Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Petykemano
veterán
"es nem 500-800 eur lenne egy mainstreamnek nevezett proci (hanem 3-400, mint elotte sokaig), es valoban 500-700 euroert adnak utokepes videokartyat es nem 1000-2000ert. Mas lenne az osszehasonlitasi alap, az apple csak ezert versenykepes arban."
Ez egy remek megfigyelés.
Sajnos a végeredményen nem változtat, de egyetértek.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
senior tag
Egyetértek. Olyan időszakban érkezik az Apple chip, amikor a teljes PC iparban annak kell örülni, ha a következő generáció épp nem lassul per $.
Ettől függetlenül látni kell, hogy az Apple nem garasoskodik normális node-ot használni, valamint a tranisztorbüdzsével sem fukarkodott. Szóval nem csak a markukat tartják, mint a többiek, hanem adnak is cserébe egy jó karakterisztikájú rendszert.
#49 Alogonomus
Erre a GPU-ra egy "áramvonalas" (és ezáltal takarékos) gyorsítóként kell gondolni, nem egy robusztus, mindenes gaming GPU-ra.
Ezért hatékonyak általában a mobil chipek, ezért volt hatékony anno a Maxwell, és ezért nem annyira erős gaming-ben ez a mostani megoldás.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
hokuszpk
nagyúr
"* a pcs piac nem ulne akkora ganyeban (persze nem anyagilag), ha nem a banyaszok segget nyalnak, es nem 500-800 eur lenne egy mainstreamnek nevezett proci (hanem 3-400, mint elotte sokaig), es valoban 500-700 euroert adnak utokepes videokartyat es nem 1000-2000ert. "
ha tenyleg olyan eros a gpu, mint amilyennek a hir irja, majd jol raoptimalizaljak a minereket aztan felvasaroljak a banyaszok a keszletet.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
sb
veterán
Ezzel akkor sem és most sem értek egyet teljesen.
1. CPU-ban gyenge volt az AMD, de épp ennek kiegyenesúlyozására találták ki, hogy bevonják az IGP-t. És jó is lett volna mivel hiába van 20-30% lemaradásuk cpu fronton, ha ott egy 1 nagyságrenddel gyorsabb IGP. Ez lett volna a terv. Értem, hogy "backupnak" kényelmes ha minden IS van de akár vissza is foghatta volna az egészet. Érdekes módon ahogy 8-32 magot be tudnak pattintani a CPU-ba és az egyszálas (IPC+órajel) is oké rögtön még a gpu is kikerült a cpu mellől a Ryzeneknél.
2. SW hiány. Ez így van, csak az kellett volna. Hogy ők tolják vagy az sw készítők... ez már kérdés ahogy másik hsz-ben fejtegettem. Nyilván nekik is kellett volna de az is abszurd, hogy a fejlesztő hátradőlhet azzal, hogy tudna 2-3-5x gyorsabb kódot mert ott a hw, de le van sz*rva.
És ezt látjuk a kihasználatlan IGP-ktől elkezdve a cpu-bottleneckes DX11-en át egészen a szar konzolportokig bezárólag.3. Ez igaz. De épp ez lett volna a feladat. Ha kijelentjük, hogy nem tényezők és veszett ügy akkor ott rögtön fel kellett volna adni az egészet. Gyárat bezárni és kiadni egy közleményt, hogy ezt csak a zárt Apple tudja megoldani, vigyék a piacot.
Értem, hogy szegmentált a piac, de mégis sikerült most is ebbe az irányba lépni. Van konzol AMD cpu+gpu-val. Szivárog át mind a hw mind az sw támogatás oda-vissza PC-konzol között, jön 1-2 platform-megoldás. Szervereknél Xilinx, köv arch cpu(-cache)-gpu intergáció. (NV=arm+gpu). Végül mindenki efelé megy és sikerül is kicsit maguk felé a teret.
Nyilván most van alap amiről el lehet indulni de akkor is ott volt a kész APU.PC-n soha nem lesz egyszerű mert ez (is) sw oldali kérdés inkább de ez meg nem változott az utóbbi 10 évben. Egyszer el kéne fogadni és ebbe az irányba indulni, a szükséges dolgokat (amit integrálni kell hozzá) pedig hozzácsapni architektúra/hw oldalról.
Az applenel ez mind adott… sot en abban sem vagyok biztos, hogy megreked ez a power user szintjen
Én is csak kövid-középtávon gondoltam. Utána lehet változás. Igazából alulra bárki tudna gyártani, a kérdés az ár ami viszont manapság felfelé megy.szvsz a desktopra is ra fognak fekudni
Ami M1-ből jön az se lesz már gyenge. Most alulról jobb építkezni. Sok mag, energiahatékonyság a trend mindenhol. Mellé meg náluk ott a maradékra a célhw kihasználva. -
gliskard
senior tag
yep, főleg win-en. Én mac-en használom és nem tépem a hajam.
Ha megoldják amit írtam az komoly piaci előny lenne és a böngésző csak egy kiragadott példa.
De pl a Metal API gyorsítása és optimalizálása minden ezt használó applikácira hatással van - igen nem mindenki használja ki ezt a lehetőséget (pl. Adobe). -
félisten
Nezd meg a reszleteket. A 'live playback score' irto magas, az huzza fel a tobbit. A Ryzen 5950X + RTX 3090-hez kepest a GPU score konkretan a fele, export score 60%, effects score 60%.
A live playback score meg a ProRes hardveres gyorsitasa miatt ilyen magas.A 32 magos Max valamivel a 3060 folott van GPU-ban. Ami egyebkent tok szep.
Szerk.: oke, beleszerkesztettel te is
> Ezek a nagy eroforrasigenyu szamitasok szvsz idovel ugyis felhoben tortennek.
Azt meg hogyan? Marmint hogy rakod ossze a workflow-t ugy, hogy az export felhoben menjen, de a melo meg helyben legyen? Kozben attolod felhobe a nehany szaz gigabajtnyi anyagot?
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Ez itt offtopic, de leirom, hogy nekem mi van -- nyilvan ennek egy resze hobbi.
Szoval az osszetevok:
- Tailscale: ez egy mesh VPN, Wireguard alapokon. Lenyeg: barhol vagyok, a laptopomrol es a mobilomrol elerhetem a teljes otthoni halozatot, NAS-t, szervert, mindent. Teljesen plug&play, felrakod, megy.
- Van egy regebbi dual Xeon 2630v3 szerver, rajta TrueNas Scale (a Linux-alapu)Innentol ugye 1) eleve VSC remote ssh-val tudsz fejleszteni barmit, aminek komolyabb eroforrasigenye van (vagy Jetbrains Projector, ha pl. IntelliJ kell) 2) az adataid is barmikor elerhetoek. A laptopodba meg nem kell oriasi mennyisegu RAM, stb., mert ott van a szerverben. Analog modon lehet persze felhoben is berelni gepet.
Igy meg a kontenereknek sem kell lokalban futni, minden transzparensen megy.
10G meg nincs otthon, de nem lenne lenyeges problema megoldani, de nincs ra szuksegem. Ha nagyon kene tobb lokal tarhely, akkor ott az SD bovitohely, vagy Thunderbolt-os SSD. Ha meg valami ok miatt hirtelen kiderulne, hogy 8 TB SSD kell a laptopomba, akkor .. hat akkor veszek egy masikat, de nem lehet mindenre felkeszulni.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Teasüti
nagyúr
Úgy, hogy proxy-t használnak. Vágáshoz teljesen felesleges natívban tolni a nyerseket. Legalábbis csapatmunkánál nem a nyerset kapja meg mindenki minden részfeladatnál. Csak a magunk fajta hobbisták szeretnek szopni a prosumer kamerákból kieső HEVC fájlokkal, mert nekünk ott kezdődik az élet, ami ezeket röccenés nélkül lejátssza valós időben az NLE-ben. Jut eszembe, Prores derék dolog, biztos nagyon fog örülni neki az összes cinematographer, de mi a helyzet az olyan vulgáris formátumokkal, mint a HEVC? Van 444, 422, 420 gyorsított HEVC lejátszás legalább 4K60-ig? Bár már szállingóznak lassan a 4K120 kamerák, szóval az jobb lenne.
Remote rendering az meg létező megoldás, PP-t nem ismerem, de DR-ben ez beépített funkció. Azt nem tudom elképzelni, hogy filmstúdiók kiadják a kezükből a nyerseket egy mamutvállalat felhőjébe betolva, de hogy saját házon belül nagyon is működő koncepció, arra ott a render server.En pl olyasmin is gondolkodom lokalban, hogy eleg lesz nekem vmi kisebb ssd, de 10g lannal, aztan csinalhatok iscsit is a nasra. A szetosztott rendszer a jelen/jovo, csak erre a teruletre meg nem nagyon tort be. A hasonlo socot mintha erre teremtettek volna, olcso, lokalba eleg gyors.
Óóó, ezt mi már tavaly az M1 MacMini megjelenésekor leboxoltuk fejben, hogy oké, hogy "beéred" egy középszar M1 Apu-val hobbistaként - ami a maga nemében parádés (a zajtalan működése és alacsony fogyasztása okán) és smooth vágást tesz lehetővé egészen 4K30-ig HEVC fájlokon (fölötte már elfogy az ereje) -, de a probléma ott kezdődik, hogy ki kell szervezni a fájlműveleteket hálózatra. Máris ott indul, hogy nem ártana a 16 gigás verzió és a 10 giga LAN, szóval 999 dollárnál járunk és most jön a legfájóbb pont: egy 10 giga LAN-nal megáldott NAS, ami tudja is ezt a tempót és érdemben bővíthető is, az ott indul, hogy 4-600 dollár üresen.
Szóval eljutottunk oda, hogy kb 1600 dolláros büdzséből oldottunk meg egy középszar workstation-t. Ennyiből azért már ott van egy 12 magos ryzen meg mellé egy jobb 3000 rtx. A PC meg full moduláris, tele lehet pakolni lemezekkel, NAS se kell hozzá. Én ezért megyek ebbe az irányba, mert osztottam-szoroztam, de a MacMini önmagában nem elég, NAS nélkül semmire nem mennék vele. Nekem meg a gettó megoldás nem adja, hogy majd ráaggatok egy halom külső meghajtót, mint karácsonyfára a díszeket. ThunderBolt eszközök amúgy se olcsók, sőt![ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Arra hívtam fel a figyelmet, h NAS önmagában kerülhet annyiba, mint egy MacMini. Anélkül meg félkarú óriás az egy szem 256-os SSD-vel. Gondolom a Prores se véletlenül került be az utódokba, szóval ha ilyen felhasználásra szánja az ember, akkor érdemes fejben tartani, h rá kell számolni még egy piszok gyors hálózati meghajtót is. Anélkül kevés az üdvösséghez. Így viszont már elveszti az ár előnyét. Persze hobbistaként egy user-nek. Csapatnyi felhasználó esetén már más a leányzó fekvése.
-
Robitrix
senior tag
Egyetlen apró kérdésem van. A felhasználók hány százaléka használ otthon Photoshopot? Vagy valami komoly videószerkeztő programot. Majd ha Piri néni a szomszéd néni is használ veszünk neki egy 500 ezres Apple gépet. De amíg Piri néni hetente beszél az unokájával és a lányával németországban vagy havonta megrendel két dolgot egy webshopból esetleg feliratkozik a neten oltásra és utána megnéz egy receptet a neten.... addig Piri néninek bőven elég otthonra egy Apple gép harmadába kerülő valami.
-
Derekasan helyt áll az M1 MAX ellen egy sima GTX 1660 Super kártya is a maga 336GB/sec memóriasebességével:
[https://www.pugetsystems.com/benchmarks/view.php?id=57111]
[https://www.pugetsystems.com/benchmarks/view.php?id=60139]
M1 Pro olyan GTX 1650 Super szinten lehet majd. -
moleculez
veterán
Így van. Angliában vagyok egyetemista. Előadó terem 80% Macbook/iPad. Nehéz, de el kell engedni ilyenkor az árérzékeny balkáni berögződéseket, hogy az Apple cuccok drágák, és ennyi. Azt hogy megbízható azt nem adják ingyen. Mert az vitathatatlan, hogy a just works az sokaknak ér pénzt. Nekem sincs gondom a gépre, majd talán jövőre váltok a következő AIR-re. De most pl az iPad is bőven kiszolgálja az igényeim, főleg billel.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
félisten
Egyre kevésbé látom így. A Ryzenek abszolút versenyképesek, pedig egy node-al hátrább vannak. De majd meglátjuk. Először kicsit rendbe kellene jönnie a chipgyártásnak, mert a jelen helyzet sokat torzít a piacon. Például az AMD nem is tud elég gyártókapacitást kapni a TSMC-ről, elsősorban az Apple miatt :)
while (!sleep) sheep++;
-
gliskard
senior tag
Igen elég combos 😉
Komolyabb munkára, főleg amikor az idő kiemelt prioritású tényező továbbra is workstation gépek lesznek a megfelelők. Viszont amikor számít a mobilitás, az új macbook pro elég jó alternatíva 🤟🏼
Hagyományos x86/windows vonalon a GPU fejlesztéseket a játék célú felhasználás dominálta és még ma is ez egy kiemelt irány.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy az Intel és az AMD továbbra is ragaszkodni fog az eddigi APU tervezési filozófiához vagy ők is lépnek az Apple-höz hasonló irányba? Ez a költői kérdés ráhúzható az egész ARM világra is, bár ott azért erőteljesebben érvényesült eddig is az energiahatékonyságra törekvés és az általános célú számítások támogatása (pl. az nVidia autóipari vonala). AMD/Samsung összeborulás vagy akár a Google SoC tervezési szárnypróbálgatásai esetében is lehet hatása az Apple M1-nek...
De pont az Apple az elrettentő példa is az ilyen irányú fejlesztéseknél, mert láthatóan a HW magában kevés, kell az optimalizálás, kell a támogatás is. -
Teasüti
nagyúr
Az nekem nem releváns, mint feljebb írtam. Ár/érték arány kell. Ha ezt egy toronyházban kapom meg, jó. Ha egy fél kilós ölbe vehető vmin, úgy is jó. 5000 dollárba belefér kétezeré' egy 3090. Meg ezeöccá' mondjuk a 32 magos TR. Maradékból meg lehet építkezni köré, talán még egy kevésbé gagyi monitor is beleférne.
Tavalyi M1 azért is volt érdekes, mert a PC árak elugrottak. Ha ez nincs, akkor ez az anomália se fordult volna elő, hogy a Mac Mini jutányosabb kb minden másnál. De ezekkel az árakkal azért még ilyen elborult piac mellett is felráncolja a szemöldökét az ember. Én legalábbis.[ Szerkesztve ]
-
gliskard
senior tag
jogos! sőt anno a ppc->x86 váltásnál is kellett kb. bő 1,5 év mire az AltiVec-re optimalizált app-ok teljesítményét hozták x86+SSE kombón (ahol dolgoztam ott a G5 DC mac-ek jó darabig bírták a versenyt az új inteles mac-ekkel).
De pl az Apple is folyamatosan javított a FinalCut teljesítményén. Azonos HW-en érezhető volt a gyorsulás egy-egy nagyobb patch vagy verzió ugrás után.
Adobe esetében pedig még több idő kellett, pedig ők akkor már javában fejlesztettek x86/SSE architektúrára.
Feltételezem a mostani nativ alkalmazások még messze vannak az optimalizálással elérhető teljesítménytől.
-
félisten
Vannak erre tesztek mar. Lenyegeben semmilyen szinten nincs throttling sehol, viszont a Max az idle allapotban is tobbet fogyaszt, es a 14" verzioban foleg a GPU-intenziv alkalmazasok mellett eleg erosen mennek a ventik (5000 rpm). A 16" verzio kb. mindig csondes.
A +200 GB/sec memoriasavszel csak a GPU-intenziv alkalmazasokban segit, a CPU nem tudja kihasznalni. Tehat akinek nem kell az eros GPU, annak felesleges a Max, sot, a tobb fogyasztas miatt ellenjavallt.
Ezenkivul az is latszik, hogy a sok memoria nem annyira kritikus, mert nagyon gyors az SSD, foleg az 1 TB es afolottiek.
Nekem most egy 14" 10/16/16-os CPU + 32 GB van fuggoben. Kicsit gondolkozom, h megvaltoztatom 16"-ra, mert kb. heti 1 alkalommal viszem akarhova.
while (!sleep) sheep++;
-
Alogonomus
őstag
Írtam is, hogy fogyasztásban egyértelműen verhetetlen az M1.
Ha végignézed a videót, akkor meglátod, melyik alkalmazásokban teljesít sokkal jobban az x86 a dedikált GPU miatt.gliskard Amelyik cég sok évvel ezelőtt a MacBook mellett tette le a voksát, ott érthetően nehezen váltanak, mert minden munkavállalójuk az Apple ökoszisztémában ismeri ki magát, az újak a régiektől így tudnak segítséget kapni, minden kiegészítő eszköz elsődlegesen, vagy akár kizárólag az Apple termékekkel kompatibilis. Ez egy ördögi kör.
Amennyiben időnként le tud ülni az x86-os laptoppal a felhasználó hosszabb időre egy asztalhoz, akkor nem akkora gond az akku idő. A mobiltelefonok is már csak 4-5 órás kijelzőidőt nyújtanak az évekkel ezelőtti több napos töltési ciklus helyett, de amíg 1-2 óránál tovább nem kell a töltési lehetőséget nélkülöznie a felhasználónak, addig ez nem okoz gondot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest