére
merugye attól, hogy az én életemben 3 nyomtatványról esik szó, a másik többszázzal biztos nem történt semmi... kicsit túlzás ez az általánosítás.
"te most vedesz egy korrupt, elavult szervezetet": elfogadom, lehet ilyen látszatja a hsz-emnek. de jól láthatóan a ti véleményetekre is ráférne egy kis update.
-
dabadab
titán
szerencséd van, mindenkinek a saját számlázórendszerét kell fejleszteni hozzá. tehát olyan cuccra "cseréled", amit szeretsz.
Ja, hogy nem is érted, hogy miről van szó.
Mi köze van szerinted a számlázórendszernek mondjuk a NAV_J34 (Kérelem a jövedéki biztosíték készfizető kezesként történő teljesítésének engedélyezéséhez) nyomtatványnak a számlázórendszerhez?
Segítek: semmi.
Összekeverted az ÁNYK (ami egy általános nyomtatványkitöltő rendszer) a számlák bejelentésével (ami eddig se ÁNYK-n keresztül ment).
-
dabadab
titán
anno egy csomó dokumentumot abevvel, tőlem nevezheted anyk-nak is, kellett beadni. négy éve volt egy kis dolgom a hivatalokkal, akkor azt a dolgot MÁR nem abevvel, hanem webes ügysegéddel kellett intézni. Tehát az általad hőn áhított webesítés folyamat már legalább négy éve megy.
Nagyon vicces, ahogy ezt így kívülállóként elképzeled
Nem, lófaszt megy, ami ÁNYK-s volt az továbbra is ÁNYK-s.
Arról az ÁNYK-ról van szó, ami Java 8-ra írodott, aztán Java 11-en már nem futott, mert deprecated API-kat használ és momentán a Java 14 az aktuális változat.már két éve a nav írja az szja bevallásomat, tehát ahhoz se kell abev.
Kivéve, ha a triviálisnál eggyel bonyolultabb az adózásod, mert akkor mégis.
-
törölt tag
Pfuha, mar negy eve? Hat a lassusagi versenyt biztosan megnyertek. Az ANYK-val tobb szaz nyomtatvanyt lehet/kell kitolteni, ezek kozul te kizartal 3-at, es ennek kell veszettul orulni.
Csak hogy jol ertelmezem-e: te most vedesz egy korrupt, elavult szervezetet, amely olyan rendszerrrel dolgozik, ami mar 10 eve is ciki es elavult volt? Tenyleg, oruljunk, Lenin kinezett az ablakon, es mosolygott! Hiszen a tomegbe is lovethetett volna...
-
dabadab
titán
szerinted mekkora balhét verne ki sokszázezer vállalkozás, ha ennél is gyorsabban folyna?
Mint érintett vállalkozás rendszergazdája, helpdeszkese és általános lelkisegélyszolgálata: semekkorát.
(Mármint nyilván akkor, ha normális, használható cuccra cserélik le, nem pedig valami használhatatlan, lassú vacakra, ami huszadikán meglepődik attól, hogy mindenki ÁFA-bevallást akar leadni.) -
bambano
titán
1. én úgy látom, nem probléma van az abevvel, hanem csinálnak maguknak problémát az abevvel.
2. anno egy csomó dokumentumot abevvel, tőlem nevezheted anyk-nak is, kellett beadni. négy éve volt egy kis dolgom a hivatalokkal, akkor azt a dolgot MÁR nem abevvel, hanem webes ügysegéddel kellett intézni. Tehát az általad hőn áhított webesítés folyamat már legalább négy éve megy.
3. most zajlik az a folyamat, hogy a nav meg akar kapni minden számlát. nem merik egyben ráborítani a történetet az országra (kifejezetten nagyon helyes elképzelés, hogy fokozatosan), de év végére ez a rész megoldódik. tehát például nekem jövő január 1-től nem kell az abev-et használnom már áfa bevallásra se. ugyanígy nem zárom ki, hogyha az összes számlámat látja a nav, akkor az éves vállalkozói bevallásomhoz se kell abev.
4. már két éve a nav írja az szja bevallásomat, tehát ahhoz se kell abev.
fentiek tekintetében van valami alapja annak, hogy sírsz az abev miatt? hint: nincs.
más: fent írja, hogy az abev néha második monitort is keres. meg más app is, ami jávás. tehát akkor az abevjava rossz vagy a java vagy az oprendszer??? ha a hiba nem abev specifikus, akkor aligha abev okozza.
-
fatal`
titán
Olvass vissza mennyi probléma van az abevvel és már évekkel ezelőtt el kellett volna felejteni. Engem közvetlenül mondjuk nem érint, szerencsére.
A CIB böngészős felülete kb. negyedannyit tud és még a tranzakciók is limitáltak (átutalás pl.), ezért nem váltja ki a legacy appot, ezért kénytelen vagyok azt is használni. Nincs amúgy baj vele, a DPI kezelésen kívül.
Az egész abból indult, hogy a java van fikázva, holott az appok hülyeségeihez, vagy ahhoz, hogy elavult keretrendszereket használ, a platformnak kevés köze van.
-
bambano
titán
szerinted mekkora balhét verne ki sokszázezer vállalkozás, ha ennél is gyorsabban folyna?
a cib netbank megy böngészőben és van letölthető legacy appja. azt használod, amelyiket akarod.
továbbra is azt látom, hogy egyeseknek fáj az élet, ezt azzal próbálják orvosolni, hogy újabb és újabb gondokat okoznak maguknak, hogy még jobban fájjon. a gödörből való kimászás első és legfontosabb lépése: hagyd abba az ásást!
-
fatal`
titán
A modernizálást a CIB javas appra írtam (itt is lehetne alternatíva, ha a webes appjuk mindent tudna, amit a régi internetbank, de ettől messze vagyunk).
Az abevjavat a kukába kell b*szni, webes cuccokkal lehet helyettesíteni, példát is hoztam rá.
"ez folyik, ha nem vetted volna észre."
Ha ez folyik, akkor k*va lassan. A céges bevallások 90%-t (lehet alálőttem) még mindig ezzel a fossal lehet csak beküldeni. -
fatal`
titán
A javanak semmi köze ahhoz, hogy az Abev egy kalap szar. Látnád a hozzátartozó ányt-t, pedig az nem java...
(#73) joghurt: A 120 éves java keretrendszer sem a java hibája. Költeni kéne rá, modernizálni és akkor jó lenne. Ott van az IDEA, az is java, az támogatja a nagyítást. Meg még van ezer millió példa rá. Pl. az ÁNYK helyett lehetne már ezer éve webes felület, ahogy a beszámoló rendszernél. De nincs, még mindig ezeken az ezeréves fosokon kell beküldeni a nyomtatványokat.
-
gekkoXT
senior tag
válasz
Gargouille #71 üzenetére
Végre valaki érti mire gondoltam
Nyilván egy java programozó más szemmel nézi, mint egy mindennapi felhasználó.
De elég egy átlag felhasználóként megnézni a nav abev letöltő oldalát, ahol sehol nem írják, hogy innen és innen így és így telepíts egy angol nyelvű java keretprogramot ezért és ezért.
Csak simán letöltet veled egy .jnlp fájlt amivel aztán kezdj amit akarsz, mert nem lehet futtatni java nélkül.
2020-ban ez így elég karcsú. Ja és az is, hogy ÁNYK és abev néven egyszerre nevezik. ÁNYK a neve, de abev a fájlnév. Az ÁNYK az átlagembernek sem jelenti azt hogy ja ez a nav programja. Pláne, hogy most már minden más szervezetnek is.
ÉS a másik kedvenc, hogy nyomtatványt nem is lehet a programból magából beszerezni, hanem külön kell letölteni és installálni.
Ez a körülményesség vagy a nav hibája, vagy a java-é, vagy mindkettőjé.
Az update meg valóban vagy lefut, vagy nem. tegnapi élmény, 4 szer próbálkoztam a felugró értesítésről elindítani. -
Necroman_Mk2
őstag
Ha a technológia el is avult, és a biztonsági rések miatt szükséges is volt a leállítása, az általa elkészült művészeti termékek, kiemelten a játékok miatt azért kár a technológia teljes lelövésért. Remélhetőleg azért a fork böngészők továbbra is támogatják majd, kijátszva az Adobe guillotine-nyát, illetve sokan a nem online programokat le is mentik egy standalone exe fájlba.
-
Az szja-ra ott a csodás e-Bev, ami műszakilag korrektebb. Csak kár, hogy a specifikációt a majomházra bízták. Az össze-vissza sorszámozott mezők önmagukban is kedvesek, de az pláne nem felhasználóbarátság, hogy az alapból nem elérhető mezők (valaki kitalálta, hogy azokra biztosan nem lesz szükség) úgy kapcsolhatóak be, hogy a keresőbe beírod a számot, és ott böksz rá. Vagy hogy az Abevvel szemben itt nincsenek piros hibák és sárga figyelmeztetések. A beadást meghiúsító probléma ugyanolyan "figyelmeztetés", mint hogy ne felejtsd el az 1%-ot.
-
Aham. Akkor az is nyilván véletlen egybeesés, hogy a CIB Internet Bank (szintén Java) ugyanúgy nem kezeli a nagy felbontású kijelzőket? Kolléga 4k-s laptopjával szív, mert ugyan 225%-os nagyítás van beállítva, csak erről a Java nem hajlandó tudomást venni, és hangyányi betűkkel megy az Abev és a CIB is.
A Flash jól megérdemelt halálához pedig vastagon hozzájárult az, amiért az Acrobat is megérdemli a pusztulást: Minden vackot belepakoltak, hogy ez is tudja, azt is tudja. Ha egy nyamvadt PDF olvasó folyamatosan kimászkál az internetre, scripteket futtathat, és a belső auto update miatt rendszeresen kér rendszergazdai jogosultságot, akkor az nem egy alkalmazás néhány biztonsági lyukkal, hanem egy backdoor, aminek a trójai álcázása, hogy mellesleg PDF-et is meg tud jeleníteni.
-
Jahno
veterán
válasz
Gargouille #71 üzenetére
És akkor használjon nagyobb cég ilyet, ahol sok 100 kisebb céget kiszolgálnak aztán a sok nyomtatványtól csak bedugul az egész, akkor könyvtárakba rendezzük, ide toljuk, oda rakjuk a beküldött cuccot. Amit majd 3 év múlva elő kell szedni.
De ha az Abev izé programozásilag el van kefélve az sem túl jó indok, mert sok más cucc jól néz ki és használható.
Aztán a tanúsítványokat főleg bírom, van itt olyan ügyfél aki 60 banknál kezel számlát, idehaza a Giro/BISZ kreténségek, jajjvaze.
-
Gargouille
őstag
Nekünk van pár könyvelőiroda az ügyfélkörben, pontosan tudom miről beszélsz.
Az van, hogy a fejlesztők képtelenek azoknak a szemszögből nézni a dolgot akik majd használni fogják a programot. Az egységsugarú felhasználónak nincsenek informatikai ismeretei, azt sem tudja, hogy mi az, hogy operációs rendszer, meg java.
(#67) Dr. Akula:
"Java updateben mi a bonyolult? Megcsinálja magától is, csak le kell okézni (rendszergazdaként). Az ÁNYK-t legalább hozzá szokták igazítani a legújabb Java verzióhoz (ha túl régi van fent, rinyál is érte hogy frissítsd), sokkal gázabbak azok a szoftverek amik ragaszkodnak egy oldschool verzióhoz."A teljesség igénye nélkül:
1. A java update nem bonyolult. Már ha épp lefut hibátlanul.
2. Usernek rendre nincs rendszergazdai joga (egyáltalán azt sem tudja, hogy mi az).
3. Általában céges környezetben nem csak egy alkalmazást használnak, hanem sokat. A cifraság akkor indul mikor a különféle java alkalmazások mind csak egy bizonyos (jellemzően régebbi) verzióval (és akár egyedi biztonsági beállításokkal) hajlandók működni. El nem hinnéd hány multinál vannak olyan belső rendszerek amik elavult java-val mennek csak és a partnereiknek kötelezően ezt kell használniuk. Ez nem valami egzotikus ritkaság, hanem napi gyakorlat. Ilyenkor már nem ennyire triviális kérdés a java frissítés.
4. Az ÁNYK-nál (ha az GUI designtól el is tekintünk) a különféle indító batch fájlok és a konfig fájlok szerkesztése pedig különösen elegáns 2020-ban. Lehet, hogy neked szakemberként magától értetődő, de a mezei user itt már el is vérzett.Igazság szerint minden alkalmazás egy potenciális probléma halmaz, ami valamilyen third party keretrendszerre vagy futtatókörnyezetre épül. A Flash is ilyen volt, a java is ilyen.
-
Jahno
veterán
Ja, csak ha az ember csupa szarul fejlesztett cuccot lát Javara, akkor előbb-utóbb összeköti a dolgokat. Nálunk az Abev pld, rendszeresen akart másik nem létező kijelzőn megjelenni és törölgethettük a konfig fileokat, hogy észhez térjen. Most egy másik cég teljesen másik alkalmazása is ugyanezt csinálja. Egyszer csak meggajdul.
-
Dr. Akula
félisten
Sima next-next-done. Felrakod a keretrendszert, aztán rányomsz a frissítésre, és minden nyomtatványt lehúz. A DOS ablak a háttérben marad, nem kell nézegetni, kilépéskor meg eltűnik.
Java updateben mi a bonyolult? Megcsinálja magától is, csak le kell okézni (rendszergazdaként). Az ÁNYK-t legalább hozzá szokták igazítani a legújabb Java verzióhoz (ha túl régi van fent, rinyál is érte hogy frissítsd), sokkal gázabbak azok a szoftverek amik ragaszkodnak egy oldschool verzióhoz. Főleg ha már nem tudod letölteni, mert nincs aktív Oracle előfizetésed. Ma már a Windows is kikényszeríti hogy frissítsd, nem egy nagy etvasz ez már a mai világban.
-
gekkoXT
senior tag
válasz
Dr. Akula #59 üzenetére
Nulláról telepítve mindig kikészít egy NAV abev telepítés. Átlag felhasználónak felfoghatatlan folyamat. És hogy használat közben is parancssor ablakokat kell nézegetni.... Én ilyen szempontból mondom, hogy a java egy legalább akkora keserves dolog. Meg az állandó updatekkel.
-
moleculez
veterán
Volt valami szar chatoldal régen ilyen idegesítően lila, lehetett ott csajozni,
suhanc koromból emlékszem rá,haver mondta. Az nem ment csak bizonyos flashel, akkor se mindig. És ha volt is fel akarta telepíteni magát. -
somogyib
őstag
Igen, az swf-eket vissza lehetett konvertálni fla-ba, azt én is használtam néha.
A template oldalak meg azért voltak jók, mert baromi sok animációötletet lehetett összeszedni róla.Régen volt, jó volt...sajnos ennyi volt.
---
Ez a videó azért még megmaradt Flash MX-ről.
-
-
Shing
őstag
RIP. Pont akkor élte aranykorát amikor lassú volt az átlagos internetsebesség és a PC-k teljesítménye is. De legalább volt valami amivel egyedi dolgokat lehetett csinálni.
-
DS39
nagyúr
Köszönöm Adobe! Ez azt jelenti, hogy végre át kell írniuk a Honfoglaló-t HTML5-re! 🍾🥂🍻
-
törölt tag
Az Apple azért nem támogatta a flash-t, mert egy flash-es oldal villámgyorsan le tudta meríteni az iPhone aksiját. És mivel sem a flash kódjára, sem a weboldalak üzemeltetésére nem volt ráhatása az Apple-nek, inkább letiltották az egészet.
Volt is hiszti belőle rendesen, a Samsung még reklámot is csinált, hogy hahaha a Galaxy-n megy a flash, iPadon meg nem, aztán egyszer csak a Google is kivette a támogatást a droidból, mert jé, tényleg lehaltak tőle a mobilok.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Ezúttal ténylegesen eltűnik az internet dinoszaurusza, a következő évtől kezdve már a nyomait sem lehet majd megtalálni.
- Autós topik
- Elden Ring
- Windows 11
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest