Új hozzászólás Aktív témák
-
pH03N1xM
tag
2000-2001 kozott mar voltak DOM (disk on module) cuccok - legalabbis mar Magyarorszagon is elerhetoek voltak, hasznaltam mar akkor joparat linux/bsd alapu routerekben (16/32/64MB meretben). Szoval a technika cseppet sem ujkeletu. De szerintem ami nem realtime, az lassu
(bezzeg jo oreg AmigaOS3.x, 5s boot CF->ATA adapterrel, nah az gyors, nincs bios szuttyoges, drive autodetect hosszu masodpercekig, etc
-
-
pH03N1xM
tag
válasz
#72042496 #120 üzenetére
Meg ugye a masik dolog a raid tomb ujraepites, az teljes felulet iras/olvasassal jar mondjuk szinte az osszes raid modban (raid0 kivevetelvel). Nekem mar borult meg parszor sima vinyon a 6TB raid tomb (sw hiba miatt, siman romma fagyott a win7 - ups van alatta, termeszetesen). Az vidam dolog egy ssdnek, kapasbol a teljes kapacitasa vegig lesz irva.
-
pH03N1xM
tag
A 2.5es vinyok is emberi sebesseguek mar (az abszolut kozepkategorias wd6400bevt vinyom ami a masodik vinyo a laptopomban 90MB/set hoz (az elejen - a vegen kb. 60MB/s-et), ez egy teljesen kommersz 640GBos, 5400as laptopvinyo, 8mb cache-el altalam nem hallhato hanggal (gyari hp zajvedo alul/felul, atlaghasznalat mellett 34 fok homerseklettel), 2.5w max fogyasztassal.
Ez mar nem az oscsotany 10-15MB/s-es kategoria, itt sem. (olyanom is volt, az tenyleg agyloves volt)
-
pH03N1xM
tag
Csak azert mutattam ezt, hogy nem atlagfelhasznalasnal sincs erezhetoen nagy diff. (az IMDb adatbazisom indexeleskor/adatbazis epiteskor 1MB-os darabokban olvas es ugyanakkora meretben ir - en irtam, megirhattam volna 4kb-ra is, akkor bizta jobb lenne SSDn a teszteredmeny, mas kerdes h. nem 2 ora alatt menne lenne, hanem 10 ora alatt sima vinyon, ssdn meg 5 alatt) A rosszul megirt program soha nem volt referencia szamomra, azt nem hw szinten kell rendberakni.
-
pH03N1xM
tag
160as SSDm van rendszernek, mivel van rajta egy sajat epitesu IMDb adatbazisom - ennek indexelese (majd 2 ora) kb. 5 perccel ment le gyorsabban SSDn, mint az elotte benne levo 250es WD vinyon... (a teljes adatbazis 9.6GB)
Van meg par VirtualpCbol futo diagnosztikai swem (Citroen es Peugeot Laser, valamint Lexia3 es Renault Clip), ezek egy icipicit elobb jonnek be elobb, mint vinyorol anno (kb 10-12GBos hardfileokrol van szo). Talan 1s diff lehet, nem mertem, de mivel az egesz folyamat sima HDDrol is max 6-7s volt, ezt se nevezem relevansnak.
Jatszani nem jatszok, ugyerzem a fentiek is kicsit tulmutatnak az atlaguser szinten, es nem vagyok elajulva.
-
pH03N1xM
tag
Kollega Raid10rol irt, ami eleg jol hibaturo. Sajnos nem vagyok meggyozodve az SSD-k hosszutavu megbizhatosagarol sem (ez majd kiderul), de a sima mechanikus hdd-k minosege valoban kritikan aluli. A raidvezerlos dolog kicsit tulzas, a gepparkomban van IBM X3400 M3 szerver 6x2TB HDD-vel (Raid5ben) - eleg komoly hw-es raidkartyaval, ill. a HTPC-m egy filleres (a fenti gep arahoz kepest nevetseges aru) H57M-USB3 gigabyte lappal, mezei ICH10R-rel (amit eppen hogy raidnek csufolhatunk, 5x1.5TB HDDvel, szinten Raid5ben). A differencia sebessegben itt is minimalis, a Raid tomb ujraepitese kozel azonos (400MB/s) koruli sebesseggel tortent mindketton (komplett feluletellenorzessel egyutt). Mas kerdes h. az elso mennyivel megbizhatobb HW (egy eleg komoly adatbazis szerver egyik hattergepe), milyen support jar hozza. En mar boritottam meg ICH10R raidet (vagyis az intel software bukott bele egy vinyobovitos migralasba taphiba miatt), nem volt egyszeru visszanyerni rola az adatokat.
Tovabbra is fentartom h. en az SSDnek a hangtalansagan kivul semmi elonyet nem erzekelem. A fogyasztas es sebesseg diff alig erzekelheto, sajnos. -
pH03N1xM
tag
Win7 hasznalatanal a ram merete szamit, egyszeri betoltes utan szinte alig dobal ki valamit a rambol, szoval a programbetoltes ugrott mint elony. Nekem a laptopom szinte ejjel-nappal megy, alig nyul a vinyohoz, szoval itt egyedul a boot lenne relevans, de az sem. Videovagashoz kicsi az ssd, szoval milyen olyan alkalmazas van szerinted, ahol szamottevo elonye van? Pl. randomread tesztprogram futtatasa?
-
pH03N1xM
tag
válasz
#16729600 #77 üzenetére
Alaplapgyartok (pl. Gigabyte fele smart/quickboot) programjai is jok. En WOL-t hasznalok telefonrol, mire felerek a szobamba mar teljesen bebootolt a gep (es ugye barhonnet el tudom ezt jatszani, mivel a router IP cime elerheto netrol is - szoval az osszes cuccomhoz hozzaferhetek barhonnet, ahol net van). Az aramfogyasztas megtakaritasa is nonszensz, az ardiffbol 6-10 honapig lehet fizetni a TELJES haz villanyszamlajat....
Nem vagyok az SSD ellen, de a jelenlegi arat nem eri meg. Par ev mulva, fillerekert jo alternativa lesz, de aki most belevag szerintem nagyot csalodik. (kiveve azok, akik minden draga dolgot dicsernek, azert mivel nekik ez van, ugye...) -
pH03N1xM
tag
A fo problema h. nem is erezni az SSD sebesseget. A laptopomban egy 160as intel SSD van (SA2M160G2GC + van egy 640es sima WD is mellette), teszteken szepen hoz, de valos eletben minimalis a diff szerintem (nem eri meg az arat, egyelore megvan, de ha kell valakinek egyezkedhetunk az arrol - 1 honapos, magyar gar, origi doboz, bla). Mellette a HTPC/NAS funkcios pCmben 5x1.5TB HDD raid5ben, az is brutal eredmenyeket hoz tesztben (400-500MB/s), es ott se erezni a sebesseget, de legalabb boven van tarhely
Kb. osszes elonye az SSDnek h. nincs hangja es nem melegszik. Szamomra legalabbis. (AmigaOS feljeszto voltam, ott tenyleg erezni lehetett a sebesseget, amikor egy hideginditas utani OS bootolas 2-3s volt, nah, azt neveztem gyorsnak - a mai pCs vilagban az 1 perc alatti boot mar istenes - ez lenne a sebesseg? bah...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az új meghajtók a 25 nm-es NAND flash lapkákra épülnek.
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest