Tud az LGA1700-as tokozású CPU-k meghajlásáról az Intel

A vállalat szerint azonban ez nem okoz gondot, mindössze az üzemhőmérséklet nő meg valamelyest.

Már az Alder Lake-S processzorok bemutatkozása óta téma egyeseknél a meghajlás jelensége, amely gyakorlatilag annyit tesz, hogy az LGA1700-as tokozású processzor adott alaplapban való rögzítése után valamilyen mértékben meghajlik. A valóságban itt nincs szó új jelenségről, mivel az úgynevezett vetemedés régóta ismert az iparágon belül. Az egyes foglalatok esetében a rögzítőkeret terhelése mindenképpen kifejt valamilyen mértékű erőt, ami kisebb-nagyobb mértékben okozhat görbületet. Ez sokszor szabad szemmel nehezen látható, de alapvetően mérhető, az LGA1700-as foglalat esetében azonban valamivel látványosabb az egész jelenség, talán azért, mert az új tokozás aszimmetrikus, és a rögzítés is pont a hosszabb oldal felől terhel igazán.

A vetemedés esetében mindig az a kérdés, hogy annak mértéke okoz-e vagy okozhat-e problémát. Az Alder Lake-S processzorok esetében a működésre annyiban hátrányos ez a tényező, hogy a hűtő talpazata nem képes tökéletesen illeszkedni a meghajlott processzor fémkupakjára, ami természetesen hátrányos a hőelvezetés szempontjából, viszont az már kérdéses, hogy mennyire.

Az Intel most a Tom's Hardware számára reagált a fenti helyzetre, és elmondásuk szerint nem kaptak jelentéseket arról, hogy az egyes 12. generációs Core processzorok a megadott specifikációkon kívül működnének a jelenség miatt. Ez minden bizonnyal igaz is, hiszen az Intel annyit vállal garantáltan a specifikációban, hogy az adott lapka képes stabilan tartani az alapórajelét, miközben nem lépi át a 100°C-os üzemhőmérsékletet. Ezt gyakorlatilag minden megvásárolható Alder Lake-S CPU fel tudja mutatni, amelyik esetleg nem, ott biztosan nem a meghajlás a felelős érte.

Az Intel egyébként kifejezetten ellenzi, hogy a felhasználók egyéni módosításokat hajtsanak végre a rögzítőkereten a meghajlás mértékének csökkentése érdekében. A vállalat szerint ezekre a garanciájuk – érthető módon – nem is terjed ki.


(forrás: AnandTech) [+]

Lazán kapcsolódik, hogy az egyes felhasználók a rögzítés után komoly meghajlásáról számoltak be az alaplap esetében is. Erre már az AnandTech is felhívta a figyelmet egy korábbi tesztjében, de az Intel szóvivője, a Tom's Hardware kapcsolódó kérdésére elmondta, hogy ilyenkor a vetemedést az alaplapra ható mechanikai terhelés okozza, amely a processzor és a foglalat közötti elektromos kapcsolat létrehozásához szükséges. Ugyanakkor nincs közvetlen összefüggés a processzor fémsapkájának elhajlás és a foglalat hátlapi tartóelemének meghajlása között, leszámítva persze azt, hogy mindkettőt okozhatja a foglalat terhelése.

Az azért nagy valószínűséggel állítható, hogy a CPU-k meghajlása nem okoz majd problémát, még akkor sem, ha az az LGA1700-as foglalat esetében látványosabb. Persze a tuningnak ez nem fog kedvezni, de a hardver rendeltetésszerűen működhet. Az alaplap vetemedése már egy érdekesebb kérdés. Feltehetően ebből sem lehet majd gond, ha az alaplapgyártók a tervezés során számolnak a jelenséggel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés