Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Apple MacBook
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
wsanyi
aktív tag
Na akkor úgy látom, angolt kell tanulni.
TDP = Thermal Desing Power.
Ebből Thermal=hő
Design -> kb terv/tervezett
Power -> "Energia/teljesítmény", ezt nem szó szerit kell fordítani. Angol, ráadásul US English, ahol még nagyobbak az eltérések, és sokszor megvan az oka, hogy miért éppen az adott szót választják (marketing, vagy jogi, szabadalmi, esetleg más oka is lehet).Az a baj ezzel, hogy itt a valóság az, hogy van egy hőmérséklet limit, aminek gyakorlatilag semmi köze nincs a fogyasztáshoz, hanem ahhoz van köze, hogy milyen alkatrész hány fokos. Ezt kb. úgy kell elképzelni, hogy régen volt a Wolfram szálas izzó, és nyáron a nagyobb hő miatt kevésbé fénylett volna, télen pedig a kisebb környezeti hő miatt jobban fénylett volna, de a valódi fogyasztása télen magasabb lett volna, mivel erősebb fényt adott volna le. Tehát elméletileg légkondícionált helységben a gépek jobban teljesíthetnek, mivel az alkatrészeik kevésbé tudnak felmelegedni 18 fokos, mint 35 fokos környezeti hőmérséklet mellett. Erre egyébként volt is egy incidens egy cégnél (részleteket a titoktartás miatt nem írhatok, nem a barátom haverja mesélte), ahol azt látták, hogy egy adott szolgáltatás nagyon lelassult napközben, sőt, talán néha elérhetetlenné is vált, mire kiderült, hogy a szerverszoba tetején volt egy ablak, és volt, hogy ott besütött a nap, melegebb lett, és lelassultak szerverek emiatt. Na, ez a TDP keret maximalizálása miatt adódott, aminek biztonsági okai vannak (különban hamarabb elhasználódnak az alaktrészek, vagy akár tönkre is mehetnek). És elhiszitek, hogy egy szerver, ami lelassul, az kevesebbet fogyaszt, mint ami hidegben megy, de gyors?
Egyszerűen nem találtak rá jobb kifejezést, és mozaikszót, csak azt, hogy TDP. Rengeteg tesztet láttam, ahol bőven a TDP melletti W-ban kifejezett szám fölötti valódi fogyasztást mértek, főleg tuningolás esetében.
Más dolog, de wolfram szálas, vagy halogén izzót ne nagyon fogjunk meg kézzel, mert leég a kezünk, a LED-nél már nem fog megégni elvileg, mindegy, hogy hány db LED van benne. Ez is olyan,mint a TDP. Csak nem azt írják, hogy XY C/F/K/akármilyen fok, mert az úgy nehezen értlmezhető a hűtés tervezése szempontjából. Kvázi 4 db 60 fokos magot könnyebb lehűteni, mint 6-ot, vagy 8-at, így a TDP is növekszik, míg a fogyasztás szintén. Nehéz ezt leírni, és szemléltetni, de remélem, sikerült valamennyire.
És persze nyilvánvalóan a fogyasztásból ered a hő is, csak nincs egyértelmű összefüggés. Pl. HEDT vonalon volt teszt i9 7900 vs TR 1950X és érdekes módon az i9 képes volt akár többet is fogyasztani, mint a 1950X, pedig annak csak 165 W a TDP-je, TR-nek pedig 180W. És a TR is 190 W körül fogyasztott a mérések szerint. De jó volt a hűtés rajta... Míg a DELL Alienware-ben a nem elegendően nagy felületű vízhítés miatt leginkább csak base clock-on ment a CPU, és a 3000 CB pontot is nehezen érte el, amikor simán felment az összes magon 4 GHz-re is egy jó hűtés mellett a 16 mag. Ott viszont már 2xx W-ot fogyasztott ő is...
Szép jó hétvégét mindenkinek!
-
törölt tag
Ez most komoly? 😂 Teljesen kiégtem, azt hittem Csubit, Manbit meg hasonlókat nem lehet űberelni. Hát de. A TDP keret általában miért wattban van megadva? Csökkentik az IPC teljesítményét, hogy kevesebb legyen a hőtermelés? 😂 A cpu designeok esetében nem így működik a fejlődési kronológia, ha az változik akkor az egy másik designe, ami ez elnevezésekböl nagyon könnyen leszűrhető. Nem fogok teszteket linkelgetni, keress rá egy Sandy Bridge vs. Skylake watt/performance mutatóra azonos órajelen.
-
wsanyi
aktív tag
Ne haragudj, de miről beszélsz? A processzort hőtermelésre tatlálták ki?
Nem inkább számítások végrehajtására? Mi is a mikroprocesszor? Egy olyan chip, amiben rengeteg tranzissztor van. Mi az a tranzisztor? 3 lábú kapcsoló. Mit csinál? Attól függően, hogy milyen jel megy be az egyik (bemeneti) lábán, továbbítja azt a két kimeneti lába közül a megfelelőn. (Pl. +5V jobbra, -5V balra). Hol van itt hő? Nyilvánvalóan keletkezik. De mitől lenne hülyeség a hasonlat? Ha egy tranzisztor lassabban működik, akkor kevesebb hőt termel. Ráaádsul minél lassabban működik a mikrochip, annál kisebb feszültségre lesz szüksége az órajel tartásához, azaz ahhoz, hogy 1 mp alatt hány műveletet tud végrehajtani, azaz a tranzisztorain hányszor megy át valamilyen irányban az áram.1 MHz esetéebn 1 milliószor, 1 GHz esetében 1 mrd-szor.
Viszont!!!
Bonyolódtak az áramkörök, ami azt eredményezte, hogy egy órajelciklus alatt hány műveletet hajt végre valójában a processzor. Ez az IPC (instruction per clock).
Na most. Ha ez le van lassítva annyira, hogy 20 C fokos hőt termeljen a processzor magonként, akkor annak a processzornak a TDP-je nagyon alacsony lesz, mivel kevés hőt termel. Miért jó a LED-es hasonlat? Van egy hőfok, ami alatt a magok hőmértsékletei nem adódnak össze, azaz a hőtermelés esetében a processzor egy része nem melegíti a többi részét. A 20 fok betudható ilyen üzemi hőfoknak, oda még hűtőbordára sincs szükség, és emiatt a TDP szinte irreleváns érték, a valódi fogyazstás lesz érdekes. Tehát ha 20 fokos magokból egymás mellé rakunk 2-t, akkor nyilvánvalón kb. 2x lesz a fogyasztás, míg aTDP kerete nem növekszik tovább. És ha 64 magot rakunk így egymás mellé, akkor is 20 fokos lesz minden mag, tehát a TDP keret marad, viszont a fogyasztás kb. 64x lesz. Nem tudom, ezen mit nem lehet érteni. A TDP keret arra lett megszabva, hogy hány fokos lehet a processzor magja belül, és ha annál jobban melegszik, akkor leszabályozza az órajelét, ezért erősebb hűtéssel azonos TDP keret mellett nagyobb teljesítmény is elérhető, ami nyilvánvalóan nagyobb fogyasztáshoz is vezet.
Nézd meg pl. gyári hűtássel használt 1600X/1800X/2600X áramfelvételét. Mindnek 95W a TDP-je, mégis különböző fogyazstási értékeket fogsz látni teljes terhelés mellett. De ez igaz intel oldalon az i5 7600K/ i7 7700K esetében is (ez utóbbi 8 szálas a HT miatt), vagy nézhetsz 65W TDP-n belül is különbségeket. Ott az 1 magra eső órajel alacsonyabb, viszont összességében többet fog fogyazstani egy 6 magos processzor, mint egy 4 magos, persze hatásfokát tekintve jobb, mivel kevésbé fogyaszt többet, mint amennyivel többet tud számolni, viszont a hőtermelésük meg kell, hogy egyezzen. Nézd meg pl. i5 7400/7500/7600 és i7 7700, és Ryzen R3 1200/1300X / R5 1400/1500X/1600/ R7 1700 / ill. 2200G/2400G/ R2 2300X/R5 2500X/2600/R7 2700 fogyasztási adatait. Meg fogsz lepődni.
-
dabadab
titán
Hülyeségeket beszélsz.
Az izzónál meg a LED-nél a felvett elektromos energia egy kis részéből fény lesz, a maradékból meg hő.
A processzornál a felvett energiából csak hőenergia lesz, ami szükségszerűen megegyezik a felvett elektromos energiával.Az energiamegmaradás törvénye ismerős vagy annak a hibás voltát is le akarod vezetni lámpákkal?...
-
wsanyi
aktív tag
Szerinted?
Miért van az, hogy jobb hűtéssel jobban turbóznak a processzorok?
Mond az valamit, hogy Wolfram szálas izzó, vagy LED-es? Uyganaz a fényerő, kisebb fogyasztás, kisebb hőtermelés, de a hőtermelés összetettebb, mert a LED-ek számának növelésével nem biztos, hogya hőtermelés is olyan ütemben növekszik, mint a fogyasztás. Hogy értsd, mindegy, hogy 2 db, vagy 100 db 20 fokos LED-et raksz egymás mellé, az 20 fokos lesz, viszont a 100 db többet fog fogyasztani, mint a 2 db. Na kb, ez a különbség. Ergo, ha 1,5 GHz-en hajtasz 32 magot, akkor annak a hőtermelése olyan kicsi is lehet, hogy elegendő rá egy kisebb passzív borda is, míg a fogyasztása valószínűleg sokkal több lesz, mint a 8 magnak, ami ugyanilyen hőt termel. Ez csak egy hasracsapás szerűen ideírt példa volt. Lehet, hogy 1 GHz-en 30-35 fokon működne 1 mag akár hűtés nélkül is. Nem tudom. De ha így van, akkor a több mag is annyin működik, míg a fogyasztása növekszik a több mag miatt.
-
opr
nagyúr
Nincs bekamuzva a 45w, az amd TDP a csucsfogyasztast adja meg. Persze, mindket gyartonal konfiguralhato valamilyen keretek kozott. Az meg, hogy az intel i5/i7 dvga nelkul nem fut annyira, mint az r5/r7 eleg trivialis, tehat ugyan az a hutokor nem fog elbirni vele.
Ezen nem kell meglepodni, hasonlo cpu-teljesitmeny mellett benne van egy alsokat dvga ereju gpu is, nyilvan tobb hot termel az r5/r7, mint a dvga nelkuli i5/i7, cserebe mar maga az osszehasonlitas is baromsag ilyen konfigok mellett, mint azt fentebb is irtam.
Almat a kortevel nem hasonlitunk, meg mindig...Plusz:
intel i5 8250u tdp: 15w
amd r5 2500u tdp: 15-25w, attol fuggoen a gyarto mit allit beNamost, ha a kedves gyarto nem a 15w-ot allitja be, akkor ne csodalkozzunk rajta, hogy a 15w-ra meretezett huto nem birja el...
A kedves gyartok meg ujabban addig latnak, hogy csuszka csutkan, jo lesz az ugy! -
Dandris
tag
Soha nem mondtam hogy a ryzen szar, csak a belőle épült teszteket hoztam fel. Mivel te kijelentetted hogy az intel piaci magatartása miatt kevés az amd-s laptop, én meg megmutattam hogy azért mert szarul vannak megépítve. Lehet nem kéne bekamuzni a 45W-ot és nem ahhoz terveznék a hűtést....
-
opr
nagyúr
Tehat most alatamasztod, amit irtam?
"We were reminded of the cooling solution’s inadequacy once more during our stress test."
Tehat tovabbra sem a ryzen szar, hanem a laptop, amibe raktak. Durvan alul van meretezve a hutese. Megjegyzem, ez sajnos ujabban laptopoknal ez a divat, fos olcso haz, csillogo borzadaly kijelzo, alulmeretezett hutes, b@sznagy i7/r7/akarmi matrica.
Katasztrofa, de errol -ahogy fentebb irtam- pont nem az intel vagy az amd tehet. Mindket ceg megadja a tdp-t, meg a beallitasi lehetosegeket, meg a hozzajuk szukseges hutesi teljesitmenyt teljesen korrektul. Nem tehetnek rola, ha a gyartok nagy ivben szarnak ra.
Annyira meg se az intel, se az amd nem hulye, hogy nem adja el a procijat, ha a gyarto nem rakja ala azt, amit megkovetelnek, mert kb csodbe mennenek.
Ujabban mar workstationok kozott is van, ami throttlingol...Szoval, koszonom, nagyon faszan alatamasztottad azt, amirol eddig a szamat jarattam.
Csak azt nem tudom, mit szeretnel megis ezzel? Vegre elismerni az igazamat?
-
Dandris
tag
"In stark contrast to the Intel SKU, the AMD SKU already felt pretty warm shortly after boot-up. The fan was spinning constantly even under low load, and surface temperatures rose to more than 30 °C (86 °F). The laptop never got really hot but it remained warm to the touch.
We were reminded of the cooling solution’s inadequacy once more during our stress test. Core temperatures shot up to 70 °C (158 °F) and remained at that level. In return, CPU clock speeds started to suffer significantly and dropped to less than 600 MHz. At the end of the test, the frequency settled at a very low 900 MHz and thus significantly below the CPU’s base clock speed of 1.6 GHz."
-
opr
nagyúr
"most nézem opr is sietett megjegyezi, hogy a macpro apple hiba miatt throttlingolt. Ja nem is. Véletlen.
"
Szovegertes meg mindig nem az erosseged, ugye? 4. osztalyban ha meg lehetne bukni, kegyelmkettest se biztos, hogy erne a szint, amit produkalsz.Kerlek mondd meg, hogy ezek az idezetek, amik ebbol a hozzaszolasombol vannak, hol irjak azt, hogy a throttling szerintem nem az apple hibaja volt, hanem az intel szar:
"Pont mindegy, hogy amd vagy intel, ha egy lapos hutese ennyire fos, azt kerulni kell es pont.""Azza egyetertek, hogy a tesztelt laptop poharalatetnek is gyenge eresztes. De ez nem jelenti azt, hogy a benne levo amd apu is az. Mint ahogy a fos, throttlingolo inteles laptopok se jelentik azt, hogy a bennuk levo intel chip fos."
-
Dandris
tag
válasz
#95462144 #120 üzenetére
Erre a throttlingolt macbook-pro ra gondolsz? Ami 12 perccel hamarabb végzett az adott feladattal, mint az elődje?
Vagy csak addig jutottál, hogy throttlingol, az apple javítás már hozzád nem érkezett meg?Az éves ütemterv teljesen világos, viszont ebből a szempontból nem releváns. Azért készül ennyi amd chippel szerelt laptop, ha így jobban tetszik, mert ennyire van igény. Ezt felmérik az ezzel foglalkozó emberek. Semmin nem változtat amit mondasz.
most nézem opr is sietett megjegyezi, hogy a macpro apple hiba miatt throttlingolt. Ja nem is. Véletlen.
-
törölt tag
Tudod a gyártók előre megtervezik, a kereslet alapján az éves ütemtervet, ezáltal kötnek adott cégekkel partneri szerződéseket fix darabszámokkal és ameddig az nem jár le biztos bizonyos nem fogják a lapos állományukat megsokszorozni, hogy AMD processzorokkal szereltek is legyenek. Tudod kereslet/kínálat. Már csak a szegmentáció maradt ilyen szempontból, ha abba be tudják illeszteni, akkor születik meg az a teszt, amit linkeltél. Ezek a gyártói szerződések adják meg az éves stratégiát, mert ha kötsz egy szerződés az alapján kapsz kedvezményt nem úgy működik, hogy veszel egy OEM processzor tálcát és, ha lesz még kereslet akkor veszel pluszban.
A baromság netovábbja, amiket felsoroltál. Szépen csapj fel a google keresődből egy 2018 as kávéval felvértezett MacBook Pro tesztet. Gondolom az nem szar, ha throtlingol, mert ugye Intel az alapja? Ha rossz hűtés megtervezése egy laposban, desktop vagy már volt példa ARM alatt is vagy akármi másban az nem fog jó teljesítményt hozni, vagy csak nagyon rövid ideig. Csak megjegyzem olyan, hogy AMD lapos nincs, olyan sincs, hogy Intel lapos (régebben voltak Intel deszkák, de már azok sincsenek). -
Dandris
tag
Gondolom a számodra megfelelő teszt az az, ami pozitív az amd-re nézve. A keserű valóság pedig problémás. És te fanboyozol.
Egyébként én alátámasztottam a véleményem, neked nem sikerült. Lehet neked kéne tesztet hozni, ami alátámasztja miért is kellene az embereknek amd lapost választani? -
opr
nagyúr
Nem, Te ...szépéletű.
Az amd-s kinalat alacsonyan tartasara (vagy teljes eliminalasara) szokta az intel finoman osztonozni a gyartokat. Hany fajtra amd-s laptop is van? Hany gyarto is gyart amd-s laptopot? Kezded mar erteni, vagy meg mindig villamlasnak tunik a fejed mellett a negro cukorka?
Az megint egy masik kerdes, hogy milyen termekeket adnak ki a kezukbol. Kicsit olyan ez, mint az autoknal az oraporgetes. De gondolom ott is addig latsz el, hogy gonoszgecinepper, az nem jon at, hogy azontul, hogy egyetertek, es gecinepper, gyakorlatilag a vevok kenyszeritik ra az osszes kereskedore az ora porgeteset, ha nem akarnak csodbe menni, ugye? -
opr
nagyúr
Ember, most komolyan? Ez mar nemhogy nem szakmai, hanem ovis szint. Nyilvan ugy gondoltam, hogy az intel veszi ra a gyartokat arra is, hogy intelesbol is gyartsanak hasznalhatatlan fos laptopot, ugye?
Atya eg...Egyebkent van az a penz, bar nem hiszem, hogy most ez tortenik, eddig mindig mas volt a taktika, utanaolvastal a fentieknek? Sikerult megerteni mi tortent? Megvan, hogy anno az intel tobbet fizetett a hp-nak, mint a teljes cegcsoport osszes egyeb profitja, csak hogy ne aruljon amd-s termeket, vagy csak nagyon keveset? Szerinted ez rendben van? Ha igen, azert van rendben, mert ezt az intel csinalta? Valszeg most nem toljak ennyire agressziven, mert most nincsenek szarban, epphogy csak verseny van, de hogy valami susmus van megint, mert minden jel erre mutat, az 99%.
-
Dandris
tag
"Na miert nincs, amikor viszont versenykepes termek mostmar van? Lasd fentebb, azert."
Tehát odáig mész az összeesküvés elmélettel, hogy már az intel ráveszi a gyártókat, hogy fos laptopot építsenek. És árulják a saját márkanevük alatt, égetve saját magukat. Mert ugye a vevő aki beleszalad egy ilyenbe, és most legyen ez acer laptop, valószínű messzire elkerüli a márkát a jövőben. És mindezt az intel fizeti. Mert van annyi pénz hogy a laptop gyártó saját brand nevét égesse. Vele párhuzamban valamilyen szinten az intel-el szerelt laptopokat is. Értem, részemről összeállt a kép.
-
opr
nagyúr
válasz
#26681856 #108 üzenetére
Gratulalok, teljesen sikerult nem erteni, amit leirtam.
A tesztben szereplo throttlingolo laptop egy kalap fos. Pont mindegy, hogy amd vagy intel, ha egy lapos hutese ennyire fos, azt kerulni kell es pont.
A problema pont ez, hogy amd-bol nincs valasztek, igy valszeg tenyleg nem fog osszejonni egy olyan teszt, ahol egy korrekt laptopban van amd es az arban azonos intel ellenfel, azonos meretu akkuval, azonos kiepitessel, stb.
Es itt a problema. A jelenlegi amd-s laptopfelhozatal annak ellenere kalap fos gepekbol all, hogy maga az amd altal szallitott apu mar enyhen szolva versenykepes. Na, es akkor kerdezzuk meg, vajon miert van ez? Es visszajutottunk ugyan oda, ahonnan indultunk, az intel mar sokszor bizonyitott, folyamatosan elkovetett, piacrombolo, felhasznaloellenes (mellesleg torvenytelen) magatartasahoz.Dandris #109: Igen, pont errol beszeltem, amikor szakmaisagrol beszeltem. Ahhoz, hogy a ket apu-t/konfigot ossze lehessen merni, szukseg lenne arra, amit fentebb leirtam. Persze, ahhoz, hogy megertsd, hogy nem konkret felhasznalo altal kezbeveheto termekrol (laptoprol) beszelek, hanem magukrol az apukrol, ahhoz kene a szakmai szinvonal. Meg ahhoz, hogy megertsd, mi az, amikor valaki valamit elvar egy teszttol es miert mond ilyet. Azza egyetertek, hogy a tesztelt laptop poharalatetnek is gyenge eresztes. De ez nem jelenti azt, hogy a benne levo amd apu is az. Mint ahogy a fos, throttlingolo inteles laptopok se jelentik azt, hogy a bennuk levo intel chip fos. Csak intelnel van alternativa, ahol meg tudja mutatni a vas, mit tud valojaban, amd-nel nincs ilyen. Na miert nincs, amikor viszont versenykepes termek mostmar van? Lasd fentebb, azert.
-
opr
nagyúr
"Egyelőre volt egy vitánk, miért nem érdekli az embereket az általad preferált gyártó terméke. Itt egy teszt, ami alapján nem venném meg."
Teves. Nincs altalam preferalt gyarto. Ahogy fentebb is leirtam, az altalam preferalt allapot a verseny, kb ugyanolyan jo termekek kozott. Az a baj, hogy ez neked mar egy elerhetetlen elmeallapot, ahol nem vagy az van, hogy csakazamd, vagy az, hogy csakazintel, azt nem erted.
Plusz, egy darab jo erv amugy volt a tesztben, amit linkeltel, amit el is ismertem, hogy mobil szegmensben az intelhez kepest az amd portfolio kicsi, keves es lyukas.
Ettol fuggetlenul ami termek van, az jo, megse nagyon epulnek ra termekek, ami pedig tudjuk, miert van. Nem, nem azert a marhasagert, amiket irtal, hanem az intel mocskos piaci magatartasa miatt."Nem beszélgetni kell, a tesztre reagálni"
Amugy ezt hivjak beszelgetesnek."a személyeskedést pedig tartsd meg a családodnak."
Senki nem olyan hulye a csaladban, hogy erre szukseg legyen."Szerinted senki nem vágja le miért nem reagálsz a tesztre? Mit írhatnál? Hogy nem jó a teszt? Elhiszem hogy nem akarod magad nevetségessé tenni, de jelenleg sem csinálsz mást. Rettentő sok szakmai megnyilvánulásod volt most is."
Parancsolj:
Az a gond, hogy meg mindig nem fogod fel, mit varok el egy teszttol. Te azt, hogy az intel nyerjen.
En azt, hogy a vga es a cpu teljes aramfelveteli maximuma egyezzen (ezen mar elbukott az i7+nv kombo, de erosen). Es nem, nem erdekel az inteles tdp, ami gyakorlatilag mostanra mar annyit jelent, hogy ennyit fogyaszt, amig nem hasznalod. Valos fogyasztasmeres mellett azonos felvett energia mellett nezzuk meg a leadott szamitasi teljesitmenyt. Vagy ha ilyen nem megy, akkor legalabb azonos laptopokban, azonos meretu akksival, stb.Amugy persze, hogy jobban teljesit, ha tobb energiat pumpalunk bele.
Ah, mindegy, nem is ertem, minek magyarazom, ugyis csak addig jutsz el, hogy csakazintel. -
Dandris
tag
Egyelőre volt egy vitánk, miért nem érdekli az embereket az általad preferált gyártó terméke. Itt egy teszt, ami alapján nem venném meg.
Nem beszélgetni kell, a tesztre reagálni, a személyeskedést pedig tartsd meg a családodnak. Szerinted senki nem vágja le miért nem reagálsz a tesztre? Mit írhatnál? Hogy nem jó a teszt? Elhiszem hogy nem akarod magad nevetségessé tenni, de jelenleg sem csinálsz mást. Rettentő sok szakmai megnyilvánulásod volt most is.
-
opr
nagyúr
Nincs veled ertelme beszelgetni, mert szakmailag olyan melyen vagy, hogy a banyaszbeka seggeig se latsz fel a vilag legerosebb elemlampajaval se.
Az a gond, hogy egy osszetett mondatra ugy reagalsz, hogy kivalogatsz belole harom szot, amire aztan rarepulsz, es darabokra szeded. Ez az oviban volt utoljara vicces, a politikaban idegesito, informatikaban meg szimplan ertelmetlen.
Ha levenned a 8000 reteg kek szemuveget, eszrevehetned, hogy nem szidta senki az intel procijait, rajtad kivul mindenki tenyekrol beszel. A teny pedig az, hogy a Ryzen jol sikerult, az AMD feljott, es vegre beszallt a versenybe.
Ezen felul teny meg, hogy fennallasa alatt vegig az intel az egyik leggusztustalanabb magatartast nyujtotta, amit egy ceg nyujthat (es ennek aztan semmi koze ahhoz, hogy jo procikat gyart-e). Namost ha van egy ember, akihez akarhanyszor odamesz, tokonrug, akkor attol, hogy ket hetig nem talalkoztatok, ugyhogy nem rugott tokon, attol meg eleg sanszos, hogy ha megint talalkoztok, megint tokon fog rugni, tehat a "regen volt" ervelesed pont annyira sulytalan es hulyeseg, mint a tobbi elvakult baromsagod.Manbaltol hala egnek mar elbucsuztunk, de mindig kell egy ilyen hozzad hasonlo elvakult barom, akinek pont annyi infoja van, hogy barmilyen erdemleges, produktummal kecsegteto vitat es forumot szet tudjon rombolni/trollkodni, de annyi mar nincs, hogy az erdemi vitaba beszalljon. Se infod, se agyad, se akaratod nincs meg hozza, de ennel nagyobb problema, hogy nem is veszed eszre, hogy ezek kozul legalabb az egyik nem artana.
Csak egy dologra valaszolj: Ha ennyire utalod a PH!-t, hogy ennyire szet akarod rombolni az itteni kozosseget es szakmaisagot, egyaltalan minek jarsz ide?
-
Dandris
tag
Bocs, csak közben belefutottam egy ilyenbe is, azt hiszem ez megindokolja miért nem keresik a termékeket.
Bár tudom nem fog tetszeniElső körben természetesen nincs egyező cpu teljesítmény.
Pár dolgot még kiemelnék:
Radeon RX540 – FHD High Nvidia MX150 – FHD High
Grid: Autosport 48 fps 65 fps
Bioshock Infinite 43 fps 53 fps
NFS: Most Wanted 26 fps 34 fps
Tomb Raider 40 fps 52 fps"Based on the HWInfo logs and the results above, the CPU throttles aggressively (picture below) while playing games on this sample and hence the graphics results are skewed."
"With the RX550 disabled, the CPU does not throttle as badly in games, but the Vega 10 Mobile chip clocks down after a few minutes (picture below), which means this sample cannot offer useful gaming results in any of the two situations."
Konklúzió:
"Right now, as of late March 2018, you can get the Swift 3 with the Core i5-8250U processor, Nvidia MX150 graphics, 8 GB of RAM and 256 GB SSD for around $800 and even less, which is just marginally more than the base level Ryzen 5 + Vega 8 AMD configurations, but overall a more efficient solution with better gaming abilities."Parancsolj. Itt a magyarázat miért vesznek az emberek intel + nv laptopot.
-
wsanyi
aktív tag
Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hoyg foglalkoztam marketinggel, és tudom, hogy bármit el lehet adni, akár gyémánt áron is. Ha azt mondod a vevőnek, hogy ez az új cucc jobb, mint az intel i7-ese, akkor hhidd el, hogy az eredeti i5 elképzelését felül fogja írni. Az én céges gépemben egy 4. gen i5 van, de youtube mellett ne akarj nagyon mást csinálni vele... Na, ennyire nem kell az az erős IGP... Pedig van hardveres gyorsítás, már mióta... És az szempont, hogy egy i7-ben van IGP?
És mégis ki hasznája azt? Inkább hagyják ki, és tegyenek oda CPU-t, vagy bármit, de a HD 630 is egy vicc. Még egy FM2+-os ATHLON IGP-je is képes azt megverni 28 nanon. Ne már! Szerver vonalon dolgozom, voltam előadáson, és látszik, hogy le vannak fizetve az emberek. Hiába az olcsóbb, és jobb EPYC (szerver vonalon mérhetően kevesebbet fogyaszt, mint a SKYLAKE-X alapú XEON), és hiába elég belőle az 1 utas rendszer, nem, megveszika drága 2 utas intelt, és még úgy is csak 88 db PCI-E lane-jük van max a 128-cal szemben, amiből igaz, "csak" 112 szabad, ha jól emlékszem.
Reakyió:
Optimalizálni kell. Miért az újabb intelre nem kell?
Rossz válaz, köszönöm, leülhet.
Viszont mivel a jövő év elején várható a 7 nanos EPYC, 8 magos CCX-es die-okkal, 64 mag/tokozással, ez sok kérdést fel fog vetni, mivel az intelnek nincs meg erre a megfelelő válasza. Hallani hírekről, hogy összefűznek 2 db 22 magos CPU-t, esetleg 28 magosat valamilyen úton, egy nagyobb foglalatba téve, de ki tudja, ráadásul az még mindig 14 nanon menne. Ott már nem lehet a végtelenségig lefizetgetni bárkit, mert DATACENTERBEN, és flehőben RACK szekrényenként fizeted a bérleti díjat, és ahol a körül jár le az 5 év a most muzsikáló hadrvernek, ott már nagyon meg kell gondolni, mit lépnek. Nem csak az ár miatt, és ott a spectre és meltdown mizéria is... Én azt látom, hogy abban bíznak, hoyg megvárják, hogy kijöjjön az AMD a 7 nanoval, és akkor jönnek ki a 10 nanoval, és mondják, hogy ők jobbak. Csakhogy nem tudnak jobbak lenni a sűrűség tekintetében, még ha 1 szálon ugyanazt is hozzák, mert kevesebb szálat tudnak azonos területen. Ergo kb. az lesz, hogy ex has 10 magos intel helére befér 14 magos AMD, így viszont aSocketenkénti számítási kapacitás kisebb lesz. Intelnek meg megéri a hírnév miatt is, hogy fizetget néhány m USD-t, hogy ne gyártsanak AMD-vel szervert, vagy csak néhányat stb stb stb. Max. veszítenek néhány 100 m USD profitot a sok mrd-ból. Nagy kaland. Majd optimálisan költekeznek. A p4 után is felálltak, és a Core2Duo volt az első értelmes CPU-juk sok idő után. Konkrétan a DUAL core-t meg tudta verni egy 1 magos 3500+-os AMD anno bizonyos területeken. Az azért nem semmi. Most már nem tud ilyen előnyre szert tenni, mert a trükkös újítások kora lezárult, SoC-k vannak.
Egyébként az ilyen emberek azért jók, mert megtartják a versenyt, ha fordul a kocka, bár őszintén szólva, amit az intel művelt, attól borsózik a hátam. Sajnos. Bárcsak ne így lett volna...
Meglátjuk, mit hoz a jövő, de ennek a technológiának már nagyon a végét járjuk.
Az energiaitalos példához pedig csak annyit, hogy itt egy 2 szereplős piacról van szó, így ez egy teljesen más helyzet, míg az egy sokszereplős piac, ráadásul más terület. Egyszerűen arról van szó, hogy ha veszik a cukrot, minek fejlesztenél rajta? A 14 nm nagyon bejött, és rekord eladásokat döntögetnek vele. Akkor meg minek fejleszteni, ha jó a fejős tehén? Még úgy is jobb így nekik, hogy az AMD kiszakít egy kis részt, mert összességében kevesebb a költségük, ha azonos node-on maradnak. Szóval szerintem rá akarnak licitálni a 7 nanos AMD-re, mert úgy érzik, rá tudnak. meglátjuk. Végülis a coffee lake jött volna idén valamikor, de annyira megcsappantak az eladások kaby-ből a ryzen miatt, hogy kénytelenek voltak lépni. Szvsz így is csak akkor éri meg intelt venni vkinek, ha 8600K, vagy 8700K-t vesz, egyébként jobban jár a Ryzennel. A 8350K meg felejtős, mivel hiába megy 5 magon 5 GHz-en, ha a 8600K turbóját is fel lehet tunigolni annyira... ? Kivéve, ha valaki tényleg csak ARMA 3-azik, vagy vmi 2 szálas játékkal játszik, de oda meg lehet, hogy tényleg jobb a 7350K, viszont ha épp nem játszik, akkor.....
Tehát kérdés, hogy néhány FPS-ért cserébe a játékon kívüli dolgokért hajlandó e inkább ryzenbe ruházni vki.
-
Dandris
tag
Tehát nem tudod komolyan venni az anandtech!! tesztjét. Remek.
Ne is zavarjon hogy a digialtrends cikkében is ez szerepelt: "Sure, the four-core i7-8550U sucks slightly more power than AMD’s recent Ryzen 7 2700U four-core all-in-one chip, but you get higher base and boost speeds with the Intel model."Felesleges folytatni ezt a beszélgetést ezek után, de annyit még szeretnék elmondani, hátha megérted, az amd az igp erőt nem adja ingyen, ennek ára van, ez meglátszik a termékek végárában, és a vevők nem akarják ezt a pluszt kifizetni, egy feleslegesen erős igp-ért. Nagy részüknek elég amit az intel produkál. Ezért nem tartják csak korlátozottan, mert nincs rá kereslet.
Én szeretnék versenyt minden fronton, de felesleges dologért nem vagyok hajlandó fizetni, és sokan így vannak ezzel. Ez látszik a boltokban, nem az amit mögé akarsz magyarázni.
-
opr
nagyúr
Ez a teszt valami borzalmas.
Az introduction-ben ket olyan notit latok, amit erdemes es ertelmes lenne osszehasonlitani a tablazat alapjan, mert kb ugyan annyiba kerulnek es a kulonbseg csak a proci (apu), meg hogy az intelesben van dedikalt vga. Ez az R5 2500U es az i5-8250U. Na, ezek utan ez a ket modell konkretan nem szerepel a tesztben...
Szerepel viszont az r7 meg egy raklap i7, mas notikban, mas konfiggal, ez igy tokeletesen alkalmatlan barminemu osszehasonlitasra. Te is tudod nagyon jol, hogy ugyan az a mobil proci mas laptopban sokszor mas eredmenyeket hoz, mert masmilyen a hutes (throttling?), a memoria (single/dual channel, orajelek), mashogy allitottak be a gyartok a TDP-limitet, ami ugye kulonosen fontos, mindket gyartonal lehet feljebb es lejjebb is csavarni, es fogalmunk nincs, hogy mi hogy van beallitva. Intel es AMD oldalon is nagyon nem mindegy, hogy 15 vagy 25watt maximumra van konfigolva az adott apu, es hogy ezzel a hutes mennyire tud megbirkozni.Sajnalom, de ezt a tesztet en nem tudom komolyan venni, meg akkor sem, ha amugy csak a proci oldalrol a valogatas maga tetszik.
Ami teszteket anno en kerestem, ott az jott ki altalaban (azonos laptopokban!), hogy:
- felhasznalasfuggo, hogy hol az i5/i7, hol az r5/r7 gyorsabb prociban, kb egal
- fogyasztas csak a procit terhelve kb egal teljesitmeny eseten kb egal
- gpu szempontbol brutalisan eros az r5 meg az r7 is
- mindkettot terhelve az AMD (mivel nem kulon dedikalt a vga) magasan nyer fogyasztas/teljesitmenyben, zajkomfortban es ezekkel osszefuggesben melegedesben is
- arban kb egy szint, az amd altalaban kicsit olcsobbHa gondolod, visszakeresem ezeket.
Amugy, ha mar steam statisztika: 10% korul mozog az intel gpu, 7x% az nvidia gpu, de ebbol majd 20% a kis telesitmenyu dedikalt laptop-gpu. Ezt azt jelenti, hogy 30% osszesen, ami siman kivalthato lenne egy AMD mobil apu-val. Nekem nem adod be, hogy ez nem piac.Azzal viszont, hogy az AMD lineup valahol a katasztrofalis es a rohejes kozott mozog termekmennyiseg es pozicionalas szempontjabol, teljesen egyetertek. A kerdes az, hogy azert van ez, mert minek csinalja, ha ugyse tudja eladni (ugye intel jofej piacpolitikaja), vagy azert nem tudja eladni, mert ilyen hulyen csinalja.
Mivel az r7 es az r5 is nagyon jol sikerult, es nagyon eros ajanlatokat lehetne ra epiteni, megsincs meg mutatoba sem, ezert en ugy gondolom, hogy a valasz adott.Nem azert zavar ez engem nagyon amugy, mert annyira szeretem az AMD-t, mert emlekszem en meg ra nagyon, hogy mennyire mocsok arpolitikajuk volt desktop vonalon, amikor nyeregbe kerultek (athlon 64 x2, ugye), hanem mert jelenleg nincs semmi verseny, es ez b@ssza a csoromet. Csak nezd meg a desktop piacon mi tortent, mikor verseny lett. Nem hiszem el, hogy Te nem szeretnel valami hasonlot latni laptop fronton.
-
Dandris
tag
Kezdünk egyenesbe kerülni.
Bár kihangsúlyoztad "ugyan olyan teljesitmeny mellett" ez azonban nem igaz.Lásd anandtech tesztje.
[link]Konklúzió: "Even though the AMD chip can’t quite offer the same levels of performance when compared to the latest Intel U series, it still offers competitive results, and is a massive step forward from Carrizo."
Ha ezen túl léptünk akkor a következő megállapításod: "ertekelheto gpu-t ad." Gondolom arra gondolsz, hogy erősebb mint az intel megoldásai, és ebben igazad is van. És itt jön az, hogy miből feltételezed hogy az átlag laptop vásárlónak szüksége van arra a plusz igp teljesítményre? Netezni, emailozni, excel, word, filmek, zenék, webes játékok, erre bőven alkalmas az intel igp-je is.
Egy szűk réteget érdekel, hogy laptopon is játszon, de ezért nem tart a kereskedő olyan számban amd -re épülő terméket.Ez pont olyan mint a ford focus több száz lovas benzines motorral. Van rá igény, csak szűk. De van focus rs, ugye abban egyet értünk a töredékét adják el mint a normál motoros focusoknak.
Lezárva olyan terméket keresel a piacon, amit egy szűkebb réteget érdekel, és csodálkozol hogy nem vagy keveset tartanak belőle. Az hogy te eldöntöd hogy igény van rá nem jelenti azt hogy így is van. Persze ha szimpatizálunk egyik gyártóval, könnyebb az igazság helyett más alternatívát keresni.
Itt [link] is olvashatsz erről.
"The laptop market is a different story. Most of what you’ll find are based on Intel processors of various generations and integrated graphics. As a Dell representative pointed out earlier this year, Intel’s portfolio is simply huge compared to AMD: The gap between the two companies is substantial in terms of market share and “use cases.”
We can’t know for sure, but the problem could be that AMD spent too many years focusing on all-in-one chips that sip power. AMD’s desktop processors typically don’t include integrated graphics, thus the Accelerated Processing Unit (APU) designed for mobile crams CPU cores and GPU cores into one chip that draws very little power. They’re typically associated with low-end laptops promising long battery life, like the 7th-generation A-Series slurping around 15 watts of power. AMD’s recent Ryzen-branded all-in-one chips consume the same 15 watts.
Meanwhile, Intel’s portfolio puts CPU processing power first and graphics second regardless of the form factor. Technically you could say they’re all-in-one chips too, but the CPU cores are at the heart of the Intel package. Sure, the four-core i7-8550U sucks slightly more power than AMD’s recent Ryzen 7 2700U four-core all-in-one chip, but you get higher base and boost speeds with the Intel model.
AMD’s argument is performance-per-watt, and we get that. But laptop manufacturers apparently aren’t falling for the hype and seemingly prefer Intel’s portfolio, even more so when they build laptops with discrete graphics. Don’t get us wrong: There are laptops with AMD all-in-one chips on the market, they’re just not in abundance like the Intel-based variants. That said, laptop shoppers will likely choose Intel based on market saturation, advertisement, and word-of-mouth.
But times could be changing for AMD. Acer recently introduced a gaming laptop that relies on AMD hardware, but it’s not an all-in-one chip. Instead, the upcoming Predator Helios 500 notebook will sport up to an AMD Ryzen 7 2700 eight-core processor — and a discrete Radeon RX Vega 56 graphics chip. Hopefully it’s a big step into reclaiming a chunk of AMD’s lost laptop market from Intel.
Overall, both companies are producing processors that are within striking distance of one another on nearly every front — price, power, and performance. Intel chips tend to offer better performance per core, but AMD is compensating with more cores at a given price."
-
opr
nagyúr
Nem jobb? Muhaha.
Notirol beszeltunk. Ott konkretan azonos energiaigennyel a Ryzen ugyan olyan teljesitmeny mellett ertekelheto gpu-t ad. Olcsobban, vagy azonos aron. Ha ez szerinted nem jobb, csak egy alternativa, akkor nem tudom, mi szamit a Te univerzumodban jobbnak.ui.: a steam pedig konkretan egy eleg hulye erveles, mivel pont arrol volt szo, hogy az emberek ha akarnak se tudnanak nem inteles termeket vasarolni. Plusz eleg nagy reszuk laptop meg intel gpu, biztos azert, mert az emberek konkretan elvarjak, hogy dragan kapjanak hasznalhatatlan gopu-s gepet.
-
Dandris
tag
És honnan veszed hogy keresik? Ott csúszol el hogy ezt feltételezed. A ryzen nem jobb, egyszerűen csak egy alternatíva. Több magod ad, de nincs benne igp, és nagy árkülönbség sincs. Nézd meg a steamet mennyinek van 2 és 4 magos procija, a felhasználók jó részének, pár % a 6 és 8 magoskok aránya. Nincs rá igény egyenlőre.
Amazonon árulják mindkét terméket, szerinted miért az intel vezeti a toplistát? Majd kérdezd meg a lányodtól.
-
opr
nagyúr
De ha mondjuk van egy olyan energiaitalod, amit egyebkent a vevok keresnek, ugyan annyi energiat ad, mint a hell, ugyanolyan vagy jobb az ize es olcsobb, es a bolt megse rakja ki a polcra egyaltalan, vagy csak valami heti 5 dobozt, akkor azert felmerulhet a gyanu, hogy sumak van a hatterben, nem?
Lathatoan nagyon nem erted ezeket a dolgokat, pedig nem olyan nehez.
Ha gondolod, csinalok egy tesztet: Elmagyarazom a het eves lanyomnak maximum 3 percben a dolgot, aztan meglatjuk, erti-e. (Teljesen biztos vagyok benne, hogy erteni fogja...) -
Dandris
tag
De bizonyíték arra, hogy a gyártók nem foglalkoznak az amd-vel, mert sokkal ismertebb az intel, és nem veszik le a polcról az amd termékét.
Ha én holnap elkezdek energia italt gyártani, amit felraknak a hell mellé és nem fogy, vagy fel sem rakják mert a boltos nem hajlandó még 1 terméket tartani, listázni, készletet fenntartani, az azért van mert a hell lefizeti a boltost, vagy más ésszerű magyarázata van? Esetleg a fentiek közül?
Gumis barátom nem tart Yokohama gumit. Mert nem keresik. És minek növelné a raktárkészletet és a benne levő pénzt. Hidd el nem fizeti le a Goodyear.
-
wsanyi
aktív tag
Ez elég jó alap?
-
Cathulhu
addikt
"Bocs, nem tűnt fel"
Ajjaj, akkor ott komolyabb bajok vannak, mint gondoltam.
"2 x Intel Xeon Gold 6138 - The Tyan S7106 1U barebones with two Xeon Gold 6138 processors yielding a combined 40 cores / 80 threads, 96GB of RAM, and Samsung 850 EVO 256GB. Xeon Gold 6138 processors have a 2.0GHz base frequency and 3.7GHz turbo frequency.
AMD EPYC 7551 - The Gigabyte MZ31-AR0 with an AMD EPYC 7551, which is 32 cores / 64 threads at a 2.0GHz base clock frequency, 2.55GHz all core boost speed, and 3.0GHz maximum boost clock speed. This system had 32GB of memory and NVIDIA GeForce GTX 970 graphics.
AMD EPYC 7601 - The TYAN B8026T70AE24HR with an AMD EPYC 7601, which is 32 cores / 64 threads with a 2.2GHz base frequency, 2.7GHz all core boost frequency, and 3.2GHz maximum boost clock speed. This system had 128GB of DDR4 and a 280GB Intel 900p Optane SSD."
-
Dandris
tag
Bocs, nem tűnt fel, mert mindkét eseteben 2x volt szó, duál epyc dual xeon. Vagyis jóval kevesebb magból volt jobb az intel. Egyébként nem intel teszt, anandtech, reggel vissza térek rá.
De, ha intel teszt lenne is, nem emlékszem hogy anno a ryzen multicore cinebench tesztnél szó érte volna a ház elejét.
-
thgergo
tag
Nagyon egyszerű ennek a magyarázata:
Zen: 128 bites SIMD szélesség (SSE4.1)
Skylake client: 256 bites SIMD szélesség (AVX)
Skylake, Cascade lake server, és cannonlake: 512 bites SIMD (AVX512)Emiatt azonos frekvencián az intel 4x gyorsabb lehet HPC-re. Csak ahol szempont a széles vektorművelet, arra jó lehet a Xeon Phi vagy a Nvidia/AMD gpu-k. Az intel féle AVX amolyan köztes megoldás.
Általános felhasználásra, meg körülbelül elhanyagolható a különbség...
-
Cathulhu
addikt
Az ugye feltunt, hogy amit linkeltel, ott a 32 magos Epycet 2x20 (azaz 40) magnyi intel ellen kuldtek, es igy is volt 1-2 teszt ahol verte? (valamint az igazsaghoz az is hozzatartozik, hogy volt 1-2 olyan teszt is, ahol nem csak a 8 magnyi elony erzodott az intelnel). Szoval nem igazan jon at a mondandod (az inteles promo slideokat hagyjuk, olyat az AMD is tud csinalni)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Itt egy független mérés, nem az Intelé. Itt látni fogod, hogy mi a gond. [link]
A magok pedig csak az érem egyik oldala. Nem mindegyik szoftver licencelhető magokra, sőt, egyre kevesebb. Ma már korszerűbb licencelési stratégiákat alkalmaznak a szoftvercégek, de olyan is van, amit tokozásra kell licencelni. Szóval ez nem ennyire egyértelmű. De a fenti cikk leírja a lényeget.
-
Dandris
tag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez maximum a következő év elején fog látszódni. Az egy dolog, hogy az AMD nyer beszerzéseket az EPYC-re, de ezeket ki is kell építeni, ami idő.
Nem, 2020-ban csak a mintákat fogják szállítani. A jelenlegi útiterv szerint a 2019 elejei generáció a Cascade Lake-SP/-AP, 2020 első felében jön a Cooper Lake-SP/AP, és majd valamikor 2021 második felében az Ice Lake szerver.
A mostaniak nem elég gyorsak. Ha elég lenne, akkor nem rakták volna ki Krzanichot, de az Intelnek nyilvánvalóan nem jó, ha azért küzdenek, hogy az AMD ne szerezzen 15%-nál nagyobb részesedést. Ezt nem tudják rövidebb távon megoldani. Megcsúsztak a fejlesztések. Ha 2019-ben jönne az Ice Lake-SP, akkor oké lenne, az ellen tervezte az AMD a Rome-ot, szóval nagyjából lenne egy izgi kis verseny, de el kellett tolni 2021-re. A Zen2-nél pedig probléma, hogy pont a single-thread teljesítmény nő leginkább, illetve elég sokat csökken a fogyasztás is. Az Intel érdemben egyiken sem tud változtatni a Cascade és a Cooper Lake-nél. Ez már látszik, a teljesítmény és a hatékonyság helyett a téma ma az Apache Pass, az FPGA, meg minden specifikus dolog. Emellett a Xeon Phi-t is kivégezte Krzanich, legalábbis abban a formában, ahogy szerepeltek az útitervekben. Persze most, hogy Krzanichnak már meszeltek, ezeket még újraindíthatják, de pont ez volt Krzanich egyik nagy hibája, hogy lelőtt majd újraindított projekteket 5-7 hónapos kihagyásokkal. Így marha nehéz időre dolgozni.
-
Dandris
tag
"Az átállás időigénye miatt van még 1% körüli részesedése az AMD-nek."
Ennek viszont már látszódnia kellene, de az első negyedévben simán tarolt az intel, és akkor már fél éve ott volt az epyc. Nem látszik az átállás miatti csökkenés az intelnél, sőt rekord eladások voltak. Kicsit gond van a magyarázattal.
Brian nyilatkozatnál én feltételezek egy kis sértődöttséget, gondolom érezte/tudta már a nóta végét.
"és azt is tudják, hogy 2021-ig nem fognak tudni rá válaszolni."
Ez eleve 2020 inkább, több helyen ezt olvasni.
Az intel meglesz a Cascade Lake-SP procikkal,valamint a Cooper Lake-el. Az amd cseszheti a 48 magját a szoftver licenszek miatt, pláne ha nem is lesz akkora teljesítmény különbség, eddig is lemaradásban volt a 32 maggal, most talán a 48-al egálban lesz, de a szoftver licenszek miatt nem biztos hogy olcsóbban, hiába olcsóbb maga az amd procija. Valamit biztos reszelnek a Cooper -Lake-el, 14nm+++ ami az órajelre jó hatással lesz.Ráadásul az új epyc is jövőre jön, és azért várjuk meg azt a 7nm tömeggyártást.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Jóval nagyobb piac az, hogy nem 50-es meg 250-es eladásokról van szó.
Abban meg semmi sincs, hogy az Intel ezzel kalkulál, nagyjából a TSMC és a GloFo gyártási mennyisége lesz a limit, ezért lehet elég jól belőni ezt. Ha elviszik a lapkát még a Samsunghoz is, akkor további gyártás, így még többet tudnak eladni. Az Intel nem tud mással kalkulálni, mert 2021-ben jön az eredetileg jövőre tervezett Ice Lake szerververziója, ergo nem fognak tudni a Rome-mal mit kezdeni. Csak abban bízhatnak, hogy az AMD nem gyárt annyit, hogy nagyon rátelepedjen a szerverpiacra. És ebbe még bele sincs számolva a Rome utáni generáció, ami meg a Rome ellen tervezett Ice Lake ellen megy, de az a következő évtized problémája. -
Egon
nagyúr
így elérhető közelségbe kerül a piac 25-30%-a is.
Ezt szeretem, amikor a vágyálmaid szavakba öntöd a fórumon: lesz majd mit idézni, Mr. "eddigmégmindigbejöttamitírtam"...
Amúgy meg 1%-os részesedésről nem nagy kunszt nagyot ugrani: ha teszem azt az ötszörösére emelkednek az eladások, az még mindig csak 5% részesedés, ami eléggé elhanyagolható (és akkor már eladtak 50 db helyett 250 db szerverprocit a pirosak...
).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Úgy, hogy 58 éves elismert üzletemberről van szó, ráadásul Brandee elég jól néz ki a korához képest. De most hirtelen egy 2011-ben történt, állítólagos kufircért rájött az Intel, hogy ki kellene rakni, és tönkre kellene tenni a házasságát. Ja hihető. Főleg úgy, hogy minden fontos projekt durván csúszott a vezetősége alatt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Persze, hogy nem. Felesége van. Ez egy fedősztori, ami kölcsönösen jó mindenkinek. Valójában azért rúghatták ki, mert a kritikus projektek nem lettek kész időben. Az az Intelnek nem elfogadható, hogy ha célnak az van megjelölve, hogy az AMD nem szerezhet 15%-nál nagyobb részesedést egy olyan piacon, ahol 1%-on állnak, illetve ez az Intelnek is kritikus szegmens. Ez egy tűzoltás csak és nem stratégia, ami egyértelműen a menedzsment felelőssége, ezen belül is a vezetőé. Persze valószínűtlen, hogy Krzanich volt az egyetlen felelős, de ő volt a főnök, elsődlegesen neki kell viselni a következményeket.
Azzal valószínűleg nem volt baj, hogy ezt kinyilatkozta. A befektetők jobb, ha tisztában vannak vele, hogy nincs válasz a következő EPYC-re. Ettől függetlenül még nem kell elfogadniuk ezt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az átállás időigénye miatt van még 1% körüli részesedése az AMD-nek. De Brian Krzanich már megfogalmazta, hogy a következő évek fő célja, hogy 15-20% alatt tartsák az AMD szerverpiaci részesedését, vagyis ők is azzal számolnak, hogy jelentős eladásokat visz majd el tőlük az EPYC. [link]
Valószínűleg az Intel azért már tudja, hogy mire képes a Rome, ha nem is pontosan, de úgy megközelítőleg be tudják lőni, és azt is tudják, hogy 2021-ig nem fognak tudni rá válaszolni. Ergo az egy elég nagy csoda lenne, ha az AMD csak 15x-ösre növelné a mostani részesedését, de persze azon lesznek az Intelnél, hogy kb. ennyivel változzon csak. Ez amúgy egy reális célkitűzés ahhoz képest, hogy két évig nem tudnak válaszolni a következő EPYC-re. A legnagyobb veszély az, ha az AMD elviszi a gyártást a Samsunghoz is, mert egyelőre csak a GloFo, majd később a TSMC fogja ezeket a lapkákat gyártani. Ha a Samsunghoz is átviszik, akkor nagyobb lesz a mennyiség, így elérhető közelségbe kerül a piac 25-30%-a is.
A 64-magos EPYC egyelőre pletyka. A 48 mag a tuti, de valóban hallani arról, hogy lesz egy ötlapkás kiépítés, aminél a középső lapka speciális, nincs benne memóriavezérlő, de van még 16 extra magja. A többi lapka 12-12 magjához.
-
Dandris
tag
Jól összefoglaltad, és valószínű ez a megoldás, miért döntenek eladási rekordokat a xeon szerverek, és miért gyötrődik az epyc.
Talán ezt kellett volna beírni az összehasonlítgatásba, hogy az intel jóval kevesebb magból megoldja azt amit az amd több maggal, és a licenszeknél ez nagyon nem mindegy.Ezzel kb. borítákolható is az 64 magos epyc fogadtatása.
-
borg25
senior tag
Arra akartam célozni, hogy az Oraclenál, és sok más fizetős szoftvernél CPU mag alapú licenc van, s nagyon nem mindegy, hogy a proci hány magos, mert a szoftver árát nagyon meg tudja nyomni. Úgy tudom van olyan őskövület Intel CPU, ami még mindig nagyon jó áron megy a használt piacon, mert nagyon kedvező rajta az Oracle licenc. PostgreSQL ingyenesen is használható, ott nem számít a magok után fizetendő licenc költség.
Ha valaki tud, akkor érdekes lenne egy olyan cikk, ami egy rack üzemeltetését, és költségeit mutatja be. Elöttem már megjegyezték, hogy mivel a memória még drágább, aki 768GB helyett 1500GB-t rak a gépébe, annak a 40e USD RAM mellett nem lesz tétel a +3000USD a címezhetőség miatt.
Vagy a szakértő napi díjai szintén ezen a szinten mellett mozog.Az is szempont, ha a szoftvernél a compatibilis rendszereknél Intel van megadva, és nincs AMD, akkor hiába olcsóbb az AMD, nem fogja azt választani, mert erős mérlegelési szempont, ha valami gond van a szoftverrel, akkor az első dolog amit a support mondani fog, hogy tessék Intelt használni, mi azt írtuk azon megy, hát ez AMD, oldd meg magad, de hó végén kérjük a support díjat.
Ilyen vasat az rak össze, aki azzal számol, hogy a teljes üzemeltetési költség búsásan meg fog térülni. Ebbe meg nem fér bele, ha a vas áll valamilyen okból. Mivel az elmúlt években mindenki Intel vason üzemeltette a rendszereit, a rejtett problémák már nagyobb eséllyel előkerültek, esetleg még javítás is van rá. Egy bank számára lehet, hogy nagyobb kockázat az, hogy az új architektúrájú CPU-n futó adatbázis hibázik, semmint a régi architektúrájú vason egy Spectre miatt biztonsági incidens lesz. Úgyhogy inkább marad a "hibás" Intelnél.
De persze csak találgatok, kíváncsi lennék egy szakértő véleményére is. A lényeg, hogy azért vesznek még sokan Intelt, mert összességében, mert a dolgok lassan változnak, még mindig megéri, és kevesen akarnak pionírok lenni. -
bunfi
őstag
Vagy kevesebb. Jóval kevesebb...
"The European Commission, the European Union’s executive arm, found in 2009 that the company had offered rebates and incentives to computer makers to favor its products over those of a rival, Advanced Micro Devices.The commission said that such rebates, offered to manufacturers like Dell, Lenovo, HP and NEC, were anticompetitive."
-
Dandris
tag
Akkor vissza szabad szépen olvasni, mennyi radeon hírben volt benne hogy az nvidia erősebb, meg jobb, meg a piac nagy részét kezében tartja, meg a ryzen előtt hány FX hírben volt benne hogy az intel a kisujjából kirázza amit az FX tud.
Az amd számára pozitív össze hasonlítás megjelenik a cikkekben, negatívat nem olvastam.
A naviról szóló cikk is csak itt sikerült mosdatásra, a nemzetközi sajtó teljesen más véleményen volt.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
-Skylake- #47 üzenetére
Szerinted meg nem gyanús, hogy egyből az a pár intel troll jön, hogy intel fika van Abu írásában, amikor itt van egy összehasonlítás a meglévő konkurenciákkal, amiből mindegyik csak az amd-ig jutott el. Meg most erről a cikkről beszélünk nem másikról vagy nálatok, ha egyszer elfogult valaki, akkor minden írására rá lehet fogni, mert az előzőben az volt?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
-Skylake- #49 üzenetére
nyugodtan olvass vga tesztet, abban altalaban nincs Intel.
a hirekszerint sacc még 2-3 evig legalabbis.*en sem olvasok vga tesztet, az elozo lapomban az alaplapi cucc kiszolgalt ha jolszamolom 9 evig.
ugyan most van egy radeonom, de azt csak azert vettem, mert akkor epp opencl motyo futtatasra kellett, es ar/teljesitmenyben jobb volt, mint a konkurrencia. -
-Skylake-
addikt
"ez nem fikazas, hanem osszehasonlitas."
Igen, csak olyan osszehasonlitast is tudsz mutatni, amiben le van irva hogy hat az amd ezt tudja vagy azt, de az intel ebben vagy abban sokkal jobb ? En ezert nem olvasok VGA tesztet, pedig lenyegeben egy r9 380 tulajdonosa vagyok (azert irom hogy lenyegeben, mert jelenleg egy baratom gepeben van a kartya , mert vett egy freesync monitort es neki nv volt elotte).
Szoval amd kartyam van de egyszeruen nem vagyok hajlando vga tesztet olvasni, mert minden_egyes_tetves_tesztben ott van egy komplett oldal, ami arrol szol, hogy a Cinebench tesztben mindig az amd a legelso. Az nem gond, hogy az aktualis arsavban mindig megalazza az nv, felsokategorias kartyaja gyakorlatilag nincs, extreme kartyaja (nv titan sorozat) pedig soha nem is volt az amd-nek, mindegy , cinebenchben elso. Komolyan kerdezem, van ember most ebben a topikban aki tudja es/vagy szamara relevans, hogy mit jelent a cinebench pontszam ? Szerintem nincs. De legalabb mindig az amd benne az elso. -
NÉMÓ510
tag
hokuszpk:
szerintem sem kellene egyaltalan az Intel hireket megirni.
javaslom tegyunk ugy, mintha nemletezne a ceg.Vagy ne lehessen leírni a nevüket.Sőt mi sem írhatjuk le.Jelezzük 3 ponttal.Így mindenki arra asszociál amire akar.
Pl :
Kiderült maximum mennyi memóriát támogat a következő skálázható ... (nem mondjuk ki a nevét) sorozat. -
-Skylake-
addikt
válasz
Dragon3000 #44 üzenetére
En nem vagyok intel fan, amikor a cpum vettem akkor nem volt meg sehol a ryzen, amikor meg majd valtok arra valtok ami kiszolgal. Jelenleg egyre kevesebb olyan dologra hasznalok pct ami akar proci akar vga igenyes lenne, szoval ha 1-2 ev mulva valtok akkor mar elore tudom, hogy a legeselyesebb egy ryzen G lesz, mert az kb pont azt nyujta addigra ami nekem kell. Azt fogok venni, ami kiszolgal es total nem erdekel, hogy ki gyartja. Mindettol teljesen fuggetlenul, tenyleg azt gondolod hogy veletlen az, hogy barmilyen cikknel amiben benne van az amd a fel forum arrol szol, hogy miert igy van megirva ? Nem gyanus, hogy ha egy adott teman minden egyes megirt cikk alatt az elso 5 hszben mar benne van a "miert igy" akkkr ott tenyleg van valami problema a megirt cikkel ? Vagy ez, vagy a fel forum minden egyes cikket felreert. Szerinted melyik az eselyesebb ?
-
hokuszpk
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
-Skylake- #43 üzenetére
Te meg onnan kiemeled az AMD-t, hogy alátámaszd a mondandód, de közben megvan említve az IBM és a Cavium is. Nem volt itt semmi fikázás, csak Ti intel fanok nézitek, hogy Abu írta, akkor minden fika ami benne van, mielőtt fansággal vádolnál meg eddig csak intel gépem volt, jelenleg is van 3 intelem.
-
-Skylake-
addikt
Nem latsz ? Pedig nem kell sokaog olvasni :
"Ezzel szemben a konkurens AMD, IBM és Cavium, hasonló kategóriába szánt megoldásai 2 TB-nyi DDR4-es konfigurációval is megbirkóznak, ráadásul felár nélkül."
Ennyi. A sok hulye meg veszi 3000 dolcsis felarral a procikat, mikor ott az amd ami ugyan ezt tudja es nem kerul tobbe. Biztosan ugyan azt tudja... Teljesen igaza van a feletted ironak, az intel soha semmi jot nem csinalhat az amd meg soha semmi rosszat. En nagyjabol leszarom, van annyi ralatasom a pc-re hogy eltudom donteni melyik elegiti ki az igenyeimet es melyik nem, de ez pusztan fikazas es ennyi. Vam egy tulajdonsag kiemelve amiben az amd jobb es az osszes cikk igy epul fel, amiben az amd jobb az ki van emelve hogy bezzeg az intel meg nemolyan. Ennyi erovel az intel kek, ami koztudottan olyan szin ami serkenti az agymukodest (ezert is van a telefonokon pl kek feny szuro) , az amd viszont piros ami koztudottan nyugtatja a szemet , szoval ha intelt vettel es a doboza az asztalon van akkor elbasztad, mert nezed es nem tudsz rendesen aludni majd, ha amd-d van ami meg piros akkor sokkal jobb minden. Latod, az intel konkretan karos az egeszsegre. Na pont igy vannak ezek a cikkek megirva.
-
wsanyi
aktív tag
Persze, mert az intel most is korrupt módon fizet mindenkinek, hogy ne adjon el AMD-vel gépet. Gondolod, hogy a piac tisztán működik?
Tudnék róla mesélni...
Saját tapasztaalt, és közvetlen ismerősöké... A korrupció mindenütt jelen van a világban. Reméljük, a 48 magos EPYC már annyira brutál lesz, hogy oda hiába lesz lefizetősdi, 4 Socketben lesz 7 Socketnyi intel mag, és a 7 nano miatt sebességben fogja is tudni a 8 Socketnyi intelt. Ennyi. Ez sűrűségben sokat jelenet az adatközpontokban és felhőkben...
-
Cyberboy42
senior tag
Én is intel fan vagyok, de itt akkor is csak tények vannak. nem értem miért kell Abut ennyire piszkálni, szinte már személyre menő sértésekkel. Jöhetnek itt az adatok, hogy mennyi millióval lettek jobbak az eredmények xeon procik eladásávan, attól még ez a cikk nem gazdasági ,hanem technológia fejlesztésekről és azok alkalmazásáról illetve összehanolításáról szól... Egyébként ahogy azt szeretjük. Nincs itt semmi gond. ha intel ráveszi a partnereit hogy aktívan írjanak és optimalizáljanak a nem felejtő nagy sebességű optan memory-ra akkor ezzek majd azt is megalapaozza hogy náluk maradjanak.
-
bunfi
őstag
Olyat szeretne, és még vannak egy páran. Én a magam részéről nem, sőt inkább várok néhány órát azért, hogy valaki, aki tapasztaltabb ezen a téren, kicsit mögé világítson a dolgoknak. Amit az iPon cikknél nem tették meg, pedig már volt szó erről a témáról a laptopok esetében, ahol az Optane-t megpróbálták rendszermemóriának beállítani, holott nem az. Ha ott sem az, akkor a szerverekben sem az.
-
borg25
senior tag
Mint Intel tulaj, egyáltalán nem érzem ezt Intel fikázásnak, és AMD magasztalásnak.
Mikor kb 10 éve az Intel visszaelőzte az AMD-t akkor bárki is mondott valamit? Az Intel túl sokáig ült a trónon és elkényelmesedett ez van. Tervezhette volna másképp is a chipet de nem, így akarták elérni a max tempót. Most pechjükre van Spectre, Meltdown, HyperThreading sebezhetőség. A konkurencia pedig a biztonságot nem áldozta fel a sebesség oltárán, ezért az AMD-nél nincs ilyen sebezhetőség, nem kell attól félniük, hogy milyen újabb sebezhetőséget találnak ki a spekulatív végrehajtás miatt, és nem kell megmagyarázniuk, hogy a javítás miért lassítja le a gépet.
Most ősszel adja ki az Intel az új CPU generációt. Erre mi a hír, hogy az architektúrához nem nyúlnak hozzá. Miért is kéne? Elvégre kit zavarnak a sebezhetőségek? Rajtuk kívül mindenkit. A 7nm miatt lehet tolni az útitervet, de a biztonság miatt nem? Érdekes hozzáállás.
Az Intelnem még az a szerencséje, hogy az elmúlt 10 év miatt a programokat rá optimalizálták, rajtuk tesztelték, őt támogatják még egy darabig. Illetve a core alapú licencben számít az egy magra eső teljesítmény. De aztán majd eljön az az idő is, mikor a 2x2=5-re az lesz a válasz, hogy boccs, egyrészt nem pontos, meg nem biztonságos, a sebesség nem számít, mert veszek belőled kettőt, a PostgreSQL nem licenc köteles szóval csók. -
opr
nagyúr
Ilyen cikkeket szeretnel latni ugy altalaban itt is, ami csak a szamokrol szol, es egy szo nincs benne egy adott technologia hatranyairol, vagy csak az Intellel kapcsolatos hireknel ez az elvaras?
Amugy ipon cikket linkelni mint erv barmirol, ami bonyolultabb, mint hogy melyik nyaloka ize epresebb, az azert nem semmi.
-
moleculez
veterán
A tények makacs dolgok... Felnőtt egy generáció, úgy, hogy az Intel mellett minden csak futottak még kategóriába. Viszont ez az idő elmúlt, van potens konkurencia, alakul valamiféle verseny. Ez nem jelenti azt, hogy az Intel szar, csupán azt, hogy más szereplők sem. Ezen megsértődni pedig gyerekes magatartás, főleg nevetséges egy szakmai portálon, 20 év fölött.
-
Dandris
tag
Kiemelnék pár sort a tavalyi xeon híredből. Intel hír, nem amd.
"Ezt az Intel külön célozza, ugyanis a Scalable sorozat megfelelő teljesítményű modelljei elképesztően drágák, így az AMD EPYC generációja ellen ezen a területen teljesen esélytelenek lennének."
"Eközben a szerverbe szánt Xeonok távolról sem tudnak többet a konkurens EPYC generációnál."
"Az Intel problémája innen már látható, mivel azonos áron az EPYC mindenből többet kínál, mint a Xeon Scalable sorozat."
"A munkaállomások piacának felsőházában tehát az EPYC befoghatatlan, egyszerűen annyira rátervezte a dizájnt az AMD erre a területre, hogy arra a legfőbb konkurens már technikai szinten sem reagált"
Szerinted ez normális egy intel hírben?
Közben ez történt:
"Az adatközponti divízió (DCG) viszont egyértelműen a húzóágazat volt, itt a bevétel 24 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra nőtt. A piac tehát egyértelműen jól fogadta az új Xeon-generációt, a vásárlói igényeket a korábbinál jobban lekövető új család látványosan megrántotta a bevételeket. És nem csak azt, az üzemi eredmény is szárnyalni kezdett, a tavalyi 1,49 milliárdról egészen 2,6 milliárdig kúszott fel, a CCG eredményéhez nagyon közel. A negyedévben mind a volumen, mind az átlagos eladási ár emelkedni tudott, 16 illetve 7 százalékponttal." -
hokuszpk
nagyúr
beugrott egy $100000 bug bounty, lelkileg gyurjatok ra.
-
Dandris
tag
Így van. Fogalmuk nincs hátrány e ez a mennyiségű memória, egyáltalán van-e szükség az amd által támogatott mennyiségre, de megy a lejáratás, és jól látod, a fórumban a sárdobálás.
Ráadásul tegyük hozzá úgy, hogy az első negyedévben az epyc alig ért el valamit, miközben az intelnél a xeon
rekord eladásokat döntött.Az amd mindig itt járt, dx10, dx11, hsa, apu-k, dx12, hbcc, mantle, sorolhatnám. Mindig exkluzívat adott, mindig többet, meg lehet nézni hol tart a vga piacon... a cpu is 1 éve jelent valamilyen szinten alternatívát.
-
hokuszpk
nagyúr
"ha GPU akkor Nvidia és az ember nem csalódik!"
-
Tian66
senior tag
A valóságban az Intel már nem minden esetben egyértelmű. Pont ezt nem veszi be a kékek gyomra. Pedig a dolog ennél sokkal egyszerűbb. 8 év Intel után AMD-t vettem, mert jobban passzol ahhoz amire használom. Render és játék kb 50-50%-ban. Nem az agymosás miatt vettem hanem mert jobban megérte. Ennyi.
-
Manbal
senior tag
úgy látom nem csak nekem kezd feltűnni ez a féktelen egyoldalú agymosás ami itt folyik a PH-s cikkeknél! mi biztos jóval többen vagyunk, csak nem mindenki ad hangot nem tetszésének, vagy csak szarik bele és hozzá sem szól! (ő az okos). az Intel mindennapos sarazása, az NV főgonosz szerepbe állítása itt trendiség. A valóság viszont röviden az hogy ha CPU akkor Intel, ha GPU akkor Nvidia és az ember nem csalódik!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
És ezekről mind mi tehetünk. Mi terveztük a platformot, mi alakítottuk ki ezt a limitációt, mi szabtuk meg a termékek listaárát, stb-stb. Az Intel csak a mi tervezői és marketingmunkánk ártatlan áldozata lett.
Szerencséje volt az IBM-nek, az AMD-nek és a Marvell/Caviumnak, hogy nem velünk terveztette meg a szerverplatformját, így ők tudnak a processzoronként 2 TB DDR4 memóriát támogatni.
-
Pipó
őstag
"nemlatok a cikkben Intel fikazast"
Akkor majd én megmutatom:
Intel:
"Xeon sorozat egyik gyenge pontjának számít"
"konkurens megoldásokhoz képet kevés rendszermemóriát tud támogatni"
"A legtöbb modell csupán"
"ennek viszont cirka 3000 dolláros a prémiuma a CPU vételárát tekintetében"
"továbbra is a fenti limitekkel lehet majd találkozni"
"némileg kezelni fogják a helyzetet"
"Itt a nehézség annyi lesz"
"teljesítményveszteség lesz a vége"AMD:
"Ezzel szemben a konkurens AMD" ..."ráadásul felár nélkül"
-
Raymond
titán
A masik dolog ami megmutatkozik az a realitasok ismeretenek teljes hianya. Peldaul:
"...ennek viszont cirka 3000 dolláros a prémiuma a CPU vételárát tekintetében."
Aprosag hogy az listaar amit senki nem fizet ha arra kerul a sor mert a szerver vegso komplett ararol megy a vegen a diskura ha van. A lenyeg viszont az hogy a per CPU +$3000 nem tetel olyan projektnel ahol az 1.5TB node es 768GB node kozott valogatnak. Maga a RAM valahol $20K es $40K kozott van eleve, de a lenyeg az hogy a $3000 egy olyan szinten mozgo kulso konzultans 2-3 napi dija. Es ezekbol nem egy van ott. Azzal a line item-el hogy menyibe kerul a CPU megkozkaztatom nem is foglalkozik senki, mivel ha a RAM a lenyeg akkor arrol szol a beszerzes is - "kell X vas Y RAM-al, mennyi lesz darabja es osszesen a tamogatassal egyutt?". Ugyfeltol es osszegtol fuggoen pedig a beszallito vagy megkockaztatja hogy nem Intel lesz vagy nem az ajanlatban, de ebbe nagy beleszolasa van a felhasznalt szoftvernek is, ugyanis az aki annak a tamogatasat es implementaciojat biztositja mondja meg hogy mi legyen ala. Es annak a tamogatasnak es implementacionak az ara messze sulyosabb mint a CPU-nkenti $3000 mondjuk.
Ennyi kihagyas utan meg eltelik egy darabig amig az Epyc igazan elterjed az enterprise piacon. Ott ahol a riziko aranylag kicsi az operations merete miatt mar most is vannak, de ez egyelore a VPS szolgaltatatok (ahol inkabb a magok szama miatt megy) es a cloud szolgaltatok ahol a magok szama es a RAM is lenyeges es a van jatekter probalgatni hogy van-e rajuk igeny.
-
hokuszpk
nagyúr
-
hunluki
senior tag
Nem csak egy forrásból kell tájékozódni, érdemes utánaolvasni, nyilván vannak oldalak amik az egyiket, mások a másikat favorizálják. Mindegyiknek megvan a maga területe, előnye és hátránya, olyat kell választani ami az adott körülmények között a legmegfelelőbb. Ilyen egyszerű.
-
Azaz az új generáció sem támogat több RAM-ot, csak DIMM foglalatba helyezhető, lassabb NV memóriát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az Intel az alapdizájn hátrányait nem szűrte ki, de az Optane DIMM-ek segítenek a probléma kezelésében.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- AMD Ryzen 5 3600 gyári hűtővel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 4600G dobozos, garis!!! ELKELTEK!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest