- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
Francia91 #397 üzenetére
Folyamatosan voltak Thinkpadjaim (most is az van), ha megy a venti, akkor azt hallani (ebből a szempontból a Lifebookok katasztrófálisak, nincs interface a ventik szabályzására, magától meg azt csinálja, hogy folyamatosan elindítja meg leállítja a ventillátort, ami még az állandó visításnál is irritálóbb).
-
Sinesol
veterán
Ezen az indokon amugy én ism indig csodálkozok, mivel éppenséggel egy értelmesen összerakott gép is szinte zajtalan, ha pedig külön rá megy az ember, akkor totál néma is lehet.
Ezzel szemben egy lapos zaját mindig hallani, ha kicsit leterheli az ember valamivel, már fel is zug az apró venti. Szvsz ha csak nem munkára kell, akkor egy tablet szerintem jobb ötlet hordozhatónak, már csak a súly miatt is.
-
Francia91
veterán
A ThinkPad T500-asnak akár hiszed, akár nem, nincs hallható hangja átlagos használat közben
Volt ilyenem pár évig, 2.000 RPM-en pörög a ventije (ha éppen pörög, de sokszor még passzívan is el van netezgetés közben), de azt is csak akkor hallod, ha odahajolsz a nyílás mellé -
petymeg
addikt
Akkor örülök, hogy az én munkahelyem normális, mert dokkolóval adta a notit. Ami elég egy drága Probook, de valóban pár megnyitott excell, pdf és dwg meg tudja dolgoztatni. Viszont nem hangos.
Egyetlen előnye, hogy az értekezletekre vihetek magammal mindent. Doksik, emailezés, minden ott van, lehet mindenre azonnal reagálni. -
válasz
Brandynew #385 üzenetére
ahová úgy kell összevadászni a tanárokat, mindegy, hogy milyen a tanár, legalább van.
Nem tudom mennyire vagy képben, de per pillanat az egész országban többezer betöltetlen tanári állás van. Nem csak kistelepüléseken, mindenütt. Abban a nagyvárosi iskolában, ahol 30 évig tanított egyhuzamban, ott is tanárhiány van, idén 10 nyugdíjast vettek fel. Őt is hívták, de nem akart visszamenni, mert egy ugyanolyan idióta vezeti azt az 1000 diákos iskolát is. Nem, ilyen idióták nem voltak 15, de talán még 10 éve sem. És ilyen tanárhiány nem volt még soha.
-
Gregorg
tag
Most vettem nemrég asztali gépet, ezzel cserélve a régi laptopot. Normális teljesítményt csak asztali gép fog adni értékelhető áron. (Főleg mikor Dedikált VGA alig kapható normális áron).
Olyan ez mint a nyomtatott média. Megritkul, mert az emilező faccsézó rétegnek elég a noti, de mindig lesz Gamer, tervező, vizual szaki stb, akinek létfeltétel az asztali teljesítménye.
-
Brandynew
őstag
Jó hát neked szerencséd van (vagy nem), hogy keveset utazol
Én átlagosan heti 2x nem otthon használom a laptopomat, szóval bajos lenne az asztali, vagy akkor fenn kéne tartsak egy asztalit és egy laptopot is, de akkor kompromisszumos lenne mindkettő, mert nincs arra pénzem, hogy mindkettőből közép-felsőkategóriásat tartsak fenn.
Amúgy ez a kérdés eleve értelmetlen, mert nyilván az vesz laptopot, aki hordozgatja. Mondjuk nekem otthon is sokszor kényelmesebb vinnem magammal egyik helyiségből a másikba, ahelyett, hogy egy fix pozícióban ülnék egy adott asztal mellett. Persze asztaliban olcsóbban kapsz nagy teljesítményt, meg nagyobb a kijelző is, de más előnye nincs egy közép-felsőkategóriás laptoppal összehasonlítva.
Szóval akinek nem fontos a nagy kijelző és vállalja a magasabb árat a hordozhatóságért cserébe, annak a laptop éri meg.
Egyébként egy 5-6 évvel ezelőtt ugyanúgy azt mondtam, hogy nekem nem kell laptop, de már tudom, hogy ezt csak dacból mondtam, mert nem volt pénzem laptopra. Az iPhone-t is szidom, de ha valaki hozzám vágna egyet, valószínűleg nem szidnám
Így megy ez, az ember azt szidja, ami neki nincs.
-
Auratech
őstag
Ahogy átgondolom a dolgot, szerintem még sokáig van létjogosultsága az asztali gépeknek, mint kategóriának. A hardveres, szoftveres modularitást, rugalmasságot semelyik eszköz nem biztosítja azonos színvonalon.
Emiatt jött létre, lett népszerű az eszköztípus eredetileg is, miután a bővíthetőség szabványos lett.Ami eltűnőben, hogy megszokásból az ember ülve böngészik, ne adj isten olvasgat a desktop gépen, miközben az fűtöget... Vagy a háta mögött megy a youtube videó, és közben tanul... Erre jobb a teló, tablet..
A tv mellé inkább teszek egy majdnem passzív pc-t, amivel azért játszani, dolgozni, webezni, filmet nézni is lehet. Használhatok VST effektet a hangzás, akusztika javításához. Köthetek rá 4K képernyőt, jó audió interfészt... wifit...
Szoftveresen sem vagyok korlátozva a beégetett, vagy mobilos alkalmazásokhoz, szolgáltatásokhoz.
Céleszközként mindig nagyságrenddel több a költség, mint egy videókártya, vagy bluray drive ára..
A számolási kapacitás (cpu-gpu) sokáig elegendő az új eszközökben felbukkanó funkciók honosítására..
Nyilván egyfajta hozzáértés, átgondoltság az kell, hogy ergonomikussá tegye az ember a nagygépet.
Amit a tebletektől átvettem a nagygépen, az az instant on előnye. Modern energiagazdálkodású alaplap, vga egy ssd-vel 2-3 s alat rendelkezésre áll. Nincs bootidő, bejelentkezés..
A noti meg arra alkalmas, hogy az ember az otthoni nagygépes környezetét, tartalmait megszorításokkal elviheti offline.
Koleszba, kiküldetésbe, buliba, nyaralásra... -
M@cika
őstag
Igen, mindenkinek más az igénye meg a körülményei és a lehetőségei. Ha neked bejött a laptop, akkor használd egészséggel és megelégedéssel.
Nekem az "ellenségem" a laptop. Túl kicsi, lassú és drága. Csak végszükség esetén nyúlok ilyenhez. Nálam a számítógép az ASZTALI, minden más egy kompromisszumos katasztrófa. Sosem vettem magamnak laptopot és ez már így is marad, az első mondatban említettek miatt leginkább. Suliban egész nap gépközelben vagyok, otthon ugye szintén alap az asztali, utazás közben meg, ha bármit meg kell nézni, arra elég a bunkofon is. -
Ijk
nagyúr
Szerintem a munkahelyek 99%-nál azt sem tudják mi az a dokkoló, valami hajók jutnak eszükbe róla.
Meg ezek az olcsó laptopoknak nincs dokkolójuk, persze usb-n, hdmi-n rá lehet dugdosni mindent.Életemben egyszer volt 2 évig laptopom amikor főiskola miatt ingáztam. Ma meg inkább vennék 2 monitort és egy itx-es kis gépet vinnék magammal. Csak nagyon mobilis esetben vennék laptopot, akkor sem állnék meg 400 ezres kategória alatt.
-
Brandynew
őstag
Tudjuk jól, hogy mindig is ilyen volt és mindig is ilyen lesz a helyzet a kisvárosi/falusi iskolákban. Nem hiszem, hogy ez bárkinek is a hibája lenne, egy jó igazgató nem egy falusi iskolában fog elhelyezkedni, és az sem véletlen, hogy aki karriert akar a gyerekének, az nem falusi iskolába járatja, ahová úgy kell összevadászni a tanárokat, mindegy, hogy milyen a tanár, legalább van.
-
martin.p
tag
Én is abban a hitben voltam, hogy nagyon nagy "fun" lesz egy notebook a munkahelyre, de lassan ott tartok, hogy inkább átok, mint áldás...
Kicsi a kijelző, Excelt sem látom át normálisan, ha épp van annyi időm, és egy filmet, videót néznék, arra sem megfelelő... Úgyhogy, részemről maradok az asztalinál.Szerintem vannak emberek, akiknek megfelel a napi használatukra simán egy notebook, vagy épp egy tablet, de nem mindenre alkalmasak ezek az eszközök, így az asztali PC-knek is meg van, és meg is lesz a létjogosultságuk a jövőben.
-
petymeg
addikt
Üdv!
Én az idén cseréltem gépet. Játék-netezés-mozizás-munka, időben kb. 50-15-15-20%-os megosztásban. Mivel a játék igényli a legtöbb erőforrást, ehhez kellett belőni a gépet. A monitor maradt, egy korosodó Dell U2312HM monitor (közeljövőben cserélendő).
Magas beállításokon szeretek játszani, olykor FPS-eket is 80 fős szerókon, így az i7-7700+GTX1070+16 gb RAM lettek a főbb komponenesek.
Egy ilyen gépnél az asztali ára: 360.000 Ft. noti: 600.000 Ft. A hordozhatóság nálam nem volt szempont, így egyértelműen az asztali mellett döntöttem. Majd akkor veszek otthonra notit, ha nem lesz 40%-os felára vagy, ha leszokom a játékról és elég lesz egy 200.000 Ft-os budget noti. Ami nemigen fog hamar eljöni, mivel majd 30 éve játszom. -
válasz
Brandynew #380 üzenetére
Ó, ezeken a korlátozásokon már rég túlvannak. Nem ezek a gondok.
Korábban nagyobb városban, aztán nyugdíjasként kisvárosban dolgozott, most idén elment egy falusi iskolába.
Példák a kisváros iskolájából:
Napközis nevelőként dolgozott. A 7-8 éves gyerekek 13:30-tól jönnek hozzá. Ebédelés vége, 14 óra. Csakhogy nincs szabad terem. A következő egy órát kötelezően az udvaron KELL tölteni, a folyosóra sem szabad menni. Ha esik, ha fúj, ha fagy, ha havazik. Mindenki fázik, gyerekek rendszeresen megfáznak télen (ne feledjük, csóró kisváros, sokaknak rendes ruhája sincs), de semmi sem számít. Nincs hely, és kész, punktum. Tanulni sem lehet, mert összesen egy óra marad a másnapra felkészülésre (3-4). De ez se érdekel senkit. Egyest kap, hát egyest kap, úgyis hülye az a gyerek (szó szerinti idézet az igazgatótól). Pedig meg lehetne szervezni, hogy két csoportot összevonjanak, és jusson mindenkinek hely, de nem, azt nem lehet. És volt az iskolának olyan terme, ami szabad volt, pl fizika szakterem, de az is tiltott, pedig az eszközök rendesen el voltak ott is zárva. De nem, 3 órakor csere, a másik csoport megy ki az udvarra. "Szerencsére" gyakran volt tanárhiány, tanárok is lebetegedtek, ilyenkor muszájból össze voltak vonva. A felszerelés és a tantermek állapota katasztrófa, de ez csak mellékes.Falusi iskola egy lepukkant kis faluban:
A vezetés 2 órakor lelép, otthagy csapot, papot. Bezárják az egész kiszolgálószárnyat benne a tanári szobával, az elsősegélyhellyel, mindennel. Ha egy gyereket baleset ér az udvaron, mi lesz?
Papírgyűjtés: Iskolai időben, délelőtt egy nyolcadikos gyerekhez van beosztva 10-15 alsóbb osztályos diák 2.-tól 7.-ig, és szélnek vannak eresztve, hogy járják végig a falut. A tanárokpedig az iskolában várják a begyűjtött papírt. Mi lesz, ha egy gyerek elszökik, mi lesz, ha valamelyiket elüti az autó? Ki lesz a felelős? Hogy lehet egy nyolcadikos kisgyerekre rábízni egy egész hadseregnyi kisdiákot? Megkérdezte az igazgatót, az meg annyit felelt, hogy nincs miért aggódni, még sosem volt baj. Idióta. És ilyen és ehhez hasonló felelőtlen osotobaságok vég nélkül. Rendszeresen meséli a hasonló horrorsztorikat, meg se tudom őket jegyezni, csak hüledezek. -
Mondjuk inkább, hogy valamennyire rendbetették a tanári fizukat, de nem a kétszeresére, és nem a leterheltséggel arányosan.
Az hogy nonstop szívatják a tanárokat idióta ostobaságokkal, mert minden iskolában valódi szakértelem nélküli hülyék vannak vezető pozícióban. Csak a legjobb káderek lehetnek igazgatók, semmi más képesség nem számít. Akár fidesz, akár más van kormányon. Ma már rosszabb a helyzet, mint a nyolcvanas években. Az vidéki iskolák romosra le vannak pukkanva, felszerelés nuku, gyerekek törőtt székeken ülnek, az ingyenes tankönyv néha hónapokat csúszik, a 10 éves diák meg fénymásoljon magának, ha tud.
Pontosan. Écsanyám fővárosi kormányhivatalnál gályázik, dettó ugyanez a helyzet. Aki fiatal, és valamilyen szinten is kompetens/motivált a munkájában, az menekül.
-
Brandynew
őstag
Sok tanár valóban szívatásként éli meg, hogy jelentősen lecsökkent az önállóságuk, párom is tanárként dolgozik, és most azon megy a lázongás, hogy beléptető kaput szereltek be, így minden tanárnak monitorozva van, hogy mennyit vannak bent. Ugye a 40 órás munkaidőből heti 32 óra a kötelező nekik, csak eddig voltak olyanok, akiknek a fele se volt meg. Meg azt is szívatásként élik meg, hogy a korábban korlátlan nyomtatási lehetőséget havi 500 oldalra korlátozták nekik.
Nekem ezekről a szívatásként megélt dolgokról csak annyi jut eszembe, hogy amikor én jártam iskolába, akkor a tanárok kint cigiztek a szemközti kávézóban és hatalmas adósságot halmozott fel az iskola. A jelenlegi rendszerben ez nem lehetséges.
Tudom, hogy nem mindenhol jó a helyzet, sőt. De azt sem merném kijelenteni, hogy a jelenlegi rendszer ártalmasabb lenne, mint a korábbi, sőt.
A tanároknak most sem kell többet dolgozniuk, mint bármely másik munkahelyen, ahol bruttó 300 vagy afölött keresnek a dolgozók.
-
válasz
AxBattler #375 üzenetére
A tanári pályával jelenleg nem a munkabér a probléma. Mutter 240-et keresett két éve (nettó), amikor elment nyugdíjba, alsós tanítóként, minden extra pozíció nélkül. Azóta heti tíz órában nyugdíjasként dolgozik felsős tanulószobán (van diplomája óvodától gimnáziumig minden szintre), az órabére nettó 2500 Ft. Nyugdíjjal együtt keres majdnem 300-at napi két órával. Minden évben vérre menő harcot folytatnak a környékbeli iskolák egymással, hogy hova menjen, olyan elképesztő mértékű tanárhiány van.
Az iskolákkal a gond nem ez jelenleg. Az hogy nonstop szívatják a tanárokat idióta ostobaságokkal, mert minden iskolában valódi szakértelem nélküli hülyék vannak vezető pozícióban. Csak a legjobb káderek lehetnek igazgatók, semmi más képesség nem számít. Akár fidesz, akár más van kormányon. Ma már rosszabb a helyzet, mint a nyolcvanas években. Az vidéki iskolák romosra le vannak pukkanva, felszerelés nuku, gyerekek törőtt székeken ülnek, az ingyenes tankönyv néha hónapokat csúszik, a 10 éves diák meg fénymásoljon magának, ha tud.
-
Brandynew
őstag
De igen, annyi az átlagfizetés, pontosan nettó 204 ezer Ft, és ez január 1-től még tovább fog nőni. Gondolom arra gondolsz, hogy érdemes lenne mediánt vagy móduszt is nézni, olyat találsz a Magyar Nemzeti Bank felmérésiben. Ez persze nem változtat a tényen, hogy nő a fogyasztás.
-
Brandynew
őstag
Háztartások fogyasztása 2015 - az inflációs hatást figyelembe véve 8,9%-os emelkedés
Háztartások fogyasztása 2016 - a fogyasztói árakat figyelembe véve 2,9%-os emelkedésÉs vissza lehet menni még régebbre, minden évben egyre nő a fogyasztás.
Új lakáshitelek - 2010-ben 41 584 db, 2016-ban 81 184 db - pedig ma már sokkal szigorúbb feltételekkel lehet csak lakáshitelt felvenni, mint 2010-ben.
-
Brandynew
őstag
válasz
BlackSoft #366 üzenetére
Magyarországon nincs se szegénység, se munkanélküliség. Kifejezetten jó az ország gazdasági helyzete, ha nem így lenne, akkor nem nőne meredeken a fogyasztás és a lakásvásárlások száma, és ezekkel a mutatókkal nem lehet vitába szállni, ezek számszerűsített tények. Amiért mégis mindig arra lyukadnak ki az öregasszonyok a piacon, hogy minden szar, az azért van, mert nálunk ez a szokás, ezért mutat ki minket minden felmérés az egyik legpesszimistább/legdepressziósabb népnek.
Amíg a briteknek úgy hangzik egy udvarias párbeszédkezdés találkozáskor, hogy "How are you? - Fine, thank you.", addig nálunk ez úgy szokás, hogy "Hogy vagy? - Á, ne is mond, fáj mindenem és voltam a boltban, alig volt elég a pénzem, minden olyan drága.".
-
BlackSoft
addikt
"Az asztali gépek piaca globálisan folyamatosan csökken"
Évek óta megy ez a baromság, csak nem tudom honnan. Munkám részeként azt mondhatom ez fordítva van valahogy. Majdhogynem évről évre többszöröződik az eladások száma...
Van egy jelentős réteg, aki nem ért hozzá, és készen akar számítógépet, na ezek az emberek naponta kettesével veszik meg a milliós árkategóriájú, előre készített gépeket, még szar hardverekkel is drágán, mert az jó lesz gétéa vére. A brand gép piac sem kisebb, sőt, egyre fejleszteni kell, és nagyobb számban gondolkodni.
És akkor van egy másik réteg, aki még ért is hozzá, és alkatrészekben vásárol, olcsóbban, sokkal jobbakat. Nem lehet kiszolgálni a keresletet, csak jelzemJa és ez csak egy Magyarország. Mi van akkor ott, ahol pénz is van?!
-
carr
őstag
+felhő szinkronban minden gép.
-
Sinesol
veterán
Fura, hogy a "kutatások" szerint csökken az asztalik száma.
Ahhoz képest kb csak az elmult 1-2 évben rengeteg olyan ismerős is ujra asztalit vett, akinek egy ideje már csak konzol/lapos volt. Ha ismerettségi kört nézem, még azt is hozzátenném, hogy több asztalit vettek elmult 1-2 évben, mint a megelőző akár 6-8 évben...valahogy mindenki most ugott bele váltásba, upgradebe.Bár léehet ez csak elszigetelt eset és globalisan csökken a szám, de sokszor már olyan érzésem van, hogy ez és még sok hasonló rémhírkeltés is amolyan brit tudósok által végzett felmérés lehet.
-
-
Flagstaff
tag
válasz
Francia91 #359 üzenetére
Több mint egy éve ez még nem így volt. :-) Kell másik hűtő is ha jól rémlik (vagy moddolni valamit) és nincs Enduro M6600 alatt Fireproval. Akkuidőben sokat számít. Mindez (valamint a sokkal jobb akkuidő) megérte nekem hogy ráfizetéssel inkább váltsak. Hogy mennyivel erősebb egy M6100 azt tudom. Most olyanom van. Szerettem a 6600-t is, jó "kis" gép volt. Zsanérja nem lógott egy pöttyet sem pedig nem csak a port törölgették róla az előző tulajok az egyszer biztos. :-) Billentyűje, zsanérozása több év használat után kenterbe verte a mai konzumer gépeket. Nem a vele egy árban levőket (használt ár) hanem a kb kétszer annyiba kerülőket is.
-
Aprósólyom
addikt
1 éve újra asztalit használok. Nem bántam meg. Annyit tudnak a mai okostelefonok, tabletek, hogy a jelenlegi felhasználásban nem tud olyat egy laptop, amit ne tudna kielégíteni egy tablet és/vagy mobiltelefon számomra. Ha munkához használnám és kellene a mobilitás, más lenne a helyzet biztosan.
-
Flagstaff
tag
válasz
AxBattler #318 üzenetére
Firepro a 6000-es szériában csak az M6800-nál tudja az Endurot. A régebbiekkel sajnos nem. Így vagy "beéred" a 6600-6700-nál a legnagyobb beletehető 5000-es szériájú (vérszegénynek nem mondhatni őket, 100W-ot megzabálnak) Quadroval, vagy lemondasz az Endurorol, vagy M6800-at veszel. GTX980 nem tudom megy-e, talán magasabb a teljesítményfelvétele és nem, de ez nem tuti, M6600-ba asszem talán a GTX780-at sikerült beszuszakolni mint legdurvább játékos kártya. Az M6800-as legnagyobb Quadroja helyett már úgyse akarnál GTX980-at. :-) Előző gépem egy M6600 volt, azt is nagyon szerettem, de a 3000-es Quadro játékra már inkább csak közepes beállításokkal volt elég FHD-n. GPU upgrade alig lett volna olcsóbb mint megvenni az M6800-at ráfizetéssel. Súlya nem zavart, ágyban lábamat felhúzva, laptopot rátámasztva vagy hanyatt fekve mellkasra véve használom. Na jó így fél óra múlva már kicsit nyom. :-) Nem lustaság vagy kényelem, kényszer.
Nálunk HTPC /letöltős gépnek egy HP T610 vékony kliens van beállítva. Két SATA meghajtót kezel, egy PATA CF kártya a rendszerlemez hangtalan szinte semmit nem fogyaszt és netről streamen videot nézni tökéletesen elég, bár mostanában a letöltést inkább a routerre bízom (Synology RT1900AC). Asszonynak egy 2760p van, azért kapta mert nem bírta eldönteni hogy laptopot akar vagy inkább tabletet tapicskolni. Úgyhogy hozott neki a Jesszuska egy ilyen mindenest és most többnyire laptopként használja.#349 TeeJay: De. pont hogy az a kategória. Persze nem újonnan, de bármelyik új 120-150e-s laptopot túléli és teljesítményben is ott hagyja.
-
Dißnäëß
nagyúr
Érdekes hsz-eket generáltok itt, kéremszépen.
A Desktop-osokat én akkor értem meg és csak akkor, ha:
- nem kell hordozni
- kell a csúcs teljesítmény (pláne throttling nélkül mikor 8 vagy még több szálon renderel valamit a gép, vagy hasonló CPU intenzív motyót tol)
- egyéb spéci felhasználás, amit laptop nem tud kiizzadni magábólVilág életemben combos desktop-om volt. Mostanában, hogy gyakrabban utazgatok + fontos az online weboldalamhoz és céges dolgaimhoz laptop, beneveztem életem első laptopjára
Mérlegeltem, mire kell nekem a gép és döntöttem.
- Beszántottam az azóta mini ITX méretűre zsugorodott asztalit
- Vettem egy i7-7700HQ-s laptopot, IPS-el, 1050Ti-vel, 16G RAM (egyelőre), a desktop SATA SSD-jét beletettem a HDD helyére (lett egy USB3-as külső HDD-m) + nézek még bele egy 1TB-s NVMe SSD-t szerintem
- 2x USB3 (egyiket osztom is 4-fele, asztalon scannertől kezdve minden hülyeség van, másikban külső 4TB desktop HDD)
- 1x USB2 (Cooler Master NotePal + billentyűzet)
- 1x USB3.1 Type-C csati (ezen kötöm ki a tv-re 4K60Hz-re, mert tud DisplayPort alternate módot)
- fasza integrált kártyaolvasó, bár a külső Kingston USB3-as amúgyis megmaradt a fotós táskámból ..- átlag felhasználás, net, film..
- zene vágás néha, Photoshop gyakran
- 24" külső kalibrált IPS
- Starcraft II, Master of Orion, CS : Source, BF4, BF1. Csodásan szalad mind.
- megnyugtat a tudat, hogy igény esetén egy 4K-s Eizo-t is rá tudnék akár akasztani minden gond nélkül. Na nem játékra, arra elég a fullhd. Hanem retusraKell ennél több ??? Nekem nem.
Ja, igen:
- nagyon féltem a váltástól, szeretni fogom-e, mi lesz, hogy lesz
- nagyon nem bántam meg. Semmi porfogás, porcicák a gépház alatt-körül, amit kerülgetek porszívóval.. semmi kábeldzsungel a lábnál .. egyszerűen pazar
- és ha látogatóba hazaugrok pár napra a szülőkhöz, beteszem a Samsonite laptoprekeszes hátitáskámba és mosolygás, hogy nálam minden, ami kell, kvázi "az életem".- SSD natív (saját) titkosítása szerintem elég. Feltörni ezt nem láttam még embert, firmware frissítéskor pedig törli az SSD az összes adatot automatikusan, ha a jelszót nem tudjuk, tehát mezei halandónak esetleges lopás/elvesztés esetén is hozzáférhetetlenek az adataim. Backup meg van.
És most, hogy a laptop oldalon lógok immár, semmi flame meg hitvita, de tényleg tökfeleslegesnek találom a desktop-ot mint műfajt.
Amit el tudok esetleg képzelni, egy VESA mount-os passzív (vagy akár aktív) házikóba tenni a moncsi hátuljára egy mini ITX dobozt. Intel integrált GPU-val és egyéb minimálkütyükkel mondjuk egy AKASA EULER M, EULER MX-et. Vagy a tv hátuljára Kodi-val ...
De ez sem a classic desktop, bár közel áll hozzá.
-
TeeJay
félisten
32GB RAM vagy 100ezer
850PRO 1TB SSD 140ezer
960PRO 500GB rendszernek 90ezer
3-4darab 1TB-os 2,5" WD Black 80ezer
2darab 27" Dell/Asus IPS monitor is van vagy 2x150ezer
Ryzen 7 1800x 130ezer
alaplap mondjuk 30ezer
GTX 1050 passzív 55ezer
egy hangszigetelt ház ha komolyabb 30-40ezer
egy félpasszív táp ami komolyabb szintén 30-40ezer
kompakt vízhűtés meg pár halk ventilátor sem két fillér
USB3.1 Gen2 USB HUB asztalra sem 2ezer forintha nem is 1milla de majdnem annyi
cserébe évekig el lennék vele arra amire én használom (photoshop, mixkészítés, zene/filmnézés, netezés, torrent, néha pici játszás) -
Én pont azt csinálom hogy legyen inkább több eszközöm. Átlag munkámhoz egy nagyobb core2-es is elég lenne, vagy elsőgen i3-i5 amiket már tényleg pártizenzererért osztogatnak használtba, SSD-vel meg legalább 4-8Gb rammal simán használható. Arról nem beszélve hogy virágzik a használt noti piac, tonnaszám van jó minőségű üzleti noti. Ez miatt nincs értelme kiadni százezreket. Persze ha meg kell jelennie főnökségnek akkor ott a macbook mutogatni, de a régi precision sem annyira gáz hogy ne lehessen vele megjelenni ha autocadedt kell mutogatni. De jó munkásgépnek elég az olcsó gép is. (kamerarendszert, tűzjelzőt, tűfalat, szervert...stb állítgati megfelel)
Van úgy hogy a notit ott kell hagynom helyszínen (távolról is lehet babrálni vele, mobilnet+teamviewer), természetesen zárt helyen pl szerverszobában.(már ha van térerő) Ilyenkor jól jön az hogy nem a legdrágább eszközt viszem hanem van félretéve még több kisebb noti (két Vostro 1015-ös, meg régi elitebook)
Vagy másik eset hogy kültéren kell hálózati, biztonságtechnikai eszközökbe nyúlkálni. Ilyenkor van hogy kézbe kell vinnem terepen és fogom lerakom a fűre, sárba stb. Ez esetben sem a fő drága eszközt viszem. Aztán a bedöglik veszem elő kocsiból a másodikat.Habár volt hogy oszlopról oszlopra mentem mikrotiket programozni a 17"-os dell-el mert csak az volt nálam, persze csak gyalogosan megközelíthető helyen, hát azt nem ajánlom senkinek.
Ez egy kis cég, a munkásoknak csak notijuk (majdnem mindenkinek 2). A bentieknek meg asztali gépük. -
strogov
senior tag
"mondjuk ha laptopot vennék akkor 17,3" fullHD IPS lenne a minimum
abba lehet M2 SSD-t tenni meg ODD-SSD rack esetén 2darab 2,5" HDD vagy SSD is belemegy
meg azon már van legalább 4darab USB csatlakozó is"Ehhez nem kell 17". Nálam 15"-os gép van (i7-7700hq). M2 + sata SSD (256+512), 32GB ram, 3xUSB3, 2xUSB-C dokkoló nélkül.
Irodában és otthon van hozzá monitor, laptop "emelő", hogy megfelelő magasságban legyen a monitorhoz képest, és persze billentyűzet, egér. Onsite munkánál hajamra kenhetnék egy desktop-ot. Tárgyaláson már a 15" is sokszor nagy, mert kitakarja az ügyfelet, nem fér el népesebb megbeszélésen.IT-ban egyszerűen nem értem azt az érvet, hogy "a desktop olcsóbb". Ez a munkaeszközünk. Azért vesz valaki desktop-ot munkára mert azzal spórol 30 fabatkát? És ha ki kell menni ügyfélhez akkor arra vesznek egy utazós laptop-ot? Akkor hová tűnik az olcsóság? Onsite kell dolgozni akkor meg lesz egy harmadik?
Havonta kb. 100 óra értelmes munkát el tud végezni egy ITs. A legjobb laptop kb. 50 órányi munkadíjból kijön. Ha egy cég nem képes fél havi munkadíjat munkaeszközre költeni akkor nem ezzel kellene foglalkoznia. Ez a fajta spórolás a legrosszabb. Szerencsére már egy ideje nem dolgozok olyan céggel amelyik ezen spórolna. -
Otthon van egy fő asztali gépem ( 4970K+16gb+SSD(120+240)+3Tb HDD+R9 380 4gb) és egy kicsi tartalékos gép ITX méretben (Sepron 3850+4gb+750gb) valamint a TV mögött egy raspbery pi Openelecc-el.
Notiból pedig fő munkaeszköz Dell Precision M6400 (Q9100+12gb+Firepro7820+120gb SSD+500GB HDD) ami bőven ki is szolgál de ezt nem hordozom csak ha nagyobb munkára kell. Ennek a billentyűzete és a monitorja is elég nagy méretű ahhoz hogy ne kelljen rákötnöm külsőket.
Hordozni épp most van beszerznés alatt egy full buta Dell Latitude 2120 (Atom550+2Gb+32GB SSD) ami pont elég hálózati eszközt programozni vagy vész esetén akármihez hozzáférni vpn, távoli asztal stb, meg ugye kell az uzemidő és hogy elférjen kis helyen. És persze ne legyen kár ha bedobom az árokba.
Másodlagos hordozósnak meg egy MSI 12"-os megnemmondom milyen gép (P8600+4Gb+128gbSSD) szintén munkára.
Úgy vagyok vele hogy a noti az jó és kell, de otthonra csak asztali gép. Az könnyen bővíthető, olcsóbb is bővíteni meg úgysem viszem sehova. Nincs igényem az újdonságokra, ha a gép kiszolgálja a feladatát akkor nem bővítem nem veszek másikat. Használtba szoktam nagyrészt venni notit is, meg alkatrészeket. Újonnan a mai árak mellett nem vették komplett gépet, sem notebookot. -
-
TeeJay
félisten
válasz
Francia91 #340 üzenetére
oké átlag embernek otthoni netezésre meg zenehallgatáshoz 15,6"-on 1366x768 jut csak sajnos fos TN panellal...
talán mostanság már a 150ezres laptopokra is jut 15,6" fullHD de TN panellal
200körül már van IPS panelos
mondjuk ha laptopot vennék akkor 17,3" fullHD IPS lenne a minimum
abba lehet M2 SSD-t tenni meg ODD-SSD rack esetén 2darab 2,5" HDD vagy SSD is belemegy
meg azon már van legalább 4darab USB csatlakozó isengem 7évnyi folyamatos laptop használat után egyre inkább az asztali PC érdekel
bazinagy 27" monitorral és 8magos procival már el tudnék lenni jó ideig
főleg hogy vennék bele vagy 3-4darab 2,5" HDD-t és meglenne az adatmentés is -
Shing
őstag
válasz
Brandynew #339 üzenetére
Nem tudsz mindent méretezni. Programoknál vagy felméretezel mindent és nem férsz el vagy hagyod, de nem látsz semmit.
Szerk. Én egyébként amit végképp nem értek az a Macbook 12-13"-al. Sokan veszik grafikai munkáram pedig szerintem alkalmatlan rá. Aki profi annak szerintem a legkényelmesebb egy több monitoros setup, de semmikép sem 15" vagy alatta. -
Francia91
veterán
Nekem az első 15,6-os notim is 1680x1050-es felbontású volt (ThinkPad T60p Wide), alább sosem adtam. A következő ThinkPad T500-asom is ilyen felbontású volt. Aztán egy EliteBook 8560W volt, az 15,6"-os méreten FullHD. Most pedig egy Precision M6600-asom van 17,3-as kijelzővel, FullHD felbontással. Nem konzumer gagyit kell venni, és akkor már egyből normális kijelzőt kapsz
-
TeeJay
félisten
laptopon az a gáz hogy 15,6" 1366x768 az vicc felbontás ma már
fullHD-nál meg aprók a betűk 100% méretenha lenne felesleges 1millióm össze raknék egy 8/16-os procival meg 32GB RAM-al 1TB SSD-vel
egy bitang asztali gépet valami fanless GPU-val mivel sosem játszok
és az menne 24/7-ben
monitorból meg 27" 2560x1440 IPS lenne aztán azon már el lehet szépen lenni évekig
photoshop, netezés, mix készítés, filmnézés, amire kell az bőven jó és elfelejteném végre a laptopot -
-
Brandynew
őstag
A megfizethető relatív fogalom... pl. a Dell 7567 egy remek játékos notebook, és már a gyengébb változata is elérhetővé vált IPS panellal Magyarországon.
Persze ebben a kategóriában azonos árért mindig is valamivel olcsóbb lesz az asztali gép, de azt is nézni kell, hogy mit kapsz cserébe: megszűnik a helyhez kötöttség és kevesebb lesz a villanyszámlád.
A notebook - asztali közti árkülönbség oka ugyanaz, mint az iPad - iPhone esetében: az iPad jóval olcsóbb, mint az iPhone, mivel a nagyobb méret miatt költséghatékonyabb megépíteni.
-
Ðávid
aktív tag
Nálam nem csak, hogy még tartja magát, hanem virágzik az asztali gép. Otthon és a munkahelyemen is azt használok, valamint mindig van nálam egy kis laptop, ha esetleg valami komolyabbra kellene útközben. A telefon és táblagép nem az én világom. Táblagépet is beszereztem néhány éve, de nem sokáig használtam aktívan. A telefon más kérdés. Abban azt szeretem a legjobban, hogy tudom zseblámpaként használni és lehet vele fényképezni is a telefonálás mellett. Ezt leszámítva nem nyomkodom a telefont, csak néha megy rajta egy kis Nonstop Chuck Norris.
A netezés és bármi más rendkívül kényelmetlen ilyen kis kijelzőn. Nem rossz még a szemem, de jobban szeretem nagy méretben látni a dolgokat. A gépelés billentyűzeten szintén kényelmesebb. A múltkor kénytelen voltam telefonon megírni egy e-mailt. Nagyon fárasztó volt.
Összegezve, mindig lesz legalább egy asztali gépem. Azon bármit meg tudok csinálni. A mobilitás nem szempont, a fogyasztást meg elviselem. Asztali gépet birtokolni számomra egyfajta életérzés és hobbi. Mindig van mit rajta bütykölni, jobbra cserélni. Mások az autójukkal vannak ugyanígy.
Akit a gépek részletei érdekelnek, megtalálja az adatlapomon.
-
CSB29
aktív tag
Sok desktop master race hozzászóló van itt.. Én is abba a táborba tartozom, vagy egy erős pc-m, meg egy skylake-u notebookom. Viszont ha kapnánk 15" méretben nem hivalkodó, jó felépítésű és MEGFIZETHETŐ laptopot rendes gpu-val (nálam az 1060-1070-1080 kategória) azonnal ugranék rá és adnám is el a pécém. Sajnos ez nincs így és nem is lesz :/
-
oszi666
őstag
wow 44% asztali otthon.
Anyósnál van még egy pár éves asztali, facebookra meg honfoglalóra teljesen jó. Néha le kell pucolni, de amíg el nem füstöl marad. -
zdanee
őstag
Dokkolt notebook/tablet.
-
Ülve lehet egyáltalán egészséges üléspozíciót fölvenni? Úgy tudom, a tartós ülés mindenképpen káros...
Próbáld ki 120cm magas, döntött lapos asztallal - állva sokkal egészségesebb dolgozni, alkalmanként bárszék előnyben.
(#322) ALBY
Ezt kiegészíteném annyival, hogy wireless perifériákkal, elvezetett HDMI-vel, vagy valami stream-mel simán lehet mellette "dolgozósarkot" kialakítani (akár galérián is) egy második kijelzővel. -
ALBY
senior tag
Kis lakások nappalijába figyelmetekbe ajánlanám a következő felállást:
Nálam fullos PC konfig egy fekvő Silverstone házban a házimozi erősítő alatt a hifi rackben, mindez a TV alatt.
Kvázi HTPC, mert az is, de belefér ATX deszka és táp, sok winyó, bivaly videókari a játékokhoz.
Én ezt asztali gépnek tekintem. Egy tömbben minden. TV a monitor, nincs dedikált számítógép asztal.
Kanapéról tökéletes media center, csendes HTPC,
de odaülve elé szinte irodai kényelemben elhet előtte dolgozni (4K kép, igazi billentyűzet és egér, orgószék) és persze játszani! Bármilyen "üzemmódban" használom, illik hozzá a hangrendszer is.
(E mellett NAS-ként is üzemel, és fut Servio DLNA server így tablettel is rálátok az összes media tartalmamra a nagy winyókon. Tablet kiváltja a TV-t is a hálószobából.)
Szerintem piszok jó, praktikus kialakítás egy kis lakás nappalijába, mindent tud egyszerűen és még olcsó is. -
törölt tag
Melóhely mivel konkrétan nincs(vállalkozó vagyok), ezért Macbook+Win10-es noti mindig nálam, akárhol vagyok. Otthon asztali gép, Macbook, Windowsos noti, iPad, plusz két okostelefon...
Nem tudok(nem is engedhetném meg magamnak), hogy legalább pár napra elszabaduljak egy kicsit az elektronoktól. Olyan jó lenne legalább egy 3-4 napra valahol a hegyekbe lenni, laptop, telefon meg minden szar nélkül, hogy ne csipogjanak, ne csörögjenek, ne jöjjön email, sms, stb...
-
BatchMan
senior tag
Asztali gép: Core2, 4G RAM, 2 x SSD, + NAS
Noti: nekem nincs, illetve
anyósnak, gyereknek notit vettem, magam mobil technikára tabletet használok.Már nincs "a" számítógép, hanem szétesett számtalan eszközre:
NAS
Router
tablet
telefon
otthoni asztali gép
céges laptop 1, 2
céges asztali gép
HTPC + vetítőMindegyiket használom, van is belőle kavar.
-
válasz
Francia91 #317 üzenetére
Ja, 17.3-as méret pont elég (külső kijelző nélkül is), fogásra is kellemes, jól szerelhető, és a hűtése is masszív.
GPU upgrade lehetősége külön jó pont, Ebay-en ki lehet fogni jó áron GTX970-et, GTX980-at is, csak figyelni kell rendszeresen a kínálatot. Firepro-t csak akkor vennék bele, ha biztosan működik az Enduro, ebből a szempontból szerintem jobb az Nvidia.Mondjuk én nem sokat cipelném, hetente max. 1x, akkor is asztaltól asztalig. Inkább csak a lakáson belül mozgathatóság, illetve a kisebb rendelkezésre álló hely miatt váltanék Precire. Persze emellett kellene egy mini HTPC-letököhömmgép is, meg egy hordozhatóbb valami (2in1-tablet, 2170p, 2570p, X230 olcsó).
Szóval az ember valóban nem ússza meg kizárólag 1-2 eszközzel. -
Francia91
veterán
válasz
AxBattler #313 üzenetére
17,3-as, jó minőségű FullHD kijelzője van, a hardvere szerintem ma is elég, ha nem gamer vagy: i7 2720QM, Quadro 3000M, 32 GB-ig bővíthető RAM, videokártyát is tehetsz bele komolyabbat (tervezek bele venni egy FirePro M6100-ast tavasszal). Nekem elég, itthon meg bevágom dokkolóba, 2 monitort lazán rá tudok kötni. Alapjába véve nekem elég a hardver, csak a GPU fejlesztést lépem meg jövőre, de ez sem életbevágó dolog. Alkalomadtán játszok a War Thunder-rel, ezt szép medium grafikán viszi. A többi alkalmazás videoszerkesztés, PhotoShop, CAD (Inventor, SolidEdge, SolidWorks valamint EdgeCAM). Ezekre nekem elég. Amint írtam, otthon meg belevágom a dokkba, 2 monitor, és kész az asztali gépem
De 17,3-as notihátizsákban hurcolom is a notit sűrűn, nem okoz nehézséget annak ellenére, hogy táppal kb 5 kilós. Masszív, minőségi gép, jó vétel volt. A hűtése meg bitang, a CPU kikapcsolt Turbo Boost mellett (mert javarészt így használom) 72 foknál tetőzik, de engedélyezett Turbo Boost mellett is végig tartva a maximum 3 GHz-es Boost órajelet nem egy 85 fok fölé. A videokártya meg 66 fok fölé nem merészkedett még. Tehát látszik, hogy a hűtésen nem spóroltak
-
cog777
senior tag
Orultem hogy lecserelhetem a hangos, sokat fogyaszto PC-t notire, kb 10 eve. Akkor meg a legolcsobb markas laptop is minosegi volt. Azt vettem, mukodott 7 evig.
Azota borzaszto csalodas a laptopok minosege. 2 laptopom ment tonkre 6 ev alatt, pedig nem a legolcsobbakat valasztottam.
Mostani melos Lenovo laptop is csalodas, gyenge minosegu billentyuzet es a touchpad miatt.
Igy most hajlok inkabb egy energia takarekosabb PC irant, viszont a kanapen lehet h egy laptop lenne jo valasztas. -
Dilikutya
félisten
válasz
Jeanne d'Arc #311 üzenetére
A két, PC-t leváltani legalkalmatlanabb eszköz.
Élmény böngészni is ekkora méretben.
-
atike
nagyúr
Asztali gép otthon, asztali gép meóhelyen.
-
Egyre kevesebbet, nálam a mobil és a tablet mindent kiváltott
-
törölt tag
Asztali gép mellett vagyok, volt notim is, de hangos, lassú, kicsi, melegedő volt, így megmaradt tartalék gépnek. Egyszerűen kényelmesebb minden egy asztali géppel.
-
varmi2
nagyúr
Miről beszéltek, hogy hanyatlik az asztali pc piac? Egész nyáron a világon nem lehetett kapni vga-t, sem nagyobb teljesítményű tápot.
-
törölt tag
Csökken, mert nem vásárolnak OEM gépeket.
-
törölt tag
Minden feladatra külön hardvert tartok, hosszútávon mennek, amennyire csak lehet minimálisat variálok a beltartalommal.
Sikerült eddig megúszni a Laptop birtoklását, ha saját célra kellene valami komolyabb feladathoz hordozható gép, inkább megépítem pont olyanra, mint amit a cél megkíván, nem vagyok hajlandó ipari hulladékért 2x-es szorzót fizetni, úgy hogy még kompromisszumot is kössek az UX-ben. -
Dassler
őstag
Én már évek óta csak notit használok, mivel kell a mobilitás. CAD, PM és egyéb hasonló szoftvereket használok, sőt, egy agyon makrózott 200x100-as excel tábla is igényel memóriát, így egy Latitude E5570 (i7, 16GB, 256 SSD, R7 360) valamivel több, mint 2kg, megfelelő kompromisszum. Otthon meg irodában dokkolóval, 27-es monitorokkal használom, de mivel jövök-megyek ezért lehajtom, másik helyen fel és folytatom, ahol abba hagytam. Van, amikor több óra autópályázás mellett egy benzinkúton van csak lehetőség gyorsan megoldani valamit legyen az sürgős e-mail vagy egy rajz módosítása. Így elég egy gép, ráadásul majdnem mindent központi tárhelyről futtatok. A durván számításigényes dolgokhoz meg irány a szerverfarm 😎 Nyaralni, kirándulni, meg egyéb nem dolgozós tevékenységekhez meg nem viszek számítógépet. Az ottani dolgokhoz elég a teló, ha mégis megtelne képekkel a rendszer, mehet sz otthoni NAS-ra vagy a felhőbe, csak hálózat kell, bár még anno a 16GB-os 4-es szifon is kibírt egy kéthetes vakációt tárhellyel, nemhogy a mostaniak.
Embere és szokása válogatja. -
Brandynew
őstag
Én egy olyan 5 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy valaha is azt mondom, hogy le tudok mondani az asztali számítógépről, mert nincs rá szükségem.
Most meg már nem vennék asztali gépet, nagyon egyszerű okból: nem akarok pénzt költeni 2 számítógépre egyidejűleg. Mert vagy az van, hogy mondjuk használok egy elavultabb asztalit és mindig a laptopra költök, abból veszek újat, vagy mindkettőből belépőszintűt tartok fönn. Arra sajnálom a pénzt, hogy asztali és laptopfronton is lépést tartsak a technológiával.
Ezért inkább úgy döntöttem, hogy csak 1 gépet fogok időről időre fejleszteni, cserélni, és akkor inkább az az 1 legyen izmos gép. Ez pedig a laptop, mert arra mindenképpen szükségem van, hordom magammal ide-oda.
Meg igazság szerint otthon is kényelmesebb, mert nem vagyok helyhez kötve. Az asztali gépnek inkább a játéknál és filmnézésnél van jelentősége, de ha az ember nem nagy játékos, akkor egy laptopra kötött monitor is megoldja a gondot.
-
madgie
titán
Egyre kevésbé tartja magát nálam az asztali, hiába korszerű i7-es gép, mégis szinte NAS feladatokat lát már csak el (letöltés, adattárolás). Notin vágok, alap utómunkázok, iPad Pro-n retusálok. A notebook rész nem gyorsabb, ellenben nem vagyok helyhez kötve, a tablet rész viszont gyorsabb, számomra sokkal kézreállóbb, mint az asztali gépnél a Wacom-mal szenvedni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az asztali gépek piaca globálisan folyamatosan csökken. Kíváncsiak vagyunk, hogy olvasóinknál mi a helyzet!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Synology NAS
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Macbook Air 15" M2 - 2022, 8/256GB, 1 ciklus, Apple garancia ( 103)
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Macbook Pro 13" - 2020, 4 mag i7, 32/512GB, touchbar - garancia ( 901)
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest