Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DJS

tag

válasz opr #85 üzenetére

"We understand that spectators will want to share their photographs of London 2012 events on social networking sites and we are not looking to stop them from doing this.
    However we are looking to stop people who seek to use them for commercial purposes. Clarification on this matter will be provided when the tickets are distributed."

Csakhogy ennek semmi értelme. A social networking lényege, hogy nem annál keletkezik az anyagi haszon, aki a tartalmat előállítja.

Én elmegyek az olimpiára, veszek egy 30 fontos napijegyet a legutolsó sorba. Készítek néhány teljesen értékelhetetlen, elmosódott fényképet, amit feltöltök a Facebookra. Az egyedüli emberek, akik ezt értékelni tudják, az én ismerőseim, ők ugyanis nem a kép minőségét nézik, hanem azt, hogy ezek az ÉN képeim. De pont ők vannak a Facebookon, így a képeimnek közönsége lett.

Megnézik a képeket, meg a beszámolómat, és a böngészőjük persze betölti az oldalon a hirdetést is. Amit nem én raktam oda, hanem Zuckerberg, és nem nekem lett ebből bevételem, hanem Zuckerbergnek. A Facebook tehát anyagilag hasznossá tett néhány olyan képet, amit semmilyen más gazdasági eszközzel nem lehetett volna haszossá tenni, mert olyan limitált a célközönsége.

Mármost ha a szervezők tényleg be akarják vasalni az üzleti haszonból a maguk részét, akkor Zuckerberget kell beperelniük. Meg a Google-t, meg az összes nagyobb közösségi oldal, Flickr, stb. fenntartóját.

(Vagy pedig meg kell őket győzniük, hogy már előre regisztráljanak mint támogató, és fizessék be a várható haszon egy részét cserébe. Lehet, hogy erre megy ki a játék?)

Új hozzászólás Aktív témák