Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Aktív témák
-
KEndre
HÁZIGAZDA
Túl kellene már lépni ezen a hacker-cracker vitán,a magyar büntetőjogban is már a hacker elnevezés nyert teret, ha a Jogi Fórum [L]http://www.jogiforum.hu[/L] oldalon beírjuk a keresőbe ezt a kulcsszót, elég sok találatot érünk el, ahol bűnelkövetőként szerepel a hacker. Példa egy ügyészségi közleményből:
''A nyomozás gyors sikert hozott, hivatalosan március 9-én 11 órakor hozták nyilvánosságra, hogy kézre kerültek az Elender ellen irányuló hacker-támadások elkövetői, akik beismerő vallomást tettek.''
Akár tetszik, akár nem, a hackerkedés nem egy jogkövető magatartás szinonimája már.
Legyen hacktivity a jó ''hacker''... Az illetékes jogtulajdonos már itt is hozzászólt, engedélyt kellene tőle kérni a kifejezés használatára.
E.Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!
-
sebaj
tag
válasz TheVeryGuest #39 üzenetére
mézesmadzag: gondolom honeypot (decoy) server lehetne magyarul csaliszerver:)
SQL beültetés: sql manipulációs támadás?? esetleg. -
TheVeryGuest
senior tag
Ülés.
Itt lehetne kapcsolat is csak hogy értelmes legyen.
Én a többit is másképp fordítanám, de ez csak magánvélemény:
Szaglászók - lehallgatók
Terheléses támadás - túlterheléses támadás
Webes alkalmazások sérülékenységei - Webes alkalmazások sebezhető pontjai
SQL-beültetés - ???
mézesmadzagok - ???
Kriptográfia - titkosítás“Perfection is attained not when there is nothing more to add, but when there is nothing more to remove” Antoine de Saint-Exupéry
-
-Atis-
tag
''Óvakodj atól az embertől, akinek a névjegyén az áll, hogy it-biztonsági szakértő''.
Atól is, aki ilyeneket ír. :) -
WN31RD
addikt
válasz csabika25 #35 üzenetére
Hát... a sessiont én magyarul szessönnek mondom. :DDD
De a viszony tényleg nem jó szó erre... (Gyors online szókeresés... :B) Talán inkább munkaszakasz? Valami ehhez hasonló mindenképpen jobb lenne, mint a viszony, mivel a ''session'' egyértelműen átmeneti, rövid távú, tehát inkább ''szakasz'', míg a ''viszony'' általában hosszabb távú dologra utal.''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
csabika25
aktív tag
Etikusság és jogosság; Nyomkövetés; Pásztázás; Felsorolás; Rendszerfeltörés; Trójai és hátsókapu programok; Szaglászók; Terheléses támadás; Megtévesztés; Viszonyeltérítés; Webszerver-feltörés; Webes alkalmazások sérülékenységei; Webes jelszavak megfejtése; SQL-beültetés; Vezeték nélküli hálózat feltörése; Vírusok és férgek; Novell-törés; Linux-törés; Behatolás-detektálók, tűzfalak és mézesmadzagok; Puffertúlcsordulások; Kriptográfia.
Ezekre gondoltam. A session-hijacking kifejezés magyar fordítása szerintem kimondottam sántít, de én még csak így láttam leírva. Van jobb ötlet? Az SQL injection-re esetleg? Vagy bármire, ami nem tetszik?''Isten fut Windows alatt''
-
g4dg3t
senior tag
válasz csabika25 #32 üzenetére
Egy volt progtanarom mondott egyszer egy nagyon jo szot: bit betyar :DDD Na yo talan a cikkeidben ezt ne hasznald :)
Egyebkent Balinttal 1etertek...sajna a hacker szo mar kozel sem azt jelenti mint a szgep hoskoraban...nem szabadna keverni a ''megnevezeseket''. A szoke nok se szeretik ha altalanositanak :)
A magyar megfelelovel sztem ne foglalkozz...en mar lattam nyomtatott formaban is a hacker/hekker, feher,fekete kalapos szavakat...ezek mar sztem elfogadottak nem kell uj szo.
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz csabika25 #32 üzenetére
Ez korrekt álláspont a részedről. :) (Kár, hogy kezet nyújtó smiley nincs a PH!-n. :U)
A magyar terminológia alatt mit értesz? A feketekalaposok illetve fehérkalaposok nem jó? :DDD
Sajnos épkézláb ötletem nincs...''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
csabika25
aktív tag
Látod, hogy nem mondtam komolyan. Köszönöm a hozzászólásodat, mert pontosított, de a lábjegyzet az én véleményemet tükrözi. Ennél tovább nem kívánok menni, a te véleményed pedig itt olvasható.
Amúgy a magyar terminológiához nincs véletlenül ötleted (vagy bárki másnak)?''Isten fut Windows alatt''
-
Wolfie
csendes tag
és a red hat-esekkel mi van? :DD
-
WN31RD
addikt
válasz csabika25 #29 üzenetére
''Na, mostmár azért vége a gyereknapnak.''
Nem nekem teszel szívességet azzal, ha kijavítasz valamit, vagy pontosítasz rajta.
Az első, kissé ingerült hozzászólásomtól eltekintve én csak segíteni próbáltam (persze ettől még nincs automatikusan igazam), de természetesen te írod a cikket, és úgy döntesz, ahogyan akarsz. :)''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
WN31RD
addikt
válasz csabika25 #27 üzenetére
Nos, a szándék mindenképpen dícséretes :C, de még nem az igazi az eredmény (szerintem).
Elterjedt ugyan az az értelmezés, amire utaltál (hacker az, aki nem károkozási szándékkal tör be valamilyen számítógépes rendszerbe), de sok, magát hackernek tartó ember nem elsősorban ezt érti a ''hacker'' kifejezés alatt, még ha (speciális esetként) az ilyesmi is bele fér a hacker fogalmába.
Ajánlom figyelmedbe a Jargon File definícióját, ez sokkal árnyaltabb képet fest a ''hackerekről'': [L]http://www.science.uva.nl/~mes/jargon/h/hacker.html[/L]''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
WN31RD
addikt
válasz csabika25 #19 üzenetére
''Ha kívánod, szívesen átjavítom, bár nyugodtan elhiheted, hogy ettől még komoly szakmai forrás a PH! is, csak néha mi is lehetünk figyelmetlenek.''
Nyilván nem ezen áll vagy bukik a PH! szakmaisága.
Kicsit túlzóan fogalmaztam, mert elég kiábrándító azt látni, hogy még egy ilyen (bizonyos szempontból tekintélyes) forrás sem veszi azt a (minimális) fáradságot, hogy némileg tisza vizet öntsön a pohárba a ''hacker'' elnevezést illetően, hanem egyszerűen csak lebűnözőz akárkit, aki hackernek nevezi magát.
Tény, hogy az emberek fejében általában ez van, és nem feltétlenül ésszerű gondolkodás nélkül szembemenni a szó általánosan elfogadott használatával. Végülis, ha szinte mindenki következetesen csak a bűnözőket hívja hackernek, akkor a szó jelentése megváltozott (meg fog változni), és nem lesz más választása a nem bűnöző hackereknek sem, mint hogy új nevet találjanak maguknak. Ennek a folyamatnak a megállítása nem feladata a PH!-nak (sem). Ami elvárható lett volna a PH!-tól, az inkább csak annyi, hogy nem egy egyesek számára sértő, de legalábbis pontatlan, inkább olyan bulvársajtó-szerű leegyszerűsítést népszerűsít, bármiféle komment nélkül, hanem, legalább a korrektség kedvéért, néhány mondatban részletezi a helyzet ellentmondásosságát.
Ha ezt utólag (akár egy lábjegyzetben) megteszed, akkor minden elismerésem, és ezennel elnézést kérek tőled is személyesen a kemény szavakért.''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
Bagoly
senior tag
válasz csabika25 #19 üzenetére
Tök ciki vagy, kész, eláshatod magad.......nyilvávaló, hogy szakmailag egy nagy nulla vagy és fogadni mernék, hogy a ''meghekkelem a commodore-omról a fél világot'' című alapművet se nézted rongyosra. ;]
''A nagy nyíl útján, meg nem állva, hitesen és szerelmesen, förtelmeit egy rövid mának nézze túl szemem.''
-
e-biza
őstag
én csak azt nem értem mit is tanitanak. hackerkedni tanitják az embert, de hogyan?
Liƒє is too short. - http://www.lowcostdomain.eu
-
Bagoly
senior tag
Komolyan mondom ez a hacker/cracker problémakör tiszta óvoda...:(
Ezen szarozni, na az a LOL.....:C''A nagy nyíl útján, meg nem állva, hitesen és szerelmesen, förtelmeit egy rövid mának nézze túl szemem.''
-
csabika25
aktív tag
Elnézést kérek, úgy tűnik, pontatlanul fogalmaztam. Természetesen tökéletesen tisztában vagyok a hacker/cracker közötti különbségekkel. Arra akartam kilyukadni, hogy az egyszerűség kedvéért hackereknek nevezik, ezért nevezzük mi is így.
Másrészt amit a hacker csinál, az is bűncselekménynek minősül. Egyetlen kivétel, amikor engedéllyel dolgozik. Erről szól a hír is.''Isten fut Windows alatt''
-
ody42
senior tag
egy kutya mindkettő, csak más az ideológiájuk, de ugyanúgy bűnözők.
-
X-COM
nagyúr
jah értem
valóban erre gondoltam és valóban nem az áll a cikkben, amire én gondoltam
a hacker szót szerintem igyekszenek ''kivonni'' a ''jófiúk'' (biztonsági szakemberek mellől), mivel a hacker/cracker szó egybeolvadt, így egyértelműen negatív csengése van a szónakBlog:http://ikszkom.freeblog.hu RSS:http://ikszkom.freeblog.hu/rss.xml http://live.xbox.com/member/ikszkom
-
WN31RD
addikt
Ha jól értelmeztem a szavaidat, akkor nem.
''manapság már a fehér/feketekalapos hacker kifejezés dívik''
Ez - az én értelmezésem szerint kifejtve - a következőt jelenti:
''manapság már a fehérkalapos hacker illetve a feketekalapos hacker kifejezés dívik''
Tehát a ''hacker'' szó önmagában nem kötődik sem a rosszfiúkhoz, sem a jókhoz.''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
WN31RD
addikt
A cikkben ez van:
1. a ''black hat community'' tagja = hacker = bűnöző
2. a ''white hat community'' tagja = jó fiú
Szerk.: Igazából ez is a #3-asra válasz. :)
[Szerkesztve]''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
modd3r
őstag
Ez is hír ?
Nálunk évek óta csinál ilyet a Kancellár.hu Kft. (ez itt a reklám helye) :) -
WN31RD
addikt
''manapság már a fehér/feketekalapos hacker kifejezés dívik''
Ez teljesen igaz. De akkor talán egy szakmai portál cikkének egyértelművé kellene ezt tenni, különösen, mivel köztudomásúan elég sok félreértés van a téma körül.''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
Club
őstag
Én úgytudom, hogy ez már a közhiedelemben is nagyon rosszul terjedt el.
A HACKER: Belép/betör olyan helyekre, ami védve van, de KÁRT NEM OKOZ!!!
Ergo, nagyon ügyes.
CRACKER: Belép/betör, és másoknak kárt okoz, akár anyagit, akár eszmeit.
És a kettőt sajnos sokszor aznosítják ugyanúgy, pedig szerintem hatalmas különbség van.
[Szerkesztve] -
X-COM
nagyúr
szerintem felesleges hacker/cracker szón csámcsogni
manapság már a fehér/feketekalapos hacker kifejezés dívikBlog:http://ikszkom.freeblog.hu RSS:http://ikszkom.freeblog.hu/rss.xml http://live.xbox.com/member/ikszkom
-
Tütüm
aktív tag
lehet keverik a hackert a crackerrel.
-
WN31RD
addikt
''az internetnek is megvannak a maga bűnözői, akiket az egyszerűség kedvéért hackereknek [...] nevezünk''
Tehát a PH! szakmai portál szerint: hacker = bűnöző
Hát ez nagyon LOL... vagy inkább szomorú... vagy inkább a ''szakmai'' a LOL...
(Bocs a kemény szavakért, de azért ez durva volt.)''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest