Új hozzászólás Aktív témák

• zhit86

csendes tag

Nem feltétlenül piramisjáték a crypto. Azok körében akik 10x-100x hasznot remélnek persze igen. Lehet, hogy kipukkad, lehet, hogy arany/ezüst jellegű valami lesz belőle hosszabb távon.
    A kisebb, nagyobb fluktuációkon is lehet keresni (ahogy az aranynál is ebben van a pénz, az is volt már hogy lefele ment... 100% biztos befektetés nincs).

Ettől még nem akarom promotálni a crypto-t, mert sok más okból is necces (környezetszennyezés stb.), láthatóan jogi kockázatok is vannak (betiltják stb.)...

Más:

Én is sokáig úgy voltam vele, hogy a részvénybefektetés "különb". Valós gazdasági teljesítmény van mögötte stb.

Most már ezt is árnyaltabban látom.
    Egyfelől a részvénytőzsdén is csak hype-okat meglovagolva lehet jól keresni.

Pl. osztalékból többnyire még az inflációt sem tudod követni (pláne ha rendesen adózol is).

A mögöttes érték is illúzió.
    Tegyük fel tied a részvények 1 milliomod része (kisbefektető vagy).

Elvben a társaság vagyonának 1 milliomod része a tied bármi történik is.
    Többnyire ez ingatlan, szellemi tulajdon stb.

Elvben a társaság felszámolása esetén is kapsz vissza valami.

A gyakorlatban viszont szinte semmit.
    Törvényben rögzített, hogy kit kell kifizetni először.
    Alkalmazottak, állam, bankok (hitelezők), könyvelők/ügyvédek (akik csinálják a felszámolást)... valahol a sor végén a részvényes.

Eleve a napi részvényárfolyamba 5-10-20 (vagy több) évnyi haszon kvázi "bele van számolva" (lásd P/E érték stb.).

Nem vagyok nagy expert, cáfoljatok meg...

Én az egészből azt érzem, hogy ha beüt a ménkű, akkor a részvény mögöttes értéke pont ugyanannyira illúzió mint crypto esetén.
    Az 1637-es tulipánmánia óta nincs új a nap alatt szerintem.
    Max annyi a különbség, hogy van olyan befektetés ami kicsit "tulipán", van ami nagyon "tulipán".

Új hozzászólás Aktív témák