Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Tényleg? Rakj össze nekem 699 dollár feléből egy PC-t, amivel lehet 4K HEVC-t vágni!
M1 Mac Mini mellé mit tudnál odatenni?
Air árában se lenne egyszerű, az ráadásul síri csendben renderel és olyan üzemidővel, hogy arról egy workstation laptop csak álmodhat.Tavalyi generációból (M1-el egyidős alkatrészekből - tehát Ryzen gen3 meg RTX 3000) ilyen olcsón nem lehet építeni PC-t, mint egy Mac Mini. Tudom, mert épp gépet építek.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Alogonomus #44 üzenetére
-
Teasüti
nagyúr
válasz Alogonomus #76 üzenetére
Te szándékosan trollkodsz?
-
Teasüti
nagyúr
válasz hallador #116 üzenetére
M1 MacMini-ben is van ventilátor, Air meg passzív. Pedig ugyanaz a hardver és itt még 25 Wattról van csak szó terhelés alatt.
Azért az se kevés ám! AMD x580 alaplapokra nem tudtak olyan chipset-et tenni, amire ne kéne ventilátor, pedig az még ennél is kevesebb, kb 15W-ról lehet szó egy alaplapon. Szóval a ventilátor megléte önmagában nem oszt-szoroz, csak arra lehet belőle következtetni, hogy miként oldották meg a hűtést. Air-nél a készülékházra vezetik ki, felteszem pár hőcsővel. Minden másnál ami levegőzik, ott meg hűtőborda lehet és ventilátor.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz gliskard #129 üzenetére
Oké, tehát amire én reflektáltam, hogy "ha nincs ló, jó a szamár is".
Felteszem vki azért vesz ma 3080 RTX-et (vagy bármelyiket a most kapható 3000 sorozatból), hogy ki is hajtsa. Ha igaz ez a feltételezés, akkor ezen továbbmenve GPU hiány esetén ezt egy M1 épp úgy nem fogja pótolni (talán a videóvágás, mint egyetlen kivétel), ahogy nem pótolja egy Vega 8 sem a Ryzen-ekben. Ellenben általános használatra egy Intel UHD Graphics vagy egy Vega 8 is BŐVEN elég mindenre, amit említettél (böngésző gyorsítása, miegymás). Szóval önmagában a GPU hiány szerintem nem elég ok a váltásra. Vagyis hát ha vki nem videózik, úgy értendő.A SW hogy mennyire homogén vagy mennyire optimalizált, az részletkérdés. Ha az Apple az M1-en megoldja a 20 tab-ot 5 Wattból, míg egy APU mondjuk 20 Wattból, ez egyedül mobilfronton lehet érdekes. Asztali gépeknél kétlem, hogy ez kritikus szempont. Főleg annak tudatában kár fillérbaszkurálni a villanyszámlán, hogy a bekerülési költsége egy M1-nek meg egy low-end APU-s irodai gépnek össze se hasonlítható, évtizedekig lehet fizetni belőle azt a pár Wattot.
Arra akartam csak felhívni a figyelmet, hogy egy APU ellenében az alsó házban nem nagyon versenyzik az M1 ára miatt. Az olyan feladatokban legalábbis, amit egy tablet is megold vígan, szerintem a bekerülési költség fontosabb. M1 MacMini még mindig 699 dollárnál indul, ha nem tévedek. 20 tab-on böngészni ennyiért szerintem overkill.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Uhm, egyébként ezzel az "extrém széles" vektormotorral lehet kriptot bányászni? Kell attól tartani, hogy felvásárolják ezeket majd?
Azért ha tudják rendesen "etetni", akkor azt hinném energiahatékonyságban durván alávág mindennek, ami VGA. -
Teasüti
nagyúr
Úgy, hogy proxy-t használnak. Vágáshoz teljesen felesleges natívban tolni a nyerseket. Legalábbis csapatmunkánál nem a nyerset kapja meg mindenki minden részfeladatnál. Csak a magunk fajta hobbisták szeretnek szopni a prosumer kamerákból kieső HEVC fájlokkal, mert nekünk ott kezdődik az élet, ami ezeket röccenés nélkül lejátssza valós időben az NLE-ben. Jut eszembe, Prores derék dolog, biztos nagyon fog örülni neki az összes cinematographer, de mi a helyzet az olyan vulgáris formátumokkal, mint a HEVC? Van 444, 422, 420 gyorsított HEVC lejátszás legalább 4K60-ig? Bár már szállingóznak lassan a 4K120 kamerák, szóval az jobb lenne.
Remote rendering az meg létező megoldás, PP-t nem ismerem, de DR-ben ez beépített funkció. Azt nem tudom elképzelni, hogy filmstúdiók kiadják a kezükből a nyerseket egy mamutvállalat felhőjébe betolva, de hogy saját házon belül nagyon is működő koncepció, arra ott a render server.En pl olyasmin is gondolkodom lokalban, hogy eleg lesz nekem vmi kisebb ssd, de 10g lannal, aztan csinalhatok iscsit is a nasra. A szetosztott rendszer a jelen/jovo, csak erre a teruletre meg nem nagyon tort be. A hasonlo socot mintha erre teremtettek volna, olcso, lokalba eleg gyors.
Óóó, ezt mi már tavaly az M1 MacMini megjelenésekor leboxoltuk fejben, hogy oké, hogy "beéred" egy középszar M1 Apu-val hobbistaként - ami a maga nemében parádés (a zajtalan működése és alacsony fogyasztása okán) és smooth vágást tesz lehetővé egészen 4K30-ig HEVC fájlokon (fölötte már elfogy az ereje) -, de a probléma ott kezdődik, hogy ki kell szervezni a fájlműveleteket hálózatra. Máris ott indul, hogy nem ártana a 16 gigás verzió és a 10 giga LAN, szóval 999 dollárnál járunk és most jön a legfájóbb pont: egy 10 giga LAN-nal megáldott NAS, ami tudja is ezt a tempót és érdemben bővíthető is, az ott indul, hogy 4-600 dollár üresen.
Szóval eljutottunk oda, hogy kb 1600 dolláros büdzséből oldottunk meg egy középszar workstation-t. Ennyiből azért már ott van egy 12 magos ryzen meg mellé egy jobb 3000 rtx. A PC meg full moduláris, tele lehet pakolni lemezekkel, NAS se kell hozzá. Én ezért megyek ebbe az irányba, mert osztottam-szoroztam, de a MacMini önmagában nem elég, NAS nélkül semmire nem mennék vele. Nekem meg a gettó megoldás nem adja, hogy majd ráaggatok egy halom külső meghajtót, mint karácsonyfára a díszeket. ThunderBolt eszközök amúgy se olcsók, sőt![ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
De most a home office elterjedése óta több helyen láttam már, hogy felkapják a virtualizációt és remote desktop-on dolgozik a csapat.
Fél profi gárda pl a nagyobb youtube csatornák mögött. Ők azt csinálják, hogy a benti irodai workstation-re otthonról jelentkeznek be és így a videó fájlok el se hagyják a stúdiót. Mindenki ugyanúgy hozzáfér lokálisan és csak haza streamelik a vágószoftvert RDP-n.
Még azért vannak technikai nehézségek néhol (hangszinkron kicsit macerás a késleltetés miatt, meg a stream tömörítése is hagy némi kívánnivalót maga után grade közben), de alakul a dolog. -
Teasüti
nagyúr
Arra hívtam fel a figyelmet, h NAS önmagában kerülhet annyiba, mint egy MacMini. Anélkül meg félkarú óriás az egy szem 256-os SSD-vel. Gondolom a Prores se véletlenül került be az utódokba, szóval ha ilyen felhasználásra szánja az ember, akkor érdemes fejben tartani, h rá kell számolni még egy piszok gyors hálózati meghajtót is. Anélkül kevés az üdvösséghez. Így viszont már elveszti az ár előnyét. Persze hobbistaként egy user-nek. Csapatnyi felhasználó esetén már más a leányzó fekvése.
-
Teasüti
nagyúr
válasz #54625216 #162 üzenetére
Egy 12 gigás 3060 sztem ideális videózni hobbi szinten (vram-ból kérek inkább többet, mint nyers erőből). Kb a feléből megvan. 1000 euróért már van 3070 Ti jelenlegi áron - mellékesen. Egy tavalyi M1 jobb felszereltséggel 1000 euró (ha egyben váltjuk dollárrol, nem tudom mennyi pontosan), mellé egy ilyen NVMe TB 200 euró, mellé még egy-kettő külső HDD keret, 100 euró. A háttértárat ugye nem számolom, mert azt PC-be is megvenném. Aztán ott tartunk, hogy 1300 euróból van egy 1060 GTX szintű grafikus teljesítményünk.
Majd lehet változik a felállás, mire jön az M1 Max MacMini-be, de kétlem, hogy ennél jutányosabb lenne, mint a tavalyi model.
Amúgy az M1 MacMini 699-ért volt ütős ajánlat általános használatra, de ez az anomália csak a PC-t piac elszabadulásának köszönhető.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Ezt mondjuk nem csodálom. Az a lapos, amit Piri néni megvesz százért (most nemtom mennyi a legalja) vagy hozzá vágja a netszolgáltató vmi bundle kedvezménnyel, abban vmi tetű lassú processzor lesz meg egy 5400-as HDD. Power gomb megnyomása után nyugodtan el lehet menni megkávézni mire betölt minden.
Sajnos több ilyen ipari hulladék is megfordult a családban (vhogy engem soha nem kérdezett senki ilyen vásárlási szándéka esetén), és még ha csak böngészésre is használja, vagy engem hivogatni, akkor is durván használhatatlan szinte legalább egy SSD nélkül. Még az se segít amúgy sokat ezeken, mert akkor meg proci limites lesz durván már egy Windows Update is - aztán ott kell hagyni egy másfél órára a gépet, mire összekapja magát. HDD-vel másfél nap.
Csoda ha inkább egy 6 colos telefonon matat, ami legalább azt csinálja, amit szeretnénk? Legalább abban a kis hátralévő életében ne őszüljön már tovább! (Nekem is kijön mindig egy ősz hajszálam, ha vki idehoz nekem egy SSD nélküli gépet...)
Meg tapogatni is könnyebb, mint egerészni szerintem, ha vki ilyen idősen kezdi.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Miért egy játékot hoztál példának APU oldalról, mikor M1 Max kapcsán Resolve 17.4 újításokat láttunk?
Van Resolve teszt AMD 5700G-re és Intel 11900K-ra is és mindkettővel lehet dolgozni.
Persze nem Prores-ben, de megeszik az összes prosumer kamerából kipottyanó long-gop formátumot (meg gondolom a Red, Canon, stb RAW videót is vmilyen szinten, csak azt én átugrottam). Ha épp nincs dVGA a gépben, akkor is elvégezhető a munka. M1 (2020)-at meg lenyomják ezek az APU-k Resolve és PP alatt.
Az új Pro és Max meg majd ezután lesz még csak tesztelve. Árakat se tudunk még. A Blackmagic keynote meg nincs kőbe vésve. Majd hisszük, ha látjuk.Amúgy iránynak szerintem nem lenne rossz. Nekem tetszene, ha a low end VGA piac megszűnne és APU lenne mindenhol. Akinek meg kell kraft, neki középkategóriától kezdődne az élet.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz #54625216 #231 üzenetére
Prores-t hagyjuk is, mert Apple-n kívül másnak nincs hozzá hardvere!
RAW brutális lenne? Azért ez enyhe túlzás. A HEVC-nél biztos nem brutálisabb. Legalábbis én mikor néztem Cinema DNG-t meg Braw-t összehasonlításnak Pocket4K-ból kiesve anno, mindkettőt vitte gond nélkül az i7+1060 laptop Resolve alatt. HEVC hamarabb megakasztja, mint a fenti kettő.
Ellenben 4K60-ig valós időben játssza az 1060 Resolve-ban. Meg tesztek alapján kb az összes kurrens APU is. M1 is jól kezeli, szóval nem is itt van a kutya elásva. Hanem a render sebességekben ütközik ki, hogy az M1 (2020) az csak egy low power mobil SoC. Mert abban biza a nagyok elhúznak. Amire nincs hardveres gyorsítás, azt bizony nyers erővel kell megoldani.
Meg van M1 tapasztalat házon belül is a videós topikban. Kicsit átbogarászod azért látni valós felhasználói élményeket is, hogy egy valós node tree rendes grade-el megfojtja, míg egy dVGA meg se érzi, stb. Zajt szűrni nemigen lehet vele, motion blur-t nemigen lehet vele, stb.
Meglepő módon transzkódolásban (H265 -> H264) is valós idő alatt teljesít, amit egy Nvidia kártya röhögve megcsinál 2x-3x sebességen is.
APU tesztet meg találni Youtube-on Intel vs AMD témakörben. Azok is vannak olyan használhatók, mint az első M1. M1 az a timeline scrubbing-ban brillíroz meg a vágás gördülékenységében, de a show-t igazán csak a dekóderek viszik el. Ahova erő kell, oda erő kell. Igaz nem is 25 wattot fogyasztanak, meg nem passzív hűtésűek.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz #54625216 #234 üzenetére
Felvevő eszközöknek lehet van Prores támogatása, de számítógépen senkinek nincs licence gyorsítani úgy tudom. Windows-on még a Resolve sem támogatja, ha nem tévedek.
Persze, szerintem sem fair dVGA-hoz mérni, mégis a topik fele arról szólt, hogy 3090-et is lenyomja, hehe.
Valós felhasználásban talán megüti a 3060-at, ha olyan szépen skálázódik majd a 32 mag a 8-hoz képest, ahogy benchmark-ban.
Ami egy ilyen kis TDP értékű APU-tól zseniális, azt aláírom.Konkrét tesztet nem láttam, ahol videót renderelnek egy 5700g-vel, meg M1 (2020)-al, de ezekkel a YouTube tesztekkel az a baj, h csak a vágást vizsgálták amiket néztem. Illetve a dekódereket. Tudjuk, h dekóderben piszok gyors az M1.
A grade-elést bezzeg nem vizsgálták, pedig egy zajszűrő vagy pár ofx plugin sokat elárulna. De ha csak azt nézem, h az M1 belassul egy primary grade-től is, amit a PC meg se érez... Az azért nem vmi kecsegtető.
Oké, h megvágok vele szinte bármit parádés felhasználói élménnyel. De az csak a munka kisebb része.Raw vs Hevc kapcsán meg: van SSD. Az I/O sosem volt szűk keresztmetszet. Ellenben egy long-gop Hevc-hez több tranyó kell, mint bármilyen Raw-hoz.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz #54625216 #242 üzenetére
Na most ne szélsőséges esetekről beszéljünk, mert az olyanok a cél piac, mint te meg én. NEKEM meg sohasem volt szűk keresztmetszet az I/O.
Arn:
Hát azért nem árt ha nem 3 fps a végső render. Vagy mondjuk az se azért ha a cache-t nem egy kv szünet megcsinálni minden alkalommal, ha kattintok egyet. 🙂
Az kicsiben nem pálya, h remote rendering. Vagy hát akkor mégiscsak kell mellé a workstation otthonra?
M1 (2020)-at a kolléga konkrétan úgy hagyja órákra. Persze akár éjjel is renderelhet, megoldható.
De magamból kiindulva én még tuti akarok változtatni vmin utána, szóval vagy háromszor tolom le, mire elégedett leszek a végeredménnyel. Az már 3 éjszaka?M1 Max már használható a 3060-as teljesítményével mindenre hobbi szinten. De az árát még nem tudjuk.
Akkor lenne parádés, ha 1500 dollár környékén megállná, max. A fölött már csak futottak kategória PC-s teljesítményhez mérten.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz #54625216 #244 üzenetére
Felőlem reszelhetjük még a fingot, akkor most erre mondanám azt, hogy sima belépő nVME SSD-vel is vígan ment a ~5-600 MB/s Cinema DNG, amit próbálgattam eddig kíváncsiságból, meg pár timelapse kapcsán. Szóval ki merem jelenteni, h nekem nem probléma a Raw vágás sem.
8K meg otthoni körülmények közt (ahová szánják ezeket a gépeket) soha nem fog megfordulni nálam. Azt majd intézik a dual Xeon workstation-ön 128+ GB rammal, stb.
CPU/GPU limitbe előbb ütközök otthon és HEVC-vel először.
Pont nem érdekel, hogy az SSD 5% kihasználtságot mutat vagy 55%-ot, amíg a főbb komponensek épp összeszarják magukat. Na meg egy 6 fps rendersebességnél az I/O egyáltalán nem számít. Az akkor kezd el számítani, ha valós időnél gyorsabb a render. Olyan meg nemigen van, max transzkódoláskor.Arn:
Na, akkor lassan sikerül megegyezni vmiben.
Nem vitatom, h a Max ígéretes. Csak ár/érték arányokat még nem tudunk egyáltalán. Anélkül meg kb mindegy mi hova pozícionáljuk (szerintem 3060 ), mert ha mondjuk kétszer drágább lesz, mint egy 3060-as konfig, akkor kb mindegy is.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz #54625216 #248 üzenetére
Engem a Desktop vonal érdekel. Valószínűleg fog majd jönni MacMini-ben is, meg iMac-ben is. Azt már a tavalyi M1-nél is láttuk, hogy nincs alternatívája x86-on ezeknek a paramétereknek (M1 Air). Konkrétan nincs neki. Főleg a 699 dolláros Mini csapta le a labdát keményen (a mostani PC árak mellett értendő természetesen).
Erre csak rálicitálnak az utódok, szóval ez nem is vita tárgya.
Csak a kijelzőt ha meg akarnánk venni diszkrét monitorként, csak arra el lehet költeni 1500 dollárt, szóval innentől nem is kérdéses az új MacBook, hogy a piac többi szereplője csak távolról ugatja.Én mint power PC alternatíva vizsgálom az M1 Max-ot. Engem csak a teljesítmény érdekel, de cserébe nem releváns se a fogyasztása, se a mobilitás. Meg gondolom akik a topikban 3090-nel akarják összevetni (megjegyzem szerintem bilibe lóg a kezük), szerintem ők se egy MacBook Air-ben gondolkodnak elsősorban.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Na van róla teszt hogy mit megy Resolve zajszűréssel az M1 Pro és az M1 Max.
A vége felé odaböki, hogy a Max verzió az 5000 dollár.
Ha ez igaz, akkor ezzel eldöntetett a sorsa a masinának: kell a francnak egy 3060 Ti teljesítmény ennyiért!
Persze oké, mellé ott van egy kijelző, ami jóval 1000 dollár felett indul desktop vonalon, meg ott az akkuidő, meg a form factor, stb.
De 5000 dollárért nagyon nem erre felé indulnék. Akkor gamer laptop 1500 dollárért, ha feltétlen muszáj egy kávézóban videót vágni. Majd odahaza a maradék 3500 dollárból meg olyan erőművet teszek oda desktop PC-ből, amit nem sajnálok. De 5000-ből már szinte ott van egy 32 magos Threadripper workstation, meg egy 3090.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Az nekem nem releváns, mint feljebb írtam. Ár/érték arány kell. Ha ezt egy toronyházban kapom meg, jó. Ha egy fél kilós ölbe vehető vmin, úgy is jó. 5000 dollárba belefér kétezeré' egy 3090. Meg ezeöccá' mondjuk a 32 magos TR. Maradékból meg lehet építkezni köré, talán még egy kevésbé gagyi monitor is beleférne.
Tavalyi M1 azért is volt érdekes, mert a PC árak elugrottak. Ha ez nincs, akkor ez az anomália se fordult volna elő, hogy a Mac Mini jutányosabb kb minden másnál. De ezekkel az árakkal azért még ilyen elborult piac mellett is felráncolja a szemöldökét az ember. Én legalábbis.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest