Végleg kivégzi a Flash Playert az Adobe

Ezúttal ténylegesen eltűnik az internet dinoszaurusza, a következő évtől kezdve már a nyomait sem lehet majd megtalálni.

Hirdetés

Az 1996-ban megjelent Flash az internet egyik nagy vívmányának mondható, hiszen ez hozta el az áttörést a weboldalak multimédiás felhasználása felé. A rendszer azonban az utóbbi években inkább a sérülékenységével hívta fel magára a figyelmet, illetve egy ideje már haldoklik is, bár teljesen még nem kapcsolták le róla a lélegeztetőt. Utóbbit azonban már tervezi az Adobe, és az idei év utolsó napján végleg elbúcsúzik a Flash Player.

A vállalat már 2017-ben bejelentette, hogy a Flash az életciklusa végéhez közelít, részben ennek köszönhető az is, hogy ma már csak elenyészően kevés Flash tartalom van a weboldalakon, fél év alatt pedig valószínűleg ezeket is modernebb alternatíva váltja fel. A teljes lekapcsolás 2020. december 31-én történik meg, és lényeges tényező, hogy az említett dátum után az Adobe minden olyan linket töröl a hivatalos weboldalról, amely megengedné a Flash Player valamelyik verziójának telepítését. Mindez egy biztonsági intézkedés, ugyanis a terméktámogatás végével a szoftver megmaradt sérülékenységei sosem lesznek kijavítva.

Meg kell jegyezni, hogy az Adobe azt sem nézi jó szemmel, ha valaki valamiért meg akarná tartani a Flash Playert. Az újabb verziókba a vállalat épít egy olyan védelmet, amely a terméktámogatás lejártával lekapcsolja a szoftver működését, vagyis hiába van telepítve maga a lejátszó, a tartalmakat már képtelen lesz futtatni a következő év elejétől kezdve. Ilyen formában nem jelent majd gondot, ha telepítve marad az egyes eszközökön, ugyanis nem képes tovább működni, következésképpen a benne ragadt sérülékenységek sem használhatók majd ki. Ettől függetlenül a cég így is a szoftver eltávolítását ajánlja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés