Hirdetés

Úton, kétmagos AMD processzorral

Kapaszkodás, majd előzés

„A Turion 64 jött, látott és...” – így fejeztük be tavaly nyári cikkünket, amely az AMD vadonatúj mobil technológiáját mutatta be egy MSI noteszgép segítségével. Az azóta eltelt egy év alatt most már tisztán látható, hogy a notebookpiacot minden előzetes ígéret és fogadkozás ellenére nemigen váltotta meg az AMD új processzora. A gyártónak mindazonáltal sikerült mostanra tizenegynéhány százaléknyi piaci részesedést kivívnia magának ebben a szegmensben, ami mindenképpen komoly sikernek számít, jóllehet ebben nem is elsősorban a Turion processzorok, hanem az olcsóbb és a legtöbb felhasználó igényeinek ugyanúgy megfelelő mobil Sempron változatok terjedése játszott szerepet.

Az AMD-nek nem volt könnyű dolga az elmúlt évben. Az elsősorban az asztali és szerverprocesszorok piacára koncentráló gyártó kezdetben mintha nem tudott volna elég meggyőzően lobbizni a notebookgyártóknál, erre utalt legalábbis, hogy a Turion 64 CPU-kra épülő noteszek csak igen lassan kezdtek beszivárogni a különböző márkák kínálatába, az üzleti modellek pedig mindmáig szinte kivétel nélkül az Intel mobil technológiájára épülnek. A legfőbb rivális ráadásul mindeközben nem ült ölbe tett kézzel: az év elején piacra dobott egy kétmagos technológiára épülő, 65 nanométeres csíkszélességgel készülő mobilprocesszor-családot, melynek épp a napokban jelentette be újabb, immáron 64 bites utasításokat is kezelő továbbfejlesztett változatát.

Mivel a Core Duo debütálása után ismét az AMD térfelén volt a labda, a gyártó mérnökeinek újra a tervezőasztalhoz kellett ülniük. Kézenfekvőnek tűnt, hogy az asztali szegmensben addigra már régóta hódító kétmagos CPU-k mintájára elkészüljön az AMD első kétmagos mobil processzora, mely az Athlon 64 X2-k jelölése után a Turion 64 X2 típusjelzést kapta. Az új processzorcsalád májusban debütált, ezzel gyakorlatilag visszaszerezve a technológiai fölényt az Inteltől, hiszen a világ legnagyobb processzorgyártójának akkor még nem volt olyan mobil megoldása, mely képes lett volna kezelni a 64 bites utasításokat.

 

A jelenlegi Turion 64 X2 választék
Típus Órajel L1 cache L2 cache TDP Listaár
TL-60 2,0 GHz 2 x 128 kB 2 x 512 kB 35 W 354 dollár
TL-56 1,8 GHz 2 x 128 kB 2 x 512 kB 33 W 263 dollár
TL-52 1,6 GHz 2 x 128 kB 2 x 512 kB 31 W 220 dollár
TL-50 1,6 GHz 2 x 128 kB 2 x 256 kB 31 W 184 dollár

Az új, Taylor magos Turion 64 X2 processzorok azonban nem csak egy plusz mag „odaragasztása” által teljesítik túl elődjeiket. Elsősorban a megújult, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlőt érdemes kiemelni, mely az alapul szolgáló K8 mag felépítése miatt észlelhető, komoly teljesítménynövekedést ugyan aligha hoz, a hordozható számítógépek világában ugyanakkor nem minden a teljesítményről szól, sőt. A DDR2 memóriáknak márpedig megvan az a vitathatatlan előnyük első generációs társaikhoz képest, hogy energiatakarékosabban működnek.

Ami a Turion 64 X2 processzor fogyasztását illeti, az új chipek étvágya papíron összességében nőtt, igaz, csak csekély mértékben. Az AMD minden jel szerint szakított a korábbi Turion 64 változatoknál bevezetett modellszámozással, illetve jelöléssel (ahol a betűkódból lehetett következtetni a CPU fogyasztására), így a jelenleg kapható négyféle Turion 64 X2 modell típusszáma egyaránt „TL” betűkóddal kezdődik, a processzorok azonban három kissé eltérő kategóriába kerülnek besorolásra teljesítményfelvétel szempontjából. Mivel a négy processzorból kettő órajele azonos, ezért a jelenlegi paraméterezés a korábbinál átláthatóbb és követhetőbb fogyasztási adatokkal szolgál, a számadatokból mindazonáltal végre kiderül az is, hogy a magasabb órajelű processzor – mily meglepő – többet „eszik” (ennélfogva jobban is melegszik) a lassabb változatnál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI

Azóta történt

 • Nyár végi egyveleg

  Továbbra sincs megállás a hazai hardverpiacon. A héten új alaplapok mellett házak, tápok, notebookok is érkeztek.

 • Lenovo noteszgépek: a sárkány belép

  Az IBM PC üzletágát felvásárló Lenovo hadat üzent a világpiaci szereplőknek. A gyártó két noteszgépét vizsgálva megpróbáltuk kideríteni, vajon mennyire életrevaló a kínai sárkány a Nagy Falon innen.

 • MSI M677 - kikristályosodva

  Megnéztük, elég-e 120 darab Swarovski kristály, hogy az MSI betörjön a luxusnotebookok piacára.

 • Processzoros körkép

  A hazai hardverpiac újdonságai mellett betekintünk a processzorverseny pillanatnyi állásába.

Előzmények

Hirdetés