Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Látom sikerült ignorálni azt a többször is megismételt mondatot, hogy:
"ugyanakkora hűtőfelülettel és levegőmennyiséggel számolva "Ha van egy 480mm-es radiátorod két 140mm-es ventivel, akkor nyilvánvalóan jobb lesz a vízhűtés teljesítménye a nagyobb hűtőfelületnek és az erősebb légáramnak köszönhetően mondjuk egy 150mm-es léghűtéshez képest.
Ha viszont egy 120mm-es léghűtést hasonlítasz össze egy 120mm-es radiátorral szerelt aio vízzel, akkor nem fogsz 10-20c különbségeket látni a kettő között.
Ezért mondtam, hogy a vízhűtés lényege nem a víz jobb hővezető képessége, hanem hogy praktikusan jobban lehet vele nagyobb hűtőfelületet létrehozni és a hűtőfelületet távolabb lehet rakni a hőforrástól. -
Weareus
addikt
válasz
#54625216 #38 üzenetére
Az megvan, hogy önmagaddal is ellentmondásban vagy?
Egyik mondatod üti a másikat, szvsz."De ezt leszámítva a vízzel a processzor csak időt nyer: lassabban éri el a max. hőfokot, mint a hagyományos léghűtés esetén, de ha elérte, akkor a két rendszer között - még egyszer: ugyanakkora hűtőfelülettel és levegőmennyiséggel számolva - nem lesz jelentős különbség."
Utána meg:
"Amúgy a saját példámmal is alá tudom támasztani, hogy praktikusan jobb a vízhűtés a levegőhöz képest, ha nagy tdp-vel kell számolni. Nálam a két xeonon egy-egy h110i van és sosem mennek 60fok fölé úgy..."Most akkor lassabban éri el a max hőfokot vagy hogy van ez
: ha nyomsz egy IBT vagy Linx tesztet, ugyanúgy egy pillanat alatt felmegy max hőmérsékletre, mint légnél, csaj ugye a max hőmérséklet itt mondjuk 75-80 fok lesz pl. egy erősen húzott I7 4790k esetében (ahol még nem droppol), egy sima léggel meg bőven belemászik a 100 fokba is és esik az órajel.
Tehát pont nem úgy van, ahogy írod: hogy ugyanis szerinted a max hőfokot később éri el, de az ugyanannyi lesz - a szavaidból én legalább is ezt veszem ki -, hanem a valóságban ez úgy működik, hogy 100%-os extrém terhelésnél egy pillanat alatt felugrik a hőfok jelentősen (maximumra), viszont ez a max hőfok lényegesen (10-20 fok celsiussal akár, kiépítéstől, radi felülettől, ventik fordulatától és a pumpa erejétől függően) egy normál vagy akár extrém léghűtés által hozott hőfok alatt lesz.
Tapasztalatból beszélnék: fél évtizede utazom épített vízben, proci, vga, vrm, nem egy konfigom volt már.
-
törölt tag
válasz
#74018560 #32 üzenetére
"Innentől kezdve nagyobb hőmennyiséget tud átvenni, mint előzőek."
Viszont amit átvett, azt le is kell adnia. Ha tehát a radiátor és a venti mérete és teljesítménye nem tér el jelentősen a víz és a hagyományos levegő hűtés között, akkor a hűtés teljesítménye sem lesz drámaian jobb.
Természetesen vízhűtéssel sokkal nagyobb hűtőfelületet lehet megvalósítani kényelmesebben, jobb légáramlással a házon belül, stb. mint a procira szerelt batár nagy hűtőbordával.
De ezt leszámítva a vízzel a processzor csak időt nyer: lassabban éri el a max. hőfokot, mint a hagyományos léghűtés esetén, de ha elérte, akkor a két rendszer között - még egyszer: ugyanakkora hűtőfelülettel és levegőmennyiséggel számolva - nem lesz jelentős különbség.
A vízhűtések tehát nem a víz jobb hővezető képessége miatt hatékonyabbak, hanem mert praktikusan könnyebb velük nagyobb hűtőfelületet kialakítani.#33:
Lásd fent: feltételezem a vga-dra szerelt vízhűtés nem ugyanakkora hűtőfelülettel rendelkezik, mint a kártya gyári léghűtése.
Amúgy a saját példámmal is alá tudom támasztani, hogy praktikusan jobb a vízhűtés a levegőhöz képest, ha nagy tdp-vel kell számolni. Nálam a két xeonon egy-egy h110i van és sosem mennek 60fok fölé úgy, hogy a ventik max. 1000-1200 rpm körül pörögnek, míg az eredeti dell házban a 90mm-es ventik 6000(!) rpm-en is alig bírták 90fok alatt tartani őket. Ez a különbség viszont elsősorban a 90mm-es és a 480mm-es hűtőfelület közötti különbségből adódik, illetve hogy a második procit nem az előző által már felmelegített levegő hűti.
-
Tyrel
őstag
válasz
hszilard666 #14 üzenetére
Nincs semmi gáz a Noctuával azon kívül hogy hozzájuk képest 5%-al alacsonyabb hűtőteljesítményt 50%-al alacsonyabb áron meg lehet kapni...
Kb. a Noctua lett a hűtők iPhone-ja... Tényleg jó, de a többiekhez képest nem jobb annyival mint amennyivel drágább.
-
-
DonToni
aktív tag
Bevallom, nekem még új ez a kompakt vizes témakör, mert eddig csak paráztam miatta... mi van ha szivárog és eláztatja az alaplapot és/vagy a vga-t, stb... Most viszont az utóbbi fél évben elég sokat olvastam utána és a kompaktokra már egyáltalán nem jellemző, hogy eresztenének... (a régebbieknél is csak az alacsonyabb árú/minőségűre volt példa) Illetve ez azért nem teljesen igaz, mert most is látni (pl. Raijintek) hogy eresztenek, de ezek többsége megbontható...
Ha jól emlékszem, akkor pont a Corsair vállal olyan garanciát, hogyha eresztésből származik károd, akkor megtérítik azt is... bár ebben nem vagyok 100%-ig biztos...
Egyébként ugye van kér gyártó akik a pumpákat adják a rendszerbe és ezek közül is inkább az egyikre esküsznek! (most szándékosan nem akarom leírni, hogy melyikre, mert a végén még nekem esnek...
)
Illetve felesleges maxon járatni a pumpát és akkor nem fog "hamar" tönkremenni!
A venti meg ugyanúgy megállhat egy bordán is... ha ettől félsz, akkor ilyen alapon ne vegyél semmit, mert előbb-utóbb minden tönkre fog menni..."Ami elromolhat..." -Murphy-
-
-
Weareus
addikt
válasz
#54625216 #29 üzenetére
Cáfolom!
Épített vizet raktam a vga-mra, ami egy stock hűtésű 1080 Ti, Founders Edition. Azóta több óra játék, bench mellett sem megy feljebb mint 40-50 fok közé, de közelebb van a 40 fokhoz.
Gyári alap hűtővel esett a boost órajele, mert nem volt képes megfogni 75-80 fokon értelmes venti fordulat mellett a karit.
Volt már épített vized amúgy? -
törölt tag
válasz
#54625216 #24 üzenetére
A víz nem vezeti el gyorsabban a hőt, csak mivel nagyobb tömeget kell felmelegíteni, így lassabban éri el a maximumát, mint a fém borda.
Az egésznek semmi köze a tömeghez. A víz fajhője nagyobb, mint a levegőé, rézé, heatpipé, akármié. Innentől kezdve nagyobb hőmennyiséget tud átvenni, mint előzőek.
Hogy hogyan adod le ezt a hőmennyiséget (borda/radiátor) egy másodlagos kérdés.
6. osztályos fizika
Ugye nem mérnök vagy, mert sírni fogok -
-
törölt tag
válasz
t72killer #26 üzenetére
Úgy értem, hogy mivel a víz mozog, nem csak azt a vímennyiséget melegíti fel a proci, amivel per pillanat "érintkezik", hanem a teljeset, így jóval lassabban melegszik fel a rendszer, mint a léghűtésnél, ahol a fémbordák pár perc alatt már átveszik a proci hőmérsékletét. Ha viszont a teljes rendszer felmelegedett, akkor jóval kevésbé drámai a különbség a víz és a hagyományos léghűtés között, ha amúgy a hűtőfelület nagysága és az azon áthaladó levegő mennyisége hasonló.
-
-
-
válasz
#54625216 #24 üzenetére
A hűtőben a víz mozog, így viszi el a hőt. A hőleadó felülettel teljesen igazad van, már egy normál 240-es radinak is nagyobb a felülete, mint az átlag tuningos léghűtőnek, a vastag 360-asokról, 420asokról nem is beszélve
#25: ja, elég macera házon kívülre tenni a radit, akkor csinálnám, ha nagyonnagyon kazán lenne a rendszer, pl szénné tuningolt i9-7980xe futna benne két VGA-val...
-
törölt tag
Tapasztalatból mondom, hogy célszerűbb inkább nagyobb és hangszigetelt házat venni, mint a házon kívülre vezetni a hűtést. A külső venti zajosabb, jobban koszolódik, ráadásul nem csak a cpu-t, de a ramokat és az alaplapi chipsetet sem árt hűteni, amire bőven elég a radiátor ventije által keltett légmozgás, de ha kívülre rakod, akkor külön kell gondoskodni az alaplap hűtéséről is.
-
törölt tag
válasz
#74018560 #22 üzenetére
A víz nem vezeti el gyorsabban a hőt, csak mivel nagyobb tömeget kell felmelegíteni, így lassabban éri el a maximumát, mint a fém borda.
Ez csalóka lehet, mert ha mondjuk két ugyanakkora hűtést hasonlítasz össze, azaz a léghűtés ugyanakkora felüleren ugyanannyi ventilátorral dolgozik, mint a víz, akkor azt látod, hogy a léghűtés pár perc alatt eléri a 80 fokot, a víz meg 65-70-on áll. Hú-ha 10-15 fok a különbség!
Ha azonban hagyod a procit 100-on pörögni pár órát, akkor a víz szépen felmelegszik és a két rendszer egy idő után ugyanúgy 80 fokra fog beállni.Ettől még a vízhűtésnek számos előnye lehet, pl. könnyebben alakíthatsz ki nagyobb felületet egy radiátorral, ezáltal alacsonyabb fordulaton elég pörgetni a ventiket, így halkabb, jobban elfér a házban, stb.
Magának a víznek a lassabb felmelegedése is hasznos lehet, mivel ha a cpu terhelése ingadozik (a legtöbb játéknál pedig ingadozik, ha gpu limites), akkor a kisebb terhelésű időszakokban a víz visszahül, mire a proci megint maximumra kapcsol, így összességében alacsonyabb lesz a maximuma, mintha hirtelen forrósodna fel, majd hűlne le, mint a sima léghűtéssel.
-
-
törölt tag
válasz
t72killer #21 üzenetére
Nekem H75-öm van és teljesen elégedett vagyok vele. Szerintem a víz gyorsabban elvezeti a hőt, mint bámilyen heatpipe.
Más kérdés, hogy egy kis radiátornál limitált a hőleadási felület, ezért nem fogja olyan látványosan odaverni a léghűtőket. Egyedül azért nem vettem 280-asat, mert nehezen fért volna be a házamba + az már úgy lenne jó, hogy a VGA is rá lenne kötve, de sajnos ezeket ugye nem lehet szerelni... úgyhogy mostmár akkor lesz upgrade ha egyedi vizet építek -
Nekem egy kisebb kéne, SFF házba.
Nem tud valaki ilyet?
-
DonToni
aktív tag
"Nem nagyon értem a kompakt vizeket még mindig. Egy jó léghűtés bár nagyobb helyet foglal, a hatásfoka kb ugyanaz."
Nos ezzel azért vitába szállnék, mivel a saját bőrömön tapasztaltam meg a "hagyományos" és vízhűtés közötti differenciát! Nekem egy Bq Dark Rock Pro 3 -asom volt (az kb. az NH-D15 szint) és egy komolyabb procit (i7-5960X) akartam nem csak hűteni, hanem húzni is, ha már egyszer zármentes... A Bq olyan 4.0GHz környékén megállt (2db ventivel) de a hőmérséklet már a lassulás határon volt (kb. 89-91 fok)! (ja, MX4-es paszta) Ezt cseréltem egy NZXT Kraken X61-re. (a ventiket alapból kicseréltem EK-Furious Vardar EVO 140-esekre és ezeket is javaslom minden AIO rendszerre és házba is !!!) Ezzel a cserével nyertem jó 10-12 fokot mínuszba! A következő lépés a folyékony fém paszta, nevezetesen Thermal Grizzly Conductonaut, ami szintén hozott (vitt
) még 10-12 fokot, úgy hogy már 4.2GHz-en járt a rendszer...!!!
A venti cserét a hangtalan működés miatt kellett eszközölni, a folyékony fém a proci kupak forrasztása miatt volt evidens. (egyébként anno az i5-3570K-t is megskalpoltam és fémet kapott belül-kívül)
Tehát a kompakt vizeknek igen is van létjogosultságuk és a hatásfokuk is meghaladja a hagyományos borda+venti párosokat. Persze némelyik 120-as rendszerrel vetekszik a fent említett két hagyományos hűtő, de 280 vagy a felett már behozhatatlan az AIO-k előnye.
A helyhiányra meg csak annyit, hogy az AIO-k is foglalnak helyet, csak azok mondjuk ki vannak terítve, míg a hagyományos bordák kitüremkednek a gépből... Én inkább azt mondanám, hogy nem húzza az alaplapot egy több mint fél kilós vas... szellősebb a proci környezete... és szebben is mutat (bár ez szubjektív)
-
A h150i radija vajon milyen vastag? A kétventisek közül anno a h105 azzal győzött meg, hogy az összes korabeli kétventisnél vastagabb volt a radija, lényegesen nagyobb hőleadó felületet biztosítva. Azóta is itt hűti a 4770k-t, amit hamarosan cserélek
#19: azért a 360-asoknak megfelelő léghűtőt már nemigen találsz, ha mégis, akkor külön tartószerkezet kell hozzá és a RAM-bordák se fognak elférni alatta. A kisebb radik (vékony 240 főleg) már más kérdés, azok azonos szinten vannak a csúcs léghűtőkkel.
-
haxiboy
veterán
Nem nagyon értem a kompakt vizeket még mindig. Egy jó léghűtés bár nagyobb helyet foglal, a hatásfoka kb ugyanaz. Bár tény hogy aholy helyhiány van jók lehetnek.
NH-D15 FOREVER
-
törölt tag
válasz
hszilard666 #14 üzenetére
Kissé túlárazottak.
-
-
scope2007
addikt
Nekem is H110 van, fontos volt a 2x140 venti, de 3x140 lenne igazi nekem, az már már nem aio
-
Levi016
újonc
Nekem corsair hűtöm ( h100i v2 ) van és corsair tápom ( rm750i) és még + 2 corsair ház hűtő ventik , és semmi bajom nincsen velük , a processzoromat ( i7 6700k 4.6 ghz) 70 fok alatt tartja úgy hogy csak játékok közbe hangos de akkor azért nem zavar mert a hangszóró úgy is elnyomja a hangját .
-
#Morcosmedve
veterán
Asetek akart az a pumpa lenni.
H110 óta maximum a Link-el tudtak előrukkolni...
-
törölt tag
A minőséget inkább ne feszegessük. A ventilátoraik trágyák, a tápjaik csak a felső kkategóriában jók (az alsó meg no comment), a RAM-jaikkal több baj van mostanában, mint bármely más gyártóéval. A vízhűtéseik nem annyira a boltok, mint inkább a szervizek polcaira kerülnek. A házaik még úgy-ahogy tartják a frontot minden kategóriában.
Volt Corsair RAM-om, abban az időben, maikor azok még a kompatibilitás és megbízhatóság mintapéldái voltak. De a mostani színvonalukon eszem ágába sem jutna venni tőlük. Illetve volt Corsair léghűtőm, ami árához képes kiábrándítóan teljesített. Vagy hűtött, de akkor mindennek elnyomta a hangját a szobában, vagy csendes volt, de akkor meg egy stock cooler teljesítményét is csak éppenhogy felülmúlta. Ergo egy teljesen értelmetlen, használhatatlan termék volt. Nem is csoda, hogy a léghűtőik eltüntek a kínálatból.
-
Mostly Harmless
tag
Nekem egy Corsair H110-em van... Első dolgom volt venni rá két normális, halk hűtőt.
A Corsair házból is ki kellett dobni a vele adott ventiket, mert ordítottak... -
-
törölt tag
Érdekes, hogy a honlapjukon nem így néz ki [link]
Jó lenne valami összehasonlítás a H110-el és H110i-vel, mindegyik 280mm-es
Meg H110i-ből is van sima, GT meg GTX is ahogy nézem
-
Miért csak vízhűtőik vannak? Vennék tőlük, de vízhűtés nekem nem kell. Knock-knock, Corsair!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A H115i Pro változat több ponton is megújul, és készül a nagyobb testvér is.
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest