Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
A szó etimológiája.
...de ha már játszunk a betűkkel, egyedül vagyok. ...ha érted.
-
tildy
nagyúr
válasz
moonlight115 #193 üzenetére
Eltelt hat ev, 3 eve kinn vagyunk, nem tapasztaltam akkor sem ( mar) a cikkben leirtakat. Egyebkent direkt voltam napi topikturkasz.
Eastmen: azert azt erdemes figyelembe venni, hogy angol nyelvteruleten a karacsony Christmas, ergo kereszteny szo. Otthon karacsony, ami szlav eredetu pogany szo, napfordulot jelent. Mondhatni maganaka szonak semmi koze a keresztenyseghez ( na jo, talan gorog katolikusok hoztak Magyarorszagra), talan emiatt is masabb.
-
Eastman
addikt
Ez úgy ahogy van, nagyon tanulságos.
-
mickemoto
őstag
Egy kis olvasnivaló: Patrick J. Buchanan
A nyugat halála -
tildy
nagyúr
Na gondoltam eloszedem kicst a topikot
Volt karacsonyi bulink is a brit munkahelyemen, es minden fel van diszitve, a varos is, az Oxford street is, az uzletek is. -
bambano
titán
A karácsonynak két féle értelmezése gyakori mostanában: a szeretet ünnepe, s mint ilyen, családi, vagy a hívők vallási alapú ünnepe. A munkaadómnak egyikhez sincs semmi köze, éppen ideje volt észrevenni, hogy a céges karácsony maximum a konzumálási értelmezésbe fér bele.
Nagyon helyes, hogy leszoknak a központilag erőszakolt karácsonyról. Főleg, hogy időnként nemhogy szép, de otromba ajándékot próbál adni az elmeroggyant főnökség.
Egyébként is ellene vagyok mindenféle nagyívű céges ajándékozási szokásnak. Fizetésért dolgozom, a többi nem tartozik másra.
-
dabadab
titán
válasz
venember83 #186 üzenetére
"- Írjon kiberotikus verset! Legfeljebb öt sor legyen, de szóljon szerelemről, árulásról és halálról, a néger kérdésről és a nimfomániáról, legyen benne a bonyolult női lélek extrém konfliktushelyzetben bekövetkező meghasonlásának ábrázolása, a középkori feudális viszonyok és erkölcsök maró bírálata, rímeljen, és minden szó k betűvel kezdődjön!"
Ha nagyon tomor akarok lenni, akkor a liberalizmus racionalis hatalomkritika.
Vmivel bovebben arrol szol, hogy akinek hatalom jut, az valoszinuleg megprobal visszaelni vele, ezert fontos, hogy mindenfele hatalom felett legyen kontroll, a dontesi folyamatok pedig jol kovethetok es utolag is ellenorizhetok legyenek. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
venember83 #186 üzenetére
Tiszta, száraz, biztonságos érzés.
Négy szó is elég.
Dabadab szerint általában azt jelenti, hogy szabad mindenbe beleszólni, de az Ő mondandójába is mindenki beleszólhat. -
dabadab
titán
válasz
venember83 #177 üzenetére
"liberalizmus egyik resze: kimondhatok amit csak akarok, csak ne sertsek meg mast."
Ez egy igen erdekes liberalizmus, aminek a klasszikus szolasszabadsaghoz (ami resze a liberalizmusnak es aminek egy nagyon fontos tulajdonsaga, hogy a serto beszedet is vedi (ill. hat ugye leginkabb azt, az "Eljen Rakosi!" szolasszabadsag nelkul is megy)) tul sok koze nincs.
-
sanyixXx
senior tag
válasz
philoxenia #182 üzenetére
az majd csak később
-
tildy
nagyúr
-
venember83
nagyúr
politikai korrektseg - ne sertsen senkit amit kimondok.
liberalizmus egyik resze: kimondhatok amit csak akarok, csak ne sertsek meg mast.Enyhen hasonlo eszmek, nem?
Hmm, eddig <hsz-ek jo harom negyede> nem vettem eszre, hogy nem vagy jelen a topikban, de szerencsere megerkeztel!
-
dabadab
titán
válasz
venember83 #174 üzenetére
"Igen, a nagy egyenjogusag s politikai korrektseg ezt vonja maga utan... Ave liberalizmus!"
Ebben az a vicces, hogy az egyenjogusag, a politikai korrektseg es a liberalizmus harom, egymastol fuggetlen dolog (sot, a PC-seg eleg nehezen egyeztetheto ossze a liberalis alapertekekkel), amiket sikerult egy jo nagy nekifutassal teljesen osszemaszatolnod. Gratulalok.
-
venember83
nagyúr
Igen, a nagy egyenjogusag s politikai korrektseg ezt vonja maga utan... Ave liberalizmus! Lassan mar azert is fobe lohetik az embert, ha valakit megajandekoz Karacsony alkalmaval...
tildy: az orgiaval szemely szerint semmi bajom
Felteve, hogy egyik fel sem ellenkezik
-
tildy
nagyúr
A vállalatok többsége lemond a karácsonyi ünnepségekről, mert túl nagy lenne a veszélye annak, hogy más felekezetekhez tartozók az eseményt sértőnek éreznék, s ezért akár perelnének is.
Én mminap azt olvastam, hogy inkább azért mondanak le ezekről az ünnepségekről, mert sok helyen "orgiába" csapott át. Ugye kicsivel több ital, és... -
azbest
félisten
ez a korábbi
„A munkaadóknak figyelembe kell venniük, hogy az ünnepek nem feltétlenül tesznek mindenkit boldoggá”
tetszik
Kicsit fura érzés az értetlenkedés amit ismerőseimen látok, amikor megtudják, hogy idén direkt egyedül töltöttem a karácsonyt.... tehetek én róla hogy hónapok óta ez az első alkalom amikor végre magam lehetek és van időm átgondolni a dolgaimat?
Úgy tűnik ráéreztem a mostani trendre, mert ''Kellemes Ünnepeket'' szöveget tettem ki a honlapomra is ... ez elég univerzális
Hmm lehet később eszükbe jut az is, hogy ne is legyen munkaszünet Karácsonykor... hiszen más vallások más ünnepei sem általános szünnapok -
Algieba
őstag
Engem a vallási része nem érdekel. A napforduló viszont örömteli esemény, még akkor is, ha teljesen természetes oka van, és az éghajtat változása miatt a tél eltolódott, tehát a hosszabbodó nappalokkal még nem jön el egyből a jó idő.
De a téllel szemben összefog a család, az emberek, senki sem fagy halálra, mindenütt gyertyafény, és bőség és béke.
Sáliláb. Ezt imádom Karácsonyban.
Ma is olyan jó diós sütikét sütöttem a nagy ünnepi süti maratonra készülődve, hogy csak két órát létezett, mert ennyi idő alatt befaltuk. -
biga
őstag
Nono! Mielőtt Jézus születését kezdték volna ünnepelni benne hívták azt pl. fenyőünnepnek, Saturniának stb is. A keresztények is csak felhasználtak egy már korábban létező ünnepet. Nem ez az egyetlen. Szóval eredetileg akár a szeretet ünnepe (is) lehetett. Nekem pl. ez szimpatikusabb.
-
parandroid
félisten
Vagy azokkal, akik kitalálták. Azaz lehet, hogy nem megfelelően találták ki. Azaz lehet mégis a vallással baj. Nehéz kérdés ez, végső soron igazad van, úgyis az emberek hibáznak, soha nem vádolhatsz egy eszmét, vagy vallást, vagy hívd akárminek, még akkor sem, ha nyilvánvaló ökörség.
p -
Dare2Live
félisten
-
tildy
nagyúr
Terebess Lexikonból:
Hanuka
Termékkatalógus
(más írásmóddal: Chanuka vagy Chanukka, a szó jelentése: megszentelés, megtisztítás) az egyik legnagyobb, nyolc napig tartó zsidó ünnep: a fény ünnepe, amely egy csodára emlékeztet. A hagyománynak megfelelően nyolc napon keresztül meggyújtják a nyolcágú Menóra (Chanukkia) egy-egy újabb gyertyáját. A Hanuka története időszámításunk előtt 164-re megy vissza, amikor a makkabeusok győzelmet arattak IV. Antiochus szír uralkodó felett. A János evangéliumában szereplő említés a legkorábbi írott forrás erre az ünnepre vonatkozóan, hiszen a Tanach (Tóra, Próféták és Írások), vagyis az Ószövetség könyvei erre az időre már teljességükben elkészültek. Egyedül Dániel könyve utal profetikuson erre az ünnepre. Az apokrif Makkabeusok könyve (I.-II.-III.-IV.) tartalmazza ezen események történelmi leírását. Az Egyiptomban legyőzött Antiochus a veresége feletti keserűségét élte ki Júdea megtámadásával, útja során férfiakat, nőket, gyermekeket mészárolva. Elfoglalta a jeruzsálemi templomot is. A templomból elhurcolta az arany menórát és templomi edényeket, és Izrael Istene iránti megvetését kifejezendő, disznót áldozott fel a Templomban Zeusz tiszteletére. Megtiltotta a zsidó nép számára a körülmetélkedést, a Sabat megtartását és a kóser étkezési szabályok gyakorlását. Megparancsolta, hogy a Templomban egyedül disznókat szabad áldozni. Ő maga is megfőzött egy disznót a Templomban, levét pedig a szent Tóra tekercsekre öntötte. A szír katonáknak pedig megparancsolta, hogy ezeket a rendelkezéseket tűzzel-vassal tartassák be a néppel. Egy napon, amikor Modi'in városában egy szír katona egy Mattitjahu haMakkabi (a makkabi szó kalapácsot jelent) nevű papot és családját arra kényszerített, hogy disznót áldozzanak, Mattitjahu megölte az első zsidót, aki engedett a kényszernek, majd végzett a szír katonával, és kíséretével. Így kezdődött a lázadás. Mattitjahu halála után fia, Jehuda (Júdás) vette át a zsidó felkelés vezetését és vezette győzelemre az először gerillaharcot vívó, majd nyílt háborút folytató zsidókat. Kiszlév hó 25-ik napján a Templomot újra Istennek szentelték, és új oltárt állítottak fel. Újra meggyújtották az ''örökmécsest'' (nér támid), de csak egy napra való megszentelt olíva olajat találtak. A Makkabeusok 2. könyve számol be arról a csodáról, miszerint az olaj mégis nyolc napon át égett, amely idő éppen elegendő volt arra, hogy előállítsák az állandó égetéshez szükséges mennyiséget. Hanuka posztbiblikus, azaz a bibliai idők utáni ünnep. Azt a Misna nem említi, aminek több magyarázata is lehetséges. Az egyiket Chátám Szófer, neves pozsonyi rabbi adja, aki szerint Jehuda, a Fejedelem, a Misna szerkesztője, Dávid király leszármazottja volt, a Hasmoneusok pedig, akik a szír-görög elnyomók elleni felkelést vezették - és később dinasztiát is alapítottak - leviták voltak, akik nem tartoztak az uralkodó Júda törzshöz. Ilyeténképpen Jehuda, a Fejedelem, trónbitorlóknak tekintette őket, és úgy tett, mintha nem is léteznének. Mint általában a zsidó ünnepek, ez is bensőséges, családi ünnep, de van egy különleges jellege. Kötelezővé teszi a csoda közhírré tételét (pirszum hánész), ezért a Menórát ki kell tenni az ablakba. A Hanuka változó ünnep, 2002-ben november 29. és december 6., 2003-ban december 20. és 27. között ünneplik.
A felvetésed kb. meg olyan, mintha okt. 23át alacsonyítanád le, hiszen ott is ''fegyveresen '' léptek fel honfitársaink, az elnyomók ellen.
[Szerkesztve] -
SLYM
veterán
''Hanuka ünnepe emlékezik a Makkabeusok szíriai görögök feletti győzelmére (Kr. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még pl. Purim), abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében.
Ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében.''
nemtudom, hogy egy háború megnyerését kéne a ''szeretet ünnepe'' (vagy legalábbis a TV-be így mondják) mellett ünnepelnie egy angol reptérnek.
-
tiv83us
veterán
''aki csak megemlítette, hogy lehet, hogy kéne még a hanuka vagy micsoda is a karácsonyfa mellé.''
A Hanuka egy unnep amit a zsidok dec 25-en tartanak. /Ugy is mondhatnank, hogy a karacsony ''zsido-verzioja'', ami nem egeszen pontos, mivel kicsit mast unnepelnek.../ De ha egy kicsit boviteni akarod a tudasodat, akkor
[link]
Csak a tisztan latas vegett. -
Algieba
őstag
Már régóta sejtem, hogy az összes vallás csak arra jó, hogy az emberek hülyeségeket tegyenek a hatásukra.
Még jó, hogy vallás-tagadó vagyok. -
Ganger
aktív tag
jajj, ezmár vicc,mind1 nem akarom túlragozni
-
Lord Zero
addikt
''...ez olyan, hogy én német vagyok és van egy német autóm. és akkor most ha az angolok is jelen vannak az országba, ne kérje már azt tőlem senki, hogy a második kocsim meg angol legyen''
negatív
az angol nem tőled kéri, h rovert vásárolj, hanem azt szeretné, h ő vehessen egy aston martint
(amire te valószínűleg így reagálnál: ja.. há felőlem vegyé bazeg - nem pedig úgy, h eladnád a béemvédet)
mindegy
a reptér igazgatósága elbaszta, és ökör módjára tálalt egy ökör indokot hozzá
szerk.
és félre ne érts, nem vágyok senki ügyvédjének lenni, world's gone crazy, osztkész
[Szerkesztve] -
SLYM
veterán
válasz
Lord Zero #147 üzenetére
értem. kibasztak csóri rabbival (ellene uszítják az embereket, mert hogy akkor most miatta nem lesz karácsonyfa, ami így nem igaz, de közvetve mégis csak ő is tehet róla. megelőzvén a többi vallás egyéb ünnepeinek kellékeinek elszaporodását a reptéren, inkább leszedték a karácsonyfát is) , aki csak megemlítette, hogy lehet, hogy kéne még a hanuka vagy micsoda is a karácsonyfa mellé. csakhát ez olyan, hogy én német vagyok és van egy német autóm. és akkor most ha az angolok is jelen vannak az országba, ne kérje már azt tőlem senki, hogy a második kocsim meg angol legyen. tudom hülye a példa, de másképp nem tudom ezt leírni. talán ez jobb: a rádiódban mér csak hip-hop-ot hallgatsz, mér nem hallgatsz techno-t is. jobb példát már nem tudok
[Szerkesztve] -
Lord Zero
addikt
ehh, ez lófasz, ne itt keresd a különbséget
hanem az ELLEN és a MELLETT között - ez viszont hatalmas
olvasd újra a #133 hszt és próbáld megérteni, mit akart a rabbi és mit tettek a non-rabbik ehelyett - kibaszott nem mindegy
ne engedd, h a lényeg torzója csapódjon le (t.i. geci rabbi miatt..stb), a lényeg maga meg huss, el a bőingekkel a reptérről -
Dalai Láma
őstag
Mondjuk a zsidók és keresztények közös ünneplése elég vicces lehet, hiszen a keresztények pont annak a születését ünneplik, akinek az eljövetelére a zsidók még mindig várnak. Mondjuk ettől a két ünnep még nem üti egymást.
-
Dare2Live
félisten
válasz
#16741888 #121 üzenetére
''vallási hagyományokra nem kell figyelni.''
Te most tanácsokat adsz hívőknek? Ihaj, nemkezded gyengén....
''nekem radikális véleményem van az egyházról, de ez is csak arra való nekik hogy több pénzt szedjenek ki az emberektől, de mondjuk ez egész évben jellemző rájuk, szóval nem túl meglepő.''
Mármint a te véleményed is csak arra való, hogy minnél több pénzt szedjenek ki belőlünk? vagy az egyház való arra, hogy minnél több pénzt szedjenek ki belőlünk?
vagy a pogányoktól átvett szokások?
Nekem is rendszeresen összeszedetlen és érthetetlen a stílusom de a tied még az enyémhez képest is egy katasztrófa. -
Dare2Live
félisten
Ritkán döbbenek le, most nagyon, Divot ez ütött.
(imho ezegy vicc.? vagy nem?)
btw BBCben volt úgy 3-4hónapja, hogy arra járt vmi fő főmufti és azt tanácsolta a NBben élő muszlimoknak, hogy ugyanúgy ahogy a keresztényeknek el kell fogadniuk a hihetetlen szigorú szaudi/muszlim tveket/szokásokat ezen alapon a muszlimoknak is el kell fogadniuk NBban(és EUban gondolom) a NB/keresztény TVket, szokásokat.
Mondom aztanemjóját ezígy szerintem is okés ha én ott járok arra beöltöztetem a nőmet burkába, nem pusziszkodunk, eldugjuk a keresztet, nyilt helyen nem imádkozunk, nincs alkohol ésatöbbi..... ők meg elfogadják a mi szokásainkat és ez így teljesen korrekt és okés is. Ők itt én ott. fair.
Erre most hallom ezt.... Leszerelni a karácsonyfát, mert sérti őket...? A saját történelmünket, hitünket és hagyományainkat tiltjuk be és köpdössük meg.
Nemsemmi és egy biztos: Ők sose fogják eztenni a hitükkel, a hagyományaikkal, a történelmükkel. Becsülöm őket, van tartásuk. Nekünk már az sincs. -
SLYM
veterán
válasz
#16741888 #140 üzenetére
begyepesedett? veled mi van ember? hány éves vagy? mi köze ennek a begyöpösödöttséghet? fogalomzavarba szenverdsz barátom. erre nem ez a megfelelő szó.
jaés figy. béke? te miről beszélsz? mi köze van a karácsonynak a hóborúhoz? meg mi köze van egy zsidónak ahoz, hogy én hogy díszítem fel a repterem, meg mit hogy kivel ünneplek? te figyelj. én megalapítam a SLYM vallást. mondjuk a haverjaim is SLYM-ikusok leszenek és mi elutazunk etiópiába és azt követeljük majd a fekáktól, hogy lécci WC papírral díszítsétek már fel a repteret mert az én vallásom ezt kívánja. jaés hámár írsz megtanulhatnál olvasni, mert olyan mintha nem is nekem írtad volna a hsz-ed. én nem azt írtam hogy a zsidó otthon ünnepelje a hanukát, tőlem itt is ünnepelheti, de ne követelje azt, ha én csak karácsonyt ünneplek ünnepeljek még mellette hanukát vagy mittoénénmit. vágod, vagy úgy írjam mint egy idiótának?
[Szerkesztve] -
törölt tag
Na látod, pont az ilyen begyepesedett emberek nem értik ezt az egészet, sajnos, és pont az ilyenek miatt nem lesz béke, mert próbálna veled egy zsidó megosztani az ünnepét.... maradjon otthon....
Azon nem gondolkodtál még hogy más a karácsonyra reagál így? maradt volna otthon? -
twollah
nagyúr
Utalom a karacsonyt.
Tamogatom az otletet az EU stb reszerol.
Ja, a husvetrol se feledkezzunk el. -
rup1u5
nagyúr
készüljetek!
közeleg egy nagy háború az iszlámmal! -
törölt tag
Erre próbáltam utalni a szabadnapokkal is, ezek vallási ünnepek, (kari, húsvét, pünkösd) igazából nem értem, miért kell emiatt munkaszüneti napot elrendelni. Örülök neki, meg szeretem a karácsonyi családi hangulatot, nem ezzel van a probléma.
De ilyen alapon az összes vallás követelhetné hogy a saját ünnepe legyen megtartva, és igen, az összes vallás követlhetné hogy kapjanak díszítést, tegyék ki a megfelelő jelképeiket adott ünnepnapkor, és ha egybeesik a a karácsonnyal a Hanuka pl. akkor teljesen jogos a kérés hogy a fa mellé menóra is kerülhessen.
Lehet úgy tűnik én nem vagyok keresztény, meg vagyok bérmálva ízig vérig az vagyok, mégse értek ezekkel a dolgokkal eggyet. Ez kvázi kirekesztés.
A római katolikus egyház jól lett managelve, meg szerencséjük van hogy a sok maszlagért cserébe fizetnek az emberek. Itt elérkeztünk ismét a politikai alapokhoz, de nem megyek bele inkább. Én egy fillért nem adok nekik az egyszer biztos, adhatom jobb helyre is. Még az adom 1 %át is inkább megtartom az államnak mint őket támogassam. -
tildy
nagyúr
LEhet olvastátok: (forrás : index)
[link]
Menórát akart a rabbi, leszedték a karácsonyfákat
Index
2006. december 12., kedd 10:22
Minden karácsonyi dekorációt eltávolítottak a seattle-i reptérről, mert egy rabbi a karácsonyfák mellé egy menórát is felállíttatott volna. Bár a rabbi célja nem a karácsonyi hangulat elrontása volt, most mégis ő kapja a gyűlölködő leveleket.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változat
hirdetés
Gyűlölködő levelek tömegét kapja egy seattle-i rabbi, mert panasza után leszedték a karácsonyfákat a Seattle-Tacoma reptéren, jelentette a Reuters. Elazar Bogomilsky rabbi eredetileg nem a karácsonyi dekoráció ellen tiltakozott, csak azt kérte, hogy a keresztény jelképnek számító karácsonyfák mellé állítsanak fel egy menórát is, hiszen karácsony táján a zsidók a hanukát ünneplik.
Túl sok ünnep
A reptér vezetése azonban ehelyett az összes dekoráció eltávolítása mellett döntött, mielőtt még az afroamerikai és a muszlim népesség képviselői is elkezdték volna követelni a saját ünnepeikre, a kwanzára és a bajramra emlékeztető dekorációk elhelyezését.
A Reuters beszámolója szerint a seattle-iek egy része a politikai korrektség ámokfutásának érzik a történteket. Sokan amiatt elégedetlenkednek, hogy a karácsonyfák eltávolítása az ünnep világiasítását szolgálja.
Nincs baja a karácsonnyal
Pedig ez biztosan nem volt a zsidóság ortodox ágához tartozó hászidizmust hirdető rabbi célja. A Chabad-Lubavitch ortodox mozgalom seattle-i vezetőjeként is dolgozó Bogomilsky jogi képviselője, Harvey Grad szerint a rabbi sajnálkozott a reptér vezetőinek döntése miatt, írja a Reuters.
''Mi nem folytatunk harcot a karácsony ellen. Csupán a dekoráció kiegészítését kértük, erre most gyűlölködő leveleket kapunk'' - nyilatkozta a Reutersnek Grad.
A Chabad seattle-i szervezete azóta levélben kérte a reptér vezetésétől a karácsonyi dekoráció visszaállítását. Arra is ígéretet tettek, hogy abban az esetben sem tesznek jogi lépéseket, ha a dekorációnak a menóra nem lesz része.
Nem hagyományos tér
A reptér vezetése hivatalos közleményében mégis arra hivatkozik, hogy a menóra miatt távolították el az összes karácsonyi dekorációt, írja a Reuters. Mint írták, nem akartak összetűzésbe keveredni egy vallási csoporttal, ami gyertyagyújtási ünnepséget akart szervezni a reptérre.
''A reptér nem hagyományos közösségi tér, és mint ilyen, nem alkalmas egy ilyen ceremóniára. Úgy döntöttünk, minden ünnepi dekorációt eltávolítunk, hogy a reptér a fő feladatára, az utaztatásra koncentrálhasson a forgalmas ünnepi időszakban'' - áll a reptér közleményében. -
Dalai Láma
őstag
Szerencsére Magyarországon ilyesmi nem nagyon fordulhat elő egy ideig. Főleg, hogy nálunk már volt ilyen. Fenyőünnep, meg télapó, sarlóval és kalapáccsal a puttonyában. Itthon az emberek még annak örülhetnek, hogy ünnepelheti ka karácsonyt, és nem gáz, ha ilyenkor Jézus születését ünneplik meg.
Az nekem sem tetszik, hogy november eleje óta karácsonyfák erzei a plázákban, a mikulást meg a karácsonyt pedig itthon is össze próbálják mosni, pedig közük nincs egymáshoz. Talán, ha október körül lenne Miklós nap.
Az egyik pesti óriásbevásárlóközpontban a hányinger fogott el, miközben csilingelt a sok csicsa csengő, minden bokorban 8 mikulás, é 5 karácsonyfa meg 30 csillag nézett felém. És mindemellett szólt a Danubius rádió, vagy vmelyik értelmes társa, ahol épp egy reklámban buzdítottak arra, hogíy nem baj, ha nincs pénzed, vegyél fel akármekkora hitelt, hogy nagy ajándékot tudjál venni. Nos ez volt az a pont, amikor úgy döntöttem, hogy ne mbírom tovább és az első ajtónál kijöttem. Persze semmit sem vettem, és néhány jelképes dolognál többet nem is fogok. A gyerekeknek még fontos lehet az ajándék, főleg azoknak ,akiknél évközben általában nincs pénz semmire, max néhány kisebb ruházati cikkre. Örülök, hogy otthon a karácsony tényleg arról szól, amiről neki kell. Az ajándékok is megadják hangulatot, de a közös ünnepi vacsora mellett a családi beszélgetés, nosztalgiázás az igazi, és szó esik a karácsony vallási jelentőségéről is, és hogy miként kapcsolódik össze Jézus és az ajándék.
Abban bízom, ahogy az írásban leírtak nem fognak elterjedni európában, és az ehhez hasonló elferdült hülyeségek sem. -
marcee
addikt
Ez elképesztő! Meg vagyok döbbenve! Divot a személyes véleményeddel messzemenőkid egyetértek.
Mégis ki a fenét sérthet, hogy az ember ünnepli a vallásának legnagyobb ünnepét? Részt venni persze nem kell benne, az oké, de hogy a másik ünnepel? Én a valentin napot nem csípem, de csinálja aki akarja, egyszerűen nem érdekel és kész. A meleg büszkeség napja egy kicsit már jobban zavar, de az ellen sem tervezek semmit tenni, de a karácsony az igen, az sért!!! Hihhhhhhetetlen!
(kíváncsi vagyok a többi hozzászóló véleményére) -
Rive
veterán
Rendes liberalis allam kellene, ahol az olyasfajta felvetesekre, hogy ''jajj, de ez zavarja az en erzekeny lelkem'' az lenne a valasz, hogy ''az a te maganugyed''. Nem azert, mert az allam szemet, hanem egyreszt azert, mert az egyedi nyavalyak nem alkotnak koherens rendszert, es ha X-et A, Y-ot meg !A serti meg, akkor ott igazsagot nem lehet tenni, masreszt meg azert, mert az allamnak nem feladata, hogy ovobacsit jatsszon.
Így, így. Érzékeny lelkűek tessenek ne csak sokan, hanem elegen lenni, és megszavazni egy alkalmatos parlamentet, ami majd a kedvükre dönt. Slussz.
Helyesírás: bár nem ejtem, de minden további nélkül érzékelem a j-ly ejtésbeli különbözőségét. Nomeg már-már fizikai fájdalmat érzek egy-egy komolyabb tévesztés láttán.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
válasz
#16741888 #124 üzenetére
Szerintem ha beszolsz valamire, akkor legyel mar egy kicsit tisztaban a tenyekkel. A keresztenyseg alapjait (masszivan epitkezve a zsido hagyomanyokra, ugye) egy acs rakta le, akinek a barati kore is leginkabb egyszeru, ketkezi emberekbol allt, nem politikusokbol. Ja, hogy te a Katolikus Egyhazra gondoltal? Az - mint a neve is mutatja - nem vallas, hanem egyhaz. Raadasul, a mai, szekularizalt karacsonyhoz egyiknek sincs tul koze, ha jol tudom, a Vatikan viszonylag keves plazat epitett.
-
törölt tag
válasz
Fryskitt #117 üzenetére
A második részével eggyetértek az elsővel nem, pihenés? Hmm, kari, húsvét, meg pünkösd miatt... jólesik, persze.
De pl. hanuka miatt miért nincs ünnep? Elmondom, mert kb 25-30munkanappal kevesebb munkanap lenne a világon ha mindenki belevonna mindenkit a saját maga ünneplésébe. Nem csak kereszténység létezik. Ugye-ugye, lehet hogy még azt se tudod hogy mi az hogy hanuka... próbálna más belevonni ebbe az ünnepbe... lehet hogy erősen tiltakoznál, mint ahogy több10-100millió ember a világba biztosan tiltakozna ha megpróbálnák őt bevonni. És itt elérekztünk a díszítéshez, ezek a dekorációk, nem éppen a karácsony miatt vannak, nehogy azt gonold, az egész üzlet(persze mit is várhat az ember egy olyan vallástól aminek az alapjait politikusok rakták le), erre van az egész kihegyezve, az egész karácsony. Nem arról szól hogy eggyütt legyen a család, ahol meg erről szól az nem akad fenn olyan dolgokon hogy miért hiányzik a díszítés meg miért nem ünneplik a munkahelyen.
[Szerkesztve] -
Racecam
nagyúr
Hagyjuk már a nyelvészkedést, totál OFF téma ez itt!!
-
Racecam
nagyúr
válasz
Fryskitt #117 üzenetére
Te teljesen félreérted a helyzetet.
Én nem megértő vagyok, hanem képes a másik szemszögből is látni a dolgokat. (Legalább is, ezt gondolom magamról. Egyébként általában megértő is, de nem megértő mindenek felett.)
Olvasd már el légy szíves a topic elején írt postjaimat is. Abban már megfogalmaztam a véleményemet tolerancia ügyben. (Homlok egyenest ellenkezőt, mint amit most nekem tulajdonítasz.) -
törölt tag
Nem nagyon olvastam végiga topikot, mindenesetre, valahol eggyetértek ezzel az egésszel, a karácsony napjainkban egyre inkább elüzletiesedett, karácsonyi díszítések+ hangulat meg minden egy jó üzlet lett, főleg pontosan azoknak akik miatt eröltetik ezt a nem ünnepléses dolgot, szóval nem feltétlen örülnek ők ennek valószínüleg.
Én inkább azt vallom hogy mindenki ünnepelje meg otthon családi körben, legyen együtt a család! A vallási hagyományokra meg nem kell figyelni, pogányoktól vették át ezt is mint annyi minden mást, nekem radikális véleményem van az egyházról, de ez is csak arra való nekik hogy több pénzt szedjenek ki az emberektől, de mondjuk ez egész évben jellemző rájuk, szóval nem túl meglepő. -
SLYM
veterán
nem tudom kire gondolsz, de én ezt most nem hallom magam előtt
még jó, hogy logikus. képzeld el ha nem lenne benne logika. olyan lenne, mint a kínai, meg a japán. amúgy meg a szexet én nem láttam még soha szeksznek leírva. az meg már szerintem elég elfogadott ahoz, hogy bekerüljön egy helyesírási szótárba, mint a taxi.
-
dabadab
titán
''nincs olyan ahol ezt másképp hangzi.''
Ennyire otthon vagy a magyar nyelvjarasokban? Egyebkent ugy remlik, hogy a '94-'98-as ciklusban volt olyan parlamenti kepviselo, akinel meg lehetett hallani ezt a kulonbseget.
Ja, a hangzas. Itt viszont eleg egyertelmu, logikus es kovetkezetes a helyesiras. Szotovekben az - idealizalt ''hochungarisch'' - ejtes szerinti format, toldalekolasnal meg az egyes ragoknak megfelelo format. Ja, es a magyar iras nem hasznalja az x-et. -
SLYM
veterán
ez igaz. de azért találták ki a cc-t, mert ezt egyszerűbb kimondani. amúgy sosem áll ez így önmagában. próbált meg magadban kimondani azt, hogy játszik. meg hogy jáccik. na melyik a könnyebb? eztért találták ki azt, hogy kiejtésben máshogy hangzik, mint írásban. de idővel írni is így fogjuk.
Forest_roby nem is így kell ejteni. mondhatod slájm-nak és szlim-nek is. ahogy teccik
[Szerkesztve] -
Fryskitt
addikt
Hát mert olyan megértő vagy az ünneplés beszüntetésével kapcsolatban. Igaz, h lehet úgy is dolgozni, hogy nem jár semmi, se kávészünet, se ebédidő, se egy kis ünneplés, se állami ünnep, se semmi. Attól ember az ember, hogy sokat kibírjon. (Láttad a Dűnét? És a kis dobozt, ami a fájdalom?)
De néha azért van sztrájk is, hogy egy egészséges kompromisszumra kerüljön sor munkáltatók és munkavállalók között.
Milyen rossz lenne, ha nem lenne se húsvét, se pünkösd, se advent, se karácsony. De akkor pl. ne kongassuk a harangokat se délben, mert nyilván él Magyarországon néhány török is, és őket esetleg bántja.
A tolerancia szerintem nem azt jelenti, hogy lemondunk valamiről, hanem azt, hogy bevonunk az örömbe másokat is, és esetleg meg tudjuk mutatni egy muzulmánnak, hogy mi a jó a karácsonyban. Ha más nem, hát a gesztenyés pulyka pl. Látod ez is egy dolog, ami jó Amerikából. Meg a krumpli.
De téged sem akartalak megbántani, persze. -
dabadab
titán
Na, ide vezet a paternalista gondolkozas. Rendes liberalis allam kellene, ahol az olyasfajta felvetesekre, hogy ''jajj, de ez zavarja az en erzekeny lelkem'' az lenne a valasz, hogy ''az a te maganugyed''. Nem azert, mert az allam szemet, hanem egyreszt azert, mert az egyedi nyavalyak nem alkotnak koherens rendszert, es ha X-et A, Y-ot meg !A serti meg, akkor ott igazsagot nem lehet tenni, masreszt meg azert, mert az allamnak nem feladata, hogy ovobacsit jatsszon.
Az europai karacsonyt kereszteny unnepkent beallitani meg jo nagy marhasag. Az teny ugyan, hogy a teli nap-ej fordulo unneplese bevonult a kereszteny szokasok koze is, na de hat az idok kezdete ota mindenki megunnepelte, miert pont ok maradtak volna ki? Raadasul mara az unnep meglehetosen szekularis lett, sokkal inkabb kulturalis, mint vallasi jellege van. -
ALI_G
veterán
vehetnének egy kis példát a franciáktól. Ők védik rendesen az identitásukat.
-
SLYM
veterán
nincs olyan ahol ezt másképp hangzi. ez 100. de ha mondasz egyet megköszönöm. tsz=cc, ksz=x, ts=cs. ezek azok amik teljesen úgy hangzanak, csak néhol az egyiket, néhol a másikat kell használni
zsiga667 hmmmmm. én akkor is inkább arra törekednék, hogy egy nyelv úgy legyen egyszerű, hogy bármit amit akarok ki tudjak vele fejezni, de mégis egyszerűen. szerintem ez inkább csak bonyolítja azt.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
#43960832 #103 üzenetére
Azért nem szabad mindent az amcsikra hárítani, valljuk be, hogy mi is hibásak vagyunk... Amikor háborogunk a 280Ft -os benzin árakért, gondol bele, hogy mennyi kerülne ha az irakiak elzárnák az olajkutakat - A benzin árak az égbe szöknének és ezzel együtt minden, pl.: a kenyér árai is, mert ugye azt is ki kell szállítani a boltokba stb.... Szóval csak annyit akarok mondani, hogy biztos nem csak jókedvből támadták meg Irak-ot, biztos rengeteg dolog állt a háttérben, amiről mi nem is tudunk és talán jobb is így nekünk.
Hát igen, kényelmetlen levágni a disznót, de a rántott hús már jól mutat az asztalon.
Ezzel nyilván nem azt akartam mondani, hogy egyet értek a háborúval, hanem azt, hogy nem feketén és fehéren kell nézni a dolgokat - nem lehet az ilyen dolgokat csak úgy trendből elitélni....
Nyilván én sem értek egyet a háborúval, inkább csak annyit mondok, hogy nem szabad az összes felelősséget az amcsikra hárítani... A disznót se vágná le senki, ha mindenki vegetáriánus lenne...
Na mindegy, most biztos jól megdobáltok... -
SLYM
veterán
válasz
zsiga667 #106 üzenetére
hidd el megtanultam. elég jól. talán ezt az egyetlen dolgot rendesen. pont ettől utálom annyira, mert van 1-2 része ami felesleges. de ha elmondod mi értelme van az ''ly''-nak amikor van helyette ''j'' is, azt szívesen meghallgatok. mi értelme van a mondatot nagybetűvel kezdem baromságnak és a tsz&ksz-nek? kíváncsian várom értelmes válaszod
[Szerkesztve] -
SLYM
veterán
válasz
Forest_roby #102 üzenetére
szerintem ennek semmi köze a terroristákhoz. inkább a politikához
-
SLYM
veterán
válasz
Motion_Blur #92 üzenetére
nem muszály ezzel egyetérteni, de az tény, hogy a nyelv idővel kibővül (jön pár új szó), de le is egyszerűsödik (letisztul a ragozása, eltűnnek a régies szavak). néha kibővülnek segédhangokkal és betűkkel.(hogy kiejtésben is könnyebb legyen). pont az ilyen emberek miatt kell még mindig az ilyen ökörségekkel szenvedni, mint az ly, meg a régről megmaradt tsz=cc, ksz=x, stb...
-
törölt tag
válasz
Forest_roby #102 üzenetére
Ez lett az eredménye az amcsikkal való bratyizásnak. Az írás címe lehetne akár olaj vs. karácsony is...
-
Forest_roby
őstag
Érdekes dolog ez. Én sem vagyok oda az angolokért, de azért meg lehet érteni őket is...
Sztem ha a magyar utcákon, kávéházakban, stb helyeken robbantgatnák fel magukat az emberek és ezzel rettegésben tartanák az országban az embereket, akkor nem -e tudnánk mi is olyan kompromisszumos megoldást hozni, hogy csak otthon karácsonyozunk és a munkahelyen ezt hanyagoljuk.... Tudom, hogy ez nem jó dolog, de a félelem sok elkeseredett lépés szülhet ( hupsz.. ez olyan star wars-os lett : )) ) . No, én se örülök a helyzetnek, de úgy néz ki, hogy szépen lassan beérik a sok emberáldozat a terroristáknak... -
Lord Zero
addikt
van egy pár kretén cég, kretén fotelbenülőkkel - ezért kár lenne leidiótázni úgy alfától omegáig az angolokat, többek közt mondjuk a monty pythont (áá, micsoda vérforraló gondolat ez utóbbi, szent kézigránát!)
jótanács: pengeéles affinitásom van arra, h megfigyeljem a topikban dúló lényeglátó trendet, így javaslom, h javítsd (már nem tudod, de akkor is) az ''újjat'' kifejezést ''újat''-ra, különben kés alá tesznek(a többi maradhat)
-
Racecam
nagyúr
Egyáltalán nem csodálkozom a reakciódon, és bár én itt élek, de nap mint nap tapasztalom, hogy elképesztő sztereotípiák terjednek az emberek körében.
Tudod, a világ egyszerű: A német precíz, az angol hűvös, az amerikai hülye.
A magyarokról nem írok semmit, mert nekem esnek.
Viszont nagyon várjuk az írásaidat! -
dragonfx
veterán
elszomoríató!
mondjuk ha angolokról van szó nem csodálkozok, mindig is 1 szélsőséges, mindenből újjat mást rosszabbat akaró, kivételt képező nemzet volt.Nem is szeretem őket, és nem is mennék a kedves szigetükre sosem, nem vonz a mentalitásuk. -
divot
veterán
Ha valaki belép egy kocsmába, majd köszönés helyett mindenkit elküld a búsba, ne lepődjön meg, ha kap néhány fülest.
Megjegyzem: még ebben a rövid hozzászólásodban is sikerült kapitális helyesírási hibát vétened, ugyanis a semmi nemű azt jelenti, hogy nincs neme. Amit kerestél, az a semminemű... -
tiv61us
őstag
Szo sincs sertdoserlo, csak elkepeszto a tajekozatlansag ami amerikat ovezi.
Nem jartam itt, itt elek kozel 10 eve.
Amugy megadtad a vegso lokest hogy irjak egy sorozatot az USA-rol ide a logoutb, teljesn ingyen
talan holnaop el is kezdem, mert tenyleg elkepeszto sztereotipiak es faszsagok keriingenek otthon, gondolom a politika es a media is teszi.
szoval semmi gond, csak pl. Te is leirtaf par mondatban az amerikaval kapcsolatos hulye demagogiat.
Na majd olvass ha lesz kedved
Ha holnap nem kell lemennem a 14-re akkor el is kezdem
ugy estefele
/egy vasarnap/
most J. A. jutott eszembe, az estefelerol kedvenc versem
bocs telapo az Offert
[Szerkesztve] -
Fryskitt
addikt
Nem akartam megbántani senkit, sem aki szereti Amerikát, sem aki ott él. Te se sértődj meg. Sok jó dolog van ott, de szerintem az, hogy a szabadság meg a lehetőségek hazája, nem állja meg a helyét.
Mindenki fél, hogy mikor jelentik fel munkahelyi zaklatásért, műhibáért és még ezernyi másért, mindenfelé szabályok, szó szerint hülyebiztos életvitel (gondolok arra, hogy pl a forró kávé poharára rá kell írni, hogy Caution hot! - hát ezt rendelted, nem?), stb.
Nem vagyok prűd, sem erkölcscsősz, úgyhogy nem zavar, ha valaki dollármilliókat költ karácsonyra. De néha zavar az a sok hülye, aki filmszínésznek, meg énekesnek tartja magát, és oxigénsátorban él ő vagy a kutyája, vagy éppen házioltárt készít az első gumióvszerének. El kell ismerned, hogy arrafelé ez kicsit azért gyakoribb, mint a világ többi részén. Azt hiszem, jó dolgukban már nem tudják, mit csináljanak. És felsőbbrendűek. Te is szereztél vízumot oda, nem? Már ha jártál ott. Nekik ide miért nem kell? Hoci-nesze, nem? Aztán jutottak a nagy biztonsággal valamire? Nem pesti toronyházak dőltek le, nem? A többet ésszel, mint erővel - mond valamit? Az az igazság, hogy lenéznek mindenki mást magukon kívül. Pedig aztán mire büszkék? Az indiánok kiirtására? A rabszolgakereskedő múltjukra? Az Európából elszívott agyakra?
De vannak ott jó dolgok, hatékonyak és követendők is.
Csak és kizárólag erre értettem. És le is zárom a témát ezzel kapcsolatban. Ha megbántottalak, akkor bocs.
[Szerkesztve] -
Ragranor
csendes tag
Hát ezt már szörnyűnek és egyszerre félelmetesnek is tartom .
Erre tartunk , és az észérveknek még eséjt se adnak .
Aki eddig szeretetben űnnepelte a karácsonyt,mosttantól utáljon mindenkit aki ''más'' ?
Kinek nem érdeke a békés egymásmellett élés.
Talán a bevándorlók még kevesebben vannak , akkor húzzuk fel a többséget.................. -
SLYM
veterán
a pápa biztos betiltotta már
de nemrég az AIDS-ben szenvedőknek megengedte hogy gumit használjanak. de nekünk fiataloknak ez szigorúan tiltott ám. az arabok bezzeg azt csinálnak a nőkkel amit akarnak. ha kedvem van megköveztetem az uccán, vagy belefolytom a medencémba. ezek a vallások hááááááááát......elég érdekesek. és remélem az érdekes szó még nem sért senkit, mert ennél finomabbban nem tudnám megfogalmazni
-
SLYM
veterán
engem csak az ilyen faszok zavarnak akik ezét beszólnak. kit érdekel, hogy valami ly vagy j? ez egy szarság amit még egyik nyelvújítónak se sikerült kiölnie az emberek agyából, olyan mint az angoloknál az Esz3. személyben az igéknél az s végződés. totál felesleges. hidd el a dédfiadnak már nem kell az ilyen szarságokkal foglalkoznia. úgy kéne mindent írni ahogy hallod. csakmer úgy a legegyszerűbb
[Szerkesztve] -
tiv61us
őstag
lehet, hogy az amerikaiak orultek, vagy csak meg most is sok a feher folt otthon
/elkepeszto postokat olvasok amerikarol/
itt unneplik a karacsomyt
a vendeglokben, utcakon fenyok, diszek vannak stb.
santa claus renszarvassal erkezik,/ az emberek tobb milliard dollart koltenek ajandekra/ gondolom ez is bun/
a karacsonyi repulojaratok kicsit surubbek mint a 6-os villamos
munkahelyeken is van party
es nem zavar senkit
thanksgiving mellett a legfontosabb csaladi unnep
a hanuka sem zavar minket, akik nem zsidok vagyunk
szoval ne keverjuk mar minden xarba amerikat
thx
[Szerkesztve] -
Fryskitt
addikt
Én is értem, de hát miért zavar embereket, ha mások jól érzik magukat? És miért adnak ennek hangot? Nem örülniük kellene, hogy jó helyen dolgoznak? Aki rosszul viseli Angliát, menjen haza.
Egyszerűbben: mi lenne, ha valaki folyamatosan szapulná a Prohardvert? Inkább nem írnánk többet, és mindenki keresne magának más elfoglaltságot? Vagy inkább megkérnénk, ha ennyire zavarja, akkor ne olvassa, nem?
Nekem itthon, ősi állampolgárnak lehet véleményem az országról. MERT ITT SZÜLETTEM. Ha a többieknek - akiket amúgy szívesen látunk - nem tetszik, ne legyen itt. Ja, hogy otthon meg még rosszabb?
El lehet dönteni. Megszoksz vagy megszöksz. Ilyen egyszerű.
Ja, és nem vagy te főnök valahol?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
miért lenne kirekeszve egy arab a karácsonyból? nem a keresztény vallási ünnepből, hanem a karácsonyból. fenyőfa, jókedv, szerete, ajándék, megértés. ő nem ünnepelné jézus születését, nem menne el éjféli misére (bár valszeg nem zavarnák ki a templomból, max. nem értene vele egyet, be egy ''kultúrális elfoglaltságnak'' az is megteszi). de szabadnap van, pihenés van, happy x-mas van. az arab világban valszeg más, számunkra kevésbé ismert ünnepek és szokások vannak. olyanról még nem igazán hallottam, hogy azt ''betiltották'' volna a keresztény/zsidó/hindu/háromszemű kisebbség kedvéért.
-
BloodRay
veterán
Már viccnek is marhaság, hogy ilyen ötletek felmerülhetnek. Angliában mondjuk lassan tényleg elképzelhető lesz az ilyen retardáltság ha így haladnak.
Kiváncsi lennék az arabok mekkorát kacagnának már csak az ötletre is mondjuk Iránban ha valaki(vagy valamely kisebbség) megjegyezné, hogy őt zavarja(vallásában ill életvitelében, estebé...) valamelyik muszlim ünnep. És nem hiszem, hogy ez az irániak barbarizmusa miatt lenne így...
Tiszteld a másikat(és szokásait), hogy ő is tiszteljen téged... -
Racecam
nagyúr
Hol olvastál Te itt bárminek is a betiltásáról?
A munkahely vezetése dönt úgy, hogy nem tart karácsonyi party-t.
Arra meg mit is mondhatnék, amikor azt írod hogy ''a főnökségnek egy gonddal kevesebb, és jelentős költésgcsökkentés.''
Eddig sem kötelezte erre senki őket. Saját, jól felfogott érdekükből, a dolgozóik hangulatának növelése miatt tartották meg. És pont az most a problémájuk, hogy a dolgozóik egy jelentős része lehet, hogy hindu, vagy muzulmán, vagy zsidó, és akkor ők ki lennének rekesztve ebből az ''ünneplésből''. -
Fryskitt
addikt
Korcs szokások korcs világban. Azt hittem, csak az amerikaiak őrültek, de úgy látszik, az angolok is. Hol vannak a régi brit tradíciók? Egyebekben is azt gondolom, ha valaki megy valahova, akkor ő tartja magát a szabályokhoz, és nem a házirendet fogják megváltoztatni. Betiltani a karácsonyt a munkahelyen: a főnökségnek egy gonddal kevesebb, és jelentős költésgcsökkentés.
Nb.: én nem perelhetek az elmaradása miatt??????????????? -
sanyixXx
senior tag
hiszem amit láttam...ami meg itt van, az nem faja hírforrás...talán a bbc hír
[Szerkesztve] -
Ősember
őstag
sött, miért nem tiltjuk be egész évben a szorakozohelyeket, mert azok erkölcstelenek egyesek szerint?
nem ugy kell megoldani a toleranciát, hogy elrejtünk mindent... pont az ellenkezö kellene szerintem. nyiltan ünnepelni és mindenki örüljön a fejének. el tudom képzelni hogy mondjuk már 4 éve rutin lesz a pincében szilveszterezni, kimész egy rakétát löni és a végén lebombáznak, mert ez sérti a szomszédod lelki világát? ez egy vicc, a toleranciána karrol kellene szolnia, hogy toleráld a másik dolgait. ha eldugják, nem lesz mit tolerálni -
rudi
nagyúr
Lécci, mellőzzük a személyeskedést és az arra reagálást!
-
divot
veterán
Zsenikém, ugye te még soha nem hibáztál? Valószínűleg a mondatkezdő kisbetűk, az egybe írt szavak és az ilyen rövid irományhoz képest rengeteg helyesírási hiba is a moderátorok ármánykodása miatt kerülhetett a szövegedbe...
Egyébként meg olvasd el a 11-es hozzászólást is.
[Szerkesztve] -
Yushchenko
őstag
Lehet hogy csak jól le akartak húzni téged egyiptomba.
Amúgy tényleg sok a bevándorló angliába, de london ennek a legdurvább példája. Amúgy én olyan magasról szarom le a karácsonyt, hogy el sem hinnétek(pedig meg vagyok keresztelve). Ha drága lesz a fa még azt sem veszek(gyűjteni kell tuningRAM-ra).
[Szerkesztve] -
sanyixXx
senior tag
ez foglya elnyelni az úgynevezett modern kontinens civilizációját
csak engem zavar a hejesírás?
jaamúgy ez tömény szar! majd akkor magyarázzanak politikai korrektségről, ha bizonyítottan zavarja és sérti az más vallásúakat a karácsony. legjobb biznisz nekik a december, mint mindenki másnak. ilyenkor tör rá a vásárlási fless az emberekre.
a másik meg, hogy amikor pár éve Egyiptomban!!!! karácsonyoztam, akkor ott minden arab Merry Xmas-sal fogadott, mikulássapiban járkáltak, műhó és mikulás volt a a bódék tetején, amint mászik a kéménybe stb stb...
kedves divot, ülj le és pihenj egy kicsit, mielőtt ilyennel szemetelsz ide. gondolkozz el, hogy nem lehhet, hogy esetleg téged is megetettek ezzel a szarral? -
jeges
senior tag
most épp a Te hsz-edre válaszolok, de a többieknek is:
nem, az sem jó megoldás, ha a többség alkalmazkodik a kisebbséghez. és az sem, ha akárkinek vallási ügyekben alkalmazkodnia kell másokhoz.
úgy érzem, ott tudok egyetérteni a cikkekben számomra körvonalazódó elvvel, hogy az állam vagy az eu vagy semmilyen többség ne akarjon velem ünnepelni, és ne akarja megmondani, mit ünnepeljek. ez nem népszavazás kérdése, hanem a saját felfogásomé, ezért köze nincs a demokráciához.
(megjegyzem, nekem is szemet szúrtak az egyébként valószínűleg tematikusan kiemelt böszmeségek, de amiről fent szólni akartam, az csupán a póre elv) -
rudi
nagyúr
válasz
#43960832 #67 üzenetére
Meddig fajul? Addig már biztosan, hogy amikor az angolnak (németnek) aszongyák, hogy két euro/óráért kell kemény fizikai munkát végeznie, akkor megsértődik és inkább otthon lógatja a lábát és helyette a bevándrolók csinálják meg a ''piszkos'' munkát. Anglia attól van befgosva, hogy egyre lustább és butább fiatalságot nevel ki.
-
Ha valaki bevándorlóként letelepül egy másik országban, akkor fogadja el annak a népnek a szokásait. Ha nem tetszik a karácsony, akkor nem rinyálni kell, hanem lehet húzni haza kecskét terelni, vagy rizst kapálni. Minden bevándorló örüljön neki ha nem toloncolják vissza a saját (eredeti) országába, lapuljon meg, és tartsa a pofáját alapjáraton! Ez független attól, hogy ki az, és milyen országba ment. Ha nem tetszik, go home!
-
Lord Zero
addikt
bár kissé homályos számomra, miért nekem címezted a hszt, de azért mondom:
nem az arab nem akarja, az angol nem akarja, mert azt hiszi, az arab nem akarja, vagy legalábbis azt, h az arab azt akarja, h az angol ne akarja
nem mellesleg a linkelt bbc cikk címe diszkréten a survey says finomítással zárul
szóval akár az indexen is megjelenhet, h az idei karácsonyi bevásárlás során minden harmadik magyar kínosan ügyel arra, h taj-kártyáját magával vigye és minimum duplarétegű zewa toilett papír gördüljön az árnyékszékek mellett az ünnepek idején, állítja felmérésében a penis luna ügyvédi iroda
[Szerkesztve] -
Oreg_Nene
tag
Ez az egész hóbelebanc az álszentség netovábbja - muzulmán télapó, kopaszra borotvált kisJézus, ezek micsodák? Más valással kompatibilis jelképek? Nem is igazán maga a jelkép zavar hanem az a kínszenvedés, bájvigyor, eröltötetett cselekmény ahogy ezt teszik a politikai korrektség jegyében. Bár ez elmúlt 6-7 év bebizonyította hogy ez kb hasonló dolog mint a régen a keresztes hadjárat vagy a komcsizás, ennek alapján is lehet beskatulyázni embercsoportokat, új jelmondat a vezérzászlóra felvarrva. Sajnos még azt is tisztábbnak, férfiasabbnak érzem hogy mondjuk ki nyíltan pl: ''utáljuk egymást'' - bele a szomszéd, munkatárs etc szemébe CSAK ne legyen már ez az állandó kényszer-vigyorgás a másik arcába. Szánalkmas. Utána a kávé közben meg még az ükapját is megölnénk, de amikor szembe jön újra vigyorog mindkét fél
A másik probléma azt hittem ez csak nálunk magyaroknál van így, sajnos nem, tölünk nyugatabbra sem változik a helyzet...
Két ismerösöm dolgozik stewardessként és főleg Tel-Avivba és hasonló helyekre jutnak el, de: gyakran félve mennek ki az utcára a nagy ''ottani'' polkorr jegyében, inkább csak csoportosan hagyják el a szállodákat, bár szerintük ott is inkább a látszólag fanatistákkal van probléma -
rdi
veterán
Abszolut a rossz megoldást választják. Az igazi megoldás az lenne, ha tartanának karácsonyt, hanukát és ramadant is.
És még van néhány kisebb - nagyobb vallás. Avallást ugyanis kulturának is lehet tekinteni. És nem az a demokratikus, ha eltüntetjük a különböző kultúrákat, hanem az ha megismerjük és részt veszünk (kérünk) benne...
Viszont az írás vége az hülyeség. Attól, hogy a szomszédom veri a gyrekeit, nekem még nem muszály....
[Szerkesztve]
szalontai:
a logikád egészen elképesztő. Amgliában ugyanis nem az arabok mondják, hogy ne legyen karácsonyfa, hanem maguk az angol (és multi) munkaadók.
Attól, hogy az arab országok többségében konzervatív és fundamentalista, vallási államok vannak, még nem kell, hogy nálunk is ugyanez legyen.
[Szerkesztve] -
tomazin
veterán
válasz
Lord Zero #60 üzenetére
Végigolvastam az összes hsz.-t és volt olyan,h nem értek egyet azzal,h a kisebbség alkalmazkodjon.Ha én nő lennék,és kimennék ehhez a sok okos arabhoz,szted mit csinálnának,ha nem berítanék magamra 50km ruhaanyagot?
Na de ha kimegy az arab,akkor miatta ne legyen fa?Meg mittomén mi?
Kissé egyenlőtlen a dolog..
[Szerkesztve] -
Lord Zero
addikt
csak hogy még elképesztőbb legyen:
[link] - bbc
(#12 robisznak, meg a többieknek, akik nem találták a bbc-n - beleértve a cikk íróját is)
-
kovi
senior tag
Ma reggel vittem az ujságot s egy kedves néni kijött az egyik házból és kezembe nyomott egy 10 font-ost. Boldog Karácsonyt! Azért egy-kettőnek nem ment el az esze...
-
törölt tag
Tud valaki eredeti angolnyelvu cikket ebben a temaban? Szivesen megkerdezne egy-ket brit ismeröst rola...
-
SLYM
veterán
-
Racecam
nagyúr
Vadul törölni fogok minden direkt politikát!!!
És most szólok, hogy utána ''egyebek'' jönnek!
Kérlek benneteket, hogy ezt vegyétek figyelembe!! -
SLYM
veterán
szerkesztve
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
válasz
parandroid #15 üzenetére
Mit jelentenek a keresztény ünnepek (karácsony, húsvét, pünkösd) egy nem kereszténynek? Szabadnapot? Vagy próbálja meg tartalommal megtölteni, ha már úgyis ünnep?
Húsvét nem sok mindent. Nem szeretem, pont az erőltetett ''keresztény'' alapjai miatt.
Karácsony pogány ünnep volt régen. A téli napforduló ünnepe. Én sem Jézus születését ''ünneplem'', hanem azt, hogy ilyenkor együtt a család, végre lehet pihenni.
Szóval én is úgy gondolom, hogy ünnepeljen mindenki , ahogy szeretne, de lehetőleg a karácsonyi misére ne kelljen mennemSzóval bár zavar a vallásos háttere, amíg ezt nem erőszakosan nyomják (Egy feldíszített karácsonyfa nem az!!!) ,a ddig semmi gond )
anaqerrel mélységesen egyetértek
[Szerkesztve] -
Foxi
senior tag
amúgy meg azt nem értem, hogy hogy jön ahoz egymuzulmán, hogy más országában a saját érdekeig próbálja érvényesíteni
Hogy jött ahhoz Európa, hogy az egész világon a saját érdekeit érvényesítse?
Mivel az európai civilizáció súlya esik ezért előbb-utóbb komolyabb konfliktusok is lesznek emiatt. -
SLYM
veterán
válasz
#64791808 #41 üzenetére
kösz
amúgy meg azt nem értem, hogy hogy jön ahoz egy muzulmán, hogy más országában a saját érdekeig próbálja érvényesíteni(és itt most konkrétan erről az érdekről beszélek). amúgy ez eddig egy dolog. ekkor azt mondom bolond az ember. de ha ezt elfogadja az ország akkor ott az országgal van a baj.
ugye szóbajött a politikai érdek. valszeg törölve lesz a hsz ezen tartalma, de itt megjegyezném, hogy ************ szerintem valami ilyesmi érdek lehet itt is a háttérben. valamelyik nagypárt ezzel kedveskedik valamilyen kis muzulmán érdekeltségű pártnak esetlen a muzulmán szavazóknak szvsz.
[Szerkesztve]
/Moderálva. Ezzel a szöveggel önmagában semmi baj nem volt, de egyrészt politikát csak a poltopicba, másrészt a Logout-on ne. Köszi! - Race/ -
törölt tag
válasz
#43960832 #40 üzenetére
muszlim = rossz tézishez egy dolog: csodálkoztok? Mióta a világ világ, a muszlimokat a keresztények utálják, de a pénzük az kéne. Kicsit távolodjunk el ettől, és nézzük népcsoportra: dívik az a tézis, hogy az arab az gyanus vazzeg, azt utálni kell.
Csodálod? Itt az arab, jobban főz, jobban üzletel, és betartja a nyitvatartást, naná, hogy utálja a magyar, aki egyre kevésbé tud főzni, ha akarod, akkor sem tudsz vásárolni az eladótól mert nem ért hozzá, és nem is érdekli, és 10 perccel zárás előtt már nem engednek be a boltba, mert záááárunk... Ezek hülye, proli, piti példák. Van nagyobb is.
Egyébként: a BME-n sok néger hallgató van. Többségüket ki nem állom, és van néhány haverom. Rasszista vagyok? Nem. Semmi bajom a bőrük színével, a hozzáállásuk a probléma. A nagypofájú, mutogatós rapper balhés hozzáállásuk. Ez ugyanis itt nem divat (még). Utálni nem utálom őket, de az ilyet kerülöm, a normálissal meg haverkodom. Lényeg: ha vendég vagy, akkor a helyi szokásokhoz kell alkalmazkodni. Ez a normális, és ez a tradíció. Abban a pillanatban, hogy ezt felrúgják, borul minden. -
törölt tag
Magánvélemény következik.
Szerintem ennek semmi köze a politikai korrektséghez meg hasonló, mondvacsinált műbaromságokhoz. Továbbá előrebocsátom, hogy a legkisebb mértékben sem vagyok vallásos, eleve tartózkodom mindentől, amely valamely vallással kapcsolatos.
De ez más dolog. A Karácsony már botrányosan régóta több, mint egy Keresztény ünnep, ahogyan végső soron a Húsvét is. Ez számomra a szeretet, a család, az odafigyelés és az egymással törődés ünnepe. Még a mai világban is az, ami a globalizáció és az emberi önzőség döbbenetes fokozódása miatt kész csoda, de az! A Karácsony egy politikán, társadalmi helyzeten felülálló ünnep. Karácsonykor az ember nem hajtja el a koszos hajléktalant a picsába, mert na, hát mégis karácsony van.
Szóval ha a hír kacsa, akkor elbaszott vicc. Ha viszont nem, akkor nem tudom elhinni, hogy emögött ne az emberi kötődések szisztematikus kiirtásának szándéka álljon.
De ha mindenképpen erőszakosak vagyunk, hogy márpedig ez vallási ünnep... a vallási szabadság pont abból áll, hogy mindenki gyakorolhatja a saját vallását, amíg ez más vallás hívőit a vallásuk gyakorlásában és hitükben nem sért. Az, hogy ünnepeljük a karácsonyt, az hol sért ez muzulmánt? Tesz rá nagy ívben, azt ne gondolja senki, hogy érdekli. Ő ünnepli a saját ünnepeit, és nem eszik sertést, mert tisztátalan állat. Szíve joga! Multkor egy török üzletféllel ebédeltem, akivel beszéltünk erről, és megmondta: ő eszik sertést. Ha lehet mást, akkor mást, de ma már szó nincs bigott vallási ellenérzésről és tiltásról.
Arról meg ne beszéljünk, hogy mennyi és milyen összetételű a sok bevándorló. Az Nagy-Britannia, az anglikán egyházzal együtt, az a hivatalos államvallás, a britek azt gyakorolják. Ha ez nem tetszik, nem kell odamenni. Ebben kellene ''nacionalistának'' lenni, nem másban. Itthon is korlátozni fogják az ünnepeinket, mert a cigányok (elnézést, politikailag korrekten a roma kisebbség tagjai) nem ünneplik őket? Egy fenét fogják, hacsak nem valami nagypofájú ombudsman ki nem harcolja, amire van esély, mert ebben az országban annak van igaza, aki hangosabban üvölt. Mindegy, ebbe nem megyek bele.
Na ennyi, kiadtam a mérgemet.
SLYM: az aláírásod igen találó.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Pontosan. Az angolokat kellene megkérdezni. Ne is menjünk meszire: Vajon mit gondolnak rólunk mostanában Svédországban? Csak azt látják, hogy ''kimenekült'' hozzájuk néhány tucat cigány, mert itt üldözik őket, nem kapnak munkát, és különben is ''Svédországban segélybő' is úrasan lehet élni.'' Kérdezzenek már meg engem, szívesen elmondom nekik, hogy mi az ábra. Na, egy angol is elmondaná, biztos...
-
rudi
nagyúr
Én csak azt tudom, hogy a kialakuló ''modern, liberális demokráciákban'' a kisebbséget előszeretettel használják politkai célra. Mi más lenne ez az angol kezdeményezés, mint a többség hergelése a kisebbségek ellen azzal, hogy kvázi elveszik (vagy legalábbis beleondítanak) az egyik legnagyobb ünnepüket? Két éve voltam kinn a ködös Albionban, akkor a házigazdán arról beszélt, hogy a vezetés kezdi érzékelni, hogy túl sok a bevándorló és munakügyileg/képességügyileg sokkal potensebbek mint az őslakosok, szóval valamivel meg kell fékezni az áradatot. A muszlim = rossz baromság alapvetően sikeresen terjed nyugaton.
Van még egy szempont. Mit látunk mi (vagyis mit láttatnak velünk), és mi a valóság? Érdemes lenne megkérdezni az egyszerű angol embert, hogy ebből mennyi látszik feléjük. Akinek van ott kinn ismerőse kérdezzen már rá! -
parandroid
félisten
Vannak kérdések, amiben kénytelen lesz pedig. És ha meg sem próbál alkalmazkodni az rohadt nagy gáz.
Lásd még az iszlám nőkkel való bánásmódját, amit az után is megpróbálnak egyes szélsőséges vallási csoportok tagjai folytatni, miután az EU-ba költöztek. Németországnak folyamatos problémái vannak emiatt (családon belüli erőszak, nők adás-vétele, vagyontárgyként kezelése, utcára ki nem engedése, ilyesmik).
Vannak minden kultúrának általános normái, alkotmánya, a törvényekről nem is beszélve, ha egy kisebbségi csoport azt választja, hogy ő az adott közösségben kíván élni, akkor lesz szíves ezeket betartani.
Másik rendszeres példa a bizonyos etnikai csoportok kiskorúként történő házasságkötése és gyermekvállalása. Azért mert valaki az adott etnikai csoporthoz tartozik, pillanatnyilag Magyarországon még törvényt sért azzal, hogy 13 évesen férjhez megy, és gyereket szül a a15 éves férjének. Vagy ha bizonyos etnikai csoporthoz vagy vallási felekezethez tartozónak mondja magát, akkor mentesül a törvény alól?
p -
PazsitZ
addikt
Ezt most nem kell mindenre érteni.
Ne mond, hogy számodra logikusnak tünik, itt konkrétan a karácsony eltörlése, mert a kissebség ezt nem ünnepli és lehet zavarja őket, hogy az út mentén pár fa villog.(ferdítés)
Sok helyen ennyi erővel engem egy mecset zavarhatna, de b*ssza isten építsék fel itt Mo.-on és örüljenek maguknak.(bocs az indulatért) -
Jó téma. De azért abban megegyezhetünk, hogy ez a hír amúgy csak egy kacsa?
-
SLYM
veterán
hát ha én a bíró lennék egy olyan kis féreg tárgyalásán aki perelt, mert hogy valahol ünneplik a karácsonyt biztos elküldeném oda ahová való. könyörgöm nehogymár ez valakinek szúrja a szemét. kik azok akik nem állítanak karácsonyfát?
-
ngabor2
nagyúr
elferdült értékrendűben. itt minden jelképhez más tartalom csapódott, és nem lehet tudni, hogy miben mit lát a másik. a csillagban van, aki a szabadságot, van, aki az elnyomást, van, aki semmit.
sajnos egyre kevésbé igaz a régi mondás: rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak...
a naptári ünnepeknek épp az lenne a szerepe, hogy ne ''legyen +10 nap szabi, amit arra a közösségre szánsz, amelyikre akarsz'', hanem adjon egy keretet az életnek. lehet, hogy elavult, de működik. vagyis működött, amíg nem lett ennyire ''tiszteljünk mindenkit, még akkor is, ha nekünk rossz, és ő nem tisztel minket'' rendszerű. -
PazsitZ
addikt
Nem a kölcsönös tolerancia lenne a lényeg? Bár biztos én nem értek a dolgokhoz...
Ez lenne a megoldás?
Ugy tünik nem csak köztünk magyarok között vannak ilyen hülyék, hanem nyugaton is(Gondolok itt arra a perre, amikor egy kerti karácsonyfára piros színű csillagot raktak és akkor a tulaj biztos kommunista jelképnek szánja
)
Milyen világban élünk
[Szerkesztve] -
Daneeka
senior tag
válasz
parandroid #18 üzenetére
Szerintem aki bevándorló, más vallású stb. az gondoljon bele, hogy egy eredendően keresztény vallású földrészen él, dolgozik. És főleg ha bevándorló akkor illene alkalmazkodni a választott ország törvényeihez, értékrendjéhez stb. Természetesen amerika más téma hiszen az igazi amerikaiak nagy része most rezervátumokban tengeti életét nagy része pedig próbál beilleszkedni egy szerintem tőle idegen létformába.
-
Racecam
nagyúr
Nálad működne? Téged zavarna, ha így lenne?
Nyilván nem. (Tudom, sokan vannak akiket igen.)
Lehet, hogy naiv álom, de legalább ebbe az írányba mennénk, és ne az ellenkezőbe.
Azért az, hogy többség tolerálja a kisebbséget, azért nem volt mindig is így!Sőt!!
Most nem hozok példákat, de ez csak a modern, liberális demokráciában kezd megvalósulni. (És túlzásba átmenni.)
-
Ez viszonylag elegánsan megoldható - kötelezően kiírt ünnepek helyett kap mindenki, teszem azt, +10 nap extra szabit. Akik annyira közösségelni akarnak, majd abból megoldják ott, úgy, és akkor, ahol, ahogy, és amikor akarják.
Ha meg nem tudják, akkor talán mégsem volt az az ünnep olyan fontos... -
Viszont a tolerancia mérőfoka inkább az lenne, hogy az utcákon tereken minden vallás, népcsoport szabadon ünnepelhetné a saját ünnepét, a saját jelképeivel együtt.
Szerinted ez jó ötlet lenne, működne valaha is? Meglepődnék.
Vagy a kisebbséget a többség tolrálja, de a kisebbség a többséget nem?
Ez mindig is így volt. A többségnek nyilván sokkal kevésbé van mi ellen lázadnia, kevésbé hajlamos a végletekre, kevésbé hangos és követelődző. -
ngabor2
nagyúr
csakhogy a karácsony, és a húsvét se tisztán vallási ünnep. vannak vallásos szálai, de inkább családi, közösségi ünnep mindkettő. és csak azért, emrt vannak vallásos szálai, a közösségi részt le akarják belőle venni.
inkább nem írom le, amire gondolok, mert nem tudnám politikailag korrekten kifejezni magam... -
Racecam
nagyúr
válasz
parandroid #18 üzenetére
Hogy hányan vannak, azt nem tudom, de ez mindegy is. Neked pedig azt jelentsen, amit szeretnél, ha jelentene. Pl.: Semmit, pihenést, együttlétet, szeretetet, jó kajákat, fényeket.
Mindegy. Ahogy szeretnéd. -
parandroid
félisten
''a vallását gyakorló keresztény embernek''
És ők hányan vannak? És nekem mit jelentsen, ha én nem vagyok olyan?
Egyébként megismétlem: nem zavar a karácsony vallási vonatkozása, a betlehemezés, a karácsonyfa, az éjféli mise, és a karácsonyi dalok, és általában nem zavar az, hogy a vallását gyakorló keresztény emberek boldogok és ünnepelnek. Kicsinyes, irigy kis pöcsnek kellene legyek ahhoz, hogy zavarjon, ha más ünnepel és boldog, amíg teszi ezt úgy, hogy más embereket (engem pl) nem bánt vele.
Egyébként a fogyasztói ünnep sem zavar annyira, mint amennyire az előző posztból kitűnt, átlapozom a szórólapokat, olvasatlanul dobálom ki a bankok kedvezményes hitelekről szóló ajánlatait, és nem nézek tévét.
MOD: Cégnél egyébként karácsonyi vacsorának hívják az évvégi záróbulit, de évvégi záróbulit értenek alatta. Mi pl idén disznót fogunk vágni évvégi záróbuli címén. Nyilván ez a disznó szempontjából politikailag egyáltalán nem korrekt.
p -
Racecam
nagyúr
válasz
parandroid #15 üzenetére
Ez igaz, de!
A karácsony, a vallását gyakorló keresztény embernek nem elsősorban ezt jelenti. Sőt! Inkább a társadalom egészének elvárása az (beleértve mindenkit), hogy egyre nagyobb és értékesebb ajándékozási lázba hajszolja magát, sokszor a szó legszorosabb értelmében.
Ez a fogyasztói társadalom ''kára''. Tetszik nem tetszik, ez van, ilyen irányba tartanak a fejlettebb ''gazdagabb'' demokráciák.
anaqer: Ebben sok igazság van, főleg a nyugati, jóval ''vegyesebb'' társadalmakban nem kívánatos, hogy a munkahelyek, akár ilyen formában is, vallási tereppé váljanak. (Ahogy politikaivá sem.) Viszont a tolerancia mérőfoka inkább az lenne, hogy az utcákon tereken minden vallás, népcsoport szabadon ünnepelhetné a saját ünnepét, a saját jelképeivel együtt.
Ugye a melegek is szabadon vonulhatnak az ő ünnepnapukon, és szabadon használhatják a jelképeiket.
Vagy a kisebbséget a többség tolrálja, de a kisebbség a többséget nem? -
A politikai korrektségéről híres Nagy-Britanniában a karácsonyt a magánszférába száműzték.
Núzfless : az összes vallásos ünnepnek ott lenne a helye, kezicsókolom. -
parandroid
félisten
Általános civilizációs kérdéssé válik a keresztény ünnepek kérdése. Évek óta az, és gondolj bele: még az erőltetett ateizmusáról hírhedt előző rendszerben (amit rendszeresen titulálnak elnyomó diktatúrának) is működött. ''Kispajtások örvendezve körös-körül járják...''
Egyáltalán honnét jönnek ezek az ünnepek? Mennyire keresztények egyáltalán? Merthogy a kereszténységnél régebbiek.
Mit jelentenek a keresztény ünnepek (karácsony, húsvét, pünkösd) egy nem kereszténynek? Szabadnapot? Vagy próbálja meg tartalommal megtölteni, ha már úgyis ünnep?
Ami bajom nekem van a karácsonnyal, az nem a vallási vonatkozása, azzal semmi problémám, pedig tudatosan távol tartom magam bármilyen vallástól. Nekem az a konzumer-ünnep nem tetszik, amit a fogyasztói társadalom csinált belőle. PIllanatnyilag akármit is mondunk, a karácsony arról szól, hogy az éves kereskedelmi forgalom jókora része decemberre tevődik, és a trendet jól kihasználva nyomatják a fogyasztói propagandát. Éljen a fogyasztói társadalom ünnepe!
p -
divot
veterán
Őszinte leszek, az első hír engem is megdöbbentett, aztán meg elbizonytalanított, hogy ez hülyeség. Ekkor kezdtem el utánakeresni a témának, és találtam meg a második cikket a Hírszerzőn. S mivel az legalább akkora nonszensz, mint a királynő + muszlim hölgy ünnepi beszéde, gondoltam földobom a témát, hogy együtt majd hátha okosabbak leszünk.
-
robisz
senior tag
-
divot
veterán
Akkor itt egy másik cikk a Hírszerző.hu-ról:
Kellemes, politikailag korrekt ünnepeket!
Egy hét múlva karácsony, a boltok tele vásárlókkal, a legtöbb ház már piros-zöld fényekben úszik. A szóhasználat azonban egyre inkább változik: a karácsony már a Fehér Ház üdvözlőlapjain sem ''karácsony'', inkább valami ''téli ünnep''.
Közeleg a karácsony, a karácsonyi vásárok, fenyőfák és betlehemállítás ideje. A Virginia állambeli Newport város lakói rendes éves karácsonyi karneváljukra és kézművesvásárra készülnek. Lesz élő „hóember”, műhóember-építés (hiszen Virginiában szinte soha nem esik valódi hó) és természetesen karácsonyi vásár. Kivéve, hogy nem annak hívják.
A fények fái
ezentúl Holly Dazzle (kb.: Ünnepi Ragyogás) lesz. Elvégre a városban lakik mindenféle vallási felekezet, és nem lenne illdomos a keresztény ünnepek szóhasználatával dominálni a zsidó, muzulmán, amerikai indián és más közösségek felett. Azért a főtéren áll majd egy fa, ám karácsonyfa helyett a „fények fájának” fogják hívni.
A legtöbb amerikai munkahelyen már régen nem „boldog karácsonyt” kívánnak az emberek kollégáiknak, mielőtt kisétálnak az irodából jól megérdemelt, hosszabb-rövidebb téli szabadságukra. Az ilyen megszólalás feltételezi, hogy a másik is a karácsonyt ünnepli – azaz keresztény, vagy legalábbis azt sugallja, hogy annak kellene lennie. És egy etnikailag és vallásilag olyan sokszínű országban, mint az USA, ennek akarva-akaratlan számtalan komplikált következménye lehet.
Karácsonyi jutalom helyett év végi bónusz
A Time magazin szerkesztősége nyolcvan éve minden esztendőt karácsonyi partyval és karácsonyi jutalomosztással zár. Három évvel ezelőtt azonban megszüntették az egészet, illetve jutalmat továbbra is osztanak – csak éppen nem hívják karácsonyi prémiumnak. A „karácsony” szó hovatovább szitokszónak számítana, ha kiejtenék hivatalos közegben. De nem teszik, mert a hivatalos közegnek vallásfüggetlennek kell maradnia, joggal.
Az Alabama Egyetem Kulturális Diverzitás Osztályának (tényleg létezik ilyen!) ajánlása szerint a diákcsoportok lehetőleg ne állítsanak vallási töltetű karácsonyi jelképeket – konkrétan a betlehemekre gondoltak itt. Az egyetem alkalmazottainak pedig azt ajnálották, hogy lehetőleg ne kerüljék a más vallásúakkal a vallási ünnepekről való konfrontálódást. „Ellenkező esetben akaratlanul is elnyomó vagy vallásilag agresszív tettet követhetnek el. És valóban ezt mondták” – szörnyülködik William Donahue, a Katolikus Liga elnöke.
Tréfa vagy elnyomás?
„Azt gondolhatjuk, hogy a politikai korrektség egy tréfa. De sajnos nem az” – véli Bill Lind politológus. „Pedig ami valójában történik, az a szólásszabadság korlátozása, nem is akármilyen mértékben.”
Amerikának mint a világ talán legsokszínűbb társadalmának, mindig is éppen elég gondja volt a kisebbségek kezelésével – azaz gyakorlatilag mindenkivel, aki nem fehér és protestáns. Ráadásul csak a hetvenes évekre tehető az az idő, amikor a déli államok falvait leszámítva mindenhol szalonképtelenné vált a rasszizmus. A nyolcvanas évekre azonban a közhangulat átlendült a ló túloldalára: „csak ne bántsunk meg senkit” – lett az új jelszó.
Ez eddig még rendben is volna – elvégre a többségnek kell engedményt tenni a kisebbség irányába, és nem fordítva. A politikai korrektség nyelvezete azonban ennél jóval messzebb szivárgott, és egy idő után igazi jelentését is elvesztette. Elvégre hiába mondunk „kockázatos hátterű fiatalt” fiatalkorú bűnöző vagy „papírok nélküli munkást” illegális bevándorló helyett, egy idő után a két kifejezés ugyanazt a jelentést hordozza majd. A körből kilépni viszont nem egyszerű – elvégre ki akarná, hogy azzal vádolják, szándékosan megbánt másokat?
Mindenki azt ünnepel, ami neki tetszik
Még a karácsonyi mozifilmekből híres New York-i Macy’s áruház is levette a „Boldog karácsonyt” feliratot az ünnepi feliratok közül, és egy semmitmondó „Boldog ünnepeket”-re cserélte – ebbe mindenki behelyettesítheti a vallásának megfelelő ünnepeket, még akkor is, ha azok az évnek teljesen más szakában vannak.
Az anti-karácsony aggodalmak megkoronázásaként a Target áruház tessékelte ki a hajléktalanoknak gyűjtő Üdvhadsereg jótékonykodóit, mintegy 9 millió dollárnyi karácsonyi bevételtől fosztva meg ezzel az egyik legnagyobb keresztény jótékonységi szervezetet. Az indoklás szerint számtalan csoport környékezi meg a hatalmas áruházláncot gyűjtési szándékkal, és nem lenne igazságos, ha mindig ugyanazt a csoportot részesítenék előnyben.
Mások szerint azonban a Target tart attól, hogy a megállás nélküli csengőszóval kísért, Isten nevében végzett kéregetés agresszív vallási dominanciának tűnhet a nem keresztény vásárlók szemében. „A munkaadóknak figyelembe kell venniük, hogy az ünnepek nem feltétlenül tesznek mindenkit boldoggá” – figyelmeztet a Target vezérigazgatója, Robert Ulrich, utalva itt az egyedülállókra és a karácsony iránt közömbösekre. „Intoleráns dolog lenne az ő érzékenységüket figyelmen kívül hagyni”. -
robisz
senior tag
Még mielőtt nagyon beleélitek magatokat, érdemes lenne egy kicsit
utánanézni eme ''hír'' forrásának is. Mert ez úgy f@szság ahogy van. -
Atlantis
veterán
Nem hinném, hogy bármelyik muzulmán hitű ember ezt szóvá tette volna, vagy emiatt hátrányban érezte volna magát. legfeljebb ő nem megy a rendezvényre. Az iszlám nem erről szól, csak bennünk alakítanak ki rossz képet róluk.
Az még el is fogadható, ha beszédet mond a TV-ben egy muzulmán nő is(bár miért nő, mikor az iszlám kultúrákban a nőknek alacsonyabb rendű szerepe van, ebbe megint beleköthetnek, ha akarnak). Viszont akkor már egy zsidó hivőt is hívjanak meg, mert tudtommal Karácsonykor ők sem azt ünneplik, mint mi. Nem is beszélve az Európában szintén nem kis számban jelenlévő kínai és kelet-ázsiai emberekről. Őket ki ''képvseli''?
Ez utóbbiakkal senki nem foglalkozik, mert nem ők a rossz megtestesítői jelenleg a világban, hanem az iszlám népek. Ebből az egyszerű ember megint azt fogja leszűrni, hogy a ''szemét arabok'' miatt még karácsonyozni se lehet. Ez is az iszlám elleni lejárató kampánynak lehet része. -
Pacák
senior tag
Így utólag már nem is olyan vicces ez a vicc sem: [link]
-
userZ
aktív tag
Én nem vagyok vallásos ember, de ez überdurva. Teljesen egyetértek Racecammal, nem tiltani kéne, nem ez a fejlődés útja...hanem eltűrni, tolerálni más vallású emberek szokásíit, ünnepeit oda-vissza...
-
ngabor2
nagyúr
''más vallásúak ne érezzék magukat kirekesztve...'' de akkor a többség érezze magát annak? ez a politikai korrektség a józan ész megcsúfolása.
nálunk a cégnél van karácsonyfa, a vezérigazgató mindenkinek boldog karácsonyt kívánt, van karácsonyi ünnepség, stb. a cég neve: teva. lehet tippelni, hogy milyen nemzetiségű az anyacég... na náluk aztán igen kevés karácsony és jézuska szokott lenni, mégis megteszik, mert tudják, hogy itt ez a szokás.
a ''művelt nyugat'' miért fél attól, hogy megvédje magát a szélsőségektől? miért kell csak azért elvenni a többség örömét, hogy nehogy egy kis csoport sértve érezze magát? a kisebbség azért kisebbség, hogy alkalmazkodjon a többséghez! komolyan mondom, nagyon nem értem a politikát -
finest
addikt
''a brit televízióban is: a királynő mellett az idén egy teljesen elfátyolozott muzulmán nő is beszédet mond karácsonykor.'' Vajon miről fog beszélni?
Ha valaki nem járt tőlük nyugatabbra, nem is gondolná, h mennyi más kultúrájú bevándorló él Európában, így politikai szempontból ez a lépés nem meglepő. Ugyanakkor elképesztő, h meddig el tud jutni a liberalizmus.
Az új évi bulikat mikor fogják száműznia magánszéfába? -
Racecam
nagyúr
Elképesztő!
Első olvasatban az ember azt hiheti, hogy ez egy április elseji tréfa. Úgy látszik a terrorizmus megtette a hatását, nem hiszem, hogy ha az ismert terrorista események nem következnek be, akkor is itt tartanánk.
Ráadásul ez egy teljesen rosszul értelmezett tolerancia a más vallásúak iránt, fordítva kellene működnie a dolognak. Nem kellene, hogy zavarjon bárkit is, a más valláshoz, felekezethez tartozók ünnepei, szokásai, hagyományai. Érdekes, hogy engem például egyáltalán nem zavar senki vallási meggyőződése, és az sem zavarna, ha például Hannuka ünnepén mindenfelé hétágú gyergyák világítanának.
Mindezek mellett, szeretném felhívni a fórumozók figyelmét ismét a kulturált érvelésre, ebben a témában is!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- DOOM - The Dark Ages
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- SSD kibeszélő
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Futás, futópályák
- Autós topik
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Asus STRIX GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- MSI RTX 3080 Ti SUPRIM X 12GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest