Hirdetés
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sehogy se jó,
ha 10kW, az havi 1000kWh-át vált ki, akkor neked 40.000 Ft a villanyszámlád. Ha jól okoskodok, most havi 600-630kWh a fogyasztásod.
Arra 6-6,5kW rendszer elég és sacc. (mostani számolás, a piac árai durván változhatnak a jövőben) 8 év megtérülés. 2,3-2,5 milláért szerelik most ezt a rendszert.
Persze ez se 8 hanem 9-10 év, mert ennyit bír ki egy inverter, vagy csere, vagy javít, ez kicsit kitolja, 1 évvel kb. -
-
stutga
tag
"jód, ólom, illetve metilammónium-halidok" WTF?
Ez zold energiat fog termelni, vagy a rákgyógyszer-gyártóknak profitot?
Nem hiszem el, hogy ez nincs -legalább mint iratlan szabály- betiltva.Esetleg még egy kis finomitott azbeszt mehetne bele.
Meg ha már ugyis a fénybul veszi ki, akkor lehetne a felso rétegre egy kis radioaktiv atomhulladékot porítani, és akkor éjszaka is termelne + világit is.Vannak még ilyen jó otleteim. Nem vagyok elzárkóva egy új állástól.
-
Ami a piacon kapható, az legjobb esetben 20%, de legtöbbször annyi se. Kísérletileg sokminden lehet, de ha m2-enként 1 deka plutónium kell hozzá, akkor hiába róla a Nature publikáció, sose lesz kapható a sarki napelemesnél. Még akkor se, ha ennek kedvéért az EU speciális kivételt tesz a Plutóniumkezelés és felhasználás szabályai alól + m2-enként 500€ készpénzt és ingyen dugást garantálnak egy amszterdami kuplerájban.
-
Minden megtérülési modell, amit eddig láttam, sarokköve a jelenlegi magas áron történő állami visszavásárlás. Ez pedig ugyebár politikától függ. Tudtommal Mo.-gon (ahol EU viszonylatban még adódik is némi használható napfény) épp ezt a "potyázást" (ingyen hálózathasználat) próbálják megszüntetni.
"És itt van még egy dolog: a tető mérete is véges, és 3kW-nál 12 db panel kell... (a panel mérete tudtommal 1m x 1,65m) szóval alaposan át kell rágni a dolgot."
Itt jön be a hatásfok kérdése: a mostani "x gramm kadmiumot nyomunk a környezetbe szerencsétlen 1kW-ért" c történet tragikomikus. Űrszondánál, ahol nincs más megoldás, vagy sivatagi expedícióknál megértem. De az egy nagy vicc, hogy legjobb esetben 20%-os hatásfokú vackokkal vesződünk a tetőn.
-
törölt tag
-
meci77
tag
válasz
t72killer #30 üzenetére
Így van, akkus rendszer nincs, viszont most találtam egy másikat (extremesolar), 1,4 m bruttóért ad 3kW-os rendszert, ez 13ezer Forintos számlát vált ki, elméletileg. Ezzel mondjuk kb. 11 év a megtérülés. Ez már nem olyan rossz, bár kissé optimistának tűnik.
A teljesímény csökkenés 12 év múlva 10%, ami további 20 év múlva még 10%. Ezzel is számolni kell sajnos, és az sem biztos, hogy ez nem lesz rosszabb (nyilván nem tesztelik már 25-30 éve).
Szerintem is mennek az árak lejjebb, és később jobb teljesítményű, tartósabb panelek lesznek majd. Egy kb. 5-8 éves megtérüléssel már érdemes lesz belecsapni a lecsóba.
És itt van még egy dolog: a tető mérete is véges, és 3kW-nál 12 db panel kell... (a panel mérete tudtommal 1m x 1,65m) szóval alaposan át kell rágni a dolgot. -
-
meci77
tag
válasz
t72killer #28 üzenetére
Igen, ez a gondom nekem is.
Egy 3kW-os rendszer 1.8 millió, kulcsra készen. Nekem 25 ezer a villanyszámlám, ezért kb. 10kW-os redszer kellene, ami 5-6 millió. A megtérülés 15 év fölött van mindenképpen, de inkább a 20 felé közelít. Akkor inkább várok vele. Ez egyelőre "játék" kategória, persze csak akkor, ha van vezetékes villany.
-
-
-
meci77
tag
válasz
t72killer #25 üzenetére
wagnersolar.hu, utána jobb oldalon Aktuális áram termelésünk – nap mint nap
utána letekersz és áttekintés-re kattintasz.
Utána fönt, hogy energia mérleg.
Ezután tudsz lapozni balra azaz visszafelé az időben.
Amúgy nem akarok reklámot mert nem ismerem őket...Érdekes, most valamiért nem lehet látni, azt írja hogy prémium felhasználó kell hozzá, de a lényeg a tegnapi és a mai napnál jól látható, azaz mikor mennyi áramot termel, és most süt a nap... Tavalyi grafikonok közül sok volt olyan, mint a "fésű", kb. a nulla és a mostani max között váltakozott a grafikon naponta vagy 15-ször. Amúgy nyár közepén is ugyanilyen volt egy tökéletes görbe.
-
-
meci77
tag
Akit érdekel, itt van egy 6kW-os napelem rendszer Dunakeszin, vissza lehet nézni napra-órára pontosan, mikor mit termelt eddig, 2012-óta. Nekem ez kb. 5km-re van. Nem vagyok elájulva a termelt mennyiségektől. Elég érdekes dolgok derültek ki számomra...
Szóval részemről ez jegelt projekt kategória, pár évet még várok ezzel...
-
gyulank
addikt
Drága a szélerőmű is. A szünetmentes alatt nem sima ups-re gondoltam, hanem arra, hogy az átkapcsolás egyik forrásról a másikra megszakításmentes, legalábbis eléggé ahhoz, hogy ne kapcsoljon le semmi tőle.
De szerintem a napelemek hatásfoka elég rossz teljes napon derékszögben is, és nagyon könnyű rontani ezen a hatásfokon, vagyis csökkenteni a túltermelést. Amúgy ha túltermel, akkor elég a napelem, és az inverter közti kábel, és tönkremegy a napelem, és az inverter? -
-
gyulank
addikt
válasz
t72killer #20 üzenetére
A 4 évszakból 1. Amúgy meg az erőműnek akkor se kell nagyon menni, ha épp nem termel túl a napelem.
Meg amúgy én magamból indulok ki. Fogyasztok vagy 200W-ot. Gép+monitor+erősítő+mobilok+lámpa. 100W a cirkóban a szívattyú, a kútba már legalább 1000W, meg még lehetnek 1-2kW-os eszközök, de ezek nem szoktak mindig menni. Mit tudom én hegesztő, porszívó, mikró, fűnyíró, mixer, főzőlap, hajszárító. Szóval egész nap bejöhetne annyi energia, ami elég, de tárolni kéne, és gyorsabban kivenni. Az akkuk meg drágák, meg nem túl hosszú életűek. Meg ha egy mobil akku ekkorát robban, mi lesz, ha kWh-ásba csinálják meg? -
Milyen negyedében? Évi mondjuk 90*5=450óra (júniustól augusztusig MINDEN nap 11-16óráig - amikor értelmezhető energiamennyiség érkezik) mióta negyede az egy évben fellelhető 24*365=8760 órának? Apropó, hány órát is süt a németeknél a nap?
A lignites erőművel az a baj, hogy órás lebontásban nemigen tudod precízen szabályozni a termelését. Ergo amikor a német hazamegy a napelemes házikójába este, bedörrenti a 2m-es laposTV-t, villanytűzhelyet, mikrót, akkor elég komoly teljesítménynek kell készen állnia, nem elég, ha akkor dobnak rá pár lapáttal. Gázerőműnél azért ez lényegesen könnyebb, de európa inkább lignitet pöfékel.
-
A manuálist hagyjuk, mert laikusra nem bízzuk a kapcsolgatást. Az ok, ha nem terheled akkor az nem zavarja a napelemet. A probléma az, hogy kb. sose tud mindent kiszolgálni csak a napelem, ha megy villanytűzhely akkor a szünetmentes halottnak a csók. Ha valamit csatolsz vagy leveszel a hálózatról akkor ott tranziens lesz, főleg hogy emberünk ki tudja milyen invertert használ a napelemhez. Az üresjárat nem lenne baj amúgy.
Illetve a hálózat fentről lefelé kiszolgálásra van tervezre, fordítva annyira nem szeret működni jelenleg és arra sincs nagyon ötlet, hogy működjön.A lignit tényleg egy fos és jó lenne elfelejteni, a víz és szél erőművek jó ötletek. De a napelem alkalmatlan akár háztartásnyi méretben is, drága és környezet szennyező. Kis méretben lehet értelme max. jelenleg.
-
Egyetértek, ez a nyomjunk vissza a hálózatba 90%-ban "nyáron délben" termelt energiát nettó baromság. Ettől még a teljes erőművi infrastruktúrára, lingnitfüstölésre szükség lesz ősztől tavaszig.
A napelem annak jó, aki nyáron légkondit nyomat villanytűzhellyel - és persze annak, akire az állam milliókat pocsékol visszavételi díj keretében, bár ennyi erővel a selyemhernyó.tenyésztést is protezsálhatnák.
-
gyulank
addikt
Hát szerintem sokféle módon meg lehet oldani. Pl. El lehet fordítani, le lehet takarni. Át lehet irányítani bojlerre, meg át lehet váltani hálózatra is. Napelemnél nem tudom miben nyilvánul meg a túltermelés, de ha másnem a kábelhőmérséklet is vezérelhetné a lekapcsolást, vagy mérséklést. Valahogy csak van ma is... A kapcsolás se kell, hogy zavart okozzon, kitaláltak már szünetmentes tápot, ami szünetmentesen kapcsol át.
-
Le lehet kapcsolni, csak ahhoz a kapcsolónak tudnia kell, hogy épp túltermelés van és le kellene állni, ami annyira nem egyszerű. Meg az is kérdéses, hogy akkor honnan menjenek a háztartásban az eszközök, az épp csúcson termelő napelemről, vagy a hálózatról, mert épp túltermelés van. Egy rémálom ez a napelem dolog energia ellátás szintjén, magában meg teljesen alkalmatlan nagyobb rendszerekhez.
Illetve a kapcsolás maga is zavar okoz, szóval az egész dolog elég bonyolult és nem feltétlen ideális. -
Noigen, egy hálózatot tervezni szokás, elég meredek, ha a Kiskunalsópiripócsi tanyáknál villanypásztor-kábelen kiépített hálózatra hirtelen Napelemzöldgazdagék rányomnak fél Paksnyi teljesítményt, amikor fogyasztó nincs a láthatáron. Aztán megy a zöldhiszti, hogy a gonosz szolgáltató/állam keveset fizet az "ultrakörnyezetbarát"*** áramáért.
-
eszgabor
aktív tag
Nem néztem utána mostanában, de nekem az az utolsó infó rémlik, hogy a németeknél a lakossági túltermelés olyan méreteket öltött, hogy már nem veszi át a szolgáltató a lakossági áramot.
Jól időzített mosógép indítás szükséges, hogy legyen valami haszna is, ha nincs pufferakku. -
meci77
tag
Igazad van, nem ilyen egyszerű ez a dolog.
Viszont úgy tudom, hogy minden országnak a saját maga által "termelt" összes hulladékot el kell helyeznie (a saját országán belül természetesen), már nem viszik el az oroszokhoz, ami szerintem nagy probléma.
t72killer: A körbe-hajkurászott pénz akkor nem gond, ha mind itt marad kis hazánkban, de sajnos ez nem lehetséges.
-
"fogyasztó" = adófizető, akinek a pénzéből támogatunk. Semmi értelme körbe-körbe hajkurászni az EUR-milliárdokat, akkor meg pláne nem, ha túlárazott sz@r prototípusra megy el a "támogatási pénz". Azt kéne tudatosítani, hogy az állam pénze nem a mennyekből hullik alá, hanem az a te és én pénzem.
-
150%-os áron veszi meg a szolgáltató az áramot - állami támogatással nyilván - mivel "zöld" energia
Igen, pont ezért sikerült már nekik amikor épp fúj a szél, meg süt a nap rohadt sokat termelniük, így már negatív volt az áram ára németországban egy ideig. Máskor meg épp szélcsend van és esik az eső és importra szorulnak. Nem ennyire egyszerű a dolog, és a napelemek előállítása brutál környezet szennyező is, hatásfokuk kicsi. A szél erőművel nincs baj, de az meg itthon nem annyira rentábilis, főleg tengeren van értelme.
Az atom hulladék meg mondva csinált probléma, jó mélyre el kell ásni és kész. Tele van a földkéreg uránnal amúgy is. Amit itthon tárolnak az nem kiürült fűtő elem, hanem mindenféle egyéb, ezek annyira durván nem sugároznak.
-
meci77
tag
Nem a piac résztvevőit kell támogatni, hanem a "fogyasztókat". Németországban tudtommal 150%-os áron veszi meg a szolgáltató az áramot - állami támogatással nyilván - mivel "zöld" energia. A jövőben egyre több saját "naperőműve" lesz sokaknak (a villamoshálózatot terhelve, tehát fejleszteni kell azt), azonban számomra a 10 év fölötti megtérülés nem valami biztató.
A dúsítás előtti 0,12% urán tartalmú kőzetet ne keverjük össze az atomhulladékkal, ha lehet. Az egész technológia a kitermeléstől az ártalmatlanításig hosszú távon nem szerencsés. 1-200 év múlva már nem lesznek atomerőművek sem, a hulladékot viszont kezelni kell azután is, az utánunk jövő számtalan generáció kárára... Persze most ez nekünk olcsó, és gyorsan van belőle energia, de a második beruházás értelme Pakson már erősen vitatható.Mittu88: Igen, sokféle támogatás van pl. itt is, és ez elég jó, de bosszantó dolog ez az 50% plusz adó, ez pofátlanság az állam részéről.
-
törölt tag
Piaci versenyben miért kéne rá támogatás? Miért baj egy tervezhetetlen "szar" esetén, hogy nem ugyanannyiért veszik meg tőled, mint amennyiért adják, pláne, hogy az általad eladott szétbarmolja a rendszert?
Jelen állas szerint nem a Mecsekben, hanem a Tolnai-dombságban fogják tárolni. A Mecsekben ettől függetlenül ott az aktív után. Magától.
-
meci77
tag
Ráadásul a kedves magyar állam a többlettermelést 50%-os áron veszi át, és még adózol is utána. Csak annyi a "plusz" hogy éves szinten a hálózatba visszatermelt áram eredőjét nézik, ami azért nem rossz dolog(pufferként használod a hálózatot). De ennyi. Kéne rá (igazi)állami támogatás, nem pedig jól megadóztatni a napelemeket, szélerőműveket... Már ha komolyan érdekelne ez ott fennt bárkit is. De a Paks2 az k. fontos (az atomhulladék meg itt marad a Mecsekben 4-5 ezer évig
) ...
A cikkhez: ár/kW. A többi mellékes.
-
gyulank
addikt
Hány százalék ár? Ha ötezerből beteríthetem vele a tetőt, egyelőre el leszek ezzel a hatásfokkal.
-
A 20% még ugyancsak soványka hatásfok, amire még rájön, hogy a nap akkor süt, amikor kedve van. Remélem pár éven belül nem a vasalhatóság, hanem a 80% kürüli hatásfok lesz az érv a bevásárlás mellett, + a mostani árszínvonal fele.
-
Turmoil
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Lenovo Thinkpad T480 8-32GB 256GB-2TB
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest