- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nikon DSLR topik
- Mini-ITX
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
Aktív témák
-
james
aktív tag
Kedves Guest!
Köszönöm a válaszaidat. Akkor mindjárt a végéről kezdem. Nem értettem félre amit írtál, de lehet, hogy nem pontosan fogalmaztam. A passzív részvételen azt értettem, hogy nem kelti a légáramlatokat, hanem csak befolyásolja a jelenlétével. Ennél passzívabb csak akkor lehetne ha ott se lenne.
A légörvények jelenlétével is egyetértek de a 10cm/s sebességben kicsit kételkedem. De ezt viszonylag könnyü ellenörizni.
Érdekes kérdés viszont ez:
''A tudomány logikája szerint csakis akkor engedhető meg az új kölcsönhatással való magyarázat, ha ezt MUSZÁJ vagyunk megtenni, mert a régiekkel semmi képpen sem megy. '' Ez alapvetően igaz, és én sem akarom mindenáron új jelenségnek kikiáltani pl. az Egely-Wheel működését. De van itt két nem elhanyagolható szempont.
Egyrészt a határ, a megmagyarázható és megmagyarázhatatlan között gyakran nagyon vékony, sokszor a mérési hiba tartományába esik!!! Egy példa. Anélkül, hogy érteném a teljes Einstein féle relatívitás elméletet tudom, hogy a gravitációra vonatkozó része egyfajta kiterjesztése a Newtoni felfogásnak. Csak extrém tömegeknél fordul elő jelentősebb eltérés (pl. Nap) mégis döntöen más gondolkodásmód van mögötte, amely megint csak új távlatokat nyitott. Persze tudom, hogy nem ez a hiba vezetett el a felfedezéshez, de talán pont azért mert az eltérést mindenki mérési hibának tekintette.
Másrészt azt hiszem a jelenségeket mindig meg fogjuk tudni magyarázni!!! Ez egyfajta emberi sajátosság. Az ősember is mindig megmagyarázta a dolgokat és mindig a saját ismereteiből indult ki, ha más nem jutott eszébe akkor előrángatta a szellemeket. A szellemekben és késöbb az Istenekben pedig ők is tudományos precizitással hittek, amit a nekik szentelt számtalan komplex építmény is mutat. Egy jelenséget mindig több féle képpen is meg lehet magyarázni gyakran bonyolúltan néha egyszerübben. A bolygók mozgását már az ősember is magyarázta, késöbb a Ptolemaioszi rendszer is értelmezte meglehetősen nyakatekert módon, de többé kevésbé használhatóan. Tulajdonképpen semmi sem indokolta, hogy ezt elvessék és nem is tették meg kb. ezer esztendőn keresztül. Mégis a Kopernikuszi felfogás mely ugyanazt értelmezte ( talán akkor még pontosabb eredményeket sem adott) sokkal egyszerübb és átláthatóbb volt. Occam borotvája?
Egyébként én is az egyszerüség-ben hiszek, ez egyenlőre ugye csak hit, mert tudtommal még senkinek sem sikerült összefoglaló fizikai elméletet kidolgoznia, amely a létező összes energiát erőt és mezőt egy egységként tudná értelmezni.
Amikor a szúnyogról beszéltem akkor is az ''Occam borotvára'' gondoltam. Az általad felvázolt lehetőségek természetesen akár igazak is lehetnek, de ehhez elég bonyolult képességeket kellene a szúnyogról feltételezni. A szagról annyit, hogy a szúnyog írtás a világ egyik legnehezebben megoldható és egyik legjelentősebb problémája. Rengeteg ember hal meg a terjesztett betegségektől stb. Ha pusztán a verejtékszag dominálna, rendkívül könnyen lehetne a feromon csapdákhoz hasonló befogó készülékeket csinálni, de tudtommal ilyen még senkinek sem sikerült. A szagnál maradva, tekintve, hogy a levegő turbolens áramlású, honnan tudja megállapítani, hogy melyik irányból származik, ugye nem lehet térszaglása. Tételezzük fel, hogy kombinálja az infravörös érzékeléssel, ekkor, hogyan tud különbséget tenni a vércsoportok között, mondjuk egy közel álló embertömeg komplex szag molekuláival boritott térben. Emellett az is megfigyelhető, hogy a szúnyogok állatok vérét is szívják, mért lennének finnyásak egyik-másik embervér típusra ha máskülenben bármilyen állatéra ráugranának. Természetesen ez mind megmagyarázható a hagyományos ismeretek komplex alkalmazásával, de ha egyszerüen azt mondjuk minden élőlénynek van egy sajátos energia mezője, aura, módosult elektromágneses sugárzás, bioenergia, stb. az elnevezés nem lényeges. Akkor elég a szúnyogtól egyetlen érzékszerv, ami erre reagál. (talán hasonló a hőérzékelőhöz, talán csak pár tucat sejt) Nyilván ezek után csak élő anyagra fog támadni és nem zavarja meg sem szél sem mozgás. A feltételezések szerint a bioenergia mező összefüggésben van az illető erőnlétével, hangulatával, egészségével. Az sem utólsó szempont, hogy mivel a szúnyog elég lassú, azt a célszemélyt igyekszik kiválasztani aki figyelmében lankadt esetleg alszik. Ez elvben színtén tükröződhet az energia mezőben.
A te általad vázolt szúnyog érzékszervi szempontból egy véreb, egy denevér és egy ragadozó kigyó keveréke lenne, gyors analizáló és elemző képességgel felvértezve (beleértve a töménytelen tévinformáció kiszürését is), ugyanakkor nulla aggyal. A másik lehetőség egy egyszerü érzékszerv és egy új mező feltételezése. Ezzel is megoldható a probléma szinte minden aspektusa, kivéve azt az egyet, hogy mi maga ez a mező :). Természetesen ez a bökkenö. Addig nem kutatjuk, amig nem ismerjük, de addig nem ismerjük meg, amig nem kutatjuk...
Különben az Egely-Wheel -az alkotó szerint- sem csinál mást mint ezt a feltételezett erőteret igazolja. Persze az is lehet, hogy ilyen erőtér mégsem létezik és ez az elképzelés is az ETHER sorsára jut... ... ámbár a tudományt gyakran az intuitív spekulációkat igazolni vágyó (vagy éppen cáfolni akaró) kutatás vitte mégis előbbre...
Mégegy megjegyzés a szúnyogokkal kapcsolatban, ha ismernénk a pontos támadási stratégiáját könnyen lehetne csapdát készíteni neki! Különös tekintettel arra, hogy ez egyben hatalmas üzlet is lenne. Az, hogy ilyen még nem készült (legalábbis ami tényleg hatékony lenne) vagy azt jelenti, hogy ez senkinek sem jutott még eszébe (ezt nem hiszem) vagy azt, hogy mai ismereteinkel nem tudjuk még helyesen értelmezni a szúnyog támadási stratégiáját. Ez a stratégia különben eléggé hatékony lehet, mert a szúnyognak relatíve kevés célpont áll rendelkezésére az is jobbára mozog, vagy túl szőrös, vagy tollas, vagy farka van ... :)
Bocs, egy kicsit hosszú lett.
Aktív témák
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Eladó karcmentes állapotban levő Apple iPhone 14 Plus 256GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest