- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen házat vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
demagóg
aktív tag
válasz
bit_vector #75 üzenetére
nos, a meghibásodások valószínűsége haranggörbe szerint megy. van egy maximuma, és ahhoz képest ugye tőle jobbra is és balra is csökkenő tendenciát mutat.
Hát szerintem meg köze nincs a haranggörbéhez. Az un. "kádgörbéhez" inkább. A kezdeti meghibásodási gyakoriságot követi egy nyugalmas szakasz. Majd az élettartam vége felé ismét egy emelkedő tendenciát mutat. Mint pl. egy izzólámpa.
NAND flash tartósságáról régebben csináltam egy tesztet. Eléggé tartós, és ha figyeli a firm, hogy hova ír, akkor hatványozottan az.
Ez igencsak érdekes lehet. Melyek voltak a teszt körülményei, eredményei, következtetések. Nekem igencsak negatív tapasztalataim voltak CF kártya rendszerdiszkként történő használatával (HDD helyett).
SSD-ket lehetne olyan megbízhatóvá gyártani, hogy felülmúlna mindent. csak kellene bele tenni egy pár plusz flash-t és RS (reed-solomon) +ECC kód kettőssel (hasonlóan a CD-hez) védeni az adatot.
A CD-nél is hiába a védelem, ha gyenge-rosszul megírt a felület, akkor mindenképpen várható az adatvesztés. FLASH tárolónál is ez a helyzet (amúgy a profik ECC-t használnak most is). SSD esetén valószínűleg a profit miatt nem növelik minden határon túl a megbízhatóságot.
Vajon miért van az pl. hogy egy 8Gbites NAND flash kb 10 dollár áron van, és ehhez képest egy SSD ára már 500 dollár feletti ? Ha mindent egybeveszek, holnap már állok neki SSD-t gyártani
8 gigabit az 1 gigabájt. Ez szerinted 10$ (biztos így van, nem néztem). Mekkora SSD kerül 500$-ba? A hírben szereplő számok szerint ez olyan 32 giga körüli SSD lehet. Szerintem még ne vágj bele a gyártásba. Az SSD gyártás nem csak FLASH tokok egy panelre rádobálásábol áll.
-
liksoft
nagyúr
válasz
bit_vector #75 üzenetére
Viszont ha a tiszta tér nem antistatikus, akkor nem tudsz benne dolgozni. Elég hozzáérni a fejszerelvényhez, és később csak csodálkozol, ami eddig működött, most miért nem?
A félelmem a megélhetésem terén meg nem az SSD (abból is meg lehet élni), hanem inkább a gazdaságunk. De a lapátot is szívesen megfogom, ha azt kell. Nem szégyen a fizikai munka sem. Egy sem, ami becsületes.
Szerk: Helyesírás.
-
bit_vector
tag
nos, a meghibásodások valószínűsége haranggörbe szerint megy. van egy maximuma, és ahhoz képest ugye tőle jobbra is és balra is csökkenő tendenciát mutat.
Nekem az egészből az jön le, hogy liksoft (bocs, nem akarlak bántani) inkább attól fél, hogy elveszik a mozgó alkatrészes HDD piac. Ekkor ugyanis kereshet más munkát, az SSD-t valószínűleg már nem tudná egyszerűen (NYÁK csere + buherálás a firm-ben) lementeni
Apropó, a tiszta tér nem az antistat területet jelenti az elektronikában.
A flash eszközök pedig már ma is eléggé megbízható eszközök. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy hamarabb dobod ki az avulás miatt mintsem egy hibás bit keletkezne benne, ha csak tárolsz. Ha írsz, megint más téma. NAND flash tartósságáról régebben csináltam egy tesztet. Eléggé tartós, és ha figyeli a firm, hogy hova ír, akkor hatványozottan az.
Ha úgy nézem, ma is lehetne nagyon nagy SSD-ket csinálni, csak valahogy ehhez még senkinek nincs hozzáfűződő érdeke. Sőt. SSD-ket lehetne olyan megbízhatóvá gyártani, hogy felülmúlna mindent. csak kellene bele tenni egy pár plusz flash-t és RS (reed-solomon) +ECC kód kettőssel (hasonlóan a CD-hez) védeni az adatot. De persze addig extra haszon van minden egyes SSD-n. Vajon miért van az pl. hogy egy 8Gbites NAND flash kb 10 dollár áron van, és ehhez képest egy SSD ára már 500 dollár feletti ?
Ha mindent egybeveszek, holnap már állok neki SSD-t gyártani(Igényeket kéretik privátban jelezni
)
üdv.
-
kvp777
tag
En hasznalok mindenfele flash-es ssd-t. Ebbe beletartozik egy ipari flashdrive is, 2.5-os hdd tokban. Eleg jol birja a terhelest, gyakorlatilag ez az egyetlen ami idaig nem ment rovid ido alatt tonkre a kerdeses gepben. (az eros vibracio miatt)
Az usb-s flashdrive-oknak ket fo baja szokott lenni: vagy leveszik rola a tapfeszt iras kozben (kihuzzak felcsatolt allapotban vagy elmegy az aram) ez hardveres hibat eredmenyezhet (megsul a chip) vagy az os ront el valamit, ez szoftveres adatvesztest okoz (filerendszer hiba).
Fenyekpezogepek eseten a legjobb ha a kartya marad ahol van, es usb-n toltjuk le rola a kepeket, igy nem serulhet meg mechanikailag es mindig ugyanaz a hardver/szoftver olvassa es irja. Biztos ami biztos, ha betelt a kartya mentes utan torles helyett erdemes a fenykepezogeppel ujraformazni, ez 100%-osan megszunteti a fat fragmentaciojat es osszeszedi az esetleg hibas szektorokat is.
Jelenleg a legoregebb meg mukodo adathordozom egy jo 25 eves eprom kartya. Ez az ssd-k ose. Koszoni jol van, amikor utoljara neztem, meg futottak rola a programok. Tehat ha masra nem is, de hosszutavu adattarolasra jonak tunik ez a technika. Az egyszer irhato eprom mondjuk jobb, mint a flash, de a legtobb gyarto 20-25 eves adatmegorzest garantal flash eseten is, frissites (ujrairas) nelkul.
ps: Szivesen lecserelnem a mellettem zenelo 3 db P4-es gepet valami halkabbra, mivel alapvetoen egyik gepet sem hasznalom ki, viszont ez a jelenlegi ceges szabvany hardver, tehat ezt kaptam. Nagyon zajosak... mar csak ezert is megerne egy passziv huteses gep, ssd-vel.
-
waterman_
aktív tag
jó hozzászólás.
szerintem is tök más kategória a flash pendrive és a flash alapú, de egyéb optimalizációs algoritmusokat is felvonultató ssd. egy pendrive ha üres és mindig csak egy mentést csinál rá az ember, mondjuk 50 megát, akkor a vége soha nem kap adatot, tehát az eleje elhasználódhat, míg a vége az adatterületnek még sosem látott egy bitet sem. ssd-nél ez eloszlik. statikus kisülés ellen is jobban védettek, ha be vannak csavarozva egy gépházba, akkor nem lehet ilyen jellegű bajuk. leejteni sem fogom, max véletlenül belerúgok a gépházba. cibálni sem fogom nagyon, mert nem hobbim tépni az elektromos alkatrészeket. a vezérlő elektronika is bemondhatja csak úgy az unalmast, de nekem van rá egy sanda gyanúm, hogy az az elektronika is csak azért murdál meg a pendrive-ban, mert túl sok behatás éri.
összegezve: én is hiszek az SSD-ben és egy 64 gigás driveot igazán elhasználnék. valószínűleg gyakrabban mentenék róla, mert jobb félni, mint megijedni. aztán ha végre lecserélik a flash-t valami többször írhatóbbra, akkor valószínűleg még tövább csökken az SSD-k meghibásodási aránya. -
harom.14
tag
Hmm, nem csak ennyi a különbség az SD kártya/PEN drive és egy SDD között.
Az előbbi általában csak egy interfészből+memóriavezérlőből és flash memóriából áll.
Míg az SSD-ben komoly firmware, algoritmusok, ECC, wear-leveling, SMART, ... van. Az SSD gyártók tisztában vannak a flash memória problémáival, ezért nem csak egy nagy flash-tömböt árulnak. (Akkor nem is kerülnének ennyibe...)
És pont ez a különbség miatt nem igaz, hogy pl. egy SuperTalent, egy BitMicro E-Disk vagy STEC Zeus drive ugyanolyan minőségű (értem ezalatt az adatvesztés valószínűségét), akkor sem ha pont ugyanabból a flash alapanyagból építkeznek.Tegyük fel, hogy egy SLC cella hibázási valószínűsége 10% és összesen írható százezerszer, ezen értékek gauss-eloszlást vesznek fel bizonyos paraméterekkel. Az idáig leírt értékek kitesztelhetőek egy laborban.
Most tegyük fel, hogy kell egy 32GB-os drive, ami 99.9% valószínűséggel ki kell, hogy bírja átlag felhasználás mellett 3 évig. Innentől már csak pusztán matematika, hogy egy adott wear-level algoritmus mellett valójában mekkora kapacitású flash-tömb kell, hogy benne legyen, hány bites ECC-t használjon, stb...Tény és való, a flash-memóriának vannak betegségei a merevlemezzel szemben. De ezeket orvosolni lehet, és egy SSD pont ezzel több, mint egy olcsó memóriakártya.
-
liksoft
nagyúr
Rack és SD csere-bere. Tetszett.
Már linkeltem, talán elkerülte a figyelmed: [link]
Egyébként én a beérkezett arányát adtam meg, hangsúlyozva személyes tapasztalat. Valamint ha a gyártásban benne vagy tudod, hogy a szériák sűrűn váltják egymást, és a késztermék gyártók nem azokosak minden esetben az alkatrészek gyártóival. Így sok különböző termékben azonos alkatrész van. Na erre ilyen szinten nincs statisztikám. Vedd kihátrálásnak. De mivel folyamatos a megkeresés, így egyik sem tűnik sokkal jobbnak a másiknál.
Pontos statisztikát meg a gyártótól kérj, mert régiónként is más az eszközök terítése. Valamint több tízezres darabszámra kéne vetíteni, nekem meg annyi mentésem nem volt. Ebből következik, hogy a mechanikus winchester f@sz@ adattároló. Ugye?
Befejeztem.
-
tuser
aktív tag
Uccsó utáni válasz :
Különbség () mint már ezerszer írtam ) :
SD kártya ( normál felhasználás ) : Fényképezőgép, ki be csúsztatás, tehát !! MOZGATÁS !!!
SSD : Fix, gépbeni üzem, semmi nyulka-piszka.HDD -re vetítve :
Rack : Nagyobb eséllyel ejted le, ütődik oda valamihez, esetleg a user még pörögve húzza ki, stb. ...
Belső HDD : Működés közben a kutya se piszkáljaA követlektetést mindenki vonja le maga.
-
tuser
aktív tag
Megint eltértél a tárgytól, de ezt már megszokhattuk ... Egy utolsó lélegzetvételig visszakanyarodva a statisztikákoz. Természetesen nem egy "Kiss János - Székesfehérvár, Ló utca 2 - Kingston DataTraveller II mg - 128 MB - S/N 1993778947856 - ...... " 1000 eleműre gondoltam, csupán egy kisebb, legalább 25-30 elemű "Kingston - 256 MB - 2 hónap - chip betojt" típusú listára. Azért van különbség a kettő között. Mindegy, hagyjuk. Inkább engedek, mielőtt valaki flameléssel vádolna. Szóval : SENKI NE VEGYEN SEMMILYEN FLASH ALAPÚ TÁROLÓT, MINEGYIK SZ@R, EZT LIKSOFT IS MEGMONDHATJA !
Így megfelel ?
-
liksoft
nagyúr
Bocs! A floppy és a CD talán más.
De a pendrive, memóriakártya és az SSD ugyanazon az alapon (FLASH) tárolja az adatokat. Akkor mi a különbség közöttük? Az, hogy egy SSD-be nagyobb redundanciát tesznek a belső adminisztrációhoz. Nem több. Szerk: Jó esetben, ha a fejlesztők odafigyelnek.
-
liksoft
nagyúr
Az elejétől a FLASH-ről beszéltünk. Ha Neked nem ugyanolyan a hőpapírra történt fax-ok tárolása műanyag dobozban vagy páncélban, arról én nem tehetek. Én az elejétől a FLASH-ről beszéltem mint chip típusról. Nem én kezdtem szűkíteni az eszközök és azok felhasználási területét.
-
tuser
aktív tag
Félreértés ne essék, nem szivatni akarom ( szivatja ő saját magát ), csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem alaptalan ugyan a félelmünk az adatvesztéstől, de azért nem kéne ennyire túldramatizálni ! Ez olyan, mintha a floppy azért lenne überf***a, mert az OD -ek ( CD/DVD/FMD/ ... ) meg tudnak karcolódni. Igen, megtudnak. De manapság ettől még nem tárol senki se floppyn adatokat, hisz ugyan a CD -nek elég egy karc, de a floppynak ( rosszabb esetben ) elég lehet egy metró is.
-
liksoft
nagyúr
Név szerinti nyilvántartási számos statisztikát NEM kapsz! Megmondtam miért. Az eddig bejelentkezett SSD (volt) nem jött be, az ár miatt. Valamint felhasználásuk a mai rendszerekben olyan alacsony, hogy abból statisztika csak a gyártó oldaláról készíthető (Ő meg nem fogja megmondani az igazat).
Egy viszont tény. Ugyanabból az alapanyagból dolgozik mindegyik. Ebben most még nincs különbség. Ha az egyik döglik, akkor a másik is fog. Annyi megbízhatósági különbséggel számolok, mint a "sarki fűszeresnél" összerakott, vagy márkás gyártó terméke között. Ennyi lesz is, de nem több. A flash itt is, és ott is flash.
Hidd el, én örülnék a legjobban, ha a tiszta teret nem kéne fenntartanom. Ehhez meg ezeknek kéne elterjedniük. Én is várom, csak nem flash alapokon. Bár így több munkára számítok.
A vita olyan, mintha a Citroen és Peugeot azonos motorral szerelt változatáról vitatkoznánk. Na, melyik a jobb? A motor meghibásodását figyelve azonosak. A kényelemről, fogyasztásról (más tömeg, légellenállás, stb...) lehet vitatkozni.
-
Rover623
félisten
Nem mellesleg érdekes, hogy az elején mintha nagyobb meghibásodási rátát említettél volna, majd egyre kisebbet, most pedig már ott tartunk, hogy gyakorlatilag 1 eszközzel sem találkoztál még, melyet a cikkben említett módon használtak.
Hagyd már...ennél többet nem várhatunk el senkitől...így még éppen nem veszítette el az "arcát"...
Én még ennyit sem hátráltam volna... -
tuser
aktív tag
Akkor tisztázzuk. A cikkben említetthez hasonló FIX eszközzel még soha nem volt dolgod a szervizben, csak és kizárólag hozom-viszem driveként használt adattárakkal. Tehát kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag lila gőzöd sincs az SSD -szerűen használt flash alapú eszközök meghibásodási rátájárol, mivel elméleted szerint a userek ( 1 bites, szőke nős verzió ) ha használják is OS futtatására, a rendszer egységre sose helyeznek értékes adatokat, hanem minden esetben egy külön, erre a célra vett winchesteren tárolják. Hmm ... Érdekes elképzelés ... A nem fix eszközök esetén viszont ( ahogy imént el is ismerted ) elég gyakori a külső behatásból eredő meghibásodás, mely az esetek jelentős részében kizárja a lehetőséget annak megállapítására, hogy az egység volt gyártási hibás, vagy a memória modul öregedett el. Eddig érdekes a statisztikád ( melyet természetesen nem közölsz, így valós adatok híján csupán a hozzászóálsokban elrejtett apró morzsákra tudunk hagyatkozni). Nem mellesleg érdekes, hogy az elején mintha nagyobb meghibásodási rátát említettél volna, majd egyre kisebbet, most pedig már ott tartunk, hogy gyakorlatilag 1 eszközzel sem találkoztál még, melyet a cikkben említett módon használtak.
-
liksoft
nagyúr
Ilyen drive NEM járt nálam. Ilyen drive NEM járt nálam.
De ennek ez az oka:
Ezrelékes vagy tízezrelékes az olyan típusú használat amit Te írsz. Ebben az esetben is inkább az OS van rajta, ami nem szokott értéket képviselni. Aki pedig ennél többre használja, gondolom tisztában van a veszélyekkel, és ment. Akkor sem kapom meg.
A tiszta térben (földelt, antistatikus terület) volt már nekem is átallokálásból adódó "adatvesztésem" memóriakártyán (nem halt meg, allokációs hibája volt). Nem volt érdekes, hiszen minden mechanikai fotozás után megy a nyilvántartásba, így csak a kártyán ment tönkre az adminisztráció és a képek. Pedik kb. 5-6-szor volt csak megtömve az a kártya. A statisztikához: 128MB SmartMedia.
A mentésre beérkező flash eszközök (pen és kártyák, elnézést, hogy előzőekben nem részleteztem összes vállfajukat) közel felében az interface döglik meg (kisülés, statikus feltöltődés ahogy írtad). Vagyis a maradékban a chip döglött meg valamilyen mértékben. Szerencsére ezeknek a 80%-a is menthető, több-kevesebb sérüléssel.
Szerk: Kása sem járt nálam. (Elnézést, ezt nem lehetett kihagyni.)
U.i.: Részletesebb statisztikát nem adok, mert az már súrolja a lekövethetőséget. És én titoktartást fogadtam. Ezt akkor is leírom, ha meg fogjátok támadni.
-
tuser
aktív tag
Látom, még mindig kerülgeted a forró kását. Ha tudnál olvasni ( remélem feltételezhetem, hogy igen ), a kérdés a FIX használatú eszközökre vonatkozott, melyeknél nem léphet fel a mechanikai behatás miatti meghibásodás esélye. Például én is ismerek nem egy olyan embert, akinek "magától" meghalt a pendriveja. Ez konkrétan azt takarta, hogy vagy megsült a chip ( statikus kisülés ( pl. megtapizza pulcsiban az adatsínt ), USB túláram ( elszállt a táp / villám / ... )), vagy egyszerűen leszakadt a nyákról a csatlakozó ( durva kitépés / berakás / rángatás ). Telefonon a fennt említett esetekről kb. annyit tudhatsz meg, mintha a tudakozót hívnád. Egy usertől ( sajnos ) NEM várható el, hogy pontos hibalistát, használati historyt produkáljon. Mindegy, úgy sem érted ... Térjünk vissza tehát az alapkérdéshez. Egy belső USB portba bedugott / IDE vagy SATA vezérlőn FIXEN csatlakoztatott flash eszközt ( FD / CF / SD / MMC / ........ ) rendszer merevlemezként való használattól láttál már valaha elhalálozni ? Ha igen, ezek meghibásodási aránya mennyiben tér el a merevlemezek átlagos meghibásodási arányától ? Konkrétumokat ! Korod, titulusod, unokáid száma, etc. ... nem érdekel.
-
liksoft
nagyúr
Kifutottam az időből.
Ennek a winyónak a panelján a flash tojta össze magát. Hozzá tartozó hír: [link]. A valóságban azonban úgy tűnik sokkal nagyobb arányban került hibás alkatrész a gyártmányba (de lehet, hogy a régiók közötti más szállítmányok miatt tűnik csak ilyen rossznak hazánkban. - Bár több adatmentő cég is jelezte anno a világ több pontjáról.)
-
liksoft
nagyúr
A légből kapott statisztika alapján ismerettségi úton a 8GB vagy nagyobb pendrive pár szériájának több mint 50%-a már utazott vissza garba. Más szériáknál az arány jobb, és minél kisebb a kapacitás, annál kevesebb a garanciális gond velük. Ez nem légből kapott info.
Az adatmentéseknél sokkal kisebb százalékban jelennek meg a HDD-hez képest, mert cserélhető eszközről van szó. Vagyis más a használata. Az Ügyfelekkel el is szoktunk beszélgetni. Ebből azt szűrtem le, hogy a felhasználóknak megközelítőleg 10%-a használja munkadrive-nak a pendrive-ot. A többiek hurcolászásra, biztonsági mentésre. Így meghibásodáskor 10-15%-nál jelentkezik csak a mentés igénye. Ezeknek az egy harmada a nagyon fontos adat, a többiek inkább veszni hagyják.
Ha a fentiek tekintetében azt mondom, hogy megközelítőleg minden 20. mentés flash, és minden 10. érdeklődőnek ilyen gondja van, akkor az szerintem sok.
-
orbano
félisten
-
tuser
aktív tag
Senki nem mondta, hogy hazug vagy, csupán ( nem is kicsit ) túldramatizálod a flashel kapcsolatos félelmeidet. Hozzászólásaid alapján semmilyen valós tapasztalatod nincs e téren ( flash ). Ha esetleg konkrétan kifejtenéd, miből szűrted le ama következtetést, miszerint a flash ennyire halandó, véleményed valamivel hitelesebbnek hatna. Viszont a merevlemezek meghibásodási arányából nem lehet következtetni a flash alapú tárolók élettartamára ! Ha csak a technológiát nézzük sebesség tekintetében akár egy több éves 128 MB -os, 1 MB/s lineáris írási sebességű TwinMOS is gyorsabb kismillió-egy apró darabka összevadászásában a mai merevlemezek többségénél. Innentől nem értem, miről beszélünk. Akkora a technológiai különbség a flash és a mágneses alapú adattárolás között kb., mint egy floppy, s egy optikai tároló között. Mindkettő sérülékeny, de másképp ! Amúgy senki nem kérte, hogy dícsérj bármit, csak egyszerűen ne írj orbitális baromságokat.
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Az adataimnál utána tudsz nézni, mivel foglalkozom. A gyakorlati tapasztalataimat írom le marketinges fényezések nélkül. (En még ahhoz a régi őskövület korosztályhoz tartozom akiket igazmondásra tanítottak. - Nem kérdőjelezem meg másnál sem, hiszen Ő is a saját tapasztalatát írja. Lásd az utóbbi időben WD terén.) Nem érdekel kinek milyen érzései vannak ezekkel kapcsolatban. Majd ha kevesebb munkám lesz, jobban fogom dícsérni a termékeket.
-
Chaser
legenda
A c2d mért gyorsabb mint a netburst? Talán más a gyártástech, aminek számos előnye van a sebesség növelésével kapcsolatban. Lusta vagyok most linkelgetni, nézz szét aneten, ha már van
"Ugyanazt az interfészt használja mint a hdd, nem?" Csakhogy nem az interfésszel van baj, hanem a hdd-vel. Hiába tudja az interfész a nagy sebességet, ha a hdd nem. Sata2-nél járunk, nem tudok olyan vinyóról, ami a sata1 sávszélességét kihasználná, talán a 15k-s seagate fibrechannel csodák, de még sztem azok sem.
Idővel a hdd-k ha nem is fognak eltűnni, de szépen "átkonvertálódnak"
csak tárhelyekké, szép kis eSATA-val egy mobilrackban.
#37 orbano : sztem rá fog menni
én 2010 végére, 2011 elejére saccolom, mikor emberi áron lehet majd 32GB körüli SSD-t kapni, ne legyen igazam...
-
Zsoo80
tag
jó lesz ez az ssd, tényleg de az ára, még kegyetlen.....
olyan mint a ddr3, de azért szép lassan....
-
tuser
aktív tag
válasz
Nantucket #26 üzenetére
Nyugi, megszokhattuk már liksoft -tól, hogy szeret nagyot mondani ;-) . Én tapasztalatból tudom, hogy korántsem ennyire vészes a helyzet. 2005 óta nyúzok egy 2 GB -os FlashDrive -ot, mint rendszervinyót Linux alatt. Ez idő alatt az ég világon semmi baja nem történt. Ugyan így nyilatkozhat több ismerősöm is. Ennyit az urban legendekről. Majd ha valakinek egy fix eszközben, aktív használat mellett megy tönkre egy ilyen ( értsd : nem ki-be huzogatós pendrive / mp3 player, hanem pl. rendszervinyó ), nah akkor lehet számolgatni a hibaszázalékokat, de addig ...
-
Chaser
legenda
Hát azért a notivinyóknak is van némi hangja, az SSD-nek semmi, és megfeledkezel a legfontosabb dologról, az SSD jóval gyorsabb mint a notivinyó, vagy akár az asztali. Pár év múlva remélem már csak akkor kell hdd-t vennem, ha sok TB kapacitásra lesz szükségem, nekem pl a 40GB most is elég, ha lehetne egy ekkora SSD-m...
-
-
adalbert1
veterán
Jaja, nálunk is még simán futnak a cégnél p3-ak, már olyan cirka 6 éve.
És a vicc, hogy simán lecserélhetnék, de profitmaximalizálás költségcsökkentéssel rulez.
Szerk.: és még van olyan 20 gigás maxtor is ami nem döglött be! Habár legutóbb is 3 kezdett egymás után bad sectorokat gyártani.
-
Godefroy
senior tag
Miért tévednék?
Semmi nem indokolja, hogy eltünjenek kapacitásban jelenleg 16x a különbség és nem nagyon akar csökkeni. Árban meg nem is ábrázolható szinte a valós számok halmazán a különbség
Miért kéne varázsának lenni egy merevlemeznek?
Egyszerű használati eszköz, olcsón hatalmas kapacitással, évtizedes megbízható technólogiával.ui
arórát sem vesznek az emberek mert ott a mobiltelefon (1% ra esett vissza az elmúlt 10 éveben az eladott órák száma).
-
Rover623
félisten
ez éves szinten nagyjából 1,3 millió hordónyi olaj megspórolásával vethető össze.
K*rva nagy! Boruljunk térdre...
Ennyi olajat termelnek ki orosz testvéreink 4 óra alatt...a világ napi kitermelésének szvsz röhejes hányadáról van szó... -
törölt tag
" Jó háló kell"
Ez a lenyeg lenne. De sajna tapasztalatom szerint nem midnig van meg a jo halo. Es azert sok esetben az ember akkor is szeretne dolgozni, amikor valami miatt megszakad a kapcsoalt a szerverrel. Es nem cska malmozni. PLusz kerdeses milyen celra szanjak ezt a gepet, de ha csak office meg passziansz a terulet, akkro tok ertelmetlen SSD-zni bele, ha meg mar komolyabb alkalmazasok is kellenek, akkor a win miatt megerne egy nromalisabb meretu hattertar.
-
Hát a winnyóznak a virtuális memóriakezelését talán hagyjuk :-D Havernál 4G-vel swappel csomó régebbi progi, és néhány új meg kevésbé. (Pistán.)
Egyébként a 16Gb egy jól felépített irodai rendszerben pont elég a munkaállomásoknak. Jó háló kell, és máris nincs az hogy a titkárnők a saját gépükre dolgoznak, feleslegesen duplikált doksikat hozva létre és mindenfele kavarva a ....t. Egyébként ettől még nem érthető hogy miért ilyen kis SSD-t adnak bele, mivel léteznek már 64Gb-osak is. Az annyival drágább lenne?
Egyébként én már várom azSSD-ket. Nem feltétlenül flash alapon, de hát léteznek már újabb, az írást jobban bíró cumók is. A lassú és zajos winyó helyett nagyon jó lenne.
-
Ribi
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Alchemist #20 üzenetére
tudom, hogy nem egészen ide tartozik, de remélhetőleg mire eddig eljut a fejlődés, hogy ssd-k lesznek mindenhol, addigra a win is eljut addig, hogy 4-8GB ram mellett (mert addigra valszeg ez lesz az általános...) ne akarjon állandóan és intenzíven swappelni. vagy legalább ha ssd van a gépben, akkor ne.
(most mondhatnám, hogy 3,5GB ram mellett a linuxom egyszer se nyúlt 70 nap alatt a swap-hez, pedig volt (és van) használva rendesen. de ebbe tényleg ne menjünk bele.)
-
Alchemist
addikt
Ha egyszer elkezd intenzíven swappelni a Windows, pár hónap alatt elfogy a hibátan terület nagyobb része...
-
liksoft
nagyúr
Ha értelmezed, akkor 30% egy éven belül kuka, 30% 3 évnél tovább húzza, a maradék 40% meg 1 és 3 év között döglik meg. Ebben a 100%-ban történik az első egy év során "szektorhiba"- HDD "nyelven szólva", de FLASH belső adminisztrációs hiba esetén a statisztika és a felület egyenletes terhelése miatt bekövetkező sérülés az adatterületek egy részének elcserélését fogja eredményezni. Vagyis puzzle szinten össze vadászható az adat róla, csak találj embert hozzá. Ez a hiba stabilizálódik, így az adatterület egy hasonló hibáig nem keveredik. Vagyis újra használható, csak adatvesztésed volt, és újra kell formáni, plusz a többi vele járó.
-
16GB-ért 300 dollár felár? Teljesen fasza.
-
spirit007
senior tag
-
BluEyes
őstag
Pedig tévedsz. A hdd ugyanarra a sorsra jut hamarosan (pár év), mint a lyukszalag, a floppy, a vhs video, a magnókazetta. A merevlemeznek még az a varázsa sincs meg, ami pl. a mechanikus karórának, tehát nagy túlélő gyártók sem maradnak exkluzív , aranyozott házas, gyémánt csapágyas motorral szerelt hdd-ket kínálva.
-
KrAt
veterán
Csak nem egy új korszak éledezik a vinyók terén?
-
Godefroy
senior tag
Én nem érzem, hogy valamikor is átvennék az SSD-k a HDD-k helyét.
Divat ez semmi más.
"Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy"
-
spirit007
senior tag
Kissé aránytalanul drága .
De mi nem az a bevezetéskor ?
Fogysztás ? 2,5"-os noti vinyó .. 2W ... és nem 300$ a felár -
liksoft
nagyúr
Hát azért majdnem 70000 ruppó egy 16GB-os SSD-ért kicsit drága. Ma a 16GB valóban kevés, és egy 80GB-os 2,5"-os winyó sem hangban, sem fogyasztásban nem sokkal több. Talán pár száz év alatt megtérül a felvett teljesítmény alapján az SSD. Da tartom régebbi álláspontomat. A mai technikájú (flash) SSD-től rövidebb élet várható mint mechanikus társaiktól. Bár az utóbbi időben gyártott winyók megbízhatósága mintha romlana. Előkészítik a váltást?
-
L3zl13
nagyúr
-64GB csak 300$-ért. Cool!
Ha 120GB-s vinyó helyett kérek 16GB-s SSD-t akkor az mennyi? 500$? -
törölt tag
16GB a 80GB helyett? A hulyenek is megeri, nem? Kulonosen a cegeknel eloszeretettel hasznal MS termekek eseten. Meg nem hasznaljuk a pistat, te mar tervben van, az uj office meg itt ketyeg. Melle egy remek kis lotus notes, es mar is bodlogsag, hogy meg tempnek sem tudom hasznalni...
-
bit_vector
tag
éledezik az SSD piac :-)
Ha így megy, 2010-ben már elérhető áron lesz. Persze, erőteljesen függeni fog a kapacitástól. De ha azt nézem, máris hurrá hangulatom van
-
orbano
félisten
szerintem ez kéne legyen a minimum egy számítógépnél. remélem egyszer hoznak örvényt arra, hogy egy bizonyos hatásfoknál rosszabb energiamenedzsmenttel és fogyasztás/teljesítmény aránnyal rendelkező számítógép nem adható el
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Közép Kategóriás Gamer Számítógép Újszerű Állapotban
- GAMER PC Intel i7-11700F/Asus PRIME Z590-P/RTX 3060 12 GB/32GB DDR4
- Gamer PC - i5 12400f, RTX 3080 és 32gb RAM + GARANCIA
- AMD Ryzen 7 7800X3D / Radeon RX 7900 XTX / 32GB DDR5 RAM / 1TB NVMe SSD konfig eladó
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest