Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- IFA 2024: Erős, bár drága NAS-ok a Ugreentől
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Gaming notebook topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
HalasKYO
aktív tag
Talán a legegyszerűbb ha tudjuk az árat és az igényeket. Abból már lehet kiindulni, nem biztos hogy mindent meg lehet oldani, de szerintem segíteni nem kerül semmibe.
Általában ha hozzám fordultak tudtunk találni közös nevezőt.
Ha valamiben tudok segíteni, nyugodtan keressetek meg, ha tudok, segítek szívesen. -
HalasKYO
aktív tag
Neked akkor a lite 8 as kell. Nem tudom kapható e még, de az jó.
B&C 8NDL51 van benne legjobb tudomásom szerint, magam is ebből szándékozok építeni.
Nagyon jó hangszóró 65Hz tól 1,5kHz ig szép lineáris, egy 1 " os driverrel nagyon szépen dinamikusan szól .
94dB/W és 400w és van benne tartalék. -
HalasKYO
aktív tag
Nem olyan jó mint a fa. Olcsó, könnyű. Ennyi.
De ha bele pl ferritmagos szórót tesznek akkor nehéz.
Én 2 18"os reflexet röhögve vittem be roadolás közben aztán néztek hogy valami erőművész vagyok? Nem csak neodímium mágnes miatt könnyű,de jól merevített cucc.Garry nél nézz körül (Lite) széria
A nem megy túl mélyre az igaz, de ezek top ládák tegyél mellé szubot van ami30Hz ig lemegy. Ez nem elég???
-
HalasKYO
aktív tag
A clarus.hu-n kattint a technológia fülre, sok mindent érthetően leírnak.
De ahogy végigolvastam ott is akadnak elvakultak. Jelsebesség kábelben? Hajajjj
De amit a dobozokra ír az igaz. Azt igaz nem vázolja, hogy a tehetetlen tömeget egy jó célirányos merevítéssel is ki lehet váltani, de ettől függetlenül jó. -
HalasKYO
aktív tag
válasz
MZperX75 #118 üzenetére
Nekem is megvan Klinger könyve :-)
De attól még elvakult hifiatáknak tartom őket.
Mérnök vagyok a praktikumot a használhatóságot, hatásfokot tartom szem előtt. Előbb felsorolt anyagok nem praktikusak. Drága, nehéz, nehezen munkálható és még reflexív is.Ez nekem több mint elég hogy elítéljem, de tusom hogy a clarus is csinál pofám leszakad márvány dobozokat..
Ha nagyon jól kezekt a szoba, reflexiók elnyelve, mélyek helm-holz rezonátorokkal, bass trap ekkel, akkor jól szólhat,de ez már az emberek 0,0001%-a.
Ezért maradok a fánál.Egy fa burkolatú szoba csarnokszerű? Pl lambéria? Nem.
Egy márványterem? A hangelhalás kb 5-10mp.
Szóval ebből a szempontból a fa jóval kevésbé reflexív és ez a lényeges. -
HalasKYO
aktív tag
válasz
MZperX75 #111 üzenetére
Akusztikus rövidzárról tudtommal nem beszélünk rendszer szinten, és csak "mono" jel esetén lenne igaz azonos távolságra a hangfalak a fültől. De ez nem rövidzár mert ez reakció 2 hangdoboznál. És ebbe még beleszól a tér is.
Értem én, igazad van de ezt nem annak nevezzük. Ez egy rendszer "összhatása".
-
HalasKYO
aktív tag
válasz
MZperX75 #108 üzenetére
Fent a szerkesztett hsz em.
NE KEVERD AZ AKUSZTIKUS RÖVIDZÁRAT A FÁZISFORDULÁSSAL!Lehetne műanyagból használhatót csinálni, csak ezt nem teszik a gyártók, mert minek ha a "hülye azért nem vagyok" így is megveszi
Sajnos ez a fogyasztói társadalom eredménye. Gyenge minőségű agyon marketingelt árú, rövid élettartammal drágán. -
HalasKYO
aktív tag
Igen a szinuszos az a teljesítmény amit tartósan elvisel, a zenei pedig amit rövid időre képes elviselni.
Bennem van a hiba, de nem tudom mi a köze egy kürtnek a hangfalakhoz.
Talán tölcséres magasra gondolsz abból meg ami nem kínai az aluból van.
És ha kellően merev akkor szabadon választott hogy beépíted a ládaba, vagy nem.A fázisfordulást ne keverd az akusztikus rövidzárral. Nem ugyanaz!
Akusztikus rövidzár a dinamikus hangszóró, be nem épített állapotában a membrán első és hátsó fele között alakul ki. Lobog a membrán de semmi mély.
Amire te célzol a piros feketével a a fázisfordítás ahol a térérzet megy szarrá..
-
HalasKYO
aktív tag
Adod a magas labdát....
Ab osztályú erősítővel máris csak kevesebb mint 100w "effekív" teljesítmény marad, de a kedvedért utánanézek, hogy mi is lakozik benne.
Nekem egy 225VA es toroid forrású monoblokk hajtja jelenleg a mélyet de olyan sok, hogy nagyon...
És csak a trafó kb 10kg a z2300 szumma 15kg.Akkor hogy is van ez?Közben megtaláltam 20.1v ac a toroidja.
-
HalasKYO
aktív tag
Tejfölösdoboz +1 you made my day...
Szerintem se olyan nagy igény ez.
Elvégre nem egy Emotiva pre-pro+power amp-ról és Martin logan ekről beszélünk.
De ha ezért a pénzért az ember vehet sokkal minőségibb és jobb terméket ami idôt állóbb, akkor azt nem rejtjük véka alá.Fent szólónak igaza van, házimozi 5.1 de zene csak sztereó +mély
-
HalasKYO
aktív tag
Egy jó ismerősöm mondta:"aki 5w nál hangosabban HALLGAT zenét az egy elmebeteg" :-)
Azokra a kis dobozokra viszont kb 100Hz rá van engedve ami kellően mély, elég energiával hogy táncra keljen.
A szub más tészta. Ott akkora energiák vannak, hogy oda már ők sem merik a műanyagot erőltetni.Hogy milyen merevítést várnék el egy ilyen kategóriás cucctól?
Kb2cm enként bordamerevítést jó magasat, és közé pl odaragasztott bitumenlapot, "dübörgésgátlót" emellett a dobozt csillapítóanyaggal tömni. -
HalasKYO
aktív tag
Már megbocsáss, de a műanyagnak "hangja van" ez nem kérdés, ez tény.
Tdk dolgozatot írtam melynek címe:
"Hangdoboz rezonanciák hatása a frekvenciamenetre".
Egy 18 as MDF doboz úgy rezonált megfelelő helyű, mennyiségű és minőségű merevítés és csillapítás nélkül hogy az ihajj.
Konkrétan volt egy 48dB!!!! -es beszakadás a frekimenetben, hogy csak a legdurvábbat említsem. A doboz felharmonikusairól meg már ne is beszéljünk.
Szekunder hullámok meg csak fokozták az élményt.
És ez mdf, 18mm, akkor elképzelheted mit csinál egy 1mm es PP vagy sztirol. Táncol...
Én a rétegelt lemezre szavazok különböző réteg vastagságokkal a nagy belső csillapítása miatt, de azt is kell merevíteni!
Tény, hogy vákum formázással könnyű bordamerevítéseket csinálni, de akkor sincs benne az a anyagbeli csillapítás ami legalábbis minimális szinten kellene.
És a legtöbb gyártó még csak erre se vesz a fáradtságot.
Utólag próbálja eq-zni (nem keverendő a dsp vel) amiből alapból torzult jellel meghajtott Fredaszter lesz. Van akinek ez elég, de illuziók ne legyenek, nincs ingyen ebéd.
Ilyen értelemben VAN hangja.
Ennek függvényében kb a fele ár lenne a reális érte, mondom ezt, hogy tudom mibe kerül egy 50w os végfok, doboz stb.
Ahhoz meg, hogy bookself nem fér el csak a kis 5cm es doboz..... No comment.
Egy bookself méretű doboz is lehet jó és azért az könnyedén elfér egy könyvespolcon is. A teljesítménye bőven elegendő szobai körülmények köt, de kívánja a mélyet maga mellé.Kedves MzperX75. Igen ez így van egyetértek veled.
Van egy nagyon egyszerű módszer amivel meg lehet állapítani a dobozunk táncoskedvű e?
Ha sík a doboz oldallapja fektesd az oldalára, szórjál rá finom szemcsés anyagot és kapcsold be, aztán nézd figyelmesen milyen jól buliznak a sószemcsék.
Ha megkoppintod a doboz oldalát lehet hallani egy hangot, magasabb vagy alacsonyabbat, minél nagyobb a doboz oldala, annál alacsonyabb lesz a merevítés nélküli rezonanciája, ha merevíted a felénél, akkor megduplázod ezt a frekvenciát.
És mivel a hanghullámok közül a mélyek hordozzák a legtöbb energiát így alacsony, mélyközép tartományban lesznek gondok.
A koppanás lecsengése a másik fontos, ha dong bong akkor biztos a szombatesti láz, de ha egy gyorsan elhaló viszonylag magas hangot hallunk az jó.
Azt jelenti merevítve van, és jobb termékkel állunknszemben. -
HalasKYO
aktív tag
válasz
istvan287 #70 üzenetére
Expót, vagy lineáris csak oda ajánlott ahova kell a 130dB. (Szigorúan mélyről beszélek most)
Drága macerás,és még ha tervezted, figyelmesen gyártottad akkor is elég 1 rossz illesztés és a rezonancia örömtáncot fog járni és akkor már sokszor nem vagy csak nehezen javítható.
Egy jó reflex mélyebbre megy, kisebb és könnyebb megépíteni, de az érzékenység a kiinduláshoz, az "alapanyagához" hű lesz. Node kinek nem elég 125dB??:-)
A leírt értékek 1m re értendők, a hangcsökkenés távolság függvényében exponenciális.A cikkben szereplő cucc masszívan túlárazott a minőséghez képest meg főleg.
Részemről továbbra is a komponensekből álló rendszer a nyerő.
Megéri azt a kis ismerkedési időt míg az ember beállítja ahogy kell.
Szerintem ha az ember már ennyit áldoz rá akkor ez a minimum.
Bővíthetőségi szempontból meg olyan mint egy pc -
HalasKYO
aktív tag
Illetve van tervem egy óriástölcsérhez is .
220 magas 70széles 90 mély alsó freki 16Hz!!
Ebbe 12" os driverek valók, általában párosan építik egymás mellé.
Illetve volt olyan aki a vetítővászon alá szerette volna "asztalnak"..Szobai körülményekre szerintem csak reflex kialakítás, de itt nagyon fontos a driverhez hangolt láda. Azzal le lehet menni akár 28Hzig is, illetve elvetemültek lejjebb is, de ott már kompromisszumokkal.
Illetve lehet "autós" szubból építkezni, ott nem ritka az f3=<20Hz es rezófreki se, de az nem zenére való, hanem falbontásra és had ne mondjam....
Szubnál szerintem fontoa, hogy precíz gyors hangja legyen ezt egy autós se tudja.Ja és egy logitech se megy le 20Hz ig, akkor se ha 12dB -t beemelsz neki, csak egy rezonancia lesz, meg huhogás, de nem zene egy jó adag torzulással fűszerezve
-
HalasKYO
aktív tag
Én maradok a tervezés mérés és hallgatásnál :-)
Az egyetemen diplomakonzulensem foglalkozik hangosítással nem amatőr szinten.
Az ő felszerelését használva készítem én a sajátomat el.A loudnesességről.
Tudni kell egy tényt az emberi fülről.
Az ember hallás érzékelése távolról sem lineáris.
Halk hangerőn bizony masszív loudness-t kell kapcsolni, hogy ugyanolyan hangosnak hallja az ember a mély és magas hangokat . Ez kb 100-110dB re elég jól ellaposodik, kivéve 1-2kHz mert ott továbbra is érzékenyebb. Sokan magyarázzák a csecsemő sírásának hangfrekvenciájával.
Akit jobban érdekel Klinger könyvében vagy P Nagy Lajos épületakusztikai könyvét ajánlom.Ennek tükrében úgy vélem, halk hangerőn, ahol zenét hallgat az ember lehetséges, hogy nem volt tolakodó a mélye az mnc nek, de jobban feltekerve valószínű átesik a ló másik oldalára.
Magam is az érzékenység pártján vagyok, sokkal sterilebbnek és tisztábbnak hallok egy jó PA rendszert, mint sok "hifi" hangfalnál.
Volt szerencsém még hallani Genelec 8050 est hozzá való szubbal, full szimmetrikus rendszerben, de nekem száraz volt a hangja és élettelen.
Tiszta, szép hangja volt, de nekem nem tetszett.
Ha végre elkészül a sajátom, mérési eredményekkel alátámasztva megy a logoutra.Tölcsérhez pár szót.
Lehet "kicsi" tölcsért csinálni, hajtogatással, de ha azt odaadod egy asztalosnak pofánröhög, ha jót akarsz minimum 3d-s cnc kell a szögben álló darabokhoz.
Van 15ös és 18ashoz is hajtogatott tervem B&C bizonyos driveréhez, és kb 50x60x70cm ami egy subtölcsérnél pöttöm. Alsö freki 35-38 Hz de a tölcsér fésűszűrése miatt DSP zni ajánlott. Kezeletlen helységben meg.... Vessen magára..Elnézést a helyesírási hibákért, és elgépelésekért, tabletrőr irok mert asztalin valamiért nem jön be a ph!
-
HalasKYO
aktív tag
Ki beszélt itt Somogyiról vagy MCN-ről?
Előkerestem az utóbbi cikket amiben magam is linkeltem hangfalat [link]
Ha jól látom nem SAL az amit ajánlok.
Az előttem szóló se azt ajánlott
Nem tudom a hozzászólásodat mire alapozod, de biztos igazad van.
Jelenleg magam B&C termékeiből építek. Ami megint csak egy egészen más kategória, mind termék, mind felhasználás, mind ár szempontjából.És egy komponensekből felépített rendszert nem lehet egy logitech-hez hasonlítani
500W?? felvett teljesítmény talán. -
HalasKYO
aktív tag
Nem értek egyet.
Használtam 100k alatt össze lehet rakni,
Újonnan 150-170k körül. És igazi 5+1+erősítő+tikbél.
Igaz nem a csúcsot építed meg, de hogy ezekre a "3d 6000 000W" os cuccokra köröket ver, az hótziher.Sztereóban én egy kicsit másfelé mennék (közelsem hifi) inkább érzékenység és dampign factor.
Tervben is van, csak ugye az a mocskos pénz. -
HalasKYO
aktív tag
Ez így van. Ezt egy másik fórumban már kifejtettem én is, de ahogy Pheke ott is írta, ez azoknak van akik nem akarnak ezzel "bajlódni" , igaz itt is össze kell kötözgetni, de a választás egyszerűbb.
Itthon nekem is komponensekből álló van, de egy fél éve volt szerencsém Pesten ismerősnél (ott laktam 4 hónapig) használni egy ilyen "komolyabb egybecoccot".
Ha jól emlékszem valami Hyundai volt.
A tapasztalataim:
-Annak akinek nincsenek világmegváltó igényei megfelel.
-A hangzás a maga a kategóriájában nem rossz. (kicsit dobozhang)
-Egyszerű a kezelése, amolyan PnP bedug, használA negatívumok egyből ütötték a fülem, de tudtam ettől nem várhatok többet.
A mély talán 60Hz volt semmi több, a kis dobozokban nem volt külön magas (a cikkben szereplőben van!!)
A processzálással is voltak gondok, dehát nem egy DTS HD...És igen az is igaz, hogy közel azonos áron, de több macerával kaphatunk jobbat is.
De ott kell konfigurálni, állítgatni amire sokan nem szánnak időt, szerintem megéri és nem időpocsékolás. -
HalasKYO
aktív tag
1100W ahhaaa persze, ha mellédugod a kenyér pirítot, akkor biztosan.
Valósz csúcs leadott teljesítmény kb 30W / csatorna + 50W mély. És ez már masszív túlzás.
Igaziból egy 88-90dB/w os rendszernél (ezt az értéket kb minden mai valamirevaló hangfalal tudja)
(kivéve a szubokat persze)Számolgassunk egy kicsit. Ha hangossan akarunk "mozizni" akkor tekerjük mondjuk 100dB re kezdésnek.
Hogy ehhez mennyi kraft kell ? egyszerű:
90dB-->1W
93dB-->2W
96dB-->4W
99dB-->8W
tehát cirka 10W / csatorna KIMENŐ kell. Ezek az értékek 1m-re vonatkoznak.
valószínűleg AB osztályúvégfok van benne, számoljunk egy borzalmas 50%os hatásfokkal-->20W/csatorna felvett.
Tehát ott vagyunk kb 100W a szatelitek, és ehhez még kb 20 w az elektronika, előfok stb.
És 30W al pedig tombolhat a mély. Szumma 150W.
Ez egy normális otthoni körülmény, nem egy 130dB es koncert.Ha múltkori PHTV-9.1(5.1)esét nézzük a popóján pontosan ez a szám szerepel
Ha ezt egy 4x4 es szobába rakjuk a sarokba akkor ugye 2xGyök2 lenne a távolság ->2,82m
Itt már ugye jobban kell tekerni azt a potmétert, hogy 100dB meglegyen.Az 1100W az valami légszállításból számított P.M.P.O. csúcsérték marhaság, komolytalan.
Egyébként lehetséges 1U magas cuccból több ezer wattot kiszedni, csak az nem ez a kategória.
Arra ott a LabGruppen vagy a vagy a PowerSoft, de ezek nem otthonra valók , ezt az áruk is mutatja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Kipróbáltuk az LG remekül festő, smart rendszerrel megtámogatott, 3D lejátszást biztosító otthoni hangrendszerét.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest