- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
antikomcsi
veterán
válasz
FLATRONW #596 üzenetére
Mindkét számításhoz tökéletes, egy 1 dolláros alaplap.
De a viccet félretéve, remélem nem 250 dollárnál fog kezdődni, egy számomra már megfelelő AM4 deszka.
Ha mégis, akkor ott valmai fergeteges teljesítményre lesz szükség a jó arányhoz.Aztán, hogy kinek, mi számít annak, vagy még épp megfelelőnek, az azért már egy kicsit szubjektív is.
-
Egon
nagyúr
válasz
Oliverda #593 üzenetére
Ezek szerint a 3/4 kisebb mint a 3/5?
Tudtommal egy tört értéke annál nagyobb, minél nagyobb a számláló (tudod, az van felül...) illetve kisebb a nevező. Namost szerintem az ár/teljesítmény arány akkor jó, ha minél kisebb... A teljesítmény/ár pedig akkor jó, ha minél nagyobb.
-
Oliverda
titán
Van némi a sötétség a fejekben. A megfogalmazás helyes, ár/teljesítmény arány, ami minél magasabb, annál jobb. Ez jelenthet a konkurenciához hasonló teljesítményt alacsonyabb áron, alacsonyabb teljesítmény még alacsonyabb áron, illetve akad még pár variáció. Ha a csúcsmodell nagyjából i7-6900K számítási teljesítményét hozná ~500 dolláros áron, akkor az például egy elég jó ár/teljesítmény arányt jelenthetne, egyelőre szigorúan feltételes módban.
-
snecy20
nagyúr
Végre az AMD eléri azt a szintet 2017-ben, amit az Intel elért 2011 környékére?
-
Oliverda
titán
-
stratova
veterán
válasz
antikomcsi #573 üzenetére
Szerintem ez erősen múlik a tesztcsokortól. Ugye legutóbb egy ES-t teszteltek, ami játékok alatt elég változó terhelést kaphat egy vagy több szálat nézve. Az 3,15 alap s 3,3/3,5 GHz turbó órajelű példány - ami a cikk szerint 3,3 GHz-en üzemelt a teszt alatt - rendre magasabb turbóval vagy/és TDP-vel rendelkező Haswell/Skylake-ek előzték meg (már csak a konfigurációt nézve is nagyobb eséllyel léptek magasabb órajelre).
i7-6700K 4/8 (4,0-4,2 GHz) 91 W TDP
i7-4790K 4/8 (4,0-4,4 GHz) 88 W TDP
i7-6900K 8/16 (3,2-3,9 és 4,0GHz max) 140 W TDP
i7-6800K 6/12 (3,4-3,6 és 3,8 GHz max) 140 W TDP
i5-6600K 4/4 (3,5-3,9 GHz) 91 W TDP
i5-6600 4/4 (3,3-3,9 GHz) 65 W TDPSzvsz i5-6600 tudású procit Raven Ridge képében fogsz kapni.
-
Oliverda
titán
válasz
antikomcsi #579 üzenetére
Lehetőség talán lenne, de szerintem addigra már minden tele lesz tesztekkel, így pedig olyan sok újat nehéz lenne teszteredményekbe öntve mondani, arról nem beszélve, hogy csak a mérések több napos munkát jelentenének.
-
Oliverda
titán
-
törölt tag
-
-
Raysen623
addikt
válasz
#06658560 #566 üzenetére
Ezt csak az olyanok várják mint ti... A jövőben pedig ne vetíds ki egyes PH olvasó vágyálmait a többiekre, akik közé én is tartozom.
A józan hangok nincsenek lehurrogva, csak a fikázók, akiktől már agyfaszt lehet kapni itt a PH-n, mert nekik abszolut de semmi nem jó vagy elég, ami AMD oldalról érkezik...
-
Oliverda
titán
válasz
#06658560 #572 üzenetére
Ki mondta, hogy az Intel hibája?
"Valamint az árverseny eléréséhez nem irreális elvárásokat kéne támasztani itt a fórumban sem, bizonytalan tesztek alapján."
Az árverseny nem azon múlik, hogy itt vagy más fórumokon kinek milyen mélyen lóg a bilibe a keze, ezt a piac fogja eldönteni, nem pár marék végfelhasználó.
-
antikomcsi
veterán
Engem leginkább a játékok alatti teljesítmény érdekel a gépem használatából adódóan. Csak nagyon ritkán "dolgozok" vele akkor meg nem számít, hogy x idő, vagy x+10+20+30 perc. Ha viszont igazak a linkelt eredmények, akkor nagyon elszomorít, hogy egy ~ i5 6600-as tudású procit kapok, kapunk ennyi év után. A tuningolhatóságra kíváncsi leszek még az átlagpéldányok körében, amit a mezei vevők kapnak majd. Csak ez után fogok új platformot választani.
-
-
-
-
-
-
Simid
senior tag
válasz
westlake #559 üzenetére
3ghz volt az. Link
Tekintve, hogy jön egy újabb stepping a bugfixek miatt, felesleges messzemenő következtezéseket levonni. Pont az órajelek szoktak alacsonyabbak lenni az ES példányoknál.
Nekem az hogy kb 15%kal van lemaradva teljesítményben igencsak jó jel mert ez alapján az IPC rendben van. -
-
sakal83
addikt
Ryzen teszt:
-
válasz
westlake #552 üzenetére
Elméletileg min. 3.4g lesz az órajel, ezzel demoztak a hivatalos event -en is. Persze mondott már sok mindent az AMD az utóbbi években, szóval ez is csak akkor biztos, ha látjuk.
Mindenesetre az a teszt amit linkeltél, nekem nem mérvadó. A végleges CPU-t kell tesztelni. Az a cpu nem végleges példány.
Te linkelted korábban azt a leak-et ide, ami ugyanezen az oldalon volt kint egy állítólagos zen -ről, amiről aztán kiderült hogy egy xeon volt valójában? Igazából mind1 ki linkel ilyeneket, inkább az lenne a lényeg, hogy várjunk már meg több hivatalos tesztet, mielőtt pálcát törünk. -
westlake
félisten
1: Talán nézz utána, hogy manapság mit jelent az, hogy ES példány.
2: Nem tudom, hogy nálad mit jelent a "majdnem" szó, de nálam nem azt, amit az eredmények mutatnak.
3: Az AMD által prezentált eredmények semmivel sem hitelesebbek. Mi bizonyítja, hogy valóban azok voltak a körülmények, amiket állítanak? Semmi.#551: Naív vagy, ha azt hiszed, hogy a végleges (ha nem ez a végleges) verzió sokkal gyorsabb lesz. Az adott feszültséggel ekkora sebességre képes. Ha pedig emelik a feszültséget, akkor nem fogják tudni tartani a 95W-os TDP-t. A legelső publikus mérést vajon miért egy 3200MHz-es 6900K-val hasonlították össze? Miért nem a turbos sebességével? Na vajon miért?
-
westlake
félisten
Ez megint csak nem azt mutatja, amit az AMD ígér(t).
-
Petykemano
veterán
válasz
stratova #546 üzenetére
Ebben igazad van.
A kérdés az, ki mit ért a tdp alatt? 95W-nál nem fogyaszthat többet? Az alaplap áramköri tervezésénél ez a megközelítés lenne érthető.
Vagy 95W stabil hőleadását elvezetni képes infrastruktúra, ami megenged pillanatnyi áramfelvételi a ingadozásokat 95w körül pozitív irányba is, ha a hűtési rendszerben van tartalék.Mindettől függetlenül meglepődnék, ha eldobnák a wraith-et. Az A10-7890k egyébként nem 95w?
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #545 üzenetére
Igen, épp amiatt kérdéses, hogy kap e normálisabb gyári hűtést Zen, mert FX-8370E szintén 200$ de a 95 W TDP miatt nem kapott s a most megjelenő Ryzen processzorok rendre 95 vagy 65 W-os TDP-vel érkeznek a pletykák szerint.
De ennél nagyobb bajunk azért ne legyen. -
Petykemano
veterán
válasz
stratova #543 üzenetére
FX™ 8370, FX™ 8350, FX™ 6350, and A10-7890K
Nem néztem utána melyik pontosan mennyi, de $200 körül tetőznek, nem? És széria. (Más kérdés, hogy esetleg e nélkül még annyira se venné meg senki)
fx8370e esetén nem, ott a kisebb fogyasztást kapod. Gondolom.De a lényeg, hogy vannak $200-os termékek, amikhez hozzáadják, nem hiszem, hogy egy $300-400 terméken ezen spórolnának. Kivéve persze a kifejezetten tuningra ajánlott példányokat, ahol vagy egyből valami komoly (víz)hűtést érdemes adni, vagy semmit. (Mert úgyis lecserélnéd a szériahűtést bármilyen jó vagy komoly is)
Szerintem a széria nem tuningos felső szegmense meg fogja kapni a wraith-et.
-
Darmol
senior tag
válasz
stratova #541 üzenetére
Na egen, de alu kocka remekül műkszik kb. 50C belső hőmérsékletig, csak utána kell a házat bontani.
Igaz, a kocka kifújása kompresszorral is sokat segített, most hogy így jönnek vissza emlékek.Na de mondjon már valaki bennfentes valamit erről az MI öntanulós bigyóról, mert nekem ez birizgálja nagyon a fantáziámat. Nyilván nem cache ha már így kiemelik. Lesz érdemes olyan tesztet csinálni, hogy megnézed program futását, teszem azt egy hónap múlva? (Gyk.: nyilván azonos verziójú op rendszer, és a fentiek alapján azonos üzem hőmérsékletek mellett).
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #542 üzenetére
Az FX-8370 és az FX-8370E listaára is 200$ kettejük közül mégis csak az utóbbihoz járt a Wraith. Pedig nem volt éppen olcsó az E sem.
Intel pedig a K variánsokhoz ha jól rémlik nem is ad hűtőt mert úgyis lecseréled. -
sb
veterán
Normál turbóra kb. ezt tippeltem, de azt nem értem miért ilyen nagy az XFR és a normál közti különbség.
Szvsz az 1-2 magos turbóban kellene erőset hozniuk ami már a Carrizzo óta fejlődik. Ebben, mármint 1-2 mag felturbózásában viszont sem a TDP, sem a hőmérséklet nem kéne, hogy nagy szerepet játsszon. Ez alapján az XFR 1-2 magra illene ha a csúcs közelébe tolná a frekit.
Az összes magra nyilván nincs ilyen elvárás, ott a hő/TDP (vagy ha kiegedik a TDP-t akkor megint visszakanyarodtunk a hőmérséklethez) is erősen beleszól már.
szerk: Az sem teljesen világos, hogy a hőmérséklet önmagában 95W-on belül miért ennyire sarkalatos. 95W-ot kb. bármi lehűt. Vagy kitolja a TDP-t is ilyen esetben, de itt megint a kevés magos megoldást nem értem, ahhoz nem kell nagyon extra... vagy ekkora gond a hőeloszlás a chipen belül?
-
Van otthon egy régi Thermalright Ultra 120 hűtőm, nemrég vettem hozzá univerzális lefogatót, így rá tudom tenni mindenre, amim otthon van, persze az 1150-es gépembe számom. Ha lesz hozzá kapható AM4 lefogató is, akkor meg tudom oldani a hűtést okosan, illetve van itthon kisebb "beakasztós" AM2/3 heatpipe hűtőm, azzal is el lehet lenni, csak az a turbot limitálja majd.
-
Simid
senior tag
Korábban már volt ez kérdés, de én sem értem a dolgot.
Nem csak a hőmérséklet korlátozó az órajelek szempontjából hanem a TDP is. Hiába ülök én a szibériai fagyban a gépemmel ha 95W-ból csak 3.7Ghz-t tud. Ha viszont a fogyasztási keretet is kitolja automatikusan akkor az tuning.
Két módon látnám ennek értelmét. Vagy úgy, hogy a garantált turbot próbálja átlépni a gyári TDP-n belül maradva és a jól sikerült példányokkal így lehet esetleg 1-200Mhz-t nyerni. Vagy a wattman-hez hasonlóan, a TDP kitolásával automatikusan belövi a max órajeleket.
Akárhogy is, jó dolognak tűnik, de nagyon remélem hogy nem szúrják el a kommunikációját a dolognak. Jó lenne ha nem a legjobb példányok elméleti maximumával promóznák a teljes szériát, hanem decens garantált órajelekkel, amihez csak mint plusz funkcióként jön az XFR. -
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #526 üzenetére
Gondolom a dobozra a garantált értékek lesznek ráírva. De ezt majd kitalálják a marketingesek.
Nagyobb gond lesz itt a tesztelés, mert elképesztően környezetfüggő a Ryzen teljesítménye. Már csak attól képes ~3%-ot gyorsulni, vagyis benyalni az automatikus tuningba, hogy az összerakott gépet a melegített szobából átviszik a hűvösebbe. Vagy szimplán az oldallapján leveszik a háznak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Balala2007 #504 üzenetére
Nem teljesen. Igazából az XFR leginkább egy automatikus tuning. Most előveszek számokat, de ezek csak példák. Tehát ha mondjuk lesz egy 3,4 GHz-es nyolcmagos Ryzen, aminek a turbója 3,7, míg az XFR-je teszem azt legyen az ominózus 4,5 GHz. A rendszer mindig arra törekszik, hogy elérje a maximális XFR-t. Szinte sose fog sikerülni neki, de törekszik rá. Ilyen formában lehetnek olyan körülmények, például vízzel hűtött CPU, hűvös szobában, ahol mind a nyolc mag képes a garantált 3,7 GHz fölé ugrani, amikor arra lehetőség adódik. De mondjuk ugyanaz a proci a gyári hűtővel, meleg szobában már nem, vagy csak nagyon ritkán képes a garantált turbó fölé menni. Az egész nagyon környezetfüggő.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Csak szólok mielőtt nagyon félreértenétek a működést. Kétféle Boost lesz a Ryzenben. Illetve egyféle, csak két részre vágva. Ennek a működése olyan lesz, mint a GPU-knál a PowerTune.
Minden modellnek lesz egy maximum XFR értéke, ami megfelel a GPU-knál például a PowerTune órajelenek. Ez az XFR érték elég magas lesz, csak azért, hogy ha elég hideg van és jó a hűtő, akkor legyen hova skálázni az órajelet. Azt nem tudom, hogy milyen XFR-ek jönnek, de 4 GHz+ lesz a maximum. A gyártói ES 4,8-ra van beállítva, de ez inkább csak teszt. Viszont nagyon érdekes, hogy ha vizet raknak rá, akkor a proci akár jó 10%-ot gyorsulhat magától, mert folyamatosan a garantált boost fölé megy az órajel. A garantált boost szintén specifikált, és 4 GHz alatti minden modellnél. Ez az, amit tuti el tud érni a hardver függetlenül a környezettől. -
Jack@l
veterán
válasz
Oliverda #520 üzenetére
Lehet neked nehéz összefüggést találni a nem boost-al demózott proci és aközött hogy még nem működik rendesen.
A mesélést meghagyom a profiknak.
Ilyenekt irhatnál pl:
- Nem akarták hogy túl jól menjen a render.
- Altatják a konkurenciát.
- Megjelenésre hatalmas meglepetést akarnak, hogy szétboostolja magát 95 wattal. -
KisDre
senior tag
válasz
westlake #494 üzenetére
(#495) lezso6
Érdemes lehet elolvasni a poszt alatti kommenteket is. Van aki azt állítja 2,8ghz-en futott a Zen (bár ezt forrás nélkül) van aki azt hogy kamu ez a "kiszivárgott infó" , s teszi ezt linkkel.
"The results were reportedly gathered on an Intel Xeon E5-2660, with a spoofed ID to make it look like an AMD chip"
Nem AMD fanságból, de kiindulva a Blender és Cinebench render-benchmark eredményből túl nagynak érzem a különbséget, ahhoz hogy elhiggyem.
-
Jack@l
veterán
válasz
stratova #516 üzenetére
Amennyiben életében nem látta a saját szemével 4.5-en menni azt a procit(nem extreme hűtéssel), akkor igen, mondhatjuk annak. Főleg hogy még mindig gondjai vannak amd-nek a turboval.
@Malibutomi: mondjuk úgy hogy nem én hiegetem a népet olyannal ami később erősen megkérdőjelezhető. Ugyanez ment az fx-nél vagy másfél évig, kérdezd meg mennyi kisfiú vásárolt be az ehhez hasonló hitegetések miatt, aki utána megbánta.
-
-
A sakkmotorok sokszálas működése egyszerű, mint a faék. Ha annál nem működik az smt, akkor nagyon sok helyen nem fog. Én még mindig azt mondom, hogy a teszteredmények nem valósak. Vagy tényleg TLB bugos procival teszteltek (jelentsen ez bármit), vagy egyáltalán semmi köze a valósághoz.
-
sb
veterán
Ehhez elég nagy gáznak kell lennie, ha SMT nélkül, tehát 8/8 hozza a 4/8 Intel szintjét.
Vagy valóban lassít rajta.Meglátjuk... elvileg kiegyensúlyozott procit ígértek és ez volt az egyik legnagyobb gondjuk. Ez meg ha így lenne szarabbul néz ki kiegyensúlyozottságra, mint a dózerek és társaik.
A bugmentesített, végleges cpu-kkal mért teszteket azért ilyen eredmények mellett megvárnám. -
A sakkmotorok nagyon szeretik az smt-t. Lehet, hogy valami bug. De akkor az óriási szívás, mert ezek szerint a szoftverek jó része bugos lesz amd smt-vel. Ezt viszont máshogy szokták mondani: szar az smt megvalósítás. Félreértések elkerülése végett, ez az egész csak egy egyelőre nem kizárható feltételezés elemzése.
-
válasz
Balala2007 #504 üzenetére
Szerintem meg az intel turbo 3 és az nvidia boost 3 öszvére. Az nv megoldása működik automatikus tuningként, de a több, függetlenül szabályozható egység (mag) miatt itt keverni kell a hagyományosabb turbó megoldással. Ha én lennék az amd és 2016-ban új megoldást fejlesztenék, én úgy oldanám meg, hogy vrm-ek figyelése mellett tdp limitig emelném az órajelet, de max a feszültséglimitig és puha hőmérséklet throttlinggal (ez ugye így önmagában az nvboost3). Az lenne az extra, hogy kevés szálas terhelésnél automatikusan emelném a feszültséget, mert kevés mag keveset fogyaszt, így egyébként is magasabb órajelnél ütne be a tdp limit. Így a cpu felső turbó értékét nem is adnám meg specifikációban (ahogy nvidia sem adja meg), mert minden darab máshogy viselkedne, attól függően, hogy mekkora a szivárgása, milyen gyártási minőségű.
-
Balala2007
tag
válasz
Cathulhu #470 üzenetére
Agyalok egy ideje, hogy ez mi a francot jelenthet.
Nekem az a tippem, hogy ez alapjaiban az Intel Turbo Boost 3.0-t masolja, bar annal konnyebben hasznalhatonak tunik.A TBM 3.0 1 db konkret core freq-jet dobja meg 1 szalas hasznalat eseten:
A 4.5GHz XFR sztem ugy ertendo majd, hogy lesz olyan SKU, amiben lesz olyan core, ami megfelelo procmask-os leterheltseg, kedvezo feszultseg, hutes, BIOS settings stb. eseten impulzusszeruen pont elerheti az i7-7700K Turbo freq-jet.
-
stratova
veterán
Nem hinném hogy bárki miatt magyarázkodásra kényszerülne. A turbó és főleg a max. clk elérése eddig is esetleges és ideiglenes volt. Konkrétan olyan AMD lapkánál ahol három turbo core state van s a legfelső egy szálra érvényes, ritkán áll elő olyan helyzet gyári paraméterekkel, hogy arra a p-statere tudjon lépni a proci. Ez talán csak Carrizo óta elérhető tartósabban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ingatlanos topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged