Új hozzászólás Aktív témák
-
Kavinton
újonc
Sosem voltak egyenesek az intel kupakjai.
most ebbe mi a hír?ha nem a szenzációhajhász tomsz hárdver írna róla még el is gondolkodnék rajta...azok a képek meg 🤣 ferdén tartják a vonalzót semmi több.
Amd ezt megússza mert nincs mit mutogatni mert retro az egesz,de legalább ócó.
-
törölt tag
*Abban az esetben, ha a hűtő hátsó merevítője a backplate-re van rátámasztva és nem a PCB-t húzza tovább az átmenő furatoknál fogva, mert akkor nem történik semmi/rosszabb lesz a helyzet. A spec. szerint a leszorító keret miatt 40-85Kg-ra átszámolt erő nyomja a processzort a foglalatba, a hűtésnek további ~20Kg van max. megengedve. így kell elképzelni az arányokat, hogy mennyit kompenzálhat rajta a hűtő.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezek ugyanannak a jelenségnek az eredményei. A vetemedésre rásegíthet persze a hűtő felfogatása, de ugye az Intel a saját gyári megoldásához mér, és úgy vélik, hogy nem jelent majd problémát. Hogy ez tényleg igaz-e, az csak soká derül ki.
Valószínűleg nagy gondot nem fog jelenteni, azt leszámítva, hogy a rossz kontakt miatt számolni lehet a magas hőmérsékletekkel.
A legjobb módszer egyébként nagy leszorításra képes hűtőlefogatást venni, mert ugyan a tokozás szorítani fog, de a hűtő lefogadása vissza tud korrigálni valamennyire. -
törölt tag
Ez mindegyik tokot érinti, az eltérés az abból fakad hogy a kupak milyen vastag forrasztóanyaggal ragasztóval van felszerelve. A magasabb kupakon nagyobb erőt ébreszt a beszorító mechanika.
Én sem tudok mást írni, hogy ez egy tervezett jelenség, a probléma mértéke/súlyossága egyéni mérlegelésű, mert az attól függ, hogy az adott hűtési megoldásnál milyen mértékben csökkenti ez a hatásos hőátadást a hűtő és a processzor között, és mekkora hőmennyiséget kell átvinni a kettő felület között. Várhatóan a full méretű blokkal megáldott, épített vízhűtést használók fognak ezzel szopni. Az AIO-sok nagyobb része domború, ők kevésbé. De mindkét esetben kicsi a leszorító erő a hűtés felől, azaz nem korrigálja ki.
-
Egon
nagyúr
Te most a cikkben szereplő 2 jelenség közül az elsőről beszélsz, ami a rendeltetésszerű működést nem befolyásolja.
A topic túlnyomó részében pedig a két jelenség összemosása (azaz az alaplap meghajlása) figyelhető meg. Én pedig értelemszerűen kizárólag az alaplapok meghajlása kapcsán állítottam, hogy vélhetőleg nem tömeges a jelenség. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt az egészet az LGA1700-as foglalat rögzítése okozza, amely egy hosszúkásra tervezett processzor közepén alkalmaz nagy erőhatást. Mindegyik foglalatot ugyanaz a cég gyártja, emiatt mindegyik alaplap ugyanolyan mértékben érintett.
Az Intel szerint ugyanakkor ez nem gond, mert tervezett jelenség. -
Egon
nagyúr
válasz
#16939776 #84 üzenetére
A kérdés még mindig az (a két nagyonlelkes vér-AMD-fan itteni trollkodása ellenére), hogy milyen arányban fordul elő ilyen...
Ha tömeges lenne, annak nagyobb füstje lenne. Nem biztató persze így sem, de érzésem szerint erősen fel van fújva (bezzeg Abu mondjuk a Fury-k csíkozásánál tizedennyire sem volt lelkes cikket írni a jelenségről - de hát már megszoktuk). -
In-Whisky
csendes tag
775 óta görbülnek az alaplapok és a processzorok, szemmel még a vakok által is jól láthatóan.
-
törölt tag
Az az smd alkatrész amire a vonalzót rá állították, annak a magassága nettó 2,8mm, forrasztással együtt 3mm lehet. A backplate meg 2,38mm magas. Ha egyenes lenne a backplate, akkor 2x0,62mm azaz 1,24mm lenne a rátámasztott vonalzó elálló végénél. A kép szerint a (vonalzó skáláját felhasználva referenciának) meg van az ~4mm. Sok-kevés?
-
pubyy
tag
Nem akkora katasztrófa ez. Így jó is hogy a közepe áll ki (konvex)
A hűtő felfogató csavarok ugyebár szélesebben vannak, így azok gyakorlatilag visszafeszítik a cuccot egyenesbe( kevésbé görbült állapotba)
Kár hogy nem látom , hogy hézagmérővel kimérték volna a szerelt állapotban mit mutat. -
micafighter
nagyúr
válasz
#16939776 #18 üzenetére
,,jöjjenek a leleményes gyártók görbe talpú tuning hűtői"
Már jöttek egyébként, ez a vetemedés nem új keletű dolog. Annyi most a különbség, hogy talán látványosabb a jelenség az LGA 1700-on. Bár nem szokták ezt featureként említeni, de a hűtgyártók számolnak ezzel a vetemedéssel, ezért legtöbb hűtőnek nem teljesen sík a felülete, hanem íves, hogy jobb legyen a kontakt a szintén íves CPU felülettel.
A probléma forrása egyébként annyi, hogy az Intel és az alaplap gyártók sajnálták azt a plusz pár centet amibe egy jobb lefogató került volna.
-
törölt tag
Pedig Te írtad hogy semennyit.
A több kisebb részre bontott erőnek az ellen párja továbbra is a kupak két szélénél ébred.
Ha végtelen részre bontod fel és apró rugókkal biztosítod, hogy minden pontban azonos legyen az erő, akkor az amit ezzel terhelsz egy körívet fog felvenni a két alátámasztás között. Ha csak n+1 részre bontod fel az erőt, akkor is ezt a körívet kezdi közelíteni az alakja, tehát az általad kitűzött célt nem éred el vele. -
Yutani
nagyúr
válasz
#52931072 #75 üzenetére
Nem a hűtő hajlítja a hátlapot sem, hűtőről nincs is szó. Kizárólag a CPU és a foglalat szerepel a sztoriban. Ahogy beleteszi a procit a foglalatba és reteszeli azt, a proci az IHS-sel együtt meghajlik, és a mellékelt példa alapján az egész foglalat, és fel együtt az alaplap PCB-je és a foglalat hátlapja is hajlik. Már ha nem átverés a foglalatról készült kép.
-
Yutani
nagyúr
válasz
#16939776 #70 üzenetére
Nem kell $400 dolláros reteszelő mechanizmus. Fentebb leírtam: Meg kellene nyújtani az IHS két oldalán a leszorító fület, a leszorító pontokat meg középről áthelyezni 1/3 és 2/3 pontokhoz. Így eloszlana a leszorító erő, nem a CPU közepén, egy helyen hatna. Emiatt görbül most az egész berendezés.
Vagy másik megoldás, hogy csökkentik a foglalat leszorító erejét, így nem hajlítja meg a CPU. Bár ezt ugye az határoza meg, hogy mennyire kell a rugalmas kis foglalat tűkre rászorítani a CPU-t, hogy azok megfelelő módon érintkezzenek a CPU minden kivezetésével.
-
nevemfel
senior tag
válasz
#52931072 #72 üzenetére
Ha jól értem a problémát, akkor itt arról van szó, hogy a foglalat nem bírja magát a CPU-nak a belehelyezését, és belefeszítését. Ez szerintem elfogadhatatlan. Nem az alaplap dolga, hogy a foglalatot megfelelően merevvé tegye magának a CPU-nak a befogadására, ennek "önhordónak" kellene lennie.
Az, hogy aztán mekkora hűtő kerül rá, az mekkora plusz mechanikai terhelést jelent a foglalatnak és a lapnak, az más kérdéskör.
-
törölt tag
-
nevemfel
senior tag
válasz
#52931072 #52 üzenetére
Valszeg vékonyabb a nyák, rugalmasabb a foglalat,
Gyenge a foglalat. Nem az üvegszálas anyagú nyáknak kellene stabilizálnia a fémfoglalatot, hanem magának a foglalatnak kellene önmagában olyan robosztusnak lennie, hogy ne hajoljon meg attól, hogy belerakják a saját maguk által tervezett foglalatba a saját maguk által tervezett CPU-t.
-
törölt tag
-
BITBOYS
addikt
Nya, a hajlított kijelzők után befutott a hajlított processzor is. Úgy látszik ez a jövő
-
törölt tag
-
Glaz-dozfhut
őstag
Ezentúl nyomatékkulcsot is mellékelnek majd a hűtőhöz. A noctua meg ingyen szállítmányozza, ha számlával igazolod a vásárlást. Nincs gond.
-
-
törölt tag
Nem tudom, hogy ez “normál használatnak” minősül-e, de hoznék egy gyak. példát:
Alacsony tdp-s celeron/pentium processzorok kupakjából pl.: ki volt spórolva az anyag, ezért nem is működtek 1-2u-s szerver hűtőkkel, mert nem ért máshol hozzá a hsf-hez, csak a kupak két szélén, két elég keskeny sávban. -
fanti
addikt
Az Intel Alder "elvetemülten" jó...
Intel az AMD-nek : "Meghajlok" előtted!
Így görbüljek meg, ha 300 wattnál kevesebbel beérem...
Az ég odakinn csupa ború... al alaplapom meg homorú...
A sonka is görbe, még is jó!
Megpróbált az Intel "görbe tükröt" állítani...és sikerült!
Át lehet köpni alatta...
Hullámzó alaplap árak, vagy hullámzóalaplap árak
-
kenwood
veterán
válasz
E.Kaufmann #4 üzenetére
Azert siman lehet,hogy nyaron ez plusz X% fordszam novekedest,es nagyobb zajt okoz.
Nekem volt olyan szitum is, hogy egy Z170 lapon, csak 1 memoria csatorna mukodott (2 slot,single channel) a felszerelet custom cpu hutessel. Felraktam a gyari Intelt,es helyreallt minden. Arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy valoszinuleg ferde a lap,vagy a foglalat,es a custom hutes annyit feszit rajta,hogy mar nem erintkezik az osszes olyan pin,ami a memoria vezerleseert felel. -
Ed3r_X_
nagyúr
Hát, már anno az X48-DQ6-ra se tudtam a push pines hűtőt felrakni, mert úgy meg volt hajolva..
-
zsid
senior tag
-
kalmani
tag
Teherautó hengerfej, és CPU síkmarást vállalok.
-
snake1977
őstag
válasz
#52931072 #52 üzenetére
Rá lehetne fogni az alaplapgyártókra is, de biztosan "hozott anyagból" dolgoztak, azaz ahogy írtad, a zintel megdta a méreteket, ők meg legyártották aszerint, persze ettől még nem lesz jó, a zintel meg valószínű utólag nem fog variálni, marad a jóvanazúgy megoldás a gari időt kibírja alapon, vagy akár hosszabb távon is, erre majd az idő múlása fog választ adni.
Igazából azon nem lennék meglepődve ha a közeljövőben születne 1-2 custom megoldás az alaplapgyártók részéről, hogy a terhelés a lefogatásnál egyenletesebben legyen elosztva, végülis kupakmagasságig dolgozhatnak ezen. -
komi77
senior tag
Az eddig látott képek alapján nem kicsi ez a meghajlás. Vajon így is megfelelően tud érintkezni a tűsor és a proci érintőpad része? Nem túl bizalom gerjesztő ez a dolog. Még az alaplap is kap belőle, ahogy látni. Remélhetően hosszú távon sem sínyli meg egyik sem - ez majd kiderül. Talán csak lesz erre valami megoldás mielőbb.
-
törölt tag
válasz
snake1977 #51 üzenetére
Jó azért komolyra fordítva a szót, ez nem csak a zintel sara. Nyilvánvalóan túlzott erővel van dolgunk, amikor a foglalat deformálódik. Valszeg vékonyabb a nyák, rugalmasabb a foglalat, a kupak alatt is csak zsír van, a lapkák asszimetrikusan helyezkednek el. Ha kimerevítik az alaplapot, akkor meg bepréseli a procit a foglalatba, mert csak a szélein van alátámasztva. Pontosabban kell méretezni a hűtők felfogatását, hogy ne feszítse szarrá, biztos ami biztos “ meglegyen a kontakt vazze” alapon, pár tized mm és máris megoldódik a probléma.
Mondjuk a zintel előírhat egy kötelező hátlapi merevítést, aztán előírhatja az otimális nyomó erőt. Erre mondjuk nem most kellene ráébredni, amennyit tököltek idáig, lett volna idejük rá. -
snake1977
őstag
Tiszta sor, eddig volt kissebb szintű vetemedés és hajlás, de azért erre már nem lehet ráfogni hogy kis mértékű.
Mire lejár róla a garancia...nem hiszem hogy olyan nagy kunszt lenne megtervezni egy normális lefogatást, pláne hogy cpu-t ritkán cserél az ember, a zintelnél a brainstorming áment shitstormingba.
-
nexplo
őstag
Eddig is volt hajlás vetemedés. Most született róla cikk. Nem egy extra dolog. Sajnos ahol hő meg különböző irányú terhelés (akár gravitációs pl a vga-k esetében) jelentkezik ott van ilyen. Normál használat mellett nem okoz problémát.
-
törölt tag
Az intel hisz az alaplapgyártók kreativitásában, mindig is bátorította a kezdeményezőkészséget a partnerek részéről, különösen az általa okozott problémák megoldásában
Csak aztán minden jog fenntartva, meg ilyesmi, tuggyátok? Nem kell a vevőnek tudni miért kell kell 5 milis kazánlemez az alaplap alá!
-
thedioda
tag
Most attól eltekintve, hogy az intel vezetőségükről mi a véleményem (ki lehetne rájuk használni a szép magyar szókincset), attól még jóideje az alder volt az első platform ami bizonyos helyzetekben igen jó valasztás tudott volna lenni. Én is gondolkodtam egy gigabyte gaming x ddr4 + i5 12500 buildbe, home lab upgradnek a sok IO miatt igen csak jó lenne, de így hogy vetemedik a socket, kell a fenének.
-
2018
senior tag
válasz
Glaz-dozfhut #34 üzenetére
Eladhatatlan portékák lesznek.
-
Geller72
veterán
válasz
darkarthur #5 üzenetére
..Azért azt a brutális vetemedést a büdös életben nem hozod szintbe, ami pl. az AnandTech-es fotón van. Az valami eszméletlen durva.
-
fanti
addikt
válasz
darkarthur #5 üzenetére
Azt elhiszem, hogy nem jött meg a kedved Intelről AMD-re váltani!
Te is hidd el nekem kérlek, hogy ha most tartana az Intel és az összes alaplapgyártó közösen egy "Ma minden LGA1700 CPU és lap 50% árcsökkenéssel kapható" napot, még akkor sem lenne nekem opció az Intel.
És ez nem ettől az elhajlós hírtől van, ez már csak hab a tortán... -
törölt tag
Jobb tisztázni, hogy itt a kupak deformációt nem a hűtés súlya/tömege okozza, hanem a leszorító keret által ébresztett erő, ami a kupak középvonalán támad.
-
2018
senior tag
-
Yutani
nagyúr
válasz
darkarthur #5 üzenetére
Nem a PH találta ki, hogy téged megtérítsen jó AMD-snek, már 1-2 napja ettől hangos az IT világsajtó.
Persze, köszörüld gömbölyűre az ADL kupakját, hogy kiegyenlítsd a görbülést.
-
Csabis
aktív tag
Super7 Socket 1, Slot A, Socket 370, LGA775, 1155, 1151v2 /"96-->2018/ tehát nem sűrűn cserélem a rendszer alapjait.. így max majd a 2~4 gen. még mire váltok ..persze ha váltok.. és lesz keretem rá..
Így ez a probléma Pici része elfog kerülni lehet..
Régen hasonlót írtak mikor kijöttek a batár nagy hűtőbordák .. -
2018
senior tag
Szerintem vekony es nagy a cpu es nem birja el a leszorito erot amit a lap gyartok eszkozoltek. Azert is ekkora szerintem az ero mert huplis a kupak sok cpunal. De ezzel nem csak a cpu az alaplap is le megy hidba.
Hiaba csinaltak nagy leszorito erot az nem fog segiteni a hatekonyabb hoatadasban szerintem. Erdekes mas platformon nincs ez a problema. Dark rock pro 4 van a ryzen cpumon es hibatlan.
-
Robitrix
senior tag
Na most már csak az a kérdés, hogy azért deformálódnak el, mert olyan kuva nehéz hűtő kell már rá, mint egy konditermi súlyzó vagy mert annyira melegednek, hogy a hőtől deformálodik már minden....
Éppen nézegettem az utobbi léghűtéseim paramétereit nem régen. Egy hatékony durva léghűtő már a 1,2-1,5 kg körül van azt egy mini torony kivitelű házban folyamatosan húzza lefele (oldalt állva az alaplap) a gravitáció.
Mint ahogy folyamatosan növekszik a videokártyák tömege is. Ma már kaphatóak olyan alkatrészek, amivel alá lehet támasztani a bőszme videokártyákat, hogy ne akarja oldalt állva kitépni a gravitáció a pci express csatlakozóból. Ha ma valakihez hozzávágnék egy nagy teljesítményű videokártyát az a súlyos testi sértés kategória lenne, mintha egy téglát vágnék hozzá... Bár inkább a téglát dobnám, mert az sokkal olcsóbb, mint a kártya... -
2018
senior tag
válasz
macilaci78 #17 üzenetére
Ugy ugy.
Sz@rrá kell koszorulni hogy sehol ne legyen domboru/ homoru semmi.
-
törölt tag
ja, Baromi masszív a nyák, de azért elkezdtek acéllemez merevítést pakolni az olcsóbb lapokra is.
E.Kaufmann
Azért valamit javult a helyzet, felbukkannak itt-ott ryzen pro apuk. Persze a “4 magos apu 30-40-ért” korszak már nem fog visszatérni.
Az intelek mellé viszont kell valami vga kártya, amik nem akarnak olcsósodni. Gt 1030 40ezerért??? Szerintem egy athlon 3000 ketté hugyozza, nemhogy egy ryzen pro.Az intel igp- kről annyit, hogy van régebbi gépem, i5 4ezermittoménhanyas, hd grafingsz 4400. Kipróbáltam, úgy akad vele az unreal tournament, ami egy 2001-es játék, hogy öröm nézni. “ nem található dx kompatibilis vezérlő, szoftveres renderelés”. Szóval jó lesz már ha virítanak valamit, mert eddig csak a nagy ARCoskodást láttuk.
-
törölt tag
Ugye az tiszta, hogy a réz kupak és az üvegszálas pcb is enged lassan a leszorító erőnek, szóval idővel még csúnyább lesz.
jöjjenek a leleményes gyártók görbe talpú tuning hűtői, ha már ez egy hivatalos feature. -
-
2018
senior tag
válasz
E.Kaufmann #13 üzenetére
Amd nel is van apu igpvel ami lemossa intelt.
Ami nem csak irodai hasznalatra jo.
-
törölt tag
Annyira nem új dolog ez, amikor lga 775 foglalattal bevezette az intel, hogy hűtőkeret helyett elég négy lyuk az alaplapba. Már akkor félgömbre hajtotta az alaplapot a gyári hűtő. Azért ha rendesen ki van merevítve az alaplap, akkor a kupak vetemedése sem számottevő. Felteszem a jobb lapok rendesen ki vannak merevítve.
-
Kupszi
aktív tag
Ez mind köszönhető az elszabadult fogyasztásnak... érdekesnek tartom, hogy manapság mindig a környezet kibocsátásról szól, valamint arról hogy minden energiaát csökkenteni kell. A számtechbe pedig mehet a watt ezerrel, szerintem nem ez a helyes útvonal. Persze jönnek majd a watt/perf kommentek, de akkor is. A mai világ trendjeinek megfelelően lefele kellene menni a fogyasztásnak nem felfele.
Én bevezetném hogy 65watt lehet minden CPU teteje. Még ezen a fogyasztáson is bőven van teljesítmény mindenre. -
2018
senior tag
válasz
E.Kaufmann #7 üzenetére
Oke felpolirozod. De aztan ott van hogy eldeformalodik a leszoritastol. Nem lesz rendes erintkezes majd letrottyol legfeljebb 2 ghz re.
Intel is nyilatkozza jovanazugy.
-
E.Kaufmann
veterán
Én nem nézem a topikot, csak használom nagy elégedettséggel.
Amúgy meg ott a Carbonaut vagy milyen szilikon lapka, meg fel lehet polírozni, ahogy a kolléga írta.
Szerintem gyártófüggetlenül gyengus az összes asztali alaplap/processzor/hűtés/(meg a házak) anyaghasználatban és kidolgozásban. Nyeklenek, nyaklanak. Egyszer kell rendesen összeszerelni és nem bántani őket, mert hamar megsértődnek.
-
2018
senior tag
válasz
E.Kaufmann #4 üzenetére
Alapbol a kupak szarul megmunkalt es hepe hupas alder lakenel nem eleg hogy elgorbul .
Megy is a panaszkodas topicjaba. Olcso janos lett az intel
-
darkarthur
senior tag
Hát nem tudom. Most frissítettem a platformra, olvasom ezeket a cikkeket, de nem jöt tmeg a kedvem AMD-re váltani, szóval feleslegesen írjátok őket.
Egyébként mi van, ha felpolírozod a kupakot úgy, hogy mikor le van fogatva, akkor egyenes legyen?
-
E.Kaufmann
veterán
Nem is kapsz
Én meg a Ryzen lapoknál is látom, hogy nem valami hű de egyenesek azok sem és még a gyári hűtés is deformálja kissé őket. Mindenesetre mind otthon az AMD mind cégnél az Intel Alder Lake jól muzsikál.
Nem nagyon kell piszkálni őket és nem kell öt percenként hűtőt buzerálni, persze ez a DIY kedvelő buzerátoroknak kevésbé jó hír.
Régen az voltam én is, csak az asszony kínaiba vált, ha sokat pepecselek, a gyerek meg elszedi a csavarokat -
2018
senior tag
Hajlik mint a banan.
Nekem nem kellene.
-
E.Kaufmann
veterán
Így görbüljek meg, ha gondot okoz
Még nem nézegettem... -
Viktor77
titán
Szóval, akkor megbeszéltük a semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat szerint azonban ez nem okoz gondot, mindössze az üzemhőmérséklet nő meg valamelyest.
- Nintendo Switch 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- Xbox Series X|S
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egérpad topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- Formula-1
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest