Új hozzászólás Aktív témák
-
mekker
őstag
válasz buherton #100 üzenetére
Nem a kisker árakról van szó, hanem hogy nincsen bratyizásból ekkora kedvezmény, legfeljebb ha valami csalás van az ügy mögött. Az Intel is szórt ki szinte nullszaldóval processzorokat, de ezt a low-budget termékei körében tette, és teljesen más célokból, teljesen más piacon.
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
fpeter84
senior tag
Ahogy írod _lehet_ tehát érdemes meghagyni a lehetőségét a külső firmware feltöltésnek is. De mivel ez önmagában is egy programozható mikrokontroller rakás I/O lábbal és perifériával, ezért sok esetben csak ez a SoC is elegendő lesz az adott feladat ellátására - pl okosizzó, távvezérelhető elosztó, stb stb - persze a létjogosultsága és hasznossága megkérdőjelezhető az ilyeneknek, de igény az van rá
És az ilyen amúgy is olcsón árult tömegtermékeknél igenis van jelentősége pár cent haszonnak is - ott ahol 1$ free shipping-el árulnak annyi mindent - össz 300 forintról beszélünk amiben már a postaköltség is benne van a világ másik feléről - ott bizony 1% is rengeteget számíthat nettó nyereség szempontjából
-
fpeter84
senior tag
Ez persze fejlesztői cucc, de a SoC mellé a végleges nyákon is kell _egyelőre_ a flash. Tehát ha az SoC gyártója megoldja hogy kisebb flash is elég legyen, az ügyfeleknek az is pozitívum és versenyképesség-növekedést hozhat a többi piaci szereplővel szemben. Másrészt ha végleg beleintegrálják akkor pedig picivel többet is kérhetnek a SoC-ért hiszen az övékhez már ezt nem kell plusszban megvenni majd
-
fpeter84
senior tag
és akkor pont itt cáfolod meg magad
"ahelyett hogy piacra dobná időben a terméket és PÁRHUZAMOSAN dolgozhat a költségoptimalizált változaton"
"(#59) atus72 válasza fpeter84 (#56) üzenetére"
igen, kihoztak a piacra egy típust, nem húzták az időt - én annyit írtam hozzá hogy _szerintem_ a jövőben vagy szoftveroptimalizálnak majd és csökkentik a flash méretét, vagy megpróbálják teljesen bele is integrálni a SoC-ba - de ugye addig is már a piacon akartak lenni, hiszen minden nap késlekedés nettó piacvesztés... És ez az alig pár $-os cucc tipikusan az a kategória, ahol 10 cent lefaragás már jelentős tétel lesz a milliósra duzzadó eladások mellett...
-
atus72
őstag
válasz buherton #101 üzenetére
A logikád azt ott bukik hogy szerinted a cégek megbaszák az anyjukat a centekért is, cserébe halálra optimalizálják és újratervezik a terméket hogy spóroljanak, az megvan hogy közben meg telik az idő?
Pár hónap késés a mai világban az bizony végzetes hiba LEHET ami miatt a cég elesik egy tetemes profittól csak mert centeket akart spórolni egy terméken ahelyett hogy piacra dobná időben a terméket és PÁRHUZAMOSAN dolgozhat a költségoptimalizált változaton. -
atus72
őstag
válasz buherton #101 üzenetére
"Nálunk pont legutóbb volt az, hogy egy olyan FPGA-t vett a cég, amire még a gyártó is azt mondta, hogy inkább ne. De a cég mégis megvette, mert hogy nagyon olcsó volt. Nem merem mondani, hogy egy részleg hány hónapos munkája árán sikerült normális működésre bírni."
Tehát a céged megkapta a 1000$-os FPGA-tr kevesebb mint 1$ért ezt szeretnéd beadni?
-
buherton
őstag
válasz #82729984 #86 üzenetére
Egyik volt munkahelyemen történt meg, hogy egy felsőbb utasításra az egyik kb 3 cm-es 5-10 mil-es vezetősávot le kellett venni. Ez két mérnök egy havi munkája volt, plusz a tesztelés. Csak mert pár forinttal olcsóbb a gyártás.
Nálunk pont legutóbb volt az, hogy egy olyan FPGA-t vett a cég, amire még a gyártó is azt mondta, hogy inkább ne. De a cég mégis megvette, mert hogy nagyon olcsó volt. Nem merem mondani, hogy egy részleg hány hónapos munkája árán sikerült normális működésre bírni.
A másik pont velem történt meg, hogy az egyik alkatrész gyártását megszüntették, és a fejesek egy már szerződött cég palettájáról válaszottak helyettesítő alkatrészt. Mondanom sem kell, hogy olcsóbb volt, és szerintem azt se kell mondanom, hogy rengeteg szívás volt, de még van is vele. Főleg, hogy több osztály is érintett hónapokon keresztül.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
buherton
őstag
Szakadj már le tényleg a webshopos árakról. Semmit nem tudsz abból kalkulálni.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
mekker
őstag
Túl van értékelve ez a minden cent számít dolog. Az alkatrész költségnél annyi fontosabb szempont akad az iparban... Az alkatrészköltség, vagy akár a gyártási költség és a kisker ár között több 10, de akár több 100-szoros különbség van/lehet.
Ez meg szimplán hülyeség, hogy a milliós FPGA-t gyártási költség alatt hozzávágják a vevőhöz csak úgy bratyiból. Gondolom poénból költenek az ilyen cégek több százmillió dolláros összegeket fejlesztésre. Én a helyükben már rég elmentem volna pogácsaszaggatókat gyártani, azt is el tudják passzolni nagykernek pár 10Ft-os csomagáron, és egy csomó pénz megmarad a K+F költségből.Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
atus72
őstag
Ne haragudj de nem mondtam hogy nem jó amit csináltak, mivel nem is tudni pontosan hogy mi van benne, a vitaindító az volt hogy hol számít manapság 10KB
Nem tudok jobbat írni, nem is szeretnék, elfogadom ami van csak tudjuk hogy mi is az.
Nem akartalak megbántani, lehet kicsit erős volt amit írtam, ezért megkövetlek, de kicsit frusztrált
vagyok az itteno poszt cunami után amikor magyarázni kell az embereknek hogy a "nagyságrend" az mit takar egy árazásnál. -
sirály12
őstag
Inkább leszek oly kedves és csak annyit mondok erre, hogyha szerinted semmire nem jó amit csináltak, akkor írjál jobbat!
Ha tudsz jobbat írni, elnézést is kérek tőled! Addig viszont szerintem nem igazán van jogod ilyet írni!
Pláne, hogy nem is tudod ugye mi is van benne!A dióhoz pedig jó étvágyat!
Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
sirály12
őstag
"Ez kurva jó hogy olyannak tapsolsz amiről fingod nincs hogy mi az de mivel több hely marad akkor biztos jó lehet, az hogy mit lát el az amiről a cikk szólt senki nem tudja, de örülünk."
Na itt álljon meg a nászmenet! Te tudod? Akkor mesélj!
Én mikrovezérlőkre fejlesztek és fejlesztettem már routerre is programot!
Te mit tudsz felmutatni azon kívül, hogy mindenkit hülyének nézel?
Nem tűnik fel, hogy ebben a témában csak neked nem tetszik dolog? Kicsit lehetne gondolkodni!Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
Reggie0
félisten
Farnell baromi szar pelda, ott minden legalabb dupla arrol indul. Erdekes modon ugyan ez az IC 1013.75 dolcsi digikeynel, azaz a vamot raszamolva 335146 Forint es nem egy milka. Ennyire jofej en is vagyok, ha a sima haztartasi feherkenyerbol kersz 10 kilot lemegyek az 1000 forintos darabarrol 800-ra. Sot csak neked 700-ra is
-
atus72
őstag
Látom a nagyságrend mint fogalom az neked sem erősséged, 16-17Ft szemben a 2ft-al az szerinted hány nagyságrend? 1? 10? 100? 1000? 10000?
"FPGA-nál az 1-2 dodós árat én is meredeknek"
az nem meredek hanem egyszerúen a vicc kategória!"high-endekről beszélünk, ott ha akkora tétel van, vígan beröffentik a gyártósort "
mi van? mert biztos rád várnak és nem pedig folyamatos termelés van, ez nem izzógyár vagy krumpliföld."Vegyünk egy soklábú FPGA-t, és ha ránézünk az árképzésre, először szívrohamot kapunk, aztán ha megnézzük, mennyire lineárisan esik az ára 10db-ig, akkor ha trollmatekkal számolunk, 55 db-nál már ők fizetnek 18Ft-ot
????
Linkeltem alaktrész árakat 1,10,100, 1000, 10K darabra (lehet visszakeresni) szépen látszik az áresés ami minden csak nem exponenciális."Ha minden második PC-be nem procit kéne venni, hanem volna egy alaplap egy aktuális csúcs FPGA-val (na jó, többel mert akkor minden konfigurálható lenne) és csak letölthetnéd frissítésként az újabbat, hidd el nem kerülne többe az alaplap, mint mondjuk 50 ezer Ft"
Próbálom érteni hogy ezzel mi akartál mondani de nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
Béééla
őstag
Ha csak nyers kiskerárat nézünk, vegyél egy LED-et itthon 15-17 forintért darabáron, majd menj el Alibabára, kérdezd meg hogy raklaposan mennyi - 2 Ft vagy az alatt, és ez csak egy nyamvadt LED. Rendelj waferes kiszerelésben IC-t vagy menj be az első boltba egy darabért
FPGA-nál az 1-2 dodós árat én is meredeknek tartom milliárdos tételnél is, de ha high-endekről beszélünk, ott ha akkora tétel van, vígan beröffentik a gyártósort és meredeken esik az ár ha nem egyet kell kinyomni. Azért kerül annyira k. sokba, mert jellemzően kisszériás cuccokba teszik (ugye nagynál az ASIC a nyerő) vagy protózáshoz kell, és ha a waferre egyet nyomnak rá vagy ezret, akkor is drága a wafer meg minden megmunkálási fázis. Inteltől a 14nm-es gyártósort aranyárba mérhetik, a selejt elég ismert fogalom kis szériánál, ez mind-mind beleszámít.
Vegyünk egy soklábú FPGA-t, és ha ránézünk az árképzésre, először szívrohamot kapunk, aztán ha megnézzük, mennyire lineárisan esik az ára 10db-ig, akkor ha trollmatekkal számolunk, 55 db-nál már ők fizetnek 18Ft-ot.
Ha minden második PC-be nem procit kéne venni, hanem volna egy alaplap egy aktuális csúcs FPGA-val (na jó, többel mert akkor minden konfigurálható lenne) és csak letölthetnéd frissítésként az újabbat, hidd el nem kerülne többe az alaplap, mint mondjuk 50 ezer Ft.Bélabá
-
azbest
félisten
válasz #82729984 #86 üzenetére
Más is azt feltételezi, hogy kiskereskedelmi árakon van minden
Anélkül, hogy a konkrét fpga-k kapcsán lenne közvetlen infóm, simán elképzelhetőnek tartom, hogy nagyságrendi árkülönbségeket adjanak különböző tételekhez. Éppen azért, mert drága a fejlesztés. Egy eszköz árában is ki kell fizetni fejlesztést, az sdk árát, a supportot. Az utóbbi kettő az eladó számára ugyanakkora költség 1 darab és 1 millió darab esetén is, mert nem kell minden darabhoz külön biztosítani. Szóval pont a nagy mennyiségnél tud komolyan eloszlani a költség és lehet sokkal olcsóbb darabár.
Az is komoly árcsökkentő tényező lehet, ha előre leszerződik adott mennyiség megvásárlására.
Esetleg abból is lehet félreértés, ha a valaki a devboard és a nagy tételes csupasz chip árát veti össze.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem foglalkozok vele, de te meg nyilvánvalóan hülyeségeket beszélsz. Más is elmondta már, attól hogy nagy tételben rendelsz még nem fogod az 1 dolláros alkatrészt 1 centért megkapni.
A fejlesztés és optimalizáció költsége meg igenis horror, ezt meg tudom mert ezzel foglalkozok. Többnyire sokkal drágább mint amennyibe a szükséges extra hardver szükséges, ha nem pénzben akkor időben (és az idő pénz mint tudjuk).
-
atus72
őstag
"Felejtsd már el a webes árakat, azok csak a kis halaknak van fenntartva. Értelmes helyeken kapásból kiírja, hogy pl. "20.000 db fölötti rendelés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot". Szerinted ez mit jelent?"
Nem felejtem el mert az árazás dinamikája látszik. A vegyünk fel velünk a kapcsolatot meg azért van
mert ekkora tétel már nem "szokott" raktáron lenni a nagy disztributoroknál sem, de továbmegyek
lehet hogy ekkora tételnél már gyártást kell ütemezni hozzá és igen megbeszélés kérdése hogy mennyi lesz az ára de ne gondold hogy ha valaminek az ára 10K esetén 100Ft akkor mert rendelsz egymillióta akkor megkapod 0,01Ft-t, de még 1Ft-ért sem.
Egyébként néha egy darabnál is van az hogy hívd a kereskedőt, na nem azért mert szeretnék tudni hogy hova küldják érted a limuzint hanem mert nem keresett tétel és rá kell kérdezni a gyártónál hogy mikor lesz elérhető az adott termék -
buherton
őstag
válasz #82729984 #81 üzenetére
Te ezzel foglalkozol? Kérlek mond, hogy nem.
-
titán
Hát ez az. Nekem sem volt még gondom 32-vel sem. Épp ezért nem értem, hogy miről folyik itt a társalgás.
1. Az ATMega nem olcsóbb annyival, hogy azt bármilyen szinten realizálni lehessen. Fél dolláron még milliós darabszámok esetén sem múlik semmi. Fél milla nekünk, földi halandóknak soknak tűnik, de a projekt szempontjából még a kerekítési tényezőt sem éri el.
2. Még egy Cortex-M is képes éves nagyságrendben üzemelni egy mezei gombelemről, főleg ha nem kékfogú, nem az ATM fogja megváltani a világot
3. Egy ARM kontroller esetén nem a flash tárhely a korlát a projekt megvalósíthatósága szempontjából.
4. Korlát ellenben a fejlesztőkörnyezet, a fejlesztők évtizedes tapasztalata az rtos-ekkel.
5. 10kB-ba úgysem fér el semmi értelmes, ezzel nem fogsz tcp kiszolgálni, kódolhatsz mindent kézzel. Az időtényező bezzeg valódi korlát.[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
törölt tag
"Ilyenkor már a nagykereket kihagyják a buliból és közvetlenül megy a kereskedés."
Igazából ez a vita csak f@szkodás, nagy tételben biztosan közvetlenül veszik, de ott meg nem is lesz árkülönbség a 10 kb-es meg a mit tudom én 12 kb-os modul között (mert a vita eredeti inditója az volt hogy mi van ha nem fér bele a kisebb modulba a kód mert nem optimalizálnak mert az drága).
Vagy mondjuk az egyik 1 centtel lesz drágább mint a másik. Na most mondanom sem kell, hogyha milliós tételben gyártasz pl. telefont akkor ott a részvényesek nem fognak meghatódni 1 centtől. Mert ha a tervezett kiadás 28 millió dollár akkor senkit nem érdekel hogy az 28 millió +- tizezer dollár-e, mert spóroltam 1 centet telefononként. Jó eséllyel tényleg többe fog kerülni az optimalizáló fejlesztők munkabére.
-
zzola
titán
Nem semmi...
-
Reggie0
félisten
Elvileg akar 1 evet is elmegy gombelemrol, persze ez attol is fug, hogy mennyi wakeup-ot kap.
128k azert eleg sok hely, annyiba egy free rtos tcp/ip stack-el siman belefer, sot meg irtam melle egy mdns service discovery-t is.
(#78) Jack@l: kb. 1200 ft az IC darabara ugy, hogy mar csak az antennat kell behuzni a labaira. Igy azert nem draga.
[ Szerkesztve ]
-
Jack@l
veterán
Jó anyag, csak elég drága.
A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.
-
titán
Az jó, ha ezt érdemes gombelemről üzemeltetni. Azért ez elég faszán megmutatja a Cortex-M energiatahatékonyságát, ha mellé még egy agyonzabáló BT is befért. És nehézséget okoz beférni a 128k-ba? Egyáltalán használsz hozzá valamilyen rtos-t?
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Szerinted komolyan lemernék írni, hogy mennyi bevételük van a telefonokból még akkor is ha nem alkalmazottak kalkulálnak?
(#71) MongolZ: Ilyenkor már a nagykereket kihagyják a buliból és közvetlenül megy a kereskedés.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Darabszámot nagyon nehéz mondani, mert nagy a cég. Annyit tudok, hogy csak a mi termékeinket legalább négy országban gyártják, de a cégnek nem mi vagyunk az egyetlen osztálya, és más osztály termékeiben is hasonló, hanem komolyabb FPGA-k vannak.
Egyik kártyán: 1 db KINTEX-7, 3 db Spartan-6, 1 db Altera Max V (ez tán CPLD), másik kártya: 1 db Altera Stratix IV, 3 db Spartan, és egy sima Xilinx CPLD.Felejtsd már el a webes árakat, azok csak a kis halaknak van fenntartva. Értelmes helyeken kapásból kiírja, hogy pl. "20.000 db fölötti rendelés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot". Szerinted ez mit jelent?
-
toth_janika
őstag
válasz frostitualt #67 üzenetére
Nagyon király ez a totyik Üssétek csak egymást, bár a másik gondolat, ami eszembe jutott
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
atus72
őstag
"A szállító/gyártó cégnek az a 10000db semmi! Boltban mennyi is lenne?"
Nem tudom mivel millió változat van a ledekből, de 100$ ért találtam a neten mint egyszerű állampolgár
10000db ledet tehát ettől nem estem hanyatt hogy jaj kidobták mert Taiwanról én sem jönnék ide 100$ért
de még országon belül sem mert benzin meg szállás stb.Megmagyarázod azt is hogy a mosógép kezelőszerve (amit példaként hoztam fel) az pont volt valahol raktáron mint elfekvő készlet és ezért került beépítésre ugye?
Amőgy meg ne említsd egy lapon a LED-et meg az FPGA-t, IC-t mert közük nincs egymáshoz, merőben más gyártástechnológia kell hozzá, ráadásul az egyik "űrtechnika" a másik meg nem (segítek, a LED az).
Egyébként a vitaindító poszt az volt hogy valaki azt állította hogy egy FPGA ami ~1MFt kerül azt ők nagy tételben (ezt nem tudtuk meg mit jelent) pár száz forintért kapják meg, erre írtam hogy ez nonszensz,
ráadásul az FPGA gyártástechnológia az state of the art technológia szemben mondjuk egy mikrokontroller vagy egy egyszerűbb ic-vel, lehet utánanézni.[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
"Mellesleg, ez egy jó dolog, hogy ilyen kicsibe is meg tudták oldani, mert mint írták több hely marad a többi összetevőnek."
Ez kurva jó hogy olyannak tapsolsz amiről fingod nincs hogy mi az de mivel több hely marad akkor biztos jó lehet, az hogy mit lát el az amiről a cikk szólt senki nem tudja, de örülünk. -
atus72
őstag
"Lehet olyan ajánlatot kaptak a gyártótól, hogy nem is került többe! Ilyen az üzleti élet!"
"Dolgoztam már elektronikai összeszerelő cégnél, nem is kicsinél, hát elég sok mindenen meglepődnél!"
Na mesélj min lepődöm meg?"A cégek egymás közt néha olyan szerződéseket kötnek, hogy nem is sejti az ember!"
Hát nem is, akkor tehát te is azt állítod hogy lehet 10000x-es árkülönbség egy a kiskereskedelmi és a nagy volumen között? Ha igen akkor a mai modern okostelefonok pár dollárba kerülnének nem?
De mindjárt jön valaki aki megmondja hogy ezek tényleg annyiba kerülnek -
sirály12
őstag
""Ha valami 10 centtel olcsóbban megoldható egy eszközben, akkor a gyártó azt fogja használni"
Elkeserítelek ez nagyon nem így van, vegyél bármilyen elektronikai terméket biztosan találsz rajta
olyan elemet amit kapásból megkérdőjelezhető költségoldalról.
lNézz meg egy háztartási készüléket amiből százezer de lehet millió darabot is eladnak (pl mosogép csakmert hogy most mostam na most azon mint "laikus" mondok számos olyan dolgot a kezelőpanelen ami nettó faszság mégis legyártották ás eladták, nem centeket hanem dollárokat lehetne rajta spórolni mégsem teszik, miért?"Honnan is tudod, hogy ők akkor mennyiért jutottak hozzá? Semmiből!
Lehet olyan ajánlatot kaptak a gyártótól, hogy nem is került többe! Ilyen az üzleti élet!
Ne azt nézd, hogy neked mennyi lenne, az itt nem mérvadó!
Dolgoztam már elektronikai összeszerelő cégnél, nem is kicsinél, hát elég sok mindenen meglepődnél!Egy példa: 5000db-os led 2doboz! Hiba, a cimke fel van cselérve a 2 dobozon! Az egyikben zöld a másikban piros ledek.
A szállító/gyártó cég embere nem jött ki átcímkézni, a szállító cég küldött inkább másikat! Neki így jobban megérte! A 2 doboz led (2*5000db) meg ment a veszélyes hulladél tárolóba! Én meg csak néztem.
A szállító/gyártó cégnek az a 10000db semmi! Boltban mennyi is lenne?
A cégek egymás közt néha olyan szerződéseket kötnek, hogy nem is sejti az ember!Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
sirály12
őstag
Az, hogy te 3$-ért tudnád megvenni az egy dolog. Ők nem annyiért veszik.
Hidd el, még hasznuk is van rajta.Mellesleg, ez egy jó dolog, hogy ilyen kicsibe is meg tudták oldani, mert mint írták több hely marad a többi összetevőnek.
Beágyazott hardvereknél azzal spórol a gyártó amivel tud! Ha fele akkora flash kell az áraik közötti különbözet máris haszon!Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
atus72
őstag
LiteOS leírás, elég tömény, nem sokat értek elsőre belőle, hogy ebből mi fér bele 10KB-ba azt meg pláne nem
[link] -
atus72
őstag
-
atus72
őstag
Ne találgass, kérdezd meg az eladót, én egy konkrét termék disztribútori árazást írtam amiből a tendencia látható hogy kb. hogy csökken az ár, erre te írtad ezt a modult ami nem értem hogy mennyire vág a témába.
Megnéztem a kedvedért, annak az ic-nek ESP8266ex (nem a teljes modulnak) a 10db-os ára $3 dollár alatt van, na most melléteszed még a flasht az "filléres" és simán kijön az a darabár amit írtál, de ennek semmi köze ahhoz amiről én beszéltem és ahonnan az egész thread elindult, nevezetesen hogy 10000-es differencia VAN egy alkatrész ára közt függően attól hogy mennyit rendelsz. Olvass vissza és utána kritizálj.
[ Szerkesztve ]
-
fpeter84
senior tag
Miért a xilinx-al jössz ha IoT? Ágyúval verébre? Vegyük inkább ezt: ESP8266 ESP-01 - igen, ez darabár free shipping-el! Ez egy teljesértékű szabadon programozható mikrokontroller WiFi kliens/softAP funkcióval, 2 UART, SPI, I2C, stb... Lehet programozni egyrészt a saját SDK-jával is de az picit nagyobb felkészültséget igényel, de mostmár van hozzá LUA futtató firmware és Arduino IDE alapú SDK is amivel a lényegesebb funkciói már mennek de még fejlesztik. Ha nincsen 3$ postával, akkor mennyi lehet 1e/10e/100e darab? Itt pl nagyon jelentős tétel hogy ott figyel mellette az az 1MB-os flash. Ha a köv. generációnál el tudják érni hogy akár csak a fele elég legyen az már jelentős költségcsökkentés, de én arra tippelek hogy előbb utóbb bele is fogják integrálni a SoC-ba... Túl kategórikusan jelented ki hogy az ilyen fejlesztéseknek nincsen értelme, pedig megvan a helye, maximum nem a mi kis példányszámú projektjeinkben...
-
atus72
őstag
Na még valami aztán befejezem, vannak BECSLÉSEK arra vonatkozóan hogy a mobiltelefonok
előállítási költsége kb mennyi, itt iparági szakértők szoktak becsülni, és a VOLUME price-al számolnak.
Mint tudjuk a legnagyobb eladott darabszámokat jelenleg az okostelefonok jelentik típusra lebontva, ~10M db-os tételekről beszélünk típusonként, ha tudsz ennél nagyob darabszámú konzumer terméket akkor írd meg légy szíves. Na most mellékeltem egy ábrát ami a BECSÜLT alkatrészárakat mutatja nagy tételben:ebből kiolvashatod hogy mennyibe kerül nagyon nagy tételben (!) pl a flash, majd menj szépen egy alkatrész kereskedő oldalára és nézd meg ugyanezt, na most ha akárcsak 1000-es szorzót találsz akkor vendégem vagy egy vacsorára, azért mondjuk ne Costes kategória legyen
-
atus72
őstag
"Ha komoly vásárló vagy, akkor kérlek szépen még az utadat is kifizetik, hogy oda menj hozzájuk és velük bizniszelj. Továbbá az ilyen dolgok szigorúan szemtől-szembe történnek, így hiába jössz a webes árakkal. Azokat el kell felejteni."
Egy út ára az eltörpül a rendelt tétel mellett, ezredszázalékról beszélsz ezzel nem mondtál nagyot hogy el kellene képednem.
Mégis milyen darabszámokról beszélünk, csak érdekelne amikor szerinted egy ic ára 10000-d részére csökken?[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
"Ha valami 10 centtel olcsóbban megoldható egy eszközben, akkor a gyártó azt fogja használni"
Elkeserítelek ez nagyon nem így van, vegyél bármilyen elektronikai terméket biztosan találsz rajta
olyan elemet amit kapásból megkérdőjelezhető költségoldalról.
lNézz meg egy háztartási készüléket amiből százezer de lehet millió darabot is eladnak (pl mosogép csakmert hogy most mostam na most azon mint "laikus" mondok számos olyan dolgot a kezelőpanelen ami nettó faszság mégis legyártották ás eladták, nem centeket hanem dollárokat lehetne rajta spórolni mégsem teszik, miért? -
atus72
őstag
Mondj már légyszíves ilyen terméket amiben milliárdos darabszám van.
Megnéztem neked egy Xilinx árazást találomra:
XC2S100-5PQ208C
1- $29.2382
24- $23.4732
72- $22.8096
120- $22.6906
504- $22.0013
1,008+- $21.9372
Hogy lesz ebből $0.0029/ chip?
De biztos ha öltönyben odamész akkor megkapod ennyiért mert kérsz 1Mdb-ot -
Jack@l
veterán
Az akkus gombelemes cumókban (is) ezt használják, mert ez az olcsó, kicsi, keveset fogyasztó. Ez az IOT lényege.
Ha valami 10 centtel olcsóbban megoldható egy eszközben, akkor a gyártó azt fogja használni. (több 10e-es nagyságrendnél már elég szép summa)
A beágyazott ipar bizony ilyen, ki van centizve minden a minimumra.[ Szerkesztve ]
A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.
-
buherton
őstag
Amikor az öltönyös menedzserek leülnek az asztalhoz és valóban milliárd darabos mértékű tételben vesznek valamit, akkor bizony elképesztő számok jönnek ám ki. Ha meg van mögötted a potenciál, akkor rettentő durván lehet alkudozni.
Ha komoly vásárló vagy, akkor kérlek szépen még az utadat is kifizetik, hogy oda menj hozzájuk és velük bizniszelj. Továbbá az ilyen dolgok szigorúan szemtől-szembe történnek, így hiába jössz a webes árakkal. Azokat el kell felejteni.
-
atus72
őstag
"Amikor 32 vagy 128 kbyte rom-od van egy mikrovezérlőn, akkor azért meggondolod mit teszel rá."
Erről beszéltem, azt ki mondta meg hogy ezeket KELL használnod?
Tobábbra is tartom hogy régen rossz ha tervezésnél cipőskanállal akarsz valamit bepréselni, amúgy mindenki azt csinál amit akar. -
atus72
őstag
Szemléltetésként a biliből meg vedd ki a kezed ha megpróbálod magyarázni hogy 1MFt-ból 100 Ft lesz, ha millliárd darabot rendelsz sem lesz ennyi el vagy te tévedve pár nagyságrendet.
Nézd meg a gyártóknál a nagymennyiségű árat, általában 10K-t adnak meg erre, de szépen látszik az árazás az 1db/100/db/1000/db/10000db és itt sem többszörös árak vannak, ebből szépen következik hogy ha 1Mdb-ot veszel sem lesz az ezredrésze az árnak te meg 10000x-es csökkentést próbálsz beadni.[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Szemléltetésként elmondanám, hogy a nagy tételben vevők brutális kedvezményt kapnak ám. Például egy komolyabb FPGA kiskereskedelmi ára több, mint 1 millió forint, ehhez mi néhány száz forintért hozzájutunk.
-
Béééla
őstag
Persze hogy nem a romon fognak spórolni mert filléres, de ha az egész cuccot fel tudod tenni a ramba, akkor nem keveset nyertél, és ramból még mindig csak pár kB-ról beszélünk cakpakk. A TMS570-ben hogy van akár 512 k is piszok jó, de mondjuk egy M0-s ha kap 16k-t, akkor örül, kenyérpirítónak nem kell több. De egy M4-es boardon amin van max 160k és 1M flash, mehet webszerver. Na ott kjó ha tudsz spórolni. A romba meg mehet a webes interfésznek egy kép. (Infineon xmc4500 relax ha valakit érdekel)
Amikor meg fel tudod clockolni néhány száz MHz-re, nem mindegy hogy a flash miatt áll-e minden olvasás előtt.
Lehet hogy assemblyztél, de hogy nem nagyon vagy képben a mai helyzettel, az erősen érződik.Bélabá
-
vinibali
őstag
válasz frostitualt #39 üzenetére
korábban még 500mega volt
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
buherton
őstag
Alapvetően igaza van, mert mi is azon kell, hogy dolgozzunk, hogy minél olcsóbb legyen a gyártás, mert tényleg minden cent számít. Erre nagyon jó példa a PCI vs PCIe. Ne, hogy azt hidd, hogy azért váltottak PCIe-re, mert hogy gyorsabb és újabb, azért váltottak, mert olcsóbb a megvalósítása.
-
buherton
őstag
válasz szilagyiv #11 üzenetére
Nem csomagolja ki magát sehova sem, ez nem Linux. Natívan fut a flashről.
-
buherton
őstag
Megnyugtatlak ez a LiteOS nem kezeli az ethernetet.
-
vinibali
őstag
válasz frostitualt #33 üzenetére
a 4.1rc2 forráskódja 55,7mb
[ Szerkesztve ]
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
frostitualt
tag
csakhogy az a128 a töredékét fogyasztja azzal a 10mhz órajelével az m4 meg pörög 500-at is. amúgy nem gondoltam volna, hogy az atmega128 vagy az avr egyátalán még létezik... nade a lényeg ha 10kb az egész szar akkor sok köze nem lehet a linux-hoz lévén a kernel több, mint 500mega ha erősen ki van herélve.
-
Jack@l
veterán
Amikor 32 vagy 128 kbyte rom-od van egy mikrovezérlőn, akkor azért meggondolod mit teszel rá.
-
atus72
őstag
válasz Blindmouse #28 üzenetére
A 26 Mrd eszköz az NEM AtMega-ra fog épülni és nem azon fognak jojózni hogy hány MB-os modult tesznek bele. Gondolj bele csak azon hogy mennyi pénzért jut el hozzád a termék a gyártótól és hány kézen megy keresztül és ezt viszonyítsd az alkatrész árához.
Egyébként neked nem volt anno Eclipse-ed (mármint MItsubishi)?[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz Blindmouse #28 üzenetére
Bakker, az értékesítési hálózat költsége úgyis visz mindent. Remélem nem 300 forintért akarsz terméket piacra dobni. Egy Cortex-M4 2 dollár alatt van. Spórolsz az ATM128-cal darabján 200 forintot, és szopsz a fejlesztésen egy vagyont.
-
azbest
félisten
Szerintem teljesen más irányból közelítitek meg.
Ha saját cégedben fejlesztel hardvert és hozzá szoftvert, akkor elhiszem, hogy nem számít pár cent. Kis szériában eleve más árszinten lehet csak dolgozni, és tényleg nem érdemes küzdeni olyan optimalizálással, aminek a költsége (munkabér) többe kerül, mint a haszna. Ha viszont nagy szériában gyártatod, akkor már előjöhet az a helyzet, ahol igenis számít.
De magyarként inkább az jellemzőbb, hogy valamilyen megrendelő számára kell fejleszteni. Természetesen jelezni kell a számára, ha úgy tűnik, hogy rosszul dönt. De a döntés az övé és ha nem lehetetlent kér, akkor végül azt kell csinálni, amit kér a pénzéért.
Az utóbbi években láttam olyan komoly projekteket, ahol számított a méret és nem kóbor megabájtokkal lehetett játszani, hanem kilobájtokkal. Legszívesebben linkelném a terméket, de azt hiszem még él az NDA.
-
Blindmouse
senior tag
1 dollár 60 centért van 328-as megával, 128-al olcsóbbnak kellene lennie. a rádiós IC fél dollártól indul. Nem kell optimaliálni semmit mert a tipikus 3-400 soros programkód belefér a memóriába, még mellérakhatsz egy linearizáló táblát, NSA backdoort is úgyis elfér. Is igenis számít mennyibe kerül, mert jó lenne még arról is értesítést kapni, hogy a faliórában merül az elem.
Kb 26 milliárd eszközt akarnak eladni a következő öt évben, szerinted mennyit számít az ár?3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace
-
atus72
őstag
válasz Blindmouse #24 üzenetére
Nem Androidról beszétlem, de szerintem te meg a másik végletet képviseled a mindent megpróbálunk bepaszírozni szerencsétlen mikrokontrollerbe. Egyébként nem árulok el titkot de hidd el ennek valaha
nagymestere voltam amikor még nem AtMega-k voltak meg rPI-k hanem a PIC16C84 mint egyetlen flash-es elérhető mikrokontroller és társai, na ott aztán kellet izmozni (c fordító sem volt, vagy ha volt akkor akkora kódot generált hogy kuka, maradt az asm optimalizáció) úgyhogy tudom hogy honnan indult el ez az iparág és jelenleg hol tart ezért is írtam hogy a fasz fog neked 10KB-on spórolni meg heteket optilmalizálgatni, esetleg akkor ha garantálsz nekem egy több tizmilliós darabszámot hosszútávon és akkor elgondolkodom hogy spóroljak-e centeket, cserébe szopok hónapokat azzal hogy beleférjek egy szűkös limitbe és felvállaom hogy később baj lehet belőle hacsak valami über tesztet nem végzek előtte hogy 100% müködik a cucc és nincs benne sebezhetőség (ezt különösen írom mert ma rávannak gyógyulva az emberek).
Biztosan tudsz mondani (én igen) olyan alkalmazási területet ahol ez esetleg számít de hogy nem ez az irány amit követni kell abban biztos vagyok.[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
válasz Blindmouse #24 üzenetére
És mennyibe kerül az a board amivel szopnod kell a 128kByte-os limit miatt?
Megnéztem például az Arduino árait, sok sikert hozzá és jó optimalizálást![ Szerkesztve ]
-
titán
Szívjon a frász egy bejáratott rtos helyett egy 10kb-os szarral. A mikrokontrollereken évek óta nem okozott gondot az os méret, akkor az újabb iot hardvereken sem ez lesz a döntési faktor.
-
Blindmouse
senior tag
Szerintem te nem fejlesztettél életedben... Első körben atmega128-on fut, ahol 4 kB Sram-od van és 128kB flash-ed. Azért 10K. Arról nem is beszélve hogy így valószínű ráportolható mindenféle rádiós IC-re és meg lehet spórolni a fő mikrovezérlőt, gyakorlatilag tudsz csinálni vezeték nélküli szenzorokat gombelem méretben. Azért 10k.
Alig várom hogy a mostani tizenéves gyerekek elérjenek a programozói korba, egy rohadt mágneses riasztónak is majd 16 giga ram kell hogy elfusson rajta az Android Zserbó.
3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace
-
vinibali
őstag
szerintem mindenképp üdvözlendő, hogy sikerült ekkora méretbe zsugorítani. más kérdés, hogy mennyit tudást sikerült kigyomlálni ezzel és a tárhelytől függetlenül mekkora a rendszer mérete, amikor kicsomagolja magát a ramba. nagyon sok infót nem találtam erről a rendszerről, a gyári oldal is elég csendes. valaki?
-
atus72
őstag
válasz tatararpad #20 üzenetére
Ha a 4MB-ot vesszük alapul akkor annak a 10KB az ~0,25%-a, hát ha ezen múlik hogy beférjen egy alkalmazás az már régen rossz hidd el, abból cumi lesz később ha esetleg kiderül hogy valami nem úgy működik ahogy kellene és csak firmware frissítéssel lehet megoldani de a flash-ben már nincs hely, a termékek a vevőknél vannak, hardvert nem cserélhetsz max az egészet, posta költség stb.
Soha nem tervezünk konzumer cuccokat úgy hogy csutkáig kihasználjuk az erőforrásokat, persze meglehet váltani a világot[ Szerkesztve ]
-
tatararpad
őstag
Ööö, kezdetnek ha kevesebb helyet foglal az OS akkor több jut a programnak? Ha több hely van a programnak akkor nyugodtan követhetem Microsoft bácsi javaslatait? Data you place directly into your application at design time (as properties or as literal strings and numbers in your code) increases the memory the application consumes at run time. You can reduce memory by loading the data from disk file or resources at run time. This is particularly valuable for large bitmaps and strings.
-
atus72
őstag
Sajnos arra vonatkozóan nem sok info van hogy ez a 10KB OS(!?) mit is takar pontosan.
"Huawei will also launch its Agile IoT Solution, which consists of three
core components: Agile IoT gateway, Agile Controller and LiteOS, a
lightweight IoT operating system (OS).""Based on Linux, LiteOS weighs in at a mere 10KB -- smaller than a Word document -- but manages to pack in support for zero configuration, auto-discovery, and auto-networking.."
Az szakújságírás csúcsa: "smaller than a Word document"
[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
Ha már 64KB demo
[link] (Chaos Theory)[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
nekem is ez ugrott be. De itt is tegyük hozzá, hogy 2004-ben már kellett hozzá egy DX9 VGA, ami enyhén szólva is frissnek számított akkoriban. Az egyéb hardverigényeiről ne is beszéljünk, mert átlag gépen nagyon sovány FPS-eket dobott.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
atus72
őstag
válasz tatararpad #12 üzenetére
Látszik hogy életedben nem csináltál semmi embedded cuccot
Mi az hogy mennyi munkát spórolok meg azzal hogy több tárhellyel garázdálkodhatsz?
Fejtsd ezt ki légy szíves. -
frostitualt
tag
10kb? amikor maga a kernel is 70x ennyi minimum?
-
tatararpad
őstag
-
szilagyiv
senior tag
válasz Sebaj Fóbiás #3 üzenetére
Azért ahhoz, hogy ez a 177kB-os demócska elszaladgáljon nem kevés memória kell, ahová ki tudja csomagolnia magát, nem beszélve a futtatókörnyezetről.
Az én véleményem is az, hogy manapság már nem kell(ene) számítania annak, hogy 10kB, vagy 100...
-
azbest
félisten
Ha olyan termékről van szó, amit milliós nagyságrendben szeretnének eladni, akkor pár cent is számíthat az profit szempontjából. Nem mindegy mekkora flash kell mellé.
A sok IoT hír közt hirtelen az ugrott be, hogy ezek akkor már tudnak ipv6-ot mind, mert lassan tényleg ott leszünk, hogy minden szobába tucat ip cím kell. Most hogy már a buzzword is internetes kütyüként hívja őket...
-
atus72
őstag
Nem a szoftver optimalizáció ellen vagyok, sőt, de hogy azzal hirdessenek valami hogy lightest OS meg ilyenek akkor a hajam égnek áll. OS, 10KByte-ban meg a kisfaszom!
-
Cythyel
senior tag
Nekem egyből ez jutott eszembe: .kkrieger youtube video
-
atus72
őstag
válasz tatararpad #4 üzenetére
Ne viccelj már, hány munkaórát szopsz optimalizálással majd azért hogy az számítson hogy valami nem fér bele 4MB-ba és ez 10KByeto-on múlik?
-
atus72
őstag
Kevered a dolgokat, mi köze van a hírnek a 64K demo és társaihoz ehhez?
Szerintem kettőnk közül többet folalkoztam beágyazott rendszerekkel és pontosan ezért jelentem ezt ki.
Az hogy OS-nek hívjuk az meg vicc, de definiáld kérlek az OS fogalmát ha nem értesz egyet ezzel. -
Sebaj Fóbiás
aktív tag
Elég gáz, hogy nem szempont, ahogy az egész szoftver-optimalizálás kérdése sem. Hányok a sok trágya bloatware-től. Pedig lehet máshogy is, hozzáállás (és nyilván tudás és szándék) kérdése. Ez például 177 KB: Farbrausch - fr-041: debris (youtube link)
Két bolygó beszélget: - Te, képzeld, Homo Sapiensem van.. - Nem baj, ne piszkáld, elmúlik magától.
-
snecy20
nagyúr
Innovanív, meg meghökkentő is, de ez nem feltétlen az a terület, ami már annyira megoldásért kiáltott volna.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
atus72
őstag
Mert a mai világban az biztos szempont hogy valami 10 vagy 100 KByte
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen notebookot vegyek?
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen processzort vegyek?
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- További aktív témák...
- AMD RADEON RX 6700 XT PowerColor Red Devil
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
- Playstation 1 olvasófej
- MSI Cyborg - i5-13420H - RTX 4050 6GB - 512GB SSD - 16GB RAM - 15,6" FHD 144Hz, ÚJ! 3 év gar
- Samsung 980 Pro 2TB + Heatsink - Új, bontatlan, 5 év garancia
- GAINWARD GeForce RTX 4070 SUPER Ghost 12GB GDDR6X ~ 2 év garancia
- Geforce 2 MX400 / púpos kondik, szoruló ventilátor / képet ad
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest