- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Philips LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Milyen videókártyát?
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
J.K.F.
csendes tag
Alapvetően a pillanatnyi SNR értékeket veszi figyelembe vivőnként.
Vivőnként kiszámolja, hogy adott (a programban beállított) SNR margin mellett egy-egy vivőn hány bitet lehetne átvinni a vivőn mért pillanatnyi SNR értékek mellett. Ezt szummázza az összes vivőre, így kapunk egy bitszámot. Ebből levonja a nem nulla bitet átvinni képes csatornák számnak a felét (kb), majd megszorozza néggyel (4kHz symbol rate), majd megszorozza egy "efficiency" értékkel, ami amolyan "legideálisabb eset" a hasznos bitek számát illetően egy FEC frame-en belül:
- B (number of bytes in Mux Data Frame): 244
- M (mumber of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1
- T (Mux Data Frames over sync bytes): 2
- R (number of check bytes in FEC Data Frame): 10
- FEC Data Frame Length : (B+1)*M+R = 255 -> Efficiency = 244.5/255 ~ 0.958824Hogy miért pont így számol? A kiindulópont az volt, hogy elegendő lenne az adott SNR margin mellett kiszámolni, hány bitet lehet átvinni az összes vivőn, és ezt 4-gyel megszorozva (4kHz symbol rate) már meg is kapom a bitsebességet kbps-ben kifejezve. De ez legtöbbször igen közeli értéket adott a modem által tippelthez (amit egyébként a modem nem így számol, hanem a szabványban leírt nagyon kacifántos módon), ami nekem nem tetszett. Továbbra azt se magyarázta meg, hogy hogyan fordulhat elő, hogy SNR lock esetén látszólag ugyanolyan magasak a "bits" oszlopok, mégis sokkal kevesebb a vonal bitsebessége mint normál esetben.
Először is azt vettem észre, hogy a mikor "korlátozva van" a vonal, az abban nyilvánul meg, hogy a fentiekben általam kitalált "Efficiency" értéke rémesen rossz: pl. a MUX data frame-ek elég rövidek, nagyon alacsony a B (hasznos adatbitek) értéke, stb. A max sebesség becslésnél a fenti legideálisabb esetet feltételeztem, akikor a FEC dataframe-ben jó magas a hasznos bitek száma, a neten eddig modemstatisztikában látott legalacsonyabb hibajavító bitszám mellett. Legalábbis remélem, hogy jól bogoztam ki a keretezés mikéntjét.
Ez volt tehát az Efficiency az egyik "rontó" szorzó. A másik "rontó" dologra csupán egyetlen helyen találtam valami halvány utalást, ez az amikor a nem null bitet átvinni képes vivők számát elosztom kettővel és levonom az összes átvitt bit számából. Bár csak egyetlen helyen találtam rá utalást, hogy ezt a kivonást el kell végezni, de elég jól illeszkedett arra a fura anomáliára, hogy az "Info"-ban az "L" értéke miért nem egyezik hajszálpontosan (hanem mindig következetesen jelentősen alacsonyabb) azzal a számmal amit akkor kapnék, ha szummáznám a vivőnként átvitt bitek számát a "Bits" táblában szereplő értékeknél.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Gyúrósok ide!
- Philips LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen routert?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- ASUS TUF Gaming A17 FA707NV - 17.3"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1,5TB - RTX 4060 - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest