- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kisgépkezelő
senior tag
Nekem egy hosszú és kacifántos nevű ASRock X370-es ITX lapom van. Hogy béna e, az majd kiderül pár év használat alatt, de filléresnek semmiképp sem nevezném, vagy legalábbis nekem elég közel volt a fájdalomküszöbömhöz. Papíron nagyjából ugyanannyit tud, mint a vele egy kategóriába tartozó 1151-es ITX lapok. Egyébként pont egy AM3-as ASUS ITX lapról váltottam erre.
-
djculture
félisten
dsub újabb kártyákon már sima átalakítóval nem megy.. Digitális jelet adnak csak. Elég sokan be is szopják, megveszik a dsubos régi monitorhoz az új kártyát és lesnek hogy nincs jel. Hiába dugják rá a sima passzív átalakitót a dvi kimenetre azon már nincs meg az analóg tüske. Vehetnek egy aktiv átalakitót, e-bay meg a kínaiaktól nem drága az aktiv sem csak itt adják drágán.
-
AusWolf
őstag
Érdekes, az ASUS honlapja szerint 14 lapjuk van AM4-hez, és 59 Intel 1151-hez (bár ez is sok).
Én inkább azt sajnálom, hogy ebből mini-ITX méretű AM4-es nincs egy se, Intel 1151-es pedig csak 4. Bár amíg ebből a 4-ből az egyik pont olyan, amilyet akartam, és aztán meg is vettem, és elégedetten használom, addig nincs okom panaszra.
Bár azért jó lett volna, ha legalább lehetőségem lett volna átgondolni, hogy Ryzen legyen, vagy Core i7.
Más márkából is csak filléres, béna mini-ITX lapokat láttam AM4-hez.
-
bambano
titán
engem dühít, hogy olyan gyorsan avultatják a procijaikat meg a többit, hogy nem lehet követni...
mire leszállítanak egy komolyabb gépet, elavul.miközben akkora pofonokba szalad bele az intel, mint legutóbb a ht bug. ne erőltessék ezt a platformváltást, csak bef.sás lesz a vége.
-
NomadND1
senior tag
Lassan megtanulják az alaplapgyártók, hogy kezd kihalni az a stratégia, hogy kiadnak egy alaplapot, majd pár hónap múlva ugyan azt mondjuk WI-FI-vel, nagyobb hűtőbordával, rgb világítással stb.
Az Asus-nak jelenleg 17 különféle lapja van AM4-hez. Intel 1151-hez 140!Minek?
-
AusWolf
őstag
Nem bántásképpen, de kicsit mintha le lennél maradva.
Tudtommal a Skylake-től kezdve az Intel nem támogatja az analóg videojelet, így aztán nincs is D-SUB kimenet egy alaplapon sem, sőt, a 200-as sorozattól már DVI se nagyon (AMD-nél nem tudom mi a helyzet). Soros és párhuzamos port már jó ideje csak alaplapi headerként van jelen, ahogy erer1000 is említette - bár az én ROG B250I-men még úgy se. 3 tűs fan headert is legfeljebb valami filléres tesco value alaplapon láthattál. Az USB 2.0 egérnek és billentyűzetnek bőven elég, úgyhogy nem értem, mi azzal a baj, hogy van. PCI/PCI-E hangkártya pedig elég kevés embernek kell, így csak miattuk nem hiszem, hogy megérné alaplapot tervezni. Ettől függetlenül abban igazad van, hogy egy ATX lapon bőven elférne egy x1-es csati az első x16 felett (főleg amióta a 3 utas SLI nem támogatott). A csatik színe meg ízlés dolga. Nekem személy szerint jobban bejön a fekete, mint a 15 évvel ezelőtti csiricsáré színek.
-
erer1000
őstag
Rengeteg embernek a régi dsub-os monitorra megfelelő, nem akarja lecserelni, mert HD FHD dsub monitorja van, hibátlan állapotban.
Ha meg lekerul a dsub, max vesz egy átalakítót. Viszont ha valaki rak dsub-os az alaplapra vagy a vga-ra az a vevőnek is szimpatikusabb, mert nem kell konverter.
És így máris van + vevőSoros, párhuzam portot már csak alaplapi tűk formájában látok, ami teljesen korrekt megoldás, mert kb helyet se nagyon foglal, akinek meg mégis kell, annak van.
USB 2.0 elég sok mindenre elég, és a 3.0 valamivel bonyolultabb, picit drágább lapot , chipsetet. Lásd, chipsetben alig lenne különbség a kategóriák közt, meg amúgy a többség egyszerre max 2 usb 3.0-t hasznal.Webkamera, egér, Bill, 2.0 elég ehhez .
Az en alaplapomon 1x aljzat van a 16x nek a cpu felőli oldalán.
Mindenre van megoldas
-
Apollyon
Korrektor
Trololo. Ki gondolta volna, hogy nem fog a végtelenségig növekedni az alaplapi piac?
-
ceia
őstag
Az alaplapgyártók is hibásak, mert gány lapokat csinálnak. Mit keres ma rajtuk a soros/párhuzamos port, az usb 2.0, a d-sub? Ezeknek semmi helye egy modern alaplapon. Miért nem gondolnak azokra, akik hangkártyát is használnának, miért nem tesznek egy 1x aljzatot a 16x aljzat processzor felőli oldalára is? Miért olyan rondák a lapok? Vagy az igényesség teljes hiánya, vagy giccs, ez a választék. Nekem hiányoznak a színes aljzatok, mint régebben. Ma a fekete lapon minden fekete. Ja, és ki ne hagyjam, van olyan, amin 2db három tűs aljzat van rendszer ventinek.
-
pusszycat
nagyúr
Az meg ugye kisebb lesz,jöhet az új alaplap.
-
AusWolf
őstag
Na ja. Ráadásul ha az ember megelégszik a gyári órajelekkel, akkor a Z helyett H, vagy B chipsetes alaplapon spórolhat 5-10 ezret (a 40 ezres kategóriához képest), és a non-K procin is vagy 10-15-öt. És most minőségi alaplapról van szó. Ha valakinek Celeron, vagy Pentium mellé elég a "gagyi", az további 5-10 ezer a zsebben.
Ésszel kell vásárolni, annyi szent.
-
nubreed
veterán
Egyszerűen az alaplap és cpu gyártóknak arra kéne berendezkedni, hogy most már az a trend, hogy 5-7 évente cserélünk gépet, nem 1-2 évente, mint mondjuk a 2000 -es években. Egy + 5 maximum 10%-os teljesítmény növekedésért senki nem fog évente kiadni 150-200 ezer Ft -ot. Ilyen egyszerű.
-
Tigerclaw
nagyúr
Én tavaly annyit tettem hozzá a számokhoz, hogy cseréltem AM2-ről AM3+ -ra, a CPU meg maradt a régi Phenom II. Gyakorlatilag csak a DDR3 és az USB 3.0 támogatás kellett. Vehettem volna persze AM4-et is, ha az AMD nem dönt úgy, hogy a Bristol Ridge-et csak az OEM piacnak adja.
Idén a Ryzen CPU-k és az AM4-es lapok k. magas árcédulája miatt nem érzek semmit késztetést, hogy cseréljek. Ezen is elfut minden amit használok. Őszintén szólva a desktop gép már csak púp a hátamon. Ha a konzol kiválthatná már rég nem lenne, de sajna a PC only játékok a kedvenceim.
A Raven Ridge meg ki tudja mikor jön és milyen ütemben lesz elérhető nekünk, mert lehet hogy az AMD megismétli a tavalyi mutatványát.
Úgy látom, hogy ma egy belépő gamer alaplap-cpu kombó már sokkal drágább mint pár évvel ezelőtt. Az intel monopol helyzetben felvitte az árakat, az AMD meg idén csatlakozott hozzá. A desktop szegmens meg tovább csökken, mert aki nem játszik, nem dolgozik komolyabb teljesítményt igénylő programokkal, az már nem vesz asztali gépet.
-
Gicz
addikt
válasz
Maelephant #27 üzenetére
Hmmm, erre nem is gondoltam, akkor x1950 lesz mégiscsak
-
rii
nagyúr
én általánosságban értettem ezt, autóipartól kezdve a konyha kisgépketől az 500 ft-os fémfűrészre, ami 1x sem használatos
és értem én, hogy így működik a fogyasztói társadalom, ,,, de et nem jelent azt, hogy az ermberiség helyes útin jár
önzővé és kegyetlenné vált az ember mind a növények, állatok és az emberek felé, az elesettek, nélkülözők felé.
környezetszennyezés - hány ipar van, amit fel lehetne számolni, ha nem 1 évre (vagy annyira sem) terveznék meg az eszközöket? (autóipar, konyhai kisgépek stb, stb, stb ... )
-
ttt
senior tag
Meg ugye az is játszik, hogy a néhány százaléknyi plusz tejesítményhez vehet 3-4-szer drágábban alaplapot. Jó eséllyel sokan megújítanák a rendszerüket, ha nem majd egy proci áráért árulnák a valóban jobb lapokat.
Persze az mindenképp játszik, hogy a proci teljesítmények sem duplázódnak, de még néha a plusz 30% sincs meg. Azon a technikán meg már át lát a nép, hogy az procikhoz csak új foglalatos lap játszik - legfeljebb nem váltunk azonnal, annyit nem hoznak plszban, hogy százezreket dobáljunk ki.
Nyilván nem mi vagyunk a célpiac, de az árérzékenység máshol is játszik. A vállaltoknál meg már az általatok által is említett laptopra- vagy a szerver parkra- és/vagy felhőbe település a tendencia. A gémer piac meg nem olyan nagy, bármennyire is gondolnánk. (Főleg, ha tovább eröltetik ezt a karácsonyfa designt
)
-
gianni85
veterán
válasz
Maelephant #26 üzenetére
Nálunk inkább BCP része, de benne van amit te is írsz. Bár ha nincs ügyelet, vagy készenlét akkor nem kényszeríthetnek, én nem is szoktam hazavinni a gépet.
-
Maelephant
senior tag
-
Kisgépkezelő
senior tag
Szerintem pont fordítva van. Rétegigény lett az erős asztali CPU, mert igazából a 6-8 évvel ezelőttiek teljesítménye is bőven elegendő a legtöbb alkalmazás futtatásához. A többségnek ennél nincs is többre szüksége. Ezért terjednek az Atomos bizgerentyűk is (tablet, all in one, compute stick, kínai mini dobozpc stb...). Akinek meg nem elég, azoknak adnak drágán tuningos gamerprocesszort, vagy még sokkal drágábban rengeteg magos Xeonokat, T.Rippereket.
Az ARM alapú mobil CPU-k is hasonló utat futnak majd be szerintem. Egyszercsak elérnek egy épp elégséges szintet, aztán hirtelen megtorpan a fejlődés, mert onnantól egy manapság "enthusiast"-nek bélyegzett rétegen kívül a kutyát nem fogja érdekelni, hogy mi van a hátlap alatt, amíg "smooth" a rendszer. Onnantól valószínűleg az lesz a cél, hogy minél olcsóbban minél kisebb fogyasztással tudják elérni azt az "épp jó" szintet, és legfejlebb 1-2 villantós SoC-ot kiadnak, hogy megmutassák ki a király antutuban. -
pengwin
addikt
Ja, csak ez kb. 3-4-szer annyiba fog kerülni, mint egy hasonló asztali gép. (Normális laptop amin van TB3 nem olcsó mulatság... eGPU dokkoló ~200$... és akkor hozzá egy VGA, ami elég hülyén néz ki, ha csak 200$-os)
De legalább trendi lesz, rossz lesz a támogatottsága az eGPU-doboznak, és sokkal hamarabb tönkre fog menni, mint egy normálisan hűtött asztali gép.
Ja, és azt említettem, hogy ez legalább trendi lesz?(#12) xeon forever
Viszont ilyen felhasználónévvel eléggé korlátozottak lesznek a fejlesztési lehetőségeid...(#24) AAAgold
És valóban, igazad van, pont ezt hogyan felejthettem ki!
De akkor leírom: a drága ultrabook eGPU dokkolóval, vért izzadva elrejtett kábelrengeteggel trendi. -
AusWolf
őstag
Az egy dolog, hogy új platform kell a Coffee Lake mellé, de most évek óta először kap az ember +2 magot a parasztvakítás mellé - más kérdés, hogy milyen áron, és hogy azt hajlandó lesz-e a mezei felhasználó megfizetni (valószínűleg nem, mivel olyan nagy szükség igazából nincs rá, hacsak nem multitaskingol/renderel az illető). Amúgy is egyre inkább a szoftveres optimalizáción múlik minden, és nem a hardveres teljesítményen. Szóval ja, az állóvizet felrázni nem egyszerű vállalkozás manapság.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
Acélfarkas #20 üzenetére
Drága az RGB és a PCB festés.
-
Acélfarkas
őstag
Talán az alaplapokat nem 2-3x áron kéne adni, elvégre nagy rakat vezérlő beköltözött a prociba.
-
Gicz
addikt
válasz
Kisgépkezelő #14 üzenetére
Igen, ez így igaz!
Viszont nézzük meg mobilon mi van? 5 évvel ezelőtt kb tizede volt egy mobil CPU számítási teljesítménye. (és hogy a mai oprendszerek és appok hogy futnak az 5 évvel ezelőtti mobilon...)
Ha ilyen ütemben fejlődtek volna az asztali CPU-k ( és ha van CPU telj, akkor valsz az alkalmazás fejlesztőknek is követik a fejlesztéssel ezt) akkor már neked is rég kellett volna váltanod, és fogynának az alaplapok
Én megpályázok egy 8700K-t ha megjelenik, elsődleges célja az otthoni gépemnek a játék, 144hz-es monitorral, szóval nem elég az h "60fps-t tud a ryzen is" sajnos, pedig nagoyn szimpatikus és nagyon szívesen vennék egy 1700X-et. De egyszálas teljesítményben jó 25%-al alatta van tuninggal is az inteleknek sajnos.
-
gianni85
veterán
Érthető. Ha csak a saját munkahelyemből indulok ki, itt kikopott már minden desktop és csak laptopok vannak. És ez csak egy multi cég Magyarországon. Gondolom globálisan is megfigyelhető a jelenség.
-
Én 2013-ban vettem meg a Sabertooth Z87-es lapot, 4770K procival és 16 GB RAMal, természetesen 256 GB-os gyors SSD-vel. Azóta múködik, és nem kellett hozzányúlnom. Azelőtti konfigom is 4-5 évet ment mire lecseréltem az egészet. Manapság már nem 1-1,5 évente cseréljük a gépet, mert időtállóbb rendszereket adnak ki.
-
törölt tag
Ott fordult földbe a dolog, amikor majd-10 évvel ezelőtt elérhető árú lett az SSD, és a felhasználóknak kiderült, hogy nem a CPU/Memória(alaplap/platform) "gyenge" teljesítménye miatt válik használhatatlanná a gép az OS telepítését követően.
Egy E8400@4Ghz 8GB DDR2 rammal, nem olcsó sata SSD-vel még MA is elég lenne a tevékenységem 80%-ra, és nem mondanám meg, hogy csak 2 szál dolgozik a háttérben, egy elég lassúcska memóriaalrendszerrel megtámasztva.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Most cseréltem AM3-ról AM4-re, és tulajdonképp amíg nem indítok el játékot, addig észre sem veszem a különbséget. Netezésre, szövegszerkesztésre, tartalomfogyasztásra gyakorlatilag ugyanolyan jó volt a régi is. A munkahelyemen is csak azokat a gépeket újítják amiken számításigényes munkát végeznek. Táblázatkezelésre, SAP birizgálásra meg ilyesmikre tökéletesen elég az 5-6 generációval ezelőtti gép is.
Ha a saját gépemet számítom, akkor a Phenom II --> Ryzen ugrás nagyjából 6 Intel és 3 AMD generáció átugrása. Ez nagyjából akkora ugrás időben és architekturák számában is, mintha egy 300 MHz-es Pentium II-ről váltanék egy majd 3GHz-es Northwood P4-re. Aközött a kettő között és és föld volt a különbség, most meg szinte csak annyi, hogy minden jobban fut, de ami már eddig is elég jól futott, ott alig látni változást. -
xeon forever
addikt
Én még a mai napig elvagyok a 775 foglalattal. Amire kell arra jó. Még 2017s gammák is elindulnak. Az avx limitbe egyszer szaladtam bele. Szóval az alaplap piac akkor fog fellendülni ha teljesen különszedik a gémekre/munkára/médiára őket. Magyarula programok legyenek dedikálva a feladathoz. De ez az üzleti gondolkodás 10-év minimum mire megint ráfordul a világ.
-
rii
nagyúr
válasz
enginev3.0 #10 üzenetére
a mondat első felével egyetértek .-)))))
de tényleg .... milyen jó lenne ha minden ipar nem abba az irányba tartana, amire a 90-es évektől rákaptak, hogy csináljunk szart, és had vegyék meg egy év múlva is ....
-
enginev3.0
félisten
Ki kell rúgni az elévülés tervezőket, és újakat felvenni
-
erer1000
őstag
Meg igazából ha valaki egy PC-t rak össze, sokkal tovább kitart elavulás nélkül mint 2000-es években.
Már nincs akkora igény erősebb cpu ra mint akkor, ha meg igen, úgyis van az adott alaplaphoz erősebb cpu, és így még is oldotta.Sokan a 2xxx 3xxx i7 ekkel gond nélkül elvannak a mai napig.
Adott alaplap meg ha már régi, relatív olcsón tud bele venni egy csúcs CPU-t ahhoz, GPU csere meg sokkal egyszerűbb.Érthető hogy így az alaplap a legkevésbé kelendő.
-
Gicz
addikt
mondjuk ha fejlődtek volna annyit a procik, hogy a procitesztes topikok nem 10 olyan hozzászólással kezdődtek volna. hogy:
" akkor még marad a 2700K" (amitől egyébként falnak megyek h minden procitesztes topikban megirja 50 ember h neki marad a régi)
- akkor talán lett volna értelme gépet cserélni és alaplapot venni.....
-
pusszycat
nagyúr
Érthető. Manapság veszel egy alig 1 kilós laptopot csapsz hozzá egy eGpu-t meg egy bitang monitort és készen is vagyunk.
-
AAAgold
senior tag
Pedig az Intel mindent megtesz, hogy több alaplap fogyjon...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Öt év alatt nagyot esett a leszállított alaplapok száma, a tendencia pedig folytatódhat idén és jövőre is.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest