Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
graydragon #37 üzenetére
Te hol vásárolsz ezen az áron? Jöhet privátban is.
Fless, örülök,hogy bevetettétek ezeket a diagramokat!
"Tehát akkor mi is a helyzet a RAID 0-val?" ...
"Egyértelműen igen" -
-KP-
addikt
Kérdeznék egy hülyeséget?
SSD-ket lehet raidelni?
-
MPowerPH
félisten
válasz
FRENK1988 #16 üzenetére
Nálam eddig a rendszer 2db HP 146GB 15k SAS winyon ment, raid 0-ban. 40k -s beruházás volt. Egyedüli negatívumként a hangját írnám fel, mert az valami szörnyű volt mikor felpörgött. Szűk keresztmetszet az intel vezérlő volt itt is. Szerintem raid kártyával felvették volna a versenyt gyengébb SSD -el, fele annyiért sem.
-
Findzs
addikt
szokásos jó minőségű átfogó teszt fLeSs újából (tollából helyett
)
érdekes látni az erőviszonyok átrendeződését a single hdd-k tesztjéhez viszonyítva
a seagate a cc46 -os firmwarrel is így szerepelne vajon ? -
osztraksajt
őstag
Én meg végigaludtam itt a dolgokat, azt hittem, hogy egy raid0 raptor azért versenyre kel egy SSD-vel. Mondjuk egy SSD raid0 még belekerülhetett volna a tesztbe. Ott vajon teljesen lineáris a növekedés? (nincs seek time ugye)
-
Bogyó bá'
nagyúr
Fless, ez nagyon jó volt! Szerintem a fél Prohardvert az foglalkoztatja, hogy meg lehet-e "spórolni" egy "mai" színvonalú gépből az igen drága SSD-t. Hát nemigen...
-
graydragon
csendes tag
Én a mai árak mellett még mindig vinyó párti vagyok, hogy miért?
2db Samsung 502HJ-t vettem 16.000 HUF-ért
1db Pico C 8GB (5ms access time) 5000 HUF körül + postaköltségRAID0-ban van a két samu, mellé ready boost-al beraktam a pendrive-ot, összvissz költöttem 20-22 ezret és van egy tényleg gyors rendszerem 1 terrával. Bár már gondolkozok egy 128GB-os Corsair SSD-n, bár még kicsit sokallom 43ezer HUF-ért, de addig is a RAID tovább él, na meg persze az SSD-ket is lehet RAID-ezni (és kell is
).
-
FRENK1988
veterán
válasz
Devil Smile #20 üzenetére
Ez igaz.
De én (és szerintem a nagy többség) kis partíción tartja a rendszert. A 64 (vagy akár 80) GB is elég egy rendszer+office+felhasználóspecifikus programok+1-1 kedvenc játék tárolásáraa többire meg elég egy 750GB-s vagy 1TB-s HDD.
-
joysefke
veterán
Ejha..
Reméltem, hogy ezzel a témával kapcsolatban jön egy cikk, mivel volt már vitám RAID0-ról a PH! fórumán. Minden benne van, aminek benne kell lennie, hogy a valós életbeli felhasználás során tapasztalható előnyöket számszerűsítse.:
Oprendszer használat, nagy fájlok, virtualizáció stb.Tettszik a cikk na, erre vártam
Az eredmények viszont számomra megdöbbentőek. Nem vártam, hogy kis fájlok véletlenszerű olvasása esetén bármit hozni fog a RAID0-de mégis. Elsősorban a VMwares tesztek döbbentenek le, hiszen itt sebesség terén már eltemettem a RAID0-t. (RAID1-t már használtam erre)
üdv
J. -
Én is szeretnék RAID0-ás SSD teszteket látni, különböző SSD vezérlőket tartalmazó eszközökből.
Ilyenre mikor lehet számítani? -
-
dabadab
titán
"Ez nem egészen a szoftveres Raid volt. A szoftveresnél az operációs rendszer csinál mindent. Darabolástól az írás-olvasásig."
Itt is, a driverben van a RAID-et kezelo kod, a CPU-n fut minden, annak minden elonyevel (gyors CPU meg sok RAM) es hatranyaval (magasabb kesleltes) egyutt.
"Az akkor is létezni fog amikor formatálod a rendszered."
Ez a gyakorlatban annyiban kulonbozik a szintiszta szoftveres RAID-tol, hogy egy kis EPROM-ban el van tarolva a RAID konfiguracio, de ennyi, ill. van vmi kis csokott vezerlojuk lebutitott (valoszinuleg read-only) RAID-implementacioval, ami arra eleg, hogy be lehessen bootolni.
-
Воланд
titán
Most jutott eszembe: átlag user nem használ raid tömböt (raid0) adattárolásra, mert egy tömbszéthullás esetén odalesznek a 10 éves családi képei.
-
-
Воланд
titán
válasz
bitblueduck #25 üzenetére
Nekem is nagyon fáj már a fogam egy ssd-re, még mindig olcsóbban kijön, mint egy új porci-lap-memória hármas, de sajnos nekem a 60 GB kevés, minimum 120 GB kell. -
pschio
őstag
Rettentő nagy kár, hogy nem teszteltetek AMD-s vezérlőn is. Mert van különbség a 2 gyártó terméke között.
-
DaveJr
őstag
Ez nem egészen a szoftveres Raid volt. A szoftveresnél az operációs rendszer csinál mindent. Darabolástól az írás-olvasásig.
Az alaplapi vezérlő annyiból jobb hogy oprendszertől függetlenül csinálja a dolgát, tehát az oprendszernek nem kell foglalkoznia a raid tömbbel. Az akkor is létezni fog amikor formatálod a rendszered. -
dabadab
titán
válasz
bitblueduck #19 üzenetére
"Én megnéztem volna egy software raid tesztet is"
Ez az volt. Rendes RAID vezerloket manapsag mar leginkabb csak nagyvallalati szerverekben lehet latni, sima PC-kben szoftveresen megy a dolog.
"Windows hibernálásnál meg csak tippem van az eredményre: ha 2 GB-t kiír az szerintem nem csak annyi hogy 0-tól 2 milliárdig zutty ki a bájtok"
De, kb. ennyi a dolog, illetve ennyiben kulonbozik a sima suspendtol.
-
DaveJr
őstag
válasz
#16939776 #21 üzenetére
Én láttam már szerverben szétesni egy 60ezres 3ware vezérlőn raid tömböt
Bármi megeshet.De tény hogy a nem integrált megoldások sokkal biztonságosabbak.
Mondjuk volt olyan is hogy Samsung green-t nem szerette az ICH10-es vezérlő és minden tömböt eldobott. Szóval érdemes figyelni arra is hogy milyen vinyót kötünk a rendszerbe.
-
Воланд
titán
válasz
bitblueduck #19 üzenetére
Igen.
-
Devil Smile
őstag
válasz
FRENK1988 #16 üzenetére
Az lehet h 2vinyo araert kapsz egy kis SSD-t csak pl nekem a 2*500Gb os Seagate (7200.12) kerult brutto 20e Ft-ba es lett 1Tb os Raid 0 tombom.. SSD eseten ezert az arert kb 32Gb ot kaptam volna..
felreertes ne essek nekem mis tetszenek az SSDk csak meg nem abbak az arkategoriaban vannak amig barki szamara elerhetoek.. ha ebbol a 20e ft bol kaptam volna pl egy 128Gb os SSD-t akkor azt vettem volna mert annyira nincs szuksegem a tarhelyre mert ugy gondolom 2Tb helyen azert elkell h ferjen minden igy nem nagyon volt szuksegem meg 1Tb ra.. -
bitblueduck
senior tag
Én megnéztem volna egy software raid tesztet is, mert nem minden alaplap támogatja ezt. Bár a SW raidet meg nem minden operációs rendszer
Windows hibernálásnál meg csak tippem van az eredményre: ha 2 GB-t kiír az szerintem nem csak annyi hogy 0-tól 2 milliárdig zutty ki a bájtok, hanem talán kicsit körülményesebb. Lehet sokat kell dolgozni adaton, mire kiírható. De ennek utána kéne nézni, nemtudom MS mennyire közlékeny a témában.woland_y2k: Kapacitásról nem beszéltél. Az is ugyanannyi?
-
DaveJr
őstag
Én azért kíváncsi lennék hogy egy RAID1 tömb milyen eredményeket produkál. És akkor már lehetne csinálni mondjuk egy RAID10 vagy RAID 0+1-es tömböt
Érdekes teszt lenne
És akkor tényleg mindenki megtalálhatná a magának megfelelő RAID tömböt.Én jelenleg RAID1 tömböt használok 2 Samsung 1 terrás vinyóval. És nem érzek lassulást, pedig sokan azt mondják hogy a RAID1 lassít a rendszeren. Nálam mondjuk az adatvédelem a fontos mert olyan adatokat tárolok amik ha elvesznek nagy szívás lenne.
Duracellm...: biztos hogy számítana egy kártyás Raid vezérlő. Ha már vki kiad 20-30-ezret egy Raid vezérlőre és mondjuk 50et 2 vinyóra akkor már egy SSD áránál vagyunk kb.
-
törölt tag
Kíváncsi lennék hogy egy 20-30K-körüli raid kártya (Saját memória+processzor) sebességben tud-e többet mint egy "integrált" ugyan ezekkel a versenyzőkkel.
Tudom hogy otthoni felhasználás a lényeg. de mégis
stabilitásban biztos vagyok
-
FRENK1988
veterán
Nemértem ezt a raid 0 dolgot két valamire való HDD megvételével Ősembertől már vehetsz egy olyan SSD-t ami körbepisili az egészet, és még csak az árról beszéltem.
Na de a teszt jó és mindenre kiterjedő volt.
Igaz mintha hangról nem olvastam volna -
tdd587
őstag
Azt hittem lesz SSD RAID 0 teszt is. Az a legtutibb, nem? Bár a blokkméret kérdéses, én 4K-t használok, lehet nem ideális, de ez van.
-
Воланд
titán
Remek cikk lett, egyelőre csak átfutottam, majd a suliban elolvasom. Egy valamit viszont szerintem nem ártott volna kiemelni az ssd esetén: szekvenciális olvasás: 220MB/s; szekvenciális írás: 135MB/s. Azért ettől vannak jóval komolyabb ssd-k is a piacon és vagy ugyan ennyiért vagy egy kicsivel drágábban hozzá lehet jutni.
-
bucu
csendes tag
Notiba ugyérdemes megcsinálni hogy egy 32GB SSD a rendszernek +az optikai meghajtó helyére egy beépitő keretbe egy 500Gb-os hdd az adatoknak
Az optikai meghajtóra ugyis csak ritkán van szükség.
-
törölt tag
Műgyanta??
-
bucu
csendes tag
Anno én is használtam raid 0ás (és sokáig 1-es ) tömbböt. Aztán vetem egy 1,5 Tb-os HDD-t és rákellet jönnöm hogy gyorsabb mint a két 80gb-os HDD raid0-ba, mivel ugye az adatsürüség jóval nagyobb... Azóta nincs RAID tömb.
A legnagyobb baj a RAID0val adatbiztonság, bár ma már a rendszeres adatmenéts akár hálózaton eresztül nem egy nagy feladat, akkor is ott a boszuság ha egyik hdd kidől hogy ujra kell huzni mindent! Bár vannak olyan RAId megoldások amivel az adatbiztonság is megmaradt (5 -10 stb) viszont több vinyo kell és az alaplapok nemmindig tudják ezt kezelni sem.
Szóval a RAID megoldásokat meghagyom a szerverkenek ill az olyan helyeknek ahol fontos hogy legyen mondjuk tükrözve az adat (RAID1) -
Ha van a háttérben 2-3 tera raktárwinyó, akkor szvsz még videóvágáshoz is elég 256GB SSD. Egy blu-ray film max 50GB, ergo a kiindulási és kész anyag, rendszer+szoftverek egyben ráférnek.
#8: hja, notiknál az a baj, hogy a legtöbben nincs 2. winyónak hely
pedig tök jó lenne akksiszempontból is, egy ~128GB-os ssd rendszernek+egy 640rpm-es winyó, ami akkor megy csak, ha kell.
-
cudar07
senior tag
sziasztok
köszi a tesztet
én is gondiolkodom RAID0, de a rendszeerhez + kis video vágáshoz elég lenne
2 db 80Gb vagy még SATAII winyó
azok meniyvel lasabbak mint a mai 500gb-ok??? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, pont tegnap kellett visszabányásznom adatokat egy széthullt raid tömb elemeiből, mert a gagyi sata csatlakozók lejöttek kicsit a vinyókról menet közben...
Az adatok 20 százaléka lett meg kb., az is csak az egyik vinyóról, másikról csak használhatatlan fájlok jöttek át.Amúgy nem rossz a raid dolog, de jellemzően ha lenne fölös pénzem egy új vinyóra, akkor biztos nem raidet csinálnék a mostanival, hanem beállítanám háttértárnak. Szerintem ezzel a többség is így van.
Esetleg szerezni két kisebb, még jó állapotú használt vinyót, és abból raid 0-t csak az oprendszerek számára, na azt még lehet 1x megcsinálom. -
megint én
őstag
Nekem nem olyan jó a véleményem a Raid0 ról. Inkább SSD. De ez inkább attól függ, hogy mire kell. Nekem személy szerint elég lenne olyan 300 GB mindenre. Én nekem amikor a samsung F3 mellé vettem még 1 F3at, hát nem sok különbséget vettem észre... Viszont most amikor SSD került bele, hát szárnyakra kapott...
-
Devil Smile
őstag
Ahh epp tegnap fuztem RAID 0 ba 2db Seagate 500as vinyot abbol kiindulva h az 500Gb os merevlemez tesztben gyozott..
remelem azert nem furdok be vele annyira.. (meg csak rendszer van rajta semmi mas..)
koszonjuk a tesztet..
-
törölt tag
Uff!
Pont ez kerestem!
Lesz egy kis seeek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iOS alkalmazások
- EAFC 25
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Honda topik
- További aktív témák...
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.100-12.600 MBs - Eladó!
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest