Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Chain|Q

  tag

  Te igazából mivel lennél elégedett? Mit szeretnél? Milyen új géppel, ami ''igazi'' Amiga, és nem ''pécés''?

  Az az ironikus, hogy en egy PPC Mac kaliberu geppel - ha a hardvert nezed - teljesen elegedett lennek. (Es tulajdonkeppen vagyok is, hiszen harom-negy hasonlo gepem is van, es nem csak PPC Mac-ek.) Ebbol ugyanis az a ket dolog van kihagyva, ami a legjobban irrital egy mai x86-os pc-ben. Ez pedig 1., maga az x86, 2., az agyahalott BIOS, es a hozza kapcsolodo oscsokevenyek (az MBR, a peces particios tabla es bootolasi folyamat, stb.). Azt persze elismerem, hogy a felhasznalok 99,999%-nak ez mit sem szamit, de en had tartozzam mar a 0,001%-hoz, akinek ez viszont szamit, foleg mert a jopar eves rendszergazdai tenykedesem soran, az utobbi miatt eppen eleg osz hajszalam keletkezett.

  Aztan persze lehetne sorolni, de minek. Egyebkent regota mondogatom, hogy en pl. egy AMD64 architekturaval teljesen elegedett lennek, mert asm programozoi szemmel az x86 legnagyobb agyahalottsagai vannak vegre kijavitva benne. Kar, hogy nem megy bigendianban, nem lenne ra egy budos szavam se. Meg ugye, az a helyzet, hogy ezeknek a valtoztatasoknak a nagy reszet nem most, hanem ugy a 386 magassagaban lett volna illdomos megcsinalni. Mivel hogy a tobbi architektura kb. azota (vagy meg regebben) tudja...

  Es ugye itt megint jon az, hogy hiaba a visszafele kompatibilitas es a korrekt, hasznos ujitasok, ha az OS-t annyira elqrjak, mint a M$ elqrta a 64bites XP-t, nem fog terjedni, nem fogjak hasznalni, igazan kihasznalni.

  Egyebkent szerintem az Amiganak az tenne a legjobbat, ha vegre abbahagynak a jovobeli desktop-Amiga multimedia workstation c. vagyalom kergeteset, mert annak abszolut minimalis az eselye, hogy valami is lesz belole. Viszont rengeteg olyan erenye van az OS-nek, ami igazan low-end gepeken jon elo, a gyorsasag, az agilitas, stb. Raadasul a mai technologiakkal (FPGA) mar joval egyszerubb egyedi hardvert gyartani ala, es szerencsere vannak is erre projektek, mint pl. a Minimig, vagy a Clone-A. Egyszoval az Amiga a multjabol es a meg mindig aktiv kozossegbol fakadoan remek taptalajt nyujtana az ilyen ''kiserletekhez''. Es meggyozodesem, hogy ez a mentalitas viszi elore a vilagot, nem a gigahertz. (Vo: kerjuk soroljon fel ujitasokat, amiket a mai PC-k hasznalnak, es nem leteztek mar a 80-as evek valamely geptipusan, valamilyen formaban.) Ha lenne (es remelhetoleg lesz is) ilyen gep, akkor felolem elbohockodhat a vilag a desktopon x86-on, kit erdekel... :D

  (Megj: ezt a hozzaszolast Efikan ([link], [link]) irtam. 400Mhz PPC SoC, 128MB RAM, max. 4W fogyasztas. A MorphOS kb. 7mp alatt bootol be rajta, es ugy altalaban: iszonyu gyors. A sebesseget nem a gigahertz es a gigaram adja. Es persze ez az egesz mondando lenyege.)

  Pegasos II/G4 -=- Amiga 2000/060 -=- Amiga 1200/060 | hosting www.amigaspirit.hu and www.pegasos.hu

Hozzászólok Aktív témák