Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Én jelenleg is felújítok, bár már bő három hónapja lejárt minden elképzelhető határidő.
A villanyos brigádnak, akik mellesleg értelmes, emberek, sőt, az egyikük mérnök, a lelkére kötöttem, hogy mindenhová menjen bőven túlméretezett keresztmetszetű csövezés, hogy a jelenlegi igényeken messze felül is legyen hely ma még el nem képzelt kábeleknek is.
Ehhez képest van, ahol szomszédos szobák között 28 méter kerülővel sikerült megoldani az UTP-t, és már több helyen a ház határoló falain kívül mennek antenna- és netkábelek, mert elfelejtődött a belső kialakítás. (Jé, tényleg fel van írva. Bocs...)
De még mindig jobban állok, mint az az ügyfelem, ahol a villanyszerelő nemes egyszerűséggel felülbírálta a precízen megrajzolt Ethernet-terveket. Mert a fia, aki "nagyon vágja a témát' (érettségivel hálózati karbantartó), megmondta, hogy nem sok drót kell, hanem több elosztó. Persze, csakhogy a PoE kamerák és a VLAN-ok miatt kicsit költségesebb lesz a switchek beszerzése, de legalább maradt kiszámolt, de beépítetlen Cat6A kábelből legombolyított 200 méter...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
zetor2000
őstag
Villanyszerelő inkább ne húzzon ethernetet...
Én szerencsére személyesen nem láttam, de az internet tele van olyan meglepő és mulatságos megoldásokkal, amikor a villanyszerelő mesterek húznak ethernetet, és pl. Wago-val toldják, vagy sorkapoccsal. Neszeneked gigabit![ Szerkesztve ]
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
gliskard
senior tag
Én sem tudom milyen sávszélesség igény lesz egy átlagos lakásban 10-15 év múlva és ahogy írtad lehetne előre gondolkodni és erre egy külön kábelcsatornát kiépíteni végpontokkal (lehetőleg ⌀20mm-vel és kellően nagy ívekkel) pl. hogy lehessen cserélni a csavart érpáras kábelt üvegszálra... De, az informatikát használó (de ahhoz nem értő) lakosságnak csak egy töredékének fontos (lvl 3 egy kis része) amiről írsz. Részben azért sem előrelátók ebben a témában (sem) az emberek, mert hiányzik a mögöttes tudás ami alapján átéreznék a hosszú távú használt a pillanatnyi extra költség ellenében – mert a legtöbb esetben a villanyszerelés költséget ez szemmel látható összeggel megdobja.
De például én is böngészőben futó alkalmazásokkal dolgozom (figma, miro, stb.) és notebook-ot használok – hiába van rákötve külső monitor az ethernet-et nem dugom be, mert részint elég a wifi, másrészről a sokadik lakás átrendezés miatt az dolgozó asztalomhoz a fali csatlakozótól csak a szőnyeg alatt tudnám áthúzni a kábelt vagy a fal mellett körbe kéne vinni a fél szobán. De mivel nem kell, ezért maradtam én is a wifi-nél. Korábban a TV és a PS4 is ethernet-re volt kötve, de az átrendezések után már ezek is wifi-n lógnak pedig ki van építve a lakásban a hálózat, viszont anno sokba került volna minden falra tenni 1-1 kiállást, anno az akkori igényeknek és lakás berendezés alapján próbáltam kitalálni a kiállások helyét. Ma már ezek rossz helyen vannak.
A nagy átlagnak bármilyen bedugandó kábel csak egy újabb probléma, részint mert nekik nincs is szükségük komoly sávszélességre lakáson belül. Részint mert nem tudja megmondani előre a végpontok helyét – mert nem tudja hogyan fogja berendezni a lakást.
Nekik a wifi ebből a szempontból egy nagyon kényelmes megoldás (az egy másik kérdés, hogy szív a nem megfelelően kiépített wifi miatt).
Notebook, tablet, smartphone esetében a wifi a kényelmes és kevés olyan sávszélesség igényes feladat van az átlag embernél amikor ténylegesen szükség lenne 1Gb nagyobb sebességű otthoni hálózatra. Láthatóan a 4K video sem az ami felrúgná az asztalt, mert ritka a házon belüli média center amiről a TV-re strame-elik a jó minőségű, nem agyontömörített tartalmat, az emberek inkább a VDO/SVOD irányba mennek és inkább az internet szolgáltató által biztosított sávszélesség a probléma.
PH! fórumozók a fent említett besorolás szerint mind a lvl3-ba tartoznak és lehet, hogy egy jelentős részüknek olyan a munkája/hobbija amihez kellhet lakáson belül két pont között nagysebességű kapcsolat. De ez nem az átlag.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest