- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr. Double B
tag
Ha valakit érdekel, ezeket a WEI számokat kaptam a gépemmel Win7-el és SSD/Win8 upgrade után:
Lenovo Z585 - A10-4600m/IGP/6GB RAM - dual channel.
Win7 x64 / 750GB 5400rpm HDD
CPU: 6,9
RAM: 7,2
VGA 2D: 6,7
VGA játék: 6,7
HDD: 5,9
Score: 5,9Win8 x64 / 256GB Samsung 830 Sata3 SSD
CPU: 6,9
RAM: 7,1
VGA 2D: 6,7
VGA game: 6,7
HDD: 8,1
Score: 6,7Boot time: kb.11-13mp asztalig. Nehéz pontosan mérni, olyan gyors.
Hibernálás kikapcsolva, sleep-ből felébredés pedig nem mérhető, mert mire felhajtom a kijelzőt már rég harcra kész.
A driverek mind nagyon frissek még -win8-ra, de pl, a touchpad drivert nagyon érdemes felrakni mert támogatja a Win8 gesture-jeit. -
west
őstag
Uppp a ciknek és a topiknak. Bejövős
-
=WiNTeR=
senior tag
Egyébként a nyáron rendezett computex-en bemutatott Trinity-s AMD prototípus tabletről nincs valami hír? Okés, most bemutatták az Atom ellen a Hondo-t, de van valami infó arról, hogy a Core i5 ULV-s taboknak lesz a Trinity-s ellenfele?
-
tomchee91
csendes tag
Jaj gyerekek ezek a táblázatok komolyan borzasztóan áttekinthetetlenek... sok meló össze dobni egy rendes grafikont? Bocsánat csak már oly régóta szúrja az oldalamat a dolog
-
MC Pite
veterán
A6-4455M-s gépet keresek, de idáig egy szem samu van 14" alatt. Nekem a 12 lenne az ideális (mint az X100), de 13al kibékülnék. Persze nem ártana ha egy thinkpadbe csomagolnák bele végre a brazos fogyasztású cuccot...
A Samu NP535U3C kivételével akad még valami?
(legalább félfényes a kijelzője, nem teljesen tükör...)
szerk: Ha azon múlna a A10-4655M is jöhetne, bár nem kell nekem annyi kraft, csak az E-240 néha karcos kicsit...
-
-
stratova
veterán
válasz
glutamin #138 üzenetére
A Pavilion G6 inkább Lenovo Ideapad Y vagy G széria. Pavilion dv6z már komolyabb.
darvak: Az IB tesztedben látszik, hogy újabb játékok esetenként meghálálják a natív 4 magot (4/8-as QM-ek) még akkor is, ha alacsonyabb órajelen jár mint a kétmagosok (i7-3612QM 2.1@3.1 GHz).
-
glutamin
őstag
Ez árban nekem nem tűnik olyan horrornak: [HP Pavilion A10-4600M]
-
darvak
senior tag
válasz
VaniliásRönk #135 üzenetére
Éppenséggel azér raktam be az SB gaming tesztet, mert félreolvastam az előző hozzászólásod végét!!! Azt hittem azt akarod nekem bizonygatni, h cpu limites..
Quadro-Firepro mind-mind a mezei-játékos kártyákra épülnek. Ettől még a Firepro hasonlatod nem jó. Te tudod milyen kategóriába tartozik egyáltalán a Z585? Gondolkodj már el ezen, és utána rakd hozzá a Firepro-s dolgot!
NE AMD-be, hanem szegmensebe gondokodj, arra gondolj, h csak 7640G a konszumer kategóriába. Ne keverd a szezont a ...
Köztudott, h csak meghajtó közötti különbség van (kösz,h leírod
), csak ettól a ponttól az már nem mezei vga, hanem átlép 1 TELJESEN másik kategóriába. Arról nem is beszélve, h nem a consumer kategóriás gépekben jelenik meg, amiről itten lévén szó, ha nem vetted volna észre. Összekapcsolod a Z sorozatot az Elitebook, a Thinkpadok szegmensével. Enyhén szólva irreleváns. Bírom az ilyet!
Az már csak hab a tortán,hogy ha pusztán a Trinity IGP-ből akarnak Firepro-t kialakítnai, az valószínű olyan gyenge lesz, mind az NVS család, amit a GT540M-ből kreáltak. Talán tudhatod, h nem mérhető össze egy Quadro-val. Bocsika
Elképzelhető, h ütősebb is lehet az NVS-nél, de ez mit sem befolyásol, ez nem ideillő.MÁS:
Témánál maradva, azért én megnéznék még egy olyan 7640G tesztet, ahol vagy 15-20 játékon mérik le, a teljesítményben alatta, és fellette található konfigokkal egyetemben.
Hátha tud valaki ilyet.Számomra lezárt, tesztet, linket várnék, ha valaki tudna!
-
-
VaniliásRönk
nagyúr
A benchmark pontszámokba viszont ált. pont az Intel nyomására a CPU is beleszámít, míg játékok esetében a CPU szerepe többnyire jelentéktelen egy IGP mellett, a Trinity IGP-je mellett is. (leszámítva talán egy-két optimalizálatlan RTS-t)
A FirePronak annyi köze van hozzá, hogy egy sima Radeon és egy FirePro között nagyjából csak a driver a különbség, a speciálisan optimalizált meghajtót fizeted meg. Az AMD meg fog jelenni Trinity APU-kkal a FirePro termékcsaládon belül, annak pedig semmi akadálya, hogy ezt mobil platformon is megtegyék. Ergo a noti IGP-je olyan szolgáltatásokat és minőséget biztosíthat, mint akármelyik FirePro, dedikált hőerőmű nélkül.
Nyilván mindegyiknek működnie kell software rendererrel, már csak azért is, mert a 3D-gyorsítás eredményezhet grafikai hibákat egy FirePro, Quadro mellett is. Ettől a sebesség, vagy sokkal inkább lassúság nem fog sokat hozzátenni a produktivitáshoz. Míg ez egy egyetemista esetében a nagy kaland kategória, addig egy cégeknek ez súlyos pénzekbe kerül, és marhán nem mindegy a pénzösszeg előjele.
Unalmas az értetlenkedésed, ha érdemben akarsz hozzászólni, akkor próbáld felfogni amit mások írnak.
-
darvak
senior tag
Elektronikában nincs olyan véletlen, minden tervezhető, ha valamire azt szeretnénk, h kevésbé legyen tartós, csak 1 kicsit több hőt kell adni neki.
Hát igen, nem is új gép, becsüld meg! Mai gépekről én nem merném ezt állítani.
Jóvan amcsi piacon fele annyiba fáj minden műszaki cucc, ezért ez nem lehet mérvadó!
Tudom még garancia kiterjesztéssel is jóvétel (itthon ugye max 1 év gari lenne egy kintről behozott gépre).
Opciónak létezik, de szerintem ha elkezdeném ajánlgatni a notebook topikba, kis százalék venné meg külföldről. -
150K?
Itt írta az egyik kollega, hogy A10-et hozott 120-ért..."Manapság már a belépő üzleti gépek se nagyon bírnak ki 5-6 évet, mégha csak IGP-vel szereltek sem. Jóval előbb kell szervízbe vinni."
Van két, sokat szidott Centrino-s Fujitsu Lifebookom. Hát, azok 2007-esek, még mindig mennekNyilván, mert a Pentium M nem melegszik annyira, mint az i akármennyi. Több hőt elég nehéz olyan kis helyen kordában tartani.
De különben azért szomorú, hogy a 100 ezres laptop majdnem hogy direkt nem húzza 1-2 évnél tovább.
Pedig megfelelő oprendszerrel még az 5 éves gépek is használhatóak."Gyárilag a jó hűtés tényleg ritka, sőőt meglepő, h egyes gépek milyen hűtéssel jönnek ki
"
Na az biztos.
Acerekben leragasztott hűtőnyílások? -
darvak
senior tag
Tudom, h nincs, pont azér még értelmetlenebb.. Pont erre próbálnálak ráébreszteni.
Hasonló szintű? Egyelőre úgy néz ki, h GT635M-met is meg fogsz kapni 150K alatt! Közelébe sincs a 7640G! DE ott már az A10-es is kullog.
Magamnak én se vennék dedikákt gpu-t, mert én nem játékra venném + csakis üzleti gépet.
Manapság már a belépő üzleti gépek se nagyon bírnak ki 5-6 évet, mégha csak IGP-vel szereltek sem. Jóval előbb kell szervízbe vinni.A consumer kategóriában meg hosszú tartósságra hivatkozni elég lutri.
Gyárilag a jó hűtés tényleg ritka, sőőt meglepő, h egyes gépek milyen hűtéssel jönnek ki
Nem kezdtem volna el irogatni, ha ebbe a Z585-be A10 lenne. Az A10-zel ki vagyok békülve. A8-cal csak akkor lennék, ha max 150-be fájna kártya nélkül, Probookba meg mondjuk max 175-180.
(#131) Mr. Double B
Heh
Azt hittem az itthoni ÁFÁ-ra gondolsz, azzal nem áll meg 600 alatt sem. De még az se rossz ár!!
-
Korábban pont ezen kattogtunk, hogy az A8, A10-nek pont dedikált kártya nélkül lenne értelme, és nem kapni ilyet.
De elolvastad, amit írtam? Arról volt szó, hogy ha a közelében van a dedikáltnak, akkor már megérheti, amennyivel olcsóbb.
"Hűtés kérdése, h most rossz-e a dedikált gpu, sokan vesznek hűtőpadot."
Nem sok olyan noti van, amiben ez jól van megoldva. És az nem vigasztal, ha éppen megdöglött a géped. A hűtőpad ellenére.
Ha meg már hűtőpad, akkor asztali gépet is lehet venni - a nozinak pont az a lényege, hogy összecsapod, és viszed... és ott használod, ahol vagy... Nem hogy még 20 kiló cuccot cipelsz hozzá. -
darvak
senior tag
Hát én is ezt mondtam, ha nem vetted volna észre!
Amihez nem kell profi kártya, arra nagyjából elég az IHD4000 is, amihez egyik sem elég, ott cpu számolás lesz (amiben Intel erősebb).Ezen kívül marad az AMD IGP-nek előnye játékok terén az Intel IGP-vel szemben.
Dedikált kártyás konfigokhoz ne mérd, h azoknál olcsóbb lehetne, mert nem lesz!
1évvel ezelőtt vettél GT525M-met, manapság abban az árban Gt630M van (már 130K-tól)!!Erőben meg persze, h nem veszi fel a 7640G a versenyt a GT630M-mel!
Hűtés kérdése, h most rossz-e a dedikált gpu, sokan vesznek hűtőpadot.
Üzemidő? NA igen, úgy persze hogy rövidebb kártya nélkül.De mindez semmit sem tesz--->Inkább mutass már nekem légy szíves A8 konfigokat dedikált kártya nélkül! Itthonit
-
-
darvak
senior tag
válasz
VaniliásRönk #123 üzenetére
Ennél a gpu teljesítményeknél a gpu nagyobb korlát, mint a cpu.
SB gaming 1
SB gaming 2
Ivy gamingMilyen tévképzetre gondolsz?
Mi köze ehhez a Firepro-nak
.Handycap? Igen, most azt mondod az Intel előny az nem is előny
3D gyorsítást maximum akkor nem használnak ilyen programokban, ha nem lehet bekapcsolni hardware és/vagy driver problémák miatt
Írhatnál konkrétumot is, mert nem általános,amiről írsz.
Maya, Solidege, Archicad, Nemetschek,Cinema4D stb., mind-mind renderelhető gpu nélkül.
Kölönben csak Firepro-k és Quadro-k repkednének.(#125) stratova
Jah, aki gpu teljesítményt vár vékony laposoktól..Azokban nincs is erős gpu, de általában 17WTDP, az már teljesen más.
DE tudom mire gondolsz
(pl probook, latitude stb..), csak most éppen 15.6"-ról van szó, nem kéne belekeverni.
Jaj ne forgassunk már ki mindent, hiszen ez csak azt mutatja, nem cpu limit, legalábbis Intel oldalról!
-
VaniliásRönk
nagyúr
Sok felhasználónak szempont a játék, amire a jellemző 1366x768-as felbontáson a Trinity bőven elég, régebbi játékokban akár high+ részletesség mellett is. Dedikált VGA-t azért hajkurásznak sokan, mert pontosan olyan tévképzeteik vannak az Intel IGP-k miatt, mint neked.
A felsorolt CAD programok esetében helyből handicappel indul az Intel még egy sima Catalysthoz képest is, egy ezekre optimalizált FirePro driver meg egyszerűen földbe döngöli. 3D gyorsítást maximum akkor nem használnak ilyen programokban, ha nem lehet bekapcsolni hardware és/vagy driver problémák miatt. Ami megint jellemzően az Intel IGP-k problémája.
#122: Benchmarkokban a CPU is igen jelentős tényező, játékokban ált. nem. A Trinity meg valójában az itteni eredményeknél is erősebb, csak normális RAM-ot kell alápakolni, a legtöbb gép éppen ezért gyárilag 1600-as RAM-mal jön.
-
darvak
senior tag
Igaz a Noteboochek-en csak 2 benchmarkból gyúrták össze, abból csak 1 releváns.
Náluk jóval gyengébben muzsikált. Igaz ők semmihez nem nyúlnak, se a driverhez, se a konfighoz.
Benchmarkokba gyengébbnek látszik, de ezek szerint sikerült a játék teljesítményre rágyúrni.
Medium teljesítményen a GT525M is hozza a 7640g szintjét (pl Starcraft 2, Dirt 3-ban), úgy tűnik a high régióba jöhet ki a különbség, de ez erősen játékfüggő.
-
villamos
őstag
Mire gondolsz? Jó kis gép, csak kérdés, hogy jó vétel volt e. Még nem laktam be igazán. Jól össze van rakva, a billentyűzetet szokni kell, meg azt hogy ha a géphez érek, akkor hideg, mert fém. A kijelző színei szépek, de a gép hangja is teljesen rendben van.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A HD 7640G játszva elbánik a GT 525M-mel. Ez az általános baj a tesztelőkkel is. Azt hiszik, hogy ez IGP azt jelenti, amit az Intel ad, amiről az a sztereotípia, hogy nem elég gyors. A gond az, hogy ezt kiterjesztik az AMD IGP-jére is, ami már elég gyors. A HD 7660G nagyjából annyit tud, mint a DDR3-as GT 540M.
De nyilván nem szokás IGP-t hasonlítani a dGPU-hoz, mert a dGPU az komoly kellemetlenség egy muxless átkapcsolással, amit ma alkalmaznak a gyártók.
A HD Graphics 3000-nek sosem a teljesítménye volt a baja. Tud amennyit tud, szerintem az a legnagyobb gond, hogy már csak legacy támogatás van hozzá, pedig nem öreg a hardver.
(#114) stratova: A nagyobb teljesítmény az igaz, de a fogyasztás már nem. Két Piledriver modul kevesebbet fogyaszt, mint két Ivy Bridge mag. Ezért van már az AMD-nek négymagos ULV APU-ja. Az IGP viszont többet eszik az Inteles megoldásokhoz képest. Az Intel ezért nem csökkenti jelentősen a mobil IGP-k teljesítményét az asztali verziókhoz képest. Az AMD a mobil IGP-k órajelét már csökkenti az asztalihoz képest, mert többet fogyaszt, mint az Intelé. Persze olyan jelentős eltérések nincsenek. Mindkét cég nagyjából fele-fele arányban osztja ki a TDP keretet. Az AMD annyiban van előnyösebb helyzetben, hogy a Trinity át tudja lapolni ezt a PowerTune technológiával, így nem kell fixen hozzárendelni az egységhez a fogyasztási szintet. Az Intelnek ezt fejlett energiagazdálkodás nélkül direkten meg kell tennie az IGP-re.
-
villamos
őstag
Nos, én elkövettem azt a botorságot, hogy megvásároltam egy ilyen gépet, illetve az A6 4400 -as CPU val szerelt változatot. Annyi benne a csavar, hogy a gyári 4 GB -os modul mellé kaptam még egyet, így 8GB RAM van benne. Az A8 -a verziónál kb. 30k -val volt olcsóbb...
-
darvak
senior tag
válasz
VaniliásRönk #116 üzenetére
Hát inkább profi kártya, ha már támogatottság.
A 7640G meg alulról súrolja a GT525M szintet. Ez azért nem az a teljesítmény, amiért érdemes lemondani a jóval olcsóbb, de jóval erősebb dedikált gpu-s konfigról. Persze nem árt a jó hűtés.
Másképpen, te megelégelnéd a 7640G erejét, ha játékra keresnél gépet?Mert ha kiveszed a játékot, akkor már HD3000 is elég általános célra, sőőt AutoCAD-re, ArchiCAD-re használatra is. Ma még sok progi cpu-ból renderel a 3D-hez.
Nyilván erősebb, mint az Intel, nem is védem.
Csak,én már a HD4000-nél is ezt láttam. Játékra nem az igazi, azon kívül meg amire 1 átlag usernek kellhet, arra már az előd is elég volt. Nyilván szép és jó a kompatibilitás fejlődés.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Egy notebookban a dedikált GPU komoly hátrány, akkor is ha lehet kapcsolgatni. Profi munkához meg elsősorban profi driver kell, amivel az AMD rendelkezik és nyugodtan rá lehetne pakolni egy notira is. Amint elkészülnek a validálással és megjelennek a Trinity alapú FirePro termékek valószínűleg lesz is ilyen noti.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
stratova #109 üzenetére
A c2c összevetés ma már nem túl reális, mert a lehetséges órajelet minden dizájnba beletervezik. Sokan azt hiszik, hogy az órajel egy könnyen állítható dolog, ami alakul, ahogy alakul, de valójában egy grafikus vezérlő magas órajeléért komoly tranzisztormennyiséggel kell fizetni. Nem véletlen, hogy az NVIDIA nem használ a Keplernél shaderórajelet. Az nem volt ingyen a korábbi architektúrákban, így bele volt tervezve az SM-be, hogy magas órajelen fog menni. Ugyanígy az Intel IGP-kbe is bele van tervezve a turbó.
Ma a c2c nem ér semmit, mert ez a kérdés a tervezésnél dől el, és nem a technológián. -
glutamin
őstag
Teljesen egyetértek. Kb semeddig sem tartan egy nagyobb gyártóttól kérni egy egyedi kiépítésű referencia laptopot, asztali gépet stb-t, amjd azt küldeni mindenhova tesztelésre. Annak idején az Apple is bepróbálkozott aklónokkal, amiből hamar ki is hátráltak.
(látom közben, hogy ilyen már van amúgy)
A mostani teszt kb arra volt jó, hogy az átlagember elkönyvelje az AMD vereségét.
-
stratova
veterán
válasz
stratova #109 üzenetére
Ez viszont nem azt jelenti, hogy HD 7620G megfelelő kiszolgálásához, 3 GHz-es 2 modulos CPU rész kell, csak a 25 W-os i7-tel való versenyhez dukálna egy 3.1-3.2 Ghz-es ellenfél (ami nyilvánvalóan lehetetlen ilyen körülmények között).
Cserébe épülhetne komoly GCN dVGA-s gép teljesen AMD alapon, a MSI GX60 HD 7970M-je is biztosan jó néven venné, ha 2,7 GHz-en pörögne mellette az A10.
-
stratova
veterán
Ok, én csak azt írtam amit láttam, már az is figyelemre méltó, hogy nem Trinity-nek ideális környezetben pár esetben CPU-limites játékokat is beleértve jött ki 20% előny egy nála 31%-kal magasabb órajelen üzemelő de fejletlenebb GPU-val szemben (tehát nem optimális körülményeket nézve is 57%-kal erősebb HD 7660G c2c).
Még a 25 W-os kategóriában is tudná magát tartani az A10-4655M-féle 7620G az i7-3555LE 550 MHz-es HD 4000-ével szemben, csak a CPU magok fogyasztanak még sokat a magasabb órajelhez (itt 2,5 ellen 3 GHz feletti CPU kellene) és a ott a gyártástechnológiai hátrány is (22nm vs. 32nm). -
darvak
senior tag
válasz
Mr. Double B #100 üzenetére
400 dodóért? Ne viccelj már!
Amcsiba is 500-tól indul!
Ha neked sikerült 400-ért kifogni, az elég jó vétel volt
Persze dobjál csak fel, meg terhelés teszteket (hőmérséklet). Kár,h csak 1 hónap múlva! -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
stratova #106 üzenetére
Ráver az 80%-ot is, ha komplex a terhelés, értsd nem medium beállításokkal. Ilyen környezetben csak a jobb driverből származó előny jön ki a stratégiai játékoknál és OpenGL alatt.
Ezekre a legjobb példa a Just Cause 2 volt egy tesztben. Lowon a Trinity 33 fps-re volt képes, és alig volt gyorsabb az Ivy-nél. Highon a Trintiy 31 fps-re esett (-2 fps-be került a grafika jelentős növelése), míg az Intel 15 alá csökkent, vagyis elvesztette a sebesség felét. Erre nagyon kevesen jönnek rá. Márt az AMD guide-jaiban is benne van ez, hogy ne féljenek a tesztelők magas grafikán tesztelni. Úgy tervezték az IGP-t, hogy bírja. -
stratova
veterán
Szerintem A8-4500M szimplán rosszabb lapka.
A8-4500M 2 modul 1.9@2.8 GHz, HD 7640G 256:16:8 496@685 MHz 35 W
A10-4600M 2 modul 2.3@3.2 GHz, HD 7660G 384:24:8 496@685 MHz 35 W
A10-4655M 2 modul 2.0@2.8 GHz, HD 7620G 384:24:8 360@496 MHz 25 W
A8-4555M 2 modul 1.6@2.4 GHz, HD 7600G 384:24:8 320@424 MHz 17 WUtóbbinál már gyanúsan kevés lehet a CPU (saccra kb. i3-2357M-i3-2367M), de kétlem, hogy lenne erősebb GPU 20 W-os TDP alatt.
Ahol járt a Conal referencia noti 2x2GB 1600-as RAM-mal átlag 20%-ot vert HD 7660G a 650 MHz-es HD 4000-re kb. HD 6630M szintet érve el.
-
lenox
veterán
válasz
stratova #104 üzenetére
Hat igen, erre a platformra valamiert en se lattam ertelmes tesztet, ahol megfeleloen ott lenne minden jatekos es teljes koruen le lenne tesztelve.
En meg azt a magyarazotot tudom elkepzelni, hogy a mobil trinity a tdp limit miatt nem megy gyorsabban, de akkor tobb szamolo egyseggel sem fog sokkal gyorsabban menni olyan esetben, ahova a cpu es igp egyszerre kell, tehat pl. a jatekok egy reszenel. De ez csak talalgatas.
A 17 watt azert komoly limit, szoval lehet, hogy van hatasa a teljesitmenyre, jo lenne latni egy tesztbol ezt is.
Meg az jut meg eszembe, hogy a tesztek gondolom bedugott toltovel voltak, jo lenne azt is latni, hogy mi van, ha akkurol mennek a gepek.
-
stratova
veterán
Egyelőre még kissé hiányos Ivy Bridge alapú processzorokat felvonultató adatbázisunk; a 35 wattos TDP osztályból még csak az i5-3210M-et teszteltük, az i3-3110M még várat magára, helyette a 17 wattos i3-3217U ugrott be (2,4 GHz helyett 1,8 GHz).
Ebből számomra nem egyértelmű melyik HD 4000 szerepelt a táblázatban, csak az hogy az i3 vonalat i3-3217U képviseli i3-3110M helyett. Nem találtam még meg a vonatkozó helyi notiteszteket. De ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni:
Csakhogy a tesztben szereplő Radeon HD 7640G a széria közepes darabja, van ennél lényegesen erősebb megoldás is a talonban. Az A10-4600M APU-ban lévő HD 7660G-nek másfélszer annyi számolóegysége van, és Turbo órajele is magasabb egy kicsivel, így tesztalanyunknál határozottan komolyabb eredmény várható tőle.
Intelnél mindenhol teljes értékű a HD 4000 mindössze az órajellel variálnak. Így a kisebb mértékű eltérés tán még ULV Ivy-nél is érthető. Csak nekem furcsa, hogy többnyire gyorsult HD 4000 kétcsatornás módban, viszont magas beállításokkal csak egycsatornás adat szerepel? Valami nem tetszett neki?
-
válasz
Mr. Double B #100 üzenetére
Az durván jó annyiért
-
Mr. Double B
tag
Én is fél éve keresek Trinity-s notebookot, de még külföldön is alig van. A hónap végén megyek a nagy vizen túlra és egy jó ideig kacérkodtam a HP 6Z-1000-es Sleekbookjaval, illetve a Samsunbg 14"-es 5-ös szériájával. Akciósan mindkettőt kb 700 dolcsért tudtam volna elhozni A10-4655m-el...
Aztán 2 hete kifogtam egy akciót és az itt tesztelt Lenovo Z585-öt vettem meg A10-4600M-el, 6Gb (dual channel) RAM-mal, diszkrét VGA nélkül áfástul 520 dollárért. Ez 120k HUF...
Ha van rá igény szívesen feldobok ide pár benchmarkot November elején. (Win7 + HDD aztán Win8 + SSD is lehet, mert ugyis upgradelek azonnal).
-
A mérések nem egy időben készültek.
Amikor az AMD-t tesztelték, akkor nem volt két 1600-as ramjuk, az Intel mérések korábbiak, így azok más modulokkal készültek.A mobil Trinity meg gondolom még javulni fog driver oldalról.
Amúgy @Atocha : , nekem is fura, hogy régebben rengeteg olcsóbb gép volt Turion X2 procikkal, mostanra alig van már valami AMD...
-
lenox
veterán
Akkor valoszinuleg nem figyeltel elegge, mert eleg egyertelmuen az a kerdes, hogy ha az egyik ram 1600-as a masik 1333-as, akkor hogyan lehet, hogy csak az amd-nel jar single channelben 1600-zal dualban meg 1333-cal, az intelnel meg egy nem megadott, de azonos frekvencian? En azt gondoltam, hogy azert mert ott single-ben is 1333-zal jart. Ha nem, akkor viszont ezzel a ket rammal ott is kulonbozovel kellett volna jarjon. De ha maskor lett merve, akkor nyilvan mas ramok is lehettek, kerdes, hogy azoknak mi volt a frekvenciaja.
Abban is biztos vagyok, hogy a core i3-as hd4000-es a fasorba sincs egy trinity igp-hez
En is igy gondoltam, de ez a teszt nem ezt tamasztja ala. Vagy a meressel volt valami problema, vagy a mobil trinityvel. Van ugye a6-4455m is 17 wattal, gondolom az kellene a 17 wattos i3 ellenfele legyen, de az meg lassabb igp-ben.
-
Atocha
senior tag
Ne haragudj, de nem vagyok biztos benne, hogy érted.
Mindegy milyen rendszert használsz, amd vagy intel, a kettőnél ez ugyanúgy fog működni, mindkettőre egyformán érvényes.
Ha van egy alaplapod, amiben van 4 memória foglalat és 4 különböző sebességű ramot teszel bele, az összes ram a legkisebb sebességével fog menni. Mivel ugye a legkisebb sebességű ram már nem tud gyorsulni. ( a tuningot most hagyjuk )Az amd-nél és főleg az apuknál azért fontos, hogy dual és ráadásul magas órajelű memóriát használj, mert a benne lévő vga-nak elég nagy az étvágya adatátvitel szempontjából. A prohardveren már erről is volt pár cikk. A pontos működést én sem követem le, de minél nagyobb sávszélességű ramot tolsz alá, annál gyorsabb tud lenni egy apu vga része.
Ezért fontos, hogy dual és minél magasabb órajelű ram legyen a trinity mellett.
(ha valahol tévedek javítson hozzáértőbb)Abban is biztos vagyok, hogy a core i3-as hd4000-es a fasorba sincs egy trinity igp-hez, csak mivel a srácok is beleütköznek abba, hogy nincs rendes trinity laptop, nincs +1 1600-as ram ilyen vagy olyan okból, akkor sajnos a teszt is fals lesz. Ez van sajnos.
Amint lesz rendes lapos, biztos vagyok benne, hogy a srácok pótolni fogják a teszt hiányosságait.(#96) wednesday
Alapjában véve ugyanazt írod amit én, csak másképp. Sz@rban a haza amd tájon és nem látom a megoldást. Bár nem is nekem kell meglátni, én max reménykedhetem.
Őszintén szólva szurkolok az ARM-nek kegyetlenül. Idővel talán látnak majd bennük a gyártók elég fantáziát, hogy laptopokat építsenek rá. Win8, linux disztrók és talán még androidot is lehetne rájuk tolni. Egy 4 magos S4 proci már talán most elegendő teljesítményt nyújtana otthonra. Office, film, zene átlagembernek bőven elegendő és akkor még nem is Coretex-A15-ről beszélünk. Na meg talán 2x4 magot is betokoznak egyszer mint anno az intel a core2quad-al. -
wednesday
őstag
"Én jómagam is szeretnék egy Trinity lapost, de annak ellenére, hogy 1000db-os listákat látok, vadászni kell az AMD-s laptopokat és ha találok is, valami mindig el van benne szúrva!
Elkeserítő!
"
Ez a legnagyobb baj szerintem. Lehet, hogy sokan Intelt kérnek, de vannak olyanok, akik még azt sem ismerik. Az egyik gép Asus, a másik HP, ők a gyártók ennyi. Most is volt anyámnak egy ismerőse, akinek kellett ajánlani egy notebookot, mert semennyire sem ismerte őket. Semmilyen AMD-s gépet nem tudtam ajánlani, mert a konfigurációk összeállítása mindig rosszabb, mint az Inteles gépnek tetejébe sokszor drágább is. Úgyhogy maradt egy i3-as HP.
Még akkor sem lenne könnyű a helyzetem egy Trinitys gép kiválasztásánál, ha: 1, nem számítana a pénz, 2, bármelyik papíron lévő gépet megkaphatnám (tehát nem számít, hogy egyáltalán kapni lehet -e valahol, itthon, külföldön).Szerk: Igen még valami. Ez egy tipikus ördögi kör. A gyártók nem gyártanak szélesebb választékot AMD-s gépekből, a forgalmazók nem hozzák be őket az országba, mondván senki sem keresi őket. De ez nem is fog változni, mert EBBŐL a választékból, senki nem fog választani
Magától nem fog megugrani a kereslet. Még az sem, aki direkt Trinityre vadászna. Aztán lehet mondogatni, hát tessék, nem keresik az emberek, minek ide AMD noti. -
-
Ha egy 1333-as, és egy 1600-as modult pakolsz össze, akkor mindig a lassabb órajelen fog járni mind a kettő...
Az Intel mérés meg nem akkor készült, amikor az AMD-s, korábban írták, hogy nincs mobil i3-ról mérésük.Nem frissen mérnek mindent az adott teszthez. Gondolom akkor volt 2db 1600-as modul. -
-
Oneill90
csendes tag
"2 GB DDR3 memóriája pedig 128 bites buszon és 900 GHz-en jár."
Szép is lenne
-
lenox
veterán
Az nem fura kovetkeztetes, hogy az amd gpu jobb, ha a meres szerint a 35 wattos trinity picivel verte vagy egalban volt a 17 wattos i3-mal? A nem mert fuzios teljesitmenyt szerintem tippelni eleg nehez, mivel a magam reszerol azt tippeltem volna, hogy jatekban is szarra veri az amd a mezei i3-at is, nemhogy a 17 wattost, de ezek szerint nem, ami tobb, mint meglepo. A harmadik kerdes, hogy az i3-ak is supportaljak az 1600-as memoriat, miert csak az amd-nel van emlitve, hogy dual channelben ott csokken a memoria orajele, az i3-nal nem csokkent?
-
Atocha
senior tag
Üdv!
Az este átgondoltam a dolgot. Valójában az amd-nek tényleg nincs más választása, mint pénzelni a programozókat, hogy az apukra írják a progikat, kihasználva a beépített igp-t. Ahogy a májkrémszoft is mondta, hiba, ha csak vga-ként gondolunk rá, hisz sok minden másra is lehet használni. Inkább egy társprocesszor, mint vga. Erre viszont programokat kell írni. Ezért jött létre a hsa szabvány is, hogy a lusta programozók is simán használhassák, könnyedén programozzanak az apukra.
Ez eddig rendben is volna. Az amd-nek nincs pénze, hogy pénzelje a programozókat és még megfelelően be is reklámozza azt. Szóval lehet lesznek rá megfelelő programok, talán még megfelelő számban is, de nem látom a nagy képet min is fog ez változtatni.
Mert a gyártókat ugyanúgy rákényszeríti, a megfelelően hosszú terméktámogatásra, amit Abu szerint be is építenek az árba. Emiatt magasabb lesz egy-egy modell ára. Ezért kevesebb modellt fognak tervezni, legyártatni. És megint ott vagyunk, hogy mivel nem ismerik az emberek, nem is fogják keresni. (hozzám is akárki bejön, kizárólag úgy kezdi, hogy intel laptopot akar venni. 10-ból 8x még ma is odabiggyesztik hogy P4-est. Ekkor lövöm magam fejbe, de mosolygok, foglaljon helyet és a corei3-ast úgy eladom neki p4-esként, ahogy azt csak el lehet képezni)
Tehát van egy probléma, ami megmarad, legalábbis ahogy én látom. Vagyis nem látom. Vagyis fogalmam sincs, hogy fog ebből kimászni az amd.
Én jómagam is szeretnék egy trinity lapost, de annak ellenére, hogy 1000db-os listákat látok, vadászni kell az amd-s laptopokat és ha találok is, valami mindig el van benne szúrva!Elkeserítő!
Ha a fentebbi fejtegetésre van valakinek valami épkézláb megoldása, ötlete akkor szívesen várom, hogy valaki megcáfoljon! Sőt! Szurkolok neki!
Remélem a válasz az eladásokat is tükrözni fogja.Köszi!
Atocha -
VaniliásRönk
nagyúr
Az alulfeszeléssel az a baj, hogy az ilyen programok kiütik a proci saját energiagazdálkodását, ami a feszültségeket tekintve nem ilyen bátor, viszont sokkal okosabb. Annó a QL-62-mel próbáltam játszadozni, de fogyasztáscsökkenés helyett fogyasztásnövekedés volt az eredmény lényegesen alacsonyabb feszültségen és órajelen is, plusz a stabilitás sem volt 100%-os. Nem tudom viszont azóta mennyit fejlődött a K10Stat. (a Duron 1GHz és a Geode NX 1750 igen jól reagált a PowerNow! felülvezérlésére, de azok még egyszerűek voltak mint a faék)
-
stratova
veterán
válasz
VaniliásRönk #85 üzenetére
Az érintettek az órajel emelésével párhuzamosan a feszültséget is csökkentették, persze nem kell mindig így járatni, profilként elmenthető:
Use PSCheck and force turbo at 2700MHz, it will be better than you could imaging.
Also bring both your North Bridge (NB) states to the 1600MHz max, this has will give to a slight boost. You can lose some voltage here to if you wish, but I cannot see how much difference it will make yet.
Make sure you only leave one p-state, that one being Pb1 and just to save on power and improve thermals you should be able to drop the voltage down 0.05vStock Turbo & Voltage = 2700MHz @ 1.125v
Stock Turbo & Under-Voltage = 2700MHz @ 1.075v
Prime 95 alatt 85 helyett 75 °C-ra állt be így az APU a tulajnál. Llano-nál, azért valamivel nagyobb volt a mozgástér a feszültségeket tekintve.
Ha az órajelemelést nem is feltétlenül, a feszültségcsökkentést mindenképp érdemes kipróbálni, órajelcsökkenés egyébként elérhető pl. a legkisebb 1400 MHz-es P4 state akár 800MHz 0.688 V-ra is redukálható, tovább növelve az amúgy is jó üzemidőt. Core i-nál ugye ezek egyikére sincs mód. -
VaniliásRönk
nagyúr
"akad olyan külhoni tulaj is, aki A10-4600M-re ráerőltette az állandó ~2700 MHz-et"
Ez az amit egy notival nem szabad csinálni ha hosszú távra tervezel vele. A szutyok RoHS forrasztások még rövidebb ideig bírják az extra hőterhelés miatt, plusz a legtöbb noti váza közel sem tekinthető merevnek, annyira deformálódik, hogy feszültséget adjon át az alaplapnak, ami szintén nem tesz jót a forrasztásoknak, alaplaphibával garanciaidő után meg mehetsz a sóhivatalba.
-
stratova
veterán
Asztali teszt alapú Brainstorming: ha Trinity-nél Llano c2c 17,5%-kal gyorsabb és ez órajellel arányosan kompenzálható, akkor a 35 W-os kategóriában:
A6-3420M: 1500@2400 MHz +17,5% -> 1762,5@2820 vs. A8-4500M 1900@2800 MHz
A8-3520M: 1600@2500 MHz +17,5% -> 1880@2937,5 vs. A10-4600M 2300@3200 MHzA K10stat-es Llano nyomán már akad olyan külhoni tulaj is, aki A10-4600M-re ráerőltette az állandó ~2700 MHz-et is (első turbo core lépcső, 4 magon). Ez kb. egy 2300 MHz-es Llano-hoz hasonlítható CPU-ként, esetleg Core i3-2310M ill. Core i5-2410M-hez (szolgáltatásban viszont akár i5-2520M-hez is vt-x és vt-d-nek megfelelő amd-v és iommuv2 megléte miatt, ha minden igaz).
-
stratova
veterán
válasz
VaniliásRönk #82 üzenetére
Ez szomorú. Mondjuk HP nélkül lehet arról sem tudnék, hogy AMD-nek volt valaha (2010) 45nm-en 2.6 GHz-es 25 W-os besorolású Phenom II X2 P650 mobil procija pl. a Probook 4525s-ben vagy valamivel lejjebb a HP 635-ben.
Remélem A10-4655 nem jut erre a sorsra. -
VaniliásRönk
nagyúr
15.6"-os méretben azért ha akarsz tudsz venni AMD-s gépet, a probléma ott kezdődik, hogy ha egy kicsit is eltérnek az igényeid az átlag *******étól, akkor elég kompromisszumkésznek kell lenned a kevésbé fontos paraméterek tekintetében. Ahogy te is írtad, az AMD diszkriminálva van az összes igényesebb típusból, holott sok esetben min. versenyképes alternatíva lenne. Pl. itt nem csak az N56DP nem kapható a nagyobb üzletláncokban, de semmilyen Brazosnal komolyabb AMD-re épülő ASUS notebook sem. A HP-tól szoktak lenni gyakrabban, a többiektől max. elvétve.
-
_Oscar
tag
Legtöbben vásárlónk úgy keres gépet, hogy i3, 4-8GB memória és 1GB-os videókártyát akar netezésre (és legyen persze 100e). Ha azt mondom, hogy nem kell dGPU netezni, akkor meg néz hülyén. AMD-t meg ne is ajánlgassak neki, mert az kazán.
Arról se feledkezz meg, hogy az Intel a nagyobb kereskedőpartnerek zsebét is kitömi dellával. Illetve premizálja is őket az eladások után. Engedi azt, hogy AMD is legyen a polcon, de bukod a prémiumot, ha túl sokat adsz el belőle. Konkrét számokat nem ismerek, viszont minél több magasabb kategóriás CPU-t tolsz el, annál magasabb a jutalék.
-
stratova
veterán
válasz
VaniliásRönk #79 üzenetére
Jó, hogy nem nekem kellett az utolsó mondatot leírnom, mert megtetted helyettem.Ezen a vonalon kb. a HP lenne az egyetlen hazai reménysugár a korábbi Probook nyomán, bár nem tudom pl. külhonban kapható-e Asus N56DP matt netán IPS kijelzővel, mert a maga nemében egy igen potens gépnek tűnik
A teszt alanya egyébként még rendelkezésre áll s esetleg várható 1600-as két csatornás tesztfrissítés vagy már nincsen mód a tesztelésre?
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ez nem csak Magyarországon van így, az AMD-s modellek ha léteznek is nem kapni őket retail store-ban, max. elvétve, a gyártók saját disztribúciót meg csak az USA-ban biztosítanak. Ugye nem nehéz kitalálni ki áll emögött még mindig?
#20 Abu85: Amit a gyártók terméktámogatás címszó alatt biztosítanak a termék árába beépített sarcért az egy vicc, ez az egész csak alibinek van fenntartva, hogy egyrészt jól le lehessen húzni a vevőket a semmiért (90%+ soha sem hívja fel a supportot, aki egyszer felhívja az is rájön hogy felesleges, többet nem próbálkozik), másrészt hogy megfeleljenek a törvényi előírásoknak. Extra hozadék, hogy erre hivatkozva versenyhátrányba kerül az AMD így könnyebb megmagyarázni miért forgalmaznak túlnyomó részt Intel gépeket, ami utóbbi részéről "kedvezményeket" von maga után.
-
stratova
veterán
Remélem bejön nekik ez a stratégia és szélesebb körben elterjed a márka, mert ha ez így megy kb. Kaverinél járunk, mire normális hazai lokalizációjú komolyabb gépet kapni (megjegyzem A6-3630MX-es Probook b volt, szóval egy A8-Trinity-vel is ki tudnék békülni).
Ebben a kicsi és szegény országban is gazdára talál nem egy 200-300e feletti notebook, ettől még mehetnek a víz alá száradni, mert lassan meggyőződésem, hogy szándékosan hoznak ki kevéssé versenyképes gépeket a gyártók idehaza és ez nem AMD-n múlik.
Bármilyen előrejelzés, hogy mikorra számít Rory komolyabb térnyerésre a HSA révén?
(#77) Abu85 Erre egyébként gyönyörű példa az alsó/alsóközép kategóriás dVGA-val szerelt üzleti Inteles konfigurácók jó része. (Vostro HD 6630M, Probook b 7570M, Elitebook, Dell Latitude HD 6470M stb.). Ami nem munkaállomás kategória azt kb. mind képes lenne kiváltani egy HD 7660G, de már a 6620G sem volt ebben rossz.
-
-
Remélem bölcsen használják fel azt a kis pénzt!
De az miért lehet, hogy szinte mindegyik Trinity-s laptopba raknak egy dVGA-t? Néha még 7470-el szereltet is lehet látni, pedig az aztán igazán felesleges A8/A10 mellé, csak hőt csinál és emeli az árat. Komolyan nem fér a fejembe.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A meghibásodás az más ügy. Azért a gyártó a felelős teljes mértékben.
Gondolom abból, amiből az elmúlt negyedévben is. Készpénzük pedig 1,5 milliárd dollár. Igen Rory felrakott mindent a HSA-ra, de mivel beállt az ipar mögé, így most gyakorlatilag kivégezhetik az x86-ot, mint értéket. Ezt az alkalmat meg kell ragadni, mert véget lehet vetni egy monopóliumnak. Nem véletlen, hogy fél év alatt odaállt a HSA mögé mindenki aki számít.
Szerinted az AMD-t érdekli, hogy hazánkban mit lehet kapni? Mi a Magyarország vagyunk, senkit sem érdeklünk. Egy szegény országnak tartanak minket, így is célozzák meg a piacunkat. -
stratova
veterán
Nem tünik új keletűnek ez a nézet, ha nem több százezres masszív gépet vesz az ember, akkor rendszeres hordozás mellett egy átlagos notebook még garanciális idő alatt képes elromlani, akár van terméktámogatás akár nincs. Az OEM-eknek az a jó ha a felhasználó egy-két évente kénytelen gépet cserélni. Asztalinál a komoly költséggel járó meghibásodás veszélye ehhez képest minimális.
De, ha már AMD-nél tartunk, értem én, hogy a jövőbe mutató fejlesztésükhöz akarnak megnyerni minél nagyobb programozói réteget. De miből szándékoznak addig profitot termelni, ha ezalatt a leginkább versenyképes termékükre fordított büdzséből faragnak le? Az asztali szegmens csökken, a VGA piac szintén, szerver fronton még az asztalinál is kisebb részesedéssel bírnak, ami pörög az a tablet és a notebook. Szóval mi jó AMD-nek abban, hogy idehaza nincs A6-nál erősebb apuval szerelt komoly gép (Probook b), amikor még Paviliont kapni A8-A10-zel? Előbbi lazán 200e+ kategóriába esik, még azt sem lehet ráfogni, hogy nem éri még a terméktámogatás (mert a Pavilionban megéri?). Rory is kamatoztathatná a Lenovos kapcsolatait.
De nézhetjük az Ultrabookra hajazó réteget is, Envy sleekbook, ahol a tömeg minőség és a kis méret a vonzerő 14" Intel 15,6" AMD. Ehelyett van AMD Pavilion sleekbookban, ami olcsóbb de tiszta műanyag. Végül hol vannak a zseniális paramáterekkel bíró A10-4655-tel szerelt 14"-os gépek, amelyekbe szinte a legjobb választás lenne; az OEM-ek sem rajonganak a dVGA-ert mert költségesebb, vagy tévedek? Bocsáttassék még nekem a kissé ironikus hangvétel, de finoman szólva lehangol a szűkös versenyképes kínálat. -
Atom_Anti
senior tag
válasz
atti_2010 #37 üzenetére
A baj hogy AMD-s laptopot el sem lehet adni. Már nem is tudom mióta árulok egy hibátlan kis Llano-s gépet alacsony áron, de a kutyának sem kell. Ha Intel lenne biztosan rég elvitték volna...
.
-
Tudom, ezért ajánlottam A6-3400-al szereltet egyik ismerősnek. Újabban kezd panaszkodni, hogy lassú a rendszer (hozzátéve, hogy legalább 8-10 fülön futnak ezek a böngészős játékok, Chrome-ot használ, 6 GB rammal) Ki is szokta kapcsolni a Skype-ot, úgy gyorsabbnak érzi a rendszert. Nem tudom, lehet user error, régen láttam már a gépét.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezekre az igényekre mind jó a Brazos, mert gyorsítja a webes tartalmakat. A Face-en, Youtube-on mindegyik megterhelő tartalom GPU-n fut, ha van rá lehetőség. Ha csak ezek az igények, akkor én sem mondanám, hogy ne Brazost vegyenek, mert erre találták ki ezt a platformot.
-
válasz
AxBattler #64 üzenetére
Igen, elvileg az üzemidő miatt kerül Brazos a 15.6"-os notikba. Legalábbis elvileg Mo-n erre van igény... Nem tudom, ismeretségi körben jó kis használható notikat keresnek, jellemzően asztali kiváltására. Nem izgatja őket, ha be kell dugni a konnektorba. De morcosak lesznek, ha megakad hirtelen a gép netezés közben, vagy nem bírja rendesen a skype, youtube, facebook triót megspékelve vmi Farmville félével egyszerre.
-
válasz
wednesday #59 üzenetére
Csak A6-tal láttam én is...
(#60) echterion
No igen: AMD-ék költöttek K+F-re, az Intel meg marketingre.Mondjuk bizonyos szinten érthető: MM-ekben tonnaszám vannak kirakva a Brazos-os 15,6"-os notik. Ha a vevő egy ilyenbe fut bele, utólag tuti egy életre elmegy az életkedve is, ha meghallja az "AMD" kifejezést.
Hogy ezeket miért nyomják ennyire, és a Llano-t miért nem????
Oké, tudom - Abu már kifejtette: mert az üzemidő a lényeg, és ebben a Brazos tarol, de könyörgöm! Egy A4-es Llano-nak is irtó jó az energiagazdálkodása, és fényévekkel jobb felhasználói élményt ad, mint a Brazos. Utóbbiak helyett a 15"-osokba A4-es APU kellett volna, hogy kerüljön, és máris tjobb híre lenne az AMD-nek. Persze csak szerintem...
-
válasz
echterion #62 üzenetére
Lehet így volt Llano-nál is, bár úgy rémlik, ennyire nem volt rossz a helyzet. Itt valami nagy svindli van szerintem. Asztali Trinity is azért lett eltolva, hogy legyen elég gyártókapacitás a mobil szegmensre. Mivel hard launch volt most desktop vonalon, bőven kell, hogy jusson APU a notikba.
-
A tesztet köszönöm!
A kínálat tényleg vicc. Nem hogy normális noti szinte semmi Trinity-vel, de olyanból is alig akad, amibe egyáltalán A8-A10-et tesznek, azokban is ott virít a dVGA, felhajtva az árát.
(legalább is nálunk, máshol nem tudom mi a helyzet) Llano-nál is ilyen gáz volt fél évvel a megjelenés után a helyzet?
-
echterion
nagyúr
válasz
AxBattler #57 üzenetére
Én voltam több boltban is, mielőtt megvettem a mostani lapost, és tudod, mi volt a válasz arra a kérdésre, hogy miért nincs amd-s laptop? Az, hogy én vagyok az első vevő, aki ilyet keres. Több boltos is arra panaszkodott, hogy hónapokig nem mentek el a Llano-s gépek, mert mindenki intelt akart. Mondjuk, részben meg tudom érteni, mert nekem sem tudtak olyat adni, amihez nincs dedikált vga, csak integrált. Pedig a platform lényege, hogy dedikált nélkül is bőven elegendő teljesítményt hoz átlag felhasználás során, és még hobbi játékra is megfelel.
-
Köszi, jó lett a cikk!
És igen, egyetértek azzal, hogy lófüttyöt sem ér ez az architektúra, ha nem jut el szélesebb tömegekhez - a Llano-s gépeket is úgy kellett vadászni...
Ugyan a cikkben emlitetteken kívül kapható már komolyabb Trinity-s gép a HP Probook 6475B-nek köszönhetően, de ez még édeskevés.Különösen kíváncsi lennék a mobilabb, 12-13-14"-os gépekbe, dgpu nélkül épített APU-kra!
-
echterion
nagyúr
Jó lenne a cikk, de a GPU tesztes rész el van...tolva. Az azért a minimum lenne, hogy normális ramokkal teszteljétek a gpu részt. A többi tetszett.
-
wednesday
őstag
Jó kis tesz, köszönjük.
Látszik, hogy ez egy életképes mobil platform (lehetne). De tény, hogy olyan harmatgyenge a választék Inteles gépekhez képest. Ott meg már vége a dalnak, ha egy kommersztől eltérő gépet akarnánk (13-14", matt kijelző, USB3 stb), még horror áron se nagyon van.Az árazás is egy igen érdekes dolog. Elvileg azért is megyünk ebbe az irányba, mert notebookba annyira nem igénylik a gyártók a dedikált VGA-kat, mert drágítja a platformot. Ehhez képest egy Intel konfig + dedikált VGA - mondjuk Nvidia - olcsóbban megvehető, mint egy APU-s AMD-s gép, gyengébb felszereltséggel.
Nemhogy másnak, magamnak se tudok AMD-s gépet ajánlani adott feltételek mellett, és ez a tragikomikus.Valamit tényleg kezdenie kell a kínálattal az AMD-nek. Remélem beválik a stratégiájuk a szoftverek támogatása terén, ha már az OEM-ektől elfordultak. Ha megvan a kellő szoftveres támogatás az APU-khoz, akkor kategóriákat léphetnek előre, úgy hogy a platform változatlan.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
FireKeeper #53 üzenetére
Persze lényegében az Intel erre támaszkodik hiszen máshogy nem is menne, megetetik a jó néppel amit kell, elvégre ő népük találta fel a TV Shopot is, vegyük a sok szemetet emberek!
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
atti_2010 #52 üzenetére
meg ugye ott vannak az AMD-vel kapcsolatos, nem tudom miért, de máig is élő, "sokat eszik", "túlmelegszik", "szimplán szar", "felrobban", "rákot okoz", "nem buknak rá a csajok" stb városi legendák.
nem egy ismerősömnek ajánlottam már AMD-s laptopot, vagy konfigot, és sokak mondták, hogy inkább intelt, amikor rákérdeztem hogy miért, arra már nem tudtak válaszolni
-
atti_2010
nagyúr
válasz
FireKeeper #33 üzenetére
Tapasztalat hogy semmit nem néznek, legfeljebb a képernyő méretét és az üzemidőt, lehetne jó reklám ez a játék história de az árak elriasztják a vevőket, így ameddig megvesznek 1 Trinityt addig elmegy egy csomó Ivy hulladék, mert jó a reklám és jó a támogatás ami valójában egy csalás.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Szerintem x16. Mindenképpen ki kell vezetni az MXM modulig szóval onnan már felesleges spórolni.
A Dual graphics a notiteszteken jellemezően azért nem teljesít úgy, mint az asztali teszteken, mert figyelni kell arra, hogy a többi IGP-n is játszható maradjon a beállítás. Ettől persze te otthon rárakhatod a max grafikát, és onnantól kezdve látni fogod a skálázódást. A Dual Graphics egyszerűen igényli, hogy maxra told a grafikát, mert akkor kapsz vegyeslimitet, vagy GPU-limitet. A mi beállításaink inkább CPU-limitesek, még úgy is, hogy jelentősen növeltük a grafikai szinteket.(#39) stratova: Az OEM-ek számára nem a támogatás kifizetése a gond. Az speciel ingyenes. A support a probléma. Bármikor kiadnak akár maguk egy drivert, akkor jelentősen megnő a hibabejelentések száma, amit ki kell vizsgálniuk, még akkor is, ha a többségük user error. Ez az amit be kell építeni, mert nem valós hibát vizsgálni költséges, és értelmetlen, és ugyanakkor a pénz elmegy rá. Ez a gond. Gondolj bele, hogy régen havonta volt új Catalyst. Ez a három éves minimum mainline támogatásra lebontva 36 darab kemény support fázis. Ezzel szemben egy Intel IGP jó esetben kap három-négy drivert élettartama alatt. A költségek tekintetében óriási a kontraszt. Nem véletlen, hogy az AMD leállt a havi frissítésről, mert túl nagy teher a partnereknek. De még így is jó esély van rá, hogy az adott termék élettartama alatt az AMD legalább frissít 20 drivert, ami továbbra is a legnagyobb mennyiség, az iparágban. Itt nem arról van szó, hogy a felhasználónak a termékért nem jár támogatás, mindenki elégedett vásárlókat akar látni, csak a gyártók nem feltétlenül partnerek abban, hogy az AMD ennyire komoly terméktámogatást adjon. Pláne nem úgy, hogy ez az egész rontja annak az esélyét, hogy a user új gépet vegyen minél hamarabb.
-
Pocok256
veterán
Amíg maga a proci egy szálon ennyire gyenge lesz addig fölös is játék teszteket végezni ...
Sajnos hiába az erő VGA -ba, ha CPU -ra a játékok 90% -a optimalizálatlan ... Addig marad a nyers erő az Nvidia +intel kombo ....
-
Atocha
senior tag
válasz
FireKeeper #47 üzenetére
tudom... nem is azt mondtam, hogy ez meg fog valósulni.
-
Cyberpunk
félisten
A szentháromság + WP8 tablet és révbe is értünk.
-
Atocha
senior tag
Azért annak örülök, hogy egyre több olvasónak tűnik fel, hogy a gyártok sz@rnak az AMD fejére.
Értem én amit Abu ír, csak épp pont lesz@rom mit gondolnak a gyártok!
Már írtam és hírdetni is fogom! Az AMD-nek ugyanazt kellene csinálnia mint a guglinak a nexus márkával! Létrehozni egy brandet, amit az amd tervezett(!) nem a szar gyártok és azt legyártatni valamelyik oem gyártóval úgy, hogy minden sor végén egy amd-s alkalmazott áll korbáccsal a kezében! És akkor lenne olyan hardver és olyan választék, amit az amd akar és annyi támogatással amennyit az amd akar, mert ő adná ki rá a supportot!De neeeem.... ők szoftvereket vesznek meg programozókat fizetnek le! Anyám borogass!
Én azt látom, hogy az amd a szakadékba rohan... de ne legyen igazam. Ahogy fentebb is írták, ha nem lesz amd, akkor a cerkát vesszük 300e ft-ért majd! ojeeee
-
siti
őstag
csak nekem nem jön be a 4. oldal?
-
-
mickemoto
őstag
Egy valami jól látható, hogy semmi sem látható/következtethető abból amit single vagy dual channel-ben illetve single vagy dual graphics-ben művel az apu és a diszkrét vga.
Ami variáció lehetséges az elő is fordul.Hol az egyik ad több képkockát hol a másik.
Ez azért elég gáz, hiába halad járatlan úton az AMD, a vásárlónak nem vígasz. -
stratova
veterán
Hmm ez a mentalitás ismerős, A6Vm-nél is szabályosan vadászni kellett a nem hivatalos drivert a 7300 Go-hoz, mert egy idő után pár játéknál szimplán nem ment egy-két shader megjelenítése rendesen a gyári meghajtóval. Kíváncsi vagyok az mit szól ehhez a támogatáshoz, aki 3-4 év garanciás gépet vesz 200-250e felett, vagy ott kifizetik az OEM-ek a gyengébb VGA-kra is a támogatást? (Nem egy komolyabb gép érkezik alsó kategóriás Radeonnal pl. lehet ez az oka, hogy azokba nem Nvidia kerül? Bár utóbbi gyártó rendszeresen feltűnik az Ultrabook-vonalon Intel mellett. Feltételezem a 300e közeli árba már be van építve a támogatás).
Rudi köszönjük a tesztet, sajnálom hogy nem volt mód 2 csatornás 1600-as mérésre. Impozáns gép kár a fényes kijelzőért is. Nemrég olvastam, hogy az egyik Trinity notis tulaj, milangfx 2300 MHz-re tudta kényszeríteni az A8-at terhelés alatt.
-
ZIL
tag
Na ez már megint áldozatául esett a gyártói szarrágásnak...
Beleraknának egy A10-4655M-et, és egy üres mSATA foglalatot a VGA helyére még tetszene is, de így szar ahogy van. Llano-ból sem volt normális, értelmes kiépítésű lapos, remélem nem ez ismétlődik meg... -
atti_2010
nagyúr
válasz
FireKeeper #33 üzenetére
Az a baj hogy ilyen helyeken van 30 Inteles cucc és 7-8 AMD-s eldugva, kérdezd az eladót mit ajánl, nem ért hozzá és hallásból startból Intelt mond mert ott kevesebb az esély hogy melléfog, hozzáértő lojális üzletekben már az emberek 0,8% -a ha vásárol, beszélek Európáról, aztán nézd meg Azsiát vagy a rohadt almás Amerikát.
HBO2 Csak nem Applet használsz?
-
HBO2
tag
Lefagyott a gép!
-
Lacces
őstag
Imám meghallgatatott, de Isten nem volt kegyes.
Én mondjuk személy szerint IGP + GPU kombóban jobb eredményt vártam volna... Nekem gyengének tűnik.
-
Akkus üzemidő/fogyasztás adatok felett csak én siklottam el vagy tényleg kimaradt?
Elvégre csak notebookot teszteltetek, ahol ez nem elhanyagolható szempont... -
atti_2010
nagyúr
Lényegében az AMD megoldásai 100x felhasználóbarátabbak és jobbak de : ha csődbe megy majd veheted tőlük 2-3-4 X -es áron a hulladékot, ne hogy azt gondold hogy akkor is így fognak igyekezni, de a franc sem akar venni nagyobb CPU-t mert nagyobb pontszámot kap Cinebench, vagy Winrar-ban.
-
HBO2
tag
Mi a különbség a cl9 és cl11-es memóriák között?
Melyik a jobb? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
atti_2010 #25 üzenetére
Nyilván a gyártók szemében sokkal egyszerűbb az Intel stratégiája. Kevesebb kiadás, több profit, egy év után már nincs mainline támogatás, így hamarabb vesz a user új gépet. Az AMD nagyobb kiadást követel a gyártók oldaláról, és minimum három, de jellemzően öt éves terméktámogatást próbál lenyomni a cégek torkán, vagyis az APU-k még öt év után is kapnak mainline drivert. Ez nyilván rontja annak az esélyét is, hogy a user új gépet vesz.
De egyébként persze lehet azt a stratégiát is csinálni, amit az Intel csinál, csak arra épített évekig az AMD, és semmi eredménye nem volt. Rory másra épít. Őt azért fizetik, hogy nyerje meg a háborút. Úgy is áll hozzá. Kilóra megveszi a jó alkalmazásokat, hogy AMD-n jobban fusson, a programfejlesztéseket sokkal erősebben támogatja, és persze elveszi az OEM-ektől a pénzt. Ezeknek a dolgoknak várható hatása, hogy az OEM-ek és az AMD közötti kapcsolat gyengül, mert minden amit az AMD tesz rossz az OEM-eknek. Az pedig biztos, hogy a költségeket nem fogják lenyelni, így a terméktámogatást bizony beépítik az árba.
A felhasználó oldaláról előnyös az egész. Egy év után nem fogják azt mondani neked, hogy a terméked már nem élvez mainline támogatást. -
gcsaba70
csendes tag
A HP Pavilon G6 A10-4600-al 180.000.-Ft, az Acer Aspire V3 190.000.-Ft. Az akkor már jobb vételnek tűnik. Nem? Nem vagyok képben. Ez valami nagyon "csóró line" sorozat?
-
atti_2010
nagyúr
Idióta válasz de most már akkor inkább az AMD is mondja hogy nincs támogatás olcsó hulladék áron adja és kész, szerintem sok dobásuk már nincs, megértettem hogy Llano meg gyártás problémák, stb. de arról volt szó hogy a Trinity már 100% OK! Erre jön e régi ügy hogy drága meg nem csinálnak rá rendes gépet stb, nem lehet hogy az Intel stratégia nyerőbb, kezedbe nyomnak egy hulladékot amin a fele tesztprogram jól működik (mert ugye ők fizetik) és a többit egye meg a fene.
-
bolvar
senior tag
Azért az erős túlzás hogy nem lett sokkal jobb mint az inteles hd4000.ott a fele játék el se indult az azért elég ciki még mindig.
-
törölt tag
Ezt a ram dolgot nem értem. Olcsó ram árak, PH. kapcsolatok és nem lehet beszerezni egy 1600-as modult
Ez nekem homály. Hiánycikk?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
atti_2010 #11 üzenetére
A terméktámogatás drágítja az AMD platformokat. Az, hogy mindig van hozzá friss driver, és mindig feltelepítheted költség a gyártóknak. Ez be van építve a termékbe. Az AMD azt a megoldást nem fogadja el, amint az Intel és az NVIDIA, hogy egyes notebookokhoz lesz támogatás, míg egyes gépekhez nem. A gyártónak el kell döntenie, hogy akar-e gyári támogatást, vagy nem. Ha akar, akkor mindhez kapnak, míg ha nem, akkor egyikhez sem. A Lenovo például akar, így mindegyik gép árába be kell építeni a terméktámogatást, mert nem elég csak a noti megjelenésénél kihozni rá egy drivert, mivel az AMD legalább háromhavonta frissít. Az olcsóbb termékeknél ez komolyan megnyomja az árat. Az Intel és az NVIDIA éppen ezért ajánlja fel a gyártóknak, hogy esetleg ne kérjenek terméktámogatást, és akkor lesz hozzá a noti megjelenésénél egy driver és utána esetleg lesz még, vagy az is lehet, hogy soha többet nem jön ki hozzá új driver. Ilyenkor nyilván a notebook olcsóbb lehet, hiszen nem kell három havonta számolni egy költséges support hullámmal. Ez stratégiai kérdés. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az AMD legalább három évig támogat egy hardvert, míg az Intel egy évig. Ez akkora extra kiadás a gyártónak, hogy be kell építeni a notebook árába.
Azt azért nem képzeld, hogy a supportot a gyártó ingyen adja a termékhez. -
MZperX75
addikt
válasz
atti_2010 #17 üzenetére
ennyire......
Ami lesz is ,és van azt is csak valami márka függő,vagy gyűjtő veszi meg...
Érdekes ,hogy a barátom panaszolja,Németországban nem nagyon kapni semmilyen AMD-s konfiget,pedig figyeli,de még az asztaliban sem....
Csak Intel+Nvidia páros megy mindenhol,sőt még VGA-t is nehéz AMD-set szerezni.
-
atti_2010
nagyúr
Lehetetlen hogy mobil fronton az AMD nem talál magának egy normális gyártót, ennyire rátelepedett az Intel a piacra?
Érdekes hogy az Atom fostalicskák most is kelendők mikor nem jók csak nehezéknek, vagy még annak sem.
-
Láttam én már egynéhány Acert, aminek azon kívül, hogy megkoptak a billentyűzetén a betűk kutya baja sem volt. Sok éves használt gépek, igaz nem dobálták őket a háztetőről.
Igazából ezzel csak annyit akartam mondani, hogy Nekem az Acer nem jelent egyenesen fekete pontot. Szerintem nem annyira rossz, mint páran mondják.
-
MZperX75
addikt
A "ha" kezdetű mondatok jól rávilágítanak a helyzetre,
Hát igen csak elszomorító a helyzet,ugyan azt látom mint a mobil Brazosnál(B820-B860-920-as Penyák) közötti ársávban mozognak még ma is! Itt is az lesz,mint ott elcsúsztatják abba a kategóriába,hogy I5-I7-esekkel fussanak versenyt,és nem I3-al.
Itt ebben nem csak AMD hibáját látom,persze neki állhatna egy saját AMD márkát csinálni,de ehhez nem értek.Esély sem lesz az eladások szaporítására Trinity-vel.(pedig ígéretesnek tűnik,és versenyképesnek,maga a platform),de valahogy a gyártók mégsem kezdenek vele semmit
.
Kevés lenne az utánpótlás,drága lenne hozzá a alaplapi készlet+proci?Ezt nem tudom,de nem hiszem.(igaz nem a legjobb) HP650 15"laptopot 79.900Ft-ért (nagybetűs szolgáltatónál) 4Giga rammal B820-as Intel procival 500Giga 2.5"HDD-vel Win-64 Home-al,
AMD-s rendszert hasonló ársávban nem találok ,addig nem jöhet számításban sem a brazos sem a legkisebb Llano vagy Trinity ,még a 15"brazos is drágább ,mint ez.a HP650-es.
A nagybetűs szolgáltatónál 1.5 éve várok egy rendes brazos vagy Llano laptopra netbookra,de nem vártam tovább.
Persze boltban 95ezertől megy a HP650-es .....A tesztet köszönjük,tehát közepes Trinity,az I3-al áll CPU tudásban hasonló szinten!
Az IGP meg I5-I7esekkel. Az az HD4000-el.
A nagyobbik Trinity(A10) GPU-ban erősebb lesz,CPU-ban I3-as szint,árban I5 szint.
És nincs választék.szép kilátások,és sok ha!
"Ha nagyinak áramszedője lenne ,ő lenne a 4-6 villamos" -
Kapti
tag
Ez így nagyon drága lett.
Kezd unalmas lenni, hogy a notebook gyártók szándékosan nem rukkolnak elő versenyképes AMD megoldásokkal, pedig a lehetőség adott. -
deja vu
addikt
Jó lenne ez más áron, mert így intel+dgpu a nyerő, ráadásul erősebb kombó kijön ilyen áron, és nekem az számít. Azt hittem ez lesz az a szegmens ahol az amd domborít, de az árral elrontják. Nekem kéne egy lapos amit vinnék a nyaralókba játszani, de úgy tűnik ott sem amd lesz. Az üzemidő számomra nem fontos.
-
atti_2010
nagyúr
Abut kérdezném hogy miért ilyen drágák ezek a cuccok és miért ilyen szegényes a választék így ebből sem lesz semmi hiába jó, amúgy van egy tippem "itt akarják víz alá nyomni az AMD-t ahol a leg versenyképesebb", bár lehet tévedek, ehhez jön a vásárlók tudatlansága és esetleg hogy befolyásolják a gyártókat.
-
mghltm
addikt
"az IdeaPad Z580 Core i5-3210M-mel és GeForce GT 630M-mel vagy, vagy Core i3-3110M-mel és GeForce GT 630M-mel" - 1 vaggyal tobb van a mondatban
"AMD Radeon HD 7670M 2 MB DDR3 RAM – különálló" - GB
kellemesen erosre sikeredett, bar 2 dolgot nem ertek:
- miert gyorsabb a single 1600 a dual 1333-nal?
- a diszkret vga melle miert nem gyorsabb es kisebb fogyasztasu ddr5 kerul kevesebb mennyisegben?
-
VaniliásRönk
nagyúr
"Beszereztünk egy második modult a mérésekhez, de ez sajnos nem DDR3-1600-as, hanem csak DDR3-1333-as volt, így két modullal visszaesett a memória üteme effektív 1333 MHz-re."
Az IGP-nek még az is jelentős különbség, ha 1600MHz CL11 vagy 1600MHz CL9, lassú 1333-as modullal megnyomorítva gyakorlatilag értelmét veszti a méregetés. Desktopon ez az IGP még az 1866MHz+ memória-órajelekből is tud profitálni...
-
Atom_Anti
senior tag
Ha már fél éves késében vagytok a tesztettel, nehéz lett volna 2X4GB 1600MHz CL9 Ramot szerezni az idő alatt?
Mert játékban egy A6-4400M is kellemetlen helyezetbe hozza a HD4000-et... 3DMark11 eredmény viszonyitási alapnak? -
headB
tag
-50eHUF és ok.
Jelenleg 130eHUF alatt van i3-2310m+630m 3év garanciával az most best buy. -
darvak
senior tag
A "ha" kezdetű mondatok jól rávilágítanak a helyzetre, pont ezeket írtam volna le kommentnek, de így már nem kell! Bravó
Éppenséggel SB i3+GT635M (alias GT555M) G580-ról most csíptem le infókat, elviekben hamarosan jön 140K-ért.
Ha elírás lenne, és GT630M lenne a kártya, még akkor is sokkal jobb ár/értékarány.
Ehhez mérten hiába jön A10 még drágábban, jelenleg nem sok értelme van, hiszen abban az árrésben még erősebb Intel konfigok vannak.
"A Bulldozer megoldásaira alapozó A8-4500M a klasszikus alkalmazásokban közelebb van az Ivy Bridge alapú Core i3-hoz, mint a Core i5-höz"
Mármint a 17W TDP 3217-U-hoz, 1.80-as órajellel
-
Azért pl. az első táblázatban a hash tesztben jó volt az A8. Ez lehet a GPU miatt?
Illetve, ha bármi olyan szoftver lesz, ami rendesen kihasználja a gpu-t... -
Mustaros
aktív tag
Nekem nem nagyon nyerte el a tetszésem.. inkább egy intel + nvidia kombó.
-
FireKeeper
nagyúr
grat a cikkhez, jó kis mindenes szórakoztató platform ez.
azt pedig azért valljuk be, a szűkös felhozatalban pont annyira benne van a konkurencia keze, mint a "felhasználók tudatlansága"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Egy Lenovo Ideapad Z585 notebookban ismerkedünk meg az új AMD platform mobil változatával.
- Villanyszerelés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- BestBuy topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M3 Pro MAX 14 30GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető.
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Dell Latitude 5510 15,6", i7 10610U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest