Hirdetés

Interjú: csúcskonfig passzívan hűtve

Kezdetek

Feltett szándékunk, hogy a PROHARDVER! hatalmas és igen színes olvasó- és fórumközösségéből időnként kiemeljünk egy-egy érdekes embert, aki valami igazán különlegeset alkotott. Mindenből processzorhűtőt csináló bacsis után most szab.tam nem mindennapi, saját tervezésű, passzív hűtőrendszerét mutatjuk be. Előre elnézést kérünk a helyszíni képek szokásosnál gyengébb minősége miatt!

PH: Hogyan született a nagyteljesítményű, teljesen passzív számítógép ötlete?

szab.tam: Bő három évvel ezelőtt kezdődött az egész. Egy májusi éjszakán nem tudtam elaludni a bekapcsolva hagyott számítógépem zaja mellett. Azonmód nekiálltam összeválogatni minőségi, kis fogyasztású, kis hőtermelésű, halk alkatrészekből egy állandó üzemre tervezett, játék kivételével mindenes, HTPC-ként is használható gépet. Ez egy szerdai nap volt, szombatra készen is lettem vele. Egy Point of View M2 házba került IGP-s alaplap, Celeron Dual-Core proci, Scythe S-Flex ventilátor 800-as fordulaton, Scythe Himuro, Mini Ninja, Seasonic táp és egytányéros, 5400-as winchester, meg egyéb apróságok. Az évek során a konfig megért némi evolúciót, került bele SSD, passzív hűtésű táp és VGA.


Az első halk konfig még csak egy HTPC volt

PH: Emellett a nagyobb konfigurációdat is csendesebbé akartad tenni, igaz? Hogy lássuk, kb. mekkora „fűtőképességgel” van dolgunk, írd le a konfigot!

szab.tam: Mint minden rendes hardverkedvelőé, az én konfigom is folyamatosan változik. Idén tavasszal Core 2 Quad Q9550 volt a gépben Corsair H50 vízhűtéssel, GeForce GTX 480, 2 x 2 GB OCZ memória és egy Western Digital merevlemez társaságában. Az egész egy Cooler Master CM690 házban lakott egy halom olcsó ventilátor társaságában. Nem nagyon emeltem a feszültségeket, szóval teljes terhelésen 300 watt fölött lehetett a teljesítménye. A kiinduló állapottól a hűtés fejlesztése során több összetevőt és is cserélgettem, de csak a lényegesebb és maradandó módosításokra térnék ki.

Ekkortájt a H50 vízpumpája elkezdett kerregni, de annyira, hogy elnyomta a GTX 480 gyári hűtőjének a hangját is. Visszakerült a processzorra a Scythe Mugen 2, amit korábban használtam. A GTX 480-ra felszereltem egy Zalman VF3000F hűtőt. Erről a kisméretű gyári ventilátorokat leszedtem, helyükre egy leszabályozott Scythe S-Flex 1200@400 rpm került egy 5 voltra kötött 9,2 cm-es Noctua társaságában.

A házban lévő összes gagyi ventit kidobtam, viszont bekerült még két Zalman Fanmate 2-re kötött S-Flex: egy a Mugen 2-re, egy pedig a házra, kifúvóra. A Cooler Master CM690 ház oldalát kivágtam, és méhsejtes rácsot kapott. A tetején a külső rács alatt egy meggondolatlan tervező műanyag mintákat rakott a meleg útjába, azokat kitörtem, a levegő mozgása így főként alulról fölfelé irányult. Tápokat is próbálgattam, végül a Seasonic X460, passzív hűtésű csodánál kötöttem ki. Olyan halk állapotot sikerült így létrehoznom, amiről sokáig álmodni sem mertem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés