- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
válasz
Geri Bátyó #98 üzenetére
a 7xxx honnan jött?
sztem 6xxx lesz, a zen4 apu-k is - mint most pl 5600g/5600x -
nyilván ezért esett ki a 4xxx non-apu a zen3 non-apu verziónál
ddr5-tel meg elég egyértelmű, hogy am5 lesz az is -
Chaser
legenda
válasz
Geri Bátyó #95 üzenetére
kb kizárt dolog hogy ne jönne diy piacra a zen4, nem tudom ezt miből szűrted le
feltöltötték a réseket, ennyi van
a zen4 már más techen is megy, mindenben más lesz -
tasiadam
veterán
válasz
Geri Bátyó #95 üzenetére
aztmondod shortoljuk az AMD-t?
-
Geri Bátyó
addikt
Nem rosszak ezek, csak két baj is van:
1.: Baromira elkéstek. Az 5xxx-ek kb. 1 évet, a 4xxx-ek meg másfelet.
2.: Sajnos tartok tőle, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy a 6xxx széria nem jön DIY piacra. -
hokuszpk
nagyúr
most amikor erosodik a forint ?
-
Z_A_P
addikt
Zen3-as APU nincs meg?
-
Chaser
legenda
van egy alap búgó hagjuk, az megöli a halkságot sajnos
attól elvonatkoztatva tényleg tudnak halkak lenni
a prism utoljára egy 3800x-et hűtött, levéve 3,6g-re elég volt neki 7-800rpm is nagy terhelésnél
4g-n pici hangja már volt azért, de nem vészes...csak az a nyomi morgás ott is
de annak a talpán már dolgozott akitől vettem, gyárilag elég tré volt - és meló után sem tökéletes még -tibaimp
semmi ilyesmi
ezeket a cpu-kat normál esetben vagy debütkor kitolják, vagy rá pár hónapra, fél évre
nem volt kapacitás, ennyi a történet - ezért tűntek el az olcsó 3xxx-ek is, illetve drágult meg ami volt -
ezek a cpu-k nem lesznek ellenfelei a zen4-nek, az ha nem tévedek nagyot egészen más árkategória lesz platform szinten
ddr5 eleve nem olcsó, alá megy a - szerintem - drágább lap és - szerintem - első körben nem is foglalkoznak túlzottan a 100e alatti cpu felhozatallal
de majd meglássuk'
az 5800x3d azért előrevetíti mekkorát dobbant majd a zen4 - talán lassan lesznek valós tesztek vele -___
ha lesz itthon értelmes áron 5500 lehet benevezek rá, csak jó lenne a mortar wifi is megint 40e-ért - meg valami csóri' vga sem ártana -
mondjuk ez sem rossz 45e-től, mortar szintű vrm, designa ez teccik' a legjobban, de a mortar jobban felszerelt, főleg a wifis
de pár ezerrel több csak a toma, csak az nem teccik'..nem egyszerű ez ( : -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dragon3000 #82 üzenetére
Kettőt egy csapásra, de jogos!
-
tibaimp
nagyúr
Eléggé "raktárkisöprés - kevésbé jól sikerült csiplet felhasználás" szaga van ezeknek a CPU bejelentéseknek, a 3D-s kivételével, mielőtt beköszön az AM5 foglalat.
-
carl18
addikt
Igen, tény idén jön az AM5 és a Zen 4 de a kérdés milyen áron?
Nem tudom mennyire fogja őket majd vissza a készlethiány és a chiphiány. A Háború miatt továbbra is fent maradhat a chiphiány, na meg a DDR5 is drága így lehet nem lesz olcsó az AM5 semmilyen szinten.Egy biztos az intel LGA 1700-as alaplapoknak is elég elborult árazása van. Még a CPU jó áron is egy, azért egy belépő hulladék minden szinten lesporolt H610-es alaplap is majd 40E forintba van.
Szemembe nem ér annyit, még talán a felét se úgy látszik minden helyen rajta van a felár vastagon.Igen, hát én is azon gondolkozom hogy még 2-3 évet biztos el leszek egy Ryzen 5 3600-al. Aztán mikor beáll a AM5 és ddr5 ára már tudok megint platformot cserélni 2024-2025 táján.
Szemembe a Ryzen 4100-4500 nem sok vizet fog zavarni, nagyon cache vágott, így a 3 évvel korábbi Zen 3100-3300X-3600 alatt lesznek teljesítménybe jelentősen. Főleg ott fognak gyengélkedni ahol a cache hiánya már szembe ötlő lesz.
Szerintem a Ryzen 4500 6/12 szál egy 2600X szintjén lehet majd néhol, a kérdés melyik alkalmazás mennyire lesz érzékeny a gyorsítotára. 4X kevesebb van a Renoir chipeken, azért nem elhanyagolható különbség.
Ryzen 5 PRO 4650G vs Ryzen 5 3600 Test in 9 Games
A teszt alapján gamingba jelentősen lassabb lesz a Renoir!
De az ára legalább barátságos lesz.129 dollárért nem lesz bestbuy, sokkal jobb ajánlatt lesz a Ryzen 5 5500.
#81tibaimp
Igen, azért arra kíváncsi leszek milyen mennyiségbe kerülnek piacra ezek a procik. -
opr
nagyúr
"A Ryzen 7 5700X és 5 5600 modellek fizikailag is valóban processzorok"
Szerintem a tobbi processzor is fizikailag is valoban processzor. -
Francia91
veterán
Szépen meg lett oldva
Nekem a 2200G-n volt a Wraith Stealth, de annak volt valami morgó hangja, lehet csak az enyém volt hibás 2 év után, de ment rá egy NOCTUA NH-L9x65 SE-AM4 hűtő, azóta fasza, csendes, és 6-7 fokot hozott a hőmérsékleteken. Itt kifizetődött a csere például -
Chaser
legenda
foramaxnál 40,4e
mondok' nem tudom mi történt az árával, a wifiset olcsóbban vettem pár hónapja
pár hétre rá elment az áruk
de nyilván aktuális árakat nézünk
de ott a toma is 49e-ért szintén foramaxnál, az egy tier-rel jobb mint a mortar vrm-je, hwu-n rá lehet sasolni
aki szeretne még egy tier-rel jobb hőfokot, az vesz pl aorus mastert, annak "durván jobb" a vrm-je, a többi urasabb' lap a toma szintjén van, +/- néhány fokkal - de az aorus már más árkategória, ha lenne 24/48-as cpu azt is röhögve megoldaná -
és ezek ugye full oc lapok, nem úgy mint a b660
de ott a b550m s2h, lazán elvan még 5800x-szel is ha nics durva oc vagy le van véve 65-95w-ra, az most 29-30e legolcsóbban - a b450-es tesójában csináltam szépeket ( : ram oc-ban is -
szóval ez nem változott, ugyanannyi pénzért amd oldalon sokkal jobb lapok vannak
arról nem beszélve, hogy b450/x470 lapok milyen áron mennek esetenként, és azokból van ami a pcie4-et is tudja
szerintem az intel nem fog túlzottan zavarba jönni
egyelőre várjuk meg lesz-e érdemi készlet az újdonságokból
konzolok még minsig nagyon nem elérhetőek - xsx/ps5 -, van mit gyártatnia az amd-nek bőven abból az x kapacitásból ami van nekik
de valamit válaszolni kellett a 12xxx szériára, ez most jól sikerült - pláne a 100e alatti szegmensben -
meglássuk' gyakorlatban mi lesz ebből
én drukkolok intelnek és amd-nek is, akkor lesznek jó - jobb - árak ( :szerk:
Fred23
prism hűtőnél nagyon nem mindegy a talp
ugye dhp-s, de ahogy tapasztaltam nagy hangsúlyt nem fektetnek a megmunkálásra - nincsenek síkban, onnantól meg lehet tömni pasztával, veszett fejsze nyele -
5900x-et 4,5g-n sztem nem oldana meg a max
volt nekem az is, 2700-et 3,6-on szépen megoldotta, de nagy terhelésnél már az sem volt kifejezetten halk -
A Wraith Max ventije egy kicsivel lassabban jár, és ezzel együtt is csak hajszállal marad el a Prism hűtési teljesítményétől. Anno néztem róla teszteket, és azonos ventifordulat mellett a Max még jobb is kicsivel, pedig a hűtő tömege, mérete a Prism alatt marad.
Méretek.
Én anno egy Ryzen 2700-ast húztam Wraith Max hűtővel, asszem, allcore 4,1GHz-re. A hűtő bírta. -
-KP-
addikt
MSI B660 lapja 155 eur ez ~57k. HW Unboxed tesztje szerint még egyes z690 lapoknál is jobb a vrmje és nyugodtan mehet bele akár 12700,12900. A B550m mortar lapot nem látom sehol itthon 49 ezer alatt. A német boltba ahol 155eur az MSI B660 lap, ott konkrétan 142 eur a B550m Mortar. De lényegtelen. Nem kizárt, hogy az Intel nem lép semmit, és akkor a hipotézisem eleve értelmét vesztette
-
Chaser
legenda
eddig nem szorultak rá
a legyártott drágább 5800x-et is vitték, nekik meg ha nem tévedek nagyot kb pont ugyanannyiba kerül legyártatni ezt is
a 3xxx idején még rászorultak, extraként elég kapacitásuk is volt gyártatni
nem véletlenül jött végre olcsó 4 magos is megint
ez a verseny
tdp meg mindegy kis túlzással - bármelyik cpu-ból lehet 65w-osat csinálni egy kattintással -, sőt, ott igazán hatékonyak fogyasztás/teljesítmény szempontból a zenek, míg intelnél az a 65w nem sok mindenre elég combosabb cpu-nál
ez az új cpu egy kicsit gyengébben sikerült szilíciumból lehet, de esélyesen a legtöbb kis pöcköléssel hozza az 5800x-eket uo. feszen
a 7nm-t már elég régóta tolják a tsmc-n, idővel a 3700x-3800x közt sem volt nagy difi oc terén, azóta meg némi cpu mennyiség legurult már 5xxx-ekből isPuMbA
és be is zsebelt ( : -
-
VIC20
őstag
5700X, ezt vártam. Nem fért a fejembe, hogyan lehet az, hogy nincs normális 8 magos proci 65 Wattos TDP-vel. Ez lehet a 3700X igazi utóda.
-
Chaser
legenda
a prism azért más kategória, jóbarát' 5900x-et is megküldött vele ac 4,5g-ig
hát halk nem volt úgy, de megoldotta
legjobb hűtő lenne ha valami normális ventit raktak volna rá, nem ilyen morgósat-KP-
b550 itthon is van 30e körül elszállt eur mellett
nem tudom mi történt a b550m mortarral, a wifis verziót vettem 40e-ért tavaly ősszel
abba nyugodtan mehet 5900x, de 5950-től sem ijed meg
inteltől ilyen kategória pöet' drágább
sima mortar foramaxnál most is van 40e-ért
annyiért megkapod a legsz@rabb h610-es lapot és marad pár ezer ft
a mortar szintű intel mortar 65-70e körül van
ez azért elég pffffff
picikét drágán adja intel a chipsetet nyilván, és nyilván nem véletlenül erőltette mindig a foglalatváltást -
-KP-
addikt
A példáddal az a baj, hogy egyrészt az alaplap árat kicsit eltúlzod. 180 eurónál olcsóbban is van tisztességes B660 lap. Másrészt nem feltétlen a régi B450-et kellene a B660-al szemben felhozni, hanem akkor már inkább a B550-et, és akkor ott se 80 euróról beszélünk, hanem 110-120-ról, ha nem többről. Harmad részt még mindig nem érted, hogy arról beszéltem, hogy mi lenne akkor, ha az Intel esetleg árat csökkentene. Az egész egy hipotézis volt, semmi több. Te meg mint aki képtelen elengedni a gumicsontot, elkezdesz a mostani árakkal számolni. 150 euróért is van már normális B660 lap és ha esetleg lemenne a 12400 150eur környékére, akkor ott van árban, ahol a B450+R5 5600.
#61 Kansas: Tőketartaléka az Intelnek van arra, hogy árversenyben menjen bele. AMD-nek nincs. Szerintem egyébként is nagy kereslet lesz az új AMD procikra, gyártani pedig még mindig nem tud eleget.
-
Kansas
addikt
Az alaplapok árait nem tudja csökkenteni, nem az ő hatásköre... az eleve olcsó procik árait pedig nem tudja annyival csökkenteni, ha csak nem kukázza a paletta alját... 90e-től(Ft) lefelé 5-10e-nként vannak SKU-k, ha a közepét leárazod, az összes alatta levőt is le kell, vagy valamelyiknek a forgalmazását be kell fejezni, ha árat akar igazítani.
Az AMD-nek annyival van könnyebb helyzete(hogy dögölne meg érte), hogy eddig nem voltak olcsó Zen3-ak(se Ryzen se Athlon) - és igazából ezek sem azok, csak az eddigieknél olcsóbbak.#60 zsid: az OEM piacon az Intel nem a termékeivel, hanem a rebate-jeivel versenyez, mindig is azt tette, senkit se érdekel, ha egy irodai PC 10-20%-kal gyorsabb vagy lassabb a konkurenciánál, többet jelent a bejáratott név, a nagy tételes ár, az exkluzív szerződések és a "hűségbónusz". A tíz-/százezres rendeléseket leadó cégeknél nem a CIO hanem a CFO dönt a beszerzésekről végső soron.
-
zsid
senior tag
Ott a példa, hogy egy "jól fejleszthető" platform mennyivel drágább, annyit nem tud csökkenteni. A legalja új lapok árai sem tudnak versenyezni a használt AM4-ekkel.. de szerintem erre nincs is szükségük. A DIY piac kicsi és ezek az "új" Ryzenek csak ott versenyképesek ( árban, olcsó 6 magig ). A piac többi részén teljesen jó pozícióban vannak, ahol csak új hardver játszik ott minimális az árkülönbség.
Én viszont a kiemelt mondatra reagáltam, a mert ott teljesen más a matek mint az OEM piacon, utóbbin bőven többet nyer az Alderrel az intel mint amit a most bejelentett Ryzenek miatt veszthet a DIY részlegen.
-
zsid
senior tag
12100F 144$ + korrekt B660 lap 180$ =324$
12400F 178$ + korrekt B660 lap 180$ = 358$
R5 5600 199$ + B450 lap 80$ = 280$
Matekozd csak ki mennyi a felár" Ha a lap annyival drágább, amennyivel olcsóbb a proci"
De a jó lap nem annyival drágább, ahogy a B560 esetében sem annyival volt drágább. Otthoni árakon egy elfogadható új B450-es lap az 22 000, míg B660 nincs 50 000 alatt.Én is emlékszem mennyi volt a 3600 piaci ára , sőt az 5600X-re is emlékszem, meg arra is mennyiért nyitott a 3600 anno. Ezek a piaci helyzet miatt adódtak így nem a gyártó árképzése miatt. Lehet most sem lesz jobb a készlet, mint a Zen3 indulásánál és akkor nyilván nem fog működni a matek.
A 400-asok jó áron mentek, sőt volt olyan is amikor egy 5600X ára majdnem teljesen kiadta 11600KF+alaplap árát
A 12gen árazása/teljesítménye sem rossz sőt meg merem kockáztatni, hogy a 12400F veri a mezei 5600-at( a 12100 meg mindent az 5500 alatt). Az AMDnek épp annyiban szerencséje van, hogy most ki tudja szórni olcsón a hulladékot amihez ott vannak az olcsó lapok. Az AM5 előtt ezekkel már tuti nem az a cél, hogy bevonzzák az új alaplap vásárlók tömkelegét - ezért is írtam olcsó B450-et, ezekhez a B550-et már nem éri meg megvenni, az árban ugyanott van mint az LGA1700 és ott már utóbbi felé billen a mérleg nyelve. Ha a használt lapok és a még készleten lévő olcsó B450-es lapokkal és ezekkel a lim-lom procikkal el tudjnak valamennyit csípni a 12100/12400 piacából akkor az nekik már bőven jó, mert ez minden esetben eggyel kevesebb eladott intel processzort jelent.
Ezt most még meg tudják játszani, de ősszel/tavasszal fordul a helyzet: a Raptorhoz már lesznek "olcsóbb" új és használt lapok, míg az AM5-höz csak a mostaninál jóval drágább új lapok lesznek elérhetők
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem erről van szó, CPU power kell neki, jó sok és többnyire egy szálon. Egyébként natív Linux játék, de Windows alatt se gyorsabb.
Mostanában fejlesztettek rajta a többszálúság irányába, de még mindig kicsit kevés egy 3600-as Ryzen IPC-je a játék alá, elbírna egy kicsit többet főleg a játék vége felé. -
-KP-
addikt
A matek nem erősséged, ahogy a szövegértelmezés sem. Ha a lap annyival drágább, amennyivel olcsóbb a proci, akkor milyen 15-20-25% felárról beszélünk? Márpedig Zen3 óta az Intelé volt a budget opció. Mind a 10400,mind a 10700,mind a 11400 nagyon ott volt ár érték arányban. Miközben az AMD procik ára egyre inkább elszállt. Emlékszem még arra, mikor nemrég még 90k volt az R5 3600 ára... Vicc. Ez most egy jó húzás az AMD-től, de az Intel ha akar, tud rá reagálni. Nem kell feltétlen az övék legyen a legjobb proci, ha jól tudják árazni, ahogy tették pl. a 10400/10700 esetén.
-
Kansas
addikt
Lehet, de az a proci nem ad annyi extra teljesítményt(de még a 12600 sem), hogy megérje platformot váltani érte(túlnyomórészt 4K/60 single-player játék megy nálam, illetve egyetlen multiként WoWs). Gyakorlatilag egy 5600X/5700X-re cserével megkapnám ugyanazt a teljesítményt alaplapcsere költsége nélkül.
-
zsid
senior tag
"Ha 250 eur egy 5600, és 150 eur egy 12400, akkor lappal már egálban lesznek. Viszont az Alder modernebb platform és belemegy még a Raptor. "
Az a fejleszthetőség szerintem erősen kétséges. Foglalatkompatibilis generációk között X400-ról Y400-ra nincs értelme váltani, a 13400 jelentette pár %-ért felesleges pénzt tolni a fejlesztésbe, a 12400 meg már most is teljesen korrekt fogyastással rendelkezik így ez sem indokolja. A 600K már előrelépés lenne ( főleg all-core teljesítményben ) de az igazán nagy ugrás a 13700K lenne, amivel az a gond hogy az olcsó B660-as lapok már a 12700K-val sem tudnak mit kezdeni, az olcsó lapokok lévő VRM nem bírja kiszolgálni rendesen a 12700K-t (a Hardware Unboxednek már két videója is van erről ). A normális fejleszthetőséghez drágább B660-as vagy Z690-es lap kell, előbbiek is valahol 180$ környékén indulnak a neweggen(180-230$ között vannak a korrekt B660-as lapok) + 179$ a 12400F.A 200$-os mezei 5600-hoz meg bőven van már 80-90$ között normális B450-es lap (50$-ért meg használt). 80$-ral ( majd 25%-kal olcsóbb) és az átlag felhasználónak kb ugyanazt nyújtja mindkettő ( nyilván az intel oldalon jobb a körítés ) és ennyi felárat csak azért ráfizetni, hogy majd talán egyszer... Egy használt B450-es lap+5700X ugyanannyira jön ki, mint egy jó B660-as alap+12400F.
Nyilván modernebb és jobb platform az LGA1700, az AM4 de azoknak a felhasználóknak/kocagamereknek akik bedobnak 2 memóriát egy videókártyát és egy SSD-t azoknak megéri az a pár százalék plusz a 15-20-25% felárat?
-
Petykemano
veterán
válasz
Televan74 #23 üzenetére
Szerintem ezek nem selejtek.
Ezek azok a típusok, amiket eddig mind Milan formában adtak el. Azt persze nem tudjuk, hogy a Milan alól szabadultak-e fel, mert az AMD már Genoa-t szállít, vagy az AMD tud-e ebből a korábbinál többet gyártani. Mindenesetre ezek olyan lapkák, amik remek fogyasztással rendelkeznek, viszont nem tudnak olyan magas frekvenciát elérni.
(Általában épp ennek ellenkezőjét - magas fogyasztás, magas frekvencia - pörgetik ki a desktop piacra.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A játékosokat célző Ryzen 7 5800X3D mellé több olcsóbb modell is érkezik.
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Spotify
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BestBuy topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Nintendo Switch 2
- Battlefield 2042
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Samsung Galaxy A15 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest