- Apple asztali gépek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Fujifilm X
- OLED monitor topik
- Everest / AIDA64 topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
válasz
gordonfreemN #295 üzenetére
értem, de enhéz hasonlót kivitelezni.
a módszerrel viszonylag igen kevés fémmel lehetne dolgozni. de a hőcsőhossz adott. és ezzel atechnikával nem menne angyona kö9ztes rész. azaz a vga első emeletének funkciója, ami hőt cserél de le is ad.
és csak pár 40 centis cső ezzel a körbordával ilyenhez kevés.
de nem tudom. pedig sokat számít a felhasznált anyagmennyiség és munkaköltég az összképben...
(#299) zoltanz
jól hangzik, de a furat átmérője az egyik irányban ugye a fűrészlap szélességével kisebb lesz....
-
proci985
MODERÁTOR
-
atti_2010
nagyúr
válasz
szab.tam #292 üzenetére
mert megoldás, ha egy alurúd szendvicset, (bordákat), összefogva pont az élénél meg lehetne fúrni. 2 marást helyettesítene.
Szinte lehetetlen rendesen megcsinálni, mi próbáltuk anno még műhelyszinten is nehéz volt de odahaza még nehezebb mivel az illesztés irányában csökkent ellenállása van az anyagnak és félrehúzza a fúrót, ha hosszú a borda 2 oldalból lehetne megcsinálni ami csak hatványozza a dolog nehézségét, a felület minősége is lényeges a hőcső max hőátvétele miatt, ami csiszolással javítható egy bizonyos határon belül.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
gordonfreemN #291 üzenetére
"xbox hűtőbordákat a talpánál középen párhuzamosan a bordák hosszirányával meghajtanád úgy, hogy egy belső kört alkosson a talp."
a legkisebb ívesítésekkel zsákutcába futottam. házi módszerekkel kivitelezhetetlen.
és komoly problémák voltak még a nagy bordákkal is. a keresztmetszetüknél nézve,a talpuk felől homorúak. az összes!
valahogy agyártás során deformálódik, a bordáknál legyező irányban nyílik. ez nem látható, de a talpakat szembeforgatva már igen. a hosszanti széleken felfekszenek, és középen már tized mm-ekben mérhető rés alakul ki.
2 lehetőség van: szintbemarás, vagy komoly pasztamennyiéséggel való kitöltés. utóbbi is járható út, ha ott nincs éppen hőcső marat. ha van, akkor baj is lehet. de ez már hosszú...(#293) HartgeH3-2.8 neked is
-
HartgeH3-2.8
addikt
Nagyon egyedi ötlet és tetszik, grat hozzá
Az meg végképp nyugodalommal tölt el, hogy egy olyan komoly VGA-t egy Q9550 el hajtasz amit speciel én is használok
UP!
-
szab.tam
nagyúr
válasz
doncortio #289 üzenetére
téged is eltárollak....
a hőáramást ha még rosszul is, hibásan is, de kitalálom, megérzem, stb..
de a marós az egy olyan állatfajta, aki szerethető ugyan, de nem tudsz ott állni melette egy stopperrel, és még ha jóindulatú is, lehet, hogy átq***.
nem lehet szabadjára engedni simán órabérrel. kell kérni egy plafonárat, amit nem haladhat meg a meló. de arról ne is legyen az embernek illúziója, ha otthagyta a cuccot, hogy az egy fillérrel is kevesebb lesz annál...
a cucc elkészeültekor kis sírás, hogy 4x annyi meló volt vele, mint gondolta. és akkor még nekem kell szégyenkeznem, és sajnálnom.
nagyon kondoloztam, (és újra), egy állványos fúrón. csak annak megvannaka lökethossz, meg befogás, stb korlátai.
mert megoldás, ha egy alurúd szendvicset, (bordákat), összefogva pont az élénél meg lehetne fúrni. 2 marást helyettesítene. csak pont középen megfúrni, se jobbra, se balra nem mehet el. több menetben, és kenéssel.macera. de még selejt darabok mellett is lehet hgoy jobb út.
sőt, 10 centis szendvics él megfúrásokat már csináltak itt a ph-n, nem olyan régen, és sikerült. megkopasztott cpu hűtő lett belőle, csak jóval kisebb...
(#290) proci985
ja.
ráadásul a zalman házai elcseszettül hibás tervezések. a másodikon már javítottak, valamit... - de nem segítek nekik, dolgozzanak a mérnökeik, van pénzük...
ami a házat illeti, van benne egy olyan újítás, ami rém egyszerű, de még nem alkalmazták. csak hát alevédések, sok idő és pénz.
a hatalmas ötletek beleférnek sokszor fél mondatba. ez is ilyen. lsd hullahopp karika. ez is ilyen...
de majd gondolm, jhönnek az ártudakozók az új kérdésssel: mi ez az ötlet... -
gordonfreemN
addikt
Talán úgy lenne a leghatékonyabb egy hőleadó felület, ha csillag alakú lenne, valahogy úgy, mint a zalman cnps 9xxx. Alu hűtőborda például ha középen futna fel a hőcsőt befogadó nagyon vékony alu rúd, és azt körbevennék a bordák hosszirányban. Kb úgy képzelhető el, mintha az xbox hűtőbordákat a talpánál középen párhuzamosan a bordák hosszirányával meghajtanád úgy, hogy egy belső kört alkosson a talp. csak ennek a talpnak kéne jó vékony falúnak lennie és pont akkora belső átmérőnek mint a hőcső. kapis? szerintem így lehetne a legkevesebb anyaggal a legnagyobb hőleadó felületet elérni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
szab.tam #275 üzenetére
kinézetre: nullszériás modelleknél ezzel akkor szoktak foglalkozni, ha a protonak a minőséget is demonstrálnia kell. egyébként érdemes megnézni, hogy a thermalright/scythe prototípus hűtők hogy néztek ki kiállításokon, amire általában már ki is pofozták őket.
normális festés megoldható, a hűtés kialakításához képest az már kismiska lenne (hacsak nem kapna az egész gép egy krómozást
).
később pedig ha oda jut a dolog, sorozatgyártás előtt már végig lehetne gondolni (akár a megrendelővel együtt is), hogy kinézeten mit és hogyan lehetne változtatni.
végül a céghez és az árhoz: a Zalman full passzív ház árazására gondolom emlékszik még mindenki. célcsoport van, szóval hajrá.
-
atti_2010
nagyúr
Régen CNC marós voltam bizony most sajnálom hogy nem dolgozom ott, szép kis hűtést tudnék mardosni.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
nemethati #282 üzenetére
köszi, rendes vagy.
de kicsit elteltem a témával. ha van időm, akkor végre kicsit gtr2-t. gtr evo-t. dirt-öt, és f1-et nyomnék már. hónapok óta szinte csak tesztre használtam őket, nagyon ritkán önfeledt élvezkedésre. most már nem érdekel a thermodinamika...
milyen jól járnék: kormány felrak, tv előrehoz, bekészül. a lakókocsiban a dirt meg szétfagyna...
laposkúszásban hagynám el a ph-t... -
szab.tam
nagyúr
pont ilyen masszív offban, flame-ben való részvételért kaptam egy hete figyelmeztetést. korpa közé keveredtem könnyű, ha nem vigyázol...)
továbbra is nagyon köszönök minden tetszésnyilvánítást.
eltelt némi idő, így most nem egyenként válaszolok az érdemi kérdésekre, hanem gyűjtőben...
konkrét végösszeg. meg sem tudnám modnani. meg nem is akarom, nem is fogom.
hogy érthetőbb legyen. az infók nagy része ott van a sorok között, csak az a probléma, hogy a színes képek csábítóbbak, mint a szöveg...
-conrad link. ott vannak a hőcső árak. az is, mennyit használtam el. a képen ott van kiterítve, hogy hány darabot vettem.
-egy kiló alumínium kb. 1500-2000 ft. fajtától, profiltól függ. az is megvan mennyit hasznátam fel. de a többszörösét vettema kísérletek során...
-riser. 1-et használtam fel, de 5 db-ot vettem összesen. (1+4-et....)
-tápokat cserélgettem, mire rátaláltam erre. (ez sem titkos adat, lehet kapni...)
-fémmegmunkálás. valaki azt mondja, hogy 3500 ft/ óra. aztán ki tudja, hány napig pöcsöl vele. a másik rábök helgy 20.000-ért megcsinálja. a harmadik cnc 120-150, és elrontja esetleg, mert hülye. totál össze-visszaság....tehát vannak listás árak, amiket meg lehet nézni. vannak nem listás beszerzéseim, egyéni megállapodások után, amit ide nem fogok leírni, pont az üzlet jellegéből adódóan.
egy prototípus előállítása mindig többszöröse a 2. darab megcsinálásának, amikor már megvan a kijárt út egy része.
és mi van, ha rendelésre mégis csak csinálok valakinek. és böködni fog ide, hogy leírtam az árat.
ha valakinek ingyen megcsinálják a marást, vagy maga képes rá, megint más a helyzet.akik ezt kérdezik, rendre nem azért teszik, mert ők is akarnak csinálni ilyet. zsigerből kíváncsiak, fúrja az oldalukat. egyre jobban. és ha leírok egy konkrét összeget, akkor jönnek egyesek, hgoy hány tuning lada jött volna ki bellőle. nakos tri meg quad sli-jeinál megttték páran. és utána beindul a végeláthatatlan flame....
én nem kérek ebből.akit azért érdekel, mert neki akar fogni, az úgyis megtalál értelmes keretek közt kérdezve. ez itt nem az. ez öncélú kíváncsiskodás, zsebben turkálás. magánügy és kész.
és hiába lett leírva, jönnek új árkérdezők. pedig csak vissza kéne olvasni, hogy nem publikus adat.
kinézet.
világosan leírtam, szószerint: "Külalak terén igen tapasztalatlan vagyok,..."
lekentem erre a rozsdaszerű valamire, mert jobban tetszett az eredetinél. abszolút nem volt cél a küllem. valójában elég ronda. ha tárgyilagosan nézzük. nem is azért van mutogatva, mert csini. kizárólag a hűtés megoldás egyedisége miatt. a nagy bordák sem a szépségről, hanem kizárólag a hűtésről szólnak. egy offroad dzsipp sem a bőrüléstől és a gyöngyáz metál festéstől lesz vonzó, hanem pont a brutális felfüggesztéseitől, és attól, hogy ronda.
de úgy érzem, ez a túlnyomó többségnek le is jött...
más kérdés, hogy én kifejezetten jó érzéssel nézegetem, és nem forog a gyomrom...valaki említette a lian li házat. azt fűrészeld szét te...
az egészben rejlő logikát is kár keresni. meg hogy mi érte volna meg jobban. teljesen világos, félreérthetetlen utalás van rá az interjúban. de hát ugye azok szép, (nem szép
), nagy képek elterelik a figyelmet...
réz vs. alu.
át lett gondolva. ezt láttam jobbnak, és kész.
menthetetlenül felmerülnek a kérdések: nem lehetett volna-e másképp. és jön 26 alverzió.
erre csak egyet tudok mondani: de...és?
végre egy kis szakmai szaksz....
(#233) lapa
tanulom a dolgot, semmilyen ide vonltkozó szakirányú végzettségem nincs. a hőáramlás szimuláció nálam nem szoftveresen történt. tesztelések során elindítottam hidegen a gépet, és tapogattam a bordákat, néztem a képernyőn a melegedéseket, és közben tapiztam a bordák különböző részeit, és mértem az időt. és ezekből próbáltam levonni következtetéseket. mivel sok elvet nem ismerek, így sokszor téveset is. de egyelőre nem érdekel, mert egyes hibák kiderültek a tapizással is, a többi meg jól működik.
lehetett volna bordahőfokokat, delta T-ket méricskélni, de ennyire nem akartam belemászni. sokszor előbb fűrészeltem, pasztáztam, aztán gondolkoztam...
a hűtőborda aluprofilokkal az a bajom, hogy túl nagy tömeghez kis leadó felület társul. az xbox borda pedig kicsit sűrű. talán felére ritkítással jobb lenne, mint írta is valaki. de akkor kisebb lenne a tömeg. sokat rágódtunka fórumtársakkal ezen...
a vga hűtőben az a szép, hgy abordákat tudom cserélni, csak fel vannak pasztázva az alurudakra. tehát a végső hőleadó felületekkel tudok még játszani.... -
doncortio
senior tag
Ó, ha én is moderátor lehetnék... Bár pályázható lenne a poszt...
-
Robi BALBOA
őstag
ha lenne ilyen marós emberem, én legalább minden második bordát eltüntetném az xboxokról, de lehet hogy csak minden harmadikat hagynám meg. kb mint a cpu hűtő külső oldalán lévő nagyon ritkásak, azok valók passzív hűtéshez.
Ezen én is elmélkedtem egy kört szab.tam kollégával, de arra jutottunk, hogy ha kevesebb lenne a lamella ezzel együtt kisebb lenne a tömeg, viszont a levegő áramlása gyorsabb lenne, most viszont nagy tömeg van kisebb levegő áramlással, a kettő körülbelül ugyan azt a teljesítményt nyujtaná. Ezért nem érdemes szétmaratni, mert egyrészt drága lenne és még nyerni sem nyerne vele jóformán semmit.
A nagy elmélkedés közepedte meg őstag lettem!
-
moli.hu
őstag
ha az egyik zaj elnyomja a másikat, az hasonlatos megoldás ahhoz, ha a fejfájást bokánrugással csillapítanak...
igazad van. viszont azt elfelejted, hogy nem tudok raszolni a szomszedra, hogy ne bassza be az ajtot, es nem tudom lezarni az utcat, hogy ne jarjanak az autok, lyukas kipufogoval.
-
DoxaM
aktív tag
Durva, bár én tök fölöslegesnek tartom meg csúnyának (szubjektív), de ettől függetlenül a rengeteg munka és akarat, értékelendő.Eként élvezet lesz a port kifújkálni a bordák közül.Kell hozzá egy mázsás kompi meg a 7vége
Nem egyszerűbb egy jó kis vízhűtés?
-
fagy53
nagyúr
Grat!
Kiváltképpen az elszántság, az a bulldogszerű makacsság érdemel dicséretet, de ez jellemző rád, már korábbról is.
Teljesen egyetértek a csendmániával legfeljebb a hozzávezető út az amiben különbözünk.
Ezt a munkát én is a Himalája meghódításának analógiájával jellemezném, sok pénz, utánajárás, nagy munka, masszív kitartás és végén a CÉL, elértük a lehetetlennek tűnőt...
Kérdés csak az, hogy a csúcs megmászása helyett nem egyszerűbb-e megkerülni a hegyet?
Igen, egyszerűbb minden hűhó nélkül megkerülni, de akkor kimarad valami az életünkből és bennragadunk a szürkeségben. Én így értékelem ezt a furcsa vállalkozást, a csend szempontjából gyakorlati haszna nincsen, de alkotójának boldog perceket, nekünk meg egy kis színt vitt a mindennapokba, hasonlóan bacsis alkotásaihoz, tesztjeihez.
Hiszem, hogy ezt a vonalat fejlesztve el lehet jutni egy üzleti szempontból is értékelhető darabhoz, esetleges sorozatgyártáshoz, de ez még nem ilyen.
Sok sikert a továbbiakhoz! -
proci985
MODERÁTOR
remek lett, gratulálok még egyszer.
-
lapa
veterán
kár, hogy nincsen különösebben említve a leglényegesebb: a borda egyes részein uralkodó hőmérséklet.
ez: "Ha másodlagos hőcsöveket vetünk be, akkor a fém, amiben terítjük a hőt vele, mindenképpen szakadjon meg, tehát ugyanaz a fém ne kísérje végig a hőcsövet, ugyanis ha közel egyforma hőmérséklet uralkodik a cső két végén, akkor előfordulhat, hogy nem indul el benne a hőszállítás"
szerintem szimplán nem igaz. a termikus egyensúly önbeálló lesz.
ha lenne ilyen marós emberem, én legalább minden második bordát eltüntetném az xboxokról, de lehet hogy csak minden harmadikat hagynám meg. kb mint a cpu hűtő külső oldalán lévő nagyon ritkásak, azok valók passzív hűtéshez.
ettől függetlenül elég robosztus lett, respekt.
-
BeLucZ
addikt
ez eszement durva mű, grat hozzá erre csak nagyon kevesen képesek, még jobb hőfokok mint a ref léghűtövel és itt meg venti nélkül zajtalanul jo hőfokok, ez igen
-
Gyufaaa
veterán
válasz
DEV_NULL #201 üzenetére
Egyenlőre pedig nem a szépség volt a fő szempont, bár amekkora szörnyeteg nekem bejön. Szeretem az extrém dolgokat. Itt a hőmérséklet illetve a hőleadás volt az elsődleges szempont, ami be is jött. Van még bőven ideje rajta finomítani. Neked pl eszedbe jutott volna egy ilyet megépíteni?
-
doncortio
senior tag
Mondjuk a rendszer fűtésnek nem rossz télre
-
danih
veterán
Bazmeg, ruhaszárító!
-
GrandeP
addikt
válasz
doncortio #215 üzenetére
Csupán csak rávilágítottam a "lényegre".... Mivel nem ismerem, így én nem aztmondod hogy
"jaj de tuti mán".Hanem a valóságot....
De lényegtelen is.... csupán benéztem megláttam leírtam ami elöször eszembe jutott, de mivel többen vannak ellenem mint velem, így nyilván én vagyok a helikopter!
Részemről ennyi.... -
Sandrew
őstag
Mennyi egy ilyen teljesítményű gamer laptop? 600-700k? Van hangja játék alatt? Igen. De akkora, hogy megsüketülsz. Kényelmes? Nem. szab.tam meg otthon használja nincs szüksége laptopra. ő ezt szerette volna megcsinálni, elérte a célját
Szerintem nincs a világon még 1ilyen passzív gép.
-
Sandrew
őstag
válasz
DEV_NULL #197 üzenetére
gratulálok. te egy igazi ... vagy. nem akarok személyeskedni.
pont ilyen gépem van. Ninja 3 procin, vga-n musashi és tápot nem hallom egyedül. vinyók nem rezonálnak de van hangja. hidd el nem olyan egyszerű egy bizonyos hangerő alá vinni a gépet. te meg egyértelműen írígykedsz mert ahogy olvasom fingod nincs az egészről. mutasd már meg a géped. jah codegány ház szétflexelve? bocs
-
kovsol
titán
ha rézből lenne alumínium helyett akkor nem lenne kivitelezhető kevesebb fémből?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest