- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- RAM topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hatalmas és sokat ígér a Blackview új táblagépe
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
"Ezzel a megoldással több lesz a lehetőség."
Ismét, konkrétan miért? Egyáltalán mit akarsz felismerni a képen, azaz szerintem mire képes ez, belátható időn belül? Gondolkozzunk már reálisan... És még egyszer, amit felismerhetnél (de a kegyetlen valóságban ez esélytelen), az az, amit elve ugyan az a program rajzoltatott ki, tehát nincs rajta mit felismerni, tehát milyen plusz információt nyertél, amire építve jobb lehet az AI?
"Mindezt kvázi ingyen, hiszen az IGP a procikban jelenleg malmozik egy dGPU mellett"
És mire elég egy IGP ereje képfelismerésben? És mi lesz azokon a gépeken, ahol csak APU van... mert hogy elvileg ez a jövő?
-
ddekany
veterán
"Lehet, hogy szerinted másodlagos kérdés az, hogy pl. STALKER-ben a butábbnál is butább zombik három bokron keresztül is halálpontosan"
Most visszanéztem, hogy veled beszélgettem-e idáig, hátha ha csak most száltál be a beszélgetésbe... de nem, te voltál az eddig is. Mint már kb 2x leírtam, sokkal de sokkal egyszerűbb és erőforrás takarékosabb kilőni pár sugarat az ellenfél fejétől feléd, és megnézni hogy mit metszett, aztán esélyeket számolni. Azt is leírtam, hogy az, hogy erre szarnak a legtöbb mai játékban, az más kérdés. Gondolod azért, mert lerenderelni a látképet ellenfelenként és azon képfelismerni kisebb munka???
Nem hogy kisebb munka, hanem még pár évtizedig valószínűleg kivitelezhetetlen is lesz értelmes minőségben...
"A sok butítás - bizonyos távolságon túl nem követ, bután hátat fordít, visszamegy a kiindulópontra"
Ismét, erről pont írtam, hogy ezek a fő gondok. És ennek már végkép nincs köze ehhez a képfeldolgozós cucchoz.
-
Cathulhu
addikt
De itt vagyunk 2012-ben, a 6-8 magos processzorok koraban, az autonom AI meg remekul parhuzamosithato dolog, es legalabb vegre ertelmesen ki lehetne hasznalni a sok CPU magot is.
Nekem is van forradalmi otletem, nem 20 000 dollarert: le kell renderelni minden NPC szemszogebol jatekossal es jatekos nelkul is a kepet, ha a ket kep kozott egy tolerancianal nagyobb elteres van, akkor a jatekos az NPC latoszogebe kerult. bumm, minimalis utofeldolgozas kell hozza, gyakorlatilag total kulonvalaszthato a GPU es a CPU munkaja, stb stb
Aztan lehet irni kulonbozo rutinokat arra, hogy a tengerparton gyanus legyen a ruhasszekreny, stb, de nem tunik elkepesztoen nagy feladatnak. -
vanye
senior tag
Bevallom, annyit nem játszottam a F.E.A.R.-rel, hogy bizonyos problémái számomra ennyire szembeötlőek legyenek. Én a FarCry-t nyúztam igen sokat, ott pedig egyértelmű volt, hogy nem sokat vacakoltak az MI -vel: csak a nyers túlerőre alapoztak. Viszont még így is élvezetes volt a játék - persze leginkább csak a legmagasabb nehézségi szint környékén. (Köszönhetően ugye az akkor még sztenderdnek számító, idővel elfogyó életerőcsíknak.) A F.E.A.R. MI-je az agyatlan zsoldosok és a még hülyébb szörnyek után bizony üdítően hatott.
-
MongolZ
addikt
Ezért használja az IGP-t, ami a koncepció alapján (APU + GPU) egyéb esetben csak üresen jár. Persze, hogy bonyolult, mint minden újdonság. Most működik? Nem. 2-3 év múlva életképes lehet? Ki tudja. Érdemes fejleszteni? Persze!
Gondolj bele, most 1 MI-vel lett letesztelve az egész. Ha azt mondjuk, hogy az IGP képes 60 fps-t produkálni és feldolgozni, akkor ha úgy állítjuk be a programot, hogy mp-enként csak 1 képkockát vizsgáljon, akkor 60 karakter egyidejű vizsgálatára képes. Ami azért nem kevés.
Én nagyon örülök ennek a fejlesztésnek, mert adhat egy óriási lökést a különböző képfeldolgozó programoknak/eljárásoknak. -
WZP
aktív tag
Én csak azt mondom, hogy egy olyan AI-t, ami ennyire különbözik az eddigiektől megközelítésben, olyan szintre fejleszteni, hogy legalább a mostaniak szintjét elérje, sőt, hogy jobb legyen, hihetetlen bonyolult lenne leprogramozni. De még ha sikerülne is, egy karaktert ellátni a saját, önálló intelligenciájával se lenne semmi szerintem resource oldalról, nem hogy több, esetenként tucatnyit, vagy még többet... szerintem többet enne mint a játékot futtatni.
-
Cathulhu
addikt
Szitu #1: vedelmi agyuval taviranyitasbol leszedek par embert, elfutok a konzoltol, jo sotet zugba bebujok. Lepesek kozelednek, kerdes nelkul pontosan oda, ahol en vagyok, majd sarkon befordulva azonnali loves
Szitu #2: lepegeto nem tud atjonni az en folyosomra, de falon keresztul hallani, hogy pontosan tudja hol vagyok. 2 metert oldalazok (gugolva, sunyulva) ket metert oldalazik o is. barhova mentem, barhogy, a fal tuloldalan pontosan kovette a poziciomat.Mindketto szituacio pontosan egyezik azzal, amit abu is leirt, azaz az AI pontosan tudja (globalisan) a poziciodat, csak megprobaljak emberi szintre lebutitani. A FEAR viszont pont nem az a pelda, ami az innovativ, ujszeru AI megkozelitest alkalmazna, hanem a regit, azt is szemlyes meglatasom szerint eleg benan. Ezert nem egeszen ertem, hogy jott ide.
-
vanye
senior tag
Az lehet, hogy pontosan tudták, merre vagyok, de egyrészt olyan sok helyen nem lehettem (csőszerű pályák pl.; nem a Far Cry-ról beszélünk), másrészt pedig (ha már azon lovagolunk, hogy mi mindent tudhat az MI, akkor) nézzünk ki azokból a szerencsétlenekből annyi helyismeretet, hogy ha észrevettek/észrevetetted magad, akkor igenis tudják, merre vagy.
Aztán aktívan használták a fedezékeket is, plusz simán hátba támadtak, ha a hely, ahol hesszeltél több irányból is megközelíthető volt.
Nem égbekiáltóan nagy dolgok ezek, de bőven akad fejlesztőcég, akinek még ez is megugorhatatlan. -
MongolZ
addikt
Úgy érzem nem látsz tovább a jelennél. Nézd meg a lehetőségeket: Ha az MI "kénytelen lesz" kiindulni képi információkból, akkor az MI-k az eddigiektől eltérő irányban fognak fejlődni. Igen, jobb képfelismerés, döntések hozatala a "látottak" alapján. Azaz döntés nem információ, hanem tudás alapján. Ezen a lebegő szekrény dolgon nem tudom mit lovagoltok, szerintetek nem lehet leprogramozni azt, hogy az MI felismerje azt, hogy ha olyan mozog, aminek "nem kéne"? Egy biztos: a jelenlegi MI-k nem jók. Fejlesztésre van szükség. Ha mindenki így gondolkodott volna, mint Ti, még mindig Amőba szintű MI-knél tartanánk.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyetértek. A mai AI korlátozott, de csak azért, mert túl okos lenne korlátok nélkül. Ezzel a megoldással több lesz a lehetőség. Mindezt kvázi ingyen, hiszen az IGP a procikban jelenleg malmozik egy dGPU mellett. Azt meg látjuk, hogy a vállalatok APU-kat terveznek hagyományos CPU-k helyett.
-
drkbl
őstag
De pont ez a lényeg ebben az eljárásban, hogy mondani fog neki valamit a szekrény IS
Lehet, hogy szerinted másodlagos kérdés az, hogy pl. STALKER-ben a butábbnál is butább zombik három bokron keresztül is halálpontosan, egyeslövésekkel lőnek a játékosra, miközben az belőlük még távcsővel sem lát semmit; szerintem nem.
A sok butítás - bizonyos távolságon túl nem követ, bután hátat fordít, visszamegy a kiindulópontra, bizonyos távon túl nem lő a játékosra, nem megy a játékos után pályaváltáskor - pont azért van, hogy legyen az embernek is esélye.
-
Cathulhu
addikt
Ugyanarrol a FEAR-rol beszelsz, ahol az MI-nek kb ket allapota volt, az idle es az alerted? Mert az aztan tenyleg marha jol mukodott, mert amint atvaltott utobbiba, pontosan tudta hol vagy. Nem tudtal elbujni, elrejtozni, falon keresztul is kovette a mozgasodat, sarkon befordulva azonnal celzott lovest leadva... Az tenyleg eletszeru volt.
-
ddekany
veterán
Részletkérdések... Egyszerűen teljesen abszurd az alapelképzelés, hogy az ellenfél játékosainak renderelünk valami látképet, és aztán a keletkező raszter képen próbálunk bármilyen módszerekkel dolgokat felismerni. Arra remek lenne, hogy sokkal többet zabáljon a játék, és az ellenfelek még hülyébbek legyenek. És ha játék AI-t akarnak fejleszteni, az annyira nem erről a problémáról szól... akár egy egyszerű 2D-s Diablo szerű játékban is ordít, hogy ki a gépi játékos és ki nem. Az emberek alkalmazkodóbban, kreatívabban játszanak. Ehhez képest az, hogy vajh láthatta-e a pálmafa mögött az ellen a fizimiskámat, vagy az ő szemszögéből pont rátakart úgy egy levél az arcomra, hogy nem lehetett felismerni... finoman szólva szőrszálhasogatás. (Most azoktól a beleszarásoktól tekintsünk el, mikor a bokor mögött fixen nem látszok egyes játékok szerint... simán megtehetnék, hogy minden másodpercben van rá 2% esélye, hogy meglátnak, vagy hasonló.)
-
WZP
aktív tag
Most bevillant, hogy ha átállnak erre a felismerés módszerre, simán bejátszható lesz hogy valami grav gun szerűséggel maga elé tart az ember egy kisebb szekrényt és guggolva közelít az ellenhez, aki csak egy szekrényt fog "felismerni". Hozzáad az eset abszurditásához ha egy homokos tengerpartra képzeljük ez ezt.
-
ddekany
veterán
Először is ez egy eléggé sokadrendű gondja a mai AI-nak, mert ha szentelnek rá figyelmet, azért elég jó megközelítéseket lehet elérni... pl. ha növényzetet metszek, akkor 75% eséllyel úgy veszem, hogy metszette a sugarat. Más kérdés, hogy pl. Far Cry-ban leszarták ezt. Ennél sokkal inkább zavaró, hogy akkor is hülyén/kiszámíthatóan viselkedik a gépi játékos, ha történetesen nincsenek pálmalevelek meg egyéb bújócska.
Másodszor, simán sánta, hogy az a technika amit demonstráltak erről szólna... Hogy a fenébe ismerne ez fel tárgyakat/szereplőket? Főleg hasonló hatékonysággal mint egy ember? Ne vicceljetek már, ezzel csak távolabb kerülne az emberi viselkedéstől, mert immár nem csak taktikailag hülye/kiszámítható, de vak is lenne szegény gép. Vagy, a legcsodásabb még fel sem talált algoritmussal ezt megoldanák, akkor is betolhatnának ehhez egy szekrényt a számítógép mellé a szükséges számítási teljesítmény miatt, és járna hozzá valami informatikai Nobel is. Ahol viszont nincs más választás, mint képfelismeréssel küzdeni, az az, amikor valós világban kell AI-val navigálni. Itt is kb ez történt, csak nem kamrából jött a kép, hanem egy játékból. Talán ez okozza a zavar a fejekben...
-
Mijo
tag
Abban az esetben, ha a raytracing megközelítéssel próbálod meghatározni egy objektum láthatóságát az a gond, hogy amennyiben a pálmafák levelei között kijut egy pár (elégséges) sugár, lazán rámondod, hogy látja a hegyet, és mindent tudhat róla (melyik oldalát nézi, milyen magasan van a szereplő,stb.). Ezzel szemben az ilyen mintázat felismerésen alapuló megoldások, bár több erőforrást igényelnek, emberibb viselkedést adnak, mert az emberi látást szimulálják, és esetleg "elsiklanak" egy a lombok között látszódó sziklarészlet fölött.
Azt is belátom, hogy mindkét megközelítésben lehet "csalni", segíteni a gépet, olyan paramétereket megadni, amivel sasszemű, vagy vaksi karaktereket hozhatsz létre.
Üdv: Mijo -
ddekany
veterán
Nem olvastam a sajtóanyagot... feltételezve, hogy nem őrültek meg a zsűri, csak arra tudok gondolni, hogy te értelmezed félre a dolgot. Egyszerűen azt látom, hogy ennek így semmi értelme.
"Ezzel az eljárással elég sok információhoz juttatod az AI-t, anélkül, hogy csaló lenne."
Szóval, ennek semmi értelme. Vagy hát, világosítsatok fel, ha mégis lenne. Milyen információhoz jut, amihez eddig nem juthatott? Ill. erre egy másik variáció:
"Ha viszont implementálják, és beválik, akkor szintet léphet a gépi ellen intelligenciája."
Ismét, mitől? Mit old ez meg, ami (jelentős) gondja a mostani AI-knal? (Ha láthatóságot akarunk vizsgálni, a demonstráció nem is arról szólt. Meg hát enyhén költséges módja lenne a láthatóság vizsgálatnak, plusz hozadék nélkül...)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt egészet konkrétan a Ghost Rider leírásából és az AMD sajtóanyagából írtam.
Tudtommal elég régóta a dolgoznak efféle sugaras vizsgálattal a motorok. A hatékonyság, mint írtam eléggé szélsőséges. Ha ezzel jobb lesz, akkor már nyertünk. Talán nem véletlen adtak az ötletnek 20k dollárt. Ennyit bőven megér. Ráadásul ott az ingyen IGP a mai procikban.
Csak azzal az apró csalással sosem fogunk valós emberi intelligenciát szimulálni. Valóban nincs akadálya, hogy az AI ne csaljon, csak éppen kérdéses, hogy elég jó lesz-e úgy. Ezzel az eljárással elég sok információhoz juttatod az AI-t, anélkül, hogy csaló lenne. Ez extra információ is lehet a gépnek, ami alapján dönteni lehet. Azzal pedig eleve semmit sem vesztettünk, hogy megszületett ennek az alapötlete (max. az AMD 20 rongyot, de ők ezt vállalták). Ha viszont implementálják, és beválik, akkor szintet léphet a gépi ellen intelligenciája. -
ddekany
veterán
Abu, inkább ne írj szoftveres témában... Ennek semmi értelme, így ahogy te leírtad. A képet, amit az AI-s szereplő lát, vissza kéne alakítani képfelismeréssel valami absztraktabbá, tehát hogy ott egy hordó, ott egy ajtó, stb. Holott ez az információ eleve rendelkezésre állt, hiszen ez alapján számítottuk ki a képet... Óriási értelme lenne tehát ennek az oda-vissza alakításnak. Ilyesmi ott jönne jól, amikor nem a gép számítja ki a képet, hanem pl. egy valós kameraképet használ. Ja, hogy túl sokat tud az AI játékos... megint értelmetlen. Annyit tud, amennyit akarsz, de általában mivel nincs mögötte valós emberi intelligencia, egyszerűbb kicsit csalni. De az ég egy világon semmi akadálya, hogy ne használd azt az információt amit elvileg a gépi játékos nem tudhat. Amúgy arra, hogy mi az amit takarásban van számára simán elég jó megközelítés, ha másodpercenként sokszor kilősz a szeméből pár sugarat az érdekes tárgy véletlenszerű pontjaira, és ha egy sugár nem metszett semmit, akkor meglátta.
-
nagysandor88
tag
Én már várom, hogy ezt a technikát implementálják a játékokba. Ki tudom tépni a hajam, amikor a Company of heroes-ban besunnyogok az ellenfél bázisára snyipperrel, és láthatóan keresik, pedig láthatatlan. Elindulnak felé, követik az egységek, de próbálják tartani azt a távot, amiből még nem lesz látható, mondanom sem kell, hogy néha ez nem jön össze a gépnek. Ilyenkor van vége a mókának.
-
Pikari
addikt
ezért 50 ezer dollár? akkor
-vagy a programozók lettek még az eddiginél is hülyébbek
-vagy pedig ez a gyerek valakinek az unokatestvére, sógora, barátja, barátnője, szexállatja volt. -
mikej95
aktív tag
A végén még a Skynet egy idegrendszer utánzó processzorra kötött videojáték lesz!
De ez van, DickAssman 2 kezes csavart lövésztechnikájától megbénultak a németek 1945-ben a döbbentettől! Dominick a Mesterlövészben tett munkájáról nem is beszélve.
A Fear-nak(főleg a 2-nek) tényleg nagyon kemény AI-je van, de miután rájött az ember azokra a helyzetekre amit nem tud kezelni, hát az is gyerek játék volt.
Viszont a muníció is egy nagy lehúzó faktor lehet a játékokban! Pl: ott a S.A.L.K.E.R. (bocsássa meg a világ, hogy szidom,de az első 2 részt az nVidia emberei jól szétbugolták
, de miután a Clear Sky 1.5.07 előtt átmentek az AMD-hez minden jó lett!
) minden részben végtelen az AI lőszere, viszont amikor odamegyek a hullához(fa Priboi Story mód esetén semmit se találni) max. egy tárat találok nála meg egy felet szedek ki a fegyverből.
A SoC Headshoot bugjáról nem is beszélve(mindig 2 fejest kell adni). -
válasz
VaniliásRönk #15 üzenetére
A böszmeség az, hogy ezt nem javítják.
Amikor a 12 éves fel tudja rakni a hacket, akkor nehogy a support oldalról ne lehessen már megfogni.
Account ban, IP ban, shipping anal intruder 5000. -
Carline
őstag
A youtube linken mit lehet látni?
Én csak azt látom, hogy betölt valami, meg van egy szürke kép is a Crysis szines képe mellett.
De ott hol a AI csoda? -
VaniliásRönk
nagyúr
-
dezz
nagyúr
válasz
Tigerclaw #12 üzenetére
Szerintem ma éppen így megy a dolog. De itt nem is a rálátásról van szó, hanem az egyenlő feltételekről a felhasználóval. Tehát, hogy hasonló látványból kiindulva próbálni megtalálni őt, stb.
Ez persze megnehezíti az AI dolgát, így itt nyilván az AI-ra is rá kell feküdni... Azt is szépen OpenCL-ben!
-
vanhalen
senior tag
Valami univerzális Anti-Cheat programot is írhatnának OpenCL-re
Tegnap feldőltem egy FFA szeróra. Volt ott egy tag, akit gyakorlatilag 5 playernek nem sikerült 2-3m-ről leszednie egyszerre, viszont akkor is csípőből fejbelőtt elsőre, ha 10méter magasságból, függőlegesen szó szerint a fejére ugrottál (miközben a másik 5 lőtte) Onnan tudom, hogy kipróbáltam
Miután kb. másfél perc alatt 2pont híján elérte a frag határ csúcsát, kiment egy kicsit spectate-ba, majd visszajött és újabb másfél perc alatt, 0-áról megint "felcsúszott" 50-re úgy, hogy az utána következő legjobb playernek volt 35 addigra az 50-ből
Mondanom sem kell, egy lövést nem hibázott el, minden lövés direct hit/headshot természetesen és akkor is halálos, ha összeszedted az összes armort, meg health-et, ami létezik a pályán.
Eleve ki a retek találta ki a cheatet?!
Nagyon remélem, hogy nem Carmack, mert akkor el van átkozva és folyamatosan gipszben van a keze. Úgy meg nehéz programozni
-
Tigerclaw
nagyúr
Az nem lenne egyszerűbb, ha a bot szeme és a player mindig össze lenne kötve egy egyenessel a 3D-s térben és csak azt kellene vizsgálni, hogy az az egyenes keresztül megy-e bármilyen köztes objektumon? Ha átmegy, akkor takarásban van vagy ha hosszabb a vonal a látótávnál, akkor se látja, ha pedig a látótáv alatt van és az egyenes nem keresztez köztes objektumot, akkor látja. Ezt lehetne javítani több vonalra, külön vizsgálva a lábakat, kezeket, fejet, stb., illetve lehetne használni módosítókat, arra, hogy a bot ne legyen sasszem kapitány, vagyis automatikusan ne vegyen észre valamit, attól, hogy elméletileg a látóterében van.
-
M3Ny3'T
senior tag
Ha ez a technika elterjed, az bizony jót fog tenni a GPU piacnak.
-
Ruuwa
tag
A második helyezett és az X-ray generátoros link is ugyan arra a videóra mutat.
-
bigz
tag
a realbot nem ugyanezt tudta a CS1.4tol kezdve? csak akkor lott, ha a szuk ertelemben vett latotereben voltam (ergo eszrevett), be lehetett allitani, hogy mennyire pontosan celozzon arra amit eszrevesz illetve az elso 15 menet alatt lehetett gyujteni a fraget, amig a botok tanultak a palyat. utana persze nem, mert eleg jol megtanultak.
-
Davs
tag
Nah, kezd ertelme lenni az IGP-nek
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A mai játékokban az AI kiismerhető. Próbálják szimulálni a dolgokat, de nincs olyan dolog, amitől emberivé vállnak. Ami nagyobb baj, hogy a teljesítményük ingadozó. Van, hogy akkor sem vesznek észre, ha előttük hasalsz, de esetenként messziről leszednek egy bokorból. Az, hogy olyan információhoz jutnak, majd amilyenhez te, egyfajta lehetőség, hogy ezek a végleget nem történjenek meg.
-
errorcode06
őstag
Nekem sohasem az ai nehézsége vagy logikátlansága okozta a gondjaimat hanem többek között a korlátlan forrásaik (végtelen muníció)...
-
vanye
senior tag
Hmmm... Mi lett azzal az iránnyal, amerre még anno a Monolith indult el a F.E.A.R.-rel? Az a MI egész jól működött.
Egy dolog viszont szöget ütött a fejembeezzel a hírrel kapcsolatban: t.i. hogy az emberi játékosok még akkor is sokkal jobbak, mint bármilyen gépi ellenfél, ha némileg csalnak is. Mennyiben lesznek élvezetesebbek az FPS-ek, ha a gépi MI a korábbiakhoz csak korlátozott mértékű információ-halmazból lesz kénytelen gazdálkodni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Ghost Rider alapötlete teljesen megújíthatja a játékok mesterséges intelligenciáját.
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest