Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Aktív témák
-
katonag
tag
biztos én vagyok a tudatlan, de a kábelen kívül mi előnye van a SATA-nak? Ugyanazzal a sebességgel mondjuk 32 kábelen adatot továbbítani, az sokkal gyorsabb lenne, nem? Az interferenciát meg ki lehet küszöbölni. mit nem tudok?
-
gesuz
senior tag
válasz MegaP(r)oci #34 üzenetére
úgye látjuk hogy nem háttér tárnak szánják
Kötelemfakasztó - A könyvek legnagyobb hibája, hogy nincs bennük CTRL+F. ''Or do something that's never been done''
-
Sanya
nagyúr
Lehetne kiadni 5400-as fordulatszámúakat is(mint a celeron, vagy a duron), hisz ki akarja megfőzni a winyóját? +1 hűtő meg nem olyan jó
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
rog
addikt
ez a 13xgb-s korlat gyak az udma133-as szabvannyal megszunt.
-
DcsabaS
senior tag
Kedves (#9) L3zl13!
Az ATA 137 GByte-os korlátról és megkerülési módjairól pl. itt olvashatsz bővebben:
[L]http://www.wdc.com/en/library/eide/137Barrier.asp[/L]
(Egyébként ''klapacsitás'' (:-)...)
Kedves (#12) xuldar!
Írod:
''Én úgy tudtam, hogy azért melegszenek az újabb winyók, mert gyorsabban pörögnek a tányérok, nagyobb súrlódás, stb.''
Ez alapvetően igaz is. Ez a lényegesebb faktor.
Kérdezed:
''És engem is érdekelne, hogy ha pata nem tud 137G-nél többet kezelni, akkor miért lehet kapni jóval nagyobb pata winyókat.''
Lásd az előző linken megadott helyet!
Kedves (#14) Troll!
Kérdezed:
''Nagyon szépjó ez a SATA, de már évek óta ott van pl. a FireWire. Az miért nem jó? Ráadásul az már most 800-nál tart sávszélességből.''
Jó kérdés. Szerintem lehetne közvetlen hálózati interfészes HDD-ket is csinálni (mondjuk gigabit-est), és akkor roppant könnyen/olcsón lehetne növelni a háttér kapacitást, hiszen nem kellene hozzá PC.
Kedves (#17) Hege!
Írod:
''...de most meg szerintem tok folosleges SATA-ban gondolkodni.''
Akinek kell a hot-swap, annak máris nagyon jó.
Írod:
''A fo problema az adatatviteli sebessegekkel van es hiaba fejlesztenek ki ilyen-olyan csatolofeluleteket, ha az eszkozok fizikailag nem tudjak kiszolgalni. ''
A fejlesztés mindkét fronton zajlik egyszerre. Az világos, hogy az elektronikák (pl. cache-ek) közötti sebesség relatíve mindig nagyobb lesz.
Kérdezed:
''Szepen hangzik ez a SATA300 is , de mikor lesz a hattertarak valos atviteli sebessege 300 MB?!?''
Ez hamarább előfordulhat, mintsem hinnénk. A mai 15000 rpm-es HDD-khez a 133-150 MByte/s-os elektronikai sebesség még éppen arányosnak mondható, vagyis a legnagyobb kategóriában már elérték azt a határt, amely fölött az elektronika már számottevően korlátoz.
Kedves (#23) Troll!
Ehhez hasonló Solid State HDD már régóta létezik, csak éppen drága (fajlagosan).
Kedves (#24) L3zl13!
Nagy (32 MByte fölötti) virtuális drive-ot lehet csinálni Windows alatt, pl. a RamDisk programmal. 32 bites proci mellett 4 GByte a határa:
[L]http://www.winsoft.sk/ramdisk.htm[/L] -
zax
tag
Nekem 2x 120GB Seagate Barracuda V van SATA vezérlőn Raid0-ban. Külön nem mértem a sebességüket, de így raidben már kellemes sebességet produkálnak :)
R.I.P. Pentium 4
-
emstityu
tag
Én is úgy gondolom hogy a SATA-é a jövő de szvsz most még nem érdemes.Lakótársam nemrég vett egyet és (Seagate) de semmivel nem gyorsabb az én PATA Seagate7200-s winyómnál,és hangosabb is meg valami miatt összeveszik a PATA LG cdrommal és eltünteti azt, aztán meg jöhet a restart.
Én sevoltam.....csak valami mittudomén!
-
L3zl13
nagyúr
Persze jó volna, ha a mechanikát ki lehetne hagyni. Csak sajnos nincs olyan tárolótechnológia, ami kikapcsolás után megőrzi az adatokat, és gyorsan írható.
Pl a Flash memóriák sebessége sajnos még 1/10-e a vinyókénak. (Fej pozícionálással stb együtt.)
Valamikor 10 évvel ezelőtt szó volt olyanról hogy mágneses ram. Na az egy nagy dolog lett volna ha sikerül költséghatékonnyá tenni a gyártást.Aki hülye, haljon meg!
-
L3zl13
nagyúr
Basszus. Nagy ötlet. Csináljunk fizikai memóriákból virtuális IDE drive-ot, és arra csináljunk virtuális memóriát!! :))
Pár lépés kihagyásával tedd a RAM modulokat a memória slotokba és nem kell swappelned annyit.
Másrészt ehhez meg nagyságrendekkel kevés az IDE sávszélesség. Szóval semmi értelme.Aki hülye, haljon meg!
-
Troll
tag
Ki lehetne használni a sávszélességet, csak el kéne felejteni a mechanikus adatrögzítést. Pl. kék tervezni jó kis vezérlőt, belerakni egy mobilrekbe, a standard tápcsati egy akksit töltene, és lehetne pakolni a 512MB-s Ram-modulokat bele. És az eész egy IDE-s lemezként látszana.
OK, ez nem olcsó, de ilyenre szveppeltetni a Wint meg a Fotosopot... azt meg lehetne érezni. :) -
-
-
gesuz
senior tag
Az elektronikai dolgok meg ilyenek nem nagyon szeretik ha a táp el van véve de azért tolod neki az bemenetén az adatot. Patát nem erre találták ki és ha nincs mákod akkor a vinyo elektronika mondhatja, hogy kösssssssssssssz.
Ha van USB cuccod meg nézed az érintkezőit könnyen kiderül melyek a táp madzagok azokon látszik, hogy kicsit később ereszti el.:)Kötelemfakasztó - A könyvek legnagyobb hibája, hogy nincs bennük CTRL+F. ''Or do something that's never been done''
-
Hege
tag
Hi All!
Szerintem elobb-utobb ugyis le fogjak valtani a SATA vinyok a PATA vinyokat, de most meg szerintem tok folosleges SATA-ban gondolkodni.
Amig egy vinyo 7200-n porog addig soha sem fogja atlepni a 72 Mb/sec-et. En eddig csak a WD-nel hallottam 10000rpm-es vinyorol, ami tenyleg gyorsabb,mint a 7200-esek,de nem azert, mert sata! A hot swap meg a kabelelrendezes, nem erdekel. En a 80 erest is korrektul megoldottam.
A fo problema az adatatviteli sebessegekkel van es hiaba fejlesztenek ki ilyen-olyan csatolofeluleteket, ha az eszkozok fizikailag nem tudjak kiszolgalni.
Szepen hangzik ez a SATA300 is , de mikor lesz a hattertarak valos atviteli sebessege 300 MB?!? Es ha mar most annyi lenne akkor is max. a fele lenne ddr memoriaknak. Tudom, nem erdemes a kettot hasonlitgatni. Egy 7200-es vinyo, napi hasznalatra tokeletes a SATA meg megint csak vakitas (atlagos felhasznaloknak) valos elonyok nelkul.
Udv.
Hege -
L3zl13
nagyúr
Mááár 800??? Úristen. Akkor az már majdnem elérte az IDE kábel sebességét! :)
Nahszal, az USB, FW soros adatátvitel. Így hagyományosan bit/s és ennek többszöröseivel mérik a sebességet. Azaz 800 Mbit/sec= 100MByte/s (ATA100) ellenben a SATA 150 MB/s-ével.
Ugyan a SATA is soros adatátvitel, de meghagyták a MByte/sec-es sebességjelölést, hogy jobban összevethető legyen a PATA-val gondolom.Aki hülye, haljon meg!
-
Troll
tag
Nagyon szépjó ez a SATA, de már évek óta ott van pl. a FireWire. Az miért nem jó? Ráadásul az már most 800-nál tart sávszélességből.
-
xuldar
addikt
Én úgy tudtam, hogy azért melegszenek az újabb winyók, mert gyorsabban pörögnek a tányérok, nagyobb súrlódás, stb. Mindenesetre ha megfogom használat közben a winyóm alját és a tetejét, akkor nem az elektronikától kapom el a kezem, nehogy lekapja a bőrt...
És engem is érdekelne, hogy ha pata nem tud 137G-nél többet kezelni, akkor miért lehet kapni jóval nagyobb pata winyókat.Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
-
L3zl13
nagyúr
Na várjunk.
Nagyobb klapacsitásokat kezelhet, mint 137GB? És a jelenlegi 250GB-s PATA vinyók? Azok hogy működnek?
Hot-swap: Igen itt benne van a szabványban, de valójában sokan használják már PATA-n is.
A többi meg mint te is írtad maximum azért igaz, mert a jövőben erre tevődik át a fejlesztés. De még egy darabig lesznek új PATA vinyók. Szóval ez inkább csak a távolabbi jövő.Aki hülye, haljon meg!
-
L3zl13
nagyúr
Ami még kimaradt. Jelenleg csak 2 chipsetben (Intel 865/875, VIA KT600) van integrálva SATA vezérlő. Az összes többi alaplapon a SATA vezérlő PCI buszon keresztül működik, aminek a sávszélessége 133MBps. Azaz itt rögtön el is veszett az előny.
Persze ez hamarosan változni fog az újabb chipsetek megjelenésével.Aki hülye, haljon meg!
-
DcsabaS
senior tag
1.) a SATA nagyobb kapacitásokat kezelhet, mint 137 GByte
2.) könnyebb kábelezes
3.) hot-swap funkció (vagyis a PC kikapcsolása nélkül lehet rádugni és levenni a SATA HDD-ket)
Nem közvetlenül a SATA felépítés miatt, hanem mert ezt fejlesztik (a PATA-t meg már nem igazán):
4.) nagyobb átviteli sebesség (150 MByte/s most, a többszörösei később)
5.) eleve intelligensebb alaplapi vezérlők hozzá (pl. RAID funkciókkal)
6.) nagyobb cache a HDD-ken
A melegedést illetően, annak jó része az elektronikából jön. (Nagyjából az a része, amelyet a HDD alvó állapotában is fogyaszt.) -
L3zl13
nagyúr
Honnan jött ez a ''nem melexik annyira''????
Szerintem belül egy az egyben megegyezik. A 150MBps pedig nem ér semmit, tekintve, hogy a valós átviteli sebesség még a 100-at sem éri el. (Kb 60-nál van a csúcs.)
Szóval előnyei: Keskenyebb kábel.
Nem kell jumperelni. (Ez a önmagába nem sokat számít.)
A lényeg, hogy nincs Master-Slave tökölés és elmaradnak az ebből adódó problémák is.Aki hülye, haljon meg!
-
Laslow
senior tag
És hol tud egy vinyó 150MB-ot beolvasni/írni másodpercenként? Vagy csak nekem vannak túl ósdi cuccaim...? Lehet. :)
A kis kábel jól hangzik. Nem lehet elférni ezektől a széles izéktől a házban. Az, hogy nem melegszik annyira, az mit takar? Az elektronikát? Azt hittem eddig sem amiatt meleg egy vinyó, hanem mert gyorsan pörögnek benne a lemezek, és a gyors mozgás végső soron hőt termel. Persze nyilvan az IC-k is, de gondolom nem attól teljesen forró a Maxtorom egész felülete. Szóval nem értem a kevesebb hő termelődik részt."A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
-
Laslow
senior tag
Miért is olyan nagyon jó a SATA?
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest