- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen notebookot vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Milyen videókártyát?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amanitin
csendes tag
nahát kellemesen csalódtam a turijonban, meg kell mondjam. Aszittem észrevehetően a core duo mögött fognak landolni.
-
Renwick
őstag
válasz
raszputyin #59 üzenetére
Hajszálpontosan egyező eredményeket egy ilyen benchmarknél általában többen kétkedve fogadnak, ezért kellett a plusz mérés, illetve a megjegyzés...
üdv
R. -
raszputyin
senior tag
Nagyon érdekes a teszt, de:
itt a két rendszer elsőre hajszálra egyező pontszámot kapott, így a mérést többször is megismételtük, de mivel ettől az eredménytől nem mértünk szignifikáns eltérést, ebben a tesztben végül döntetlent hirdettünk.
Nem értem a logikát. Miért fontosabb többször megismételni egy olyan tesztet, ahol nagyon közel van a két gép, mint ahol van 10-20% eltérés? Persze ha valaki csak azt számolja, hogy hány esetben jobb az egyik gép és hányban a másik, akkor valóban számít, de szerintem ez elég kezdetleges választási módszer. -
faster
nagyúr
5000 forinttal olcsobb.
5000 forinttal olcsóbb, 1 GB memória van benne, ami sebességre is gyorsabb, és a vinyó is nagyobb. Ha ezekben a részletekben egyforma lenne, akkor bizonyára nagyobb lenne a különbség, így tehát elfogadható az a kijelentés, hogy az AMD olcsóbb.
[Szerkesztve] -
orbano
félisten
ez te vagy
engem elég sokan keresnek meg noti ügyben, eléggé szerteágaszóak az igények. a méret és a fogyasztás melett lehet szempont a kijelző mérete, típusa és felbontása, videokártya, egyéb szolgáltatások, mint BT, firewire, tv out, DVI, memóriaolvasó, vinyóméret, teljesítmény különböző alkalmazásokban, és ezek mindenféle kombinációja... ezek az igények a felsőkategóriában, illetve a felső középben, ahova ezeket a procikat rakják, különösen elöjönnek az ilyen igények...
-
orbano
félisten
én még hozzátenném, hogy notit ritkán választ az ember csak a teljesítménye/fogyasztása alapján. sokkal föbb szempontok az ergonómia, a kijelző, az extra szolgáltatások, kinézet, súly, stb, amikbe a prociknak sok beleszólásuk nincs. a teszt arra volt jó, hogy megmutassa, azt, hogy az a tény, hogy x2 vagy core duo van a gépben, nem igazán szempont, egyikben sem fogunk csalódni
-
orbano
félisten
viszont egy dolgot, mint igényesek ne hagyjunk figyelmen kívül: a yonah procik a gyári feszültségérték alatt is képesek üzemelni jóval. Nekem pl. T2300-am van, és 0,95volton jár minden órajelen, stabilan. Kár, hogy erről nem esett szó a cikkben, mert ha egy asztali gépnél megnézitek a tuningot, itt is illene egy kis akksiidő tuning mondjuk notebook hardware controllal (ami remélhetőleg nemsokára kibővül a turion64-ek támogatásával)
egyelőre amúgy ez az az előny, ami miatt a core duot kedvelem az amd megoldásával szemben -
tothp
csendes tag
Ja azt még elfelejtettem mondani, hogy elvileg az AMD TDP-je mást jelent mint az Intelé. Az Intelé elvileg átlagos felhasználást mellettit, míg az AMDnél a maximális leadásé. Szóval a megadott számok mást jelentenek.
-
tothp
csendes tag
Hát engem azért egy kicsit most meggyőzött az X2. Főleg azért, mert végre ugyanazon a fogyasztási szinten van mint a Core Duo. És mi lesz itt akkor ha az AMD 65nm-re vált, akkor simán bemehet még a Merom alá is.
A 64 bit igazán meggyőző lehet, mert aki most vesz gépet az nem fél évre vesz és fél év múlva itt a vista.
A Merom-ról szólva ajánlom mindenki figyelmébe a Xbitlabson levő 64bit-es Merom tesztet:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core2duo-64bit.html
Mivel 64bit-en a Meromnak pár nagyon hangoztatott fícsörje nem megy.
Egyébként kicsi elszomorít engem is az egyre többet fogyasztó chipszetek látványa, mivel én végre egy olyat szeretnék látni, ami keveset fogyaszt és mindent tud. Nem kell játék csak programozásra, tehát nem baj, ha egy kicsit lassabb csak támogasson mindent. Ergo azt hittem, hogy a Crestlinera várok, de ahogy látom nem biztos, hogy ez így van.
Egyébként ez most úgy tűnik, hogy tényleg a videókártya fogyaszt a chipben egyre többet, nem véletlenül támogatta a 855gm csak a dx7-et. -
Goose-T
veterán
A notebook-vásárlok 8x százaléka Inteles megoldást választ. Namármost, ha az AMD platformja semmivel nem jobb jelenleg, akkor mégis ki a franc vásárolna az Intelt preferáló emberek közül ezek után AMD-t? Te mivel győznéd meg őket, hogy váltsanak? A jobb VGA-val? Aki integrált VGA-t vesz, azt nem túlzottan érdekli a teljesítménye. A 64 bittel? Maximális röhej, a Vista megjelenéséig semmi értelme nincs, addigra pedig megjelenik a Merom. A Linuxos támogatás jelentősége pedig elhanyagolható (már látom előre, hogy rázzák az öklüket bizonyos emberkék most
).
-
elitgamer
tag
kicsit huje voltam
-
elitgamer
tag
hoppa bocsi,atolvastam megegyszer,vmit nagyon osszekevertem itten
-
elitgamer
tag
lehet hogy en vok a hulye DE:a teszt elejen azt mondjatok/irjatok hogy az AMD nem 90W a tapegysege van,aztan az uzemidos tesztnel meg azt irjatok hogy mindket versenytzo azonos tapegyseggel rendelkezik....
-
^Boss
őstag
válasz
parandroid #24 üzenetére
hat azert lassuk be: szintetikus teszten kivul 1x volt jobb a turion-al szerelt gepezet, mely erosebb lathatoan a procin kivul.
ha az arakat nezzuk, akkor nem biztos h az alapjan kene dontenunk, hogy par ezresert olcsobban kapunk egy 3dmark v. egy everest kiraly cuccot, hanem h a hetkoznapi hasznalatban mit tud.
jelen esetben pedig mint lathatjuk 1 tesztet nyert a turion, ami nem szintetikus
tehat nekem igazabol az ertekelessel van a baj, az ar elhanyagolhato kulonbsege mellett, aki nem villogni akar a megabajtokkal es a pontokkal, annak jobb valasztas a core duo-val szerelt noti, szerintem.
ennyit akartam megyek ujratolom a wint!nvidia driver fentmaradt az ATi vidikarihoz
-
Renwick
őstag
Csak annyit tudok, hogy a 855GM TDP-je olyan 3 watt 1,2 V maximális magfeszültség mellett, az i915GM TDP-je 6 W 1,5 V magfeszültségnél, ugyanekkora feszültségnél az i945GM TDP-je 9,8 W. Nekem nem úgy tűnik, hogy itt gyártástechnológiát váltottak volna, de mondom, erről nincs semmi hivatalos infó...
üdv
R. -
Renwick
őstag
Ezt én is szeretném pontosan tudni, bár ATI-nál jó eséllyel 110 nanométeren készülnek az újabb mobil chipsetek, Intelnél talán 150 nanométeren. Utóbbinál semmi erre vonatkozó hivatalos adat nincs.
Korábban pletykálták, hogy a Crestline már 130, vagy 90 nanós gyártósorokon fog készülni, a jóég tudja végülis melyik lesz igaz...
üdv
R. -
Renwick
őstag
Az Intel lapkakészletek valóban jók, csak az a gond velük, hogy eddig egyetlen, igazán mobil chipsetcsaládjuk volt (852GM(E)/855GM(E)), azóta hiába nőtt szépen a ficsőrök száma, ha a fogyasztás is exponenciálisan nőtt.
A mostani, modernnek mondott Intel lapkakészletek gyakran önmagukban annyit fogyasztanak, mint egy két-három évvel ezelőtt futott -- ma is kitűnően használható -- szubnotesz tokkal-vonóval, ami minden objektivitási törekvésem ellenére azt mondatja velem, hogy a srácok valamit nagyon nem jól csinálnak, vagyis nem jó irányba haladnak.
A DX10-es grafikát tartalmazó Crestline-ről (Santa Rosa chipsetje) például azt rebesgetik, hogy az északi és déli híd TDP-je együttesen több mint 16 W lesz, azaz uszkve kétszer annyi, mint a Calistogaé. Vicces lesz, ha bejön...
Félreértés ne essék, ATI (AMD) oldalon lehet, hogy ugyanez igaz, csak ott a chipset TDP-k nem ismertek.
üdv
R. -
AMD Power
titán
A teszt megint hozta az első osztályú PH minőséget. De az igazi teszt az lesz, majd ha a Merom lesz az ellenfél.
-
Atlantis
veterán
válasz
parandroid #30 üzenetére
Hja, csak milyen ára lesz? Meg a böszme Intel csak hónapokkal később hozza ki az igazán hozzáillő lapkakészetet, amibe talán rittyent valami értelemesebb VGA-t is, ha igazak a hírek.
-
parandroid
félisten
A Core 2 Duo további sebeségnövekedést hoz magával, kisebb fogyasztást ígér (majd meglátjuk, beváltja-e az ígéretet), ugyancsak 64 bites, 2 (vagy 4) magos, jóval nagyobb cache-sel (bár ugye tudjuk, hogy az AMD az eltérő struktúra miatt kevesebb cache-ből is képes kisajtolni azonos teljesítményt), és mindehhez ott a Centrino platformot is naggyá tevő Intel lapkészletek támogatása. Ha az Ati-AMD frigyből sikerül csinálni egy jó platformot, akkor talán... De ez így még mindig 'ha', hiába gyártja pillanatnyilag is az Ati talán a legjobb AMD-hez tartozó lapkészletet.
p -
Atlantis
veterán
Mert mi előnye van a Centrino-nak? Semmi szvsz. Ugyanazt megkapod AMD-ben is, mint Intelben és ez szerintem nagyon jó. AMD-hez legalább megkapod a 64 bitet, már ha kell és normálisabb integrált VGA-t is. Én csak a jóval kevesebb cache-t fájlalom.
Adi:én a sokat magasztalt IBM billentyűzettől sem vagyok hasraesve. Dell-é nekem jobban bejött. -
Goose-T
veterán
Nem egy nagy wasistdas. Nem csoda, hogy nem váltotta meg a notebookpiacot ez a rocesszor. Melyik Intel-vásárló váltana erre, ha ugyanannyi pénzért ugyanazt a teljesítményt kapja, de Centrino nélkül?
-
parandroid
félisten
1. Ok, a memóriaméret eltérése hiba volt. Nem kizárt, hogy megért volna egí telefont a forgalmazónak, hogy 'Kicserélhetjük?'...
2. A HDD mérete semmit nem gyorsít, lassít, legalábbis nem hibahatáron túl, az biztos.
3. A VGA egyedül a 3D teljesítménynél számít, ott erre külön fel is hívták a figyelmet. Mivel azonban integrált videóvezérlőről van szó, így ez alapvetően a rendszer szerves részeként elválaszthatatlan a processzortól.
Egyébként mondjatok már két gépet, amiből az egyik Core Duo-s, a másik Turion X2-es, és minden más létező alkatrészük azonos.
Tetszik-nem tetszik, notebokok esetében minden teszt egyben platformteszt is, a processzor tesztelése önmagában nem lehetséges, és nem releváns.
Egyébként egyetértek abban, hogy pillanatnyilag az X2 a jobb választás, de a Core 2 Duo megjelenésével, elterjedésével a helyzet változni fog. Márpedig a Merom már a spájzban van...
p -
-
^Boss
őstag
szerintem hiba volt ezt a 2 notit tesztelni, meg is mondom miert.
1. 512mb-al tobb memo a turinban, meghozza nem eleg hogy tobbb, meg gyorsabb is.
2. a vinyo meret is gyorsithat/lassithat
3. a vga-k elterese
es az ertekelesnel pedig ezeket nem figyelembe veve zajlhatott midnen ugyanis, everesten, illetve 3d-s tesztprogramon kivul egy db progiban nyert csak a turion, az osszes tobbiben a core duo volt igyis jobb.
ehhez kepest az ertekeles nem lett valami jo, szerintem
udv. -
LordX
veterán
CPU órajelnek minek kéne egyeznie? Vagy a 3200+-os A64-et is a 2GHz-es Celeronnal hasonlítanád össze?
A 60 vs 80 gigás vinyó teljesítményében szvsz elhanyagolható a különbség (tuti nincs különbség tányérok számában..)
Az integrált videó meg.. kérem, AMD alá nincs Intel chipset, Intel alá meg Radeon Xpress 1100.. Igaz, lehetett volna Radeon Xpress 200M-es chipsettel szerelt mindkettő...
A memóriát viszont tényleg ki lehetett volna cserélni/pótolni/whatever, de hát nem lehetett megbontani a gépet. -
Renwick
őstag
Pedig ez az összehasonlítás simán belefér az általad említett első kategóriába, mint mondottam ennél ''hasonlóbb'' kiépítésű, de eltérő platformhoz tartozó két notit nem találsz más gyártónál. Teljes egyezőséget hiába is reklamálsz, mert olyan nincs, a ''közel azonos'' kiépítettség márpedig ez esetben stimmel.
A kijelzővel kapcsolatban asszem félreértettél, máshogy fogalmazok: azért jó, hogy egyforma a két gép kijelzője, mert így egy, a teszt a szempontjából jelentéktelen komponens miatt nem torzulnak az akkumulátoros mérések (a Centrino kontra Centrino Duo platformtesztnél pont ezért kapcsoltuk ki az egyik méréssorozatnál a gépek monitorait)...
üdv
R. -
b@ndi
tag
Úgy gondoltam, hogy a teszt arra a kérdésre kíván válaszolni, hogy milyen procival szerelt notit lenne most érdemes venni? Ebből a szempontból viszont két típusú teszt jöhet szóba,
1. közel azonos konfigurációjú, de eltérő proc/platformú gépek tesztje.
2. azonos gyártótól, azonos árból kijövő eltérő platformú gépek tesztje.
A teszt szövegében ti az elsőt hangsúlyoztátok (''szinte teljesen egyforma noteszgépet'', ''két tojás'', ...), ami ellen én kikeltem, hogy szinte semmi sem egyezik (cpu órajel, memória mérete/sebessége, merevlemez mérete (sebesség), integrált videó) a két gép között, azaz nem megbízható platform teszt.
A 2. típusú tesztnek teljesen megfelelne, de akkor ezt kell kihangsúlyozni.
Egy [link] ahol sokkal kevésbé szakmaian és részletesen, mint a PH-n, de hasonlóan eltérő X2 vs. Duo notikat tesztelnek.
P.S. A kijelző felbontása valamint mérete sokat számít áramfogyasztás szempontjából (akkumlátor idő teszt). -
opr
nagyúr
Ez sajnos igaz...
Nekem egy s754-es a64 3200-esem van a laptopban, és nulla a támogatottság (winXP home/prof, ennyi...)
sajna nekem az ATI vid.kari miatt kiesik a linux
(sok hét szenvedés után feladtuk h normálisan, natívban lássam a kijelzőt úgyhogy úgy döntöttem h linux csak egy szimpla konzol lezs és kész)
szóval egyelőre a 64bit tényleg nem jelent előnyt semmilyen szinten... -
Cibet71
csendes tag
Sziasztok!
Jó a teszt, de a Turion X2 64 bites teljesítményéről szemérmesen hallgattok. Én már tudom miért. Múlt héten megvettem életem első notebookját, egy Asus a6t-t. Szoftverfejlesztéshez kell a nagy teljesítmény, és a 64 bitet is ki tudtam volna használni. Még egy 64 bites XP-t is vettem, hogy teljes legyen a kép. Ekkor ért a meglepetés, ugyanis nincsenek 64 bites driverek windowshoz. Egyáltalán!Még az NVidia sem ad a 7600 Go-hoz! Az Asus egy büdös szóval sem írja a honlapján, hogy mi van a 64 bittel. Kicsit még meg is érteném, ha ez egy vadiúj technológia lenne, de 64 bites XP, már több, mint egy éve van. Ennyire leszarják a vásárlókat a HW gyártók?!?
Aztán jött a meglepetés! Feltelepítettem (az általam egyébként nem kedvelt) linuxot, abból is a 64 bites Ubuntu disztribúciót. És láss csodát, majdnem minden hardvert megtalált, és működtetett! Az NVidia package letöltése után ment a WXGA kijelző is. Nem hittem volna, hogy eljön az az idő, amikor a Linuxnak jobb lesz a hardververtámogatottsága.
Csak ennyit akartam hozzáfűzni a Turion 64 X2-höz... -
ALI_G
veterán
Az ucsó oldalt az a kép nagyon pöpec
mint a két notesz is.
Az én R51-em csak 3 órát bír, ha videót nézek rajta. -
Renwick
őstag
Semmi probléma a kritika miatt, de azért nincs teljesen igazad, megmondom miért.
Két ennyire hasonló kiépítésű AMD-s és inteles notit nem találsz más gyártó kínálatában, és ha jól tudom más oldal nem is hozott még össze pontosan ilyen összehasonlítást, holott szerintem tök kézenfekvő, hogy ezt a két notit érdemes összevetni egymással.
Másfelől ez nem egy processzorteszt, hanem sokkal inkább mobiltechnológiák, mobilplatformok összehasonlítása. Aminek ez esetben itt egyáltalán nincs jelentősége (vagy inkább szerepe), az az általad említett kijelző, tehát kifejezetten jó, hogy ezek egyformák, aminek viszont nagyon is jelentősége van, az az általad szintén említett akkumulátor -- tehát kifejezetten jó, hogy ezek egyformák.
Bocs, de ennél objektívebb platformtesztet a jelen eszközökkel szerintünk nem lehet összehozni, és nem is hozott még össze senki (magyar oldalak közül semmiképp, de külföldiek közül sem nagyon).
üdv
R. -
b@ndi
tag
A gyártón, az akkun és a kijelzőn kívül van valamilyen HW, amiben megegyezik a két noti?
Nagyon nehéz megbízható következtetéseket levonni úgy, hogy jelentősen eltérnek a hardver komponensek egymástól. Ha a PH lett volna az első Turion X2 vs Core Duo tesztelő a neten, akkor még el lehetne nézni, de ha már több oldalt lecs*sztek a fórumozók, mert eltérő notikat teszteltek, akkor nem. Az ilyen ''független és megbízható'' tesztek a PC-s újságokba valók, nem a PH-ra, mégha igényesen és szépen is csináltátok a tesztelést.
Bocs a kemény kritikáért.
[Szerkesztve] -
''a gép merevlemeze egy 60 gigabájtos kapacitású, Toshiba gyártmányú egység, alapfelszereltség továbbá a kétrétegű merevlemezeket is megíró LG DVD-író.''
Itt van egy kis bug a 2. oldalon, gondolom az DVD lemez szeretne lenni -
tothp
csendes tag
Üdv!
Jó a teszt, viszont hiányolom belőle kicsit az USB bug teszt kicsit alaposabb tesztelését.
Jó lett volna ha tényleg rádugtok egy Pendrive-ot patch-csel és a nélkül. Szerintem tanulságos lett volna a teszt. Egyébként még mindig ti vagytok az elsők az egész neten akik valamiféle tesztet írtatok a bug patchéről. -
Renwick
őstag
Szerintem ezek közül a tesztek közül egyik sem annyira memóriaigényes (talán egyedül a konvertálás), amivel nagy előnyt hozna az 1 gigás gép javára. De ha így is lenne, sok mindent nem tudunk tenni ellene (nyilván jobb lett volna pontosan ugyanolyan konfigokat összevetni), ezeket a gépeket ugyanis teljesen szét kell kapni a memóriabővítéshez, aminek a forgalmazó nyilván nem örülne, pláne mivel ez a két noti ezek után megy ki kereskedelmi forgalomba...
De mondom, nincs ezzel baj szerintem, a plusz 512 mega itt nem sokat hozott (ha hozott egyáltalán) az AMD-s gépnek. Akkor már inkább az órajelkülönbség számított, ahol számított.
üdv
R. -
erdoke
titán
''Mivel a Core Duo debütálása után ismét az AMD térfelén volt a labda, a gyártó mérnökeinek újra a tervezőasztalhoz kellett ülniük.''
Igen sanyarú lett volna a helyzet, ha akkor ülnek le a tervezőasztalhoz...
Szerintetek nem befolyásolja az eredményt, hogy az egyik notiban 512 MB, a másikban 1024 MB rendszermemória volt? Ritka esetben akár az eggyel több HDD olvasófej is számíthat. -
L3zl13
nagyúr
A két versenyző közül jobb vételnek tünik a turion.
Dupla annyi memória, nagyobb vinyó (ez nem olyan nagy különbség) és az Ati integrált grafika bár nem ér fel egy rendes különálló VGA-val, azért mégis jobb, mint az intel cuccosa. -
orbano
félisten
hát.. nem egy toshiba, megvan az a fröccsöntött műanyag feeling is, de azért nem olyan rettenetes
egyébként jó kis teszt lett, ezek után énis könnyebben ajánlgato a Turion X2-es gépeket.
no meg ha azt vesszük, hogy 90nm-en majdnem pariban van a 65nm-es intellel a turion, akkor mi lesz ha váltanak? -
Adi
senior tag
Atyavilág, micsoda f*spumpa billentyűzetek!
Új hozzászólás Aktív témák
ph Egy modern notebook manapság már ikermagos CPU-t tartalmaz, épp ideje tehát megvizsgálni, hogy mit nyújt ezen a téren az AMD legfőbb riválisához képest.
- sziku69: Szólánc.
- Tippmix
- Musk megerősítette, újabb országban indult be a Starlink
- PlayStation 5
- Aggódik az NVIDIA, mert egyre jobb AI terén a Huawei
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen autót vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Suzuki topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Apple Macbook Air 2020 8/256GB dobozos
- Thinkpad T490 27% 14" FHD IPS i7-8565U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Latitude 5550 15.6" FHD IPS érintő Ultra 7 165H RTX 2050 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Lenovo Thinkpad T14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 PRO 8540U 16GB RAM 512GB SSD Win11Pro 3 év garancia
- Latitude 5550 15.6" FHD IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4060Ti 8GB GDDR6X Videokártya
- Update 05.05. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest