Hirdetés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
net84
őstag
válasz
fatpingvin #80 üzenetére
Az 1.44 floppy-s fiókban nincs külön átalakító (vagyis igen, de a fiókban lévő "elektronikán" van minden). Klasszikus 34 pin-es kábel fityeg bent és bármilyen szabvány 3.5-ös meghajtót tudott fogadni. Az alap keret ilyen, ami meg a szabvány 40-es IDE/ATA csatival csatlakozik az USB-s keretbe. Ez a fiók ritka volt, nem is nagyon keresték. Talán, ha egyet-kettőt eladtunk, amikor ezek újként forgalomba kerültek.
#82 fatpingvin - SuperDisc drive-om sosem volt
. 99,9999%, hogy sima 1.44 FDD
#85 hcl - nem keret, fiók. Ez volt régen is a neve
. A keret oldal "szabvány" volt, fogadott sok mindent, ami működött IDE/ATA csatolón. Aztán kijött a S-ATA verziója, ami már nem volt olyan barátságos bármilyen eszközzel, ami becsúszott a fiók helyre.
A keret lehetett félrevezető, de az 5.25 HDD Mobil Rack fix fele és szabadabban nézve ez egy keret. -
-
ROBOTER
addikt
Olvasom itt a C64 vs. PC floppy összevetéseket. Ha megbízhatóságról akartok regéket, kérdezzetek meg valakit, aki Videoton TV-Computerhez használt floppy meghajtót.
Nem urban legend, velem történt meg: a drive átalakult esztergává és gyűrűkre vágta a lemezt.Egyébként PC-n én is sok hibással találkoztam, de C64 korszakban egész jó volt az arány, persze az nem HD volt csak DD. Gigaload vagy mi volt a neve a gyorsítónak 1541-hez és pár sec. alatt bent volt az Exploding Fist vagy az Uridium.
Amúgy ha már retró gépről van szó floppyval: Emulator II egész sok van a piacon (pár millióért beszerezhető egy Fairlight CMI is)
-
törölt tag
Nem sírom vissza a floppy-k korszakát. Mindig imádkoztam, amikor mondjuk egy 10 lemezes játékot másoltam fel a gépre, hogy ne legyen köztük hibás... Ugyanígy vagyok a magnó kazettákkal is. Jó, hogy túlléptünk rajtuk. Egyébként van még sok 5,25-ös és 3,5-es floppy lemezem azokból az időkből (90-es évek eleje). Kíváncsi lennék, használhatóak-e még?
-
-
azbest
félisten
a zipdrive, úgy olvasom, nem kompatibilis a sima floppyval.
Nekem kimaradt mindkettő, mutatóban talán láttam valamelyiket gépben. Anno újraírható mini cd volt, amivel hurcoltam adatot, amíg a flash nem volt elterjedt. Meg persze nekem is megvan a magam 230 floppys adatmozgatásom, ahol minden dobozból 1-2 lemez megpusztult út közben.
Múltkor hoztam el magammal pár régi floppyt, hogy esetleg valami meghajtóban megpróbálom beolvasni, mit tettem rá 30 éve -
Floppy-s keretet említett a kollega, az elég félrevezető volt
De lehetne ZIP is, az is olvasott floppyt, nem?
Meg egy LS120-nak mi ára lehet ma...
@E.Kaufmann : Mondjuk ez is igaz
Megváltás volt a TVC-hez a magnó után a floppancs. Az is igaz, hogy azért a Datasette-s műsorok a Commodore-khoz nagyságrenddel jobbak voltak, mint a TVC-hez amiket használtunk bármilyen konzumer magnók.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dr. Romano #83 üzenetére
Minél nagyobbak, régebbiek és ritkásabbak voltak a lemezek, annál megbízhatóbbak voltak, valamint a 80-as években az alternatíva a magnókazetta volt, amihez képest a floppy egy atombiztos űrtechnika volt.
-
Dr. Romano
veterán
" floppyk előnye, hogy nagyon megbízhatóak, nagyon stabilak és jól bevált információtárolók"
Ezek szerint én egy párhuzamos világból kerültem át ide, ahol a floppy egy igen megbízhatatlan adattároló volt.
Suliban rámásoltam a cuccokat, majd otthon mindig volt egy random disk ami nem látta az adatot csak formázni akarta a lemezt. -
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #80 üzenetére
-
Necroman_Mk2
őstag
Több mint 10 éve nem használtam floppyt, szerencsére az USB pendrive sokkal barátságosabb volt nagyobb adatok hordozására, mint a kb. másfél megás lemezek. Ettől persze megértem, ha régi cél hardverekhez továbbra is használják az eszközt.
Meg hogy a mentés ikon ma is sok programban egy floppy lemez, és ez jó ideig maradni is fog.#42 DjFlanker +1
#58 Chaser Nekem meg ez.
-
akaido
addikt
válasz
E.Kaufmann #75 üzenetére
-
net84
őstag
válasz
fatpingvin #66 üzenetére
Majdnem. Ez egy régi IDE-USB 5.25 ház, amiben van egy régi HDD Rack keret. Ebbe lett betolva egy gyárilag is floppy-s fiók. De igazából így hcl kollégának is igaza van, mivel a rack fiókban megvalósul a floppy-IDE átalakítás.
Ez a régi USB-s összeállítás sokkal stabilabb, mint a kapható USB-s floppy meghajtók. -
-
E.Kaufmann
veterán
-
akaido
addikt
válasz
fatpingvin #72 üzenetére
Nekem oktatási célú a használata, infó órán -pardon most már diku órán- a formázást, másolást, hány bit, Byte fér el a lemezen ilyesmiket nézünk meg a tanulókkal. Van egy teljesen szétszedett lemezem, megfoghatja a gyerek, tiszta retro, de legalább valamennyire átérzik mennyi idő is ment el anno pl. egy Dyna Blaster játék másolása közben.
-
válasz
fatpingvin #71 üzenetére
-
fatpingvin
addikt
valahogy nem fűlik a fogam ahhoz hogy ebbe a konstrukcióba USB-t pakoljak.
a laptopomra rá lehet kötni kb bármilyen eszközt, IDE, SATA, SCSI, akár SAS vagy FibreChannel is lehet a protokoll, bár az utóbbihoz kell vennem vezérlőkártyát.
aztán persze lehet hogy simán csak én vagyok a hülye -
válasz
fatpingvin #68 üzenetére
Hát ő kiküldi, utána hol érdekli?
-
akaido
addikt
válasz
fatpingvin #68 üzenetére
Nekem egy 3 1/2 lemezeket kezelő IBM USB FDD Drive van, jól működik.
-
válasz
fatpingvin #66 üzenetére
Vagy IDE-floppy átalakító
-
"...a koros floppyk előnye, hogy nagyon megbízhatóak..."
Oximoron.
-
-
emelhu
aktív tag
Nekem van egy csomó doboz bontatlan márkás floppy-m még.
Szerintem még 5 1/4 is van, meg persze 3 1/2.Mutatóba használt 8"-os is pár.
Ha valaki venne, írjon
Lehet ideje lenne meghirdetnem ?
Mennyit érhet ez most?
-
E.Kaufmann
veterán
-
akaido
addikt
Emlékezzünk meg Jánosi Marcellről, aki már 1974. november 30-án szabadalmaztatta Magyarországon a floppy-t.
-
azbest
félisten
már tudom miért számított régen sci-fi technikának az apple
[link]
-
Chaser
legenda
nekem már csak ez jut eszembe a floppyról : )
-
-
Panthera
őstag
Pár éve selejteztem floppyt, hdd mágnesen húztam át kétszer őket. Alapvetően az adat törlés volt a cél, de utána egyet sem lehetett már beolvasni.
-
Tim82
félisten
Nemtom, én tizenéves koromban (szintén '90-es évek és BKV-s közlekedés) a tízes csomag Dyras floppykhoz adott műanyag dobozokban hordoztam a floppykat és húsz-harminc esetből kétszer volt olyan, hogy egy-egy lemez szektorhibás lett.
-
Goose-T
veterán
Dehogynem, még csak mellé sem kellett rakni. Még a '90-es években alföldi kisvárosban, ahol nem volt villamos, ott is simán megfingottak a lemezeim, ha áttekertem az egy-két kilométerre lévő haverokhoz. Tizenéves gyerek voltam, telefonom sem volt. Csak akkor még a hőskor volt, gondolom sokkal durvábban sugároztak az akkori telefonok, meg ugye volt még az NMT450-es rendszer is, lehet az még hatásosabb volt a floppykinyírásban.
-
-
btprg
senior tag
válasz
arnyekxxx #44 üzenetére
Az a része is érdekes a technikai fejlődésnek, hogy az akkoriban 4,5MB méretben megcsinált dolgok most jellemzően minimum 450MB méretűek, és gyakran szarabbak is
Az elektronika fejlődése a szoftveres igénytelenségnek katalizátora: "minek fizessem meg a programozót 10-ért, amikor a félhülye majom 1-ért is összeklikkelgeti ugyanazt a Visual Barom-ban". Az user meg vegye meg az új gépet, meg telepítsen gigabájtos framework-öket, hogy elfusson a Hello World Home Edition
-
arnyekxxx
veterán
a midi úgy szól amilyen a hangkártya/hangszer hangszínkészlete. A midiben csak annyi van, hogy "most megszólal a 12. programhelyen levő hangszer X hangmagassággal Y hangerővel." hogy mi szólal meg ettől az a hangkeltőtől függ, szóval a jobb minőségű szintetizált hanggal/hangmintával dolgozó kártya/hangszer jobban fog szólni.
-
DjFlanker
aktív tag
Vegyük észre hogy egy 300 milliós piacon (Kanadát, Mexikót most nem is számoltam), a napi 500 lemez az kerekítési hiba se.
-
net84
őstag
A régi meghajtók közül is a régebbiek a jók még most is. Hangosak, nagyon zörögnek, de működnek. Az utolsó szériák már nem a tartósságukról voltak híresek.
A lemezeket és s meghajtókat is jól kell tárolni és kezelni. Így biztosítható az időtállóságuk.
3.5-ös teszt (volt 5.25-is, csak ahhoz hirtelen nem találtunk olyan lemezt, amin garantáltan adat is van). Lusta IT LEGO: IDE to USB - IDE connect 5.25 HDD Rack keret, majd előszed egy 3.5 Floppy fiók
…és működik… (külső tápot azért kapott).
Az összes lemez meg van és üzemképes: -
Goose-T
veterán
Annak idején a MIDI dalokat az olcsóbb hangkártyák FM szintézis segítségével szólaltatták meg (AdLib kompatibilitás a kulcsszó), a drágább hangkártyák viszont hardveres wavetable-t használtak, ilyen volt például a Gravis Ultrasound. A GUS nem szintézissel állította elő a MIDI hangokat, hanem hangminták voltak tárolva a memóriájában, azokat szólaltatta meg, sokkal élethűbb volt. Két példa: AdLib FM prüntyögés vs. GUS wavetable.
Szerk.: gondolom a DOSBox is wavetable-t használ a hangkártya-emulációhoz, mivel erőforrás van hozzá bőven, és nem is bonyolult lefejleszteni.
-
Rive
veterán
Nem
Nem tudom, mi a gond, de rendesen kitakarítva is dög egy csomó régi meghajtó
Szóval, nem csak a por#35 nem ismerem, hogy pontosan hogyan működik a DosBox hangkártya-emulációja, de ami mögötte áll (modern vas és modern számítási teljesítmény, plusz modern erősítő/hangfalak) az klasszisokkal jobb, mint egy korabeli átlagos összeállítás (korabeli, minimum félprofi szinttől összehasonlítható).
Retrofaktoron innen nem érdemes valódi vassal bolondítani a dolgokat. -
Panthera
őstag
válasz
arnyekxxx #32 üzenetére
Ha már szóba került, a midi dalok szebben szólnak egy komolyabb régi hangkártyával?
Mostanában rendszeresen játszok olyan DOS-os játékokkal, amivel eredetileg a család kezdte (i5 laptop + dosbox). És olyan érzésem van némelyikkel, hogy annak idején csak a PC speaker szólhatott, mivel szuper hangja van így - pedig volt benne hangkártya (Yamaha OPL3 azt hiszem). -
-
btprg
senior tag
válasz
elfelejtette #31 üzenetére
Általában "csak" az a baja, hogy telemegy porral.
-
arnyekxxx
veterán
utoljára kb 3 hete használtam kisfloppyt egy 1991-es hardverben
(Roland MC 50 MKII) 2000-ben lettek utoljára írva a lemezek benne és most kerestem akkori dalok midijeit. 10 lemezt néztem át, mindet beolvasta hibamentesen.
-
elfelejtette
veterán
-
Ugyan ezt tapasztaltam én is. A pc-s kisfloppykat dobáltam ki pár használat után. A c64-hez meg poénból használtam olyat is amit kivettem a tokjából azaz csak a belső korong amin az adat van azt raktam a meghajtóba és működött többször is. (Nyilván fejet koszolta)
Viszont ma már ha lehet kerülöm a lassú adathordozót/tárhelyet minden retró gépemben is. (tehát CF vagy IDE SSD, c64-nél meg cartridge) -
Én még a héten is használtam egy floppy lemezt
Azon keresztül néztem a napfogyatkozást
-
& btprg:
Talán placebo, hogy a gyári jobban bírta, de tényleg mindenki ezt mondta. Többször fogtam be én is gyárit pont ezért más célra, viszont onnantól általában az se lett sokkal jobb. (3.5"-os.)5.25"-osból nekem csak 2 lemezem volt, és hamar tovább is léptem róluk; emlékeim szerint nem volt velük baj, csak kevés volt rajtuk a tárhely.
-
Rive
veterán
Izé, nem. Egyrészt, fizikailag a floppy és az IDE csatoló nagyon nem ugyanaz a felület: az első lényegében egy egybites soros + rakat vezérlőjel: a másik 16 bites párhuzamos adatcsatorna.
Az elsőnél a PC oldalon van egy floppy controller, a másiknál pedig lényegében csak egy buszillesztő (a controller az eszközbe integrálva).SW oldalról a floppy (controller) tényleg kezelhető rendszerhivásokkal és assembly szinten is, de akár célhardverrel.
-
dabadab
titán
Egyébként azért nem jók a floppy pótlók, mert anno nagyon szerették a gépi kódot, aztán az assambly-t, és direkt hívásokkal olvastak nem rendszer hívásokkal.
Jézusmária.
A legtöbb gépben a gép meg a floppy között simán az IDE vagy SCSI csatolón keresztüli parancsokkal kommunikálnak, nem kell semmilyen driver, egyedül annyi, hogy a kábel végén lógó valami pont ugyanúgy reagáljon a parancsokra, mint egy floppy, ezt meg az összes floppy-helyettesítő tudja.
Ami speciális, az pl. a C64-nél az 1541, mert ez elég egységes, jól dokumentált HW volt, aminek ráadásul a gyári adatátviteli protokollja csigalassúságú volt, ezért boldog-boldogtalan nekiállt saját "firmware"-t gyártani hozzá, amit a gép töltött rá működés közben és amiknek a működése feltételezte, hogy a HW alatta egy 1541, vagy legalábbis pont úgy működik. Ezért a C64-hez való tisztességesebb floppy-helyettesítők órajelpontosan emulálják / implementálják FGPGA-ban a komplett 1541 HW-t (de ennek tényleg semmi köze a cikkhez, mert az ipari cuccokra az előző bekezdés érvényes). -
Mennyire életszerű, hogy viszel magaddal mindenhova?
Tudom, hogy létezik, melóhelyen is van (ld. fent)."Ezért egy floppy emuláló hw nem kap driver-t. "
A jó floppy emulációnak ugyanúgy nem kell különösebb driver, mint egy floppynak, floppyként is látja a gép (asszem BIOS hívások vannak rá). De az igaz, hogy az egyedi megoldásoktól meg tud akadni a cucc@btprg : Cégnél pár éve vettek egy csomag floppyt 10 ropiért. Valaki azon a kidobotton is jól fog keresni
-
Hi!King
őstag
Ha nem jó helyen tároltam, akkor régen is tönkrementek, akkor is ha ritkán használtam. A gyári telepítő lemezek egyébként valamiért megbízhatóbbak voltak, a technikai okát nem tudom, hiszen a floppynál nincs olyan, mint a CD-nél a CD-ROM (ami megbízható) meg a CD-R (ami nem).
-
dabadab
titán
Floppy és floppy között is van különbség.
A C64-es 5,25-ös DD floppyk meg drive-ok a mai napig köszönik szépen, jól vannak.
A PC-s 3,5"-es HD floppyk meg már új korukban is halomra haltak.
Egyébként azon csodálkozom, hogy nem cserélték még le a drive-okat valami modern pendrive-os megoldásra (a 8 meg 16 bites gépeknél meg a floppyt használó szintiknél nagyon elterjedtek ezek), pedig van megoldás.
-
btprg
senior tag
Igen, nekem is az "Új Alaplap" újsághoz való 5,25" floppy lemezmelléklet (talán 1994-ből) hibátlan, nem egy 20+ éve használt floppym is ugyanúgy hibátlan. De ezek ugye otthon voltak/vannak valahol, nem a mobiltelefon mellett, meg nem is hurcolászom a villamos vasúton, és valóban ritkán használom
Ügyes ez a csóka, hogy üzletet tud csinálni belőle, itt nálunk a kutyának se kéne, pedig van egy csomó. Édesanyám cégénél is most terveznek tonnaszámra kidobni 3,5"-ösöket, szerintem ha 1 forintos aukción hirdetném meg a Vaterán akkor is csoda lenne ha pár százasnál többet adnának az egész csomagért...
-
Szerintem a floppyk azért tűnnek manapság sokak számára megbízhatónak, mert ritkán vannak használva. Nekem is sok jó tapasztalatom lett velük az elmúlt 2-3 évben, összesen úgy 6-8 alkalommal nem kellett csalódnom, az összes lemezem jól működött. De napi szinten használva őket már hamar jönne tőlük a fejfájás, van egy olyan érzésem.
Szóval tök jók, amíg mondjuk évi 2x valaki BIOS-t frissít régi gépen, DOS-t bootol, stb., csak ennél ne kelljen több.wouhn: Nekem erről a sea.exe ugrik be. Rákerestem.
-
strogov
senior tag
"Én azon csodálkozok némileg, hogy az olvasók mennek még."
Azok általában javíthatóak műszerész eszközökkel, de bontóban kb. végtelen az alkatrész.
Egyébként azért nem jók a floppy pótlók, mert anno nagyon szerették a gépi kódot, aztán az assambly-t, és direkt hívásokkal olvastak nem rendszer hívásokkal. Ezek a gépek kvázi firmware-rel működnek. A bios mellett volt eprom foglalat, és azt az eprom-ot be tudta tölteni közvetlenül. Tehát ezekben nincs OS. Ezért egy floppy emuláló hw nem kap driver-t. Ha nem tudja a fejmozgás adattól elkezdve teljesen emulálni hw-ből, driver nélkül a floppy-t akkor az nem fog működni.
-
-
wouhn
csendes tag
Még középiskolában (2003 körül) az akkori barátnőm a kapcsolat elején adott nekem egy magáról készült lenge ruházatú képet floppy lemezen. Már azon vakargattam a fejem, hogy milyen gépen nézem meg, de szerencsére akadt a kacatok között egy meghajtó. Még most is magam előtt van ahogy marha lassan betöltődik a kép, fentről lefelé egyre több és több jelenik meg. Naaaagyon hosszú időnek hatott mire a lényegig elpöfögött. Imádkoztam, hogy ne legyen olvasási hiba.
-
E.Kaufmann
veterán
-
Goose-T
veterán
Miután megjelentek a mobiltelefonok, én egy kilométert nem tudtam megtenni a városban egy doboz floppyval úgy, hogy ne lett volna valamelyik data erroros. Az elektromágneses sugárzás és a mágnesesezettségen alapuló adattárolás nem jó barátok.
Nem véletlenül vannak a winchesterek is fémházban. Egy idő után kialakult az a gyakorlatom, hogy RAR-ral 100 kb-os szeletekbe tömörítettem a cuccot, amit a floppyn akartam vinni, és mindent kétszer másoltam fel. Így már nagyon kevés esély volt arra, hogy kétszer is ugyanaz a sorszámú file legyen data erroros.
-
Tim82
félisten
Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne már-már abszurd poén...
Már nem is tudom, hol írták amúgy (1-2 hónapja valamelyik hasonló hír topikjában), hogy Japánban 1-2 évvel ezelőttig még simán használtak floppyt vállalati környezetben (prezentációs anyagok, kisebb doksik offline, biztonsági szempontból megfelelőnek ítélt továbbításához, hordozásához stb.).
-
ViZion
félisten
"Persky szerint a koros floppyk előnye, hogy nagyon megbízhatóak, nagyon stabilak és jól bevált információtárolók."
ööö...ööö...
Április 1-re tervezett cikket raktatok ki! Ha valami eszembe jut a floppyról, akkor az nem a megbízhatóság. Nálunk is vannak műa. ipari ős-gépek, amik floppy-t kérnek. Ezek a floppy pótló bizbaszok hulladékok, egy részük instant nem működik, a többi meg ha működik is, lehet az adott gép mégsem ismeri fel. Pár év és ezek a gépek mennek a levesbe. Új szerszámok már nem készülnek hozzájuk. Gondolom máshol is ez a helyzet, ami meghal, az donor lesz, pár évet ad még a többi gépnek, de utána megy vasba.HCL-nek igaza van abban, h át kellene nézni a cikkeket alaposabban. De ott a címlapos PR cikk, tudom, valószínűleg kapott anyag... de akkor is. Szégyen a PH!-ra nézve, de még nekem is ég a pofám miatta. Ezt ki engedte ki? Ujjaira rálépni, leköhögni azonnal.
-
-
Sirus86
aktív tag
Vannak bizonyos repülő típusok (ahogy írták a cikkben is), ahol tényleg floppyk vannak. És nem ám valami kis gépre gondolok. Pl Boeing 747 széria pl. Mivel már nehezen kaphatóak ezek a lemezek, így még van rá igény. Persze amint kihullanak a gépek, úgy megszűnik a kereslet is. De ezek még eltartanak pár évig, vagy évtizedig. És egyébként papír iparnál is vannak ilyen élmények még. Pár év és kihallanak a gépek, de pl. USA-ban van egy 60 éves papírgyártó gép, ami csak nem akar meghalni és kell bele a floppy, hogy új programot kapjon.
-
Ezt a cikket azért egy korrektornak nem ártana átnéznie...
A floppyk megbízatóságáról meg tudnék mesélni a 90-es évekből. Soha többet!
A hímzőipar meg nem szavaz semmire, egyszerűen egy csomó régi ipari gépben floppyval töltik át az utasításokat. De annak a helyére is tehetnének floppycsatolós SD olvasót.
Mondjuk feltörni tényleg nem lehet. Mivel semmilyen másolás- vagy hozzáférésvédelem nincs a lemezeken, tényleg nincs mit feltörni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Csere-Beszámítás! Iphone 14 Pro Max 256GB Független mobiltelefon. OLVASS!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest