Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Mikor látunk Penryn tesztet a Ph-n? Esetleg egy Penryn vs. Phenom teszt?
izé
-
bolvar
senior tag
hát most vettem egy 939 lapot remélem jön a k10 tud valami virítani és lepasszolhatom öcsémnek ezt a gépet
A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
fLeSs
nagyúr
Finomítottam kicsit a cikk első oldalán, és beraktam két új ábrát is, hogy könnyebb legyen megérteni a dolgokat.
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Dare2Live
félisten
Mégegyszer:
Amit Zeratul írt meg amit teiis írsz az AMD, meg TSMC.... ott tényleg először a "közép és alsó kategóriás" cuccok jönnek ki alacsonyabb csikszélen.Ezzel szemben Intel HEndben 45nmen nem "közép és alsó kategóriás cuccokat nyomja" ki először hanem pont a 3.2es extrem Penrynt meg a serverprocikat. Persze ha te az extrem vagy 3ghz+os server penrynt közép/alsó kategóriának tartod.... :p
Szóval baromira nem egyértelmű. Cége válogatja.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
őstag
válasz Dare2Live #211 üzenetére
Pedig egyértelmű! Amikor új csikszélességre váltanak, akkor vannak kezdeti kihozatali nehézségek, és amíg ezek a nehézségek meg nem szűnnek, addig nem tudnak magasabb órajelre menni. Nyilván a selejt is több, ezért pedig nem is gazdaságos igazán, így egyszerűbb olcsóbb cuccokon felfuttatni azt és amikor kiforrott és javult a kihozatal, akkor jöhetnek a high-end cuccok az új gyártástechnológiával. Hasonlókép van ez a videokártyáknál is. Az új csikszélességen a közép és alsó kategóriás cuccokat nyomják ki először abból a nyilvánvaló okból, mert azok előállítása olcsóbb, aztán amikor a gyártástechnológia felfutott, akkor jönnek a high-end cuccok is azon. (lásd pl. GF7800->7900, vagy most a GF8800 GT)
izé
-
t72killer
titán
Nagyjából mindenki ismeri Ők valszleg adtak 1kis plusz feszt a procinak, vagy szerencsésebb példányt kaptak a tuningoláshoz. Esetleg színezte volna a dolgot, ha az 1ik oldal XP, a másik vista alatt tesztel.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
AtHoS
nagyúr
válasz balintka #178 üzenetére
Valamit eléggé elnézhettél, mert a nyáron DDR1 vs. DDR2 különbség+5-6k-ból váltottam AM2-re. Pedig csak 1GB -> 2GB volt a cél. Igaz már X2 volt nekem DDR1-nél is. Szóval +5-6k -ba volt a váltás a DDR1 1GB -> 2GB bővítéshez képest. Ráadásul mostani AM2-es X2 +400-500MHz-el többet megy
read-only mode on the forum
-
AtHoS
nagyúr
Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal, de úgy vettem észre, hogy valamit figyelmen kívül hagytál. Igaz megint az ártényező fogja majd megmutatni, hogy mennyire lesz ez befolyásoló tényező.
Ja igen, amit kifelejtettél az a 3 magos AMD procc. A skálázódásnál jelentős szerepe lesz ill. a kedvezőbb árban is. Természetesen a csúcsprocik kategóriájában nem lesz döntő befolyással, de nem is igazán az a húzó szegmens.
read-only mode on the forum
-
t72killer
titán
-
Zeratul
addikt
Asszimetrikus magsebességek?
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
lévén más nincs... legalább valami konkrétummal próbáltam alátámasztani amit írok, és nem a levegőbe beszélni. 1etértek Cerebellum kollegával, a végső ítélettel várjuk meg a kapható termékeket, persze ha emberi idő alatt ez bekövetkezik...
Az igaz, h az IMC nélküli prociban könnyebb dolguk van az energiagazdálkodással, de végülis engem nem izgat nagyon, hogy a NB-ben van a memókontroller, és emiatt a NB kicsit többet fogyaszt, ami izgat azok a teszteredmények. (ja, és a valósak, tehát x+FPS játékban, x%-kal gyorsabb tömörítés, konvertálás, nem pedig a szintetikus benchek, amitől max a ...-át érzi nagyobbnak a kedves felhasználó)
-
törölt tag
Én azért csak megvárnék egy sorozatgyártást, és a kapható termékekből összeállított tesztet...
-
Dare2Live
félisten
azért ez baromira nem egyértelmü. AMD nem Intel.
AMDnél évekig legutobbi csikszélváltás brisbanenal is az volt a rendszer, hogy a magas órajelű darabok készülnek az elavultabb nmen és a lassabbak az újon. ez már isten tudja mióta így van náluk.
130-->90nm FXek server, magas órajelű procik maradnak 130nmen többi az "alja" ment 90nmen. aztán most 90->65nmnél FX, server, magas órajelű procik maradtak 90nmen a többi az "alja" ment 65nmre.....baromira nem egyértelmü....
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Zeratul
addikt
válasz t72killer #203 üzenetére
Ne zavarjon hogy az egy 65nanos enginering sample volt ki tudja milyen steppingel, meg jelenleg nincs olyan deszka ahol a IMCt külön feszültséggel meg tudják kinálni. Az enginering sample Perryn is melegedett mint hülye, meg alig lehetett húzni. Mostani K8-k is mennek 3GHz-t meg a felett.
-
törölt tag
válasz TomBoy1986 #199 üzenetére
Megmagyarázom. Abban a pillanatban, mikor az Intel egyedül marad a piacon, feldarabolják. Magyarabbul: rondán szétrúgják a seggét, és a daraboláson ronda nagy pénzeket bukhat, a fejlesztési ütemterve borul, szóval iszonyatos veszteség. Ezért nem teheti meg, hogy teljesen kinyírja az AMD-t.
Kompetitív piacon igaz lenne, amit írtál, de szakadj el a laboratóriumi közgazdaságtantól, mert nem úgy megy a dolog.
-
t72killer
titán
meglátjuk. Azt mondják menni fog 3GHz-en, és kb pont annyit tud, mint a 3GHz-es penryn. A CPU-z szerint a phenom itt már 1.536V-ot eszik viszont (h ez hány watt TDP-vel jár, nem derül ki).
-
Mackósajt
senior tag
válasz TomBoy1986 #199 üzenetére
Fennáll veszélye, hogy az Intel-t feldarabolnák hatóságilag, ha egyedül maradna a piacon. Mondjuk szerintem ez kikerülhető, és nem azonnal lesúlytó veszedelem lenne, de kétségkívül fennáll.
-
TomBoy1986
veterán
válasz #64791808 #198 üzenetére
"A monopólium vészes dolog, mindkét cégnek szüksége van a másikra, az AMD ezért él még."
Ezt nem értem. Megmagyaráznád? Köszönöm!
Mert én úgy látom, hogy monopol helyzetben csak az adott cég szabja meg a termékének az árát - esetleges állami felügyelettel, s mivel nem kell versenyeznie senkivel, így a monopol árak mindig magasabbak, mint akár a duopol és multipol árak.
[ Szerkesztve ]
AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W
-
törölt tag
válasz t72killer #190 üzenetére
Nem létezik tuningolt teljesítmény, mert szerverplatformról beszélünk.
Most 2GHz-nél tartunk, ami messze nem a csúcs teljesítményben. Ha sikerül eljutni vele 2,5GHz-ig, akkor az intel azt mondja, 3,2GHz, 400-as fsb, és nulla fejlesztéssel még mindig első. Arról nem beszélve, hogy a két cég tőkeerejét, ezáltal az árképzési politikáját meg kellene nézni. A monopólium vészes dolog, mindkét cégnek szüksége van a másikra, az AMD ezért él még.
-
t72killer
titán
válasz TomBoy1986 #196 üzenetére
nem tomm, mi a hihetetlen... az ember a saját szemének szokott hinni
-
t72killer
titán
azt hasonlítottam, ami van... különben ahhoz, hogy létező asztali lapba tegyél AMD 4magost, 4 dolog kell: proci+AM2 lap+kalapács+sok szerencse
#192 igen. kérdés, mire mész 8 maggal... (ld a nem túl +győző skulltrail tesztet...) 2 procit egymás mellett ráadásul attól félek, kevésbbé tudsz húzni, mint 1et, szval simán előfordulhat, hogy a sarki fűszeresnél vásárolt és kicsit megtuningolt penryn jobban muzsikál multicore-t szerető környezetben is, mint 2db jelenlegi csúcs opteron.
Jóó, most jönn majd a lázadás 1000rel, hogy a dual-opteron és a skulltrail mennyire nem egyforma, de hiába, nem hinném, hogy jelenleg és a közeljövőben 8 mag sokat segítene x86 platformon. (persze pl GPU-knál meg épp a streamek száma a létkérdés)
[ Szerkesztve ]
-
TomBoy1986
veterán
válasz t72killer #190 üzenetére
De azt azért remélem látod, hogy az általad linkelt lapokba 2 Opteron is belemegy, míg a "...(és a sarki bontóban kapható) P5K-ba..." bizony egyet tudsz csak beleerőltetni.
És így az összegek: 200$+2x379$= 958$ azaz már van 1 alaplapom és 2 Opteronom 1db Intel QX istentudjamib*szás árából.
Oliverda
[ Szerkesztve ]
AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W
-
t72killer
titán
no igen. 1.9GHz a teteje - húzva legyen 2.5 mondjuk. igaz, h jóval olcsóbb, mint a 3GHz-es QX9650, de azt se felejtsük el, hogy a hozzávaló socket F lap 2-300$ környékén kapható, ha kapható, míg a penrynt beleteszed egy feleannyiba kerülő (és a sarki bontóban kapható) P5K-ba...
Azaz ha a tuningolt teljesítményt nézzük, az intel sacc/kb 2x annyit tud, dupla áron. (4-4.1GHz vs 2-2.5GHz ill 600 vs 1100$), csakhogy az intelnél felárat fizettünk az "extrém" jelzőért, ami januártól nem lesz így, ha pl q9450-et vesz az ember.
[ Szerkesztve ]
-
Thrawn
félisten
-
törölt tag
válasz TomBoy1986 #184 üzenetére
Hát, eléggé alkalmazástól függően, valahol ez gyorsabb, valahol az, Winrarban például valóban remekel az AMD Barcelona, elismerem.
No, akkor egy 3 gigán pörgő xeonnak melyik opteron felel meg kb? No és a következő generációs, 45nm-es core-családnak mi fog megfelelni? És még mindig csak szerver vonal, asztali felhasználásról szó sincs.
Szóval biztos nagyon jó ez a K10, csak QX9650 már érkezget, de valahogy ezeket még mindig nem lehet látni az árlistákban...
-
Oliverda
félisten
válasz TomBoy1986 #184 üzenetére
Ne viccelődjünk egymással, majd PH teszten megnézzük.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
TomBoy1986
veterán
válasz #64791808 #165 üzenetére
Itt egy másik oldal, eléggé elismert.
Csak a Conclusiont linkelem, a többit megtalálod.
A lényeg talán az. hogy átlagosan egy 2.4GHz-es Xeonnak (Clowertown) felel meg egy 2GHz-es Opteron 2350 (Barcelona)
-
Lortech
addikt
válasz balintka #180 üzenetére
Jelenleg olcsóbb a DDR1, mint bármikor is volt eddig. Nem lett az "felverve". Az más kérdés, hogy a DDR2 még ennél is olcsóbb, mivel azt ontják a gyárak, arra vannak átállva a gyártósorok, DDR1-ből meg már egyre kevesebbet gyártanak.
[ Szerkesztve ]
Thank you to god for making me an atheist
-
t72killer
titán
válasz balintka #170 üzenetére
jövő karácsonyra már lesz a 4magos változatból, 8magos már valszleg csak 2009ben jön. Addigra lesz is hozzávaló 2-2.5GHz-es, CL6-7 körüli DDR3 RAM, esetleg (a robson 1.0-val ellentétben) használható, alaplapra integrált flashmemó.
#178: ettől szenvedek én is a DDR-1 notebookRAM 2x annyiba kerül, mint a DDR-2
[ Szerkesztve ]
-
balintka
addikt
válasz TomBoy1986 #177 üzenetére
ddr2nek tényleg jó az ára. kár hogy a ddr400-nak fölment. erre sokat ráfizettem, mert annyim nem volt a komplett 939-es rendszert lecseréljem. majdnem egy 10essel drágább volt a 2 gb ddr400 mint amennyibe a ddr2-ből jött volna.
-
TomBoy1986
veterán
válasz balintka #172 üzenetére
Hűha... 1 év múlva már elengedhetetlen lesz egy high-end gépben... hát hova sz*rjak.
És akkor mi van?Az AMD csak 2008 végén jelentet meg olyan CPU-t, ami már DDR-3-at támogat. Hogy az intel már most kint van vele... egészségére. Rendkívül sokan ruháznak be 100K körül RAM-ra, ha ugyanazt a mennyiséget 6K-ért is megkapják. 4GB pedig még 2 évig biztosan elég.
-
balintka
addikt
válasz Probiotikus #175 üzenetére
Hát igen. a ddr3nak jelentősen gyorsabbnak kéne lennie, a grafikus memóriákból kiindulva.
-
Probiotikus
csendes tag
válasz balintka #174 üzenetére
"nem tudom miért olyan jó a ddr2 mikor nem gyorsabb a ddr400-nál az extrém gyorsakat kivéve."
akkor a ddr3 sincs sehol, ami sztem szomoru, mert ugyerzem visszafogja a gepet. de miert nem talalnak mar ki vmi normalisat? vagy mar tudjak pontosan mi lessz, csak meg levesznek minket ezzel a $z@rral is.
-
balintka
addikt
válasz Probiotikus #173 üzenetére
Csak idő kérdése és utoléri a ddr2-t sebességben és árban is. Lehet ezen vitatkozni, de előbb vagy utóbb a ddr2 is leváltódik. egyébként nem tudom miért olyan jó a ddr2 mikor nem gyorsabb a ddr400-nál az extrém gyorsakat kivéve.
[ Szerkesztve ]
-
balintka
addikt
válasz t72killer #169 üzenetére
Valahogy én is így gondolom a váltást. Még a lenti konfigomban VGA-t cserélek a tavasszal, heteken belül dvd-írót ugyanilyenre csak SATA-sra. Ma a tápot cseréltem ki 420-asról 450-re, cska azért mert a régit jó áron el tudtam adni. Ez már 12 cm-es ventivel megy. A DDR2-t kihagyom ha lehet, mert rossz, ha az ember kifutó dolgokból vásárol be, mint én a ddr400-ból 1 hónapja. Nehalem mikor jön?
-
t72killer
titán
válasz balintka #168 üzenetére
olyan sosem volt, hogy nagy jövő lenne egy hardverben a helyedben kb nehalemre váltanék majd, állítólag nagyot fognak szólni a húzott penrynhez képest is.
Ráadásul akkor kihagyhatod a ddr2 generációt 1az1ben (izé, most is kihagyhatod, csak akkor elég sokba fog fájni )
-
t72killer
titán
válasz kszabber #166 üzenetére
Épp ez a poénja a penrynnek, teljesítményben nemigazán robbantott (1-10% max), de az új 4magos annyit fogyaszt, mint a régi 2magos c2D. Az új 2magosok meg gondolom még kevesebbet majd - pl a mobilfronton 34 helyett 25W TDP, ez majdnem 30% fejlődés.
#164: csodát senki sem várt, mivel nem váltottak architektúrát. Azért elég ritka, hogy valami olyan jól sikerüljön, mint a c2D, talán az első pentiumoknak 93ban, majd az első athlon-nak '99ben volt akkora sikere. nem jön minden évben a mikulás
[ Szerkesztve ]
-
kszabber
tag
Csak azt nem értem kinek fejlesztik ezeket a procikat. Mert nekem jelenleg bővnen elég a jelenleg elérhető processzorok sebessége. Rá lehetne állni a kis fogyazstású procik tervezésére is szerintem annak is lenne piaca.
-
törölt tag
válasz Oliverda #146 üzenetére
Nagyon szép, hogy linkeltél egy hsz-t, ahol valaki linkel egy nevenics oldalról pár oldalt, ahol a képek fele nem jelenki meg, a másik felén pedig egy 3 perc alatt összerakható excel-grafikon van egy-két felemás teljesítménnyel, köszönöm szépen
Ne viccelődjünk egymással, majd PH teszten megnézzük.
-
nagyúr
Én azért nem vagyok seggreülve. Szép és jó, hogy megy a tikk-takk, de kicsit erőltetettnek tűnik. Fejlődnek a dolgok, de nem szükségszerűen. Nem történt akkora fejlesztés, amire igazán szüksége lett volna a piacnak.
Szó, mi szó, ha nem jön valami teljesen más technológia, akkor éveken belül csak helyben toporgás jön.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
lvb
aktív tag
Mármint az x86 - os piac árversenyének - de lehet, hogy a szerverpiacon felerősödne az árverseny, és jelentős árcsökkenés lenne pl. IBM vs Intel miatt. És ekkor már az IBM sem engedhetné meg, hogy figyelmen kívül hagyja az x86 szegmenst - vagy megcsinálná a konkurenciáját - pl G6 stb.
Itt is és máshol is olvastam, hogy ha csődbe megy az AMD, akkor feldarabolják az INTEL-t. Nos ezt nem hiszem, mivel a teljes processzorpiacnak a felét sem tartja kézben, és ezzel pl. gyakorlatilag megszüntetnék a szerverpiacon a versenyt. Modjuk az IBM-et az INTEL-el párhuzamosan nem hiszem hogy feldarabolnák, és Intel nélkül kényelmesen egyre "lejjebbi" - alacsonyabb teljesítményszintű" - kiszolgálókat gyárthatna a szerverpaicon... És az AMI-knak nem érdekük, hogy a japánokat hozza pozícióba (függő helyzetbe kerüljenek tőlük). Lásd pl. NEC.
-
voronoi
tag
Nagyon sajnalom az AMD-t de a piac szempontjabol muszaj, hogy valamit alkosson, mert akkor vege az arversenynek, es mindenki rosszul jar (kiveve az Intel).
-
t72killer
titán
válasz balintka #158 üzenetére
most van 4200-ad? arról én a nehalemig nemigen váltanék... okés, hogy a penryn ráhúz egy 50-60%-ot teljesítményben, de mire nem elég egy 4200? persze az 1magos 3200-ról én is mondjuk egy E9450 irányába mennék tovább...
-
balintka
addikt
Csak az Ati mindig követő pozícióban az Nvidia-hoz képest. És akkor sem tud gyorsabb lenni, de ha sikerül is, akkor az NV kihoz egy még jobb kártyát. Ehhez még hozzájönnek a gyenge meghajtó programok, amivel sok játék gyengén fut. pl. 2600XT tesztben. Én nem vennék soha Ati-t.
[ Szerkesztve ]
-
dokar
addikt
-
őstag
Szép részletes a teszt. A húzhatóságra is kiváncsi lennék azért!
Valaki meg tudja mondani, hogy akkor most mikoris lessz nálunk is kapható ez a 45nm-es téma?Az amd-nek még lehet egy aprócska lehetősége, mégpedig az, hogy hogy az ati felvásárlásával annak szellemi tulajdona is rászállt, alias ha ezekből valami hasznosat tud a cpu vonalon kamatoztatni talán még segíthet. Igaz ennek a beimplementálása ha van ilyen min. 2-3 év.
izé
-
spirit007
senior tag
Most nem azért, de AMD vs. Intel vita ide-oda én (megy egy jelentős réteg) egy "középkategóriás" teljesítményű , kettő/négy ...akárhány magos procit szeretnék(nénk) ami üzemeltethető passzív hűtéssel ... tehát kis fogyasztású .
Számomra teljesen mindegy , hogy melyik gyártó csinál ilyet .
NagyonOFF : jelenleg az Intel áll jobban -
Tom5
addikt
Bízom benne ,hogy az ATI/AMD talpra tud majd állni,nagyon szimpatikusak nekem,nem szeretnék Intelre váltani....
-
guestavfl
csendes tag
válasz Oliverda #146 üzenetére
ez igaz, sőt a fogyasztása is jobb a Xeon-nál, de az asztali fronton relative rosszabb lesz a teljesítménye mint egy 64 bites tipikusan szerverprogrammon (pl SPEC-ek), vagyis a Phenomok azonos órajelen max. azonos teljesítményt tudnak hozni mint ez a penryn, és ugye előállításuk drágább, + az órajel-skálázodás sokkal rosszabb (az Intel 3,2GHz ig fog skálázodni karácsonyig, a phenom hol van ettől), azaz ha az intel akarja azonos teljesítményt olcsobban tud majd árulni...és ugye a bevétel zömét a belépő és középkategóriás asztali és még a mobil procik adják. Az AMD nem tud majd annyit keresni a szervereken (főleg a 4-8 utas szervereken), hogy ezt kompenzálni tudja, ezért van most bajban...azért remélem a phenomokkal átvészeli veszteség nélkül az elkövetkező fél-egy évet, aztán kitalálnak valami ütőset és újra az lesz mint a K8 vs. prescott időkben volt...
-
Dare2Live
félisten
A baj K10el az, hogy semmi sem változott. "Semmivel" sincs jobb helyzetbe AMD mint volt: Anno is 3+utas servereknél tarolt, mostis.
és amíg nem tudj tömegben termelni az AM2be is passzoló procikat amik legalább mennek egy 2.6 de inkább 3+ghztet addig nem is változhat semmi.
-
leviske
veterán
válasz balintka #138 üzenetére
Sajnos az ATi nem ugy van lemaradva az nV-tól, mint az AMD az Inteltől... Az ATi simán kitudna dobni egy jobb kártyát, csak az "anyacég" lehúzza. Gondolj bele, hogy gyártástechnologia váltás is egyszerre történt a két cég közt, míg az AMD hónapokra van az Inteltől (és akkor még pozitívan állok hozzás és arra számítok, hogy nem késnek). Amugy ATi/Intel párti vagyok.
fLeSs: akkor elnézést a kérdésért.
[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Mire a nehalem tömegtermelésbe kerül, addigra az Intel már négy gyárban fog 45 nm-en chipeket gyártani, ismerve a hátterüket, valószínűleg jó lesz az új mag kihozatali aránya, hiszen addigra kiismerik a gyártástechnológiát, finomítgatnak is rajta a Penrynen keresztül, talán tovább is fejlesztik azt.
Jelenleg az AMD van nagy kakiban. Egy, hogy nekik összesen két gyáruk van, sokkal kisebb a gyártókapacitásuk, kevesebb a kísérletezési lehetőségük. Ők is tervezik a 45 nm-re átállást, de ők nem az Intel útját választották, hanem az IBM-mel közösen fejlesztgetnek. Az AMD ultra low-k dielektrikumot + továbbfejlesztett feszített szilíciumot + immerziós litográfiát fog alkalmazni, érdekes, hogy ezutóbbit az Intel csak 32 nm-en akarja majd bevezetni, mikorra már tisztában lesznek a gyártás buktatóival/előnyeivel (okos ember más kárán tanul).
Na szal a lényeg, hogy ezutóbbi állítólag elég költséges mulatság. Egyelőre nem tudni, hogy az AMD-nek mennyibe fog kerülni a 65 nm->45 nm csíkszélességváltás, viszont egy tuti: az Intelnek semmibe nem került a high-k + metal gate, tehát ebből is az Intel jön ki jobban.
[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Rive
veterán
A helyzet az, hogy nincs ezzel semmi gond. Az Intelnél pénzből és most időből is telik rá, hogy egyszerre fusson az új technológiák validációja a tupírozott régebbi technológia terítésével. Csak az AMD van most olyan helyzetben, hogy nem tud elég steppinget beverni az első mintapéldányok és a piaci bevezetés közé.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Zeratul
addikt
"lapka bonyolultsága és mérete alapvetően meghatározza a gyártási költségeket. Mivel az Intel két 45 nm-en gyártott kétmagost tokoz egybe, az AMD pedig egyetlen 65 nm-es die-on gyártja a 4 magot, ez a verseny is lefutott."
Nehalemnél éppen ez lesz kritikus pont. Ugyanis az IMC és QP miatt aligha kerülhető ki a monolitikus szerkezet.
-
Rive
veterán
Ajjajj. Az AMD utóbb már szinte mindent a hő/számítási teljesítmény arányára tett fel. Baj lesz.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
erdoke
titán
Szerintem nem a teljesítményét kritizálják többnyire, hanem két dolgot:
1. Mivel közel azonos a teljesítményük megegyező órajelen, így a skálázódás a szokásosnál is erősebben rúg labdába. Ebben nyilvánvalóan lényegesen jobb helyzetben van az Intel. Biztos vagyok benne, hogy ha szükséges lenne, akár 2008 Q1-ben elő tudna állni egy 3,6 GHz-es, 1600 MHz QPB-s verzióval.
2. A lapka bonyolultsága és mérete alapvetően meghatározza a gyártási költségeket. Mivel az Intel két 45 nm-en gyártott kétmagost tokoz egybe, az AMD pedig egyetlen 65 nm-es die-on gyártja a 4 magot, ez a verseny is lefutott. Magyarul még ha az első pont ellenére is versenyképes tudna lenni az AMD, az Intel röhögve adhatja akár 10 %-kal olcsóbban ugyanazt a teljesítményt, még mindig nagyobb haszonnal tudja eladni a processzort.A legjobb aláírás a héten
-
SteeWe
aktív tag
Csak most sikerült időt szakítanom rá hogy elolvassam.
Ismét egy jó teszt! Különösen a technológiai bevezető tetszett!
Grat! -
adm
őstag
a tőzsdén a helyed!
Én nem mondtam, hogy már most beelőzi, de az elgondolkodtató, hogy ekkora hátrányból még is ugy fog kijönni(ez már most biztos?), hogy a 45nm cuccai pár hónnappal kerülnek később piacra, mint az intel-é.
szerk: off
[ Szerkesztve ]
16core - 32thread - 64gb
-
Zeratul
addikt
válasz TESCO-Zsömle #98 üzenetére
Nehalemről egy pár szó. Intel még nem csinált IMCvel és koherens CPU interkonekttel rendelkező rendelkező procit, az AMD pedig a K8 óta azzal nyomúl és ott HT link ami nyílt szabványként sok gyártó használ. Nagyon könnyen beleszaladhat az Intel egy akkora jobbhorogba -amit a 3rd party gyártók a zár szabvány és legfőkképen a licendíj elleni ellenállással adhatnak mint Kókó a Népstadioban. Intel párszor megpróbálta a saját zárt szabványait licenszdíjjért ráerőlteni a népre, de többnyire rajtavesztett.
-
slett27
addikt
válasz Overlocker #123 üzenetére
Majd gondolom Te is bekóstolsz 1et, vagy nem ?
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
fLeSs
nagyúr
válasz Overlocker #123 üzenetére
nem tudom, talán.
-
Overlocker
veterán
Nemrossz a teszt!
Ugyanaz a cpu volt nálatok mint a hoc-nál is??
-
Hun'reeth
őstag
válasz t72killer #121 üzenetére
Az x2 vs core2 helyzetnél most jobb is lehet az amd.
Ha a tömegeket nézzük és hogy miszerint vásárolnak a tuning mellékes. Az a kérdés, hogy azonos órajelen az adott modellek ár/teljesítmény aránya milyen és ebben jobb lehet a phenom az x2-knél.
Majd meglátjuk ha tényleg itt lesznek a phenomok.''Öregember nem gyorsvonat!''
-
Hun'reeth
őstag
válasz t72killer #119 üzenetére
Azért nem kell fele áron adni. Elég ha pl. bios frissítéssel tényleg menni fogank a mostani am2-es lapokban.
Ha teljesítményben megközelíti és érezhetően olcsóbb lesz sokaknak jobb alternatíva lehet. A tuningolhatóságban nyilván igazad van mert kénytelen lesz maxon kihajtani a procijait az amd.''Öregember nem gyorsvonat!''
-
t72killer
titán
válasz Hun'reeth #117 üzenetére
Az intel bevezetőárakat már tudjuk, attól tartok, h a jelen piaci helyzetben júniusig nem is fognak árat csökkenteni, így ez a táblázat sztem él az egész első félévre.
#118: igen, ha az AMD majd feleáron ad 5%-kal kevesebb teljesítményt, akkor venni fogják a tömegek. Máskülönben nehezen . (+még attól tartok, hogy az AMD tuningolhatóságával is gondok lesznek)
[ Szerkesztve ]
-
Cefet
aktív tag
Nem értem igazán miért szóljátok le ennyire az AMD-t. Ha láttátok a teszteket, akkor igazán nincs rá ok. Valóban gyengébb mint az Intel négymagosai, de csak alig. A teszt alapján a különbség csak néhány százalék (5-7). Ha figyelembe veszük a körülményeket (gazdasági, gyártókapacitásbeli, fejlesztői, gyártástechnológiai, stb. hátrány), akkor azt kell (lehet) mondani, hogy az AMD megtesz mindent, keményen dolgozik és jó munkát végez. A core mikroarchitektúra valóban kiváló. Ha ezt meg tudják közelíteni, már az is hatalmas teljesítmény.
Na most lehet ütni...Legyen béke! Menjenek az amerikai katonák haza, azonnal!
-
Hun'reeth
őstag
Nagyon korrekt cikk.
Szó se róla szépen kipofozta az Intel a négymagosát főleg fogyasztás terén. Ezután már tényleg jöhet a natív 4magos procijuk. Kérdés, hogy milyen árat akar társítani hozzá és milyen áron tudja az AMD a phenomját kihozni. Teljesítményben nyilván nem fogja elérni viszont ár/teljesítményben jó lehet. Majd kiderül.Az külön tetszett, hogy a szakmai bevezető után szájbarágósan leírjátok, hogy a proci önmagától váltogat az energiállapotok között.
''Öregember nem gyorsvonat!''
-
core quad
csendes tag
Jó áru
[ Szerkesztve ]
Asus P5K,Asus 8800gts 640mb(2006-2010).Zotac Gtx 260 896MByte ,Intel Core 2 Dou E6550,OCZ DDR2 2x1 Special ops Urban Elite Edition KIT 800mhz(4-4-3-12),Seagate750GB,NorthQ 450w,RaidmaX Sagitta 2 (2007-ben épült)
-
tsar
aktív tag
válasz shabbarulez #102 üzenetére
Persze hogy nem tart a tarkójához senkinek pisztolyt, csak azt sugalja hogy az egy éves géped lassú és elavult és cseréld le, van aki ezt beveszi és van pénze ezt meg is teszi.
Bár ez eddig is így volt és így is lesz, más dolgokkal is így van nincs ezzel gond, van aki fejlődésnek nevezi van aki marketingfogásnak.[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
-
Oliverda
félisten
Pár hónappal ezelőtt azt írták hogy az integrált mem. vezérlő csak a szerver vonalon lesz bevezetve.
Majd meglássuk hogy a szépen csengő címszavak mit fognak jelentenii a gyakorlatban.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
feka007
veterán
Egy baj van, így konkurencia hiányában elég unalmas, mindig is szerettem azon dilemmázni, hogy AMD vagy Intel.
-
fLeSs
nagyúr
válasz Oliverda #108 üzenetére
De van benne pár kulcsszó:
integrált memvezérlő, állítólag 4-csatornás.
továbbfejlesztett energiavezérlés
max 8 mag és 16 utasításszál, mivel lesz benne hyperthreading
méghozzá azért, mert hosszabb lesz a pipeline, hogy növelni lehessen az órajelet
új SSE
intel quickpatch interconnect (hasonló a hypertransporthoz)
dinamikus terheléselosztás
megosztott cache, stb.[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Hmmm...ennek kissé márketingszöveg szaga van. Csak nem az Intel honlapja akar lenni a forrás?
Kíváncsi vagyok hogy tényleg megjelenik-e már jövőre, én valamiért kissé kételkedek ebben.
erdoke: eredetileg csak úgy általánosságban a K10 került említésre, nem pedig az asztali K10 aka Phenom.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
válasz Oliverda #103 üzenetére
NEHALEM MICROARCHITECTURE
After Penryn and the 45nm Hi-k silicon technology introduction comes Intel’s next-generation microarchitecture (Nehalem) slated for initial production in 2008. By continuing to innovate at this rapid cadence, Intel will deliver enormous performance and energy efficiency gains in years to come, adding more performance features and capabilities for new and improved applications. Here are some new initial disclosures around our Nehalem microarchitecture:
• Dynamically scalable for leadership performance on demand with energy efficiency
o Dynamically managed cores, threads, cache, interfaces and power
o Leverages leading 4 instruction issue Intel® Core microarchitecture technology
o Simultaneous multi-threading (similar to Intel® Hyper-threading technology) returns to enhance performance and energy efficiency
o Innovative new Intel® SSE4 and ATA instruction set architecture additions
o Superior multi-level shared cache leverages Intel® Smart Cache technology
o Leadership system and memory bandwidth
o Performance enhanced dynamic power management
• Design scalable for optimal price/performance/energy efficiency in each market segment
o New system architecture for next-generation Intel processors and platforms
o Scalable performance: 1 to 16+ threads, 1 to 8+ cores, scalable cache sizes
o Scalable and configurable system interconnects and integrated memory controllers
o High performance integrated graphics engine for client"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
shabbarulez
őstag
Nem hiszem hogy az Intelnek olyan nagy szűksége lenne az ATI-ra. Ha nagyon kellett volna neki GPU gyártó rég megvehette volna akár az Nvidiát is. Elég nagy és önálló ahhoz az Intel hogy saját maga is fejlesszen. Az alsó szegmensben eddig jó elvolt az integrált termékek piacán, idővel a fejlesztésekkel pedig odateheti magát az asztali/mobil alsó és közép szegmensbe is, még később pedig akár a felső kategóriában is le tehet valami asztalra. Elvégre nem viccből fejlesztik évek óta a Larrabeet, elég konkrét elképzeléseik vannak vele.Persze nem két alatt válnak majd meghatározó gyártóvá abban a szegmensben ahol jelenleg még nem igazán jelentős szereplőd, de az elhatározás úgy tűnik pár éve már megszületet és a fejlesztések is elindultak hogy ezen idővel változtassanak.
-
Oliverda
félisten
A Nehalem nevű veszedelem milyen lesz? Én úgy tudom hogy megnövelik benne a pipeline hosszát... Prescott rulez. Nem hiába, hisz a Prescott utódjának szánták eredetileg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest