Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
Én tettem föl képeket, bár hülyeségnek tartom, az fog nyerni, akinek sok a "támogatója"
Nikon vonalon ennyi pénzből kapásból egy D60+18-105 VR párost vennék. Egyenlőre a gép, amelyiknek a topikjában vagyok elég bevezető áron van, bár klassz kis masina.
Biztos hallottad, várnak egy D5000 alá pozicionált gépet is, D4000 néven. Sőt én D3000-ről is hallottam pletykákat (lehet ugyanazon gépről van szó). Egy hónap múlva kiderül. Ha nem sürgős, várd ki, nekem nem kellene a videózás annyi szent.
Az árak lejjebb mennek, egyrészt a gépek ára külföldön is csökken, a másik, hogy évvégére megint 240-250 ft-os Eurót rebesgetnek....[ Szerkesztve ]
-
leveske
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült összegyűjtenem egy kis pénzt fényképezőgépre, de még nem sikerült eldöntenem milyet vegyek. Olyan 200e Ft körül nézelődök. Csak sajna már nem lehet venni jó előre gépeket, mert szinte rögtön jön is az új széria Az árak is drágultak egy kicsit. Nem akarom elsietni a vásárlást, ugyhogy csak nézelődök jobbra-balra. Az egyszer tuti hogy Nikon lesz, mert nagyon sok barátom, akik vmennyire járatosak a témában, azok esküsznek a Nikon gépekre. Marad a tesztolvasás, nézelődés, hátha még az ára is lejebb megy
Uhh, most szólt egyik haverom, hogy lehet nyerni állatos képekkel egy Nikon D 5000-t. Valaki töltött már fel? ÁÁÁÁÁ ez a Nikonnak az új reklámvideója mekkora szaaar, másnapos fiataloknak majd pont erre van idejük hogy játszanak a hiperszuper gépükkel. de gagyiiiii [link]
[ Szerkesztve ]
-
drkbl
őstag
Canon 500D/T1i vs. Nikon D5000 Kedvenc mondat: In other words, the Canon EOS 500D is a bit more color blind in comparison with the Nikon D5000.
-
Ijk
nagyúr
válasz Zoli bácsi #38 üzenetére
A d40 csak 6MP-es érzékelővel bír, míg a többi gép dupla akkora felbontással, és a majom fejéből mindegyikkel ugyanakkora részletet vágott ki. Természetes, hogy ilyen feltételek mellett lágyabb a képe, sőt még az is lehet, hogy 100%-on is túl van nagyítva.
Nem mérvadó, hacsak nem plakát méretben nyomtatsz, még A2-es méretig sem biztos, hogy meglátod a különbséget, monitorra méretezve pedig egyáltalán nem.
Igazából úgy kellett volna csinálni, hogy mindből 100% cropot tesz ki, de itt elsősorban a zajszintet tesztelte.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Zoli bácsi #38 üzenetére
A feldolgozó szoftver sem ugyanaz , sőt nyilván a másik proci jobb már az újabb gépekben...
Nyilván a felbontás sem mindegy, de azért a D40-nek nincs oka szégyenkezni, ha az árát nézzük...Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
Zoli bácsi
őstag
válasz philoxenia #37 üzenetére
Köszönöm Moderátor úr, ez nekem nem jutott eszmbe.....
Ennyit jelent a CMOS szenzor? Vagy a kezdetleges fotós "tudásommal" arra gondolok, hogy a CMOS szenzor előtt elég a "gyengébb" szűrő, és az eredmémyezne ennyivel részletesebb képet? Esetleg ennyit jelent a felbontás duplázódása..?
Bocsánat, tudom hogy off, csak meg vagyok lepődve, ugyanazzal az optikával nem gondoltam volna ekkora változást, az új szenzorokkal. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Zoli bácsi #36 üzenetére
Nekem is itt az angoltudásom...
Eszerint:
Minden egyes lövés történt egy 35mm f/1.8 lencsék f / 2 apertúrájú elsődleges expozíciós mód. The light level was LV7 , meaning ISO 200 shots were made at f/2 and 1/60. A fény szintjének LV7, ami ISO 200 lövések végeztek az F / 2 és 1 / 60. You can calculate the rest if you care. Azt ki tudják számítani a többit, ha érdekel.
[ Szerkesztve ]
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
Zebu
addikt
Nagyon mellélőtt a Nikon ennek a gépnek az árazásával..... nemtom lesz-e így egyáltalán piaca.... minimum 50k-val a D90 alá kellene tenni.
-
Metalfan
senior tag
Sziasztok! 150k alatti kategóriában milyen gépet tudtok ajánlani hobbifotózáshoz? Használt gép is szóba jöhet. Mik az erősségei/hátrányai ezeknek a gépeknek? Igaz az, hogy a zárszerkezetek (legalábbis ebben az árkategóriában) többnyire 50000 exponálást bírnak ki?
-
Mercutio_
félisten
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
A K20D-ben megvan ez a funkció és gondolom az új K7-ben is, annyival megfejelve, hogy ott jobb a kijelző felbontása.
Állíthatod egyrészt az egész lcd fényerejét, valamint a színtéren belül eltolhatod a kijelző színeit a WB- finomhangoláshoz hasonlóan egy koordinátarendszerben.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
zoli62
addikt
Szerintem nagyon felül van árazva a D90-hez képest. Kijelző is hiányzik. Reális ára kitben szerintem 180e Ft lenne.
-
Degeczi
nagyúr
persze, én is a hisztogramra támaszkodom - de nyilvánvalóan nagy segítség lenne, ha a TFT képe nem állna ennyire távol egy jól beállított monitorétól
a legutóbbi Pentaxokon pl. már állítólag elég jól finomhangolható a kijelző (de nem láttam még, mennyire használható a gyakorlatban)
-
KTTech
veterán
A hátsó kijelzők soha nem voltak alkalmasak az elkészült képek helyességének megállapítására... arra a célra egyedül a hisztogram ad tűrhető választ (de nem tökéleteset, mivel RAW esetén fals információt ad vissza).
www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon
-
Degeczi
nagyúr
a D90-en már pont fordítva: a TFT világossággörbéje sajnos teljesen más, sokkal fényesebb, mint egy jól beállított monitor, így sötét képeket is jól exponáltnak mutat
szerencsére lehet állítani a fényerejét, -2-re véve már kezd elfogadható lenni - de olyankor meg kültérben alig látható... (bár ott persze elég a hisztogram, az pedig még levett fényerővel is használható)
-
Ijk
nagyúr
Igen azt én is észrevettem, hogy egy kontrasztosabb felület fehér, ne adj Isten tükröződő része teljesen meg tudja bolondítani a TTL vezérlést, de még a váz fénymérőjét is. Legbiztosabb még a vázat is manualra tekerni ilyen esetben, és valami semleges felületre mérni spottal a fényt.
Amúgy ilyenkor jön ki még egy hiba a d50-en. Ami az lcd-n szépen kiexponáltnak tűnik, valójában már akár 2/3-addal is túl van lőve.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Degeczi
nagyúr
minden gépnél sarkalatos pont, csak a mértéke változó
ez abból adódhat, h az érzékelők pont abban a tartományban a legérzékenyebbek, ezért van infraszűrő beépítve - de annak erőssége már nem fix (a pletykák szerint egyébként az a 6 Mp-es Sony érzékelő eredetileg ISO 100 alapérzékenységű lett volna, de minden gyártó a Sony által ajánlottnál enyhébb szűrőt tett elé, ami jobb fényhasznosítást eredményezett, így lett ISO 200)de egyáltalán nem egyedi Nikon jelenség az infrát jól visszaverő (tipikusan műanyag szövetű ruhák) barnás elszíneződése emiatt, sőt, nem csak az a Sony CCD kényes erre, de pl. már régi Kodak DSLR-ek esetén is említették pontosan ugyanezt
a D50/D70-en az az igazi nyűg, h az ömlesztett hisztogramon a piros csatorna nem is látható
-
Degeczi
nagyúr
igen, közeli célpontokhoz ajánlják, mert akkor a vezérlővillantások is látszódhatnak visszaverődve (hiszen a zárnak már nyitva kell lennie addigra, legalábbis a fő villanást indító parancs idejére mindenképpen)
Saját képeken mindenesetre még sosem zavartEgyébként sosem igazán értettem, mi a fenének fénnyel vezérelnek: így a távolság is erősen korlátozott, és a rálátásnak is meg kell lennie
Sokkal logikusabb lenne, ha rádióvezérlést választott volna a Nikon
Beltérben viszont tényleg jó szokott lenni, akár közvetlen rálátás nélkül is, hiszen többnyire visszavernek eleget a falakA manuális beállítás néha tényleg jobb lehet, mert nemegyszer zavart már, h amikor sikerült vmi fényeset bekomponálni a képbe, attól megijedt a fénymérés, és sötétebbre vette a vakut... persze lehet FV-lockot is használni, de ha sokszor kell, tényleg egyszerűbb egyszer belőni a vakuk teljesítményét, aztán nyugodtan próbálkozni
-
Ijk
nagyúr
Úgylátszik sok gépnek ez a piros a rákfenéje. D50-ben ráadásul még az IR szűrő is gyenge, sokszor lesz a feketéből vörösbarna.
A legjobb amikor capture NX-ben tákolom a HDR képeket a shadow protection toligálásával. Na akkor aztán istentelen dolgok történnek a piros csatornán, úgyhogy utána PS-be át és piros szaturációt tolom lefelé.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Láttam már ilyen vázvaku elé rakható szűrőt is, ami csak az infrát engedi át. D80-ra már semmiképpen nem váltanék, legalábbis a cls miatt nem.
Délután játszadoztam vele, kint napsütésben 10m-ről kb 60°-os szögben sikerült még elsütni az sb-600-at. Beltérben is eddig tökéletesen működött. Egy gondom van vele, hogy mindkét vaku alulexponáltan lő, pedig külön-külön viszonylag jól eltalálják. Persze felpumpáltam a FÉ-keket, így kompenzáltam utólag.
Viszont nem tudom eldönteni, hogy manuális, vagy TTL a jobb. TTL ugye elsőre kényelmesnek tűnik, de azért így több vakuval még nem sikerült sokszor eltalálnia az automatikának. Ilyenkor jön, hogy az ember végigklimpírozik a fényérték beállításokon. Viszont ennyi erővel manuálisan is be lehet lőni, igaz hosszadalmasabb játék, de a végén konstans világítást kapok (nem lövi össze vissza a fényerőt), ill. talán egy idő után gyakorlatból sikerül megközelítőleg eltalálni a beállítást.
Szóval sokat kell még vele játszadozni, olyan mint amikor kézbe vettem a d50-et, csak többek között pl. a mélységélességgel nem tudtam bánni. Hosszú út lesz ez, érzem.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Degeczi
nagyúr
látod ezen spórolhattál volna vmit, közvetlenül rendelve féláron itt van... ilyen kiegészítőket sosem érdemes itthoni eladótól venni
egy keveset használt D80 is megtenné, 100 körül: azzal is megkapod mindezt (egyedül a nagy érzékenységű mód javulását nem)
pláne ha tényleg fontosnak tartod az ISO100-at (én annyira nem: egyetlen rekesznyi különbség), mert az csak a D80-on használható, a D90-en felejtősaz újabb modellek vakuvezérlésében az is klassz, h külön csatornaként tudják kezelni ezeket, így könnyen meg tudod oldani, h a vázon lévő vaku jelentősen negatív kompenzálással éppen csak rávillantson a célra
-
Ijk
nagyúr
Persze szívesen upgradelnék, ha lenne miből
Lássuk csak... D90 váz mennyibe is kerül? ~240k. D50 mennyiért eladható? ~40-50k. Tehát 200k-ért kapok + vezérlőket (ami tényleg jól jön), d50 után álom méretű keresőt, jobb fókuszrendszert, nagyobb lcd-t, cls master vázvakut, és ugye a jóval fejlettebb érzékelővel jobb (kevesebb) zajt, ill. valamivel jobb dinamikát, és a piros csatornám sem folyik néha túl. Ez mind nagyon szép, de a végeredmény nem lesz szignifikánsan jobb, legalábbis annyival nem, hogy 200k-t kifizessek.
A váz, hogy tudja a CLS-t nagyon jó, de nem szeretem a szemből érkező fényt, tehát fényforrásként kizárva. És pénzt tekintve is jobban járok mégegy vakuvalEgyébként nem bíztam a véletlenre, rendeltem filléres rádiós kioldót. Hétvégén talán ki is tudom próbálni, hogy szuperál. Ha beválik, később még megpróbálok sb-28-at szerválni.
Egyébként a legnagyobb átok nekem a D50-en az min. iso200. Ha az ember verőfényes napsütésben nem akar végtelenségig rekeszelni, főleg ha vakut is használ (akkor ugye az 1/500-as záridő miatt), akkor meg van vele verve.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
ígyvanferi
addikt
Így már világos, gondolhattam volna erre, hisz többször is írtad, az ISO100 kiterjesztett mód. Akkor ez a szokásos beépített vaku, 12-es kulcsszámú az én ezeréves 3000N-nem vakuja is.
Valahogy ezek a kategóriájú gépek nem kellenének. Vagy a fele ennyibe kerülő belépőszintűek közül választanék, vagy ha már ennyi pénzem lenne, gyűjtenék egy kicsit, és vennék egy D300-at.
-
Degeczi
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz Zoli bácsi #9 üzenetére
Így van. Ennyiért amatőr nem fog gépet venni, aki meg ennyiért akar vázat, az d90-et vesz. Én még néha magamat kevésnek érzem a d50-hez. Ha van egy kis pénzem akkor inkább üvegbe invesztálom, vagy pl. most vettem használt sb800-at az sb600 mellé, így kicsit több mozgásterem lesz a fények variálásában.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Mercutio_
félisten
Klassz, alapos teszt, grat Néhány életszerű kép még a végén összegyűjtve esetleg?
-
Zoli bácsi
őstag
Nagyon jó kis teszt, köszönet. Lehet hogy bennem van a hiba, de engem hidegen hagy a video, a kihajtható LCD. Ha ennyi pénzem lenne gépre, inkább egy D60-ast vennék 18-105 és 35mm f1,8 obikkal. Nem hinném, hogy képminőségben látványosan rosszabbul járnék.
-
Degeczi
nagyúr
ha más nem, a beépített AF motor már többet ér, mint a 9e Ft különbség (pl. a megfizethető ultranagylátók piacán mindjárt nő a választék, nem esnek ki az egyébként nagyon jó Tokinák, de portré- makró- vagy teleobik között is lényegesen szabadabban lehet így válogatni)
a négyszeres fölbontású TFT is sokat számít (nem kell laptopot cipelni, a helyszínen is könnyen eldönthető jó-e az élesség), vagy kézi fókuszálásnál a nagyobb/világosabb kereső, és a második tárcsa is nagyon hasznos (nem csak M módban, akár képvisszanézés közben is sokkal kényelmesebb a két tárcsát használni, mint apró gombokat nyomogatni)
ezek sokkal nagyobb árkülönbséget indokolnának, és a D5000 netes fórumokon lemérhető piaci "sikere" (máskor mindig rengetegen vannak, akik elsőként gyorsan megvesznek egy új modellt - most egyszerűen senki, de senki) jól jelzi, h ezt nagyjából mindenki így gondolja
-
drkbl
őstag
A D5000 a D90, csak más irányból érkezőknek. Nem mindenkit varázsolnak el a forgókapcsolók, meg plusz két gomb a tetejére, meg az elejére. Abból az irányból két számjegy kevés
Miért kellene olcsón adni? Képminősége nem a mérési hibán belül jobb a D300-énál.
-
rudi
nagyúr
Jó lenne valami galéria vagy a cikk végén egy adag kép, amit a géppel lőttetek (az se baj, ha meztelen nősek). Egyébként ténylek 220k ez a cucc és nem 110?
[ Szerkesztve ]
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Ijk
nagyúr
Ha így rááll a fényképező tesztekre is ph, akkor a végén már tényleg csak itt olvasgatok cikkeket
Szvsz jó kis gép ez a D5000, de sajnos az árával nagyon nem vagyok kibékülve. Ennyiért sokkal inkább a D90, ami kihajtható lcd-től eltekintve mindenben jobb.
Úgy 140-160k közé belőve a kitet viszont már sokkal vonzóbbnak találnám.
A legnagyobb probléma viszont, hogy a 90k-s d40-est kivonták, és egyelőre ezt az űrt semmivel nem töltötték ki. Legoptimálisabb esetben a d40 helyére a d60, ill. a d60 helyére a d5000-et várnám árban./人◕ ‿‿ ◕人\
-
KTTech
veterán
válasz ígyvanferi #1 üzenetére
A vaku kulcsszámát alapvetően ISO100-ra szokták megadni, ennél a gépnél viszont az kiterjesztett mód, így az első teljes értékű lépcsőhöz adták meg, ami ISO 200. ISO100-on egyébként 12-es a kulcsszáma.
Az 500D-nek lenne konkurense elvileg, legalábbis ahhoz áll legközelebb. De a Nikon és a Canon ügyes: soha nem lövik be azonos szintre a gépeiket (sem tudásban, sem árban).
www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon
-
ígyvanferi
addikt
Ó, SLR teszt, nagyszerű!
Ami nekem nem tetszik, az a fókuszmotor és a tükörfelcsapás hiánya, a kisméretű kereső, és így hirtelen ennyi.
A figyelmeztetések gondolom kikapcsolhatóak. Nem biztos, hogy szeretném őket fényképezés közben látni.
Ugye a 500D-nek a konkurense ez a gép?A vaku kulcsszámát nem ISO100-as értéken szokták megadni? Ennél tényleg ISO200-ra vonatkoztatva 17?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest