- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Samsung LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #81 üzenetére
magyarul azt tervezték alul, sehol se írtam még csak azt sem, hogy nvidia hiba lenne, azt se, hogy gpu, a szerintem lehetséges okokról írtam.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
makkmarce #79 üzenetére
Azért nem kell félre magyarázni, sehol nem volt szó amd vs nvidiáról. Csak ha már felhoztad, hogy vagy rossz gpu tervezés vagy rossz vga tervezés, ami miatt nem ment a védelem, akkor már felhoztam, hogy nem lehet gpu gond, ha csak evga és ott is a két nagy étvágyú gpu-val szerelt vga esetében jött elő a gond, főleg, hogy a 3090 esetében valamiért sokkal nagyobb fogyasztással működött a kártya, mint kellett volna. Sok helyen írták, hogy spórolás ment az evga esetében, valahol azt is írták, hogy a vrm hűtés gyenge.....
-
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #78 üzenetére
senki se támadta az nvidiát, miért akarsz ebből nv vs amdt? pont ezt írtam, hogy nekem amdből volt ilyen bugos szériám.
magyarul pontosan ugyanott vagyunk, tervezési hiba van -
Dragon3000
nagyúr
válasz
makkmarce #76 üzenetére
A vrm-ről és annak hűtéséről írtam, azt nem fogja védeni a gpu védelme, mivel külső részegység, arról meg nem tehet az nvidia, hogy ezt a részt az evga vagy alul méretezte vagy elbaszta. A cpu-s tesztet fűszerezd meg azzal, hogy az alaplapi vrm-ről szedd le a hűtést és hajts meg benne egy 16 magos cpu-t, aztán imádkozz, hogy ne égjen szét az alaplap.
-
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #75 üzenetére
már miért okozna? a kártyáknak a hűtése alapvetően mindegy. Ha nincs rajta hűtő, akkor se csinálhatná ezt, pont erről szól az okfejtésem. Hibás tervezés vagy a kártyában, vagy a GPU-ban, nem működik a hővédelem. Nem az a kérdés, hogy ki tudnád e hűteni a hibát, hanem az, hogy miért van olyan hiba, amit nem vesz észre a rendszer, és nem kapcsol le/nem veszi vissza a teljesítményt. Volt olyan teszt(vagy linus vagy a GN csinálta asszem), hogy simán bebootltak egy hűtés nélküli ryzen procival, pont azt demonstrálták, hogy jó hőmonitorozással megoldható bármi és elkerülhető a baj.
Bármitől lehet rossz hűtésed, de az nem kell, hogy magával vigye HW-esen a gépet vagy annak részegységét. -
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #73 üzenetére
nemkell, a válaszom a #70-es, amit .b írt, és amivel egyetértek
-
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #67 üzenetére
?? mert miről van szó? a HW semmi esetre sem mehetne tönkre attól, hogy meghajtod, ez nem a 90-es évek, hogy elfőzi minden magát, amint egy kis meleget kap.
-
JayZ tesztelt 2 RTx 3090 kártyát, persze a maga módján, de mindegy... Egy EVGA és egy MSI. [link]
Az EVGA valamiért 98-100 % áramfogyasztásnál 59-66 % nál járatta a GPu-t 117% túlfogyasztással( 400+W) tudta kihozni a 100% teljesítményt, míg az MSI 99-100 % nál 100% , teljesen normálisan ment. Valamit nagyon elszúrtak az EVGA-nal. -
válasz
Dragon3000 #69 üzenetére
teljesen igazad van.- csak arra írtam amit makkmarce is írt, hogy lehet hogy a szenzorok pont azt nem érzékelték ami a legforróbb pont volt így. Azért is nyomoz most Nvidia is az ügyben hogy melyik gyártó használ még hasonló megoldást.
-
válasz
Dragon3000 #67 üzenetére
Az EVGA felülbírálta a GPU saját szenzor rendszerét és a sajtját használta, ICX3.Ezt írtam pont a #30 ban.
-
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #65 üzenetére
nem terheli jobban, nem ez a baj.
A gond az, hogy a videokártyának vagy gpu chipnek egy bizonyos pontja melegszik el.
Képzeld el a chip-et, ami millió dolgot tud csinálni, de mikor nyélgázon rendereli a semmit (menüt), akkor bizonyos részegységek nem dolgoznak, mások meg izzadnak. Namost az a gond, ha oda nem tettek hőszenzort ami jelzi a hibát, akkor simán hiheti a rendszer, hogy nincs itt semmi gond, a chip nagy része hideg, de egy ponton izzad az egész. (ugyanez az elv vonatkozik magára a kártyára is). Tehát hiába látod te, hogy 50 fokos a GPU, közben meg valamelyik pontja lehet, hogy már túl van a 100-on. Ha nem tudja leadni a meleget, akkor vége a dalnak és elég a cucc. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
makkmarce #64 üzenetére
Sok játéknál nincs limit mégsem hal meg a kártya, pl az említett warzone esetében is lobby betöltés közben 500-1000 fps-ig megy el, de közben a kártya terheltség meg leesik 30-40%-ra. Mondjuk a menüben nem értem, hogy egy mozgó háttér miért terheli jobban a gépet, mint maga a játék, de ezt egyre több játék esetében tapasztalom.
-
makkmarce
őstag
válasz
Dragon3000 #63 üzenetére
Semmire se jó, a fejlesztő elfelejtett limitet tenni itt az FPS-re.
Arra még jó, hogy jobban merüljön a laptop -
legutóbb a starcraft2 alatt égtek szénné nvidiák(?), ha jól rémlik.... (fps cap nélküli, ezerfrémes képernyők miatt)
-
tibaimp
nagyúr
Na ezek után, mikor megjelenik, nem igen fognak tolongani a szerveren. Kb. kasza is a gémnek....
-
lvb
aktív tag
válasz
Outsiderman #27 üzenetére
Ha valami melegebb, akkor annak gyorsabban csökken a hőmérséklete, mintha hidegebb lenne, mert nagyobb a delta T.
@borg25 Nekem az AMD K5-PR100 meghalt -pár nappal a gari lejárta után -, mert feltekert a CPU venti valami szöszt és megállt.
-
makkmarce
őstag
ez nem nvidia hiba
pont arról szólt a lentebbi #30 -as okfejtés.
Ha maga a GPU belül döglik el az nvidia hiba is, hisz kutya kötelessége lenne vészleállnia.
Csak simán leállna(ahogy kell), akkor lefagyna, sírnának, hogy fagy a játék, azt kész.
Itt inkább lehet a ram vagy valami külső vezérlő halála. -
makkmarce
őstag
utoljára 2000res években volt divat, hogy a procik és gpuk saját magukat főzték el. Egyszerűen hibás a tervezés. Vagy visszahívják(nemfogják), vagy az EVGA visszavesz mondjuk 100mhz-t mindenhonnan, és akkor biztonságosabban fog üzemelni a kártya.
Az arcvesztés már úgy is megvan, a francnak kell OC-zni, ha ez a kártya a leggyorsabb a világon amúgy is. -
Televan74
nagyúr
Son of a Tech is így járt az EVGA 3090 -nel, nála ráadásul vizes kártya volt, nem hiszem hogy túlmelegedett volna. 60fps -ről feljebb szeretett volna váltani, és meghalt a kártya.
-
Protezis
őstag
Attól még, hogy a játék bugos, mert feleslegesen terheli a videókártyát, attól még annak nem kéne tönkremennie.
Néhány hülye felvetésre a válasz:
- Miért kell több FPS? Mert kevesebb lesz a latency.
- A többség nem tuningol.
- Akinek 3090-e van, az nem a 10. emeleten, klíma nélkül tolja a játékot a panelben. -
makkmarce
őstag
"Ezt 10/8 játék megfűszerezi még azzal is, hogy a fullscreen mode az kamu, alt-tab ki, és látom hogy a GPU az pörög tovább, jön a hang stb.., hol van már az exkluzív fullscreen?!"
ennek semmi köze, hogy fullscreen vagy sem, ahhoz van köze, hogy a fejlesztő visszaveszi vagy kikapcsolja e a játékot, hogyha nincs előtérbe.
-
makkmarce
őstag
válasz
Allihoppa #33 üzenetére
Ne röhögtess, ez nem az amazon hibája. Bárkinél kijöhetett volna. Sőt, szerintem sok régebbi játéknál ki is jön, mert azok simán elpörögnek 500-1000fps-ig is akár egy modernebb kártyán, ha nincs limit.
Tervezési hiba, nem csak a BF V-el kell tesztelni, meg az RTX tombraiderrel.
A VGA simán tönkremegy, ha olyan ponton terhelődik, amire nem tesztelték, és ott elmelegszik. -
törölt tag
Már értem hogy miért tartunk itt. Ebből is sikerült egyeseknek user error-t faragni, "kis hozzá adott munkával".
Ne csodálkozzunk, ha eredménytelen életet élünk, ha így gondolkodunk.
-
Allihoppa
aktív tag
-
Habugi
addikt
Sem az Amazont sem az NV-t nem akarom fürdetni de nekem erről az egész buliról az jutott az eszembe, mennyire rühellem azokat a játékokat ahol a bazári animált háttér (menü) tekeri fullra a GPU-t. Ne állítsa nekem senki h erre igény van vagy lenne, ezt valami elmebeteg anno kitalálta és lassan standard lett..
Ezt 10/8 játék megfűszerezi még azzal is, hogy a fullscreen mode az kamu, alt-tab ki, és látom hogy a GPU az pörög tovább, jön a hang stb.., hol van már az exkluzív fullscreen?!
Ott/azzal kitaskolás után nem terhel semmi.., kurva nagy dolog lehet leprogramozni, mert mára odáig süllyedt a szint, hogy nagyítóval kell keresni az olyan játékot, ahol még ha a beállításokban exkluzív fullscreennek is nevezik.., működik és "Idle"-be vágja a játékot.
Ez az amazonos csoda is fogadni mernék egy ilyen igénytelen szar, mainben GPU 99% mer kell az, fullscreen, kitask és ugyan úgy 99% a GPU..
-
makkmarce
őstag
válasz
igen, hát ezt hívják tervezési hibának.
Én simán csak visszább venném 100-200 Mhz-val , azt kész. -
válasz
Igor körbejárta a problémat. [link]
az EVGA ICX3( saját) ventilátor szabályzást használ még mindig. A Turing óta már szinte minden gyártó felhagyott ezzel, mert az Ampere is és a Turing is milliszekundumos méréssel az átfolyó áram mennyiségének függvényében reagál a hűtéssel, ezzel szemben az EVGA és még van egyéb gyártó is aki saját szenzorokkal próbálja ezt megoldani, ami lényegesen lassabban reagál , mint a GPu saját szabályzása.Ez az amikor a marketing felülírja a használhatóságot főleg egy OC kártya esetén és a 4 évvel ezelötti fejlesztést még mindig el akarják adni, pedig ezzel ártanak már, nem használnak.
Ez a szabályzó IC egyszerűen kiégett mert ellentétes módon reagált a N.W. általi futtatási környezetre. Állítólag a főmenű a hátérben egyfajta benchként futott, nem záródott be sztori/ játékmenet indításakor és hatványozottan terhelte a GPu-t miközben azt érzékelte hogy a képernyőn valójában 60-80 FPS fut és ehhez próbálta szabályozni a hűtést, de közben a GPu extrém terhelést kapott a háttérfolyamatok alatt.. aztán elszállt a a hűtés majd megadta magát a GPU.. amelyik kártyán nem külső szenzor általi gyártói szabályzás van azzal nincs gond. Nvidia már körbe kérdezte a cikk szerint a partnereket ki használ még ilyen elavult saját ventiszabályzást.
-
F.E.K..
senior tag
-
joey04
titán
Jól elcseszték ezeket a kártyákat.
-
Outsiderman
tag
válasz
makkmarce #24 üzenetére
Itt egy teszt az egyik EVGA kártyáról:
https://www.techpowerup.com/review/evga-geforce-rtx-3090-ftw3-ultra/37.html
A 300W-al kicsit alá lőttem, mert picit húzva már 450-500W is kér a kártya.
A hőleadó felület semmivel nem nagyobb mint egy jóval kisebb teljesítményű kártyáé, de ekkora hőt a VRM-ről és a Ram-ról már nem biztos, hogy időbe el tudja vezetni a hűtés. Egy hirtelen fellépő magas teljesítmény igényt léghűtéssel nem lehet gyorsan kordában tartani. Erre már vizet kéne használni egy ilyen erős kártyánál. Sajnos mire a Throttling visszaveszi a GPU teljesítményét, a többi túlmelegedett részegységnek még vissza kell hűlni és azok általában melegebbek mint a GPU, így lassabban is hűlnek. Vagyis itt éppen halnak -
válasz
Aprósólyom #23 üzenetére
Majdnem minden szavaddal egyetértek, de... A 144Hz-es monitoron minek bármit is 180-240 fps-sel pörgetni, mégha tudja is. Úgyis max 144x fog kirajzolni másodpercenként. Én is játszom régi játékokkal, mint pl bf1942 és módjai, de 165 fps fölé nem engedem a 3080-at. Amúgy a többi stimmel, meg kell keresni azt az értéket, ahol nem tüskésedik a frametime, 0.1% low fps-t kell nézni, többi a francot sem érdekli. Az az egy érték megmutatja mire képes a rendszer, ne essen be, ott kell használni.
-
Allihoppa
aktív tag
válasz
makkmarce #24 üzenetére
Le van szabályozva a többi részegység is, pl. a memória is throttlingol ha meleg.
Le kéne kapcsoljon a VGA, ha valami ilyesmit észlel.
Egyébként ez a sok FPS kevés FPS inkább a CPU-n múlik, nagy felbontáson tekeri jobban a VGÁ-t, meg nyilván a menüben. Nekem pl. CS-ben sose volt gond, hogy a menübe kiakadt az FPS számláló és a játékban volt bő 400-500FPS, ez nonszensz hogy emiatt szállna el a kártya igen meglepődnék.
-
makkmarce
őstag
válasz
Outsiderman #22 üzenetére
ok, csak ugye ilyenkor aktiválódna a throttling... de nem teszi, jó eséllyel a memória vagy valami részegység kozmál oda, nem maga a GPU.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
antikomcsi #1 üzenetére
Miért? Akár még jó is lehet, de ha nem is 60FPS-re, mondjuk 75-90FPS-re. Ennél több tökéletesen felesleges a játékok többségénél.
Mondom ezt úgy, hogy quaket champions-t kb. 180-240FPS-sel játszok 144Hz monitoron, de ahhoz képest egy MMO vagy bármilyen single player játék olyan csiga lassú, hogy nem igaz... GTA-t is 75FPS-en játszottam elejétől a végéig, miközben a gépemmel és a használt grafikai beállításokon ment volna 100 felett is. Minden játékban megkeresem azt az fps limitet, ami szép fluent élményt ad és nem kell közben maxon pörgesse a rendszert. Szerintem másnak is érdemes.
Én csak előnyét látom: csendesebbek a ventik, hűvösebb lehet a szoba, kisebb az áramszámla. Erős gépnek én ott látom értelmét, hogy elég magas legyen a low 0,1%/1% érték is és "szép" stabil legyen a framerate. szvsz. -
Outsiderman
tag
Ez a jelenség nem egy hiba, hanem több láncolata.
Alapvetően EVGA kártyákat érint, amiknek nyilván van valami gyengébb pontja a többinél.
Ezen kívül a user is hibás lehet, mert ezek a kártyák bőven 300w TDP fölé tudnak menni.
Ha nincs kellően nagy és jól szellőző ház, nagyon hamar oda tud kozmálni. Sokan a zaj miatt nem hagyják a nyári melegben kibontakozni a rendszerhűtőket. -
A problémát én sem teljesen értem.
Leginkább a driverbéli korlátozás miatt nem.
Beállítom a driverben, hogy a monitorom maximális képfrissítési értékénél több FPS-t ne számoljon, és kész... -
makkmarce
őstag
válasz
Alogonomus #3 üzenetére
ehhez semmi köze az amazonnak. radeon mobile-ból is volt ilyen széria..néhány játék, ami pont sikeresen kimaxolta az erőforrásokat, leégette a VGA-t. 3x cseréltük, 4.-re felhagytam azon a gépen a játékkal és elajándékoztam.
Túl jó lett az engine, mindent maxon tol, a 3090-nél meg túl sok meleget engedtek bizonyos pontokra. -
Pietrosz
addikt
3090-et miért is kellene szarrá OCzni? Pláne a legtöbb user azt se tudja hogy kell.
De még ha így is lenne, miért ne tehetné meg? Ha az előző 10 generáció úgy működött, hogy max lefagyott ha sok volt neki, akkor tudtad hogy vissza kell venni, majd ment tovább szépen. Szvsz a károgók közül is sokan simán be**opták volna ezt. -
MaraTóni
tag
vérpista az amúgy is gyárilag szarráOCzott kártyáját valszeg még tovább pumpálta és nem bírta sokáig a 5000 fps vs 90 váltogatást a nyák bizonyos része...
vsync pedig a tearing mentesség mellett igen is jó dolog, nem hajtja feleslegesen a végletekig magát a kártya, a fogyasztás sem esik át a ló túlfelére... de tudom vannak karácsonyfaként villogó emberek, akik valahogy attól nagynak érzik magukat ha náluk valami több 100 fps-el fut
-
tibaimp
nagyúr
Persze, hogy ezt nyilatkozták, különben jöttek volna a kártérítési perek....
-
Kolbi_30
őstag
Most mondhatná az Amazon vegyél nem bòvli kártyát, és minden jó lesz.
-
Allihoppa
aktív tag
Na ebben is az Amazon az első.
-
Jacek
veterán
válasz
antikomcsi #1 üzenetére
Hát ha külön le kell írni hogy annyira korlátozd amilyen a monitorod, akkor értelmet nyer a microba ne tedd a macskát felirat
-
Remélem a megjelent teljes játék azért rendben lesz. Nem szeretnék rohanni kártyát cserélni, mert fárasztó procedúra főleg egy drágább kártyánál.
-
törölt tag
Szóval a játék tök jó, de azért kiadnak hozzá egy javítást, a fórumban meg tippeket adnak, hogy élje túl a kártyád amíg kijön a javítás.
Ez abszolút user hiba, minek futtatnak béta verziókat.Persze elfogadtad a felhasználási feltételeket, amiben eleve elutasítanak minden felelősséget, ez szerintem általános bármely szoftvernél, pláne bétáknál. A károsultak csak abban reménykedhetnek, hogy a gyártók csendben kicserélik nekik, hogy elkerüljék a negatív reklámot.
Egy doboz gémkapcsot sem vennék tőlük, nemhogy gémet.
A játék címe magyarítva: nesztek szép új világ. -
Laraxior
titán
válasz
antikomcsi #1 üzenetére
-
Taranti
senior tag
Azért más források szerint már az alfa verzióban előjött. (Plusz a leírt lépéseket egyszerűbben úgy kell csinálni, hogy VSYNC=ON, csak gyanítom ezt nem merték így egyszerűen, mert még a buta átlagamerikai is rájönne, hogy árverik.)
[link] -
zizidor
őstag
Nem tapasztaltak...
- Nem értem főnök, az én gépemen rendesen működik.
- Oké, akkor majd azzal együtt fogjuk értékesíteni. -
anulu
félisten
komolyan? vagyonért összerakott gépet kézzel korlátozzanak le? amúgy pont az EVGA-n meg vagyok lepődve. az egyik kedvenc gyártóm és a 3070-em is tőlük van. ezt a játékot mindenesetre egyelőre akkor hanyagolom...
-
Alogonomus
őstag
válasz
antikomcsi #1 üzenetére
Hát igen, Amazon pont ugyanolyan jótanácsot adott, mint hogy a villanyautódat ne töltsd 20% fölé, hogy minimalizáld a kigyulladásveszélyt. Azért vettek 3000 dollárért kártyát, mert nem maximum 60 fps-re vágynak.
-
Viktor77
titán
válasz
antikomcsi #1 üzenetére
-
antikomcsi
veterán
Ha nekem lenne egy 3090-s kártyám, és mellé egy 144-240Hz-es monitorom, nem hiszem, hogy azzal kezdeném, hogy lekorlátoznám a játékot 60fps-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Új kétfiókos NAS-sal gyarapodott a Synology palettája
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- Autós topik
- További aktív témák...
- MSI RTX 3080 Ti SUPRIM X 12GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- MSI RTX 2080 GAMING X TRIO 8GB GDDR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ROG Astral GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition - 32 HÓNAP IPON GARANCIA
- Inno3D GeForce iChill X4 RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X 256bit videokártya
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest