- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
- Hardvereket szállít a virtuális fuvaros
- VGA-t károsító ASUS deszkák: a gyártó kínai részlege komolyabban veszi a dolgot
- Helytakarékos rackmount NAS sziluettje bontakozott ki a QNAP felségvizein
- Nem túlspilázott Biostar alaplap jött Intel B860 chipsettel
- Raspberry Pi
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viktor81
senior tag
válasz
zetor2000 #57 üzenetére
Ez nem releváns. Egy ország. Ha Norvégiában nem vehetsz HDD-t, csak SSD-t, még nem mondhatod, hogy az SSD leváltotta a merevlemezt.
Az SSD nem HDD. Nem ugyanaz a "célterület". Pendrive is adattároló, mégis merőben más, mint a HDD. (de írhatom az optikai tárolókat is...) Teljesen más működési elv, más előnyök, más hátrányok. Hogyan lehetne vele egyenértékű ? Remélhetőleg itt leszek 8-10 év múlva is és visszatérhetünk a vitára. Van egy tippem, hogy adattárolásra még akkor is HDD-t fogunk használni. (persze lesz egy szűk rétek, aki megengedi majd magának akár a cikkben említett 15TB-ot is, de ha tippelnem kellene, a gépek 70%-ában lesz merevlemez, mint háttértár)
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
válasz
#72042496 #49 üzenetére
Nem lényeg az ár. A hasonlat kb tökéletes. A Tesla és a Passat ugyanolyan autónak tűnik, mégis kb ég és föld. Nagyjából ilyen az SSD - HDD párhuzam. Mindegyiknél van előny, hátrány, ami a különbségükből adódik. Szerintem sem Te, sem én nem érjük meg, hogy az elektromos autó leváltsa a fosszilis tüzelésűt. A SSD hátrányait ismerve (és az eddigi trendet látva) úgy gondolom, előbb jön egy SSD-t leváltó technológia, mint ahogy az SSD leváltaná a HDD-t.
-
Viktor81
senior tag
Ne haragudj, miért is rossz akkor az autós hasonlat ?
"Az elektromos autó igenis alternatívája a fosszilis tüzelésűeknek, mert ugyanarra és ugyanúgy használható, csak éppenséggel minden mérhető paraméterben jobb az előbbi az ár/érték arányt leszámítva."Szerintem meg nem alternatívája és mivel ez nem index fórum, illene érteni. A tárhierarchiában az SSD magasabb szinten van, mint a HDD. Ha nem így van, akkor a mágnesszalag is alternatívája a HDD-nek és tudomásom szerint mégsem teljesen így van...
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Azért nem egymás altenatívái, amiért egy VW Passat-nak nem alternatívája a Tesla Model S. Mindkettő autó és kb. ennyiben egyeznek meg.
"ha nem lenne árkülönbség vagy max 10-15% akkor én tuti csak SSD-t vennék" - tényleg ? Ha nem lenne árkülönbség, mindenki i7-et venne, nem i3-at, pedig az i7-et előállítani ugyanannyiba kerül ám, mint az i3-at. Nem lesz ugyanannyi az SSD fajlagos ára, mint a HDD-é, ezt hidd el nekem !V.
-
Viktor81
senior tag
Bár a hozzászólásodból látszik, hogy mennyire bölcs vagy, kifejtenéd, mire gondolsz ?
Lassan 10 éve, hogy naponta olvasom, vagy hallom: "az SSD kiszorítja a HDD-t, lassan ingyen osztogatják" -erre itt van 2016 és még mindig 10-szer annyiba kerül, mint az ugyanakkora HDD...
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Én csak arra emlékszem, hogy 2008-ban 60e Ft volt az 1 TB-s HDD (bár ennek most nincsen jelentősége...)
Az SSD ára mesterségesen magas. Egy darab nyáklap és egy "marék" por. Lényegesen olcsóbb is lehetne, mint a HDD, de nem lesz. Előbb fogja leváltani valami más elven működő, mozgó alkatrész nélküli tároló, mint hogy 13 e Ft-ért kapj belőle 1 TB-ot (kb. ennyi most 1 TB HDD). Csupán azt kellene látni, hogy látszólag ugyanazt a célt szolgálják, nem egymás kiváltói, így nem "kell", hogy egységes legyen az áruk. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, csupán tudni kell arra használni.V.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Minek 3,5", amikor 2,5"-on 15TB és 3 millió Ft ? Csináljanak 3,5"-ban egy 60 TB-ost 12 millióért ?
Üdv.: V.
Ui.: nem, szerintem nem fogja kiváltani a merevlemezt, mert nem is alternatívája... Kevesen fognak extra nagy méretű SSD-ket venni, miközben ugyanazt a méretet 1/10-ed áron megkapják HDD-ben. Én vettem idén kettő 1TB-os SSD-t több, mint 200 ezerért. RAID0-ában ez 2 TB. Tudod mennyi HDD-ből építhetnék mondjuk egy RAID6 tömböt ebből a pénzből ? (és akkor ott van megbízhatóság, hibatűrés, tárkapacítás)
Új hozzászólás Aktív témák
ph A csúcsmodell nem lesz olcsó, de még a 7 TB-os variánsért is nagyon zsebbe kell nyúlni.
- Raspberry Pi
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gyúrósok ide!
- NBA és kosárlabda topic
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Sandisk Extreme Pro Portable külső SSD 2TB 2000 MB/s
- WD Elements 2TB külső merevlemez, ÚJ, gyári dobozában.
- Hibátlan Western Digital külső merevlemezek, WD Element, My Book, 6TB, 8TB, 10TB, 12TB, 14TB
- Seagate IronWolf NAS 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó
- BONTATLAN! WD Western Digital Blue SN580 1TB M.2 PCI-e Gen4 SSD!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest