Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz #16939776 #170 üzenetére

Ők itt mint ha mégis tudnák szabadon kapcsolgatni:
    https://www.anandtech.com/show/12349/the-intel-ssd-760p-512gb-review/8
    "Active idle is representative of a typical desktop, where none of the advanced PCIe link or NVMe power saving features are enabled and the drive is immediately ready to process new commands."
    Ezekből az előbbit (PCI-E LPM) a legtöbb UEFI Setup-ban is lehet kapcsolgatni, de utóbbihoz nem találtam semmi utility-t, főleg nem Windows-ra, de Linux-on szerintem biztos lehet babrálni, az
    default_ps_max_latency=0
    kernel paraméter elvileg tiltja (legalább is azt ami késéssel jár).

Összevetésül nekem ezt mondja most a Windows-os smartmontools:
    PS C:\Windows\system32> smartctl.exe -a /dev/sda
    Model Number: PM961 NVMe SAMSUNG 512GB
    Supported Power States
    St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
    0 + 7.60W - - 0 0 0 0 0 0
    1 + 5.00W - - 1 1 1 1 0 0
    2 + 3.60W - - 2 2 2 2 0 0
    3 - 0.0400W - - 3 3 3 3 210 1500
    4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 2200 6000

Ha az Op az Operational akar lenni, akkor most sem használja soha a 3-4 lépcsőket, tippre talán mert ahhoz kéne az ASPM/LPM is (ami tiltva van).

• janos666

nagyúr

válasz #16939776 #167 üzenetére

Azért nem kell karba dőlni. Kipucolod az átmeneti file-okat és felrakod kézzel.

Kíváncsiságból megnéztem mennyit foglal egy üres Win10 1803 x64 és hibát találtam válasz helyett :)) screenshot.
    Azon amit használok, 20.6 GB a Windows mappa. A többi rendszermappa statikus részével együtt ~21 GB, tehát marad ~10GB. Az AppData-t nem szabadna teleszemetelni 2-3 GB-tól több kacattal és pagefile-nak is elég kéne legyen -2 GB (nekem most 2-t foglal autoban, de le is tilthatnám), szóval marad még pár GB a CU-knak (BT mappáknak persze nem és jó ötlet a /resetbase minden CU után).
    Valóban szűkös, de működik az, ha muszáj.

Hogy megéri-e kínlódni vele? Szerintem sem, de most már kedvem lenne tesztelni. :DD

• janos666

nagyúr

válasz #16939776 #167 üzenetére

A PCI-E energiagazdálkodást tiltom, bár magáét az SSD-ét nyilván nem tudom (annak a vezérlője oda tekergeti magát, ahova akarja, és abból kiindulva, hogy terhelés alatt fűtenek a Samu SSD-k, mint a kazán, tuti alaposan visszatekeri magát üresjáratban).

Ebből a szempontból nézve érdekes, hogy a hardware szinten lényegében azonos cache-nek szánt "Optane Memory" (16 és 32Gb) és adattárolónak szánt "Optane SSD" (58 és 118Gb) közt az egyetlen gyakorlati eltérés, hogy utóbbin használ kisebb fogyasztású idle módot is a firmware (pedig a kis modulokat is vélhetően inkább olyan gépekbe pakolják majd az OEM-ek, amiknél inkább a fogyasztást vagy fogy/teljesítményt nézik majd, mint a nyers max teljesítményt, mert akkus noti, vagy "sötétzöld" marketing, aminek néha van is létjoga).

Érdekes kérdés ez az egész "hétköznapi használati élmény". Nekem egy ideje már túl kaotikus dilemma, hogy igazából mi fogja vissza a gépeket ilyen szempontból, mert egy viszonylag tág sávon belül semmi sem "villám gyors" (mindig van emberi léptékben észlelhető várakozási idő), de semmi sem zavaróan lomha (rég nem kell már számolgatni, hogy hányszor fordul körbe a homokóra, nincs olyan sok várakozás, hogy legszívesebben felállnék a fotelből, hogy majd visszamegyek ha elindult pl. az MS Word).
    A 2/4 mag/szál ~2300 MHz, SATA3 SSD DDR3 noti és 6/6 ~4700MHz desktop NVMe, tuning-DDR4 gép is hasonló "élményt" ad "kis feladatoknál", pl. mikor csak a Windows asztalon bóklászom, apró programokat indítok (film-, zenelejátszó, webböngésző, MS Word, ilyesmik), vagy akár csak átlagos weboldalakat tölt be egy böngésző (anélkül, hogy véletlenül is szaturálná a WAN vonalat). Az ilyenek csak bizonyos játékokban jönnek elő (amik igénylik is és ki is tudják aknázni a HW-t), vagy persze a "tudományos/munka" jellegű dolgoknál (pl. egy nagyobb program, pl. AutoCAD indítása, abban nagy file megnyitása), de leginkább csak szintetikus jellegű feladatoknál (akár konkrét benchmark-ok, vagy adatbázis turkálás szerű feladatok, pl. hatalmas adattáblák transzformálgatása), de azok meg pont olyanok, ahol tuti, hogy magára hagyom míg végez (vagy felállok vagy berakom alacsony prioritásba és netezek/filmezek felette).

Szerintem a szoftver oldal legalább annyira bűnös, mint a hardware. Egy példa a sok közül a potenciális sötétzöldségre: https://randomascii.wordpress.com/2013/07/08/windows-timer-resolution-megawatts-wasted/
    "Windows Timer Resolution: Megawatts Wasted"
    Sok ilyen kis apróság, és aztán megmentünk három pandamacit, de elpazarlunk legalább ennyi emberi életet is (ha összeadjuk a több millió ember apró kis időkieséseit hosszútávon).
    (Ez csak egy vaktából kapott példa, lehet hogy hülyeség, de a lényeg, hogy vannak ilyenek, mikor a tized wattokat spórolják a szoftver oldalon.)

• jockas

senior tag

válasz #16939776 #160 üzenetére

Elég lenne csak megvárni a következő funkció frissítést és fel se lehetne azt telepíteni (hacsak a kevés lemezterület miatt lemond a Windows mappa mentéséről).

Win7-nek hosszú távon a 40GB-os partíció kevés, de Win8 és Win10 esetében karbantartásokkal (lemezkarbantartó, ami a Win8-tól kezdve viszonylag normálisan képes rendbe rakni a rendszert...Windows Update törlés, WinSxS mappa kordában tartása) elég jól idomítható a méret (mondjuk a frissítésekkel rendesen telerakja az Installer mappát).

Hosszú távon (évekre gondolok) úgy, hogy az ember semmit se rak át másik meghajtóra, még a 64GB is kevés a rendszernek (nálam Win8-nál a két Program Files-t leszámítva - ami kb. 20GB - is 100GB felett van az összes Windows mappa)

• janos666

nagyúr

válasz #16939776 #160 üzenetére

32Gb szerintem elég lehet, ha úszol a RAM-ban és nem kell nagy pagefile (csak odaraksz mondjuk fix 1Gb-ot, hogy ne legyen kompatibilitási gond mikor valami keresi), de az 58Gb kivitel már tuti (és azon gyorsabb az írás is). Esetleg le lehet csupaszítani LTSB kiadás szerűre (kigyilkolod az áruházat és hasonlókat).

Azért vagyok szkeptikus, mert a SATA3 SSD-ről PCI-E 3.0 4x NVMe SSD-re történő váltást sem igazán vettem észre (PM961, ami kb. a 960 EVO, az előző pedig azt hiszem a 840Pro OEM verziója volt). Se Win10 boot időben, se programindításban, se játékbetöltési időben. Egyedül a file másolás a gyorsabb. Igazából még a programok telepítése se, amiket az ~5Gb képes HDD tömbről érek el 10G-s LAN-on, mert az is kb. SATA3 sebesség és sokszor tömörítve van a telepítő akkor is, ha minimális a méretkülönbség, de a CPU persze sokkal többet teker, mint ha csak másolgatna egy konténerből.

Új hozzászólás Aktív témák